Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Vöröslencse az egészségünkért
  2019-04-01 22:14:55, hétfő
 
 



A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.


A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk emészteni, és próbálkozhat vele az is aki egyébként nem fogyaszt babféléket a gázképző tulajdonsága miatt. Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával.


A jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.


Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.


A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.


Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket.


A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó korianderzölddel, vagy petrezselyemzölddel.


A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink.


A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban.
A szerotonin szintet növelhetjük a barnarizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel.


A lencse a mellrák megelőzését segítő isoflavonokat tartalmaz. Az isoflavon teljes mértékben megmarad a főzés után is.


A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencse fogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.



A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves nagyon megfelelő táplálék a téli hideg időszakban.

Ajánlom mindig legyen vörös lencse az élelmiszertartalékaink között, hiszen nagyszerű fehérjeforrás, különösen rizzsel együtt már teljesértékű ételt alkot, és nagyon gyorsan megfő. Elegendő akár 20-30 perc és már ehetjük is a gőzölgő illatos piros lencse levest. Adhatunk hozzá különböző zöldségeket, az arab konyha általában együtt főzi, az indiai vagy együtt főzi vele, vagy olajban (ghíben) megsüti és utána teszi a levesbe. Nagyon jól illik hozzá a sárgarépa és a sütőtök.

Konyhai előkészítés


A vörös lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, csak válogassuk át, mert kis kövek rossz szemek, magok lehetnek benne, majd többször váltott vízben mossuk meg. Általában vízben főzzük meg. Ilyenkor a forrás után a tetején keletkező habot távolítsuk el. A főzés során "kifakul", azaz elveszti szép élénk narancsszínét.
A piros lencse teljesen megfő 30-40 perces főzéssel, és így is több mint felét megőrzi a hasznos vitaminoknak, és nyomelemeknek.


Egyiptomi piros lencse leves

1 csésze piros lencse
1-2 sárgarépa
1 paradicsom
1 hagyma
(1 burgonya)
negyed teáskanál római kömény

A hozzávalókat felöntjük vízzel. Ha sűrű kásaszerű ételt szeretnénk, akkor a víz csak kétujjnyira fedje a lábos tartalmát. Ha hígabb levest szeretnénk, akkor több vizet adjunk hozzá már a főzés elején.
Ha utólag öntjük fel, azaz hígítjuk a levest, az ízek is felhígulnak!
Puhára főzzük 25-30 perc alatt, és mixerrel pürésítjük.

Indiai dhal piros lencséből

Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljesértékű tápláléka a védikus konyhának.

1 csésze piros lencse
2 l víz
1 evőkanál ghí vagy vaj
2 db babérlevél
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
3 paradicsom meghámozva apróra vágva (elhagyható)
2 közepes sárgarépa, lereszelve
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál koriander zöldje, vagy petrezselyemzöldje
1 teáskanál só

Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük. Már lefedve összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, és az összevágott zöldet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Amarillisz hajtatása
  2019-04-01 21:39:15, hétfő
 
 



Az adventi időszak és a karácsony legszebb élő dísze a virágzó amarillisz. Nevelése és virágoztatása egy állandó körforgás. Célszerű a téli időszakra időzíteni, hogy csodálatos óriási virágaival pótolja a meleg évszakok gazdag virágválasztékának hiányát.

