Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Hofi Géza - Élelem bére (1994)
  2019-01-12 18:54:56, szombat
 
 







Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötös, a szakértő
  2019-01-12 05:54:45, szombat
 
  Az ötös tipikus szójárása:
- ,,ezt még nem ismerem eléggé"
- ,,érzéseimet megtartom magamnak"
- ,,mindig valós információra támaszkodom"
- ,,sok időre van szükségem"
- ,,másokra hagyom a kezdeményezést"
- ,,szeretek egyedül lenni"
- ,,problémáimat majd én megoldom, ésszel"
- ,,ha felmerül egy kérdés, előbb utánanézek, csak azután beszélek"
- ,,sajnálom az időt és a pénzt a testem kényeztetésére"
- ,,nem tudok érzésekről, személyes dolgokról beszélni"
- ,,egyedül szeretek dolgozni"
- ,,nem értem hogyan tud működni a világ, hiszen az emberek tudatlanok"
- ,,szakértő vagyok"
- ,,néhány területen nem sokan tudnak nálam többet"
- ,,az idő nem számít"
- ,,az emberek bolondnak néznének, ha tudnák, mivel foglalkozom szombat este"
- ,,racionálisan dönteni, csak pontos információk alapján lehet"
- ,,nem szeretem az emberi normákat"

Az ötösök mindig szeretnének mélyre hatolni a tudásban. Mindegy az, hogy makro világ, vagy mikro, élőlények, technika, vagy belső világuk. Mindig feltesznek egy kérdést, és arra keresik a választ. Nem fogadják el a készen kapható válaszokat, meg akarnak győződni azok igazságáról, sőt még mélyebben, még komplexebben bele akarnak látni a megoldásba. Az ötösök tudásvágya mögött egy mély bizonytalanság lakozik, azt hiszik nem képesek ugyanolyan jól csinálni dolgokat, mint mások. Egyszerűen csak meg akarják mutatni, hogy igenis, képesek arra, amire mások. Ahelyett, hogy belekezdenének valamibe, azt bizonyítandóan, hogy értenek valamihez, inkább visszavonulnak, bezárkóznak saját világukba és felkészülnek, tanulnak, informálódnak. Az ötösök sokat foglalkoznak megfigyeléssel, legyen az élet bármely területe. Sokat töprengenek, elmélkednek. Ahogy telnek információval, kezdik magabiztosnak érezni magukat. A megszerzett információt később kreatívan használják. Az ötösöknek szükségük van legalább egy olyan területre, amelyben szakértővé válhatnak. Itt igyekeznek a legjobbnak lenni.

Az ötösök gyermekkora

Az ötösök elmondása szerint, gyerekként nem érezték magukat biztonságban a családban. Érzésük szerint az volt a probléma, hogy szüleik nem tekintették egyenrangú partnernek őket, így először is visszahúzódtak, magukba fordultak, majd kerestek egy olyan területet, ahol információgyűjtés után okosabbak lettek, mint szüleik, és ekkor ki mertek állni a család előtt. Az ötös gyerekek csendesek, legtöbbször egyedül játszanak,nagyon jól le tudják magukat kötni a képzeletük segítségével,vagy belemélyednek egy-egy dolog tanulmányozásába, legyen az akár a hangyák élete. Az ötös gyerekek közül sok nyer folyamatosan matek vagy informatika versenyeket, vagy helyesírásban kitűnőek.

Egészséges fázis

Az egészséges ötösök megtanulják, hogyan lehet birtokolni ösztöneiket, azaz kezdik átvenni a nyolcasok jó tulajdonságait. A magabiztosság, melytől egyébként mentesek az ötösök, jó segítséget nyújt az életben, és ez a nyolcasok egyik fontos jellemzője. Ezek eredménye, hogy az ötösök kezdik használni tudásukat. Eddig elméleti emberek voltak, most azonban alkalmazni is tudják tudásukat. Olyan ez, mint amikor valaki nem csak tud valamit, de azt tanítani is tudja.

Egészségtelen fázis

Az ötösök úgy érzik, hogy kevés a tudásuk ahhoz, hogy ki merjenek állni az emberek elé, hogy kapcsolatokat létesíthessenek. Ilyenkor visszahúzódnak, tanulnak, információt gyűjtögetnek. Minimálisra csökkentik szükségleteiket, túlfeszítik magukat a munkájukban, ezért ingerültté válnak. Zavarja őket mások magabiztossága. Ha tovább romlik a helyzet, akkor az egészségtelen ötösök már nem képesek helytállni a világban, mindent elutasítanak kívülről, azonban ezzel együtt is egyre nagyobb félelmek gyötrik őket. Tele vannak sötét képzelgésekkel. Végső stádiumban el akarnak menekülni a világ elől, ilyenkor többfajta pszichotikus betegségbe menekülhetnek.

Integráció-fejlődés, dezintegráció-visszafejlődés




Az integráció az esetükben azt jelenti, hogy átveszik a nyolcasok pozitív tulajdonságait, kiterjesztik egojukat (jó értelemben), azaz megszerzett tudásukat, információikat átadják másoknak. Sokan éppen ezzel válnak vezéregyéniségekké. Az egészséges ötös a megszerzett információt nem csak tárolja, hanem használja, alkalmazza, erre épít.

