Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Petőfi Sándor: Szeretlek Kedvesem
  2019-02-13 09:34:32, szerda
 
  ...... ..........


Szeretlek, kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Szeretem azt a kis
Könnyű termetedet,

Fekete hajadat,
Fehér homlokodat,
Sötét szemeidet,
Piros orcáidat,

Azt az édes ajkat,
Azt a lágy kis kezet,
Melynek érintése
Magában élvezet,

Szeretem lelkednek
Magas röpülését,
Szeretem szívednek
Tengerszem-mélységét,

Szeretlek, ha örülsz
És ha búbánat bánt,
Szeretem mosolyod
S könnyeid egyaránt,

Szeretem erényid
Tiszta sugárzását,
Szeretem hibáid
Napfogyatkozását,

Szeretlek, kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Amint embernek csak
Szeretnie lehet.

Kívűled rám nézve
Nincs élet, nincs világ,
Te szövődöl minden
Gondolatomon át,

Te vagy érzeményem
Mind alva, mind ébren,
Te hangzol szívemnek
Minden verésében,

Lemondanék minden
Dicsőségül érted
S megszereznék érted
Minden dicsőséget,

Nekem nincsen vágyam,
Nincsen akaratom,
Mert amit te akarsz,
Én is azt akarom,

Nincs az az áldozat,
Mely kicsiny ne lenne
Éretted, hogyha te
Örömet lelsz benne,

S nincs csekélység, ami
Gyötrelmesen nem sért,
Hogyha te fájlalod
Annak veszteségét,

Szeretlek, kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Mint ember még soha,
Sohasem szeretett!

Oly nagyon szeretlek,
Hogy majd belehalok,
Egy személyben minden,
De mindened vagyok

Aki csak szerethet,
Aki csak él érted:
Férjed, fiad, atyád,
Szeretőd, testvéred,

És egy személyben te
Vagy mindenem nekem:
Lyányom, anyám, húgom,
Szeretőm, hitvesem!

Szeretlek szívemmel,
Szeretlek lelkemmel,
Szeretlek ábrándos
Őrült szerelemmel!...

És ha mindezért jár
Díj a vagy dicséret,
Nem engem illet az,
Egyedül csak téged,

A dicséretet és
Díjat te érdemled...
Mert tőled tanultam
Én e nagy szerelmet!

Debrecen, 1848. november

Forrás: arcanum.hu

- Videó Link
Katalin 1954 videója Link
 
 
0 komment , kategória:  Valentin napra  
Évától verses kép- Hóvirág
  2019-02-13 09:29:09, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Kukuccs! - Van itt cica a házban?
  2019-02-13 09:27:00, szerda
 
  ...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Kilencvenedik születésnapját ünnepli a Vatikán
  2019-02-13 09:07:49, szerda
 
  2019. február 12. kedd, 19:15
Kilencven éve, 1929. február 11-én kötötte meg Olaszország és a Szentszék a lateráni egyezményt, mely feloldotta az olasz egység 1870-es létrejötte óta tartó fagyos viszonyt a mindenkori pápa és az olasz állam között, s melynek értelmében létrejött az önálló Vatikánvárosi Állam.
Képen: A Szent Péter-bazilika 1929-ben
.......


Miért van szüksége a pápának önálló országra? - sokan tették fel a kérdést a történelem folyamán. ,,Lelki természetű és az egész világra kiterjedő küldetése szabad ellátásához a római pápának valós és látható függetlenséget kell élveznie, nehogy a világi hatalmak érdekei letérítsék arról az útról, amit Krisztus jelölt ki Péter apostol és utódai számára - írja Pápa, Szentszék, Vatikán című könyvében Érszegi Márk Aurél kánonjogász. - A történelem pedig bebizonyította, hogy lelki szuverenitása akkor érvényesülhet ténylegesen, ha valamiféle területi szuverenitásban is testet ölt. Más szóval a pápa akkor szabad, ha nem alattvalója semmilyen világi hatalomnak."
Az önálló pápai állam gyökerei a Nyugatrómai Birodalom bukásáig nyúlnak vissza. Az államhatalom összeomlásával a Róma környéki egyházi birtokokon, a Patrimonium Petrin (Péter örökségén) élők számára csupán a pápaság maradt az egyetlen tényleges hatóság. Ezt az állapotot erősítette meg a 8. században a frank uralkodóval kötött szövetség, amely további területeket adományozott, így jött létre a Róma környéki Latiumtól északon egészen Romagna tartományig, délen pedig Nápolyig terjedő Pápai Állam.
Az önálló egyházi állam 1870-ig létezett; megszűnéséhez számos viharos történelmi esemény vezetett, főként az egységes Olaszország létrehozásáért folyó harcok. II. Viktor Emánuel olasz király többször is felkínálta a megegyezés lehetőségét, azonban az akkor uralkodó IX. Piusz pápa nem engedhetett a liberalizmus szellemében szerveződött királyság feltételeinek. Végül az erőszak döntött: az olasz csapatok 1870. szeptember 20-án birtokba vették Rómát, IX. Piusz pápa pedig a Vatikán foglyának nyilvánította magát. Ezt követően a pápák mintegy hatvan éven át tudatosan vállalták a ,,vatikáni fogságot", újra és újra tiltakozva jogfosztásuk ellen.
Boldog IX. Piusz pápa
...... ........... .........


