Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ráják gif
  2019-02-09 20:47:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Riogató teknős gif
  2019-02-09 20:46:26, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Gyulladáscsökkentő ételek
  2019-02-09 12:53:24, szombat
 
 



A gyulladás számos betegség okozója lehet, amely akár halálhoz is vezethet. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy gyulladáscsökkentő táplálékokat is bevegyünk az étrendünkbe a betegségek kialakulásának csökkentése és a hosszú élettartam növelése érdekében.

A feldolgozott élelmiszerek, a környezeti toxinok és a magas stresszszintek miatt nem csoda, ha ennyi ember életét keseríti meg a gyulladás, melyez akár ,,csendes gyilkosnak" is lehet tekinteni, hiszen nagyon sok krónikus betegség mögött ez áll a háttérben. Azonban ha a gyulladást megszüntetjük, akkor javíthatjuk az egészségi állapotunkat, vissza is fordíthatjuk a betegséget és még az öregedési folyamatokat is lelassíthatjuk.

A feldolgozott élelmiszerek okozzák a legtöbb problémát, ezek többsége ugyanis gyulladást generál az emberi szervezetben. A gyulladáskeltő ételek elterjedésével nem meglepő, hogy egyre többen szenvednek Alzheimer-kórban, rákban, asztmában, autoimmun betegségben vagy éppen szívbetegségben. Ha nem változtatjuk meg az étkezési szokásainkat, egyre többen és többen fognak megbetegedni.

Mely ételek csökkentik hatékonyan a gyulladást? A cékla, amelynek élénk színét az antioxidáns vegyületek adják. A céklában lévő vegyületek a sejtek károsodását is ki tudják védeni.

Az áfonya nemcsak nagyon finom, de szintén rendkívül magas az antioxidáns-tartalma, amely segít a szervezetben leküzdeni a szabad gyököket. Mindemellett lassítani tudja a kognitív hanyatlást, javítja a memóriafunkciót. Megvédi a szervezetünket a gyulladástól, az oxidatív károsodástól és még a stressz hatásait is ki tudja védeni.

Nem véletlen, hogy a dió hasonlít az emberi agyra, ugyanis nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaz, olyanokat, amelyek az agy egészségét védik. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban. A dió is nagyon sok antioxidáns vegyületet tartalmaz, amelyek gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

A sötétzöld leveles zöldségek nemcsak ásványi anyagokban, hanem antioxidánsokban és flavonoidokban is gazdagok, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben és csökkenteni tudják a szervezetben kialakuló gyulladást.

Az ananász erőteljes gyulladásellenes vegyületeket tartalmaz. Mindemellett magas a bromelaintartalma is, amely nemcsak a gyulladáscsökkenésben, hanem az emésztésben is a partnerünk lehet. Magas C-vitamin-tartalma pedig számos betegség ellen jelenthet védelmet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Harcoljon a demencia ellen!
  2019-02-09 12:47:49, szombat
 
  A folyamatban lévő kutatások azt mutatják, hogy az egészségtelen táplálkozás tápanyaghiányt okozhat, ez pedig a demencia kialakulásához vezethet. A megfelelő étrend megakadályozhatja a demencia kialakulásának a kockázatát.

A polifenolokban gazdag MIND-diéta csökkentheti az Alzheimer- kór kockázatát. A MIND-diéta a mediterrán étrend és a DASH-diéta kombinációjából jött létre. A Rush Intézet által végzett kutatás szerint a leghatékonyabbak az Alzheimer-kór megelőzésére a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldségek, az egyszeresen telítetlen zsírok és a halak rendszeres fogyasztása.

A halak nagy mennyiségben tartalmazzák az EPA és a DHA omega 3-zsírsavat, amely csökkenti a gyulladást és elősegíti a sejtek közötti hatékony jelátvitelt. Ennek a zsírsavnak a rendszeres bevitele nagyobb agyi térfogattal és jobb funkcióval jár együtt.

A kutatók úgy vélik, hogy a zöld leveles zöldségek - például az arugula saláta és a káposzta - magas K-vitamin-szintje fontos tényező az agy egészségének megőrzésében. Ezen kívül a zöld leveles zöldségek sok folátot és béta-karotint tartalmaznak, és mindkettőt a lassabb kognitív hanyatlással kapcsolták össze.

A zöldségeknek szerencsére széles választéka van, amelyek sok-sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek szintén javíthatják a kognitív funkciókat. Például a kelbimbó K-vitaminban gazdag, a sárgarépában sok a flavonoid, illetve a béta-karotin. A karfiol pedig kolinból tartalmaz sokat, amely javítja a memóriát, az érvelést és a logikát.