Azt tartják, hogy programozható a hajtatása, viszont azt tapasztaltam, hogyha megadjuk neki a természetes életmódot, akkor van egy saját az évszakokhoz igazodó programja, és eszerint a virágzása pont a téli időszakra esik. Ez akkor történik így ha tavasz végén a fagyok elmúltával kiültetjük a kertbe.
Kezdjük a körforgás folyamatát azzal ahogyan leggyakrabban történik, azaz vásárolunk egy vagy néhány amarillisz hagymát. Általában szeptember végén, októberben árusítják, és a csomagoláson lévő piktogramok megmutatják hogyan ültessük el. Fontos momentum, hogy a hagyma egy harmada a föld felett legyen a beültetésnél. Eddig minden egyszerű, ugyan már erre az időszakra is van néhány praktikus tanácsom. Először válasszunk nagyobb és súlyosabb cserepet, mert a magasra növő virágoktól a könnyű cserép felborulhat. A virágoztatáshoz nem kell túl sok föld, ezért a felborulás kérdése valamilyen nagyobb kaspóval is megoldható, amelyben ráadásul szépen mutatnak majd a virágok. Mielőtt elültetjük a hagymákat áztassuk mezei zsurló, vagy kamilla főzetbe, ezzel megelőzhető a hagymák későbbi penészedése, gombásodása. Ezután beültetjük a kiválasztott cserépbe. A virágföldet lazíthatjuk balti tőzeggel, és apró kaviccsal, ezt szoktam tenni a cserép aljába is, megakadályozva vele az esetleges vízpangást.

A szép nagy virágok kifejlődésének titka az öntözésben rejlik.

Egyszer megöntözzük a földet a beültetéskor, majd a cserepet meleg sötét helyre állítjuk, (ilyenkor egy papírzacskót is tehetünk a hagymára, ez biztosítja hogy erős virágszárak fognak kifejlődni) és csak a vaskos virágszár 10-15 cm es kifejlődése után kezdjük el a növény rendszeres, heti kétszeri öntözését, és tápanyaggal való ellátását. Erről a nyári időszakban se feledkezzünk meg hiszen ekkor erősödik meg a hagyma az újabb virágok kineveléséhez.
A hagyma elültetése és a virágzás között ideális esetben nyolc hét telik el. Viszont az újonnan vásárolt hagymák esetében ez függ attól, mikor kezdték el a növény pihentetését, és sokkal korábban is virágzásnak indulhatnak.

A kiültetett növények szeptemberre önmaguktól is visszahúzódnak. Ezt programozhatjuk azzal, hogy abbahagyjuk a növény öntözését, ekkor a levelek fokozatosan lesárgulnak, elszáradnak, a hagymát kivesszük a földből, gyökereit óvatosan lerázzuk és száraz hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább két hónapig.

Amikor már sokféle amarilliszünk van, két három hetente elültetve őket egész télen díszíteni fogják a lakást.
A virágzás általában két hétig tart. Minél nagyobb a virághagyma annál több virágszárat növeszt, eleinte egy-három, majd két három év múlva akár öt virág is kifejlődhet egy növényen. A virágzás időszakát meghosszabbíthatjuk, ha éjszakára kitesszük hűvös, de mindenképpen fagymentes helyre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Harc a ráncokkal - almás mézes arcpakolás
  2019-04-01 21:31:37, hétfő
 
  Száraz a bőre vagy elkezdenek megjelenni az első ráncocskák, már javasolt ezt a nagyszerű tápláló arcpakolás.

Így készítjük a pakolást

Egy teáskanál jó minőségű vajat, egy teáskanál mézet, és egy tojássárgáját kikeverünk. Egy savanyú almát finomra lereszelünk és hozzákeverjük. Ezt a pépet felvisszük az arcra, majd 15-20 perc után lemossuk. Utána az arcbőrt finoman bekenjük valamilyen természetes olajjal. Erre a célra legjobb a mandula, avokádó, búzacsíra, vagy szezámolaj.

A bőrünk ragyogóvá válik, és újra visszanyeri rugalmasságát.

Hetente egyszer, vagy amikor szeretnénk szép arcbőrrel mutatkozni, ajánlatos ezt a pakolás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Hurma gyógyhatásairól
  2019-04-01 21:00:21, hétfő
 
 



Datolyaszilva - a szervezet számára szükséges anyagok kimeríthetetlen tárháza.
Csodálatosan egyesíti - ,kálium-,magnézium- ,kalcium -,vas-, jód , A-vitamin (béta -karotin ), C , P vitaminokat.

