|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2018-12-08 18:34:00, szombat
|
|
|
60 dkg finomliszt,1 nagy csipet só,1 tk. cukor
1 tojás,1 ek. ecet,2 ek. tejföl,1,5 dl szódavíz
1,5 dl fehér bor,450 g tisztított, ledarál háj
10 dkg liszt
A hájat és a 10 dkg liszttel összegyúrom, hidegre tesszük. A megmaradt liszttel és a többi hozzávalókból rétestésztát készítünk. 15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük.
A lisztes hájat egy zsírpapíron nyújtottam ki, egyenlő nagyságúra a tésztával és ráhelyeztem. Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresére összehajtjuk. Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük, a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.
5 mm-re nyújtottam formázás előtt a tésztát. 180 fokon sütöttem ki.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-08 18:32:20, szombat
|
|
|
Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük 🙂 Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!
100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- másfél bögre porcukor (30 dkg)
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
- 1 bögre méz (2,5 dl)
- 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-08 13:35:47, szombat
|
|
|
Ahogy nálam készül:
A felsorolásra kerülő mennyiségből, kb. 24 db lesz.
Hozzávalók:
50dkg leveles tészta, 10dkg dió, 10dkg mák, 10dkg kristálycukor, 4dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1csomag vaníliáscukor, 2dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, nyújtáshoz kevés liszt, kenéshez 1db tojás.
Először a töltelékeket készítem el, az alábbi módon:
Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el.
0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dkg cukrot, ½ csomag vaníliáscukrot. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, 2dkg zsemlemorzsát, mazsolát és kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem formázható.
Ugyan ezen a módon készül a mákos is, csak abba ízesítésként (mazsola helyett) reszelt citromhéjat teszünk.
Most már foglalkozom a tésztával, addig a töltelékek kihűlnek.
Liszttel hintett gyúrótáblán a leveles tésztát elnyújtom. 6x12cm-es darabokra vágom. A közepébe a töltelékből teszek egy kávékanálnyit és összehajtom. Mindkét végén maradjon 3-3cm, ott keskeny szalaggal jól összehúzom, a megmaradt (3cm) részt ollóval vagdosom, így adom meg, a szaloncukorformát. A töltelékes részt tojássárgájával bekenem és előmelegített sütőben 190 fokon, 10 percig sütőm. Ekkor óvatosan kihúzom a sütőből és még egyszer átkenem tojássárgájával. Visszateszem a sütőbe 2 percre és kész.
Miután kihűlt megszórhatjuk porcukorral is.
Kellemes ünnepi készülődést!
Szép ízek - Szepi Ági asztalánál
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-08 12:12:46, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
12 dkg vaj
4 dkg étkezési keményítő
8 dkg porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
fél teáskanál sütőpor
2 tojássárgája
A töltelékhez:
16 dkg tejcsokoládé
1 ek tejszín
Díszítés:
3 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
A lisztet, a kakaót, a keményítőt és a sütőport egy tálba tesszük. A vajat, a tojások sárgáját és a cukrot is hozzáadjuk és összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Kis golyókat formálunk a tésztából. Egy fakanál végével kis lyukat vájunk minden süteménybe. Az oldalát cukorba mártjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük. Mikor elkészült, újra cukorba mártjuk, majd tálcára tesszük.
A csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk és a süteményben lévő lyukakba töltjük. Kihűtve kínáljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-08 12:10:01, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
20 dkg margarin
Töltelékhez:
7 dkg darált dió
2 púpos ek Extra Jam (sárgabaracklekvár)
Tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1 tk olaj
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és hozzáadjuk a margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, egy folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk 1 órára.
A darált diót összeforgatjuk a lekvárral. Egy egész nagy sütőlapot sütőpapírral borítunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd diónyi golyókat formázunk, két tenyerünk között kicsit ellapítjuk, majd egy dinnyevágó hátoldalával kis mélyedést készítünk rajtuk. (Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egyszerűen az ujjunkkal nyomjunk bele egy szélesebb lyukat.)
Helyezzük az előkészített sütőlapra egymástól egy kicsit távolabb, mert sütés közben terülnek. Majd a lyukakat megtöltjük a diós töltelékkel. Nekem kb. 1 csapott kávéskanálnyi jutott minden egyes sütibe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Ha már látjuk, hogy kezd barnulni a tészta széle, azonnal vegyük ki. Hagyjuk kihűlni.