A bogyós gyümölcsök az erős antioxidáns-tartalmukkal - mint például rezveratrol és kvercetin - hozzájárulnak az agyi neuronok közötti kapcsolatok számának növeléséhez, miközben megakadályozzák az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős plakkok kialakulását.

Az áfonya, a málna, a szamóca javítja a kognitív teljesítményt és védi a szenilis szerkezeti agyi elváltozásokat.

A diófélék és magvak - beleértve a napraforgómagot, a mogyorót, a diót, a mandulát - egyszeresen telítetlen zsírokban, valamint E-vitaminban gazdagok. Mindkettő képes megakadályozni az oxidatív károsodást.

A bab, a lencse és a borsó rostban rendkívül gazdag, de B-vitamin-komplexet is tartalmaznak, amelyek szintén fontosak az agy egészségéhez.

Az olívaolaj a mediterrán étrend része. Az olívaolaj a gyulladás és az oxidatív stressz elleni védelemmel aktívan küzd a korral összefüggő kognitív hanyatlás ellen.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Csüdfű - keleti gyógynövény
  2019-02-09 12:45:08, szombat
 
 



A mézgás csüdfű (Astragalus gummifer) a pillangósvirágúak családjába tartozó gyógynövény. Őshazája elsősorban Törökország, Irán és Szíria területein van. A növény kedveli a szárazságot és legfőképpen sziklás területeken fordul elő. A cserje elérheti az egyméteres magasságot. Szára tövises vagy szürke színben pompázó, gyapjas szőrökkel borított. Párosan, szárnyasan összetett levelei és halványsárga virágai vannak. A virágok nagyon hasonlítanak a zöldborsó virágaihoz, amely bizonyára sokunk számára ismerős. Termése ovális alakot ölt. A gyógynövény gyógyító része a mézgás csüdfű gumiszerű váladéka, amely vagy önmagától bukkan elő, fakad ki a cserje ágaiból, vagy - mint a sok hasonló növény esetében - a cserje kérgén ejtett bemetszés hatására jutnak ehhez a viasszerű anyaghoz. Népies elnevezései: tragant, boka mézga, mézgafű vagy sárkánygumi.

A mézgás csüdfű legfőbb hatóanyagai a poliszacharidok és a keményítő. A gyógyító növény hashajtó tulajdonsággal bír. A tragakanta (tragacantha) elnevezést a növényből kinyert mézga, vagy váladék miatt kapta. Már az ókorban is ismeretes volt ez az anyag, amely a görög kecske (tragos) és a szarv (akantha) szavakból tevődik össze. A tragakantával kapcsolatban kutatást is végeztek, de csak egerekkel. A kísérlet befejeztével megállapították, hogy ennek az anyagnak tumorellenes hatása van, de a vizsgálatokat emberekre nem terjesztették ki.

Az ebből a gyógynövényből készült készítmények fogyasztásánál gondot kell fordítani a folyadékfogyasztásra, ugyanis ennek hiányában bélelzáródás is kialakulhat. Mellékhatásait ennek az anyagnak nem nagyon tapasztaltak, habár az arra érzékenyéknél allergiás reakció alakulhat ki.

A gyógyszerészetben emulgeálóként, stabilizátorként is használják. Emulziókat és szuszpenziókat is készítenek belőle, tabletták és gyógyszerek kötőanyagaként is találkozhatunk vele, de krémek és fogkrémek alapanyagaként is előszeretettel használják. A mézga egy tisztítási folyamaton esik át, amikor is fehér színű, íztelen és szagtalan porrá válik, amely vízzel elegyítve kocsonyás anyaggá alakul át, de élelmiszeri adalékanyagként is rendszeresen használják. Főként pudingok és édességek gyártásánál használják mint emulgeálót, stabilizálót és térfogatnövelőt.

A mézgás csüdfű és az abból készült készítmények csökkentik a vércukorszintet és szabályozzák a székletet, pontosabban enyhe hashajtóhatással bírnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Magas vérnyomásra : céklalé
  2019-02-09 00:18:07, szombat
 
 



Létezik egy titkos tápanyag. Ennek a neve nitrogén-monoxid, amely segít csökkenteni a vérnyomást, megvéd a glaukómától és növeli az atlétikai teljesítményt.

A nitrogén-monoxid lehetővé teszi, hogy a test sejtjei kommunikálni tudjanak egymással, és az az egyik funkciója, hogy lazítja és kitágítja a véredényeket. E tulajdonság miatt a nitrogén-monoxid kulcsfontosságú szerepet játszik a normális vérnyomás fenntartásában.