Dezintegrációkor, egészségtelen állapotban az ötös átveszi a hetes karaktertípus rossz tulajdonságait. Ennek következménye, hogy egyre szűkebb területre összpontosítanak, ami látószögük erős csökkenését eredményezi. Ilyenkor megfontolás nélkül vágnak bele előre nem látható következményekkel járó dolgokba. El kezdik a jövő homályában keresni boldogságukat. Nyugtalanok lesznek és zaklatottak, elzárkóznak a jelen problémái elől.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hetes a felfedező
  2019-01-12 05:52:30, szombat
 
  A hetes tipikus szójárása:
- ,,a cél szentesíti az eszközt"
- ,,ha az élettől citromot kapsz, készíts belőle limonádét"
- ,,semmiből nem maradhatok ki"
- ,,gyerünk, had pezsegjen az élet"
- ,,nálatok a fű se nő"
- ,,akarom"
- ,,mindig csak előre figyeljünk"
- ,,a dolgok mindig a legjobban alakulnak"
- ,,jó, ha az ember nem veszi úgy a szívére a dolgokat"
- ,,mindenkit kedvelek"
- ,,szeretek történeteket mesélni"
- ,,szeretem az életet"
- ,,szeretem jó kedvre deríteni az embereket"
- ,,pozitívan nézek a jövőbe"
- ,,inkább sok mindennel foglalkozom, mintsem egy dologgal részletesen"
- ,,próba szerencse"
- ,,ha már nem élvezem, abbahagyom"
- ,,jó dolog élni"
- ,,magával ragadnak az új dolgok"
- ,,bármit kipróbálok"
- ,,egész év karácsony"
- ,,több vidámságot"

A hetesek mindenért rajonganak, amit csak észrevesznek. Az életre derűlátóan figyelnek, kaland az élet, mint amikor a gyerek beszabadul a cukorkaüzletbe. Lendületesek, elevenek. Soha semmit nem fejeznek be!!! Fő vágyuk a boldogság, azonban erre oly módon törekednek, hogy a jelen problémáit nem hajlandók észrevenni. Nem foglalkoznak semmivel, ami a jelen. Ők a jövőben élnek. Mindig vizionálják a pozitív jövőt grandiózus tervekben, de aprópénzre nem tudják váltani. A hetesek nagyon gyakorlatiasak, sok mindennel foglalkoznak egyszerre, párhuzamosan futnak a szálak. Mivel a jelenből elmenekülnek a jövőbe, ezért sosem fejeznek be semmit. Ők akkor sikeresek, ha van valaki társuk, aki befejezi a jelenben terveiket

A hetesek gyermekkora

A hetesek fő problémája az, hogy gyermekkorban megvonták tőlük az anyai gondoskodást akkor, amikor ezt ők még igényelték volna. Ennek sok oka lehetett: például megjelent egy kisebb testvér, vagy betegség jelent meg a családban (ő maga lett beteg, vagy az édesanyja), vagy az anyának dolgoznia kellett menni. Erre a hiányra a hetesek úgy reagálnak, hogy ők magukat gondozzák. Ettől még nem álltak közel édesanyjukhoz, azonban valamiért a tudatalatti úgy döntött, jobb, ha maga gondoskodik saját magáról. A gyerekek, ebben a fázisban átmenetileg játéktárgyakkal vigasztalták magukat. Felnőttkorban szintén ilyen ,,játékszereket" keresnek maguknak. Amíg ezeket próbálják megszerezni, addig el tudják nyomni belső frusztrációjukat.

Egészséges fázis

A hetesek általában kreatívak. Mikor két lábbal a földön járnak, akkor fantasztikus emberek. Ilyenkor komoly sikereket érnek el a világban. A hetesek csak akkor sikeresek, ha nem élnek az álomvilágukban. Nem elégednek meg mások eredményeivel, azokat felhasználva új dolgokat hoznak létre. A hetesek pozitív vonásaik közé tartozik, hogy feldobják, felpörgetik a világot. Egészséges állapotukban párhuzamos szálakon is sikeresen tevékenykedhetnek. Azonban ha elvesztik földi stabilitásukat, gyakran gabalyodnak saját dolgaikba. A párhuzamos szálak összeakadnak. A hetesek legfontosabb pozitívuma a pozitív életszemlélet fenntartásának képessége. Amíg ezt fenn tudják tartani, addig sikeresnek érzik magukat. Ha a helyi problémák elnyomják a pozitív életszemléletet, akkor kiesik a talaj a lábuk alól, és elmenekülnek az álomvilágukba.

Egészségtelen fázis

A hetesek, mikor kezdenek az egészségtelen fázisba kerülni, elkezdenek félni, hogy lemaradnak valamiről, ezért kezdenek nyugtalanná válni. Ennek következménye, hogy még jobban pörög az agyuk, igyekeznek még több dolgot, lehetőséget nyitva tartani a maguk számára. Felvillanyozzák környezetüket ötleteikkel, terveikkel. Ilyenkor szoktak magukkal ragadni olyanokat, akik az ötleteket készpénznek veszik, és emiatt csődbe megy életük, munkájuk. A hetesek ilyenkor már szétszórtak, mivel csak kapkodnak, nem tudnak semmire sem figyelni igazából még csak ötlet, terv szinten sem. Tovább súlyosbodva a helyzet: a hetesek egyre többet akarnak, azonban ha megkapják, sem elégülnek ki. Ezért kezdenek követelőzők lenni, ugyanakkor pazarlók, fölényesek, bűntudatukat tagadják. Úgy érzik, mások azért vannak, hogy az ő anyagi biztonságukat megteremtsék.

