Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Fájdalmas emlékezés I. - Száznegyvenkilencedik nap
  2019-06-30 19:21:25, vasárnap
 
  Nyolcvan éve, 1939. július elsejei hatállyal egyesítették Mosont és Magyaróvárt. A két település közelsége, lassú közeledése egymáshoz, a közös múlt a különbözőségek ellenére is előre vetítette ezt az adminisztratív lépést.
A korabeli sajtó az egyesítés gazdasági előnyeit emelte ki, s miután a képviselő-testületek rábólintottak a fúzióra, hirdette ki a belügyminiszter Mosonmagyaróvár létrejöttét.
A mindennapi életben nem igazán volt érezhető ez a ,,nagy esemény". Valójában egy logikus jogi procedúra volt, a korban nem volt ritka a települések fúziója. Olcsóbb lett a közigazgatás, közös fejlesztések indulhattak.
Moson és Magyaróvár a logikus lépés ellenére azonban nem nagyon hasonlított egymásra. Talán azért is maradt el az örömünnep, mert a közelség ellenére több ponton különbözött egymástól a két település. Még akkor is, ha mindkettőt megtépázták a történelem viharai.
És még csak a neheze ezután jött!
Moson kereskedőváros volt, nagyközség. Mezőgazdasági központ, hosszú udvarokkal, gabonatárolókkal, s a huszadik század elejére jelentős zsidó lakossággal, s ugyancsak szép számú német ajkú lakossal. A gabonakereskedők városa, iskolával, kisdedóvóval, ,,szállodákkal". Lakosai nem érintkeztek naponta a közeli Magyaróvárral, amely hivatalnokváros volt, akadémiájával, uradalmával, iskoláival, köztük a piarista gimnáziummal, amely a vármegye első középiskolája volt 1739-es alapítása óta.
Ritkaságszámba ment, ha magyaróvári legény Mosonból hozott feleséget, s ha mosoni Magyaróvárról.
Volt egyféle gőgös magatartás Magyaróvárott Mosonnal szemben.
Hisz Magyaróvár hosszú századokon át megyeszékhely volt, még akkor is, ha megyegyűlést ritkán tartottak itt, s mire felépült a megyeháza, s belakták azt, már a megye is megszűnt.
Az egyesített város polgármester Sattler János ügyvéd lett.
A korabeli sajtóból keveset tudunk meg róla. 1944 decemberében lett öngyilkos a magyaróvári temetőben. Valóban igaz lehet az a mondat, hogy nagy nyomás nehezedett rá, s hogy lehetett némi lelkiismeretfurdalása is. Hiszen szó nélkül végrehajtott mindent, amit az éppen aktuális politika rá rótt ki. De öt éves polgármesterkedése alatt a város nem lett jobb, egységesülése talán még távolabbra került, s zsidó lakosságát gettóba ,,tömöríttette", szó nélkül hagyott mindent, aláírt mindent.
Senkin meg sem próbált segíteni.
Nem menti föl, hogy ilyen volt a helyzet. Nem kell polgármesternek lenni minden körülmények között és minden áron.
Nehéz dolog ez. Nehéz embernek maradni. Sattler meg sem próbált.
Moson zsidó lakosságát kiirtották, a város hallgatása, és asszisztálása mellett. Még ki sem szálltak az Auschwitzbe robogó vagonokból halálra ítéltjei, már arról tárgyalt a képviselő-testület, hogy mi legyen a vagyonukkal.
Azóta sem követte meg a város őket, nincs egy botlókő sem. De van márványtábla a polgármester volt házán. S egy másik tábla a Fehér Ló előterében, mert a volt gettó faláról leszerelték a ,,lakók" annak idején, amikor emlékeztetőül fölrakták oda.
Ez is az egyesített város. Az elmaszatolt múlt városa.
S még egy adalék: amikor három kötetben elkészült 2016-17-ben a Mosoni zsidóság emlékezete című könyv, egyetlen példányt sem vásárolt a hivatalos város. De koszorúzza Sattler sírját öngyilkosságának évfordulóin. Hogy még nagyobb legyen a gyalázat.
Mosonmagyaróváron '45 első hónapjaiban föltorlódott minden, amit sodort az ár. S megszűnt a város város lenni. Akik maradtak, kapaszkodva a múlt roncsaiba, azok szebb jövőt reméltek.
De nem jött szebb jövő (folyt.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meglepődtem, jól esett - Száznegyvennyolcadik
  2019-06-27 05:23:31, csütörtök
 
  Tegnapelőtt két levél lapult a levélszekrényben. Az Írószövetség köszöntött születésnapomon. Jó esett. A másik L. Simontól jött, idemásolom:
"Engedje meg, hogy ezúton gratuláljak Önnek a közelmúltban betöltött 65. életéve alkalmából. Köszönöm, hogy megalkuvást nem tűrő életével, valamint kiemelkedő és sokoldalú munkásságával például szolgál mindnyájunk számára,"
Bevallom, jól esett. Gesztus. Szép gesztus. Én tudom, hogy születnek az ilyen levelek, akkor is. Amúgy érintőlegesen ismerem őt, volt az Írószövetség elnöke is. Néhány éve Pista vitt neki a Parlamentbe az egyik könyvemből.
Most a sortűzból adtam fel a címére egy köszönő könyvet. Jó helyre megy.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rámég az idő - Száznegyvenhetedik nap
  2019-06-25 05:16:30, kedd
 
