Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019 divat
  2019-03-16 20:45:04, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
A citromfű gyógyhatásairól
  2019-03-16 20:40:42, szombat
 
 



Citromfű (MELISSA OFFICINALIS): Teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató, csökkenti a vérnyomást, a fejfájást. Általános görcsoldó szer. Idegerősítőként is kiváló gyógynövény. Gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok, gyomorrontás, hányinger, gyomorsavtúltengés, puffadások esetén. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Légző- és emésztőrendszeri fertőzésekben baktérium- és vírusölő hatású.

Hatóanyagok: 0,2-0,5% illóolaj (citrál, citronellál, gerániol, linalool), rozmaringsav, triterpének, flavonoidok, keserűanyagok, nyálka, cserzőanyag, kávésav.

Mire ajánlják?

Hat a keringési zavarokra.

Külsőleg antivirális hatású. Antivirális hatása az övsömör és a herpesz vírusait elpusztítja.

Teája ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, altató.
A gyomor- és bélgörcsöket oldja, emésztést serkentő, szélhajtó, javítja az étvágyat.
Izzasztó hatású.

A levél vizes kivonatát tartalmazó kenőcsöt ajaksömör ellen használják. A friss levélből üdítő limonádé vagy tea készíthető. Salátákat, mártásokat is ízesítenek vele.

Illóolaját az illatszeripar használja fel. Az aromaterápia gyakran használt szere.

A citromfűből teát, tinktúrát és fürdőt készíthetünk. Ideggyengeség és idegi eredetű alvászavarok esetén a citromfűtea segít, amelyet kivételesen, a többi gyógynövénynél nagyobb mértékben kell adagolni: egy csészéhez három teáskanál citromfűlevelet használunk fel. Ne feledjék, hogy míg a teát öt percig állni hagyják, a csészét vagy a teáskannát fedjék le, aztán a fedőn lecsapódott cseppeket öntsék vissza a teába! A nyugtató és görcsoldó hatás ugyanis elsősorban az illóolaj biztosítja, amely túlforrázás esetén azonnal kivonódik, így azonnal el is párologhat.

Különösen hatásos a citromfűtea, ha a stressz a gyomorra vagy az emésztószervekre hat. Oldja a szorító érzést és az esetenkénti görcsös fájdalmakat, serkenti az étvágyat. Ezért ilyen panaszok esetén naponta többször egy-két csésze citromfűteát ajánlott inni. Levelei nagyon jól kombinálhatók más nyugtató növényekkel, ezért egyetlen nyugtató- vagy altatóteából sem hiányozhatnak.

Gyermekeknél gyakran már egy csészényi is elegendő elalvás előtt ahhoz, hogy a nyugtalanság vagy a vizsgadrukk könnyű álommal oldódjék.

Keverékben a következő növényekkel együtt lehet használni:

Szív nyugtalansága esetén: citromfű és galagonya.

Altató keverékben: citromfű és komló, galagonya, macskagyökér hozzáadásával.

Ajakherpeszre: citromfű és benedekfű hozzáadásával, ecsetelésre (jég- kockákra fagyasztva).

Emésztés serkentése céljából (reggel): citromfű és menta, bodza hozzáadásával.

Külsőleg pépes borogatóul, fürdőkhöz, bedörzsölőkhöz használják. Salátákat és mártásokat is ízesítenek citromfűlevéllel. A drogokat a likőripar is gyakran alkalmazza.

Illóolaját az illatszeripar is használja. Mivel a tiszta citromfűolaj igen drága volna, citromhéj - olajjal együtt, lepárlással szokták előállítani. Az így nyert illóolajának kereskedelmi neve: Oleum melissae citratum.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Spirulina /Chlorella – két csodálatos szupertáplálék
  2019-03-16 20:36:50, szombat
 
 



Az algák olyan tápanyagokban dús szuper ételek, melyek egészségjavító tulajdonságokkal rendelkeznek és hozzájárulnak szervezetünk tökéletes működéséhez, táplálnak, energiát biztosítanak és gyógyítanak.

