Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Iskolatörténet évkönyvek mentén
  2019-05-04 06:46:28, szombat
 
  Szokták kérdezni tőlem, hogy csak Ötvenhatot gyűjtök? Meglepődnek mikor elmondom, hogy nem. Szalvétát is. Nagyon komoly ,,készletem"van belőlük. De különben több mást is. S ezeket, a valamikori Kult Utca rendezvényekre minimum tíz szabadtéri kiállítás formájában, gyakorlatilag mindet ki is vittem. Többek közt mániám (volt) az iskolai évkönyvek, emlékkönyvek gyűjtése. A városi, környékbeli, de távolabbi helyek intézményeiből is igyekeztem beszerezni az aktuális vagy a korábbi kiadványaikat. Természetesen ezekből is rendeztem a Magyar utcán bemutatót, iskolatörténeti kiállítást a Kult Utcán. Emlékszem, akkor voltak helyek, ahonnan még külön adtak egyéb dolgokat is a bemutatóra. Például dvd-ket, szóróanyagokat. Természetesen a Gulyás Lajos Kollégium emlékkönyve is kint volt a bemutatón, benne, abszolút ragaszkodva és objektíven bemutatva a mosonmagyaróvári középiskolai kollégiumi nevelés történetét a kezdetektől a Városi Kollégiumig (1739-2009).

Ehhez képest, annyira azért nem meglepődve a látottakon, lapoztam bele a Kossuth Lajos Gimnázium harminc évvel ezelőtti évkönyveibe. Már az feltűnő, hogy a címben kizárólag A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium évkönyvét írnak, holott egyrészt 1973-tól közös igazgatású volt a kollégiummal az intézmény, másrészt szakközépiskola is volt benne, így a nevük hivatalosan kb. ez lehetett: Kossuth Lajos Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A szakközépiskola időközben megszűnt, de a kollégium nem. Ezt a hamis képet, elhallgatva, elnyomva a kollégiumot, egészen 2007-ig fenn is tartották. De nemcsak az évkönyveik címoldalán, hanem szóróanyagaikon is. Most, hogy a 2007-ben alapított Gulyás Lajos Kollégiumot megszüntetik és beolvasztják a gimnáziumba, ismét a hátsó udvarra kerül a kollégium, elvesztve önálló arculatát, egyedi hagyományait.

De visszatérve a gimnázium harminc évvel ezelőtti sajátos iskolatörténeti felfogására. Már azért is különösen érdekes lesz ezt megvizsgálni, mert most a Harminc éve szabadon emlékév kapcsán, elgondolkodhatunk azon, hogy 1989-ben, a rendszerváltás hajnalán milyen események történhettek még meg!

Kezdjük ott, hogy az 1989/90 és még az 1990/91-es évkönyvük címlapjára is a piarista iskola épületének képét tették, jelezve, hogy ők 1989-ben a 250. évfordulójukat ünneplik, magukénak sajátítva az 1739-ben alapított piarista iskola múltját, mondván ők a piaristák jogutódjai. Ehhez képest a piaristák 1948-ban megszűntek Magyaróváron, a tanárokat, szerzeteseket deportálták. Így kezdődött az állami általános gimnáziumi oktatás a városban, ami (véleményem szerint) a Kossuth Lajos Gimnázium origoja. Mindettől függetlenül a vindikált 250 éves jubileumot rendkívüli gondossággal és sokszínűséggel, Jubileumi Bizottsággal szervezték meg.

Nézzük, mi minden történt 1989. november 3-án - 4-én (lehet belőlük napjainkra is ötleteket meríteni): ünnepi műsorok, kiállítások (iskolatörténeti és képzőművészeti), találkozó, előadások, visszaemlékezések a volt és a jelen tanítványai, tanárai között, sportrendezvény, táncház. Másnap (hol van még a November 4. - Gyásznap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emléknapja!), volt a mai piarista tanári sírkert sírjainak koszorúzása a magyaróvári temetőben, emléktábla avatás a piarista iskola épületének falán, emlékünnepély, beszédek, gimnáziumi leánykari fellépés, jubileumi alapítványi jutalmak kiosztása, állami kitüntetések átadása a Városi Művelődési Központban.
De volt emlékpark avatás és emlékmű átadás is. A park akkor Kossuth Lajos nevét kapta, ma Zsidanits ( a helyi piarista iskola alapítójáról) park. Az emlékmű Rieger Tibor szobrászművész alkotása. Felirata: ,, A volt piarista, ma Kossuth Lajos Gimnázium alapításának 250. évfordulójára 1739-1989" . És ezt hirdeti/porhinti azóta is, de erről nyilván nem a szobrász tehet. Az ünnepet hálaadó mise zárta.
A jubileumhoz tartozik még a gimnáziumi évkönyv ( piarista időkben értesítő évente) hagyományainak felújítása és a jubileumi emlékérem bronz és ezüst változatban. Az érmet Lebó Ferenc szobrászművész tervezte. Sajnos ilyen emlékérmet még nem láttam, de azt még láthatok.

Viszont a fentebb említett emléktáblát a piarista iskola épületének falán biztos nem. Azt ugyanis a piarista iskola újraindítása során (1990) leszedték a falukról és gondolom, hogy mélyen eltüntették, akár össze is törték. Vagy visszaadták a gimnáziumnak?! De fotó azért maradt az utókorra, így annak pontos szövegét is a köz okulására ide tudom írni: ,, Ebben az épületben, a volt Zsidanics-kúriában működött a piarista rendház és az 1739-ben alapított magyaróvári piarista gimnázium, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola jogelődje.
1739-1989
Hazafias Népfront
Városi Bizottsága

Még egyszer volt ilyen évszázados jubileum a gimnáziumban. 1999-ben, amikor az iskola alapításának 260. évfordulóját ünnepelték. Azóta viszont sok víz lefolyt a Lajtán. A piaristák kinőtték magukat, a gimnázium meg összébb ment. Idén éppenséggel a 280.évfordulót lehetne ünnepelni, de, hogy fogják-e, egyáltalán ki fogja, a Kossuth vagy a Piarista, azt nem tudom.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 222
  • e Hónap: 3086
  • e Év: 20906
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.