A kiélezett helyzet, az úgynevezett ,,római kérdés" egyháznak és államnak egyaránt fejtörést okozott. Számos tanulmány, javaslat született a kérdés békés megoldására, de egyik sem vezetett olyan eredményre, mint az 1926-ban kezdődött titkos tárgyalások. Utóbbiak nem valósulhattak volna meg Pietro Gasparri bíboros államtitkár nélkül, aki már 1915-ben jelezte hivatalosan is, hogy tárgyalás és kompromisszum útján szeretné rendezni a Szentszék és Olaszország viszonyát.
1922-ben Achille Ratti milánói érsek lépett Szent Péter trónjára, aki a XI. Piusz nevet vette fel. Őt mint a konkordátumok pápáját emlegeti az utókor, mivel nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy rendezze a Szentszék viszonyát különböző államokkal. Különösképpen Olaszországgal: az 1926-ban kezdődött titkos tárgyalásokon a pápa maga felügyelte a munkát, mintegy kétszáz ülést tartottak a jelenlétében. A tárgyalások során két kiváló tanácsadó segítette XI. Piuszt: Pietro Gasparri bíboros államtitkár és Francesco Pacelli kánonjogász, Eugenio Pacelli, a későbbi XII. Piusz pápa fivére.
Az egyeztetések eredményeként született szerződést, valamint a ratifikációs okmányokat 1929. február 11-én írta alá a Szentszék képviseletében Gasparri bíboros, az olasz állam részéről pedig Benito Mussolini miniszterelnök a római lateráni pápai palotában - ezért nevezzük lateráni egyezménynek. A szerződés elsimította az 1870 óta tartó viszályt a Szentszék és Olaszország között: visszaállította a mindenkori egyházfő szuverenitását, mely az olasz egységért folytatott harcok miatt megszűnt. A pápa önálló joghatóságát a Vatikán független állammá nyilvánítása meg is erősítette. A lateráni egyezmény emellett részletesen felsorolta, hogy a Vatikánon kívül mely birtokok, illetve épületek maradnak a Szentszék tulajdonában - köztük a Szent Péter-, a Falakon kívüli Szent Pál-, a lateráni Szent János- és a Santa Maria Maggiore-bazilika, továbbá a Castel Gandolfó-i pápai palota, valamint Róma ókeresztény katakombái. A szerződést, amely 1929. június 7-én lépett hatályba, a későbbi történelmi események tükrében kétszer módosították.
A lateráni egyezmény megkötésének a római Via della Conciliazione, a ,,Kiengesztelődés útja" állít emléket - olvashatjuk a Vatikáni Rádió oldalán, az évforduló kapcsán megjelent cikkben. Az Angyalvártól a Szent Péter térig vezető sugárutat régi háztömbök elbontásával 1936-ban kezték kialakítani, majd az 1950-es szentév során adták át. A Via della Conciliazione tájolása jelképes is: Rómát, Olaszország fővárosát kapcsolja össze a Vatikánvárosi Állammal, így emlékeztet ma is a kilencven évvel ezelőtti kiengesztelődésre és megbékélésre.
...... .....


Fotó: Vatican News; Fortepan
Benke Zsuzsa/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Az utolsó vacsora jégszobra
  2019-02-13 08:58:27, szerda
 
  Az utolsó vacsora jégszobra is látható a Fogarasi-havasokban épült jéghotelben
........