Már az inkák is fogyasztották - kék színű süteményt sütöttek belőle. Afrikában is fogyasztják és ez mindenütt ott van az asztalon ahol odafigyelnek az egészségre. Az algákból, a zöld porból, napjainkban is készítenek gyógyhatású készítményeket, tablettákat, krémeket vagy ételeket, melyekből a világon a legtöbbet Japánban fogyasztanak. A Japánok több mint 10 kg-ot esznek meg belőle évente, nem azért mert jó az íze, hanem azért mert egészséges. Jelenleg Japánban 40.000 száz éves ember él és ez azért van mert sok algát fogyasztanak. Minden ember Japánban fogyaszt algát, a csecsemőket is beleértve. A csecsemők nyilvánvaló az anyatejen keresztül jutnak hozzá az algákban lelhető értékes tápanyagokhoz, és mindez azért mert a japánok betegség megelőzésre is használják.

Azt jó tudni hogy emiatt a Japánok 20 évvel tovább élnek bolygónk többi lakóinál, sokkal fiatalabbnak néznek ki a koruknál és jóval egészségesebbek. Az algákat használják a cukorbetegség megelőzésére, kevés náluk a rákos megbetegedés, a civilizációs betegségek 80%-át pedig nem ismerik. Ugyanakkor többet dolgoznak mint mi és kevesebbet szabadságolnak. Tehát igazáből ők valamit felfedeztek és ezt nagyon komolyan veszik és kutatják.

Az élelmiszerekre vonatkozó vizsgálatok mai szintjén is ki tudunk mutatni számtalan összetevőt, ami ebben a két mikroalgában (Spirulinában és Chlorellaban) megtalálható. Itt most csak a legfontosabbakat fogjuk felsorolni:

-Kitűnő minőségű protein (fehérje) forrás, ami sokkal koncentráltabb és emészthetőbb, mint bármelyik állati eredetű fehérje.

-Mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, ráadásul ideális arányban! A Chlorella 58%-a, a Spirulina 65-71%-a protein!

A Spirulinában és Chlorellában meglelhetők az összes ismert B-vitamin források, beleértve a B-12 vitamint, ( ami pedig szinte egy növényben sem található meg így vegetáriánusoknál nagyon fontos a pótlása), és a kiemelten fontos B-9 vitamin is (más néven folsav), a C-vitamin, E-vitamin, ásványi anyagok: a kalcium, magnézium, cink, kálium, nyomelemek, Omega-3 zsírsavak és gamma-linolsav (GLA), valamint mukopoliszacharidok( amik a sejteket tartják/ragasztják össze, az ízületekben a csontvégek egymáson való könnyű elmozdulását teszik lehetővé), valamint Béta-karotin (ami az A-vitamin elővitaminja, amiből az emberi szervezet éppen a szükséges mennyiségben állít elő magának) és nukleinsavak (RNS és DNS), amik a sejtépítésben segítik a szervezetünket.

A mikroalgák megoldást jelenthetnek a táplálkozásból származó pH problémára. Mind a Chlorella, mind a Spirulina lúgosító étel, ami azt jelenti , hogy ellensúlyozza a savasító ételek hatását segítve a testet a pH értékének lúgos irányba emelni. Ennek eredménye az erősödő csontozat és általában véve egészségesebb anyagcsere folyamatok.

A Chlorella és a Spirulina használható pH egyensúly helyreállító ételként. Természetesen a legjobb eredményt akkor fogja valaki elérni, ha nem csupán hozzáadja ezeket a lúgosító superfoodokat a mostani zömében savasító étrendjéhez, hanem óvakodik az olyan dolgoktól, amik erősen elsavasítanak,

Mennyit szedhetünk a mikroalgákból?

