Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
A Szentatya üzenete 2019 nagyböjtjére
  2019-03-09 23:34:02, szombat
 
  ,,Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását" - A Szentatya üzenete 2019 nagyböjtjére
2019. március 6., szerda 00:20
A Szentatya évről évre üzenetet intéz a katolikus hívekhez a nagyböjt kezdetén. 2019-ben nagyböjti üzenetének témája: ,,Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását" (Róm 8,19).

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Megjelent a falevél - legelsőnek a szomorúfűzfán
  2019-03-09 23:32:06, szombat
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Krisztus nevével indulva ...
  2019-03-09 23:21:12, szombat
 
  Negyven éve jelent meg II. János Pál pápa első enciklikája
2019. március 9. szombat, 19:16
Negyven évvel ezelőtt, 1979 nagyböjtjének első vasárnapján adta ki első, Redemptor hominis kezdetű enciklikáját II. János Pál pápa. Az idei nagyböjt első vasárnapjára készülve fellapoztuk e pápaságot indító, egyúttal annak programot adó dokumentumot.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Amikor még a liturgia is böjtöl.
  2019-03-09 23:16:43, szombat
 
  Két fontos rész marad el a szentmiséből a feltámadás ünnepéig: a ,,Dicsőség a magasságban Istennek..." és az ,,Alleluja".
........


A ,,Dicsőség a magasságban Istennek..." kezdetű himnuszt és az evangélium előtt felhangzó Alleluját is nélkülöznünk kell a böjt negyven napjában.
Hogy miért van ez így? A Dicsőség a magasságban Istennek (Gloria in excelsis Deo) az angyalok Krisztus születésekor mondott szavaival magasztalja az Úr eljövetelét. Nagyböjtben viszont az Egyház ahhoz az időszakhoz tér vissza lélekben, amikor Isten népe száműzetésben várta a Messiást, hogy eljöjjön, és megmentse őket. Ehhez hasonlóan várakozással teljes idő az advent is, amikor a Megváltónak Mária méhéből való megszületését, míg nagyböjtben a sír ,,méhéből" való második megszületését várjuk.
Ebben a száműzetéses lelkületben vándorol az Egyház Mózessel és a zsidó néppel a sivatagon át. Ez a szenvedés és megtisztulás ideje, amikor a hívek együtt éneklik: ,,Hogyan énekelhetnénk az Úr énekét idegen földön?" (Zsolt 137,4). Az ,,Alleluja" szó maga a ,,dicsérjétek az Urat" (hallelujah) héber kifejezésből származik, örömöt és hálát fejez ki. A liturgiát sok szempontból megújító egyházatya, Nagy Szent Gergely óta marad el nagyböjtben az Alleluja-ének.
Helyesebben: Isaiah Beiter OP arról ír, voltaképpen nem elmarad az Alleluja, hanem ,,lefordítjuk", vagyis az értelme megmarad: ,,Áldunk téged, Krisztus: örök dicsőség néked" - mondjuk az evangélium előtt nagyböjtben. Vagyis ami valóban elmarad, az maga az ,,alleluja" szó és a hozzá tapadó dallamok. A domonkos rendi szerző ,,tiszta és tökéletes" szónak nevezi; egy lélegzetvételre emlékeztet hangalakja, melyben csak egyetlen nagyon lágy mássalhangzó: az ,,l" szerepel (egy úgynevezett likvida, ,,folyékony hang") - viszont nagyon sok magánhangzó (egyes nyelvek teljes magánhangzókészlete).
Isaiah Beiter rámutat arra is, a Zsoltárok könyvén kívül csak Tóbiás könyvében és a Jelenések könyvében fordul elő az ,,alleluja" szó, mindkettőben az örök, a mennyei Jeruzsálem énekeként. ,,Örömének, Isten mennyei városának liturgiája" - írja. A húsvéti liturgiákban azért is hangzik fel olyan sokszor az ,,alleluja", mert Krisztus megnyitotta nekünk a mennyei Jeruzsálem kapuit. ,,Gondolj erre, amikor legközelebb alleluját énekelsz... Amikor bekapcsolódsz az Egyház allelujájába, a te hangod a legkisebb hang abban a kórusban, amelyet János hallott a mennyei Jeruzsálemben: ,,Aztán mintha nagy sereg hangját hallottam volna, olyat, mint a nagy vizek zúgása, és mint a nagy mennydörgés: »Alleluja!«" (Jel 19,6).
Nagyböjtben nem annyira az örvendezésen van a hangsúly, hanem a bűneink feletti bánaton; megvizsgáljuk azokat a dolgokat, amelyek akadályozzák az Istennel való hiteles, őszinte kapcsolatunkat. Ha ezeket el tudjuk mozdítani az útból, imádság, böjtölés, jó cselekedetek révén, akkor újra örvendezhetünk majd húsvétkor, mert nemcsak Krisztus feltámadását ünnepeljük majd, hanem saját lelkünk újjászületését.

