Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Brenner János emlék zarándoklat
  2019-05-02 21:13:49, csütörtök
 
  Brenner János arra tanítja az embereket, hogy az élet szárnyalás, az élet tűz, izzó folyosó: a szenvedés és a szeretet folyosóján keresztül jutunk el Isten lángoló trónusáig.
....


Szentgotthárd-Zsidára zarándokoltak a Szombathelyi Egyházmegye hívei
2019. május 2., csütörtök | 17:33
Szentgotthárdon tartották a Szombathelyi Egyházmegye éves zarándoklatát idén május 1-jén. Több mint kétezren vettek részt a találkozón.
Voltak, akik gyalog, mások kerékpárral, a legtöbben autóbusszal, kocsikkal keltek útra az egyházmegye különböző részeiből, hogy egy évvel Brenner János boldoggá avatása után a vértanúság helyén emlékezzenek a Szombathelyi Egyházmegye mártír papjára és adjanak hálát boldoggá avatásáért. Máraiújfaluból Székely János megyéspüspök, Rábakethelyről Császár István általános helynök vezetésével indultak gyalogosan a zarándokok Zsidára, az emlékkápolnához. Utóbbi zarándokcsoport élén Brenner József atya haladt, kezében testvére ereklyéjét tartva.
A kápolnánál a szombathelyi Brenner-iskola diákjai elevenítették fel naplórészletek, levelezések, visszaemlékezések alapján János atya életét, lelkiségét, majd Székely János megyéspüspök egyházmegyéje papságával együtt mutatott be szentmisét. A kápolnában elhelyezték Brenner János relikviáját, és ezentúl a szertartások során mindig kihelyezik majd az ereklyetartót.
Brenner János boldog pap volt, aki életben helyet készített az Istennek és az ő szeretetének. A maga boldogságát sugározta másoknak is. Brenner János arra tanítja az embereket, hogy az élet szárnyalás, az élet tűz, izzó folyosó: a szenvedés és a szeretet folyosóján keresztül jutunk el Isten lángoló trónusáig - mondta szentbeszédében a főpásztor. - János atya élte is ezt a lángolást, ezért mondták róla: jó a közelében lenni. Érezte, hogy Isten a vértanúság útjára vezeti őt: és kész volt a teljes odaadásra. És már ekkor gondolt a jövő katolikus nemzedékére is, értünk is áldozta önmagát
.....


Fontos lenne napjainkban, hogy a családok mint kis kolostorok éljék mindennapjaikat, amelyek átmentik keresztény kincseinket: a hitet, az imádságot, a szeretetet. De ilyen bástya lehetne egy plébánia, egy katolikus iskola is - hangsúlyozta a püspök.
- Székely János szentbeszéde meghallgatható ITT. Link
A szentmise és az ebéd után lelki programokkal folytatódott a zarándoknap. Az emlékkápolnánál Brenner József atya vezetett imaórát, a rábakethelyi templomban szentségimádáson vehettek részt a hívek, az emlékkeresztnél pedig egyéni imádságra nyílt lehetőség. A Szombathelyi Egyházmegye zarándoklata litániával zárult.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Minden egyházmegye kap egy hasonmás példányt a kézzel .....
  2019-05-02 21:06:56, csütörtök
 
  Minden egyházmegye kap egy hasonmás példányt a kézzel másolt Bibliából
2019. május 2., csütörtök | 18:18
Minden egyházmegye kap egy fakszimilét abból a kézzel másolt, több mint ötezer oldalas Szentírásból, amelynek eredetijét Ferenc pápa kapta meg 2015-ben - közölte a bibliamásolás kezdeményezője, Benyik György biblikus tanár, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója május 2-án az MTI-vel.
...... ........


Benyik György felidézte: a kézírásos bibliamásolat készítésében több mint ötezren vettek részt; az önkéntesek egy-egy oldalra írták a Szentírás sorait, a lap alján pedig névjegyükkel is ellátták a másolatot. A másolók között szerepel alkotmánybíró, sportoló, teológus, tanár és fogvatartott is.
A kötetek első lapjai 1983-ban készültek, amikor a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban az oda látogató vendégek másolni kezdték Máté evangéliumát.
Az Ószövetség 4250, az Újszövetség 811 oldalt tesz ki. A teljes kézírásos művet jelentős terjedelme miatt öt kötetbe fűzték, marhabőr borítással. A bibliamásolatot 2015-ben hatvan zarándok vitte el Rómába, és október 14-én, egy nyilvános fogadáson adták át Ferenc pápának.
Mielőtt a kézírásos lapokat Kádár László könyvkötő mester bekötötte volna, valamennyi oldalt digitalizálták. Ez alapján készítette el a JATEPress a tízkötetes papírkötésű hasonmás kiadást, amely 2016-ban jelent meg. Egy-egy kötet ötezer forintba kerül, és a szegedi kiadónál megrendelhető.
Benyik György hozzátette: a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány európai uniós forrásból mind a tizenkét római katolikus egyházmegyének nyomtattatott egy-egy példányt. A köteteket a következő hetekben adják át.