Mik az előnyei? Datolyaszilva feltölti a szervezetet kálium sókkal , melyek olyannyira szükségesek a szív-és érrendszer számára . A datolyaszilva hasznos tápanyagai együttesen erősítik az érfalakat, csökkentve a hipertóniás kockázatokat, és normalizálja a vérnyomást.

A datolyaszilva csodálatos narancssárga színének forrása az A-vitamin (béta-karotin) amely segít a rák megelőzésében. Az A-vitamin a legkedvezőbb hatással van a szemre, és a bőr állapotára.
Ugyanez a karotin gondoskodik a légző rendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C vitamintartalmának köszönhetően növeli az immunitást, ezzel megvéd bennünket a megfázásos betegségektől.
Világkörüli útjára Kínából indult, és eljutott egészen hazánkig, ahol nagyon kedveli a klímát, és gazdag terméssel hálálja meg a törődést.

Több mint 200 fajtája ismert, Japánban találhatjuk a legnagyobb fajtaválasztékot. Alapvetően megkülönböztetünk, magtalan és magos fajtákat, a csersavtartalmától függően van amelyik már keményen is édes és ehető.
A nálunk termő fajták, és a kereskedelemben árusított gyümölcsök leginkább összehúzzák a szájat, hogy ne csalódjunk benne, türelmesen várjuk meg, amíg néhány napi érlelés után tapintásra puha lesz akkor egy csodálatos aromás mézédes gyümölcsöt ízlelhetünk. Cukortartalma eléri a gyümölcs súlyának negyedét, ezért ha megeszünk két érett hurmát, már nem fenyeget az éhség. A tápláló energiájával együtt teljes értékű vitamin és nyomelem készlethez, és tengernyi élvezethez jutunk.

A mi vidékünkön is megterem, és sok kiskert dísze a csodálatos narancssárga, fényes héjú gyümölcseivel, melyek ősszel színesítik a helyi piac választékát. Október, novemberben szüreteljük, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár.

A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár, de már nem tarthatóak el hosszú ideig.

Gyümölcsét ősidők óta alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetünkből, ezzel tehermentesítve a veséket.

A datolyaszilva levelében és termésében lévő nyomelemeknek (vas) köszönhetően az anémia megelőzésében hasznos.

Napi egy gyümölcs biztosítja az idegek megnyugvásához szükséges magnéziumot, és ezzel biztosítja a nyugodt alvást. A benne lévő fruktóz és glukóz pedig gondoskodik a jó hangulatunkról.

Az összehúzó és baktericid tulajdonságának köszönhetően a kisebb égéseket és sebeket, ha a tiszta gyümölccsel bekenjük gyorsan, begyógyítja, és kellemes hűsítő hatású.

Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Kisgyerekeknek bőrrendellenességek esetén ne adjunk datolyaszilvát!

A vásárlásnál válasszunk minél élénkebb színű gyümölcsöt, a csészelevelei legyenek teljesen szárazak. A fekete foltok és pöttyök a kezdődő romlás jelei.
Hűvös helyen hosszabb ideig tárolható, 0-1 ºC-on 2-3 hónapig eláll. A melegben néhány nap alatt megpuhul, vagyis beérik.

Amikor teljesen puha, félbevágva kikanalazhatjuk, vagy a héját lehúzva fogyasztható. A magas csersavtartalom miatt csak rövid ideig hőkezelhető, különben kicsapódik.

ÉDESSÉG ÉS SALÁTA

A datolyaszilvából nagyszerű desszerteket, salátákat és mártásokat készíthetünk.

Lazán összekeverjük a puha érett hurmát mascarpone krémmel, némi mézzel, néhány csepp citrommal, és rózsavízzel. Ezzel az öntettel harmonizál a zellerszár, alma, és bármilyen zöldsaláta, különösen a cikória.

