Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A csendes tragédia..... Annak idején Kopp Mária magyar orvos
  2019-04-08 20:07:03, hétfő
 
  A csendes tragédia.....

Annak idején Kopp Mária magyar orvos, pszichológus egy magánbeszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Sajnos, felnőtt egy olyan generáció, amelynek egy részét nem lehet feladatokkal terhelni, mert unja, s mindjárt továbbáll! Ezek a fiatalok, mivel kitartó munkát sem az iskolában, sem az életben nem végeztek, nem is tudnak maguknak parancsolni, más véleményét elfogadni még kevésbé, így a házasságban, családi életben, de a munkahelyen is nagyon sok kudarccal találkozva megkeserednek. Érdemes az alábbi írást ilyen szempontból elolvasni! Ne okozzunk szeretetből, könnyelműségből maradandó kárt gyermekeinknek!

A mostani kor otthonaiban van jelen ez a csendes, de annál szomorúbb tragédia, amely a szemünk láttára ragadja el a nekünk legkedvesebbet: a gyermekeinket. Ők ugyanis szörnyű mentális állapotban vannak! A legutóbbi 15 év statisztikájából egyértelműen kiviláglik, hogy a gyermekek pszichológiai rendellenességei egészen elképesztő mértéket öltenek: minden ötödik gyerek mentális rendellenességben szenved; a figyelemhiányos rendellenességek száma 43, a serdülőkori depressziós betegségeké 37 százalékkal, a 10-14 éves gyermekek körében az öngyilkossági arány 200 százalékkal nőtt.
Igen, az a valóság, hogy - bár fáj ezt saját magunknak is bevallani - egyedül mi, szülők vagyunk a hibásak, nekünk kell segíteni a gyermekünknek. A modern kor gyermekei nem élik meg az egészséges gyermekkor élményét, ehhez tartozna például: az érzelmileg elérhető, megközelíthető szülők; egyértelműen meghatározott határok és erkölcsi minta, felelősség; kiegyensúlyozott étrend, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás; megfelelő mennyiségű, szabadban eltöltött aktív mozgás; kreatív játékok, a közös, önfeledt szabadidő eltöltése.
Ehelyett a gyerekek ezt látják: örökké elfoglalt szülők; a végletekig kényeztető szülők, akik mindent megengednek a gyermeküknek; az érzés, hogy ,,nem kellesz senkinek"; kiegyensúlyozatlan étrend és hiányos alvás; ,,otthonülős" életmód...
Végtelen stimuláció, technológiára alapuló szórakoztató eszközök hada, az igények azonnali kielégítése. Hogyan lenne lehetséges, hogy ilyen körülmények között egy mentálisan egészséges gyerek nőjön fel? Természetesen sehogy...
Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek valóban egészséges és önfeledt gyermekkora legyen, akkor vissza kell térnünk egészen az alapokig:
- Állítsunk fel korlátokat, közben ne feledjük, mi a gyermekeink szülei és nem barátai vagyunk.
- Azt biztosítsuk a gyermekünknek, amire szüksége van, és ne azt, amit szeretne.
- Biztosítsunk számára egészséges ételeket és korlátozzuk a nassolást.- Naponta legalább egy órát - töltsünk a természetben.
- A családi, közös vacsora alatt felejtsük el az elektronikai eszközök nyomogatását.
- Rendes, asztali játékokkal játsszon a gyerek.
- Minden napra kapjon valamilyen feladatot, például: beágyazás, a játékok összeszedése játszás után, kiteregetés, táskák elrendezése, megterítés stb.
- Mindennap ugyanabban az időben feküdjön le, és tiltsuk meg neki, hogy az ágyba vigye a különböző eszközöket, tárgyakat.
- Tanítsuk meg a felelősségtudatot és az önállóságot. A kis sikertelenségektől ne védjük meg őket. Ezzel megtanítjuk megbirkózni a nehézségekkel, leküzdeni az akadályokat.
- Ne csomagoljuk össze, illetve vigyük a gyermek helyett az iskolatáskát. Ne vigyük neki az iskolába az otthon hagyott ételt, házi feladatot stb. Ha elmúlt 5 éves, ne tisztítsuk meg neki a banánt se. Tanítsuk önállóságra. Tanulja meg, mi az a türelem, és adjunk neki esélyt, hogy a szabad idejét valóban szabadon töltse el. Ezalatt kissé unatkozhat, ami arra sarkallja majd, hogy alkotótevékenységet végezzen.
- Az élet ne csak szórakozásból álljon. Ne vegyük körül gyermekünket állandóan technikával, hogy addig se unatkozzon. Semmilyen oda nem való tárgy ne legyen az asztalon, amikor étkezésről van szó. Akkor se, ha autóban vagy étteremben ül, vagy akár az üzletben vagyunk vele. Ezzel arra ösztönözzük a gyermek agyát, hogy gondolkozzon és kitaláljon valami unalom­űzőt.
- Legyünk ne csak fizikálisan, de emocionálisan is elérhetőek gyermekünk számára.
- Tanítsuk meg neki, mik is azok a szociális készségek.
- Ne a telefonon lógjunk, gyermekünkkel beszélgessünk.
- Tanítsuk meg, hogyan birkózzon meg a haraggal és az ingerültséggel.
- Tanítsuk meg kezet fogni, helyet átadni, megosztani valamit, együtt érezni, illetve megfelelően viselkedni az asztalnál vagy beszélgetés közben.
- Tartsuk vele az érzelmi kapcsolatot: nevessünk rá, pusziljuk meg, csiklandozzuk meg, olvassunk neki, táncoljunk, ugráljunk vele, kússzunk-másszunk együtt.
Változtatni kell eddigi szemléletünkön, különben az egész utánunk következő generáció pirulákon fog élni, és ennek súlyos, nagyon súlyos, vissza már nem fordítható következményei fogják megmételyezni mindannyiunk jövőjét!