Forrás: MTI
Fotó: Pécsi Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Gyermekek 500 fős kórusa töltötte be.....
  2019-05-02 21:01:13, csütörtök
 
  Gyermekek 500 fős kórusa töltötte be a Szent István-bazilika előtti teret május 2-án. Kicsik és nagyok álltak fel a templom lépcsőjére, hogy világgá énekeljék: még 500 nap és kezdetét veszi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepségsorozata! Nézd meg te is összefoglaló videónkat!
videó Link

- ... egyszer együtt fogják járni az örömteli táncot, mintegy a beteljesülés korában. Ezt a beteljesedést várjuk, és ezt szeretnénk már most a földi életünkben is előmozdítani: a szeretetet a népek között. Ebben segít minket az Eucharisztia, a hitünk.
Flashmobbal a szeretetért - Már csak 500 nap a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig
2019. május 2., csütörtök | 16:03
Éppen 500 nap van hátra a Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig (NEK). Ebből az alkalomból 500 fős gyermekkórus énekelt május 2-án délben Budapesten, a Szent István-bazilika előtt. Erdő Péter bíboros is jelen volt az eseményen, és sajtótájékoztatót tartott.
A napfényes tavaszi időben a bazilika lépcsőin sorakoztak fel a kórustagok, pólójukon a NEK mottójával: ,,Minden forrásom belőled fakad". A flashmob keretében felcsendült a Tantum ergo, majd A szeretet összeköt, a szeretet éltet kezdetű kórusmű kongadobkísérettel, tapssal. A gyerekek piros, fehér és zöld zászlókat lengettek, majd közös fotók készültek az eseményen megjelent Erdő Péter bíborossal, aki ezután rövid sétát tett a téren; érdeklődőkkel, turistákkal beszélgetett.
A bazilika lépcsőjénél tartott sajtótájékoztatón a bíboros elmondta: az ötszáz fős gyerekkórus gyönyörű meghívó dalt énekelt, amelynek refrénje (,,A szeretet összeköt, a szeretet éltet") jól kifejezi a NEK-re való előkészület szellemiségét. Erdő Péter arról is beszélt, hogy e nagy nemzetközi találkozó mottója - ,,Minden forrásom belőled fakad" - a 87. zsoltár utolsó sora.
Előtte Jeruzsálemről van szó a zsoltárban. Arról, hogy minden nép ott született. Egyiptomiak, babiloniak - mindenki, akit akkor idegennek tartottak, és akik egyszer együtt fogják járni az örömteli táncot, mintegy a beteljesülés korában. Ezt a beteljesedést várjuk, és ezt szeretnénk már most a földi életünkben is előmozdítani: a szeretetet a népek között. Ebben segít minket az Eucharisztia, a hitünk. Krisztus a szeretetet jeleníti meg számunkra, amire ma is nagy szükségünk van - mutatott rá Erdő Péter.
...... .........


A NEK vallási rendezvény, de nagyon sok olyan kulturális és egyéb esemény társul hozzá, amelyekre mindenkit nagy szeretettel várunk, reméljük, hogy akik ebből az alkalomból meglátogatják hazánkat, jó benyomást fognak szerezni a kultúránkról, az életünkről. Fontos, hogy találkozzunk egymással, időnként fel kell emelnünk a fejünket, egyénként és közösségként is, hogy körültekinthessünk magunk körül a világban, és felfedezhessük azt, hogy alapvetően testvérek vagyunk. Azt hiszem, minderre nagyszerű alkalom lesz ez a nagy rendezvény - fogalmazott a bíboros, a NEK főszervezője.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a lelkipásztori előkészület után most már a konkrét, gyakorlati jellegű előkészület következik.
Sok embert várunk. Legutóbb, a Fülöp-szigeteken az volt a nagy kihívás, hogy interkontinentális repülőjáratokkal kellett odautazni, azok tudtak jelen lenni, aki ezt megengedhették maguknak. Mi kontinentális ország vagyunk, amely könnyebben elérhető, szeretettel várjuk azokat is, akiknek csak egy buszjegyre telik, vagy éppen kerékpárral érkeznének a szomszédos országból. A fiataloknak is könnyebb lesz ide eljönniük, nem olyan drága az utazás, a kontinens közepén vagyunk - tette hozzá Erdő Péter.
...... ..........