Datolyaszilva saláta
A félig érett hurmát lehámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, nagyon vékony lilahagyma karikákkal megszórjuk, és egy enyhén sós olíva olajos citromos öntettel meglocsoljuk.

Gyermekkorom kedvence volt a szárított datolyaszilva, annyira különleges az aromája.Sajnos mai napig nem sikerült rátalálni Magyarországon. Szárítva elveszti összehúzó tulajdonságát, és édes-mézes jellege lesz. A szárított datolyaszilva 51-70%-ban cukrokat tartalmaz (fruktóz, glükóz), 0,3-0,85 % közötti az organikus savtartalma, főleg almasav. C vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Ezzel az összetétellel a szárított datolyaszilva nagyon hasznos a szellemi munkát végzőknek, gyermekeknek, és időseknek egyaránt. A szárított datolyaszilva a magok eltávolítása után megőrölhető lisztnek, mellyel a sütemények tésztája édesíthető.

A datolyaszilva érett terméséből sűrű szirupot, sört, likőrt főznek az éretlen termésből pedig a japánok fantasztikus szakét készítenek.

Minden gyümölcs 8 magot tartalmaz (kivéve a magtalan fajtákat), melyekben igen magas a hasznos anyagok koncentrációja.
Ki ne dobjuk hanem, serpenyőben, vagy a sütőben megszárítjuk, kávédarálón megőröljük, és ebből 3 teáskanállal 1dl vízben megfőzünk — a kávét helyettesítő italt kapunk, melynek a hatása frissítő, de nem izgat fel, és nem okoz szívdobogást.

Ahogyan nevezik még a datolyaszilvát:

Hurma, kakiszilva (Diospyros kaki), lótusszilva (D.lotus),virginiai szilva (D.virginiana) Saron gyümölcs, persimon.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Benőtt köröm kezelése otthon
  2019-04-01 20:42:44, hétfő
 
  A benőtt köröm igen gyakori probléma, melynek során a köröm oldalsó része belenő a környező puha szövetbe és ez meglehetősen fájó, kellemetlen érzést okoz. Nagyon fontos azonban, hogy ne kezdje el otthon kezelni benőtt körmét, ha cukorbetegségben, keringési zavarban vagy perifériás idegkárosodásban szenved, ilyen esetekben mindig először konzultáljon kezelőorvosával.
A benőtt köröm leggyakoribb okozója a szoros cipő, a nem megfelelően levágott köröm, a köröm sérülése, illetve a szokatlan ívű köröm.

Cukorbetegeknél, szívbetegeknél gyakrabban fordul elő ez a kellemetlen jelenség. Sokszor a fájdalom duzzanattal és a bőr elszíneződésével (vörösessé válik) jár. Ha nem kezeljük megfelelően, könnyen kialakulhat gyulladás is.

Fontos, hogy a benőtt körmöt minél előbb kezdjük el kezelni, hogy elkerüljük a későbbi komplikációkat.

1, Áztatás meleg vízben
Ezt a módszert napjában többször is alkalmazhatja, készítsen langyos vízből lábfürdőt és áztassa benne lábát egy-egy alkalommal 15-20 percig. Naponta 3-4 alkalommal ismételje.

2, Epsom-só
Az Epsom-só a benne található magnézium-szulfátnak köszönhetően igen hatékony a benőtt köröm kezelésében. Felpuhítja a bőrt az érintett területen, így könnyebben eltávolítható a benövés.

Egy evőkanál Epsom-sót adjon lábvizéhez, áztassa benne lábát 20 percig.

3, Almaecet
Az almaecet hatékony gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású, ezáltal segít megszüntetni a kellemetlen tüneteket. Enyhén savas kémhatásának köszönhetően segít megelőzni az elfertőződését.

Egy pohár almaecetet keverjen lábvizéhez és áztassa benne lábát 20-30 percig. Amikor végzett, törölje szárazra és ismételje meg naponta 2-3 alkalommal.

