Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
mókuska
  2019-02-28 19:12:13, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
hasi puffadás
  2019-02-28 14:22:46, csütörtök
 
  Függetlenül attól, hogy a puffadás és a teltségérzet a legtöbb esetben életmódbeli hiba következménye,nem feltétlenül csak ez állhat a háttérben.
Nincs is rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket. De ne aggódjunk, emögött nem feltétlenül az elhízás van - lehet, hogy csak fel vagyunk puffadva.

Sok esetben az hajlamosít a panaszok kialakulására, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A dehidratáció következményeként az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, gyakran székrekedés alakul ki, ami fokozott gázképződéssel jár. A folyadékpótlás legideálisabb formája a szénsavmentes víz, hiszen a szénsavas italok a bennük lévő gázok miatt puffadást válthatnak ki.

A Helicobacter pylori nevű kórokozó gyakran okoz fertőzéseket, gyulladásokat a gyomorban, bélrendszerben. A felmérések szerint a világ lakosságának kétharmadánál rendszeresen jelentkezik ez a hasi puffadással járó betegség, amelyet leginkább a nem megfelelő minőségű élelmiszerekből, ivóvízből szednek össze az emberek. Ha nem kezelik ki szakszerűen a kórt, később gyomorfekélyek alakulhatnak ki, ami már súlyos betegségnek számít.

Mit kell róla tudni?
A Helicobacter pylori gyakran okoz puffadást, gyomorégést, refluxot, székrekedést, hasmenést. A fogyni vágyók pedig hiába tesznek meg mindent, hogy megszabaduljanak pár kilótól, a baktérium által okozott rendellenességek miatt ez sehogy sem sikerül. Ez is egy fontos jel, ami arra utalhat, hogy megfertőződhettünk a fránya bacival.

Létezik egy hatásos házi készítésű gyógymód, amely segít abban, hogy megszabaduljunk a baktériumtól, így a kellemetlen puffadástól, és a kilókkal folyatott küzdelem is hatásosabb lesz.

Hozzávalók:

1 darab citromra
1 darab uborkára
1 evőkanál lereszelt friss gyömbérre
1 evőkanál aloe vera lére
egy csipet korianderre, vagy petrezselyem zöldre
½ pohár vízre
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és igyuk meg frissen a gyógyitalt. Az uborka és az aloe vera leve hozzájárul a zsírok elégetéséhez, a koriander, vagy petrezselyem zöld sok antioxidánst tartalmaz. A gyömbér szabályozza az emésztést, megszünteti a székrekedést, a citromlé pedig méregteleníti a szervezetet.

forrás: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
borsó és más hüvelyesek
  2019-02-28 13:45:50, csütörtök
 
 

Április közepe egy csomópont a kertészeti időszámításban. Mostanában esténként még akár fagypont környékére is lehűl a levegő, de délben már olyan meleg van, hogy kornyadoznak a saláták. A spenót már a végét járja. Még lehet utoljára vetni zöldborsót. Már lehet vetni babot, cukkinit, fűszernövényeket. (Hogy a példakertünk bevetésével hogyan érdemes haladni, a cikk végén derül ki.)

És itt el is érkezünk ahhoz, amiről kertes sorozatunk e darabja szólni fog: a hüvelyesek csodájáról. A borsó és a bab olyan különleges növények, amelyek nemhogy nem zsákmányolják ki a talajt, mint mondjuk a kukorica, hanem építik. Mit jelent ez?

A természet testépítői
Következzék itt néhány tudományos tény, de gyorsan túlleszünk rajta, ígérem. Tehát a hüvelyesek speciális gyökérzete olyan baktériumokat vonz, amelyek meg tudják kötni a nitrogént, gyökérgümőket, rhizómákat kialakítva. A nitrogén nagyon értékes tápanyag, különösen a leveles zöldségek számára, ugyanis ez az anyag, amelyre a levelek és a szár növekedéséhez szükség van.

És történetesen ebből következik az is, hogy a növényvilág fehérjebombái a pillangósok (amelyekhez tartoznak a hüvelyesek is, ha még emlékszünk a biológiaórákra). Ha fehérjére van szükségünk, a borsóban és a babban találunk bőven.

