Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A zab jó hatásairól ....
  2019-01-09 13:50:39, szerda
 
 



A zab a szellem, a test és a lélek erejét növelő tonizáló szer. Jó a szívnek, rákmegelőző, bőrgyulladás ellenes. A zabfajták jók a depresszió, a klimaxos tünetek enyhítésére, valamint a kábítószer, illetve drog megvonásos tünetek kezelésére. (Dohányzásról való leszokásnál is adjuk.) A tejes, még zöld, pelyvákkal borított szemeket kell leszedni és felhasználni. A zabszemeket pépesítjük és 25 %-os alkohollal tartósítjuk.

- A zab egyszerű táplálékként is hasznos. Főleg téli eledel, mert melegítő hatású. Egy-két napig áztatott zabot sós vízben, fűszerekkel megfőzzük. Köretnek fogyasztjuk.

- Pelyhesítve a müzli egyik fontos alkatrésze.

- A zabkorpa segít a koleszterint kiüríteni a szervezetből.

A zabcsíra nagyon nagy energiatartalmú, sok fehérje, zsír és jód van benne. Hideg, fagyos időben kellemesen melegítő hatással van a szervezetre. Levesbetétnek adhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tönkölybúza gyógyhatásairól
  2019-01-09 13:31:35, szerda
 
 



A tönkölybúza az egyik legősibb magyar gabonafajta. Elképesztően értékes gabona, magas fehérje-, telítetlen zsírsav- és vitamin-, valamint antioxidáns tartalma miatt már a középkorban megemlékeztek gyógyító hatásairól.
A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idővel azonban kiszorították a viszonylag bővebben termő egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet őrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk. A tönkölybúza táplálkozás-fiziológiai értékét magas fehérjetartalmán kívül vitaminbőségének köszönheti. Nagy mennyiségben találhatók a magban A-, E- és B-vitaminok. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag foszforban, vasban és magnéziumban. A tönkölybúza magas sütőértékét jelentős fehérjetartalmán kívül kiemelkedően magas sikértartalma garantálja. A tönkölyből készült kenyér porózus, rugalmas, lágy.

A tönköly a legértékesebb gabonaféle, teljes értékű, melegítő hatású, finom zsírokat adó, és sokkal könnyebben emészthető, mint a többi gabona. A tönkölybúzában található fehérje molekuláris felépítése az összes növény fehérjéinél szorosabb rokonságot mutat az emberi plazmával. A tönköly, noha küllemre szinte megegyezik a búzával, táplálkozási szempontból összehasonlíthatatlan előnyökkel rendelkezik. Például tönkölylisztből készült kásával csecsemőket gond nélkül fel lehet nevelni. A tönkölygríz bátran adható legyengült betegeknek.

A tönkölybúza további előnye, hogy rendszeres fogyasztása mellett az erek jobban tágulnak. Ez jobb véráramlást tesz lehetővé. A tönköly sejtregeneráló hatása is bizonyított. Rendszeres fogyasztása a sejtek teljesítménynövekedését segíti elő. Ugyanis a szellemi teljesítményt is fokozza. Tönkölykúrát ajánlatos leukémiás megbetegedések esetén is alkalmazni, mert jótékony hatását a lépre és a csontvelőre is kifejti.
Forrás : Link

Más forrás szerint :
Szent Hildegard, a XII. század egyik leghíresebb csodatevője elsősorban a tönkölyt alkalmazta csodatévő gyógyszerként. ,,A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi búza fajta, aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészségesebb lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes"- írja Szent Hildegárd.

,,A tönkölybúza javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat, energiával látja el az izmokat, a kötő- és védőszöveteket."

Ma már bizonyított tény, hogy napi 100-150 gramm teljes őrleményből származó tönköly termék (kenyér) képes biztosítani az ember napi esszenciális aminosav-, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes őrlésű tönkölyliszt energiatartalma közel 74%-kal nagyobb a közönséges búzáénál. Rendszeres fogyasztása áldásos mindenkire kiváló beltartalmi értékei, és természetes eredetű nyersanyag- és rost tartalma miatt.

Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A,D,) és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a benne lévő cukrot. Fehérjetartalma 6x magasabb a közönséges búzához képest, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz.