Nem kell sokat szedni belőle. Fokozatosan kell a szervezetet hozzá szoktatni, mert mindenki másképp reagál rá. Például aki vérhígitót szed Synkumár tipusút, vagy pajzsmirigy túltengése van, neki csak nagyon kicsi dózisokkal lehet elindítani a kezelést és meg van határozva hogy mennyit szedhet belőle. Nem a teljes adagot, hanem az 1/3-át lehet a megengedett mennyiségnek fogyasztani. Ha csak sugár mellékhatások kivédésére, vagy ha csak a szervezet jól működésére használjuk akkor lehet nagyobb adagokban is használni például 1 evőkanállal (a porított formából), de nem ajánlatos ilyen nagy adaggal kezdeni, mert akkor lehet hogy pár napig intenzíven beindítja a szervezet öntisztulási rendszerét és ez sok kellemetlen tünettel is járhat.

Ha valaki vérhígítót szed, akkor célszerű orvosi ellenörzés mellett elkezdeni a mikroalgás terápiát, ha pedig pajzsmirigy túlműködése van, akkor is kicsi adagokkal kell elkezdeni és csak orvosi ellenörzés mellett lehet szedni. Ezeket az algákat tiszta és ellenőrzött körülmények között tenyésztik, aratják, alacsony hőfokon megszárítják, így nem sérül bennük semmi és mivel 3,5 milliárd évesek ezért ezek őrizték meg legjobban az őssejtekhez való a hasonlóságukat és ezért annyira hatékonyak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Rozmaring gyógyhatásairól
  2019-03-16 20:32:11, szombat
 
 



Termesztett örökzöld növény, melynek levelét és virágát használjuk. A déli konyha fűszere, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Az illóolaj javítja a végtagok vérkeringését, reumaellenes, fájdalomcsillapító, bedörzsölőszerekben használják, kozmetikumok és illatszerek, valamint a molyirtó alkotórésze is. Teája epe-,vizelet- és szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, de körültekintéssel kell használni. Régi tapasztalat volt, hogy a rozmaringgal beszórt hús frissen maradt, nem romlott meg. Később a rozmaring a szerelem szimbóluma lett.

A rozmaring hatalmas ősi gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Egy tudományos tanulmány megállapítja, hogy a rozmaring egyik vegyülete elősegíti a szem egészségének fenntartását és véd az esetleges időskori makula degeneráció ellen.

Az "Investigative Ophthalmology - Visual Science" című lapban megjelent tanulmány szerint a Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet által vezetett kutatócsoport Stuart A. Lipton, MD, Ph.D. vezetésében felfedezte, hogy a karnozinsav: ami a rozmaring egyik összetevője, véd a retina degenerációjától és a retinát érő toxikus hatásoktól. Ebben a vizsgálatban Lipton és munkatársai azt találták, hogy a karnozinsavval kezelt retina sejtekben antioxidáns enzimek kezdtek termelődni. Ez viszont csökkentette a sejt-károsító szabad gyökök mennyiségét.

Hatóanyagok: 1,0-2,5% illóolaj (cineol, kámfor, borneol,bornil-acetát, alfa- és béta-pinén, kamfén, karnozinsav, linalool, nikotinsav), szaponin ,cserzőanyag, fahéjsavszármazékok, flavonoidok, triterpének, diterpenoid, keserűanyag, rozmaricin alkaloid.

A rozmaring egészségügyi előnyei

- Védelmet nyújt a makula degeneráció ellen.

- Az ókori görögök nagyra becsülték memóriajavító képességei miatt, ezért a görög diákok hajába kis rozmaring gallyakat tűztek. Lipton és csapata jelenleg a rozmaring időskori elbutulásban játszott szerepét is vizsgálja.

- Erősíti az immunrendszert.

- Fokozza a vérkeringést.