2019. február 12. kedd, 19:57
Idén immár tizenötödik alkalommal építették fel a Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tónál a Közép-Kelet-Európában unikumnak számító jéghotelt, melyben egy kápolnát is kialakítottak.
A 2030 méteres tengerszint feletti magasságban található turisztikai látványosság ötletgazdája és tulajdonosa Arnold Klingeis, a Szeben megyei Felek város polgármestere; a létesítmény Maros megyei magyar mesterek munkája.
A magyarói Varga Attila és csapata ötödik éve dolgozik a jéghotel építésén. Mivel korábban csak hagyományos anyagokból és technológiával készülő épületekkel volt dolguk, az első év nagy kihívást jelentett a Maros felső folyása menti településekről, Szászrégenről, Magyaróról, Holtmarosról, Görgényüvegcsűrről verbuvált szakembereknek. ,,Azt se tudtuk, mi fán terem egy jéghotel. Az interneten néztünk utána, hogyan készülnek az ilyen épületek, mostanra beletanultunk" - mondja az építésvezető.
Idén december elején kezdődtek a munkálatok, és néhány nappal karácsony előtt már az utolsó simításokat végezték az épületen, illetve a berendezés kialakítása volt még hátra. A csúcsos boltíves építmény kialakítása a zsaluk felállításával kezdődik, majd a jégtömbök kitermelése következik. A körülbelül egy méter hosszú hasábokat, melyek súlya 50-60 kilogramm körül van, láncfűrésszel vágják ki a Bâlea-tó felszínét borító vastag jégpáncélból, majd hómobillal szállítják a közeli építőtelepre. Az egymásra rakott jégtömböket vízzel locsolják meg, ami megfagyva egyetlen szilárd tömbbé ,,forrasztja" őket. A falfelületet vizes hókásával simítják le. Varga Attila számításai szerint mintegy 10 ezer jégtömböt használnak fel a hotel építéséhez.
,,A szobákban kézzel faragott jégágyak várják a vendégeket. Az ágyakon rénszarvasszőrméből készült, termikus takarók állnak rendelkezésre... A bárban jégből készült poharakban szolgálják fel az italokat" - ezekkel a szavakkal hívogatja a vendégeket a szálló. A szobákban a jégágyak mellett jégből faragott jegesmedvék őrködnek, a bárban jégzongora áll, a jégkápolnában pedig az utolsó vacsora jelenetének jégből készült megformálását csodálhatják meg a látogatók.

További képek itt láthatók Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Böjte Csaba a házasságról
  2019-02-13 08:28:55, szerda
 
  Arra születtél, hogy valaki számára ajándék legyél
2019. február 12. kedd, 22:06
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hete rendezvénysorozatot február 10. és 17. között, melyhez kapcsolódóan Böjte Csaba ferences szerzetes az M5 csatornán osztotta meg gondolatait.
...... ......


Gyerekek között élek. A gyerekekben hihetetlen elementáris erővel a serdülő korban feltör a vágy a közösség után. Szomjúság, éhség. Ez a vágy őket másik testvérük felé fordítja. Legfontosabb kérdés számukra, hogy kapjanak, találjanak egy olyan társat, akinek megfoghatják a kezét, akinek mindent elmondhatnak, akivel reggeltől-estig együtt lehetnek.
Ezért a célért képesek ők tanulmányaikat, mindent felrúgni. Ezt a vágyat, hisszük, hogy a Jóisten ültette az emberbe, és ezt a vágyat, nem lehet büntetés nélkül ignorálni.
Igen, szinte predestinál, belelök a párválasztásba, abba, hogy találj valakit magad mellé, akinek megfoghatod a kezét, akinek elmondhatod, hogy ,,nélküled az életem semmit sem ér", hogy ,,veled, melletted szárnyaim nőnek", hogy ,,le tudnám érted hozni az égről a csillagot".
Azt gondolom, hogy nem az ember találja ki a házasságot, hanem a Jóisten, aki ezt a szép vágyat belénk ültette, és én bíztatok mindenkit szeretettel, hogy hallgasson a szívére. Isten nem fog helyettünk dönteni. Merjük a legszebb vágyunkat, legszebb álmunkat kivitelezni, megvalósítani. Keressük meg hiányzó társunkat, és legyünk boldogok.
A család évében erre a nagy igazságra próbálja az Egyház és az állam is fölhívni a figyelmünket.
Arra születtél, hogy valaki számára ajándék legyél. Merd vállalni hivatásod! Merj Isten áldása lenni egy férfi, egy nő számára, egy család számára! Teljesedj ki a házasság szentségében!
S ha megszületett a döntés, és a házasságban egymásnak örök szerelmet vallottatok, akkor nyugodtak lehettek, mert a Jóisten nem játszik velünk.
Ő öt év múlva, tíz év múlva nem mondja azt, hogy meggondoltam magam, hogy itt van egy újabb, egy jobb valaki.
Én hiszem, hogy a szerelem örök életre szól. Te is arra vágysz, társad is arra vágyik, hogy együtt maradjatok. Fogd meg a kezét, és ne engedd el soha! Ti összetartoztok, egymásért felelősök vagytok, és az utolsó ítéleten számot is kell adjatok egymásról!