A tönköly a legtisztább gabona, zárt kalász szerkezetének köszönhetően
Érdemes megnézni a tönkölybúza kalászát. Jól látszik, hogy a kalász teljesen bezárja a magot, így az rendkívül ellenálló a környezetszennyezéssel szemben. Mérési tesztek igazolják, hogy a tönkölybúza a legtisztább gabona. Használjuk gyakrabban kenyér vagy sütemény sütés során!

Frissen őrölve, nem keverve
A hántolt tönkölybúzát őröljük lisztté és minden értékes elemét süssük bele a kenyérbe - ajánlja Nyers Csaba, a Gabonakonyha könyv írója. Csak akkor érezhetjük áldásos hatását ennek a fantasztikus gabonának, ha a csírát és korpát is elfogyasztjuk.

Ezt csak akkor tehetjük, ha a gabonát frissen őröljük házi gabonamalomban. A bolti változatok ipari feldolgozáson esnek át, a mag részei szétválasztásra kerülnek és valamilyen arányban kerülnek a lisztbe. De semmiképpen sem eredeti formában, az élő csíráról nem is beszélve. Ezen felül fontos szabály, hogy a tönkölybúzát ne keverjük más liszttel! Csodálatos íze, kellemes állaga lehetővé teszi, hogy 100% teljes kiőrlésű tönkölybúzából készítsünk kenyeret, pogácsát vagy kekszet.

Ha kiskoruktól kezdve frissen őrölt lisztből készült teljes kiőrlésű kenyereket, pogácsát és süteményeket esznek, nemcsak egészségesebbek lesznek társaiknál, de ahogy Hildegard írja, boldoggá és okossá válnak. Süssenek, főzzenek felelősséggel, gondossággal, szeretettel!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kukorica és jó hatásai ....
  2019-01-09 11:41:46, szerda
 
 



A kukorica bajusza jó hólyagbántalomra, hólyaggörcsre, vesebajra, vizelethajtó, húgykőoldó.
A kínaiak a cukorbetegek részére a kukoricabajuszt nem külön teaként adják, hanem a levesükbe, mártásukba főzik
Forrás : Link





Más forrás szerint :
A kukoricában számtalan vitamin található, ezek közül a legjelentősebb mennyiséget az A-, B1-, B2-, és B3-vitamin (bár ez utóbbiról érdemes tudni, hogy a kukoricában megtalálható formájában feldolgozhatatlan az emberi szervezet számára), a B6- és a C-vitamin teszi ki.
- Ezeknél kicsit kisebb arányban tartalmaz E-vitamint is, amely szintén elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

Ásványi anyagok:
A vitaminok mellett a kukorica ásványi anyag tartalmát is érdemes megemlíteni: nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, ként, magnéziumot és folsavat is.

Kukoricahaj
- A kukorica hajából készült italok, teák kifejezetten hatásos vizelethajtónak számítanak.
- Alkalmazható húgyúti fertőzésekre, és nagyon hatékony eszköz a nehéz vizeletürítés tünetével szemben is( férfiaknak különösen ajánlott a fogyasztása, mivel több prosztatagondot is orvosolhatunk vele természetes módon).

Kukoricaliszt
- Ha horzsolásokra, vagy kisebb-nagyobb sérülésekre dunsztkötést szeretnénk tenni, akkor annak egyik leghatékonyabb természetes kenőcse is készülhet kukoricalisztből.
- Ugyanezt az anyagot a kukorica őshazájában, Amerikában máig előszeretettel használják csípések, duzzanatok, sőt egyes kelések kezelésére is.
- . A kukoricaliszt fogyasztása különösen népszerű a lisztérzékenyek körében, mivel ez gluténmentes, így bárki használhatja alapanyagként.

Kukorica olaj
- Egyes nőgyógyászati problémákra, főleg petefészek gondokra kifejezetten hatékony lehet, ha a kukorica csírájából készített olajat használunk a főzéshez.
- Elősegíti a ciszták felszívódását, és egyben támogatja a petefészek megfelelő működését. Érdemes nyersen is fogyasztani, salátára téve például elég akár csak néhány csepp előle.

Kukorica fogyasztása javasolt koncentrációs képesség javítása, a memória fejlesztésére is .

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A köles jótékony hatásairól
  2019-01-09 11:09:34, szerda
 
 



A köles a Közel- és Távol-keleten, valamint Afrikában alapvető magtáplálék. A gabonafélék közül a legtáplálóbb.

A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz!
Vegetárius táplálkozásnál nélkülözhetetlen!

Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van. Minden más magnál több ásványi anyagot és vitamint (kalcium, magnézium, minden fontos nyomelemet, még molibdént is) tartalmaz. Lúgosító táplálék, ami a gabonafélék között ritka. Savtúltengésben, reumatizmusban, cukorbajban szenvedőknek gyógyszer. Ideálisan kiegyensúlyozott arányban tartalmaz minden tápanyagot, fehérjét, ásványt, szénhidrátot. Nem hizlal. Adjuk ráknál, daganatnál. A hántolás sem fosztja meg tápértékétől.

A gabonafélék királya, fiatalító szer.
- A köleskása elkészítése: 1 csésze hántolt kölest 3-4 csészényi vizet, fél kávéskanálnyi mézet, fél csésze porított lefölözött tejet jól záródó tűzálló edénybe tesszük, Kis lángon sütőben 3 óra hosszat sül.
- Sós vízben 15-20 perc alatt készre fő, mártásokhoz, szaftos feltéthez ajánlom.
Forrás : Link

Más forrás szerint :
a gyomor legjobb barátja
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását. Fogyasztása böjtöléskor is (éppen tisztító hatása miatt) ajánlott. A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosít. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára. Tehát tessék mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak is kölest enni, főleg tél elején, amikor fel kell turbózni a szervezetünket.
Forrás : Link


Más forrás szerint :
köles jótékony hatásai szervezetünkre
Könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező gabona. Tele van ásványi anyagokkal, melyek erősítik az immunrendszert, a csontokat és a fogakat, jótékony hatással vannak a fogzománcra. Továbbá, szépítik a hajat, és a körmöket is. Fehérjében gazdag, így vegetáriánusok számára is kiváló táplálék.

Kitűnő forrása a magnéziumnak, amely ásványi anyag több, mint 300 enzim működésében vesz részt, többek között a glükóz és inzulin szekrécióért felelős enzimekében is, így fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcserében. Védi a szív egészségét is, ugyanis a magnézium fontos szerepet tölt be a vérnyomás csökkentésében, a szívinfarktus, az érelmeszesedés és a stroke megelőzésében. Ezen kívül a köles gazdag a szintén szív védelmét biztosító káliumban. Ez az ásványi anyag értágító hatású, szintén a vérnyomás szabályozásában, valamint a keringési rendszer optimális működésében vesz részt.

A köles bővelkedik rostokban. Friss kutatások szerint a rostok rendszeres fogyasztása a mellrák megelőzésében fontos szerepet tölt be. Körülbelül 50%-kal csökkenthetik az esélyét a mellrák kialakulásának azok a nők, akik naponta legalább 30 gramm rostot fogyasztanak. A rostok fogyasztása mellett azonban nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű (2-3liter/nap) folyadék fogyasztásáról sem. Ha ennél kevesebbet iszunk, előfordulhat, hogy negatív hatást érünk el, ugyanis ekkor a rostok nem tudnak kiürülni, kellemetlen hasi panaszokat okozhatnak. A rostok továbbá hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, segítenek megelőzni a székrekedést, felesleges gázképződést, puffadást és az ezekből eredő hasi görcsöket. Javítják a tápanyagok felszívódását és csökkentik súlyosabb emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is, mint például gyomorfekély, vastagbélrák.

Antioxidánsai amellett, hogy semlegesítik a szervezetben keletkező káros szabad gyököket, segítenek megszabadulni, az elsősorban a májban és vesében felhalmozódó, méreganyagoktól. Az antioxidánsok közül a kölesben leginkább a kvercetin, kurkumin, ellagsav és egyéb katekinek fokozzák a kiválasztási folyamatok és a semlegesítő, enzimatikus aktivitást.
Egyes kutatások alapján feltételezhetjük, hogy a köles rendszeres fogyasztása javítja az életminőséget gyermekkori asztmában és megakadályozza annak előre haladását. Ezzel kapcsolatos kutatások még további vizsgálatokat igényelnek, azonban az elmondható, hogy lényegesen kevesebb zihálás és asztmás roham figyelhető meg azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen sok kölest esznek.

