Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Csaba testvér Afrikából hazatérve:
  2019-03-15 21:55:55, péntek
 
  Ha valamit összepakolhatnék magamnak Afrikából, az nem gyémánt vagy leopárdbőr lenne, hanem az a vidám, jókedvű, gyermeki tiszta lélek, ami a felnőttek szeméből is állandóan kikandikál.
Kevesebb dolog van, de könnyebb Istent megtalálni
2019. március 15. péntek 19:55
Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, Hölvényi György EP-képviselő és Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár március 1. és 10. között Kongóba és Kenyába utaztak, hogy felmérjék a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit.
- Csaba testvér ugyanazzal a csapattal utazott Afrikába, mint korábban Irakba, Egyiptomba és Szíriába; illetve ezúttal Azbej Tristannal, a Hungary Helps Program megvalósításáért is felelős államtitkárral egészült ki az utastársaság. Milyen világ tárult fel a szemeik előtt?
- Azt tudtam, hogy a Jóisten csodaszép világot teremtett, a Kárpát-medencében sincs két egyforma ember, virág, állat, de hogy ennyire sok izgalmas dolog legyen a világban, nem gondoltam volna. Afrika egészen más kontinens, lassan egymilliárd emberrel, hihetetlen nagy országokkal.
Nekünk, római katolikusoknak jó tudni, hogy mindenütt jól kiépített egyházmegyék, plébániák, templomok, szerzetesrendek vannak. Voltunk egy teológián Kenyában, a Nyeri egyházmegyében. Egy hegy tetején fekszik, eldugott helyen, alig tudtunk autóval kimenni oda, a terepjáró is leállt, a legvégén gyalogolnunk kellett jókorát. Az intézményben háromszáz kispap tanul, nagyon vagány gyerekek; több mint két órát vártak ránk, mégis énekszóval, szeretettel fogadtak minket. Az intézmény 27 éve működik, azóta több mint háromezer papot szenteltek fel - igen, egy vidéki teológián.
Képen: Böjte Csaba, Hardi Richárd, Hölvényi György, Azbej Tristan és Sajgó Szabolcs
.......


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Gratulálok Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjához!
  2019-03-15 21:50:17, péntek
 
  TÖRŐCSIK MARI művésznőnek, a nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művésznek, hogy nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus film főszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként Kossuth Nagydíjat kapott.
Művésznő méltán megérdemelte a legrangosabb művészeti elismerést. Kívánom, hogy még hosszú évtizedekig örvendeztessen meg minket nagyszerű alakításaival!
Kedves Mari, szívből gratulálok! Mága Zoltán hegedű művész
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Nagyböjti üzenet a Szentföldről
  2019-03-15 21:45:38, péntek
 
  A nehéz órákban fordítsuk tekintetünket az Úr felé.
- Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora arra buzdítja a híveket, hogy Nagyböjtben hallgassák Isten szavát, imádkozzanak a plébániákon, hittel és meggyőződéssel ünnepeljék a kiengesztelődés szentségét. Böjtöljenek, nem is annyira testben, mint lélekben, és térjenek vissza az eucharisztiához, ahhoz a szeretethez, ami betölti életünket és valóban boldoggá tesz.
Gedő Ágnes - Vatikán
Jézus velünk jön Húsvét kertjéig
A jeruzsálemi pátriárkátus által közzétett üzenetben az érsek azt javasolja, hogy a jelenlegi nehéz pillanatban, melyet az egyház és a világ él, fordítsuk tekintetünket az Úr felé. Újítsuk meg bizalmunkat Isten jelenlétében és működésében. Jézus a Szentlélek erejében és hitünk engedelmességében mellénk lép és velünk járja az utat a pusztában, egészen addig, amíg el nem érünk a Húsvét kertjéhez, ahol végre megszabadulunk a halál minden szorongásától és fájdalmától.
Nézzünk szembe törékenységünkkel
Pizzaballa érsek szerint ez Nagyböjt ajándéka és vállalása egyben: kihívni a pusztaságot, szembenézni életünk, cselekedeteink, és olykor lelkipásztori tevékenységünk sivárságával. Mindezt anélkül, hogy a csoda, a kompromisszum, a csüggedés, vagy ami még rosszabb, a bűn kiskapuit választanánk. Ellenkezőleg, osztozva Jézus bizalmában és reményében, amelyet az Atya szeretetébe és Országa szépségébe vetett. Korunkban, az egyházban, közösségeinkben, melyek olyan meggyötörtek, hogy a nagyböjti pusztasághoz hasonlítanak, lélekből és igazán meg lehet ünnepelni a nagyböjti szentséget, ha egyre nagyobb teret adunk Isten szavának. Ha böjtöt tartunk az önzésben, az individualizmusban, a csüggedtségben, ha befogadjuk a szegény és rászoruló embert. Így megszabadulunk minden hamis biztonságtól, és életünk készen áll az ajándék és a megosztás befogadására, és utat engedünk Húsvét bőségének, mely az önmaga felajánlásából születő Élet.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Kárpáthy Zoltán Magyar történelmi film 1966
  2019-03-15 21:33:59, péntek
 