Majd újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a fiatalok az Egyház jövője: ,,Minden Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson szokás tartani közös elsőáldozást is. Azok a gyerekek, akik egy ilyen alkalommal járulnak először a szentáldozáshoz, életük végéig emlékezni fognak erre. Láttuk ezt a Fülöp-szigeteken is, ahol a közel kilencvenéves nyugdíjas bíboros arról számolt be, hogy a harmincas években Manilában éppen egy ilyen kongresszuson volt elsőáldozó, és hogy ez akkor számára milyen nagy élményt jelentett."
Arra a kérdésre, hogy a NEK-en jelen lesz-e a Szentatya, Erdő Péter így válaszolt: ,,A Szentatyát meghívtuk. Az utóbbi néhány évtizedben a pápa rendszerint legátust küldött maga helyett a rendezvényekre, legutóbb, a Fülöp-szigeteken is így volt. Ott a Szentatya videoüzenetben fordult a szentmise résztvevőihez."
Magyarországon eddig csupán egyszer, 1938-ban rendeztek eucharisztikus világkongresszust. 2020 szeptemberében már 52. alkalommal gyűlnek össze a világ katolikusai és mindazok, akik együtt szeretnék megünnepelni Jézus Krisztus valóságos jelenlétét az Oltáriszentségben. A kongresszus tehát - hangozzék bár elnevezése rendkívül komolyan - ez esetben korántsem tudományos konferenciát jelöl, hanem ünnepet; egy héten át tartó, színes, nyitott, változatos programokat kínáló eseménysort: szabadtéri misék, koncertek, történelmi városnézés, családi programok követik majd egymást, hogy Jézus Krisztus valóságos jelenléte hozzásegítse a résztvevőket a megbékéléshez.
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjai és nemzeti küldöttei május 8. és 11. között a magyar fővárosba látogatnak, hogy megtekintsék a 2020-as kongresszus főbb helyszíneit (Hungexpo, Hősök tere, Szent István-bazilika, Kossuth tér, Esztergom). A küldöttek tájékozódnak a tervezett programokról és az előkészületekről. Az eseményen köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök, a Parlamentben pedig Kövér László házelnök fogadja a küldötteket.

Fotó: NEK
Körössy László/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Ferenc pápa katekézise: Isten nem állít csapdákat, nem .....
  2019-05-02 14:10:46, csütörtök
 
  Bárhogy értsük is a szöveget [Ne engedd, hogy kísértésbe essünk!], ki kell zárnunk, hogy Isten lenne az emberre leselkedő kísértések főszereplője. Mintha maga Isten állna lesben, és csalná kelepcébe gyermekeit.
Ferenc pápa katekézise: Isten nem állít csapdákat, nem szórakozik velünk!
2019. május 1., szerda | 19:05
Május 1-jén a Szentatya folytatta a Miatyánk kéréseinek kifejtését a hívekkel való szerda délelőtti találkozása keretében. Ma a ,,ne vígy minket kísértésbe" mondat értelmét fejtegette.
Ferenc pápa magyarra fordított beszédét teljes terjedelmében közreadjuk Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A magyar jezsuiták óvatosságra intik az America magazint
  2019-05-02 14:07:20, csütörtök
 