- Ételmérgezés megelőzésére jó, mivel olaja erősen antioxidáns hatású. Tartósító értéke kiváló, így húsokhoz, hal ételekhez keverik.

- Emésztést serkentő, gyomornyugtató és epehajtó.

- Olaja hat a gyomor, vese és bélpanaszokra, de vigyázni kell vele, mert mérgező lehet.

- Javítja az 1. típusú diabéteszes betegek állapotát és még a súlygyarapodást is megakadályozza magas zsírtartalmú étrend esetében.

- Görcsoldó hatású, s mint ilyen, hat a méhre is, melyet nyugtatnia kellene, de épp ellenkezőleg hat.

- Köptetőszer, az orr és légutak váladékait lazítja fel.

- Fertőzés megelőzésére a levelét friss sebre kell morzsolni, mivel baktériumellenes és gombaellenes hatásairól igen híres.

- Gyulladáscsökkentőként is használják.

-Erősíti az idegrendszert és antidepresszáns hatású.

- A rozmaringfürdő frissítő, testi és szellemi lehangoltság esetén. Élénkítő hatású, valamint a fejfájásra hajlamos emberek profilaktikus kezelésében igen jól alkalmazható.

- Molyirtó és illatszerként is igen sokat használják. A tusfürdő vagy szappan adalékanyagaként a rozmaring már az illata miatt is élénkítő, aktivizáló hatású.

A drog belsőleg alkalmazva (teaként vagy rozmaringborként) vérkeringés-fokozó, értágító, serkentő, melegítő és tudaterősítő hatású (fürdőként, külsőleg alkalmazva, úgyszintén).

A rozmaringbor segítséget nyújt mindazoknak, akik vérszegénységben szenvednek, alacsony a vérnyomásuk, lábadozóknak, idősebb, keveset mozgó embereknek, ezt a tudomány is elismeri.

A rozmaring külsőleges felhasználásának hatékonyságát az izom- és végtagreuma kiegészítő kezelésében is alkalmazzák.

Terhes nőknek nem szabad rozmaringteát inniuk, viszont alkalmazhatják a növényt gyógyfürdő elkészítéséhez.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Petrezselyem gyógyhatásairól
  2019-03-16 20:27:39, szombat
 
 



A petrezselyem egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Erős vizelethajtó tulajdonsága van, a magas vérnyomást csökkentő teakeverékek alkotóeleme. Vizelethajtó hatása miatt a lábduzzanatokat csillapító teakeveréknek és a reuma elleni teáknak fontos összetevője. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezet hálás lesz érte.

Egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin és karotin tartalmában rejlik, mely értékeket egyedül csak a paprika közelíti meg a zöldségnövények között, hanem igen magas ásványi anyagtartalmában is. 1000 mg/100 g közeli káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

A petrezseleyem hatóanyagai

A gyökér: droganyaga apiol, miristicin taralmú illóolajat tartalmaz 0,7-1 %-ban. Apiin, cukor és nyálkatartalma magas. 100 gramm gyökérben 29 kcal energia, B1, B2, C vitamin, található, természetes vastartalma meghaladhatja a 2,2 mg-t ( 10 dkg petrezselyem 8 mg vasat tartalmaz), szénhidrát tartalma pedig közel 6 gramm és nem utolsó sorban magas a vanádium tartalma is (80mcg/100gr).

Levele: illóolajat, flavon-glikozidát, káliumot, kiemelkedően nagy mennyiségű Cvitamint, A-, és E- vitamint tartalmaz.

Termése: 4-8 % illóolajat, apiin glikozidát és sajátos zsírosolajat tartalmaz.

Energia 40 kcal / 150 kJ, Szénhidrátok 6,3 g, cukrok 0,9 g, rost 3,3 g, Zsír 0,8 g, Fehérje 3 g, Tiamin (B1-vitamin) 0,1 mg, Riboflavin (B2-vitamin) 0,2 mg, Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg, Pantoténsav (B5-vitamin) 0,4 mg, B6-vitamin 0,1 mg, Folsav (B9-vitamin) 152 mikrogramm, C-vitamin 133 mg, Kalcium 138 mg, Vas 8 mg, Magnézium 50 mg, Foszfor 58 mg, Kálium 554 mg, Cink 1,1 mg.