  A Kárpáthy Zoltán 1966-ban Jókai Mór azonos című regényéből készült magyar film. Az Egy magyar nábob folytatása, amellyel együtt 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közt.
- Wikipedia oldalon:
18 év telt el az Egy magyar nábob befejezése óta. Kárpáthy Zoltán 18. születésnapját ünnepelték a Szentirmay-kastélyban. Az ünnepi tortából Katinka kapott elsőnek a fiútól, akivel egy hatalmas fa tövében csókot is váltottak, és örök szerelmet ígértek egymásnak. Az éjszaka közepén Szentirmay Rudolf felkeltette Zoltánt, majd együtt átlovagoltak Kárpáthy János birtokára. Az ősi kastélyban kőművesek bontották ki azt a falat, amely Zoltán édesanyjának lakosztályát zárta el külvilágtól. Rudolf, miközben Zoltán meghatottan téblábolt - sosem látott - édesanyja szobájában, elolvasta Fanny utolsó levelét, amelyben a nő felfedte (volna) legféltettebb titkát Flóra előtt. Szentirmay Rudolf 18 év után tudta meg, hogy Fanny egykor igazából őt szerette. Rudolf közölte Zoltánnal, hogy a fiúnak el kell hagynia a Szentirmay-házat, meg kell kezdenie felnőtt életét, Pestre kell költöznie Tarnaváriékhoz.
Maszlaczky ügyvéd beszámolt az ,,évszázad" perének állásáról, majd rávette Abellinót, hogy évi 2400 forint életjáradékért lemondjon a Kárpáthy-vagyonról. A ravasz ügyvéd a hatalmas birtok megszerzéséért folytatott harcba bevonta Kőcserepy Dánielt, a gazdag, törekvő pesti polgárt, főhivatalnokot. Tervének része volt az is, hogy egyszer feleségül vegye Kőcserepy Vilmát.
Rudolf furcsa, rideg viselkedése Zoltánnal szemben feltűnt a feleségének, a férfi elmondta, hogy perbe fogták, Zoltán érdekében tette mindazt, amit tett.
Vilma betegeskedett, de Kőcserepyék - a társadalmi elvárások miatt - bálba készülődtek. A Duna vízállása a feltorlódott jégtáblák miatt egyre jobban emelkedett, már elérte a Kék Macska fogadó udvarát. Maszlaczky felkereste Trommelt, majd pénzt adott neki, hogy a férfi csónakokat, dereglyéket és hozzájuk való legénységet bérelhessen. A katonaság a Pest alatti jégtorlaszt lőtte, kevés sikerrel. Ráadásul az egyik akna gyújtózsinórja kialudt, ám az arra lovagló Kárpáthy Zoltán magára vállalta az életveszélyes feladatot: a szivarjával sikeresen újragyújtotta a kanócot. Tarnaváriéknál Wesselényi Miklós és Szentirmay Kárpáthy Zoltánról társalogtak. A fiú is sort kerített arra, hogy a nevelőapjával beszélgessen, de nem tudta meg Rudolftól, hogy mi az oka a vele való rideg bánásmódnak.
Az estély váratlanul félbeszakadt, mert hírt kaptak arról, hogy a gát átszakadt, a víz a pesti oldal alacsonyabban fekvő házait és a benne lakókat fenyegette. Trommelék pénzért cserébe segítettek az embereken, de akinek nem volt semmije, azt a sorsára hagyták. Wesselényi Miklós és barátai önzetlenül mentették a polgárokat, szegényeket, gazdagokat egyaránt. Kárpáthy Zoltán kihúzott a vízből egy öregasszonyt, majd Kőcserepy Vilmáék palotájához ment, és az ablakon keresztül, az ölében hozta ki a lányt az árvíz elől. Egyre több ház omlott össze, Trommelék jól arattak, de a pesti diákok észrevették a haramiák ténykedését, és a nyomukba eredtek. Arra kényszerítették a szemét embereket, hogy azok - befejezve nyerészkedő ténykedésüket - adják át a csónakjaikat. A főurak egy része Dabróni és Fegyverneki báró vezetésével gyertyákkal kivilágított dereglyéiken mulatoztak az áradó folyóban. Wesselényi és társai felelősségre vonták a gyalázatosan viselkedő nemeseket, és - öklök, evezőlapátok segítségével - megtanították őket a tisztességes viselkedésre.
Maszlaczky és Kőcserepy Dániel egy fürdőben gúnyosan beszélgettek Zoltán hőstettéről, a Kárpáthy-birtok megszerzéséről nem tettek le. A gazdag polgár telekspekulációba kezdett, az ügyvéd ámulatát is elnyerte azzal a tervével, ahogyan a várost akarta ,,megfojtani". A főhivatalnok olcsón felvásárolta az árvízben tönkrement romos házakat, és később a telkeket busás haszonnal kívánta továbbadni.
Zoltán Kiss Miskát faggatta arról, hogy vajon miért dermedt meg körülötte a levegő. A fiú arra a következtetésre jutott, hogy a családi birtokért folytatott ,,pör" lehet az oka az elhidegülésnek. Miska megdicsérte Zoltánt a pesti árvíz közbeni helytállásáért, aki ígéretet tett apja egykori barátjának, hogy a támogatni fogja a birtokán élő jobbágyok örökváltság iránti igényét.
A fiú az ellenségnél is próbálkozott, Maszlaczky azonban szemforgató módon az ügyvédi titoktartásra hivatkozva megtagadta a fiú tájékoztatását a Kárpáthy kontra Kárpáthy per állásáról. Zoltánt felkereste Bogozy, aki Maszlaczkynál dolgozott, és aki felajánlotta a fiatal Kárpáthynak az ügy iratait. Abellino elszegényedett, az ügyvédjét próbálta megpumpolni, de kevés sikerrel járt. Maszlaczky a reformista uraktól féltette a birtokot; szerinte a nemesség pillanatokon belül adót fizethet, valamint ,,sültparasztok" kezére kerülhetnek a földek, ha a reform hívei győznek az országgyűlésen.
Zoltán és Katinka titokban találkoztak egy templomban, ezért a lány apja felelősségre vonta korábbi neveltfiát. Rudolf továbbra is arra kérte Zoltánt, hogy ne akarjon kapcsolatba lépni a Szentirmay-család egyetlen tagjával sem. A fiatal Kárpáthy ezek után levelet írt Bogozynak, melyben kérte tőle a családi per aktáit. Maszlaczky élvezettel olvasta fel ezt a levelet Kőcserepynek, a cselszövők örömmel konstatálták, hogy megtalálták a romantikus, egyenes fiatalember gyenge pontját, akár bírósági tárgyalás nélkül is az ölükbe hullhat a hatalmas vagyon. Kőcserepy türelmetlenkedett a per elhúzódása miatt, készpénzre volt szüksége a telkek felvásárlása miatt. Az ügyvéd megnyugtatta, hogy a francia tőkét érdekli a telek visszatartási terv, Griffard bankár örömmel nyújt hitelt.
