Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Nagyböjt 3. vasárnapja 03.24
  2019-03-24 21:16:54, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Női kézilabda barátságos: Magyar - Japán 33:21
  2019-03-24 21:08:43, vasárnap
 
  Magyarország-Japán 33-21 (12-8)
A magyar gólszerzők: Tóvizi, Klivinyi 6-6, Klujber 5, Szabó L., Faluvégi 3-3, Schatzl, Kovacsics, Lukács 2-2, Kopecz, Puhalák, Mészáros, Háfra 1-1
A két együttes 18. alkalommal találkozott egymással, és a magyarok mérlege továbbra is százszázalékos.
- Kim Rasmussen, a magyarok szövetségi kapitánya a mérkőzés után az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, csapata összpontosítva védekezett, de az energiaszinttel nem volt teljesen elégedett. ,,Az elején több helyzetet kihagytunk, de lehet, hogy tegnap kicsit erősebben edzettünk, ez is okozhatta. Fontos, hogy mindenki kapott játéklehetőséget, ez néhol persze megtörte a ritmusunkat. Háfrát, Tomorit és Kovacsicsot pihentetni akartam. Összességében eredményes hetet töltöttünk együtt, sok játékost láttam, a legjobbjukat nyújtották és az ázsiai játékstílussal is ismerkedtünk."
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Európa-bajnoki selejtező: Magyarország - Horvátország 2:1
  2019-03-24 20:53:55, vasárnap
 
  A forró szívvel küzdő magyar labdarúgó-válogatott fegyelmezett játékkal, hátrányból felállva 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvátokat a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőn, vasárnap.
- Európa-bajnoki selejtező: Magyarország - Horvátország 2:1
- A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki - Király Gábor és Bozsik József után - harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot. A hazai szurkolók pedig ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: ,,Koronázzuk meg együtt a ma estét".
- Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést. A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál, így egyáltalán nem volt váratlan, hogy - Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása és hajszálpontos passza után - megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban. A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

Eb-selejtező, E csoport:
Magyarország-Horvátország 2-1 (1-1)
Groupama Aréna, 22 ezer néző, v.: William Collum (skót)
Gólszerzők: Szalai Ádám (34.), Pátkai Máté (76.), illetve Ante Rebic (13.)
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
Angyalszó: Kitől meríthetünk erőt?; Isten gyermeke
  2019-03-24 20:49:22, vasárnap
 
  ...... ........... ..............


Kitől meríthetünk erőt?
AXIX. századi orosz regényíró, Goncsarov minden bizonnyal legismertebb műve az Oblomov című regény. A mű főhőse egy értelmes és művelt fiatalember, aki rendelkezik némi vagyonnal, de birtokainak igazgatásával már mit sem törődik. A lusta, tunya életmód jellemzi Oblomovot, aki
képtelen bármiféle változtatásra az életében. Ábrándozik és álmodozik, világmegmentő tervei vannak, de csak gondolatban. Tudja jól, hogy hány és hány feladatot tudna megoldani, meg is
volna hozzá a képessége, de mindenféle munkát halogat, nem tesz semmit tervei megvalósulása érdekében. A semmittevés és a tehetetlenség talán legjobb példája ő a világirodalomban.
Nem követendő, hanem inkább elrettentő példaként említem az ő személyét a mai nagyböjti vasárnapon, amely nap evangéliumának témája az élet megváltoztatása. Életünk során sokszor érezzük, hogy elértünk egy határhoz, egy fordulóponthoz, amikor változtatnunk kell, kellene.
A változás sok esetben a lakóhelyünket, munkahelyünket vagy más életkörülményeinket érinti, de még ennél is lényegesebb, amikor azt érezzük, hogy életvitelünkön, magatartásunkon, az emberekhez való hozzáállásunkon kellene változtatni, mert egy új házba könnyebb átköltözni,
mint leszokni egy rossz szokásukról.
Honnét, kitől meríthetünk erőt a szükséges változások megtételéhez? A változást olykor a tőlünk független külső körülmények kényszerítik ki belőlünk, de ezek nem mindig hozzák magukkal a belső változást, a lelki megújulást.
Érezzük a változás szükségét, de szüntelenül csak halogatunk, pótcselekvésekbe menekülünk vagy kitalálunk magunknak okokat, ami miatt nem lépünk, nem változtatunk a helyzeten. A gyakorlatban ez úgy mutatkozik meg, hogy nem tudjuk megújítani fojtogató kapcsolatunkat azzal, akivel együtt élünk
vagy dolgozunk. Talán azért, mert nem akarunk fájdalmat okozni neki, vagy azért mert mi magunk is félünk a változástól, önmagunk megváltoztatásától.
Másik példa, hogy új életmódra, egészségesebb táplálkozásra, több testmozgásra volna szükségünk, de túl bonyolultnak tűnik egy új napirend kialakítása. Ismét másik példa, hogy valaki értelmetlennek tartja munkáját, rossz a munkahelyi légkör, de fél a váltástól, bizonytalan, hogy talál-e új munkahelyet. A vallási életben pedig úgy mutatkozik meg ez, hogy halljuk Istentől a megtérésre szólító üzenetet, főként most, a nagyböjti időben hangsúlyos a téma, de mi ragaszkodunk vallási szokásainkhoz, és nem is tartjuk magunkat annyira bűnösnek, hogy meg kellene térnünk.