Forrás: Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Ómagyar Mária-siralom vallásos vers
  2019-03-09 23:11:17, szombat
 
  - Az első magyar verset olvassuk újra a nagyböjt kezdetén.
(Leuveni kódex, 1300 körül; Mészöly Gedeon értelmezése szerint)


Nem tudtam, mi a siralom.
Most siralommal zokogok,
bútól aszok, epedek.

Zsidók világosságomtól,
megfosztanak én fiamtól,
az én édes örömemtől.

Ó, én édes Uram,
egyetlenegy fiam,
síró anyát tekintsed,
bújából őt kivonjad!

Szemem könnytől árad,
szívem bútól fárad.
Te véred hullása
szívem alélása.

Világnak világa,
virágnak virága,
keservesen kínzanak,
vas szegekkel átvernek!

Jaj nekem, én fiam!
édes vagy, mint a méz,
de szépséged meggyalázzák,
véred hull, mint a víz.

Siralmam, fohászkodásom
belőlem kifakad,
én szívemnek belső búja,
mely soha nem enyhül.

Végy magadhoz engem, halál,
egyetlenem éljen.
Maradjon meg az én Uram,
világ tőle féljen!

Ó, az igaz Simeonnak
bizony érvényes volt a szava.
Én érzem e bú tőrét,
melyet egykor jövendölt.

Tetőled válnom kell,
de nem ily szörnyű valósággal,
mikor így kínoznak,
én fiam, halálosan!

Zsidó, mit tesz törvénytelenül?
Fiam miért hal bűntelenül?
Megfogván, rángatván,
öklözvén, kötözvén megölöd!

Kegyelmezzetek fiamnak,
nem kell kegyelem magamnak!
Avagy halál kínjával,
anyát édes fiával
vele együtt öljétek!

- Az Ómagyar Mária-siralom betűhű közlését és Pais Dezső olvasatát Link

- A Magyar katolikus lexikon vonatkozó részét Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Nagyböjt 1. vasárnap 03.10
  2019-03-09 23:03:19, szombat
 
  OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
A választott nép hitvallása és imádsága az Úr előtt.
Mózes így tanította a népet:
Amikor termésed legjavából ajándékot hozol, a pap vegye ki kezedből a kosarat, s állítsa az Úr, a te Istened oltára elé. Te pedig mondd az Úr, a te Istened előtt:
,,Apám vándorló arám volt, lement Egyiptomba, s ott élt idegenként kevesed magával, mégis nagy, erős és hatalmas néppé lett.
Amikor aztán az egyiptomiak rosszul bántak velünk, sanyargattak és kemény szolgaságba vetettek minket, akkor az Úrhoz, atyáink Istenéhez kiáltottunk. S az Úr meghallgatta könyörgésünket, meglátta nyomorúságunkat, elnyomatásunkat és sanyarú sorsunkat. Az Úr erős kézzel és kinyújtott karral kivezetett minket Egyiptomból, nagy rémületet támasztva, jelek és csodák kíséretében. Erre a földre hozott, és nekünk adta ezt a tejjel-mézzel folyó országot.
Íme, most hozom annak a földnek első termését, amelyet te, az Úr, nekem adtál."
Ezzel hagyd ott a kosarat az Úr, a te Istened színe előtt, majd borulj le az Úr, a te Istened előtt.
Ez az Isten igéje. MTörv 26,4-10

