Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A negyedik vándorkiállításunkról
  2019-02-21 01:52:25, csütörtök
 
  Anne Frank kiállítás Mosonmagyaróváron
Interjú Simon Zsuzsanna kiállításszervezővel

- Ez a kollégium negyedik vándorkiállítása. Mi motivál ilyen akciókat szervezni, hiszen ez rengeteg munkát kíván, s az elismerés legtöbbször elmarad.

Valóban. A Gulyás Lajos Kollégium adott otthont a korábbi években a várpalotai Trianon Múzeum: A trianoni diktátum története és következményei, az 1956-os Pesti Srác Alapítvány: Beszélő plakátok, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége : Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 című kiállításoknak is. 2019. február 4-én az amszterdami Anne Frank Ház, Anne Frank - Történelem a mának című magyarországi vándorkiállítását nyitottuk meg, mellyel egyrészt régi adósságunkat törlesztettük, hisz a holokausztra ilyen nagyszabású emlékezést még nem szerveztünk, másrészt ez a kiállítás méltó a nagyközönség előtti bemutatásra, s ugyanakkor névadónk előtt is tisztelegtünk, mert Gulyás Lajos levéli református lelkész, '56-os mártír már 1944-ben is megmutatta emberségét, amikor balatonszepezdi szolgálati helyén üldözött zsidókat bújtatott, melyért aztán a nyilasok le is tartóztatták. De nem volt véletlen a megnyitó napja se, hisz február 4-e Gulyás Lajos 101. születésnapja volt.
Az ilyen nagy rendezvények a kollégium hagyományai közé tartoznak. Nemcsak kiállításokat, előadásokat is szerveztünk már. Vendégünk volt Horváth Miklós hadtörténész, Popély Gyula, Bank Barbara Erdős Kristóf történészek, Jobbágyi Gábor, Zétényi Zsolt jogászok. S igaz, hogy minden szervezés rengeteg munkával jár, de az összefogás a kollégákkal, kollégistákkal, ismerősökkel, családdal eddig mindig hozta az eredményt. Sok érdeklődő fordul meg ilyenkor a kollégiumban, írnak a vendégkönyvekbe és ez elegendő elismerés a számomra.

- Anne Frank történetét mindenki ismeri. Van valami mai üzenet ebben a tárlatban?

Én is azt hittem, hogy mindenki ismeri, de például, amikor a kollégistáknak először beszéltem a tervezett kiállításról, kiderült, hogy nem igazán. Ekkor már tudtam, hogy nagyon fontos a mosonmagyaróvári bemutató, az egy hónapos látogathatóság, az iskoláknak, egyesületeknek, családoknak stb ... való ajánlás és ehhez az Anne Frank Ház két napos diák tárlatvezető képzése adta a pluszt, hisz az azon résztvevő gyerekek és pedagógusok kiváló felkészítést kaptak, mind a történelmi háttérből, mind Anne tragikus végű élettörténetéből. Így, akik csoportosan, előre bejelentkezve érkeznek a kollégiumba kérhetik a diákok vagy a tanárok tárlatvezetését is.
Hogy milyen mai üzenete van a tárlatnak, azt egy Anne Frank idézettel tudnám a leginkább megfogalmazni: "Milyen csodálatos, hogy egyetlen percet sem kell várnia senkinek, hogy belekezdjen a világ fokozatos megváltoztatásába! Milyen csodálatos, hogy mindenki, legyen kicsi vagy nagy, közvetlenül tehet azért, hogy legyen igazságosság, és mindenki részesülhessen is belőle!"


- A helyi zsidóság sorsáról is megemlékeztek a kiállítás keretében. A megnyitón a város adósságáról is beszéltél ezzel kapcsolatban. Mire gondoltál?

Nagyon fontosnak tartottam, hogy a mosoni zsidóságról is megemlékezzünk, hisz Mosonmagyaróvár XX. századi történelmének felejthetetlen tragédiája elhurcolásuk és elpusztításuk. Ezért külön készítettünk az ő emlékezetükről egy kamaratárlatot és hívtuk meg Kovács Sándorné Back Irént is, aki néhai férjével évtizedeken át gyűjtötte az emlékeket, a holokauszt áldozatainak, túlélőinek visszaemlékezéseit, amit aztán a Mosonvármegye Lap - és Könyvkiadó három kötetben adott ki 2016/17-ben. Ami a város adósságát illeti az számomra egyértelműen a XX. Század Múzeum, amit 2005 óta terveztek megvalósítani az ipartelepi zöld ávós határőrlaktanyában, amiről 2019-re teljesen lemondtak. Ebben az épületben minden huszadik századi történésünknek helye lett volna, melyeket jelenleg sehol nem mutatnak be. Márpedig ,, a múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él". Ezt nem szabadna elfelejteni.

- Harmadik hete látható a kiállítás. Milyen tapasztalatokról tudsz beszámolni?

Nagyon biztatóak az eddigi látogatói számok. Nemcsak a vendégkönyvi bejegyzések mutatják a nagyfokú érdeklődést, hanem a vezetett statisztikánk is. Már az első héten voltak csoportos látogatóink, de családok, baráti társaságok is. Azóta pedig folyamatosan érkeznek a bejelentkezések iskolákból, egyéb intézményekből. Remélem február 28-ig sok százan ismerik meg, zárják szívükbe Anne Frankot, a családját, a sorstársait és segítőit!

A kollégium ( Gorkij u.3.) H-Cs: 8-20, P:8-18,V:17-20 között várja a látogatókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 335
  • e Hónap: 3733
  • e Év: 21553
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.