Párban dolgoznak
Érdekes mód a különböző hüvelyesek különböző baktériumokat vonzanak. Más baktériumokat köt meg a lucerna, a csicseriborsó és a szójabab - de szerencsére a borsó és a bab egy hasonló, negyedik fajta baktériummal működik együtt. Ennek van jelentősége a gyakorlatban is, ugyanis a hüvelyesek terményátlagát megnövelő baktériumkultúrát a kertben fel kell építeni.

Ennek alapvetően két módja van: vehetünk oltóanyagot egy kertészeti boltban, ami nem lesz könnyű. Vagy pedig - a növényvédelmi szempontból nagyon fontos vetésforgót átmenetileg feladva - egymás után kétszer is ültetünk ugyanoda borsót és/vagy babot. Ekkor ugyanis felszaporodnak a baktériumok a talajban, nitrogéndússá téve ezt - műtrágya nélkül.

Ezért borsóból annyit vetek, amennyit csak bírok, még ha túl sok is lesz a termény. Előveteményként ugyanis jól előkészíti a talajt a nitrogénzabáló paradicsom, paprika, krumpli számára. Sőt, kis óvatossággal kezelve még e ,,főnövények" közé is lehet vetni.

A nitrogén és a hullaszag
Félreértés ne essék, a borsó az általa közvetetten megtermelt nitrogén jelentős részét maga felszívja, ettől olyan fehérjedús a növény. Plusz konkurens a többi vetemény számára az egyéb tápanyagok, a víz és a fény szempontjából. Ezért észnél kell lenni.

A borsó az igazi hasznot akkor termeli a talajunk számára, amikor már letermett és levágjuk tőből. A talajban maradó gyökérzet elhal, és felszabadul a gyökérgümőkben tárolt nitrogén a többi növény számára. Ezt lehet fokozni azzal, ha a borsószárat beforgatjuk a komposztba vagy pedig feldaraboljuk és szétterítjük a talajfelszínen.

Mert hát a növények ugye mind hullazabálók: jó nagy löketet kapnak a borsó maradványaiból a növekedéshez a paradicsomaink és a krumplink. És mindezt épp akkor, amikor nagy szükségük van rá.

Kiválóan alkalmas egyébként erre az is, ha lóherével vagy lucernával vetjük be a növények közét - egyrészt élő mulcsként védik a talaj nedvességtartalmát és árnyékolják a paradicsom, paprika tövét, másrészt pedig folyamatosan oldódik le a nitrogéndús gyökérzetük, ha kellő rendszerességgel nyírjuk. Ez fontos! Ha nem nyírunk, sokkal kevesebb hasznot hajtanak a pillangósok a többi növényünk számára. (A lucerna a lóherénél brutálisabb növekedésű, fél méter magasra is megnő. Ezért inkább az alacsonyabb lóherét ajánlom.)

Permakultúrások pillangósai
A pillangósokat egyébként a hetvenes évek óta használja talajépítésre az Ausztráliából indult permakultúra-mozgalom. A permakultúra lényegében három célt tűz ki maga elé: az optimális vízgazdálkodást a terep átalakításával igyekszik megalapozni, a talajösszetételt növényekkel javítja és a termesztést egyfajta ételerdő keretében képzeli el.

Ebben a logikában a fák nem tölgyek vagy fenyők, hanem gyümölcsfák, a cserjék málnák és szedrek, a füvek gabonák és a zöldségek is ökológiai igényeik szerint szervezett bujaságban cseperednek.

Nagyon sok érdekes és hasznos megfigyelést tettek, s a rendszer a világ több sivatagában is bizonyította, miként képes a legsivárabb, legkopárabb területeket is esőerdőszerűen tomboló terménygyárrá változtatni.
A borsóválasztás dilemmái

A borsónak négy fő fajtája van, plusz vannak különböző érésidejűek. Más időjárás esetén ráadásul más fajták teremnek sokat, ezért érdemes vegyíteni a fajtákat. Több cég is kínál borsósort, amelyben ők elvégzik ezt a vegyítést.

De azt azért érdemes tudnuk, hogy mi a különbség a fő fajták közt.