  2019. május 1., szerda | 22:18
Ferenc pápa csíksomlyói látogatása előtt a jezsuita America című lap helyet adott egy Marc Roscoe Loustau nevű szerző cikkének. Az ,,Üzenet Ferenc pápának: romániai látogatásán óvakodjon a jobboldali populistáktól" című írást több magyar orgánum is szemlézte.
A cikk felszólítja az Egyház vezetőjét, hogy foglaljon állást a magyarországi politikai fejleményekkel, a migráció kezelésével kapcsolatban, és találkozzon a szerző által megnevezett civil szervezetek képviselőivel. Az alábbiakban a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának véleményét közöljük az írásról.
A magyar jezsuiták tiszteletben tartják a szólás és vélemény szabadságát. Fájlaljuk azonban, hogy épp a Jézus Társaságához kötődő America című lap vendégpublicistája igyekszik nyers politikai célokra felhasználni Ferenc pápa erdélyi látogatását. Megütközve olvassuk, hogy a szerző elő szeretné írni, a katolikus egyház vezetője kivel találkozzon, mit mondjon, és szentbeszédében miként taglalja a magyarországi közélet kérdéseit.
Miközben ez önmagában is méltatlan törekvés, sajnálkozva tapasztaljuk, hogy a cikkíró ugyanazt a hibát követi el, mint amely szándékot másnak tulajdonít: Ferenc pápa lelkipásztori útját politikai üzenetek megfogalmazásának szolgálatába állítani.
A közéleti véleménynyilvánításnak megvan a maga ideje és tere. Gondoljon bárki bármit a politika kérdéseiről, Csíksomlyót hagyjuk meg annak, ami: az erdélyi, határon túli és anyaországi keresztények egyedülálló zarándokhelyének. A magyar jezsuiták ezért nagyobb megfontoltságra és óvatosságra intik az America magazin szerkesztőit és a cikk szerzőjét, egyúttal imáikat kérve, hogy Ferenc pápa látogatása a béke, a kiengesztelődés, az Istennel való találkozás minél éltetőbb forrása lehessen.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Mindszenty József - A remény apostola
  2019-05-02 13:52:01, csütörtök
 
  Imádkozzunk együtt a "Remény Apostoláért" május 4-én 10.30-tól az Esztergomi Bazilikában tartandó emlékmisén!
Hagyaték - "Állok Istenért hazáért" Mindszenty József - A remény apostola
Videó Link
A Hagyaték a magyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik. Leporolja a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk fényességében ragyogjanak. Ezek a mozaikdarabkák - épületek, tárgyak, könyvek, emlékek, történetek, tájak, gondolatok és mindenekelőtt az azokat alkotó és alakító szellemek - hétről hétre a képernyőre kerülnek, hogy végül a soha el nem évülő egyetemes magyar szellemtörténet egészévé, a megújuló magyar hagyománnyá álljanak össze a nézők lelkében
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Fehér László lovat lopott - ballada
  2019-05-02 13:40:47, csütörtök
 
  Fehér László lovat lopott,
Nem is egyet, hanem hatot.
Kettőt fogott hintójába,
Négyet csapott lógójába.

A zsandárok meghallották,
Fehér Lászlót elfogatták.
Fehér Lászlót elfogatták,
A börtönbe bézáratták.
S a húga ezt meghallotta,
Elment a börtön ajtóra:

- Bátyám, bátyám, Fehér László,
Azt mondta a Horváth bíró,
Háljak véle az éjszaka,
Bátyám meg lesz szabadulva.

Fehér Anna nem nyugoda,
Elmet a börtönajtóhoz:
- Azt mondta a Horvát bíró,
Háljak vele az éjszaka,
Bátyám meg lesz szabadulva.

- Húgom, húgom, Fehér Anna,
Ne hálj véle az éjszaka,
Leányságod elveszíted,
Bátyádnak is fejét veszik.

Fehér Anna nem nyugoda,
Vele is hált az éjszaka.
Vele is hált az éjszaka
Az aranyos szép diványba.

- Bíró, bíró, Horvát bíró,
Éjfél után két óra van.
Éjfél után két óra van,
Mi zörög az udvarodon?

- Fehér Anna, Fehér Anna,
Lovam viszik itatóra.
Lovam viszik itatóra,
Annak zereg zabolája.

Reggel korán, négy órakor
Elment Anna a börtönajtóra:
- Bátyám, bátyám, Fehér László,
Élsz-e vagy már meg vagy halva?

- Fehér Anna, Fehér Anna,
Ne keresd itt a bátyádot.
Zöld erdőben, zöld mezőben,
Akasztófa tetejében.

- Bíró, bíró, Horvát bíró,
Egyéb átkot nem kívánok,
Tizenhárom szeker szalma
Rothadjhon a te ágyadba!
Mosdóvized vérré váljon,
Törölköződ lángot hányjon!

- Fehér Anna, ne átkozódj,
Adok neked ajándékot:
Szép aranyat, szép gyémántot,
Az aranyos diványomot.


- Bíró, bíró, Horvát bíró,
Nem kell nekem ajándéka.
Nem kell nekem ajándékod,
Ha megölted a bátyámot.