Integráció-fejlődés, dezintegráció-visszafejlődés




A hetesek fejlődése azt jelenti, hogy kezdik felvenni az ötösök pozitív vonásait. Az agyuk pörgése lelassul, lecsendesül, ugyanakkor a kapkodás helyett az ötösök szakértői vonásai kezdenek megjelenni. Ilyenkor a hetesek képesek egy-egy dologban jobban elmélyülni, nem csak felületesen belekapni. A jobb elmélyülés azt eredményezi, hogy jobban kitartanak egy-egy dolog mellett, magyarul véghezvisznek olyan dolgokat, melyeket azelőtt nem. Ezáltal sokkal sikeresebbek lesznek.

Dezintegrációkor kezdik felvenni az egyesek bizonyos tulajdonságait. Elkezdenek keményen dolgozni, azonban ez komoly lelki válságot is okoz náluk, mert éppen ellentétes saját belső működésükkel. Az egyesekhez hasonlóan tovább erősödik az ego kiterjesztése, azaz akaratukat próbálják érvényesíteni másokon. Ha nincs igazuk, felemelik a hangjukat. A visszafejlődés jelei: szélsőséges szétszórtság, káros szenvedélyek megjelenése, meggondolatlanság, sértő viselkedés, infantilis reakciók, pánik, rémület.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hetes személyiségtípus Nyolcas színezete
  2019-01-12 05:38:54, szombat
 
  Az erős Nyolcas színezettel rendelkező Hetes személyiségtípus általában erőteljes, rámenős, türelmetlen. Társaságkedvelő, de kicsapongó, féktelen is lehet. Benne van a hajlam az énközpontúságra és a csalfa magatartásra. Anyagi szemléletű, gyorsasága erős késztetéssel párosul. A hatalmi pozícíó érdekli. Elszánt arra, hogy megszerezze, amit akar, gyakorlatias, két lábbal áll a földön. Vágyai kielégítése érdekli, ami ha alacsony szinten mozog, akkor nem tisztességes minőségben ér el. Olykor agresszív megnyilvánulásai is lehetnek. Nem fél az egyedülléttől, egyértelműen kifejezi elvárásait és azt, hogy mit hajlandó eltűrni. Egyenessége sokszor csap át egy nyers modorba, így tudattalanul is félretaszítja a körülötte lévő embereket. Munkamániás jellegét az élmények összegyűjtésének vágya mozgatja. Mottója az "Én megérdemlem". Nagyon energikus, izzó elevenség jellemzi. A kiegyensúlyozott Hetes típus közös élményekre vágyó, kellemes partner. Bőkezű, optimista beállítottságú, vidám. Az emberek jól érzik magukat a társaságában, és örömmel segíti szeretteit céljaik elérésében.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyolcas típus Hetes színezete
  2019-01-12 05:35:34, szombat
 
  Az erős Hetes színezettel rendelkező Nyolcas típus társaságkedvelő, ambiciózus, lobbanékony. Több kockázatot vállal, céljai elérése érdekében agresszív hozzáállás is jellemezheti. Karizmatikus, cselekvésorientált, hatni akar a világra. Remek érzéke van például ahhoz, hogyan állítson mások elé olyan kihívásokat, amelyekkel kitolhatja a képességek határait, amiből aztán meglepő eredmények születhetnek. Szereti a kalandos életet, a kockázatvállalást. Általában nagy tervei vannak, és a támogatás megszerzése érdekében hajlamos "nagy ígéreteket" is tenni, amiből aztán vagy lesz valami, vagy nem. Beszedés és nyílt, páratlan önbizalommal. Gyakorlatias, versengő, nem nagyon érdekli, hogy mások kedvében járjon. Türelmetlen, impulzív hagyja, hogy az érzelmei vezéreljék. Kicsi az esélye annak, hogy a harc elől meghátráljon.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hetes
  2019-01-12 01:32:20, szombat
 
  Világkép

A világ tele van lehetőségekkel. Magabiztosan nézek a jövőbe.

Típusszerkezet:

Falánkság, csalárdság és önimádat

Jellemzők szerkezete:

Falánkság
Hedonista engedékenység
Lázadás
Fegyelmezetlenség
Képzeletbeli beteljesülés
Csábító könnyedség
Önimádat
Meggyőző képesség
Csalárdság

A béke útja: a Hetes felnéz az Ötösre

Ha a Hetes lelassít és elkezdi érzékelni/értékelni a jelenlevő valóságot, tükröződő lesz mint egy egészséges Ötös, felelősségteljes mint egy egészséges Hatos, megbocsátó mint egy egészséges Egyes, és önálló mint egy egészséges Nyolcas.

