Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Legenda, hős, példakép: Niki Laudát gyászolja az autósport .
  2019-05-21 19:33:41, kedd
 
  Legenda, hős, példakép: Niki Laudát gyászolja az autósport világa
Egy háromszoros világbajnok, mentor, csapatvezető, példakép, egy nemzeti hős távozott közülünk hétfő este. Az egész autósport világa és Ausztria is a 70 esztendősen elhunyt Niki Laudát gyászolja.
Csak azért nem nevezzük korszakos egyéniségnek, mert valójában több korszakon át volt meghatározó személyisége a Forma-1-nek. Versenyzőként, csapatvezetőként, szakértőként, tanácsadóként is letette a névjegyét a sportágban, mely most egy emberként gyászolja őt. Niki Lauda halálhíre az egész autósport világát megrázta.
Hogy mekkora egyéniség távozott most tőlünk, azt a részvétüzenetek száma és színessége is bizonyítja. Volt csapatoktól, ellenfelektől versenyzőkig az újságírókig, az egyéb autósportos kategóriák szereplőiig egészen Ausztria vezető politikusaiig mindenkit megrázott a háromszoros világbajnok legenda halála.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Boldog Scheffler János püspök és vértanú
  2019-05-21 19:29:44, kedd
 
  A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye vértanú püspöke, Boldog Scheffler János életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, május 17-én.
Koncepciós pert kezdeményeztek ellene, a Vatikánnak való kémkedéssel és hazaárulással vádolták. A tárgyalására nem kerülhetett sor, mert a kínzások és a börtön embertelen körülményei miatt 1952. december 6-án meghalt.
Mindenható örök Isten, te megadtad Boldog Scheffler János püspöknek, hogy haláláig küzdjön az igazságért, és így az Egyház iránti hűség és engedelmesség példaképe legyen. Add, hogy hű odaadását követni tudjuk, és a mennyei hazában örök otthonra leljünk. A mi Urunk Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
"A legrosszabb börtön a bezárt szív.
  2019-05-21 19:25:45, kedd
 
  "A legrosszabb börtön a bezárt szív" (II. János Pál mondása)  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Rajnith bíboros: Sri Lankán megölt keresztények szentek
  2019-05-21 19:23:55, kedd
 
  Randzsit bíboros: A Srí Lankán húsvétkor megölt keresztények számunkra szentek.
2019. május 21., kedd | 16:23
A Srí Lanka-i keresztények imával emlékeznek az éppen egy hónapja, április 21-én, húsvétvasárnap történt szörnyű mészárlás áldozataira. Az országban újra kinyitottak a katolikus iskolák.
...... ........


Összehangolt terv szerint több katolikus templomban dzsihadista merénylők bombát robbantottak, és ezzel az utóbbi évek egyik legsúlyosabb támadását hajtották végre, főként imádkozó, ártatlan keresztények ellen. Az áldozatok száma 253, bár a túlélők közül még többen máig válságos állapotban vannak.
Május 20-án, hétfőn Albert Malcom Randzsit bíboros, Colombo érseke az ország Szent Antal-kegyhelyén kijelentette, hogy terv szerint pontosan egy hónappal a merénylet után a katolikus iskolák ismét megnyitják kapuikat a diákok előtt, ahol természetesen nemcsak katolikus gyereket oktatnak, hanem buddhistákat és iszlám hitűeket is. Srí Lanka összes katolikus templomában egész napos imára, szentmisékre várják a híveket, hogy a megbocsátás szellemében emlékezzenek a húsvétvasárnapi ,,nagypéntekre".

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Sienai Szent Bernardin
  2019-05-21 12:41:13, kedd
 
  2019. május 20., hétfő | 14:50
Május 20-án Sienai Szent Bernardin (1380-1444) katolikus hitszónokot, egyháztanítót ünnepeljük.
Bernardino degli Albizzeschi Siena közelében, Massa Marittimában született, nemesi család sarjaként, abban az évben, amelyben Sienai Szent Katalin meghalt. Bernardin még nem volt négyéves, amikor szüleit elvesztette; az árván maradt gyermeket sienai rokonok vették magukhoz, így 1386-tól Sienában nevelkedett. 1396 és 1399 között jogot tanult. Húszéves volt, amikor kitört a városban a pestis. A gazdagok vidéki birtokaikra menekültek; Bernardin azonban a városban maradt. Siena levéltára megörökítette akkori tetteit. A pestis őt is megfertőzte; halálos betegen oly ismeretekre tett szert a lélek dolgairól, amilyeneket csak érett emberek szoktak elnyerni sok fáradozás és csalódás árán. Bernardin végül visszanyerte egészségét; a járvány elmúltával elvonult, hogy magányban gondolkodhasson jövőjéről.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Előadás az erőszakmentességről a Srí Lanka-i ...............
  2019-05-21 12:37:26, kedd
 
  Előadás az erőszakmentességről a Srí Lanka-i terrortámadások után - Budapesten járt Christlin Rajendram jezsuita szerzetes.
Végtelen titok képmásai vagyunk - Egy Srí Lanka-i jezsuita szerzetes az erőszakmentességről
2019. május 18., szombat | 16:42
A Párbeszéd Háza ,,Jezsuita hivatások" című programsorozata keretében május 17-én, Budapesten Christlin Rajendram, Srí Lanka-i jezsuita szerzetes tartott előadást, aki az amerikai székhelyű, nemzetközi Center for Nonviolent Communication (Erőszakmentes Kommunikációs Központ) akkreditált trénere.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szálinger Balázs: Kegyhely kilökődés
  2019-05-21 12:34:14, kedd
 
  Volt itt egy apró,
Mesebeli kegyhely,
De hivatalossá vált,
És kilökődtetett.

