Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kurkuma gyógyhatásai
  2019-07-20 23:09:39, szombat
 
 



A kurkuma gyógyító tulajdonságait, a tradicionális indiai és kínai gyógyászat már az ősidőkben felfedezte. A kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ayurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.

Hatóanyaga a kurkumin, ennek tulajdonítható a legtöbb csodálatos élettani hatása - ilyenek többek között: a gyulladáscsökkentő hatás, a szív- és érrendszer és a máj védelme, vírus-, baktérium- és gombaölő hatása, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében, valamint a prosztatarák megelőzésében végzett fontos szerepe, vagy a meglévő melanoma sejtek elpusztítása. A kurkumin tulajdonképpen egy antioxidáns hatású anyag, a polifenolok családjába tartozik és természetes formájában a kurkumában található, melyet sok növény eredetű anyaggal ellentétben a szervezet könnyen hasznosítja. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet használni s mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is mivel a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület többirányból érkező támadását.

Rendszeres fogyasztása esetén regenerálja a májsejteket és csökkenti a magas koleszterin szintet. Külsőleg is alkalmazható, kevés vízzel pépessé keverve vérzés, gyulladás, izomláz, viszketés esetén kenjük rá a problémás bőrfelületre. Tisztító hatása miatt a kozmetikusok is előszeretettel használják bőrgyulladás és zsíros arcbőr kezelésére. A Journal Of Nutrition folyóirat beszámolója szerint, a kurkumának a fogyókúrázók alapvető fűszerének kellene lennie, mivel hatóanyagainak köszönhetően mintegy elfojtja a zsírsejtek növekedését.

Serkenti a véráramlást, méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával megelőzhető az epekőképződés, fokozza az anyatej-kiválasztást, ciszta és menstruációs fájdalom esetén is alkalmazzák. Magyarországon a legtöbb élelmiszerüzletből beszerezhető, az ételek ízesítésekor érdemes bátrabban használni, mivel számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik.

Manapság számtalan tudományos publikáció is kifejtette érdeklődését, sőt kutatási eredményeit is a kurkuminnal kapcsolatban. Igy a továbbiakban a több száz publikációból csupán egy néhányat szeretnék megemlíteni.

Az első említés a szakirodalomban 1970-ig nyúlik vissza, amikor is indiai kutatók arról számoltak be, hogy a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. A kurkumával folytatott kísérleteket pedig a kilencvenes években a Genentech egykori kutatója vezetésével Bharat Aggarwal-al kezdték el újra. Aggarwal észre vette, hogy ha a bizonyos (TNF) tumor ellenes molekulák megfelelő helyen szabadulnak fel - képesek a ráksejtek elpusztítására, viszont ha a véráramba kerülve mindenfelé szétoszlanak, akkor akár a rák kialakulását is elindíthatják. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás- és a sejtosztódás szabályozásában vesznek részt.

Agrawal felismerte a gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás közötti kapcsolatot és 1989-ben a texasi egyetemen olyan vegyületek után kezdett el kutatni, amelyek gyulladáscsökkentő és tumorellenes hatással is bírnak. Tudván azt hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, úgy döntött, kipróbálja ezt a fűszernövényt. ,,Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát, és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Agrawal. ,,Nem hittünk a szemünknek: teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását!". Ezt követően egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint, mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák, a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén, vagy vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is. A klinikai vizsgálatok egyenlőre még váratnak magukra, mivel egy új gyógyszer bevezetése előtt alapvető fontosságú az ideális dózis megállapítása, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.

Kurkuminnal a petefészekrák ellen

a Journal of Ovarian Research folyóiratban közzétett tanulmányból az derült ki, hogy a kurkuminnal előkezelt petefészekrák-sejtek érzékenyebben reagáltak a kemoterápiára és a sugárkezelésre. Ezért Dr. Subhash Chauhan és Dr. Meena Jaggi, a Sanford Kutatóintézet és a Dél-Dakota Egyetem kutatóival arra jöttek rá, hogy a nagyon kicsi (100 nanométernél kisebb) átmérőjű nanorészecskék segítségével még jobb hatást lehet elérni.

"A daganatos terápia hatékonyságának javítására és a toxikus hatások mérséklésére jó módszer a növényi vegyületek, például a kurkumin segítségével végzett érzékenyítés" - mondták el a szerzők. "A kurkumin azonban rosszul szívódik fel, ez gátat szab hatékonyságának. Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a Nano-CUR-t, hogy növeljük a hozzáférhetőséget, továbbá a kurkumin daganatos sejtekbe történő bejutását."

A kutatók a nanorészecske-rendszert terápiarezisztens petefészekrák-sejteken tesztelték és elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az előkezelés segítségével csökkenthető a kemoterápiás ciszplatin, továbbá a besugárzás daganatnövekedést gátló dózisa. "A nanorészecske-mediált kurkuminbevitel tovább javítja majd az érzékenyítést és a terápiás lehetőségeket" - magyarázta Chauhan. "Ez egy olyan új módszer, amelyet mind a pre-klinikai állatkísérletes modellekben, mind a jövőbeni klinikai vizsgálatokban alkalmazni lehet majd."