Elismerő vagyok. (5)
Felelősségteljes vagyok. (6) Kielégült vagyok. (7) Könyörületes vagyok. (1)
Független vagyok. (8)

A viharok útja: a Hetes lenéz az Egyesre

Ha a Hetesnek elege lesz, könyörtelen és merev lesz, mint egy egészségtelen Egyes, pánikol, mint egy egészségtelen Hatos, üres, mint egy egészségtelen Ötös, és tele lesz egy egészségtelen Nyolcas haragjával.

Gyűjtögető vagyok. (5)
Bosszúálló vagyok. (8) Függő vagyok. (7) Aggódom. (6)
Hajlíthatatlan vagyok. (1)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyolcas
  2019-01-12 01:26:33, szombat
 
  Világkép

A világ igazságtalan. Azért vagyok itt, hogy megvédjem az ártatlanokat.

Típusszerkezet

Bujaság és bosszúálló arrogancia

Jellemzők szerkezete:

Bujaság
Büntetéskészség
Lázadás
Elnyomás
Érzéketlenség
Ravaszság és cinizmus
Exhibicionizmus (önimádat)
Függetlenség
Reflexszerű cselekvés dominál

A Béke útja: a Nyolcas felnéz a Kettesre (Gondoskodó)

Az eredendő szeretet által a Nyolcas megszűnik önmagát félteni, és mások bajnoka lesz. Felveszi az egészéges Kettes együttérzését, az egészséges Kilences szülői ösztönét, az egészséges Ötös megfigyelőképességét és az egészséges Hetes spontaneitását.

Szerető vagyok. (2)
Lelkes vagyok. (7) Nemes vagyok. (8) Őrszem vagyok. (9)
Védekező vagyok. (5)

A Viharok útja: A Nyolcas lenézi az Ötöst (Figyelő)

A Nyolcas bosszúálló lesz, mint az Ötös, mikor úgy érzi, hogy támadják, és elszigetelődik, mint egy egészségtelen Kilences, manipulál, mint egy egészségtelen Kettes, és belép az önző örömök világába, mint egy egészségtelen Hetes.

Manipulatív vagyok. (2)
Hedonista vagyok. (7) Bosszút állok. (8) Elszigetelt vagyok. (9)
Ostrom alatt állok. (5)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Merkúr
  2019-01-12 00:46:23, szombat
 
  Azért nélkülözhetetlen az emberek számára, mert az emberi gondolat és tevékenység a Merkúr bolygó uralma alatt áll. Az ember az életből nyert tapasztalatokat és benyomásokat képes áttekinteni, összegyűjteni, osztályozni, a gondolatokat megeleveníteni, a logikus gondolkodást biztosítani - erre egyetlenegy állat sem képes.

A matematika a Merkúr tudománya. Merkúri embernek hívjuk, aki az Ikrek vagy a Szűz jegyében született. Az Ikrek jegye a levegő elemhez tartozik, a Szűz jegye a föld elemhez. A kettő között óriási különbség van!

A Merkúr bolygó kormányozza egész szellemiségünket és értelmünket. Ez attól függ, hogy milyen fényszögeket kap a születési horoszkópunkban, és milyen kapcsolatban áll a többi bolygóval. Amelyik bolygóval kapcsolatba kerül a Merkúr a horoszkópunkban, aképpen módosul a hatása, annak a szellemi tulajdonságait átszínezi. A Merkúr a közvetítés bolygója, az asztrológiában ura a beszédnek, írásnak, a kézfejeknek, az ujjaknak és a végtagoknak is. A mimika is merkúri tulajdonság. A gondolatközlésnek is a Merkúr az uralkodója. Ha a születési horoszkópunkban kellemetlen fényszöget kap, akkor zavart kelthet a gondolkodásban. Ha olyan emberrel találkozunk, aki esetleg dadog, raccsol, avagy más beszédhibája van, biztosak lehetünk benne, hogy valami baj van a horoszkópjában található Merkúr bolygóval. A legmagasabb rendű funkciója a művészek kezében van, ők a legjobb ezermesterek.

A merkúri ember szerelme

Ahol a Merkúr bolygó megjelenik, ott elsősorban a tiszta értelem dolgozik, és csak másodsorban az érzelem, de ez nem jelenti azt, hogy egy merkúri ember nem tudna szeretni. Kellemes a merkúri ember viselkedése, mert nem szív semmit a mellére, viszont nem lehet óriási ,,ömlengést" sem várni tőle. A Merkúr képviseli a hagyományos utazásokat is az asztrológiában. Ő felügyeli a napi utazásokat és a házon, hazán belüli utazásokat is. Akinek rosszul áll a Merkúr a horoszkópjában, nagyon vigyáznia kell közlekedés közben. A Merkúr uralkodik a kapcsolatok felett is. Elsősorban a vérségi kapcsolatokat soroljuk hozzá, mint testvér, rokonok, unokatestvérek. De a kereskedelmi kapcsolatokat is a Merkúr kormányozza. A kritika is a Merkúr alá tartozik. Építő kritikát csak jó Merkúrral rendelkező ember tud adni.