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Egy szép gondolat a mai napra....
  2019-04-08 16:04:52, hétfő
 
  Egy szép gondolat a mai napra....

Olyanokkal akarom tölteni az időt, akik mellett tényleg nevetek. Nem akarok kalóriákat számolni, sem fizetésemelést és jutalékot. Minden, amit megveszek és megeszem, csak engem szolgáljon, nem pedig a külsőségeket. Nem akarok többé rohanni. Kényelmesen kívánok jönni-menni, úgy, mint az úri kisasszonyok, akik mindig ráérnek, és egyenes háttal teáznak. Több könyvet akarok elolvasni a világ irodalmából, mert tényleg azt gondolom, hogy csak egy igazán jó írás adhat valódi szórakozást. Élni akarok!

Szentesi Éva

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Tovább kell mennünk az úton... akkor is,ha fáradtak vagyunk
  2019-04-08 16:02:51, hétfő
 
  "Tovább kell mennünk az úton... akkor is, ha fáradtak vagyunk, akkor is, ha kedvetlenül kelünk fel már reggel, akkor is, ha legszívesebben kifutnánk ebből a világból, mert úgy érezzük, elegünk van mindenből. Ha torkig vagyunk azzal, hogy mindig mindenért meg kell küzdenünk, ha nemes szándékaink fordítva sülnek el... mennünk kell, mert nem tehetünk mást. Mert úton vagyunk. Mert tudjuk, csak az a megoldás, hogy haladunk. Még pillanatnyi reményvesztettségünkben is tudjuk, vándorlásunknak van értelme és célja."

(Herdics György)
 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Fentről Fentről, a hegytetőről Ahová csak a sas repül föl
  2019-04-08 09:12:06, hétfő
 
  Fentről
Fentről, a hegytetőről
Ahová csak a sas repül föl
Szél mesél a hegyoromnak
Embereket, gyerekeket látott boldogoknak.
De jaj, de sokszor is viszi messze sóhajukat.
Boldogtalan jajszavukat.

Ha felmászunk egy hegyoromra, és onnan nézelődünk
Gondolatban régi időket is elképzelhetünk
Amikor még nem sietett az ember, még békében élt a természettel.
Még nem siettette, hogy megnőjön a csirke.
Meg minden házi állata, ehető növénye, veteménye.
Még kivárta, amíg annak eljön az ideje, hogy belőle legyen az étele.

Az emberek ma nagyon sietnek, mindenféle járművet vezetnek.
Vízen és víz alatt is közlekednek.
Sőt, még repülőn is szállnak, a felhők felett.
Az ember oda is felmerészkedett.
A hegytetőről nézve nagy lenn az igyekezet.
Az emberek lépten-nyomon, valahova sietnek.

Néha a nagy igyekezetükben összeütköznek.
Balesetek, a vízen, földön és levegőben is történnek.
De az embereket semmi sem állítja meg, csak a személyes balesetek.
Csak utólag látják be, hogy a sietségek feleslegesek.
Hogy az életük, és testi épségük talán többet érnek
Mint az igyekezet, hogy bárhová a lehető leggyorsabb módon odaérjenek.
/Pék Rozália/

 
 
0 komment , kategória:  VERSEK  
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, gazok és gonoszok
  2019-04-08 08:38:09, hétfő
 
  "Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövendő az igazaké. Haladj csak bátran a becsület és tisztesség útján, a jövendő az igazakkal van. Legyetek bátrak és hűségesek egymáshoz és a magyar nemzethez, mert az Úr szereti a bátrakat és a hűségeseket, s megsegíti azokat, akik az igazság útjain járnak."

Wass Albert
 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Nincs jogod haragudni a (volt) partneredre
  2019-04-08 08:36:55, hétfő
 
  Nincs jogod haragudni a (volt) partneredre azért, ahol a saját útján tart, amennyiben a szándékai tiszták és nem hazudott neked róluk. Megértem, hogy csalódott vagy, ha nem akar(t) házasságra lépni vagy gyereket vállalni veled, vagy ha még a kapcsolatotoknak sem akar(t) elköteleződni. Annak azonban semmi alapja nincs, hogy mindezért őt okold. Gyakran előfordul, hogy az emberek a másikra vetítik a csalódottságukat, azt hívén, hogy ha ők akarnak valamit, az a párjuk számára is szerződéses kötelezettséget jelent. Egyáltalán nem számít, hogy a másik miért nem áll(t) készen. Nincs értelme pszichoanalizálni őt és megosztani vele a felismeréseidet. Semmi szüksége nincs arra, hogy valaki más elméleteit hallgassa a saját útjával kapcsolatosan. Ő pont ott tart(ott), ahol, és ehhez minden joga megvan. Sehova nem vezet, ha ezt nem tartjuk tiszteletben. Mindenkinek a saját útja, mindenkinek a saját folyamata, mindenkinek a saját készenléti állapota.
(Jeff Brown)
 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 359 db bejegyzés
e év: 3944 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4007
  • e Hét: 16091
  • e Hónap: 35064
  • e Év: 264001
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.