Szentirmay Rudolf, Clark Ádám, Wesselényi Miklós és Tarnavári
Szentirmay Rudolf, Wesselényi Miklós, Mr. Clark és Tarnavári gróf a Lánchíd terveit tanulmányozták, a mérnök véleménye szerint 10 éven belül elkészülhet a híd, mely kapocs lesz Európához. A beszélgetés közeben a Lánchíd Részvénytársaság tagjai is észrevették, hogy a pesti földek nagy részét Kőcserepy Dániel vásárolta meg, aki fel fogja verni a telkek árát.
Zoltán tanulmányozni kezdte a per részleteit. Kőcserepy Vilma naplóját összetépte az apja, mert abból kiderült, hogy a lány szerelmes lett Kárpáthy Zoltánba, élete megmentőjébe. A felháborodott apa durván beszélt a gyermekével, közölte a betegségéből nemrég felgyógyult kislánnyal, hogy ne ábrándozzon az ellenségükről. Zoltán az iratokból megtudta, hogy mivel vádolták meg Szentirmay Rudolfot. A fiú nyomozni kezdett: beszélt képmutató nagyanyjával, a lefizetett Kutyvalvy Andrással. Rádöbbent, hogy a hamis tanúk az édesanyját is hűtlenséggel vádolták. Ezért inkább azt tervezte, hogy lemond az örökségéről, de az anyja becsületét nem hagyja, hogy bíróság előtt bemocskolják. Kis Miska megpróbálta lebeszélni a fiatal bárót a meggondolatlan tettéről. Zoltán ügyvédje nem járt sikerrel, Maszlaczky megakadályozta, hogy kiegyezzenek Abellinóval, aki pedig hajlott az osztozkodásra. Zoltán nagykorúsíttatta magát, és átengedte a hatalmas vagyont nagybátyjának, igazából Kőcserepyéknek.
Az új földesurat Maszlaczky, Dabroni, és Bogozy fogadták, a cselédség megszökött a kastélyból. Zoltán éppen naplót írt európai utazásáról, amikor megjelentek a lakásán Szentirmayék. Rudolf beleolvasott a kéziratba, és felajánlotta, hogy együtt folytassák: otthon. Bogozy elégedetlenkedett, amikor a gazdájával vizet hordtak egy hatalmas dézsába Kőcserepy úrnak. Ekkor három úr érkezett a birtokra, akikkel az ügyvéd nem akart találkozni. Kis Miska Beszédbe elegyedett Bogozyval, és megtudta tőle, hogyan csalták tőrbe Zoltánt. Wesselényi és Szentirmay a Lánchíd építése ügyében keresték fel Kőcserepyt, aki a tervek bemutatása ellenére sem akart megválni a pesti telkeitől, még várni akart, hogy feljebb srófolhassa az árakat. A beszélgetés elmérgesedett vitává vált, Wesselényiék dolgavégezetlenül mentek el. Miska rátörte az ajtót Kutyfalvy Andrásra, akit felelősségre vont a hamis tanúskodásáért. Az elpáholt gazember aláírta a beismerő vallomást, majd elrohant mentegetőzni Kőcserepyékhez. Maszlaczky Dabrónitól kért segítséget, hogy a párbajhős Szentirmay Rudolfot és Kárpáthy Zoltánt tegye el az útból, nehogy újra kezdődhessen a per. Kőcserepy szerint amíg a fiú életben van, állandó fenyegetést jelent a számukra. Dabróni eldicsekedett vele, hogy akivel ő eddig szembekerült, az nem lett hosszú életű. Kőcserepy Vilma egyre lázasabb lett, az édesanyja imádkozott az Istenhez, hogy ne vegye el tőle egyetlen lányát. Vilma kihallgatta az összeesküvők beszélgetését, és éjszaka - halálos betegen - átrohant a szakadó esőben Szentirmayékhoz. Rudolf és Zoltán már elutaztak, Flóra asszony - mihelyt értesült Vilmától a fenyegető veszélyről - lovas futárt küldött szerettei után Wesselényi birtokára. A férfiak azonban már továbbutaztak Pestre. Vilmát visszavitték a Kőcserepy-kastélyba, az apja lovas futárt küldött a fővárosba Dabróni tekintetes úrhoz. Az üzenet egy szóból állt: Ne!
Katinka és Zoltán esküvője
Dabróni - még nem kapván meg az üzenetet - nyilvános helyen provokálta Zoltánt és Rudolfot. Az ifjú Kárpáthyval a Ligetben beszélte meg a párbajt, másnap reggel 7 órára. A cinikus gazember éppen a célbalövést gyakorolta, amikor Wesselényi báró felkereste, és inzultálta. Az árvízi hajós nyolcra kapott időpontot, ám ezt nem fogadta el, mivel ő lett volna Kárpáthy Zoltán egyik segédje, mindenáron a fiú előtt akart megmérkőzni a bérenccel. Másnap reggel hatkor Dabróni és Szentirmay pisztolypárbajt vívtak egymással, Rudolf súlyosan megsebesült. Ezután Wesselényi és Dabróni kardpárbajára került sor, ahol az utóbbi kapott végzetes vágásokat, így Zoltán a Ligetben hiába várt a megmérettetésre. A fogatából kiszálló Fegyverneki báró közölte a fiatalemberrel a korábban történteket. Szentirmay a halálos ágyán - mielőtt végleg eltávozott volna a földi létből - átadta Zoltánnak a per iratait, az újabb bizonyítékokat, és arra biztatta a fiút, hogy okosan, bátran cselekedjék. Dabrónit sem kerülte el a végzet, mielőtt meghalt volna, még megkapta Kőcserepy üzenetét.
Kőcserepy Vilma halála után az apja és az anyja - mivel nem maradt, kire hagyják a vagyonukat - arra utasították Maszlaczkyt, hogy fejezze be a pert, ők lemondanak a törvényes örökös javára a birtokról. Az ügyvéd hiába érvelt kétségbeesetten, a gyászoló pár befejezettnek tekintette ,,az évszázad pörét".
A gyászév letelte után Katinka és Zoltán - Szentirmayné Flóra, Kiss Miska jelenlétében kimondták a boldogító igent, házasságot kötöttek egymással.
-Videó teljes film Link