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A hit örök életet szerez.
Aki Krisztusban hisz, megvallja hitét.
Testvéreim!
Hogyan mondja az Írás? Közel van hozzád a tanítás, ajkadon és szívedben, tudniillik a hit tanítása, amelyet hirdetünk. Ha tehát száddal vallod, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, üdvözülsz. A szívbeli hit ugyanis megigazulásra, a szájjal való megvallás pedig üdvösségre szolgál. Az Írás ugyanis azt mondja: Senki nem vall szégyent, aki őbenne hisz.
Nincs különbség zsidó meg pogány között, mert mindnyájunknak egy az Ura. Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják. Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.
Ez az Isten igéje. Róm 10,8-13

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézust a Szentlélek a pusztába vitte, és ott megkísértette a sátán.
Abban az időben Jézus a Szentlélektől eltelve otthagyta a Jordánt, s a Lélek ösztönzésére a pusztába vonult negyven napra. Itt megkísértette a sátán. Ezekben a napokban nem evett semmit sem, de végül is megéhezett. Ekkor megszólította a sátán: ,,Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy váljék kenyérré." De Jézus ezt felelte: ,,Írva van, nemcsak kenyérrel él az ember." Erre a sátán fölvezette egy magas hegyre, és egy szempillantás alatt felvonultatta szeme előtt a földkerekség minden országát. ,,Minden hatalmat és dicsőséget neked adok - mondta -, mert hisz én kaptam meg és annak adom, akinek akarom. Ha leborulva hódolsz előttem, az mind a tied lesz." Jézus elutasította: ,,Írva van: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!" Ekkor a sátán Jeruzsálembe vitte, a templom párkányára állította, és így szólt: ,,Ha Isten Fia vagy, vesd le magad innét. Hisz írva van: angyalainak parancsolta, hogy oltalmazzanak, és: kezükön hordoznak majd, nehogy kőbe üsd a lábad." De Jézus ezt válaszolta: ,,Az is írva van: Ne kísértsd Uradat, Istenedet!"
Miután a sátán ezekkel a kísértésekkel hiába próbálkozott, egy időre elhagyta Jézust.
Ezek az evangélium igéi. Lk 4,1-13

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te földi életed során mindig felismerted a kísértést és visszautasítottad azt. A legfontosabb pillanatban nem szálltál le a keresztről, hanem vállaltad a szenvedést és a halált a mi megváltásunkért. A kísértés a mi esetünkben is arra irányul, hogy eltávolodjunk Istentől, a tőle kapott küldetéstől, az ő szeretetétől, és szálljunk szembe az ő akaratával. A kísértés elutasítása azt jelenti, hogy kifejezzük szándékunkat: egyedül Istennek akarunk szolgálni, őt tartjuk életünk Urának, az ő akaratának szeretnénk mindenben engedelmeskedni. A kísértés legyőzése azt jelenti, hogy Isten útját, az üdvösség útját választjuk..