A Merkúr hatása sokoldalú. A nagy mozgékonyság felmorzsolja az energiákat, de csakis a szellemi energiákat, ezeknek a túlfeszítése okozza a merkúri betegségeket: hisztériát, idegbetegségeket stb... Vannak emberek, akik negatívan használják a Merkúrt az életükben. Ők a fecsegők, fontoskodók, hazugok, csalók, túlságosan kíváncsiak - ez azonban nem a tudós kíváncsisága.

A tárgyilagosság hiánya is rossz merkúri tulajdonság. A születési horoszkópjában támadott Merkúr volt Voltaire horoszkópjában, ettől volt ő ilyen maró kritikus. A Merkúr féme a higany, az a különleges fém, mely egy ütésre "szétloccsan".

A rossz Merkúr a horoszkópban hajlamosítja az embert a szétszórtságra. Gyorsan megunnak mindent. Az ilyen ember feledékeny, sokat akar teljesíteni, több dologba belekap, de egyikből sem lesz semmi. Sokszor használja fel rosszra az egyébként jó képességeit. A horoszkópban található rossz fényszög jellemet rongál, de tehetséget nem.

Merkúri hatás alatt állnak az eladók. A rossz Merkúr a horoszkópban lehet a tisztességtelen cselekedetek kútfője, de sohasem annyira gonosz, hogy gyilkossá váljon. A rossz Merkúr szellemi oldalon károsít.

A Merkúr fellépése remek. Egy merkúri ember kibeszéli magát, ő az ügyeskedő. Akinek sok támadás éri a Merkúrját a horoszkópjában, pl. remekül ért majd a füllentéshez. A Merkúr bolygó a levegő elemhez tartozik. Így a merkúri ember levegő töltetű, feledékeny, ám rögtön kapcsol.

A Merkúr uralja a végtagokat mint testrészeket, és uralja az idegrendszert is. Ha túl sok támadást kap a Merkúr a horoszkópban, akkor a betegségek okát az idegrendszernél kell keresni. A szellemi zavaroknak különböző fázisai vannak: zavaros gondolatok, apátia, esetleg hadarásban nyilvánul meg ez.

A Merkúr által okozott idegi zavarok ritka esetben az őrültségig fokozódhatnak. Az őrültek házában kezelt betegek horoszkópjában egytől egyig komolyan sérült Merkúr található. Ha örökölt az őrület, akkor sajnos nem gyógyítható. A túlfeszített munka vagy más túlzások is az idegrendszert támadják meg, és ezek kihatnak a gyomorra, tüdőre vagy más szervre. Az álmatlanság pl. tipikus merkúri betegség.

A Merkúr hatásai mint természeti princípiumok a gondolkodási erő, a közvetítő, szellemi erő, a beszédkészség, a mozgáskészség és a kritika. Ezek működhetnek harmonikusan és diszharmonikusan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ooOoo
  2019-01-12 00:40:57, szombat
 
  A "Vitázó" személyiség
(ENTP-A / ENTP-T)

A Vitázó személyiségtípus tagjai igazi "ördög ügyvédjei". Éltető elemük az érvek és hitek apró darabokra való szétszedése és a cafatok mindenki számára láthatóvá tétele. Ellentétben az eltökéltebb személyiségekkel, a Vitázók nem valamiféle mélyebb ok vagy stratégiai cél érdekében csinálják ezt, hanem csupán azért, mert szórakoztatja őket. Náluk jobban senki nem imádja a szellemi csatákat, hiszen így tehetik közszemlére villámgyors észjárásukat, hatalmas, felhalmozott tudásukat és azt a képességüket, hogy egymástól igencsak távol eső dolgokat képesek összekötni, hogy bizonyítsák igazukat.

Van egy furcsa ellentmondás a Vitázók pszichéjén belül: végtelenül őszinték, viszont fáradhatatlanul képesek érvelni egy olyan dolog mellett, amiben nem is hisznek igazából: belehelyezkednek egy másik ember gondolatvilágába, és az ő szemszögükből vitáznak.

Az ördög ügyvédjének szerepe nem csak abban segít a Vitázóknak, hogy jobban megértsék mások érvelését, hanem abban is, hogy az egymásnak ellentmondó elképzelésekkel jobban tisztában legyenek.

Ezt a taktikát nem szabad összekevernünk azzal a vággyal, ami a Diplomatákra jellemző és ami a kölcsönös megértést célozza. A Vitázók folyton a tudást keresik, és hogyan is lehetne ezt könnyebben elérni, mint azáltal, hogy egyszerre védenek és támadnak egy elképzelést, méghozzá minden elképzelhető oldalról és szempontból?

Itt komoly munka folyik, nincsenek szabályok!

A Vitázók nagyon élvezik az "elnyomott" szerepét, és boldogan vívják szellemi csatáikat a fennálló rend gondolkodásmódjával szemben. Ennek köszönhetően ők azok, akik az aktuális rendszert újragondolják, vagy csak felrázzák kicsit a dolgokat és új irányba terelik őket. Az újragondolt rend mindennapos, rutinfeladatainak végrehajtásában viszont nem kívánnak részt venni. Imádják a szellemi csatározásokat, és általában szeretnek nagyban gondolkodni, de az unalmas "aljamunkát" nem hajlandók elvégezni. A Vitázók a népesség 3 százalékát teszik ki, ami rendben is van, hiszen így ők azok, akik előállnak a nagyszerű ötletekkel, majd hátralépnek, és hagyják hogy a sok, kevésbé válogatós személyiségtípus elvégezhesse a kivitelezés és fenntartás bonyolult feladatait.