A csokoládét az olajjal víz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt sütemények tetejét becsíkozzuk vele.
Tipp:
Végtelenül egyszerű és mégis nagyon finom aprósüti, ami hamar elfogy. A tésztával könnyű dolgozni, még tojás sem kell bele. A margarintól könnyen összeáll és sütőpor nélkül készül. A sütési idő természetesen a sütőktől függ, érdemes figyelni közben a süteményeket.
30 db sütemény lett ebből az adag tésztából.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-08 12:07:52, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
1 kk sütőpor
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 nagyobb tojás sárgája
20 dkg margarin
Továbbá:
1 nagyobb tojás fehérje
10 dkg darált dió
Pár ek Extra Jam (sárgabaracklekvár)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük és egy egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Egy kis tálba szórjuk a darált diót, egy másikban a tojás fehérjét egy kicsit felverjük.
A masszából kisebb diónyi golyókat (15g) sodrunk.
Először megforgatjuk a fehérjében, majd a dióban.
Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva egymás között.
Végül egy fakanál nyelével apró lyukat nyomunk a golyók közepébe.
170 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Legutoljára pedig egy kevés sárgabaracklekvárt kanalazunk a lyukakba.
Tipp:
Egyik gyermekem nem kedveli a túl krémes sütiket, ezért inkább lekváros édességeket készítek, mert azt igencsak szereti. Ez az egyik, ami csak pár alapanyagból és könnyen megsüthető. Omlós és a lekvár tökéletesen kiegészíti. Olyan jövök-megyek és bekapok egy sütit fajta. Nagyobb dobozban egymás mellé sorakoztatva, légmentesen elzárva sokáig friss marad.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-08 09:39:43, szombat
|
|
|
Köszönöm, Atyám,hogy ezekkel a testi és lelki tulajdonságokkal alkottál meg engem!
Hálát adok néked, hogy megteremtetted a múló időt, mely halad, és az örökkévalóságba nyílik. Köszönöm a soha nem múló örökkévalóságot.
Köszönöm, hogy egyszer majd örökre belemerülök végtelen szeretetedbe,
s egy soha el nem
homályosuló örömet élvezhetek.
Köszönöm a bennem ma újra ébredő reményt, mert a nap folyamán erőmmé lesz minden szenvedésben, nehézségben és problémában.
Tudom, hogy semmi sem hiábavaló azok számára,
akik veled vannak és mindenben téged keresnek.
Köszönöm néked a mai nap világosságát,
mert az örök világosságra emlékeztet, amelynek nincs alkonya!
Kitárulkozom a teremtett fényre, hogy elnyerjem teremtetlen és örök fényt.
Atyám, köszönöm, hogy elküldted a világba Fiadat, Jézus Krisztust,
aki azt mondta magáról: Én vagyok a világ világossága,az út és az igazság vagyok a világ számára.
Atyám köszönöm néked a Szentlelket,akinek segitségével ma a világosságban élhetek,haladhatok az úton, és élhetem az igazságot!
Ezen a reggelen, Atyám, hálát adok Mária Édesanyánkért is!
Ő a nap új hajnalcsillaga, az új virradat hajnala, a napba öltözött asszony, a holddal a lábai alatt.
Benne mutattad meg, mit kínálsz mindannyiunknak.
Atyám kérlek, hogy örömmel tudjam ezt a napot kezdeni szereteted fényében!
Add, hogy a te ajándékodként fogadjam!
Segíts, hogy örömmel éljem meg a reményben!
Adj nekem örömteli erőt a szeretethez, a jótettekhez, a kiengesztelődéshez és a szüntelen vágyakozáshoz utánad,aki a tiszta öröm forrása vagy!
(Maradj csendben! Rövid elmélkedés után bízd az Úrra napi terveidet, kötelességeidet!)
Miatyánk...
Üdvözlégy...
Dicsőség...
Amen.
|
|
|
0 komment
, kategória: Jó reggelt |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2018. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
94 db bejegyzés |
e év: |
802 db bejegyzés |
Összes: |
8763 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (93)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 106
- e Hét: 279
- e Hónap: 3028
- e Év: 40776
|
|
|