Teremtés és megváltás
A iblia első oldalain arról olvashatunk, hogy a világ rendezettsége és a természet rendje mögött a természetfeletti erőt megsejtő, hívő ember hogyan gondolkodik a világ keletkezéséről. Erről szól a teremtéstörténet, amit a szentírástudósok szerint nem szó szerint kell értelmezni, hanem annak tanítását, mondanivalóját kell megértenünk. A teremtéstörténet szerint kezdetben, az idők kezdetén rendetlenség, rendezetlenség, összevisszaság uralkodott, vagyis káosz. A teremtés, amit Isten tevékenységének tulajdonítunk, rendet tesz a rendetlenségben, megszünteti a rendezetlenséget, így jön létre a rendezettség, vagyis a kozmosz. Mondhatjuk azt is, hogy Isten meghatározza a természet törvényeit, amelyek annak rendjét biztosítják és fenntartják. A hívő, a teremtő Istenben hívő ember így gondolkodik, de ne feledjük, hogy vannak, akik kétségbe vonják ezt az elképzelést és csupán a véletlennek tulajdonítják a természetben kialakult, a világban uralkodó rendet és törvényszerűséget.
Visszatérve a Teremtő tevékenységéhez, láthatjuk, hogy a teremtés rendjében különleges helye van az embernek, aki lakóhelyül, élettérként ezt a teremtett világot kapta Istentől. Az embernek mindig vigyázni kell arra, hogy ne gondolja magát nagyobbnak annál, aki megteremtette, s akinek az életét köszönheti, nem feledheti, hogy teremtmény. Persze az első emberpár és azóta is minden ember szüntelenül azzal próbálkozik, hogy a teremtő Isten helyébe lépjen, átvegye életének és örök sorsának irányítását. Ezt a lázadást, engedetlenséget az első emberpár esetében, akit a Biblia Ádámnak és Évának nevez, bűnbeesésnek nevezzük, a többi ember, mindannyiunk esetében pedig bűnnek. Bűneinkkel tulajdonképpen tönkretesszük a teremtett világot, újra rendetlenséget csinálunk, és persze tönkretesszük azt a lelki kapcsolatot is, ami bennünket Istenhez fűz, aki teremtőnk és gondviselőnk, bűneinkkel megsértjük a vele való szeretetkapcsolatot.
Annak érdekében, hogy ez a szeretetkapcsolat újra helyreálljon, Isten elküldi az ő Fiát, a Megváltót, Jézus Krisztust, aki újjáteremti az embert, új rendet és új törvényt hoz az emberiségnek. A teremtés óta minden Megváltóra váró nemzedék újratanulja a teremtett világ rendjét és saját hivatását ebben a világban, a megváltó Jézus eljövetele után pedig a már megváltott nemzedékek tanulják újra ugyanezt. Az újjáteremtés kegyelmi rendje, a Krisztusban való újjászületés, amelyet a keresztség jelképez, megerősít minket abban, hogy Istenhez tartozunk, az ő teremtményei vagyunk, sőt olyan teremtményei, akik felé szeretettel fordul Isten, ezért mondhatjuk bátran, hogy az ő gyermekei vagyunk. Így csodálkozunk rá az életre és arra, akitől életünket kaptuk, és így csodálkozunk rá arra, hogy tőle árad a szeretet, és az élet azt jelenti, hogy az ő szeretetében élünk.
Mindennek a titoknak, a teremtés és a megváltás titkának, Isten és az ember titokzatos kapcsolatának szemlélésére hív bennünket minden esztendőben a nagyböjt. Az első nagyböjti vasárnap evangéliuma, Jézus megkísértésének eseménye, szembesít minket azzal, hogy bűnre hajló a természetünk, megkísérthetőek vagyunk, de az Úr példája szerint képesek vagyunk minden kísértést visszautasítani és elkötelezni, újra elkötelezni magunkat Isten mellett.
C. Horváth István Sándor

Képen: Duccio di Buoninsegna: Jézus megkísértése (1308-11)
.........