Van a kifejtőborsó, amely édes, de cukortartalma gyorsan lebomlik, ezért frissen érdemes fogyasztani. Ez lesz az, amiből sosem lesz borsóleves, mert már a tőről lezabálja a család édesség gyanánt. A debreceni világoszöld és sötétzöld illetve a rajnai törpe jól beváltak nálam.

Van a velőborsó, amely kevésbé édes, de nem bomlik olyan gyorsan le a cukortartalma, ezért jól fagyasztható. Ebből vessünk a házi konzervipar számára. De még így is akkor járunk a legjobban, ha rögtön szedés után nekiülünk és a tévé előtt kihüvelyezzük és rögtön lefagyasztjuk. Még a nagy séfek is szívesebben használnak frissiben fagyasztott mirelitborsót, mint párnapos ,,frisset". Híres fajta a Kelvedon csodája, de persze az ipari igények miatt ebből óriási a választék.

Lusta kertészként a személyes kedvencem - éppen a hüvelyezés unalmas és fárasztó mivolta miatt - a cukorborsó. Ezt ugyanis hüvelyestől meg lehet enni, mint a zöldbabot, nem kell kifejteni. Nem is értem, nálunk miért nem terjedt el jobban, Angolszásziában szinte csak ilyet vetnek. Ja, és érdemes tudni, hogy a cukorborsó - a többi fajtával szemben - fut, mintha kergetnék, 2 méter hosszúra is megnőhet. Nálunk a vetőmagosok kínálatában egyelőre csak Toledót találtam.

Létezik kimondottan szárazborsónak termesztendő fajta, a sárgaborsó is ilyen. Ezeket nem olyan könnyű beszerezni, meg igazából pont a borsó lényege vész el szerintem a szárítással: a zöld, édes, roppanós ízvilág,

A borsó azért is baró növény, mert igazából alig kell locsolni és elég nagy biztonsággal kihajt. Komposztot azért adjunk neki. Ó, és ha túl sok magot vetünk el, és az előírásos 5 centinél közelebb is kihajtanának, vegyük elő az ollót és még tízcentis korában nyírjuk ki a felesleget - szuper saláta lesz belőlük, amíg zsengék. A borsóhajtás az ázsiai konyha egyk alapvetése, párolni is ér.

A fentiek tükrében talán érthető, hogy miért a borsósorok közébe kerül a példakertünkben a krumpli, a paradicsom és a paprika, illetve hogy miért kell sűrűn szedni az összes hüvelyest: ekkor indul be a gyökérelhalási- táplálási hatás.


forrás: zoldujság.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
kapor
  2019-02-28 13:27:59, csütörtök
 
 



A kaprot fűszernövényként mindenki ismeri, nélkülözhetetlen például a tökfőzelék vagy a kovászos uborka elkészítésénél. Pedig a kapor nem csak erre jó! Egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeinknek és antibakteriális hatása erősebb a fokhagymáénál is!
Ennek a jellegzetes illatú növénynek a gyökere kivételével minden része felhasználható. Készülhet belőle gyógytea, illóolaj, de rakhatjuk a fürdővízbe is. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek. A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

A kapor baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A kaporból készült tea kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is.
2 teáskanál szárított kaportermést, 3 dl vízzel forrázva, 10 perc pihentetés után, apró kortyokban fogyasszunk el. Ez a tea másnaposság ellen is hatásos, de használhatjuk csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is.
A kellemetlen leheletet sok esetben a szájban megtelepedő baktériumok okozzák. A kapormag rágcsálása elpusztítja a nyelven tenyésző baktériumokat.


További hatásai: nyálkaoldó, köhögés csillapító. Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos. Nem annyira közismert, de a kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes

A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és képes kihajtani a már meglévő vesehomokot.

Vércukorszint csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
A vanádiumnak koleszterinszint csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére. Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
Húgyúti, nőgyógyászati problémák ellen
A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. Coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja. Aki ilyen betegségben szenved, annak nagyon előnyös a fürdővízbe vászonzacskóba tett kapormagot tenni vagy illóolajat csepegtetni bele. A leghatékonyabb megoldás, ha 30g kapormagot 1 liter vízzel felforralunk, állni hagyjuk 15 percig, majd a fürdővízhez adjuk.