Tetett, tetett.

Talán nem kellett volna az a plusz
Szent.

A helyi klérus bevonódó erőforrásokkal
Számolt, a messzi Róma rábólintott,
S a kanonizáció motorja felhevült.
A hívek hitébe gázolt a hivatal,
Hogy ezt így is lehet.

Lehet,
Lehet.

Milyen finom és ájtatos volt,
Erőkkel teli volt előtte az erdő!
Nyomokban őzek lakták,
Lepkék lakták, pillangó életkék,
És egy csoda:
Mikor a nap lehullt,
Lilás fények gyúltak a törzseken.

Istenáldotta szépség lett itt parancsoló
És ideges.

Deges,
Deges.

A környék terepmintázata ma nyákos,
Osztálykirándulások taknya van
A füvön, savasak az itteni énekek,
Visszhangjukkal átok verődik vissza;

Futnak, szűrődnek el innen a csodák.

A kegyhely saját lehajtót is kapott,
Majd kilökődött, rendben, csodaszépen.
Az Úr pedig elfordult,
És ahova fordult,
Ott egy bolond szűz kezdett énekelni
Egy sószóró üveghangján.

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Willem Einthoven az EKG vizsgálat feltalálója
  2019-05-21 12:11:03, kedd
 
  ...... ..........


Willem Einthoven 1860. május 21-én született Semarang városában, az akkor holland gyarmat Jáván. Apja az orvos Jacob Einthoven, anyja Louise de Vogel, a Holland Kelet-Indiák pénzügyi direktorának lánya volt. Családjának zsidó ősei a 15. században menekültek Hollandiába a spanyol inkvizíció elől. Mikor Willem hatéves volt, apja meghalt. Négy évvel később anyja mind a hat gyermekével visszaköltözött Hollandiába és Utrechtben telepedtek le.
A középiskola befejezése után 1878-ban apja nyomdokaiba lépve az utrechti egyetemen tanult orvostudományt. Már diákkorában is írt két figyelemfelkeltő tanulmányt a könyökízületről és sztereoszkópiáról. Kiváló képességeit mutatja, hogy még azelőtt kinevezték A. Heynsius, a leideni egyetem élettanprofesszorának utódjául, mielőtt 1886 januárjában megkapta volna diplomáját. Egészen 1927-ig, élete végéig az egyetem tanára maradt.
Első fontosabb kutatási eredményét 1892-ben közölte a hörgők izmainak új módszerrel való vizsgálatáról és az asthma nervosumról. Érdeklődött az optika és a szem élettana, elektromos jelenségei iránt.
- Willem Einthoven (Semarang, 1860. május 21. - Leiden, 1927. szeptember 29.) holland orvos, fiziológus. 1924-ben elnyerte a fiziológiai Nobel-díjat "az elektrokardiogram mechanizmusának" felfedezéséért.
...... ........... ........... .............


Az elektrokardiográf

Korai EKG-készülék
Legfontosabb felfedezését akkor tette, amikor 1908-ban a szívzörejeket szerette volna minél pontosabban regisztrálni egy Lippman-elektrométer segítségével. Hogy tökéletesíthesse méréseit, kifejlesztett egy húros galvanométert és alapos analízis alá vette az Augustus Waller által már korábban felfedezett elektrokardiogramot. A szív elektromos jelenségeit már korábban is képesek voltak mérni, de a pontos vizsgálatokhoz közvetlenül a szívre kellett helyezni az elektródákat. Műszerének tökéletesítése és továbbfejlesztése három évébe telt, de mikor készen lett, készülékével nemcsak a szív elektromos aktivitását, hanem a test egyéb elektromos jelenségeit, a szemideg, a periferiális és szimpatikus idegeket is képes volt tanulmányozni. Einthoven elektrokardiográfja nagy előrelépést jelentett, de a mai fogalmak szerint meglehetősen kényelmetlen volt használni; a páciens lábát sóoldatba merítették és a 270 kilós készülék működtetéséhez öt személyre volt szükség. Mindenesetre Einthoven az elektrokardiográfiát hosszas munkával a klinikumban is használható diagnosztikus eszközzé tette, és ezért 1924-ben elnyerte az orvosi Nobel-díjat.
Eredményeit megpróbálta továbbfejleszteni az akusztika területén: 1923-ban megalkotta a húros fonográfot.
Családja és személyisége
Lelkes híve volt a 19. század második felében kibontakozó testedzési mozgalomnak. Kollégáit is igyekezett bevonni ebbe a tevékenységébe, maga elnöke volt a torna- és vívóegyletnek és egyik alapítója az utrechti evezősklubnak. Első, könyökízülettel foglalkozó munkáját is egy sportsérülése inspirálta.
1886-ban feleségül vette unokatestvérét, Frédérique Jeanne Louise de Vogelt. Négy gyermekük született, fiából, Willemből kiváló elektromérnök lett, aki továbbfejlesztette apja húros galvanométerét.
Willem Einthoven hosszas betegség után 1927. szeptember 27-én gyomorrákban halt meg Leidenben.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Himnusszal várják Ferenc pápát Romániába
  2019-05-21 12:04:09, kedd
 