A nitrogén-monoxid a táplálék prekurzorai közé, a nitrogén-monoxid-szintézisben nagy szerepe van az L-arginin aminosavnak. Sok zöldség és gyümölcs nagyon jó forrása a nitrátnak, jelentős mennyiségű van a zellerben, a salátában, például a rukkolában, de a spenót is sokat tartalmaz belőle. Legtöbb azonban a céklában és a belőle préselt lében van.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a céklalé 24 százalékos javulást eredményezett a véredény tónusában és rugalmasságában. A vizsgálatban részt vevő alanyok szintén javulást mutattak a véralvadás és a szív- és érrendszeri egészség terén.

Egy kutatásba férfiakat és nőket vontak be, hogy megállapítsák melyik zöldség a leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő. Az összes alany egészséges volt, vagyis a vérnyomásuk is a normál tartományban volt, és fizikailag is aktívak voltak. Az alanyokat három csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai rukkolából, a másik csoport tagjai spenótból, míg a harmadik csoport tagjai céklából készült préselt levet kaptak öt héten keresztül. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a leghatékonyabbnak a céklalé bizonyult, de mindegyik ital csökkentette a diasztolés vérnyomást. A leghatékonyabb azonban a céklalé volt, ami az ital elfogyasztása után 2,5 órával mintegy 7,5 Hgmm-mel csökkentette az értéket. Az italok a szisztolés vérnyomást 3-6 Hgmm-mel csökkentették.

A nitrátban gazdag ételek fogyasztása nagyon egészséges a vizsgálatot végzők szerint. Az egyik oka ennek, hogy csökkentik a glaukóma kialakulásának a kockázatát. A céklalé rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet a vérképzésben is.

Már 100 gramm cékla fedezni tudja a napi ajánlott rostfogyasztás 10 százalékát, betaintartalma pedig támogatja a máj egészséges működését. A céklában lévő nitrát kitűnő gyulladásgátló, hozzájárul a vérerek kitágításához és a vérkeringés serkentéséhez. Jobb oxigénellátást tesz lehetővé, ezáltal pedig jó hatással van az agy működésére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Krónikus gyulladásra : csipkebogyó
  2019-02-09 00:12:07, szombat
 
 



A krónikus gyulladás csökkentője: csipkebogyó

A csipkebogyóról bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír, ami egy nagyon kedvező hír azoknak, akik ízületi gyulladástól szenvednek. Mind az osteoarthritis, mind a reumás ízületi gyulladás debilitáló ízületi fájdalmat, duzzanatot és mobilitásvesztést okozhat.

A reumás ízületi gyulladás autoimmun betegségnek számít, míg az osteoarthritis inkább degeneratív állapotnak tekinthető, ahol az ízületek kopása inkább az életkorral függ össze. A krónikus gyulladás mindkét betegség létrejöttében szerepet játszik, viszont a csipkebogyó mind a kettő esetben hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult.

Egy 2012-ben végzett vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a csipkebogyó csökkentette az osteoarthritis fájdalmát, javította a csípőflexiót. A csipkebogyó fájdalomcsillapító hatása egyáltalán nem számít meglepőnek, hiszen gazdag olyan szerves vegyületben, mint a szalicilsav, amelyet az aszpirin előállításához is felhasználnak.

Az antioxidánsban gazdag csipkebogyó segítséget nyújthat a szívbetegség leküzdésében is. A csipkebogyó gazdag forrása a különböző karotinoidoknak, beleértve a béta-karotint, a zeaxantint, a luteint és a likopint. Ezek a természetes antioxidáns pigmentek adják a csipkebogyó élénk színét is.

A karotinoidokról kimutatták, hogy gátolják a zsírok oxidációját, ezáltal csökkentik az érelmeszedést és megakadályozzák az erek károsodását.

A csipkebogyó is gazdag aszkorbinsavban, amely nem más, mint a C-vitamin. Bár az aszkorbinsav erős hatású antioxidáns, önmagában nem felelős a csipkebogyó szabad gyökök elleni védekezéséért. A kutatók úgy vélik, hogy nagy részben a karotinoidok azok, amelyek meggátolják az oxidáció kialakulását és semlegesítik a szabad gyököket. Ez is mutatja a karotinoidoknak a nagyon fontos antioxidáns szerepét.

A csipkebogyó rendszeres bevitele csökkenti a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét is, amely a gyulladás és a szívbetegség biológiai markere.

A csipkebogyónak ezenkívül antidiabetikus és öregedésgátló hatásai is vannak. Előnyei túlmutatnak a szívbetegség megelőzésében. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a csipkebogyó jobb glükózintoleranciát, csökkent zsírfelhalmozódást (például a májban) és csökkent hasi zsírt eredményez. Mindezek segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A csipkebogyóról kimutatták, hogy fokozza az AMPK aktivitását, amely olyan enzim, amely stimulálja a mitokondriumok, a sejtek "energiatermelő" megújulását és újbóli születését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7100
  • e Hét: 15882
  • e Hónap: 47368
  • e Év: 252069
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.