*
- Fehér László lovat lopott (Ballada, Somogy megye) videó Linka vers 2. változata hangzik el a videón
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Fehér László balladája - vallásos vers - népdal
  2019-05-02 13:30:33, csütörtök
 
  /Ismeretlen szerző verse/

A Fekete halom alatt
Fehér László lovat lopott.
Olyat csendült az ostora,
Behallott Gönc városába.

Rajta, rajta Gönc városa,
Fehér László be van fogva,
Vasat, vasat a kutyára,
Jobb kezére, bal lábára.

Fehér Anna meghallotta,
Hogy a bátyja be van zárva.
Fogd be kocsis hat lovamat,
Tégy fel egy véka aranyat.

Horváth Miklós törvénytartó,
Áldjon meg a Mindenható!
Hoztam egy véka aranyat,
Szabadítsd ki a bátyámat.

Nem kell nékem az aranyad,
Csak egy éjjeli hálásod.
Ha vélem hálsz egy éjszaka,
Bátyád kiszabadul még ma.

Fehér Anna, édes húgom,
Ne hálj véle, csak azt mondom.
Szüzességedet elveszi,
Bátyádnak fejét veteti.

Éjfél után három óra,
Csörög-csattog a bitófa.
Aludj, aludj Fehér Anna,
Lovad viszik itatóra.

Aludnék én, de nem tudok,
Mert nagy csörömpölést hallok.
Lovam viszik itatóra,
Bátyám pedig akasztóra.

Horváth Miklós törvénytartó,
Verjen meg a Mindenható!
Szüzességemet elvetted,
Bátyámnak fejét vetetted.

Mosdóvized vérré váljon,
Törülköződ lángot hányjon,
A kenyered kővé váljon,

A jó Isten meg ne áldjon!
A jó Isten meg ne áldjon,
A te szíved mindig fájjon!
*

Videó Agócs Gergely - Fehér Anna előadása Link
közreműködik:
Gombai Tamás - hegedű,
Szabó Gábor - hegedű,
D. Tóth Sándor - brácsa,
Kürtösi Zsolt - bőgő,
Balogh Kálmán - cimbalom

Videó dal szövege:
Fehér László lovat lopott,
a fekete halom alatt
nagyot csattant ostorával,
felhallatszott Gönc várába.

Zsandár urak, rajta-rajta,
Fehér László el van fogva!
Fehér Lászlót úgy vallatják:
Van-e apád, van-e anyád?

Nincsen apám, nincsen anyám,
csak egy aranyos húgocskám,
annak neve Fehér Anna,
fent lakik a Fehér várba'.

Fogd be, kocsis, a lovakat,
rakjá' rájuk sok aranyat,
holnap menünk Gönc várába
bátyám szabadítására!

Bíró, bíró, Horváth bíró,
hoztam neked sok aranyat.
Hoztam neked sok aranyat,
szabadítsd ki a bátyámat!

Nem kell nékem az aranyad,
csak egy éjjeli szállásod.
Háljá' vélem egy éccaka,
szabad lesz a bátyád újra!

Mikor Anna ezt hallotta,
kiszaladt a folyosóra.
Folyosórul - folyosóra
megy a börtön ablakára.

Bátyám, bátyám, Fehér László,
hallod-e, mit mond a bíró?
Háljak véle egy éccaka,
kiszabadulsz szép hajnalra.

Ne hálj véle, a piszokval,
az akasztani valóval!
Néked kiványságodat veszi,
bátyádnak fejét véteti.

Hallod-e, te bíró gazda,
mi csörög az udvarodba'?
Lovam viszik itatóra,
zabla csörög a szájába'.

Bátyám, bátyám, édes bátyám,
alszol-e te, vagy meghaltál?
Kiszólnak a többi rabok:
Ne itt keresd a bátyádot!
Zöld erdőbe', zöld mezőbe',
akasztófa tetejébe'.

Átkozásom nem szokásom:
Mosdóvized vérré váljon,
törülköződ lángot hányjon,
az Úristen ne bocsásson!
Tizenhárom szekér szalma
rothadjon el az ágyadba'!

*
-Harmadik változat
Fehér László lovat lopott,
A fekete halom alatt.
Hatot fogott suhogóra,
Suhogóját kibocsájtja.

Suhogóját kibocsájtja,
Egész falu csodájára.
Állj meg betyár, add meg magad,
Vagy azt mondd meg mi a neved!

Az én lovam kesely lábú,
Az én húgom Fehér Anna.
Nem kérdem én a lovadat,
Sem azt a csalfa húgodat.

Tegyél vasat a kutyára,
Jobb kezire, bal lábára.
Fehér Anna meghallotta,
Hogy a bátyja be van fogva.