  Jászapátira mentem a múlt pénteken a lányokért. Délután strand. Gyógymedence, és még néhány. Jó fürdő, nem is gondoltam volna. 1200 Ft volt a nyugdíjas jegy. Azt hiszem ez az a pénz, amiért még érdemes idehaza jegyet venni. Kicsit leégtem.
Aztán persze a bosszú: tegnap nyírhattam a füvet, próbáltam a két napot ledolgozni. Pedig Pestre is készülnöm kell, s van néhány feladat még. Az olvasás hiányzik, de a vonat erre kitűnő.
Ma szeretnék hátul babrálni a kerten, kicsit festegetni, helyjegyet kell venni, meg könnyű ebédet főzni. Ez rántott csirkemell lesz petrezselymes krumplival és kovászos uborkával.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Folyik a zsírom - Száznegyvenhatodik nap
  2019-06-23 11:31:39, vasárnap
 
  Nincs is olyan meleg, de mintha a trópusokon lennénk, akkora a páratartalom. Fogyókúrás idő.
Voltunk Jászapátin, tegnap jöttünk haza,
Elkészült az újság is, a szél-járást holnap hozom el a nyomdából.
Szerdán Pest, csütörtökön ismét nyomda. Aztán közben a kert, a kert, a kert. Megdolgozom azért a kis paradicsomért, paprikáért, cékláért, hagymáért, spenótért, cukkiniért. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem állt meg - Száznegyvenötödik
  2019-06-20 05:37:18, csütörtök
 
  Tegnap átléptem egy határt - hatvanöt éves lettem. Én édesanyámra gondoltam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hajnaltájt - Száznegyvennegyedik
  2019-06-19 04:47:23, szerda
 
  Szép és hasznos nap volt a tegnapi. A lányokat kivittük Marcival az állomásra, néhány napot Jászapátin töltenek, én hozom haza majd őket.
Kertészkedtem újságot készítettem, telefonok. A szél-járás holnap készen lesz, Győrbe is el kell szaladnom.
Készítettem egy pár üveg eperszörpöt is, egészen hasznosan telt el a nap.
Ma Rajkán adjuk át a korszerűsített iskolát, Bagdán Bogi jön a minisztériumból.
Hetek óta rágódok a verseskönyv címén, de még mindig a Megalvadt idő jár az agyamban. Jó ez '56-hoz is és az elvakart Moson megyei Holocausthoz, meg ahhoz, hogy holnaptól ingyen utazom. Milyen finoman fejeztem ki a vénülést. Jövő szerdán ki is próbálom, kitüntetési értekezletre megyek NP. megbízásából.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tölrörr káposzta - Száznegyvenharmadik nap
  2019-06-18 05:26:45, kedd
 
  Marciék tegnap délben jöttek megköszönteni, Én töltött káposztát készítettem. Hagyma, szalonna, marhalábszár, levelekbe töltött darált hús rizzsel, füstölt csülök.
Finom volt tejföllel a tetején.
Fűnyírás, sövényápolás - szóval egy nyári nap.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hőhullám - Száznegyvenkettedik nap
  2019-06-17 05:35:57, hétfő
 
  Meleg volt egy kissé az elmúlt napokban, aztán tegnap reggel esett, s visszahűlt a hőmérséklet a normálisra. Nyár van. Meleg, és ez jó. Ami nem jó, hogy nem győzöm a gazolást, s nem is bírom a nagy meleget, Gyerekkoromban sem bírtam, volt akkor is.
Bent hűsöltem a légkondi alatt - de azt sem szeretem igazán.
Az elmúlt két nap a pihenésé volt. S a héten pedig Ernő kézirataival és az újsággal kell foglalkoznom.
Kicsit lusta lettem, de hát szerdán betöltöm a 65-et.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabadesés - Száznegyvenegyedik nap
  2019-06-14 10:06:22, péntek
 
  Ma befejeztem a kaliforniai regény korrektúrázását, gyakorlatilag készen vagyunk. Uzsák elkészítette a borítót is. Átnéztem az árajánlatot, ma írom meg a kiadás költségeit.
A regény kitűnő. Szívszorító-sikergyanús.
Nagyon sokat dolgoztunk vele. De csak jó könyvért szabad ennyi munkát végezni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zsákban meleget - Száznegyvenedik nap
  2019-06-14 10:03:17, péntek
 
  Nem kellett meleget vinni Pestre, volt elég. Az Iskola utcában megnéztem az irodámat, jó csöndes hely, beszélgettem a lányokkal, majd átmentem Pestre, a minisztériumba. Ment a légkondi, de a titkárságon 27 fokot mutatott a hőmérő. Betoppant Pista is, s aztán hazafelé bekérezkedtem a kocsiba, így egy jó órát beszélgethettünk. A kitüntetések összefogásával bízott meg, régen ezt én csináltam, most úgy szétfolyt. Morgott, hogy mit keresek az Iskola utcában, ott kellene lenni a közelében. Én ezt az év elején szorgalmaztam, de lepattantam kollégáiról. S valójában elég zsúfoltak az irodák.
S hogy gyakrabban kellene jönni, hogy találkozzunk. Valóban, a személyes egy-két perc egy hétre elég. De én most is úgy megyek, hogy tudjunk egymásba botlani, ehhez a naptárához kell igazodnom. Az pedig nem egy emberre szabott.
Jó volt vele, s mielőtt eljöttünk volna lenéztem a sajtóosztályhoz is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 7203
  • e Hónap: 9210
  • e Év: 54183
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.