A Vitázók vitázó hajlama sok problémát vet fel. Ha szükség van rá, persze, nagyon jól jön, de igencsak rosszul veszi ki magát, mikor nyíltan megkérdőjelezik, amit a főnökük mond egy értekezleten, vagy ha a párjuk mondanivalóját szedik ízekre. Az egész ügyet tovább bonyolítja a Vitázók kérlelhetetlen őszintesége, hiszen ők aztán nem rágják meg a mondanivalójukat és egyáltalán nem érdekli őket, ha nem tűnnek elég érzékenynek és együttérzőnek. A hasonszőrű típusok jól kijönnek a Vitázókkal, de a többi, érzékenyebb típus (és az egész társadalom általában) jellemzően konfliktuskerülő, és inkább az érzéseket, a nyugalmat, biztonságot és akár a füllentést választja a kényelmetlen igazság vagy a rideg tények ellenében.

Ez persze bosszantja a Vitázókat, akik azzal találják szemben magukat, hogy vitahajlamukkal hidakat égetnek fel maguk mögött, ahogy átgázolnak mások életén, állandóan megkérdőjelezve meggyőződéseiket, és mit sem törődve érzelmeikkel. Mivel úgy bánnak másokkal, ahogy magukkal is bánnának, a Vitázók nehezen tolerálják a babusgatást és ki nem állhatják, ha valaki köntörfalazik, főleg, ha segítséget vagy szívességet szeretne kérni. A Vitázókat éleslátásukért, önbizalmukért, tudásukért és kifinomult humorukért tisztelik, de ezek a tulajdonságok nemigen válhatnak mélyebb barátságok vagy szerelmi viszonyok alapjává.

Amikor elúszik a lehetőség, mert túl nagy munkának tűnik

A Vitázóknak általában az átlagosnál hosszabb időbe telik, hogy képességeiket kiaknázzák. Szellemi függetlenségük és kötöttségektől mentes éleslátásuk nagyon hasznos, amikor vezető vagy tanácsadó szerepben vannak, de odáig eljutniuk csak nagy küzdelem árán sikerül.

Ha sikerült vezető helyre jutniuk, nem szabad elfelejteniük, hogy ahhoz, hogy ötleteik megvalósuljanak, mindig szükségük lesz másokra is. Ha azzal töltik az időt, hogy minden vitából győztesen jöjjenek ki, ahelyett, hogy konszenzusra törekednének, egyszerűen nem fogják őket elegen támogatni, és elkerüli őket a siker. Bizony rá kell jönniük, hogy a legbonyolultabb, de legtöbb boldogsággal is kecsegtető feladat az, hogy megértsék a szentimentálisabb nézőpontokat is, és hogy a kompromisszum és mások érzéseinek figyelembevétele legalább olyan fontos, mint a logika és a fejlődés.

ENTP - "Feltalálók" [Racionalisták]

Népesség: 4,5%
Gyakoriság:
Férfi: 6%
Nő: 3%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

Domináns: (Ne) Extravertált Intuíció
Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás
Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés
Alárendelt: (Si) Introvertált Érzékelés

Gyors, találékony és egyenes beszédű. Figyelmes, másokra ösztönzőleg hat. Jól belátja a lehetőségeket és képes ezeket mérlegelni. Jó emberismerő. A rutin untatja, ritkán csinál valamit kétszer ugyanúgy, ezért mindig más érdekli.

Az ENTP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Lévén az Extravertált Intuíció uralja a személyiségüket, az ENTP-k az életben elsődlegesen az őket körülvevő világ megértésére koncentrálnak. Folyamatosan elképzeléseket és képeket szívnak magukba azon helyzetekkel kapcsolatban, amikkel szembesülnek. Intuíciójukat felhasználva dolgozzák fel ezeket az információkat, és emiatt elképesztően gyorsan és pontosan képesek felmérni egy-egy helyzetet. ENFP testvéreiket leszámítva az ENTP-k mélyebb megértéssel rendelkeznek a környezetükről, mint bármelyik másik típus.

Ezen képességük, hogy ösztönösen megértenek embereket és szituációkat, határozott előnyt biztosít az ENTP számára élete folyamán. Általában gyorsan felfognak mindent és a dolgok mélyére látnak. Ennek megfelelően elég rugalmasak és jól alkalmazkodnak sokféle feladathoz. Szinte mindenhez értenek, ami érdekli őket. Ahogy idősödnek és tovább fejlődnek az intuitív képességeik és éleslátásuk, nagyon jól észreveszik és tudatában vannak a lehetőségeknek, és ez meglehetősen találékonyakká teszi őket, amikor problémamegoldásra kerül sor.

Az ENTP-k az ötletek emberei. Az felfogóképességüknek köszönhetően mindenütt lehetőségeket látnak. Izgatottá és lelkessé válnak az elképzeléseikkel kapcsolatban, és ezt a lelkesedést képesek másoknak is továbbadni. Ily módon megkapják a látomásaik megvalósításához szükséges támogatást.