A petrezselyem gyógyhatásai

- Teája hatásos hólyaghurutra, vízhajtó és veseműködést serkentő. Magas kalcium tartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkenti a vese működését, valamint ajánlják vesekő és vesehomok képződésének megelőzésére.

- Ajánlják emésztési zavarok kezelésére.

- Szívelégtelenség következtében fellépő folyadék- felhalmozódás (ödéma) esetén. Szívelégtelenségben orvosi felügyelettel szabad csak alkalmazni.

- Vízhajtó hatása miatt hat a magas vérnyomásra, de ügyeljünk, mert kiüríti a szervezetböl a káliumot.

- Ha magában esszük, kiváló csodaszer a szájszag megszűntetésére. Már a rómaiak is leheletfrissítőnek használták, valamint szájüregi fertőzések kezelésére.

- Méhösszehúzó hatása van, és gyógyszerként használták a menstruációs ciklus beállítására. Nagyobb dózisban az apiol a belek, a húgyhólyag, s mindenekelőtt az anyaméh simaizomzatának összehúzódó képességét fokozza - termését és magját magzatelhajtóként is használták. A petrezselyem a nőkre úgy hat, mint a férfiakra a zellergyökér.

- A homeopátia is alkalmazza a petrezselymet: húgyúti betegségek, gyomorbántalmak, meghűlés és prosztatabántalmak ellen.

- Gátolja az allergiás tüneteket, antihisztamin hatású, bedörzsölve csalánkiütésre, szúnyogcsípésre használják bedörzsölve.

- Pszoraléneket tartalmaz, melyek a bőr fényérzékenységéért felelősek, s ezek bőrrák elleni hatásúak. Ez nem bizonyított, de érdemes megpróbálni.

- A Vitamin tartalma miatt kezelhető a szürkületi vakság és javítja a látást.

- Külsőleg rühatka és fejtetű ellen nagyon hatásos.

- Enyhe nyugtató hatása is ismert.

- Magas vastartalma miatt, vérszaporító hatásárol ismert. Lúgosítja a szervezetet és az elsavasodott vért.

- Cukorbaj esetén csökkenti az inzulin érzékenységet.

- Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Gátolja a hisztamin elválasztását. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

- Összezúzott nyers levele enyhíti a fülfájást.

- Ha valakinek karikás a szeme, éhgyomorra néhány karika petrezselyemgyökeret kell elfogyasztania.

- Illóolaját az élelmiszer- és likőripar is előszeretettel alkalmazza.

- Mint ismeretes a toxo-plazmózis, vagyis egysejtűekkel való fertőzés a háziállatokról terjed az emberre. A terhes nők elvetélhetnek, vagy a baba testi fogyatékosan születhet. Ha a kisgyermek megbetegszik, ő még nem kaphat szintetikus gyógyszert a toxoplazmózisra. Itt segíthet a petrezselyem, amelynek hatóanyagai megsemmisítik a toxoplazmózis kórokozóit. Ha fokozni akarjuk a gyógyhatást, kakukkfűteával kombinálhatjuk.

Petrezselyem levél tea készítése: Leforrázunk 3 dl vízzel 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret, majd negyedóra elteltével szűrjük le. Fogyasztása étkezés előtt ajánlott.

Petrezselyem gyökér tea készítése: 1 evőkanálnyi felaprított gyökeret, legyen az szárított vagy nyers, 5-10 percig főzzük 3 dl vízben, majd a szűrletből 3-4 naponta 12 evőkanálnyi mennyiséget iszunk.