Isten gyermeke
A hívő ember úgy gondolja, hogy a nehéz élethelyzetek fogságából Isten ereje hozhat szabadulást.
A saját helyzetemmel, lelki állapotommal való elégedetlenség még nem elég motiváció a változáshoz. Istentől kell azt kérnem. Ő az, aki megmutatja számunkra a kiutat és ad erőt a változáshoz.
A megtérés az ő kegyelmi ajándéka. Ő mondja meg azt is, hogy mikor kell egy fát kivágni, mert az teljesen életképtelen, vagy hogyan lehet azt életképessé tenni, termőre fordítani, ahogyan erről a mai evangéliumban olvasunk. Tegyük meg mindazt, amit Isten kér tőlünk és meg fogjuk tapasztalni a lelki újjászületés örömét!
Amikor bűnt követünk el, akkor elveszítjük istengyermeki állapotunkat.
A szentgyónás kegyelmi hatása így fejezhető ki: örvendek annak, hogy Isten gyermeke vagyok.

Lelki megtisztulás
Irgalmas Istenünk! A bűnöktől való szabadulás és a lelki megtisztulás lehetőségét te mindenkinek felkínálod és örömmel bocsátasz meg nekünk.
Küldötteid által figyelmeztetsz, ha letérünk az igaz élet útjáról. Az idők teljességében pedig elküldted Fiadat, aki önfeláldozásával, szenvedésével és halálával megszerezte számunkra a megváltást, a veled való kiengesztelődést. Az Úr mennybemenetele után kiárasztottad a Szentlelket a bűnök
bocsánatára. Önmagunkat nem tudjuk felmenteni a bűn alól, hanem te törlöd el azokat. Add meg nekünk bűneink bocsánatát és a lelki megtisztulást!
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Jézus az influenzer
  2019-03-24 20:28:02, vasárnap
 
  Jézus az influenzer Itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2019. március 24., nagyböjt 3. vasárnapja
  2019-03-24 09:18:53, vasárnap
 
  Róma: Szent Lőrinc bazilika
...... ......