Szereplők:
Kárpáthy Zoltán Kovács István
Szentirmay Katinka Venczel Vera
Kárpáthy Abellino Darvas Iván
Szentirmai Rudolf Latinovits Zoltán
Szentirmai Flóra Ruttkai Éva
Wesselényi Miklós Básti Lajos
Kis Miska Bitskey Tibor
Maszlaczky Várkonyi Zoltán
Kőcserepy Dánielné Szemere Vera
Kőcserepy Vilma Halász Judit
Kőcserepy Dániel Kovács Károly
Dabroni Bárdy György
Bogozy Tomanek Nándor
Kutyafalvy András Agárdy Gábor:
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Egy magyar nábob - történelmi film
  2019-03-15 16:33:10, péntek
 
  Magyarország a "sár és a sötétség birodalma" volt a magyar arisztokrácia jelentős részének szemében, ezért sokan közülük külföldön töltötték életük nagy részét. Ki tanulni, ki szórakozni járt Párizsba. Az utóbbiak közé tartozott Szentirmay Rudolf is, meg a könnyelmű Kárpáthy Abellino, aki alig győzi kivárni, hogy nagybátyja, Kárpáthy János, a dúsgazdag magyar nábob meghaljon és a vagyonát megörökölhesse. Kárpáthy János nem jár külföldre, ő itthon mulatja el a vagyonát, mivel feleség és gyerek nélkül más értelmet nem talál létezésének. Ám dacból, baráti segítséggel új fordulatot vesz az élete...
Jókai Mór klasszikus regényének filmváltozata 1966-ban