Az ENTP-ket kevésbé érdekli a tettek kivitelezésére irányuló tervek kiagyalása vagy a döntéshozatal, sokkal inkább a lehetőségek és elképzelések "gyártása" foglalkoztatja őket. Ezen elképzelések kivitelezése általában nem erőssége az ENTP-nek. Néhányuk esetében ez kialakít egy olyan szokást, hogy sohasem fejezik be, amibe belekezdenek. Az az ENTP, akinek nem fejlődött ki megfelelően a Gondolkodó oldala, azzal a problémával küzd, hogy lelkesen ugrál elképzelésről elképzelésre anélkül, hogy azokat meg is valósítanák. Az ENTP-nek ügyelnie kell arra, hogy teljesen végiggondolja az elképzeléseit azért, hogy hasznosítani tudja őket.

Az ENTP-t a kiegészítő (másodlagos) funkciója, az Introvertált Gondolkodás vezérli a döntéshozatalban. Habár az ENTP-t jobban érdekli az információ szerzés, mint a döntéshozatal, meglehetősen ésszerűek és logikusak a következtetéseik. Amikor az Intuitív meglátásaikra alkalmazzák a Gondolkodást, akkor a végeredmény igen erőteljes lehet. Egy mentálisan fejlett ENTP hihetetlenül látnoki, leleményes és vállalkozó szellemű.

Az ENTP-k jó társalgók, gyors észjárásúak, és élvezik a másokkal folytatott szóbeli vitákat. Imádnak mindent megvitatni, és időnként akár még a másik oldalra is képesek átállni, pusztán a vita kedvéért. Amikor azonban a saját álláspontjuk mellett kell érvelniük, néha kényelmetlenül érzik magukat, valamint nyersen és hevesen beszélnek.

Az ENTP személyiségtípust olykor ,,ügyvéd" típusnak is szokták nevezni. Az ENTP ,,ügyvéd" gyorsan és pontosan megérti a helyzetet, és objektíven és logikusan jár el az ügyben. A Gondolkodó oldaluk folytán a tetteiket és a döntéseiket egy tárgyilagos szabály vagy törvény gyűjteményre alapozzák. Ha az ENTP egy olyan személyt védene, aki tényleg elkövetett valamilyen bűnt, akkor valószínűleg kihasználná a törvény kiskapuit hogy az ügyfele megússza a büntetést. Ha ezek után megnyerné az ügyet, a tetteit teljesen igazságosnak és a helyzetnek megfelelőnek tartaná, mert minden amit tett törvényes. Az ügyfelük bűnössége vagy ártatlansága sokkal kevésbé számítana. Ha ez a fajta érvelés és gondolkodásmód az ENTP által teljesen ellenőrizetlenül elszabadul, az olyan személyt eredményezhet, akit mások etikátlannak vagy akár tisztességtelennek is tarthatnak. Az ENTP, aki természetéből adódóan nem veszi figyelembe a személyesebb vagy emberi tényezőket a döntéseinél, jobb ha ügyel arra, hogy észrevegye az egyes szituációk szubjektív, személyes oldalát is. Ez egy potenciális probléma az ENTP-k számára. Habár a logikai képességeik erőt és célt kölcsönöznek az ENTP-knek, ezzel egy időben el is szigetelik őket a saját érzéseiktől és más emberektől.

Az ENTP legkevésbé fejlett területei az Érzékelés és az Érzés. Ha az Érzékelés oldalát hanyagolja, akkor az ENTP hajlamos nem figyelni az életével kapcsolatos részletekre. Ha az Érzés oldalukat hanyagolják el, akkor előfordul, hogy nem tartják túl sokra mások véleményét, vagy túl nyerssé és erőszakossá válnak.

Nyomás alatt az ENTP elveszítheti a lehetőségek generálásának képességét, és az apró részletek megszállottjává válhat. Ezek a részletek az ENTP számára kiemelkedően fontosnak tűnhetnek, de a valóságban általában lényegtelenek az átfogó kép szempontjából. Általánosságban az ENTP-k vidám látnokok. Nagyon sokra tartják a tudást, és életük nagy részében egy magasabb szintű megértés elérésére törekszenek. A lehetőségek birodalmában élnek, és izgatják őket az elképzelések, a kihívások és a nehézségek. Amikor valamilyen problémával szembesülnek, könnyedén rögtönöznek és állnak elő gyorsan egy újszerű megoldással. Kreatívok, okosak, kíváncsiak és elvontak, az ENTP-knek lehetőségek széles választéka áll a rendelkezésére az életben.

Stresszkezelési stratégiák:

* Objektív kontextusban beszéljen másokkal - ne nyomjon a lezárás vagy a döntéshozatal felé
* Elemezze az eseményeket, és határozza meg a dolgok sorrendjét
* Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akik semleges nézőpontból látják a helyzetet
* Anélkül vizsgálja a lehetőségeket és a valószínűségeket, hogy prioritást állítana fel, vagy döntést hozna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szűz: a részletek megszállottja
  2019-01-12 00:38:26, szombat
 
  A nagy földindulás

Sokat megbír a hátán a föld - tartja a mondás, és a föld jegyeket ( Bika, Szűz, Bak) valóban nehéz kihozni a sodrukból. Haragjuk kimutatása már - már fizikai kellemetlenséget okoz számukra, ezért leggyakrabban evéssel, túlzásba vitt munkával igyekeznek szőnyeg alá söpörni. Időnként olyan eredményesen, hogy saját maguk is csak akkor döbbennek indulataik intenzitására, amikor egyszer csak kitörnek.