Annak a teakeveréknek is alkotórésze, amelyből 1 litert kell meginni 15-20 perc alatt, ha a vesekövet akarjuk kihajtani vele. Ez az úgynevezett lökéskúra, amely során nagy mennyiségű erős vizelethajtó teát fogyaszt el rövid idő alatt a beteg. Előtte feltétlenül szükséges egy hétig olyan teát is inni, amely tágítja a húgyutakat. Ez a tea köményből, édesköményből és néha vérehulló fecskefűből áll.

Petrezselyembor: 1 liter jó minőségű fehérborhoz 6-10 szál felaprított petrezselyemlevelet adunk, zárható üvegbe töltjük, 3 napig minden nap felrázzuk, majd további 7 napot hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk, majd leszűrjük és naponta maximum kétszer 3 cl-t fogyasztunk belőle.

A petrezselyem szeplők elleni hatása: Még érdekesebb a szeplők elleni hatása: néhány nyers petrezselyemlevél szárát 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Gézt mártunk a lébe, s ezzel mosogatjuk naponta 15-20 percig a szeplős bőrt.

Figyelmeztetés !
A petrezselyem nem javasolt a vese nem bakteriális gyulladása esetén, tovább az áldott állapotban lévő nőknek és a szoptatós anyáknak. Nagyobb adagban rongálhatja a májat és a vesét, ezért nem ajánlatos a petrezselyem magjait alkalmazni, mert ezekben tízszer több a hatóanyag, mint a gyökérben és a levelekben. A nagyobb adag magok vagy az ebből nyert illóolaj hallucinációt és olyan görcsöket okozhat, amely hasonlít az epilepsziás görcsökhöz. Szakszerű alkalmazása a biztosíték arra, hogy nem okoz veszélyt!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Spirulina gyógyhatásairól
  2019-03-16 20:21:05, szombat
 
 



Ez a növény egy igazi táperőmű, melyk a világ egyik leggazdagabb tápanyagforrását jelképezi. Minden ásványi anyag, enzim, aminosav, fehérje és nyomelem megtalálható benne. A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban.

Az alga tökéletes összetételű tápanyag, több vitamint(A, B1, B2, B6, B12, D, E), enzimet(klorofill), ásványi anyagot (kálium, jód, kalcium, magnézium, vas) tartalmaz, mint sok más élelmiszer, ezért használhatjuk táplálékkiegészítőként. A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban

Miben lehet segítségünkre a Spirulina alga?

-A Spirulinában lévő aminosavak és B-vitaminok segítik és serkentik a sejtépítést,

- A Spirulinában lévő fontos zsírsavak, aminosavak, klorofill és fikocianin fokozzák a regenerálódást

- Az ásványok, aminósavak és a klorofill javítják a bőrt és a kötőszöveteket

- A Spirulinában lelhető ásványok és nyomelemek védenek a csontritkulás kialakulása ellen

- A klorofill, fikocianin, ásványok és nyomelemek (főleg a szelén!), segítik a szervezet salaktalanítását, valamint a nehézfémek kiválasztását

- A Spirulinában lelhető ásványok, B-vitaminok és a klorofill, támogatják a vérképzést

- A mangánban gazdag Spirulina mérsékeli az allergiás tüneteket és elősegíti a tüneteket kiváltó hisztaminlebomlást,

- A nyomelemekben, fikocianin, klorofill és zsírsavakban gazdag Spirulina védi a szervezetet a daganatos megbetegedések ellen

- A Spirulina, klorofill, króm, szelén és zsírsavak tartalma révén javítja a sejteken belüli sejtanyagcserét

-A Spirulina nagyon jó hatású vashiányos megbetegedések és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére.



A kutatások bebizonyították: 1 g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek. Az utóbbi időkben az összes spirulina tartalmú élelmiszer nemzetközi sikert aratott.

Hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal a fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az orgona gyógyhatásairól
  2019-03-16 20:12:05, szombat
 
 



Sokan nem is gondolnánk, hogy a csodás lila virágaival pompázó orgona az ehető növények közé tartozik. Leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk.

Orgonalevél tea

A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával 250 ml vízben leforrázva készíthető el. A "teát" 2-3 órán át hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4x1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.

Orgonavirág tinktúra, ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére

A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk rá, majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Naponta 3x30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.

Külső pakolásként: 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva, fáslival átkötve a fájó területen használhatjuk.



Orgonarügy diabétesz ellen

Fél liter vízhez 2-3 evőkanál (rügyfakadáskor gyűjtött) rügyet hat órán keresztül állni hagyjuk, és leszűrjük. A folyadékot 24 órára beosztva kortyonként fogyasztjuk.

Orgonalekvár

Az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a legfínomabb és a legaromásabb. Elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig fenséges.

Hozzávalók:

- 2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)

- 1,5kg cukor

- 2 l víz

- 1 narancs leve

- 2 citrom frissen préselt leve és magjai

Elkészítés:
Első lépésben összekeverjük a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergetjük, míg a cukor elolvad, ezt követően felforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a szirmokat és kis láng felett felére forraljuk, majd elzárjuk és estére állni hagyjuk. Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, majd újra felforraljuk. A kihűlt lekvárt üvegekbe töltjük és dunsztoljuk. Nagyon finom!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lépes méz gyógyhatásairól
  2019-03-16 20:06:47, szombat
 
 



A lépes méz a legtermészetesebb élelmiszer. Emberi beavatkozás nélkül készül. A csomagolásáról a méhek gondoskodnak. Ízletesebb és illatosabb a pörgetett méznél, mivel nem érintkezik a levegő oxigénjével, így nem oxidálódik plusz a méhek által gyártott viasz íze, illata és jótékony hatása is benne van. EGYSZÓVAL A LÉPES MÉZ A TERMÉSZET CSODÁJA AZ EMBER SZÁMÁRA.

De valóban mi is a lépes méz?

Ez egy természetes termék. A lépes méz az egyik legkitűnőbb méhészeti termék, helyesebben a legértékesebb méz, amelyet a méhek érlelnek és viaszfedéllel fednek be. A lépekben vagy keretkékben termelt lépes méz bármely mézfajtából származzon is fogyasztható, még azok is, amelyek bizonyos idő után kristályosodnak. Általában a lépes mézet rágva fogyasztják és a viasztartalmat nem nyelik le.

A lépes méz biológiai értéke sokkal magasabb a méznél. A viasz igen sok vitamint tartalmaz, különösképpen A Vitamint, valamint más aktív hatóanyagokat is, melyeket a rágás alkalmával az emberi szervezet a mézzel együtt hasznosít.

A méhviasz összetételében számos és változatos kémiai anyag szerepel: zsíros alkoholok, színező anyagok, cerolein, A vitamin, baktériumfejlődést gátló anyagok stb. Mindezen anyagok kölcsönzik a viasznak lágyító, hegképző és gyulladásellenes hatását. A viaszt a legrégibb idók óta használják fertőzött sebek és bőrbajok kezelésére, míg a gyógyszeriparban mint tapaszt. Az utóbbi időben a viasz sokkal szélesebb körben nyer alkalmazást, más méhészeti vagy gyógyszeripari termékekkel keverve különböző kenőcsök és krémek készítéséhez használják.

Mire jó a lépes méz?

- A lépes mézet lehet naponta, vagy kúraszerűen, tehát folyamatosan is enni, de csemegeként is kiválóan megállja a helyét. A viaszt rágjuk meg, lenyelni nem feltétlen szükséges, bár érdemes, hiszen abban is sok értékes elem található.

- Hozzájárul a fogak tisztántartásához és fertőtlenítéséhez.

- A légzőszervek bántalmainak kezelésénél a lépes méz kiváló szolgálatot tesz.