- Wikipedia oldalon:
Az Egy magyar nábob 1966-ban Jókai Mór azonos című regényéből készült magyar film. 2012-ben a Kárpáthy Zoltánnal együtt bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.
Kárpáthy János vidáman mulatozott többedmagával egy alföldi kocsmában, amikor egy külföldi divat szerint öltözött fiatalember toppant be hozzá a szakadó esőből. A kölcsönös bemutatkozás után kiderült, hogy rokonok, az idegen Kárpáthy Abellinónak mondta magát. Azt a hírt hallotta, hogy meghalt a dúsgazdag rokona, az örökség miatt tért vissza Párizsból. Megkérte János urat - akinek tévedésből a halálhírét keltették -, hogy fizesse ki az adósságát, és adjon egy kis előleget számára az egykor majd várható örökségből. Szerinte a koporsóba úgy sem viheti magával János a vagyonát. A nábob a koporsó szóra féktelen haragra gerjedt, a hajdúival felgyújtatta a kocsmát. Előtte még megállapodott a tulajdonossal, hogy az épületért tízezer aranyat fizet körmöci aranyban. Abellino kifutott a már égő épületből, és átkozódások közepette elvágódott a sárban.
Párizsban Griffard bankár újabb kölcsönt adott Abellinónak, aki megpróbálta Chataquela, az afgán táncosnő kegyeit elnyerni. Neki sem sikerült, ahogyan a párizsi aranyifjak közül senkinek sem, a ,,Tűz leánya" megközelíthetetlen volt. Szentirmay Rudolf is beleszeretett az asszonyba, félelmetes fogadást ajánlott gúnyolódó barátainak. Chataquela is megszerette a magyar nemest, ezért Londonba utazott, hogy visszakérje férjétől a selyemövét, ami a házasságukat jelképezte. Rudolf türelmetlenül várta kedvesét, közben találkozott a Magyarországra készülő Wesselényi Miklóssal és Barna Sándor asztaloslegénnyel. Eszékiék társaságában tudta meg, hogy a szerelme tűzhalált halt Londonban. Mivel Chataquela férje meghalt, a szokásjog arra kötelezte a nőt, hogy végezzen magával. A megtört Szentirmay is visszautazott Magyarországra.
A nábob a birtokán üdvözölte a szomszédait: Szentirmay grófot és hitvesét. A névnapi ünnepség fénypontja a pünkösdi király választás volt, ennek a küzdelmeiből Kis Miska került ki győztesen. Kárpáthy báró négyszemközt arra biztatta Miskát, hogy tréfából: adja ki magát nemesnek, járjon vele mindenhová, ad neki pénzt, kártyázzon, kocsmázzon, verekedjen. János úr születésnapjára sok barátját meghívta, együtt mulatoztak, Kis Miskát is itt fogadták be igazán az urak maguk közé. A dáridó tetőpontján Abellino küldöttei is megérkeztek, a gonosz rokon maga helyett egy koporsót küldött az ünnepségre, melynek az oldalára ezüsttel Kárpáthy János nevét írták fel. Ezt látva a nábob szélütést kapott, és azonnal összeesett.
Pozsonyban az országgyűlésre gyülekeztek a nemesek. Abellino a cimboráival vígan beszélgetett arról, hogy Kárpáthy János már a végét járja. Szóba kerültek a Mayer-lányok, akik közül négyen igen könnyen megkaphatóak voltak. Az ötödik elmenekült a léha életmódból, Boltay asztalos házában talált menedékre. Egy alkalommal Szentirmay Rudolf a mesterembernél járt, ahol véletlenül megpillantotta lányt, aki az első pillantásra szerelmes lett a férfiba. Abellino fogadást ajánlott Fegyverneky bárónak, hogy megszerzi magának a lányt. Titokzatos jótevőként - Fanny rokonai háta mögött - kifizette a kiasszony énektanárát. Fanny számára egy alkalommal kiderült, hogy nem Szentirmay segíti, ekkor kitálalt Boltaynak. Az asztalosmester jótékony célra ajánlotta fel a már eddig küldött pénzt, és ezt egy újságban is közzétette. Abellino párbajra hívta Boltayt, de helyette Barna Sándor, az iparos asztaloslegénye állt ki. A pisztolypárbajban Sándor győzött, golyója Abellino egyik fülét sebesítette meg.
Kárpáthy János gyógyulását a látogatók is elősegítették. Kiss Miska, aki egy év alatt annyi pénzt tett félre (amit kártyán nyert), hogy nemesi címet vásárolt kutyabőrrel, birtokkal, víg kedélyével megnevettette a nábobot. Szentirmay Rudolf szivart hozott díszdobozban, és beszámolt az Abellino elleni párbajról, majd rávette Kárpáthyt, hogy a vagyonából az ország fejlődésére (gyárak, hajók, vasutak) is költsön. Wesselényi báró - amikor az országgyűlésen a nemzet jövője érdekében agitáló Kárpáthy Jánossal találkozott - hasznos csodának nevezte a főúr megváltozását. A beszélgetés során szóba került Abellino Fanny elleni ármánykodása. Az idősebb Kárpáthy, aki megcsömörlött korábbi életétől felkereste Boltay urat, és megkérte tőle a festett angyaloknál is szebb lány kezét.
Eközben Mayeréknél a lányok kuncsaftra várakoztak, amikor Abellino megérkezett, és örömmel közölte, hogy kiderítette, hová menekítették el előle Fannyt. Beszélt a lány anyjával, akivel megegyezett hatvanezer forintban, hogy a nő ráveszi a lányát az Abellinóval való viszonyra. Az anya felkereste Boltayt, és elpanaszolta, hogy a lányai kidobták, vidékre készül, csak egy estére fogadják be magukhoz. A gyermekével egy szobába kerülve azt hazudta neki, hogy Abellino kész feleségül venni Fannyt. A züllött nő egy estélyre szóló meghívót adott a lányának a Redoute-ba, ahol a megjelenésével szentesítené, hogy kész Abellino szeretője lenni. Fanny megjelent az estélyen: a férjével, Kárpáthy Jánossal karöltve, így Abellino mindenki előtt megszégyenült.
A pár a mézesheteit a nábob birtokán töltötte, a férfi minden szabadidejét a feleségének szánta. János igyekezett Fanny kedvében járni, még fegyverforgatásra is megtanította. A szomszédaikat is meglátogatták, itt tudta meg a nábob felesége, hogy akibe (még Pozsonyban) szerelmes lett, az Szentirmay Rudolf volt. Egy tavi csónakázás közben Fanny közölte a férjével, hogy valószínűleg gyermeket vár. Kárpáthy öröme határtalan volt, ám boldogságában véletlenül megbillentette a csónakot, és Fanny a vízbe esett. Az asszony kimentésére többen a vízbe vetették magukat, az alélt nőt Rudolf mentette meg. Eszéki Flóra rokonszenvezett a fiatalasszonnyal, a betegágyánál is a segítségére sietett. Szentirmay azonban furcsának találta a fiatal lány és az öreg férj házasságát. Bizalmatlanságát feleségével is közölte, aki megvédte Fannyt. Rudolf ezután próbára tette Kárpáthy János feleségét, látszatra udvarolni kezdette neki. Fanny azonban hűséges maradt, rápirított a kétértelmű célzásokat tevő férfira. Szentirmay belátta a tévedését, és Pestre utazott.
Kárpáthy Abellinót Maszlaczky ügyvéd arra biztatta, hogy ne mondjon le az örökségéről. Figyeltesse meg a báróné levelezését, látogatóit, vesztegesse meg a nábob szolgáit, kémeket uszítson rájuk. Ha a jövőben esetleg perre kerülne a sor - a gyermek törvénytelenítésére -, az ügyvéd szívesen elvállalná a megbízatást.
Kárpáthy János és Kiss Miska a kastélyban a szülőszoba előtt bizakodva várták a gyermek megszületését. A kisfiú egészségesen jött a világra, ám az édesanya hamarosan elhunyt. Fanny a halála előtt Flórát kérte meg, hogy nevelje fel a gyermekét. A megtört Kárpáthy befalaztatta a Fanny lakrészéhez vezető falrészt. Szentirmay Rudolfot bízta meg azzal, hogy a fia gyámja legyen.