4, Hidrogén-peroxid
A hidrogén-peroxid segít meggátolni a fertőzések kialakulását, csökkenti a benőtt köröm által okozott fájdalmat és gyulladást.

Fél csésze hidrogén-peroxidot keverjen lábvizéhez, áztassa az érintett területet kb. 20 percig.

5, Kurkuma
A kurkumában található kurkumin antiszeptikus, gyulladás és fájdalomcsillapító hatású. Készítsen krémet fél teáskanál kurkumából és egy kevés mustárolajból. Kenje be vele az érintett területet, majd egy kötés segítségével takarja be.

6, Teafaolaj
A természetes gyulladáscsökkentő ás antiszeptikus hatású teafaolaj csökkenti a fájdalmat, megelőzi a gyulladást és segíti a benőtt köröm gyógyulását. 1-2 csepp teafaolajat cseppentsen olíva olajba vagy kókuszolajba. Kenje be vele az érintett területet, majd kösse be.

A fenti praktikák mellett figyeljen arra, hogy megfelelően vágja le körmét és mindig olyan lábbelit viseljen, mely nem szorítja lábát, ezzel megelőzheti a benőtt köröm kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A rügyterápiáról
  2019-04-01 01:05:29, hétfő
 
 



Úgy ahogy tavasszal a természet életre kel, úgy mi is képesek vagyunk megújulni és meggyógyulni a fiatal, rügybe fakadó növények segítségével. A rügyekből nyert készítmények nagy keletnek örvendenek Franciaországban, Belgiumban, Kanadában, Svájcban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában ahol egy Gemmoterápia és Homeopátia Szövetség is működik (ARGH)

De lássuk csak mi is valójában a rügyterápia, szaknyelven - GEMMOTERÁPIA?

A fitoterápia alig több mint ötvenéves múltra visszatekintő ága, amely a rügyekből nyert készítményekkel gyakorolt kezelést jelenti. Ezen terápiás módszer bevezetése Pol Henry (1918-1988) belga származású orvos nevéhez fűződik, aki úgymond megsejtette az osztódó szövetekben rejlő ,,energiát", gyógyító erőt. Kísérletezni kezdett, és a növények embrionális szöveteiből készített kivonatok, az ún. gemmomacerátumok segítségével újfajta terápiás irányzatot keltett életre.

A Gemoterápia (rügyekkel való gyógyítás) bioterápiás módszer mely 22 kivonatot (macerátumot) ismer amihez a növények embrionális részeit, (rügyeit, bimbóit, csíráit, magvait, fiatal hajtásait, gyökérrostjait, valamint növények nedveit ) használja fel. A rügyterápiánál rügy kivonatokat használunk tinktúra formájában. A rügybe, a növény a legértékesebbet rejti el, ami lehetővé teszi a növény túlélését, szaporodását , a jövőjét. A rügyekben a növény olyan értékes elemeit találjuk, melyet máshol a növényben nem. Ezek különféle hormonok, enzimek, ásványi- és nyomelemek, vitaminok és még sok más, melyből a szervezetünknek gyakran hiánya van.

A GEMMOTERÁPIÁS készítmények alapja a tinktúra készítése. Ehhez a frissen leszedett rügyeket, csírákat megtisztítják, kezelik, majd azonos mennyiségű alkoholba és glicerinbe keverik. Az alkohol-glicerin mennyisége nagyjából a hússzorosa a növényi részek súlyának. A keveréket egy hónapon keresztül hűvös, sötét helyen érlelik és bizonyos időközönként megkeverik. A kész keveréket állandó nyomás alatt többször megszűrik, illetve állni hagyják. A kész keveréket hígítják, majd ez a kivonat kerül kereskedelmi forgalomba. A rügyterápia során ebből a kivonatból naponta több alkalommal tíz-húsz cseppet kell elfogyasztani

Méz és rügykivonatok együttes felhasználásával még jobb eredményeket érhetünk el. A méz gyógyhatása régóta ismert, az értékes glükóz és fruktóz mellett ásványi anyagokat, enzimeket és szerves savakat tartalmaz. Antibakteriális és vírusellenes hatású. A mézhez adott gemmoterápiás készítmények ezt a hatást tovább fokozhatják.