A videó ITT nézhető meg. Link

Forrás: Magnificat.ro
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Útravaló – 2019. február 13.
  2019-02-13 08:25:43, szerda
 
  Anatómiai pontossággal meséli el, hogy az ételből hogyan lesz salak, csak azért, hogy az ételek tisztátalanságának kérdését egyszer s mindenkorra helyre tegye tanítványaiban. A tisztátalanság nem a belek, hanem a szív állapota. Nem kívülről jön, hanem belül van. Nem kint, hanem bent rendeződnek el a dolgok. Nem ami átmegy rajtunk, hanem ami belőlünk származik: ,,Az örök anyag boldogan halad / benned a belek alagútjain / és gazdag életet nyer a salak / a buzgó vesék forró kútjain!"
- írja József Attila az Ódában. És ugyanott:
,,Óh! mennyire szeretlek téged /
ki szóra bírtad egyaránt /
a szív legmélyebb üregeiben /
cseleit szövő, fondor magányt..." - Erről beszél a Mester is tanítványainak.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
5. évközi hét szerda 02.13
  2019-02-13 08:23:16, szerda
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Isten embert teremtett, és a Paradicsomkertet adta neki lakásul.
Amikor az Úristen megalkotta az eget és a földet, még semmiféle mezei bokor nem hajtott ki rajta; sőt még fű sem sarjadt a földből. Akkor ugyanis az Úristen még nem hullatott esőt a földre, és még ember sem volt, aki megmunkálja azt. De forrás fakadt a földből, és megöntözte annak egész színét. Ezután alkotta meg az Úristen az embert a föld porából, belé lehelte az élet leheletét, és így lett az ember élőlény.
Ezután az Úristen Édenben, napkeleten kertet ültetett, és odahelyezte az embert, akit alkotott. A földből mindenféle fát növesztett, melyet látni szép, és amelyről enni jó; a Paradicsomkert közepén pedig kisarjasztotta az élet fáját, meg a jó és a gonosz tudásának fáját.
Az Úristen tehát az embernek adta az Éden kertjét, hogy megművelje és őrizze. Ezt a parancsot adta neki: ,,A kert minden fájáról ehetsz, de a jó és a gonosz tudásának fájáról ne egyél, mert ha egyszer arról eszel, meg fogsz halni!"
Ez az Isten igéje. Ter 2,4b-9.15-17

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Az a rossz teszi tisztátalanná az embert, ami belülről, a szívéből származik
.........


Jézus egy alkalommal ismét magához hívta a népet, és így tanította őket:
,,Hallgassatok rám mindnyájan, és jól értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami kívülről jut az emberbe; hanem ami az emberből származik, az szennyezi be őt."
Amikor Jézus a népsokaság elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Ezt felelte: ,,Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy amit megeszik az ember, az nem szennyezheti be, mert nem a szívébe jut, hanem a gyomrába, és a félreeső helyre kerül?" Ezzel tisztának mondott minden ételt.
Aztán így folytatta: ,,Ami az emberből ered, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, paráznaság, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és ez teszi tisztátalanná az embert."
Ezek az evangélium igéi. Mk 7,14-23

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te egyeseket a szegények felé fordulás, a szeretetszolgálat útján indítasz el. Önzetlen és önfeláldozó szívet adsz nekik, hogy szeretetedben éljenek és a te szeretetedet sugározzák a rászorulóknak és nélkülözőknek. Másokat a hitre nevelés útján indítasz el, hogy a tőled kapott tanítást, az üdvösség örömhírét jó magként vessék el az emberi szívekbe, mindazok szívébe, akik keresik az igazságot és vágyakoznak az üdvösségre. Adj nekik erőt, hogy hivatásukat felelősséggel végezzék! Segíts minket, hogy ne térjünk le a lelki fejlődés útjáról, mindig ragaszkodjunk hozzád, aki az üdvösségre vezetsz minket!