Szereplők:
Szentirmay Rudolf Latinovits Zoltán
Kárpáthy Abellino Darvas Iván
Kárpáthy János Bessenyei Ferenc
Kis Miska Bitskey Tibor
Wesselényi Miklós Básti Lajos
Eszéki Flóra Ruttkai Éva
Mayer Fanny Pap Éva
Chataquela Tordai Teri
Fegyverneky báró Benkő Gyula
Mayerné Sulyok Mária
Maszlaczky Várkonyi Zoltán
Griffard bankár Major Tamás
Boltai György Makláry Zoltán
Kutyfalvy András Agárdy Gábor
Eszékiné Makay Margit
Lord Darlington Márkus László
Eszéki Zách János
Tarnavári Barsy Béla
Barna Sándor, asztaloslegény Fonyó József
Sára, a szép cigányleány Medveczky Ilona

Videó teljes film Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Győr készülő szabadtéri keresztútjának
  2019-03-15 15:31:33, péntek
 
  A tizennégy stáció hét domborműből, két grafikából és öt festményből áll, alkotóik győri vagy Győrhöz kötődő képzőművészek. 2019. március 15. péntek 14:02
Március 6-án, hamvazószerdán nyílt meg a készülő Győr-belvárosi keresztút képzőművészeti alkotásait bemutató tárlat a Káptalandomb aljában található Triangulum Galériában. A tizennégy stáció hét domborműből, két grafikából és öt festményből áll, alkotóik győri vagy Győrhöz kötődő képzőművészek.
...... ........... .........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró
  2019-03-15 15:27:47, péntek
 
  ...... ........... ........