Ez a böjti vasárnap eredetileg a katekumenek felett mondott exorcizmus napja volt, amelyet Szent Lőrinc bazilikájában végzett a római egyház. A mise könyörgése ezért is szól a töredelmes bűnbánatról és a bűn sebeinek gyógyulásáról a böjt, az imádság, valamint az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása által. Szent Lőrincnek - legendája szerint - miközben tiszta, önmegtagadó életet élt, többször szembe kellett néznie a gonoszság művével. Amikor pedig elöljáróját, II. Szixtuszt letartóztatták, már egységben látta Krisztus keresztáldozatánál való szolgálatát önmaga odaajándékozásával: ,,Atyám, hová mégy fiad nélkül? - kérdezi a pápát. - Eddig sohasem mutattad be nélkülem a szentáldozatot! Mivel vontam most magamra haragodat? Talán hűtlennek találtál hivatalomban? Tégy csak újból próbára, és lásd, vajon méltatlant választottál-e egyházi szolgálatra, akire az Úr vérének kiosztását bíztad?" Lőrinc később börtönbe zárva kézfeltétellel, valamint a kereszt jelével gyógyította a vakokat, amely ugyancsak misztériumjelleget ölt a nagyböjti előkészület folyamán, hisz az igazi megvilágosodás a keresztség, amit az Egyház szolgálata a keresztből fakadó gyógyulásként juttat(ott) el hozzánk.
A keresztség szentségében az olajjal való megkenés, az ott elhangzó szabadító ima, és a mozdulatok, amelyekkel - a keresztségre készülő felnőttek szertartásában - a pap a kereszt jelével jelöli meg érzékszerveiket, többek között azt kéri a bűn rabságában sínylődő számára: ami eddig a gonoszság szolgálatában állt, az legyen ezentúl a kegyelem csatornája. Hasonló valósul meg a történeti időben is, amelynek igazi minőségét az evangélium tanítása szerint nem a hatalmasok és zsarnokok adják, hanem a kicsinyek, vagyis azok, akik ennek eseményeit az Úr példája szerint fogadják, és ezzel az eseményeket átváltoztatják.
A stációs szent legendája ezen a ponton találkozik az evangélium szakaszával, amelyben Jézust konkrét történelmi példákról értesítik, mégpedig a gonoszság erőinek tombolásáról. A történeti események különösképpen is fontosak Lukács, a történész evangélista számára, aki mindennek pontosan utánajár, és aki evangéliumát olyan bevezető résszel látja el, amely a kor történeti műveinek sajátja. Ennek üzenete, hogy Isten művét nem tudja végleg lerontani az ember gonoszsága, az Úr ereje éppen ezen körülmények között mutatkozik meg leginkább, aminek továbbvivője az Egyház. Így értjük meg, miért boldogok nála a szegények, a sírók, az éhezők: őket az Egyház teszi gazdaggá. Lőrinc és az első századok vértanúi e program legragyogóbb példái, akiket - hogy ma is megújuljon ez a szentségeszmény - a katekumenek és minden hívő elé állít az Egyház.
A szentmise kezdő könyörgése szerint a szent negyven napban erre a gyümölcstermésre böjttel, imával és jó cselekedettel készülhetünk fel, ez az, ami képes megtisztítani haszontalan életünket. Ám nem állhatunk meg ezeknél a cselekedeteknél csupán, a tisztulás útjáról rá kell lépnünk a megvilágosodás útjára, amikor azt is felismerjük, hogy a bűnös életvitel után hogyan tovább. Ahogy a nagyböjt a puszta világában felnyitja figyelmünket a húsvéti misztériumra, és arra irányulva vezeti tovább utunkat, úgy miközben böjtölünk, imádkozunk és gyakoroljuk a szeretet cselekedeteit, benső látásunknak fel kell ismernie azt is: ezeken keresztül miként tudunk Krisztussal egyesülni. Mert az Úr értünk hozott áldozatának megértése a vele való azonosulásban lesz egész egyéniségünket átfogó tapasztalattá, ami arra késztet minket, hogy korunk történeti körülményei közepette se váljunk megkeseredetté és életunttá, hanem lássuk meg, nyíljék fel a szemünk arra, hol akar bennünk gyümölcsöt teremni az Úr, általunk miként tud rést ütni a történelem, környezetünk és saját életünk zsákutcáinak falán.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Nagyböjt 3. vasárnap 03.24
  2019-03-24 09:16:27, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
,,Aki Van"; az küldött engem hozzátok.
Miután Mózesnek menekülnie kellett Egyiptomból, Midián földjén telepedett le, és ott Midián papjának, Jetrónak leányát vette feleségül. Mózes egy alkalommal apósának, Jetrónak, Midián papjának juhait őrizte. Messzire behajtotta a juhokat a pusztába, és eljutott az Isten hegyéhez, a Hórebhez. Itt megjelent neki az Úr angyala: egy égő csipkebokorban, a tűz lángjában. Amikor odanézett, látta, hogy a bokor ég, de nem ég el.
Így szólt magában: ,,Odamegyek és megnézem ezt a különös látványt: miért nem ég el a csipkebokor." Amikor az Úr látta, hogy Mózes vizsgálódva közeledik, Isten megszólította őt a csipkebokorból: ,,Mózes, Mózes!"
,,Itt vagyok" - felelte.
Erre Isten így szólt: ,,Ne közelíts! Vedd le sarudat a lábadról, mert a hely, ahol állsz, szent föld." Aztán így folytatta: ,,Én vagyok atyáid Istene: Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene." Erre Mózes eltakarta arcát, mert félt Istenre tekinteni.
Az Úr így folytatta: ,,Láttam nyomorúságát Egyiptomban élő népemnek, és hallottam panaszát a munkafelügyelők miatt. Azért szálltam le, hogy kiszabadítsam az egyiptomiak hatalmából, és hogy kivezessem arról a földről egy szép, tágas országba, egy tejjel-mézzel folyó országba."
Mózes ezt mondta Istennek: ,,Ha megérkezem Izrael fiaihoz, és elmondom nekik: Atyáitok Istene küldött, akkor majd megkérdezik: »Mi a neve?« - mit feleljek erre?"
Isten ezt válaszolta: ,,Én vagyok, aki vagyok." Azután folytatta: ,,Így beszélj Izrael fiaihoz: »Aki Van«, az küldött engem hozzátok." Végül ezt mondta Isten Mózesnek: ,,Így beszélj Izrael fiaihoz: Jahve, atyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene küldött hozzátok. Ez az én nevem minden időkre, s így kell neveznetek nemzedékről nemzedékre."
Ez az Isten igéje. Kiv 3,1-8a.13-15