A rügy kivonatú tinktúráknak széles skálájú hatása van:
A növényi hormonok nagyon instabil vegyületek, könnyen elveszítik terápiás hatásukat. Ezért ezeket másképp kell kezelni, mint a fitoterápiás drogokat. Lényeg, hogy élő szövetet kell feldolgozni. Tehát a begyűjtött rügyeket 70 fokos etilalkohol és glicerin 1:1 arányú keverékében kell stabilizálni, mégpedig egy súlyrész rügyet 0.9 súlyrész oldószerrel. Egy hónapig tart a hatóanyagok kivonása, naponkénti felrázás mellett. Szűrés után, mint törzsoldat, cseppenként használható.

Számos készítmény van forgalomban. Mint annyi fitoterápiás terméknél, a rügyből nyertek esetében is tapasztalunk visszaéléseket, főleg a nem bizonyított hatásokat illetően. A ,,készítsd magad" ajánlat ezen a téren is megvalósítható, lényeg, hogy szigorúan ragaszkodjunk az elkészítési eljárásokhoz. A tinktúra adagolása általában napi 30-40 csepp, két-három részben kell bevenni.

Mennyi ideig kezeljük magunkat gemmoterápiás készítményekkel?

A kezelés időtartama sok tényezőtől függ: életkor, a betegség súlyossága vagy időtartama (krónikus), stb Mivel a Gemmoterápia egy szelíd terápia , a betegségek kiváltó okaira hat inkább, tartós eredményt viszont csak idővel fog hozni. Ezért, az eredmények nem látványosak, nem gyógyítja rövid idő alatt, de a terápiás hatás időben látványos is lehet. Fontos megemlíteni, hogy a Gemmoterapiát nem kell egy életen át követni. 2-3 hónapos, vagy krónikus esetekben 6 hónapos kezelés után, fontos az orvosi ellenőrzés és fontos szűréseket és laboratóriumi vizsgálatokat végezni. Például az akut betegségek esetében, az eredmények megjelennek az első nap után, de a kezelést folytatni kell még 2-4 hétig, hogy sejtszinten is megjelenjen a javulás.

A gemmoterápiás készítmények hatásai

- növelik az immunitást,

- javítják a központi idegrendszer működését,

- javítják és fiatalítják a szervezetet,

- hatnak konkrét panaszoknál illetve a betegségek megelőzésében jótékonyak.

A leggyakrabban alkalmazott rügykivonatok:

Kőris (Fraxinus excelsior) - köszvény, húgyúti gyulladások, veseelégtelenség

Diófa (Juglans regia): idült bőrgyulladás, akné, nedvező ekcéma.

Jegenyefenyő (Abies alba) - csonttörések gyógyulása, orr- és garatnyálkahártya gyulladásai, főként gyermekeknél.

Kocsányos tölgy (Quercus robur) - alacsony vérnyomás, bágyadtság, férfiak libidócsökkenése, ill. impotencia.

A fekete ribiszke rügy (Ribes nigrum) - tinktúrája antiallergén hatású, szénanátha, ekcéma, asztma kezelésére javallt. A betegség utáni lábadozó időt megrövidíti.

Molyhos nyír (Betula pubescens) - csontritkulás, ízületi kopás, gyermekek növekedési problémái, gyengeség.

Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) - keringés szervrendszeri zavarok, a vénák szűkülete, fáradt lábak, ödémásodás, lábikragörcsök.