 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Előkerült az eltitkolt fotó a halott Kádár Jánosról
  2019-03-09 13:21:19, szombat
 
  Mellbevágó: előkerült az eltitkolt fotó a halott Kádár Jánosról
A Kádár halála után készült képet akkor senki nem láthatta.
Most egy Facebook-oldal közölte azt a képet, amit a szocializmus idején egyszerűen nem közölhetett le az MTI annak ellenére sem, hogy fotósuk megörökítette a pillanatot.
A felvételen az látható, amint Kádár János díszes koporsóját - benne a halott pártvezetővel - kihozzák a Kútvölgyi úti Központi Állami Kórházból 1989. július 14-én. Az épület előtt már ott parkolt a halottszállító autó, a kórház kapujában pedig egy orvos nézi, ahogy négy ember cipeli a koporsót.
- Kádár János 1912-ben született az akkori Fiuméban (ma Rijeka) Czermanik János József néven. Ezt később Csermanekre magyarosította, s a mozgalomban kapta a Kádár nevet.0
- Ezt később, 1945 márciusában hivatalossá is tette. 1956-1988 között volt a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára. A rendszerváltásban már nem vett részt, betegsége miatt kiszállt a politikából. 1989. július 6-án halt meg.








Forrás: mai valóság oldal

- Rövid leírás a wikipedia oldalon Link

- Kádár Jánostól több tízezer ember vett végső búcsút, ravatala előtt több kilométeres sor kígyózott, temetésén 100 ezren vettek részt 1989. július 14-én. A sírt 18 évvel később feltörték, a csontokat ellopták.
Bővebben Link

- Kádár János, és később urnában mellé temetett felesége 2007. május 2-áig nyugodhatott békében.
Azon az éjjelen ismeretlen tettesek leemelték a síremlék márvány fedlapját, kiásták a földet, felnyitották a koporsót: elvitték Mária asszony urnáját, Kádár több csontját, a medencétől fölfelé. A rendőrség nem bukkant a tettesek nyomára, 2007. november 29-én megszüntette a nyomozást.
A csontok és a sírrablók azóta sincsenek meg, motivációjukra két magyarázat létezik:
Esetleg valaki vagy valakik Kádár történelmi szerepe miatt gondolták, ily módon állnak bosszút. Ezt indokolhatja a márvány fedőlapra festett: - Gyilkosok 56 - és a pantheon falára fújt: Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat felirat.
Mások szerint inkább egy őrült Kádár-rajongó lehetett a megbízó, aki ily módon szerzett - relikviát
Forrás: 24.hu oldal
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Morbid hír - csak erős idegzetűeknek.
  2019-03-09 13:14:24, szombat
 
  Műanyag zsákba rakta és postán adta fel a gyermekét az anyuka.
- A kínai Fucsouban múlt hét szerdán egy csomagszállító cég sofőrje vezetés közben sírásra lett figyelmet, és rájött, hogy az egyik csomagból jönnek a hangok. Kiderült, hogy az egyik műanyag zsák, amit szállított, valójában egy kisbabát rejt. Aznap a környéken borzasztó meleg volt, így csoda, hogy a gyermek nem főtt meg csomagban. A hatóságok megtalálták és letartóztatták a csecsemő 24 éves anyját, akit most gyermek elhagyásával vádolnak.
*
Véleményem:
" Hát én ezt nem nevezném anyukának. Aki Istennek nem tetsző cselekvést követ el - saját gyerekének életét kioltja vagy élő csecsemőt kidob - Megbocsájthatatlan bűn. Hogy számol el az Úr Jézus Krisztus felé, aki ajándékba adta neki a gyermeket. Csak elmében megtébolyodott ember követ el gyilkosságot. A földi életet Isten ajándékozza minden embernek, aki ezt a szép ajándékot nem becsüli meg az Isten ellen vét, ami annyit jelent, hogy megtagadja Isten létét, vagy is nem hisz Isten létezésében - NINCS HITE.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Vidám babás kép - Majorné, Anikótól kaptam
  2019-03-09 12:10:33, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Ki az a hét nő, akiknek a neve szerepel a szentmise......
  2019-03-09 12:03:34, szombat
 