Fehér Anna nem nyugodott,
Elszaladt a vasajtóra,
Bátyám, bátyám Fehér László,
Ki itten mostan a bíró?

Itt a bíró Horvát Lajkó,
Az akasztófára való.
Fehér Anna nem nyugodott,
Elszaladt a bíró úrhoz.

Bíró, bíró, Horvát Lajkó,
Te akasztófára való.
Adok két véka aranyat,
Szabadítsd ki a bátyámat!

Nem kell nékem az aranyad,
Csak egy éjjeli hálásod.
Fehér Anna nem nyugodott
Elszaladt a vasajtóra.

Bátyám, bátyám, Fehér László,
Mit mondott nekem a bíró.
Háljak vele egy éjszaka,
Bátyám, kiszabadulsz még ma.

Húgom, húgom, Fehér Anna,
Ne hálj vele egy éjszaka!
Szüzességedet elveszi,
A bátyádnak fejit veszi.

Fehér Anna nem nyugodott,
Elszaladt a bíró úrhoz.
Véle is hált egy éjszaka,
Az aranyos nyoszolyába.

Bíró, bíró, Horvát Lajkó,
Mi zörömböl az udvaron?
Kocsisom lovát itatja,
Annak zörög zabolája.

Fehér Anna nem nyugodott,
Elszaladt a vasajtóra.
Bátyám, bátyám, Fehér László,
Aluszol -e vagy nyugoszol?

Kiszóltak a többi rabok,
Ne itt keresd a bátyádat!
Zöld erdőbe, zöld mezőbe,
Akasztófa tetejébe.

Bíró, bíró Horvát Lajkó,
Te akasztófára való.
Szüzességemet elvetted,
A bátyámnak fejit vetted.

Bíró, bíró Horvát Lajkó,
Te akasztófára való.
Páros kés járja szívedet
Kutya, megcsaltál engemet.

Törölköződ lángot hányjon,
Mosdóvized vérré váljon!
Bíró, bíró Horvát Lajkó,
Te akasztófára való.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Szent József - a munkás
  2019-05-02 13:22:39, csütörtök
 
  Nagyobb kép Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Szent Atanáz püspök és egyháztanító
  2019-05-02 12:19:51, csütörtök
 
  ...... .........


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia, legyőzi a világot.
Testvéreim!
Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az az Isten szülötte; aki pedig a szülőt szereti, szereti a szülöttét is. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük az Istent, és eleget teszünk parancsainak. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Az ő parancsai nem nehezek.
Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk. Ki győzi le a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?
Ez az Isten igéje. 1Jn 5,1-5

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Amikor egyik városban üldöznek titeket, meneküljetek a másikba.
Abban az időben Jézus így tanította apostolait: Gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért. Aki azonban mindvégig állhatatos marad, az üdvözül.
Amikor pedig az egyik városban üldöznek titeket, meneküljetek a másikba! Bizony, mondom nektek: Nem járjátok végig Izrael városait, amíg el nem jön az Emberfia.
Nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. Elégedjék meg a tanítvány azzal, ha olyan lesz, mint a mestere, és a szolga, ha olyan lesz, mint az ura!
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,22-25a

*
- Magyar kurír oldalon
Szent Atanáz püspök és egyháztanító
2019. május 2., csütörtök | 9:01
Alexandriai Szent Atanázra, más néven Nagy Szent Atanázra emlékezünk liturgikus emléknapján, május 2-án.
373. május 2-án halt meg Alexandriában. A római naptárba 1550-ben vették fel ünnepét. Még életében elnyerte ,,az Egyház oszlopa" és ,,az ortodoxia atyja" kitüntető elnevezéseket. Atanáz a migrénes fejfájásban szenvedők védőszentje.
...... ........


Atanáz Alexandriában született 298 körül. Gyermekként megélte Diocletianus császár borzalmas keresztényüldözését. Ez adta jellemének azt a hajthatatlanságot és szilárdságot, amelyet később ellenfelei megemlítettek róla
Mindenható, örök Isten, te megadtad Szent Atanáz püspöknek, hogy rendíthetetlenül védelmezze Fiad istenségét. Segíts kegyelmeddel, hogy tanítása nyomán és pártfogásával egyre gyarapodjunk ismeretedben és szeretetedben. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen
Bővebben Link

- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Network oldalon Link

- Kalendárium oldalon Link

- szentblog oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2529
  • e Hét: 18921
  • e Hónap: 31597
  • e Év: 265344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.