2019. március 15. péntek 13:03
Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírót, Kaposvár és Vác díszpolgárát egy februári hajnalon magához ölelte a Teremtő.
Jó ideje készült odaátra, mint mondta, elmesélt már mindent. Ám még tervük volt vele az égieknek. Például az, hogy kézbe vehesse az unokája által újra kiadott első kötetét, a Csupafül 22 meséjét, amelynek főhőse jubilált: elmúlt ötvenéves. Továbbá az, hogy imádkozzon népes családjáért, három gyermekéért, tizenkét unokájáért, tizennyolc dédunokájáért és a világért. Lányától, Ritától tudom, hogy az utóbbi időszakban még intenzívebben tette ezt - naponta a Katolikus Rádióval együtt mondta a rózsafüzért -, mert kora egyre inkább korlátozta az önálló mozgásban.
Mesehősei játékosságuk mellett humánumot és hitet közvetítettek. A múlt rendszerben is. Fésűs Éva azon szerencsések egyike volt, akiket nyíltan vállalt vallásossága ellenére is hagytak dolgozni a rádiós és televíziós szerkesztők. Templomjáró voltát mindig jó előre közölte az illetékesekkel, akik ,,így" is elfogadták. Aktív éveiben több száz rádióműsort és televíziós feldolgozást jegyzett, és sorra jelentek meg meséi, meseregényei. Minibocs, Ajnácska, Az ezüsthegedű, Tapsikáné fülönfüggője, Nyúl a cilinderben, Aranypofácska, Toportyán Tódor a mezei könyvnapon, Kristályvirág - csupán néhány kötetcím gazdag életművéből. A legnagyobb ismertséget talán A palacsintás király hozta számára, amelyből tévéfilm is készült, és több színház is színre vitte, mint ahogyan más műveinek is tapsolhatott a gyermekpublikum.
Kaposváron sokáig nem tudták, hogy Temesi Lajosné mögött a meseíró Fésűs Éva rejtőzik, ám egy idő után ismertté vált e név, és generációk nőttek fel történetein. Fiaink is gyakran kalandoztak megálmodott mesetájain. Az elmúlt évtizedekben sokfelé hívták, hogy ovisoknak és alsó tagozatosoknak meséljen. A kicsik tátott szájjal hallgatták, olykor szinte rácsimpaszkodtak a megye óvodáiban, iskoláiban, könyvtáraiban. Gyermekek ezreit ihlette alkotásra egy-egy meséje. A balatonszárszói költészet napi versmondó versenyen is évről évre találkozunk olyan diákokkal, akik Fésűs-művel érkeznek, hiszen versek is születtek az öreg, leselejtezett írógépen. Szerzőjük nem tartotta magát költőnek, csak verselő embernek, mégis jó kézbe venni a Hamupipőke cipőjében, A zselici rét alatt, a Csepp víz című köteteit, vagy meghallgatni a Magyar Katolikus Rádió kiadásában megjelent hangoskönyveit.
Odahaza, családi körben, a közelmúltban újranéztük gyerekkorunk szeretnivaló meséjét, A palacsintás királyt. Ekkor döbbentem rá, hogy bizonyos részeiben mennyi politikum, finom áthallás van. Hogyan lehetett filmre vinni ezt a 70-es években? - kérdeztem tőle néhány éve egy irodalmi kerekasztal-beszélgetés alkalmával, hiszen nehezen hihető, hogy a ,,három T" időszakában a hatalom figyelmen kívül hagyta volna, mi szerepel egy mesejátékban...
- Egyáltalán nem volt ez tudatos, mert a meséimmel soha nem politizáltam - árulta el. - A forgatással kapcsolatban azonban volt egy kis zűr. A film egyik jelenetében, ahol azt mondja a király a bolondnak, ,,ha ez sikerül, akkor elrendelem, hogy minden konyhakredencen állítsák föl a mellszobrodat", a szöveg megváltoztatására szerettek volna rábírni. Én viszont azt mondtam: vagy marad így, vagy az egész jelenetet töröljék. És maradt. Én gyerekeknek írtam, az egész gyermekirodalmat szerettem volna tisztán megtartani. A politika már nem az a tiszta államtudomány, ami volt, inkább hatalmi játék, amit a fejünk fölött játszanak.
Egy alkalommal emlékeztettem egy sokunk számára fontos megjegyzésére: ,,Én szívesen megfogom a jobboldalinak és a baloldalinak is a kezét, csak legyen tiszta." Ezt továbbra is vallja, erősített meg, s hozzátette:
- Csak kétféle embert ismerek. Jó embert és tévedő embert, mert az sem rossz, csak téved. Lehet, hogy nem helyes ez a felfogás, de nem tudok emberekre haragudni azért, mert másként gondolkoznak. Sőt! Fiatalkorom óta mindig érdekelt mások véleménye. Azoknak a felfogása, akik másként gondolkoznak, mint én, mert így érdekes és szép az élet. Mily sokféle virág pompázik a mezőn, s nem is egyszerre nyílnak! A Jóisten se egyformára teremtette teremtményeit, a növényeket, az állatokat és az embereket, akiknek szeretetben kellene összehangolódniuk. Ez a titok, s addig egyetlen társadalom sem lesz jó, amíg az egyes ember nem néz szembe önmagával, hogy felfedezze a szemében a szálkát, majd kiszedje. Csak így változhatunk, csak az egyes ember - és nem a tömeg - teheti jobbá a világot.
Milyen igaza volt! Meséivel, verseivel, író-olvasó találkozókon elhangzó tanúságtételeivel ,,az irgalom rózsafüzérén" lógva Fésűs Éva arra törekedett, hogy szebbé, szerethetőbbé, harmonikusabbá, emberibbé tegye ezt a sárgolyóbist - jegyeztem meg halála előtt tíz nappal történt telefonbeszélgetésünkkor. Isten adott is erre időt. Hosszú életet szánt neki: május 14-én lett volna 93 éves. E tevékeny életút nem maradt visszhangtalan. Kitüntetések sorával ismerték el, de neki a kicsik tágra nyílt tekintete, a ,,mosolygós" gyermekrajzok, a köszönetet mondó édesanyák, édesapák és nagyszülők szava mindennél fontosabb volt.
- Kedves Éva, nyugodj békében, mesélj a körötted lévő angyaloknak, és hallgasd ezüsthegedűd játékát! Mi pedig majd vigasztalódunk örökül hagyott, szeretettel írt köteteiddel. Gondolatban a pajkos nyúlgyerek, Csupafül mellé szegődünk, hogy vele öregedjünk tovább, s az izgalmak közepette Tüskeböki, Kajlatapsi, Szürkeanyu, Drágajó nagypapa tanácsaira is figyelünk. Közben Vicsorival és Ficsorival is találkozunk, a Jószagú rét rémeivel, s képzeletben beülhetünk a Mézesmadzag cukrászdába, vagy részt vehetünk Holmi D'Elorzó, a varázslóvá lett róka délutáni műsorán, akinek ,,a nagy világjárás közben annyira kifinomult az ízlése, hogy a libamájat is csak konzervként ette meg".