Ilyenkor ők is elemi erővel pusztítanak, akár a földrengés és csak nagyon-nagyon lassan, talán hónapok, súlyos esetben évek múlva nyugszanak meg. A pusztítás nyomait csak hosszú, fáradságos munka révén sikerül eltűntetni. Mivel egy- egy dühkitöréssel saját vagy mások több éves eredményeit is tönkretehetik, nekik is, környezetüknek is sokat segít, ha felismerik a földindulás előtti füstjeleket.

Dohányzó föld típusúak esetén ezek annyira látványosak lehetnek, mint a rajzfilmeken. A másik, klasszikusnak mondható föld taktika a megvonás, kiszárítás, amellyel már Démétér görög földistennő is célt ért. Ha lányát, Perszephonét már nem is tudta visszaszerezni szalonképtelennek talált vejétől, Hádésztől, tekintélyes láthatási időt csikart ki úgy, hogy aszállyal sújtotta a Földet.

A passzív ellenállás más formáit is sikeresen alkalmazhatják. Talán nincsenek is tudatában, miért is kergetik őrületbe pl. szöszmötölésükkel, halogatásukkal a másikat. Különösen akkor érdemes eltöprengeniük, ha lustaságuk már saját maguk számára is zavaró, mindenünnen elkésnek, nem képesek felvenni a csapat többi tagjának a tempóját. De betarthatnak mindennek az ellenkezőjével is: előírások, rendelkezések betű szerinti betartásával, kínos pontossággal, esetleg úgy, hogy levegőnek nézik a másikat.

Ezt olyan mesterfokon űzik, hogy még a levegős jegyeket is képesek frusztrálni vele. A hallgatás falával veszik körül magukat, látványosan nem vesznek tudomást arról, aki fájdalmat okozott nekik: pl. visszaélt bizalmukkal, valamilyen módon aláásta biztonságérzetüket, kárt tett tulajdonukban. A mosolyszünetet olyan komolyan veszik, hogy akár évekig sem szólnak a másikhoz, akkor sem, ha közeli rokonok, netán közös fedél alatt élnek.

Ugyanakkor, a jegyek közül talán ők képesek a legkonstruktívabban kezelni indulataikat. . Legjobb teljesítményeiket akkor produkálják, amikor valamilyen nyomás nehezedik rájuk. Ily ,,Üzemanyagként" használva negatív érzelmeik erejét, olyan eredményeket érnek el, amelyek révén kiszabadulhatnak frusztráló helyzetükről. Erre még akkor is képesek, ha hírből sem ismerik a tudatállapotok átalakításával foglalkozó mentális technikákat.

A harag kimutatása számára a szó fizikai értelmében is kínos lehet: nemcsak emésztőrendszerét támadja meg, de egész fizikai valóját felzaklatja. Ezért, ameddig csak teheti, inkább közvetett formában juttatja kifejezésre nemtetszését.. Túlzott pedantériájával pl. nem csak sugallja, hogy valójában egész más problémáktól szabadulna, hanem el is éri, hogy aki csak él és mozog fejvesztetten meneküljön az újabb nagytakarítási roham elől. Ha ez nem volna elég, a folyamatos zsörtölődés vagy a kritika holtbiztos fegyver.

Különösen utóbbiban verhetetlen, bár ő, az intuitív Skorpióval szemben inkább logikájára támaszkodva veszi célba a másik gyenge pontjait. Cinizmusa vérig sért, a finom részletek tökéletesítése, túlzott precizitása, munkamániája, szőrszálhasogatása idegölő, amint az a szokása is, hogy folyamatosan keresi és meg is találja a hibákat. Az Oroszlánnal, Nyilassal vagy Halakkal szemben, akik ilyenkor túlzott nagyvonalúságukkal keltenek bűntudatot, ő bezzeg folyamatosan felemlegeti őket. Hajlamos bolhából elefántot csinálni, kiragad egy jelentéktelen részletet a nagy egészből, aztán akár éveken át azon lovagol.

Ennél már csak az a rosszabb amikor egyik legszebb erénye, a segítőkészség válik az aggresszió eszközévé. Ilyenkor nélkülözhetetlenné teszi magát, azt kommunikálja, hogy csupa élhetetlen alakkal van körülvéve, és ha nem végezne el helyettük minden munkát, bizony- bizony káoszba süllyedne a világ. Ha igazán profi szinten űzi ezt a játszmát, nem csak családtagjainak és munkatársainak nincs esélye mellette saját teljesítménnyel bizonyítani, hanem magát is idegösszeomlásba kergeti.

Mielőtt ez bekövetkezne, jobban teszi ha kocogással, barkácsolással, valamilyen kézműves mesterség elsajátításával, sakkozással, rejtvényfejtéssel engedi ki a gőzt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 868 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 247
  • e Hét: 1704
  • e Hónap: 2317
  • e Év: 13251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.