- A pörgetésnél a lépek fedelezéséből nyert viasz fedelecskéket ugyanerre a célra használjuk. A lépes mézet és a sejtfedeleket hosszabb időt rágjuk, így különösképpen a légzőszervek nyálkahártyájára gyakorolnak gyógyító hatást. Lépes méz hiányában használjunk folyékony mézet de mindenképpen előnyösebb a lépes méz.

- Ha bevan dugulva az orrunk egy darabka lépes mézet rágcsáljunk 5-6 percig és kidugul az orrunk.

- Homloküreg gyulladásnál szintén segít a lépes méz ha 4-6 óránként 15 percig rágcsáljuk a lépet. 6-8 adag után normalizálódik a beteg állapota.

- Akik allergiában szenvednek ha körülbelül egy hónappal azelőtt, hogy esedékes lenne az allergia megjelenése, naponta egyszer lépes mézet fogyasszanak. Vagy egyáltalán nem lép fel a betegség, vagy ha fel is lép, nagyon enyhe formában. Az allergiás betegeknek ajánlott napi 3 kanál méz az év minden napján.

- A legjobb altató a lépes vagy folyékony méz.

- A lépes méz köhögés ellen is nagyon hatékony.

- Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, szellemi megterhelés fáradság, lelki trauma, terhes és szoptatós anyáknak, gyerekeknek, időskorú betegeknek, operáció utáni állapotok javítására, torokfájás, hasi görcsök, emésztőrendszeri betegségek, stb.

- Érdemes fogyasztani szellemi vagy lelki megpróbáltatások idején is.

A lépes méz fogyasztásának ismert mellékhatása nincs, így bármely életkorban nyugodtan alkalmazható. Ráadásul az egész szervezetnek jót tesz, ha cukor helyett édesítőszerként is ez kerül az ételekbe, italokba. Ha teát vagy kávét édesítünk mézzel, az kevesebb kalóriát jelent, de több energia nyerhető vele.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
2019 divat
  2019-03-16 14:23:28, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Medvehagyma
  2019-03-16 14:22:11, szombat
 
 


Tavaszi, friss medvehagyma szőnyeg

Mindegy, hogy reggelente fagy van és olyan hideg, hogy még a könny is az arcunkra dermed: ha medvehagyma van a piacon, akkor már van ok az örömre és a reményre, hogy jön a tavasz.

A medvehagyma a legeslegelső színfolt a hosszú, sötét, savanyúsággal tarkított hónapok után - ilyenkor már annyira vágyunk a friss ízekre, hogy aztán elképesztően túlvállaljuk magunkat belőle. Ez annyira nem nagy baj, mert a medvehagyma nagyon változatosan használható, szóval azalatt a rövid idő alatt, míg tart a szezon, nem igazán lehet megunni.

Ezeknek a leveleknek az a legfőbb bája, hogy sima, ártatlan friss fűszernek vagy salátának gondolnánk őket első látásra - de sose ítéljünk a külső alapján. Ezeknek a zöld leveleknek vad, csípős fokhagymaízük van a zöld frissesség mögött.


Egy - két ötlet a használatára
Szendvicsre, sőt, simán vajas kenyérre.
Salátába, salátákra, salátákhoz.
Túróból, juhtúróból, mascarponéból készült krémekhez.
Mindenféle tojásételhez, rántottára, főtt tojáshoz, omlettbe.
Sült zöldségekhez, különösen gombához, sütőtökhöz nagyon jól megy.
Pesztónak, fenyőmaggal vagy dióval és olajjal összetörve.
A már kész rizottóba keverve.
Ugyanez krumplipürével: apróra vágva hozzáadni a már kész püréhez.
Levesbetétnek, de nem belefőzve, csak utólag hozzákeverve, nehogy megkeseredjen.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 8920
  • e Hónap: 40406
  • e Év: 245107
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.