  A pápaváró himnusz szövegét és zenéjét a főegyházmegye papja, Leronim Ambăruși szerezte (aki önmaga is feltűnik a videoklip elején).
Dal szövege román nyelven a videó oldalán olvasható
Videó Link

- Május 11-én mutatták be hivatalosan Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye készített el és adott közre. A himnusz refrénje az apostoli út jelmondatát idézi: - fordításuk szerint a bukaresti főegyházmegye által készített himnusz refrénjében - mely az apostoli látogatás mottóját veszi alapul - az hangzik el: ,,Járjunk együtt, ő várja, hogy eljöjjünk, hogy az atyai házban egyesüljünk, nagyok és kicsik, szegények és gazdagok, mindannyian meg vagyunk híva, ugyanarra a szeretetre hív az utunk és hivatásunk."
A himnuszt a főegyházmegye pápaváró családos rendezvényén mutatták be május 11-én, szombaton: az Öröm Fesztiválján több mint ezer résztvevő jelenlétében csendült fel először. Az egyik legnagyobb romániai nézettséggel rendelkező DIGI 24 csatorna élőben közvetítette a bukaresti Szent Ágnes-templom előtt megrendezett ünnepi alkalmat, ahol a jelenlévők - szülők és gyerekek - énekelve, táncolva kapcsolódtak be, és együtt énekelték a fülbemászó dallamot.
A bukaresti főegyházmegye YouTube-csatornáján közreadott pápaváró himnusz szövegét és zenéjét a főegyházmegye papja, Ieronim Ambăruși szerezte (aki önmaga is feltűnik a videoklip elején). A zene és a szöveg együtt kifejezi a romániai hívek örömét, hogy május 31. és június 2. között országukban köszönthetik Ferenc pápát.
A zene és a szöveg együtt kifejezi a romániai hívek örömét, hogy május 31. és június 2. között országukban köszönthetik Ferenc pápát.
A videoklipben Bukarest különböző plébániáiról tizenhét szólista és több mint ötven énekes szerepel. A klipet a főegyházmegye különböző plébánián vettek fel, több mint kétszáz, minden korosztályt képviselő résztvevő közreműködésével. Az énekesek egyike sem hivatásos énekes, mellettük családok, gyerekek és a plébániákon szolgáló papok is feltűnnek a videoklipben.
A bukaresti főegyházmegye által készített himnusz refrénjében - mely az apostoli látogatás mottóját veszi alapul - kifejezi: Járjunk együtt, ő várja, hogy eljöjjünk, hogy az atyai házban egyesüljünk, nagyok és kicsik, szegények és gazdagok, mindannyian meg vagyunk híva, ugyanarra a szeretetre hív az utunk és hivatásunk.
A Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegyét XIII. Leó alapította 1883. április 27-én. A főegyházmegye területén - mely a legnagyobb területtel rendelkező egyházmegye Romániában, a történelmi Havasalföld és Dobrudzsa teljes területét lefedi - körülbelül 40 ezer római katolikus él, akiket 66 plébánián 114 pap szolgál.

Forrás: HotNews.ro, Arcb.ro, Papalabucuresti.ro
Fotó: Papalabucuresti.ro
...... .............


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Útravaló – 2019. május 21.
  2019-05-21 11:52:38, kedd
 
  Közeledik a nyár, amikor több lesz a pihenésre fordítható idő. Hosszú és fárasztó missziós útjukról hazatérve az apostolok is megpihentek, jó ideig tanítványaik körében maradtak, és elbeszélték eredményes utazásuk eseményeit. Ma is szüksége van a kikapcsolódásra mindenkinek, aki becsületesen végzi a munkáját, teljesíti a hivatását. A mai wellnesskultúra
világában azonban nagy veszélyt jelent, ha a lehetőségeinket meghaladó nyaralásokat tervezünk, amelyek pihenés helyett még jobban próbára teszik az erőinket. Ferenc pápa, aki a szegény Egyház elvét vallja, nem megy nyaralni. Inkább egy közeli helyen vagy otthonában pihen, és gyűjt erőt szolgálatának folytatásához. Adja a Jóisten, hogy még sokáig jó egészségben tölthesse be péteri hivatalát.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 464
  • e Hét: 11526
  • e Hónap: 24202
  • e Év: 257949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.