Forrás : Link

Más forrás :
A köles könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező gabona. Tele van ásványi anyagokkal, melyek erősítik az immunrendszer, szépítik a hajat, és a körmöket. Erősítik a csontokat, a fogakat, valamint a fogzománcra is jótékony hatással vannak. Fehérjében gazdag, így vegetáriánusok számára is kiváló táplálék.Kitűnő forrása a magnéziumnak, amely ásványi anyag több, mint 300 enzim működésében vesz részt, többek között a glükóz és inzulin szekrécióért felelős enzimekében is, így fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcserében.

Védi a szív egészségét is, ugyanis a magnézium fontos szerepet tölt be a vérnyomás csökkentésében, a szívinfarktus, az érelmeszesedés és a stroke megelőzésében. Ezen kívül a köles gazdag a szintén szív védelmét biztosító káliumban. Ez az ásványi anyag értágító hatású, szintén a vérnyomás szabályozásában, valamint a keringési rendszer optimális működésében vesz részt.
Forrás : Link

Megjegyzésem :
A hántolt kölest leöblítem, kb háromszoros mennyiségű vizet öntök rá, teszek bele őrölt köménymagot, vegetát, néha porrá őrölt gyógynövényeket egy órát hagyom ázni- utána kb 20 perc alatt készre főzöm, ha gyümölcsök mellé akarom akkor vegeta helyett mézet teszek hozzá . Ha önmagában esszük kb két merőkanálnyit este, akkor látványosan szép lesz tőle az arcbőrünk reggelre ( CzI)




 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mosás és a só
  2019-01-09 08:41:33, szerda
 
  EZÉRT TEGYÉL SÓT A MOSÁSHOZ: OLCSÓ, ÉS ELKÉPESZTŐ, MIT TESZ A RUHÁKKAL :

A só az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában, így szinte biztos, hogy kéznél van, ha mosást indítasz.

A só folttisztító hatását nagyanyáink jól ismerték: nem véletlen, hogy mindig előkerült egy marék só, ha vörösbor löttyent a szőnyegre, és ruhafestéskor is gyakran alkalmazták.

Ma már csak kevesen ismerik áldásos tulajdonságait, hiszen általában célirányosan vásárolunk folttisztítókat és mosóporokat, amikor mosást tervezünk. A fehér ruhákhoz kíméletes fehérítőt, a színesekhez folttisztítót és színfogó kendőt adunk: pedig tulajdonképpen mindkettő helyettesíthető a sóval.

Engedi a farmered a színét? Áztasd be sós vízbe!
Még ma is akadnak olyan ruhafestékek, melyeknek a használati utasításában külön felhívják rá a figyelmet, hogy a festési eljárás után sós vízzel lehet fixálni a befestett anyag színét. A boltból kikerülő farmerek rendszerint még a harmadik-negyedik mosás után is összefogják színükkel a velük együtt mosott ruhákat, így erre a problémára remekül alkalmazható a konyhai ételízesítő.

Mielőtt betennéd a farmernadrágot a mosógépbe, áztasd be sós vízbe, de tulajdonképpen bármilyen színes mosáshoz hozzáadhatod a sót. Azt tapasztalod majd, hogy a ruhák vibrálóbb, élénkebb színűek, mintha újak lennének.

Szagtalaníts sóval!
Éppúgy, mint az ecet, a só is alkalmas arra, hogy megszabadítsa az erős szagoktól a textíliákat. Biztos hallottad már, hogy sót kell szórni a szőnyegre, ha büdös, mielőtt alaposan kiporszívóznád. A magas hőfokon nem mosható edzőcuccok, zoknik és cipők fertőtlenítésére, illetve szagtalanítására is alkalmas a sós a mosás.

Makacs foltokat tüntethetsz el vele
Azt talán már mindenki tudja, hogy a borfolt és a beszáradt vérfolt kiváló ellenszere a vízből és sóból kikevert massza, de nemcsak a pecsétekkel bánik el jól, hanem a besárgult fehér ruhákat úgyszintén helyrehozza. A só szinte kiradírozza a fehér szálakból az izzadságfoltokat.

Tisztán tarthatod vele a mosógépet
Egyértelmű, hogy a mosogatógépbe sótablettát teszünk a vízkő-lerakódások megelőzésére, a mosógéppel azonban már ritkábban törődünk. Pedig időnként ajánlott fertőtleníteni és áttisztítani egy üres, ecetes mosóprogram indításával, de még a lerakódásoktól és a rossz szagoktól is megszabadulhatsz, ha ilyenkor sót adagolsz a vízhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2850
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 26713
  • e Év: 231414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.