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Mózes és a pusztában vándorló nép sorsa legyen intő példa számunkra.
Testvéreim!
Nem szeretném, ha elkerülné figyelmeteket, hogy atyáink mind ott voltak a felhő alatt, mind átkeltek a tengeren, s mind megkeresztelkedtek Mózesre a felhőben és a tengerben. Mindnyájan ugyanazt a lelki ételt ették, ugyanazt a lelki italt itták. Ittak ugyanis a lelki sziklából, amely kísérte őket: a szikla pedig Krisztus volt. De legtöbbjükben nem telt kedve Istennek, ezért odavesztek a pusztában.
Ez mind intő példa lett számunkra, hogy ne kívánjuk a rosszat, mint ahogy ők megkívánták. Ne is zúgolódjatok, mint ahogy néhányan zúgolódtak, s ezért lesújtott rájuk a pusztító angyal. Mindez előkép számunkra, a mi okulásunkra írták meg, akik a végső időkben élünk. Aki azt hiszi, hogy áll, ügyeljen, hogy el ne essék.
Ez az Isten igéje. 1Kor 10,1-6.10-12

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Ha nem tartotok bűnbánatot, épp úgy elvesztek ti is mindnyájan.
Abban az időben odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus az áldozat vérével vegyítette.
Erre Jézus megjegyezte: ,,Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a többi galileai, azért, hogy így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, épp úgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő többi embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, épp úgy elvesztek ti is mindnyájan."
Aztán egy példabeszédet mondott. ,,Egy embernek fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre? Ha mégsem, akkor kivághatod."
Ezek az evangélium igéi.

Vagy: E nap összes olvasmányait vehetjük az ,,A" év nagyböjtjének 3. vasárnapjáról.
Lk 13,1-9

Imádság
Irgalmas Istenünk! A bűnöktől való szabadulás és a lelki megtisztulás lehetőségét te mindenkinek felkínálod és örömmel bocsátasz meg nekünk. Küldötteid által figyelmeztetsz, ha letérünk az igaz élet útjáról. Az idők teljességében pedig elküldted Fiadat, aki önfeláldozásával, szenvedésével és halálával megszerezte számunkra a megváltást, a veled való kiengesztelődést. Az Úr mennybemenetele után kiárasztottad a Szentlelket a bűnök bocsánatára. Önmagunkat nem tudjuk felmenteni a bűn alól, hanem te törlöd el azokat. Add meg nekünk bűneink bocsánatát és a lelki megtisztulást!