Figyelem!
Várandósság alatt nem szabad kaprot szedni! Szoptatós anyukáknak pedig csak nagyon kis mennyiségben!
Gyermekeknél is elővigyázatossággal adható csak! Csak két év feletti gyerekeknél alkalmazzuk kis mennyiségben!



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
túrós bukta
  2019-02-28 13:19:22, csütörtök
 
 



HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
fél kk só
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj + a kenéshez
Töltelék:
25 dkg túró
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a sót és a cukor kétharmadát összekeverjük. A maradék cukorral a tejben felfuttatjuk az élesztőt hozzákeverjük a tojást, a liszthez adjuk az olvasztott langyos vajjal együtt.

Jól kidagaszjuk. Duplájára kelesztjük.

Kb fél cm vastagra nyújtjuk, köröket szaggatunk, közepére tesszük a tölteléket és gombócokat formázunk belőle. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) formába tesszük úgy, hogy az oldalát is lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne süljenek össze, majd a tetejét is lekenjük. A formában kelesztjük még kb 30 percig. 180 fokon sütni kb 25 percig Kb 19 db lesz.

forrás.egyszerugyorsreceptek.com
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
tojáshéj elhasználása
  2019-02-28 13:15:25, csütörtök
 
 



A tojás héjából készült macerátum segítségével csökkentheted az öregedés tüneteit.
A kalciumhiány igen súlyos emésztési zavarokat, végtagzsibbadást, izomrángásokat, spontán görcsöket, memóriazavart, depressziót, légszomjat, de akár szívritmuszavart is tud okozni.

A kalcium egy elengedhetetlen ásvány annak érdekében, hogy a test és a létfontosságú szervek megfelelően tudjanak működni. Az ajánlott napi kalcium szükséglet nemtől, és életkortól függően változik, éppen ezért orvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy pontosan meg tudják mondani, mennyi kalciumot kell bevinned a szervezetedbe. Annak érdekében, hogy megfelelően fel tudjon szívódni a kalcium, érdemes D-, és C-vitaminban, magnéziumban gazdag élelmiszereket fogyasztanod.

Az egyik legjobb természetes kalciumforrás a tojáshéj, könnyen felszívódik, és kiegyensúlyozott a mikrotápanyag tartalma.

Egy kávéskanál tojáshéj 800 gramm kalciumot, és 27 további fontos mikroelemet is tartalmaz, például magnéziumot, bórt, rezet, mangánt, vasat, ként stb. Mielőtt nekilátnál a tojáshéj felhasználásához, alaposan mosd meg mind a külső, mind pedig a belső részét. Várd meg, míg alaposan megszárad, majd egy kávédarálóval zúzd porrá. A kapott mennyiséghez ugyanannyi mennyiségű bio mézet keverj hozzá, tedd egy üvegedénybe, és hagyd egy hétig állni. Ezután minden reggel fogyassz el belőle egy-egy evőkanálnyit, várj húsz percig, és csak ezután reggelizz.

Ez a módszer nagyon hatásos a csonttömegnövelés esetén, de ajánlott kiegészíteni még a szükséges D-vitaminnal is.

Egy másik recept szerint egy üvegben össze kell keverni két rész mézet és egy rész tojáshéj-port, egy citrom frissen facsart levével. Egy hétig kell pihentetni, hűvös, sötét helyen naponta 3-4 alkalommal ajánlott megkeverni. Hét nap elteltével naponta 3 evőkanálnyit kell megenni a keverékből 20 perccel a főétkezések előtt. Fel lehet oldani egy csésze vízben, vagy langyos teában, akár gyümölcslében.

A gyerekek naponta 2 teáskanálnyit fogyasszanak belőle, az idős emberek esetében az eredeti mennyiség felét, vagyis másfél evőkanálnyit kell elfogyasztani belőle naponta. A kúra 2-4 hétig tart, majd érdemes beiktatni egy 1-2 hetes szünetet.

Különösen ajánlott a mellékpajzsmirigy, növekedési rendellenességekkel, csontritkulással, szoptatási problémákkal, és törékenyebb csontokkal rendelkező személyek esetében. A cukorbetegeknek nem ajánlott a keverék fogyasztása.

forrás: filantropikum.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 276
  • e Hét: 422
  • e Hónap: 1414
  • e Év: 33143
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.