A boróka fenyő (Juniperus communis) - zsenge ágvégeiből nyert kivonat serkenti a májszövet regenerálódását, ezért használható májgyulladás és cirózis esetén.

Galagonya (Crataegus oxyacantha) - szívpanaszok, szívneurózis, heves szívdobogás (palpitáció), időskori szívpanaszok.

Az erdei fenyő (Pinus sylvestris) - reumás megbetegedésekben. Rügykivonata csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, pl. izomreuma, ízületi gyulladás (artritisz), kopásos ízületi megbetegedés (artrózis), spondilózis, a gerincoszlop és a porckorongok betegségei esetében

Berkenye (Sorbus acuparia) - visszértágulat, aranyér, vénák gyulladásai (phlebitis).

A csipkerózsa (Rosa canina és rokon fajok) - apró rügyeinek kivonata a pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek nyújt enyhülést. A kutatók a bimbóban olyan növényi hormonokat fedeztek fel, amelyek görcsoldó, fájdalomcsillapító hatásúak. Rügykivonata szünteti a fejfájást, migrént, idegfájdalmakat és egyéb fájdalmas állapotokat

Rozmaring (Rosmarinus officinalis) - máj- és epeműködési zavarok, elégtelen epetermelés, epekő-képződési hajlam.

Füge (Ficus carica) - gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorirritáció, étvággyal kapcsolatos problémák, pszichoszomatikus gyomorpanaszok.

Olíva (olajfa) (Olea europaea) - érelmeszesedés, magas vérzsírszintek, magas vérnyomás, időskori panaszok.

Vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) - bélrenyheség, váltakozó székrekedés és hasmenés, irritábilisbél-szindróma, a belek gyulladásos megbetegedései.

Málnarügy - hormonális zavarok kezelésére. A népi gyógyászat a leveleit alkalmazta terhességi és szülés előtt fellépő panaszok enyhítésére. - A rügykivonat menstruációs zavarok, menstruációhoz társuló panaszok, változáskori panaszok, hormonális zavarok stb. kezelésében alkalmazzák sikerrel

Libanoni cédrus (Cedrus libani - száraz ekcéma, viszkető bőrkiütés.

Mamutfenyőrügy - kimerültségre és ideges eredetű szívpanaszokra. A mamutfa vagy mamutfenyő (Sequoiadendron gigantea) a világ legnagyobb és leghosszabb életű fafajtája. A rügyekből készült orvosság vitalizáló, erősítő hatású

Hárs (Tilia platyphyllos) - álmatlanság, alvászavarok (elalvás/átalvás), idegesség

Egyes rügyek, amilyen a fekete nyár (Populus nigra) és gesztenye (Aesculus hippocastanum) egy balzsamos illatú, gyantaszerű anyagot izzadnak ki. Ez a nyers propolisz, amit a házi méhek meleg időben összegyűjtenek. Nyálukkal keverve és méhviasszal összegyúrva készül a feldolgozott propolisz. A gyógyászatban a propolisz előkelő helyet foglal el. Erős baktériumölő hatása egyértelmű. Ezenkívül a belőle előállított készítmények serkentik a felső légúti betegségekből való kilábalást, enyhülést hoznak a húgyúti fertőzésekben, elősegítik a bőrsérülések gyógyulását.

A gemmoterápia úgymond egy szelíd kezelési eljárás. Ennek ellenére a rügykészítmények alkalmazásával ne amatőrködjünk. Amint valamennyi gyógyászati eljárás esetében javasolják, kérjük ki a kezelőorvos vagy a gyógyszerész véleményét.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Pásztortáska - a női betegségek gyógyszere
  2019-04-01 00:59:11, hétfő
 
 



A gyógyászatban a növény virágos hajtásait használják, amik áprilistól júniusig, illetve másodvirágzáskor, szeptemberben gyüjthetők. Vérzéscsillapító hatású. Elállítja a méh- és a tápcsatorna vérzéseit. A XVI-XVII. századi füveskönyvek úgy említik, mint a vérző sebekre és orrvérzésre használt egyik leghatásosabb gyógynövény, amit ecetbe áztatva lázas betegek ütőerére is helyeztek. Tavaszi friss leveleit salátákba, főzelékekbe is tehetjük. Alkalmazása terhesség alatt nem ajánlott!