Fotó: Kovács Tibor
Lőrincz Sándor
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
emlékezve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. ...
  2019-03-15 15:23:01, péntek
 
  Tisztelet a hősöknek!
Sokak kérését is teljesitve egy kis ízelítőt szeretnék mutatni Önöknek még a televiziós közvetítés előtt a 2019-es évet köszöntő Budapesti Újévi Koncertünkből. A 11. gálaestünk részletével tisztelgek egyben nemzeti ünnepünk, a legnagyobb és legjelentősebb történelmi eseményünk hősei előtt is, emlékezve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára.
Kérem, fogadják szeretettel a Budapesti Újévi Koncert művészeit! Mága Zoltán hegedűművész
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Március15  
2019.03.15. Keresztúti áhítat és ünnepi szentmise.
  2019-03-15 15:15:36, péntek
 
  Videó Link

........



...... .............



........



........



........



........



........



...... ..........



........


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Több ezer focidrukker énekelte Koós János legnagyobb ......
  2019-03-15 14:55:13, péntek
 
  Több ezer focidrukker énekelte Koós János legnagyobb slágerét.
Az egész Groupama Aréna a Kislány a zongoránál-tól volt hangos a Fradi-Mol Vidi meccs előtt.
Megható módon emlékeztek meg Koós Jánosról a Ferencváros - Mol Vidi Magyar Kupa-meccsen.
- Az énekes nevét kivetítették az eredményjelzőre és a pályát körülvevő LED-falra is, a hangosbemondóból pedig búcsúbeszéd hangzott el, amiben kiemelték, hogy Koós János halála az egész Fradi-családnak veszteség. A mulatós énekesnek köztudottan a zöld-fehér csapat volt a kedvence.
- "Élete meghatározó része volt az FTC szeretete, egyszer egy interjúban azt mondta, a Ferencvárost legalább annyira szereti, mint a feleségét, de ezt az asszony megbocsátja neki" - hangzott el a stadionban.

A szurkolók is méltóképpen emlékeztek meg az elhunyt művészről:
Hétezer drukker egyszerre énekelte Koós János egyik legnagyobb slágerét, a Kislány a zongoránál című dalt, amikor a csapatok bevonultak a pályára. - számolt be a Bors.
A mérkőzés előtt végül egyperces gyász szünettel tisztelegtek Koós János emléke előtt. A kupameccset a Vidi nyerte 2-1-re.

Koós Jánostól búcsúzik a Fradi focicsapata videó Link
Hajrá Fradi és Kislány a zongoránál. A két dal együtt szólt az FTC-Vidi Magyar Kupa-meccs előtt.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 506 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 1169
  • e Hónap: 14607
  • e Év: 217520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.