  Ki az a hét nő, akiknek a neve szerepel a szentmise kánonban?
Hét női szent van, akik - Szűz Mária mellett - név szerint szerepelnek a szentmise egyik választható eucharisztikus imájában, a római kánonban.
Ha az átváltoztatás után a pap eucharisztikus imaként az ,,egyes", ismertebb nevén a római kánont imádkozza, akkor választhatja azt is, hogy a szentek egy rövid felsorolását is felolvassa a liturgikus cselekmény szent szavai előtt és után. Egy ősi névsorról van szó, amely nagyon keveset változott az évszázadok alatt.
- Az első lista a Szűzanyát, Szent Józsefet, a tizenkét apostolt és a korai Egyház tizenkét másik szentjét emeli ki. A konszekráció után a pap tizenöt másik szentet sorol fel, köztük hét nőt.
Kik ezek a nők, akiket az Egyház kiválasztott arra, hogy megemlékezzék róluk a szentmisén, azon a szertartáson, amelyet keresztény életünk forrásának és csúcsának tartunk?

- 1.Szent Felicitász: Felicitászt, a 2. századi fiatal várandós rabszolganőt a rómaiak üldözték keresztény hitéért, és Szent Perpétuával együtt halálra ítélték, társaikkal együtt egy amfiteátrumban haltak meg a cirkuszi játékok során.

- 2.Szent Perpétua: Perpétua karthágói nemes asszony volt, és ugyanabba a börtönbe vetették, mint Felicitászt, amikor nem volt hajlandó megtagadni keresztény hitét. Naplószerűen vezetett feljegyzéseket egészen a halála napjáig. Beszámolója halálát követően évszázadokon át nagyon népszerű volt.

- 3.(Szicíliai) Szent Ágota: Ágotát, a fiatal lányt, aki már nagyon korán Jézust választotta jegyesének, a 3. században vádolták meg azzal, hogy keresztény, és vetették börtönbe. Válogatott kínzásokat élt túl, ám végül belehalt a gyötrelmekbe. Nagy tisztelet övezte a korai Egyházban, és úgy tartották, hogy az ő közbenjárása mentette meg szülővárosát, Cataniát, amikor az Etna kitört egy évvel halála után.

- 4. Szent Lúcia: A 3. században született Lúcia fiatalon Krisztusnak ajánlotta szüzességét, de édesanyja nem volt ennek tudatában, így férjhez akarta adni. Lúcia ezt megtagadta magánfogadalma miatt, majd a férfi, akinek feleségül ajánlották, feljelentette kereszténysége gyakorlásáért. Ez borzalmas mártírhalálhoz vezetett: a szemét kiszúrták, mielőtt megölték volna. Vértanúsága után Lúcia tisztelete gyorsan elterjedt Európában, különösen Skandináviában.

- 5.(Római) Szent Ágnes: Ágnes gazdag, előkelő szülők gyermekeként született a 4. században Rómában. Ő is Istennek szentelte magát, és lemondott a házasságról. Tizenkét évesen ítélték halálra szüzességi fogadalma és keresztény hite miatt. Nevének jelentése ,,bárány", ünnepén minden évben két bárányt megáld a pápa - ezek gyapját nagycsütörtökön nyírják le, hogy pallium készüljön belőle, amelyet egy új metropolita érsek viselhet aztán a vállán.

- 6. Szent Cecília: Ágneshez, Lúciához és Ágotához hasonlóan Cecília is egy 2. századi nemes hölgy volt, aki Istennek ajánlotta szüzességét. Házasságra kényszerítették, de védőangyala segített neki, hogy megőrizhesse tisztaságát. Végül halálra ítélték keresztény hitéért. Zenei tehetsége miatt a zene védőszentjeként lett széles körben ismert. Úgy tartják, hogy gyakran hallott dallamokat a mennyből.

- 7. Szent Anasztázia: A 4. században élt római özvegy férje halála után a jótékonyság és a keresztény hit gyakorlásának szentelte életét. A Diocletianus alatti keresztényüldözés idején ölték meg hite miatt. Emléknapja december 25., így összekapcsolódott karácsony ünnepével.

Forrás: Aleteia
Fotó: The Catholic Church of England and Wales
...... .....


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 506 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 2503
  • e Hónap: 15941
  • e Év: 218854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.