Elmélkedés:
Kitől meríthetünk erőt?
A XIX. századi orosz regényíró, Goncsarov minden bizonnyal legismertebb műve az Oblomov című regény. A mű főhőse egy értelmes és művelt fiatalember, aki rendelkezik némi vagyonnal, de birtokainak igazgatásával már mit sem törődik. A lusta, tunya életmód jellemzi Oblomovot, aki képtelen bármiféle változtatásra az életében. Ábrándozik és álmodozik, világmegmentő tervei vannak, de csak gondolatban. Tudja jól, hogy hány és hány feladatot tudna megoldani, meg is volna hozzá a képessége, de mindenféle munkát halogat, nem tesz semmit tervei megvalósulása érdekében. A semmittevés és a tehetetlenség talán legjobb példája ő a világirodalomban.
Nem követendő, hanem inkább elrettentő példaként említem az ő személyét a mai nagyböjti vasárnapon, amely nap evangéliumának témája az élet megváltoztatása. Életünk során sokszor érezzük, hogy elértünk egy határhoz, egy fordulóponthoz, amikor változtatnunk kell, kellene. A változás sok esetben a lakóhelyünket, munkahelyünket vagy más életkörülményeinket érinti, de még ennél is lényegesebb, amikor azt érezzük, hogy életvitelünkön, magatartásunkon, az emberekhez való hozzáállásunkon kellene változtatni, mert egy új házba könnyebb átköltözni, mint leszokni egy rossz szokásukról. Honnét, kitől meríthetünk erőt a szükséges változások megtételéhez? A változást olykor a tőlünk független külső körülmények kényszerítik ki belőlünk, de ezek nem mindig hozzák magukkal a belső változást, a lelki megújulást. Érezzük a változás szükségét, de szüntelenül csak halogatunk, pótcselekvésekbe menekülünk vagy kitalálunk magunknak okokat, ami miatt nem lépünk, nem változtatunk a helyzeten. A gyakorlatban ez úgy mutatkozik meg, hogy nem tudjuk megújítani fojtogató kapcsolatunkat azzal, akivel együtt élünk vagy dolgozunk. Talán azért, mert nem akarunk fájdalmat okozni neki, vagy azért mert mi magunk is félünk a változástól, önmagunk megváltoztatásától. Másik példa, hogy új életmódra, egészségesebb táplálkozásra, több testmozgásra volna szükségünk, de túl bonyolultnak tűnik egy új napirend kialakítása. Ismét másik példa, hogy valaki értelmetlennek tartja munkáját, rossz a munkahelyi légkör, de fél a váltástól, bizonytalan, hogy talál-e új munkahelyet. A vallási életben pedig úgy mutatkozik meg ez, hogy halljuk Istentől a megtérésre szólító üzenetet, főként most, a nagyböjti időben hangsúlyos a téma, de mi ragaszkodunk vallási szokásainkhoz, és nem is tartjuk magunkat annyira bűnösnek, hogy meg kellene térnünk. Vagy ha mégis érezzük magunkban a lelki újjászületés vágyát, akkor nincs hozzá elég lelkierőnk.
A hívő ember úgy gondolja, hogy az ilyen élethelyzetek fogságából Isten ereje hozhat szabadulást. A saját helyzetemmel, lelki állapotommal való elégedetlenség még nem elég motiváció a változáshoz. Istentől kell azt kérnem. Ő az, aki megmutatja számunkra a kiutat és ad erőt a változáshoz. A megtérés az ő kegyelmi ajándéka. Ő mondja meg azt is, hogy mikor kell egy fát kivágni, mert az teljesen életképtelen, vagy hogyan lehet azt életképessé tenni, termőre fordítani, ahogyan erről a mai evangéliumban olvasunk. Tegyük meg mindazt, amit Isten kér tőlünk és meg fogjuk tapasztalni a lelki újjászületés örömét!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 506 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.