Jézus a néphez intézi szavait.
Nem a kívülről az emberbe jutó étel teszi tisztátalanná az embert, hanem a szívéből és lelkéből fakadó rossz indulatok és helytelen gondolatok. Ezekből származik a bűn, ami elszakít Istentől. Ez az elgondolás éppen ellentéte a korabeli vallási nézeteknek, miszerint a lelki tisztaság olyan érték, amelyet mindenáron védelmeznie kell az embernek, azaz őrizkednie kellett attól, hogy kívülről bármi is beszennyezze, elvegye tisztaságát. Jézus fordított helyzetből látja mindezt, amikor rávilágít arra, hogy a bűnös gondolat az ember szívének mélyén, tehát az ember legbensőjében születik meg, s ezzel a lelki tisztaságnak is új értelmet ad.
Az ember életének forrása, az emberi élet valamennyi elemének eredete a szív. Innen fakad minden szándékunk, gondolatunk és érzésünk, jók és rosszak, erkölcsileg helyesek és helytelenek egyaránt. Ezen a ponton ráébredünk saját felelősségünkre: szabadon választhatunk a jó és a rossz között. Bűneinkért ne a külső körülményeket vagy másokat hibáztassunk, hiszen azok a mi szívünkben születtek meg. Ne engedjük, hogy ezek megszülessenek, növekedjenek bennünk, hanem az Istennek tetsző érzéseket, szándékokat igyekezzünk kibontakoztatni.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Összetett győztes a Magyar férfi váltó
  2019-02-13 08:17:21, szerda
 
  Rövid pályás gyors korcsolya világ kupán - Összetett győztes a Magyar férfi váltó
Torino - Az olimpiai és Európa-bajnok magyar férfi váltó lett a rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának összetett győztese.

A világ kupa egyéb eredményei:
Férfiak
500 m: 1. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 31 439 pont, ...5. Liu Shaolin Sándor 22 632, 6. Liu Shaoang 22 400, ...11. Burján Csaba 9716, ...66. Sziklási András 59, ...75. Varnyú Alex 39, ...97. Krueger Cole 13

1000 m: 1. Park Dzsi Von (dél-koreai) 37 520 pont, ...3. Liu Shaoang 23 277, ...6. Liu Shaolin Sándor 19 497, ...31. Varnyú Alex 3005, ...63. Krueger Cole 161

1500 m: 1. Kim Kun Vu 38 000 pont, ...19. Burján Csaba 3922, ...22. Liu Shaolin Sándor 2621, ...38. Krueger Cole 586, ...42. Varnyú Alex 363

Nők
500 m: 1. Natalia Maliszewska (lengyel) 40 800 pont, ...5. Jászapáti Petra 19 306, ...70. Knoch Marta 49, ...83. Bácskai Sára Luca 24, ...87. Sziliczei-Német Rebeka 21, ...91. Somogyi Barbara 14

1000 m: 1. Suzanne Schulting (holland) 40 000 pont, ...22. Bácskai Sára Luca 4754, ...70. Jászapáti Petra 144, ...90. Knoch Marta 36, ...96. Somogyi Barbara 24

1500 m: 1. Suzanne Schulting (holland) 34 400 pont, ...20. Jászapáti Petra 4718, ...25. Bácskai Sára Luca 2623, ...40. Sziliczei-Német Rebeka 694, ...64. Somogyi Barbara 76, ...80. Knoch Marta 24

Váltók
férfi: 1. Magyarország 29 677 pont
nők: 1. Oroszország 34 400 pont, ...11. Magyarország 6512
vegyes: 1. Oroszország 25 898 pont, ...4. Magyarország 24 717
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Magyar bronz gyors korcsolyában az EYOF-on
  2019-02-13 08:08:27, szerda
 
  Bontovics Balázs bronzérmet nyert a rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyszámában a Szarajevóban zajló téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) keddi versenynapján. Ez a magyar küldöttség második dobogós helyezése.

Aranyérem - Talabos Attila győzött 1500 méteren, .
Bontovics Balázs 1500-on negyedik lett.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3670
  • e Hét: 20062
  • e Hónap: 32738
  • e Év: 266485
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.