Gyakori, közönséges gyomnövény, melynek föld feletti részét kell gyűjteni. Sokáig nem értékelték és elvetették, viszont az első világháború alatt, amikor nem volt elég gyógyszer, vérzések csillapítására a pásztortáskából készült teát itatták a katonákkal.

Hatóanyagai:

Flavonoidok (luteolin, diozmin, kvercetin), biogén aminok (bétáin, kolin, tiramin, acetilkolin és hisztamin), káliumsó, cserzőanyag, gyanta, ásványi anyagok, kénes anyagok, szaponin és C Vitamin. Magjában zsírosolaj található: mustárolaj glizkozid és diozmin flavonglükozid.

Milyen problémákra alkalmazzuk?

- A női betegségek gyógyszere, csillapítja az erős menstruációs vérzést, más gyógynövényekkel társítva a menstruációs görcsöket is.

- A pásztorok is használták állatgyógyászati célokra: a juhoknak ellés után méhvérzés csillapítására adtak belőle.

- Erek tisztán tartására, meszesedésre is ajánlják. Megelőzi az érelmeszesedést.

- Nyers növényi nedve csillapítja, elállítja a felületi horzsolásokon kialakult vérzéseket.

- Véralvadás gyorsító anyagot tartalmaz, elsősegélyként a sebre lehet helyezni és rányomni.

- Teája az emésztőrendszer gyenge vérzéseit csillapítja (peptidtartalmának tulajdoníthatóan), ezért a gyomorvérzés és bélvérzés, valamint a méhvérzés csökkentésére, fekélyek, aranyér fájdalmainál belsőleg is alkalmazható.

- Flavonoidtartalma miatt vizelethajtó hatása is van, ami méregtelenítés és magas vérnyomás esetén gyógyhatású.

- ínyvérzés esetén nyers nedve hatásos szer, bedörzsöljük vele a vérző területet.

Tea főzetét igy alkalmazzuk:

Erős havi vérzés esetén: leforrázunk egy csapott evőkanálnyi teafüvet 2,5 dl forró vízzel, 15 percig állni hagyjuk, langyosan fogyasztjuk, napi 1-2 csészével.

Erős, sokáig tartó menstruációs vérzés esetén: pásztortáska, cickafarkfű, orbáncfű, palástfü, citromfű.

Vastagbélfekélynél: pásztortáska, csalán, apróbojtorján, körömvirág, cickafarkfű, citromfű, orbáncfű.

Tea készítése: 1 liter forró vízbe beleteszük egy kanállal mindegyik fent említett gyógynövényből, hagyjuk 2-3 percet főni, lefedjük az edényt és ha kihűlt a tea leszűrjük egy másik edénybe. Ezt a főzetet egy nap leforgása alatt kell meginni víz helyett. Erős vérzés esetén addig isszuk míg a vérzés el nem állt. Vastagbélfekély esetében pedig egy hónapig kell inni, utánna szünetet kell tartani.

Gyomor-, bél- orrvérzés esetében: napi 2-3 csésze teát kell meginni, mindaddig, amíg a vérzés meg nem szűnik. Orrvérzésnél a teába mártott tampon az orrlyukba helyezve csillapítja az orrvérzést.

Figyelmeztetés! Használata ellenjavallt az angina pectorisban szenvedőknek. A szülés megindítására csak orvosi felügyelettel használható. Az oxitocinhoz hasonlóan megindítja a méhösszehúzódást. Terhes asszonyok ne használják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1274
  • e Hét: 4852
  • e Hónap: 24714
  • e Év: 200589
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.