Fogyókúra kurkuminnal
Egy neves táplálkozással kapcsolatos folyóirat, a Journal of Nutrition nemrégiben a kurkuma újonnan felfedezett hatásáról számol be. Ennek alapján úgy tűnik, a kurkuma az elhízás ellenszereként is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert képes elfojtani a zsírsejtek növekedését.
Az súlygyarapodás a zsírsejtek növekedésének köszönhető, ez viszont nem következhet be anélkül, hogy új vérerek ne keletkeznének - ezt a folyamatot hívjuk angiogenesisnek, olvasható a kurkumával kapcsolatos tanulmányban. A megfigyelések szerint a kurkumin elnyomja a zsírsejtek vérellátását. Így aztán megfelelő ellenszere lehet az elhízásnak, jól jön fogyókúra esetén.

A kurkumin "zsírsejt sorvasztó" hatását egereken bizonyították, melyeket magas zsírtartalmú diétán tartottak a kutatók. Megfigyelhető volt, hogy a naponta testsúlykilógramonként 500 milligramm kurkumint kapó egerek vérkoleszterin szintje jelentősen alacsonyabb volt, és a zsírsejtek hajszálereinek denzitása. Így vérerek gyengébb fejlődésének köszönhetően összességében gyengébben gyarapodtak a kurkumával etetett egerek zsírsejtjei.
Emellett arra is felfigyeltek, hogy az ilyen egerek májában is kevesebb zsírsavat találtak.

Kurkumával a Candida fertőzés ellen

A Journal of Antimicrobial Chemotherapy (Antimikrobiális Kemoterápia c. folyóirat) szerint a kurkuma hasznos lehet a Candida fertőzés megszüntetésében. A Linus Pauling Intézetben végzett kutatás azt is kimutatta, hogy a kurkuma alkalmas vastagbélrák gyógyítására is. A Candida fertőzést a vékonybélben elszaporodott gombák okozzák. A fertőzés haspuffadást, emésztési zavarokat és különböző krónikus megbetegedéseket idéz elő. Kutatók kimutatták, hogy a kurkumin gombaölő hatással rendelkezik, így igen hatásos a Candida és más gombás fertőzések ellen.

Brazíliában a Centro de Engenharias Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén kutatómunkákat végeztek a kurkumával és a Candidával kapcsolatban. A kutatásokat laboratóriumokban irányították, ahol sejteket teszteltek. A tanulmány kimutatta, hogy a kurkuma sokkal hatásosabb gombaölő, mint a flukonazol gyógyszer. Megfigyelték, hogy a kurkuma meggátolja a Candida összenövését. A végbélrákkal kapcsolatban végzett kutatás eredményeként azt állapították meg, hogy a szájon át történő kurkuma fogyasztása jó hatással van a rákra, de még további kutatásokra van szükség.

A kurkuma vírus- és gombaölő hatását olyan betegségeknél is alkalmazzák, mint pl. a kelés, a különböző staphylococcus fertőzések, és a nehezen gyógyítható MRSA vírus.

Állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy egy kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után - közölték amerikai kutatók.

A mostani kutatásban Paul Lapchak, a Cedar-Sinai orvosi központ munkatársa csoportjával azt vizsgálta, segíti-e a vegyület az idegsejteket ellátó útvonalak helyreállítását szélütés után. Mint elmondta, amikor a szert a szélütést követő egy órán belül megkapták a kísérletben szereplő nyulak, kevésbé romlottak a motoros funkciók. Ez az időtartam az ember esetében három órát jelent. A hibrid vegyület - melynek jele CNB-001 - átlép az agy-vér gáton, gyorsan szétoszlik az agyban, ahol azután az idegsejtek túlélésében szerepet játszó, kritikusan fontos folyamatokat moderálja.

Lapchak eredményeiket az Amerikai Szívtársaság (AHA) nemzetközi stroke-konferenciáján ismertette.

A grazi orvosi egyetem kutatói Dr. Michael Trauner professzor vezetésével egereken tesztelték a kurkumin gyógyító hatását, amelyben houstoni kutatók is közreműködtek. A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, milyen hatást fejt ki a kurkumin valamilyen genetikai hiba vagy autoimmun betegség következtében kialakult máj-, epehólyag- és epevezeték-gyulladás gyógyításában. A kutatás során krónikus májgyulladásban szenvedő egereket etettek több héten át kurkuminos ételekkel, majd megvizsgálták az állatok szövet- és vérmintáit. Az elemzett mintákat összehasonlították normál táplálékon tartott egerekből nyert mintákkal, és az elemzésekből kiderült, hogy a kurkumin jelentősen csökkentette az epevezeték elzáródását és az epében lévő gyulladást, valamint mérsékelte a májsejtek károsodását is.

,,A kutatás eredményei nagyon biztatóak. Bár a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, azt már most biztosan állíthatom, hogy a kurkumin képes csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat" - összegezte a vizsgálatokat a kutatás vezetője, Michael Trauner professzor. A kurkumin mindemellett a krónikus, előrehaladott májkárosodás gyógyításában is segíthet, amelyet egyébként legtöbbször csak májátültetéssel lehet kezelni.

Gyógyhatása: Sebfertőtlenítés, emésztésserkentő, belső élősködők, a máj védelme, ízületi betegségek, a szív védelme. Forrázata emésztésserkentő, és a szív egészségi állapotát javító, enyhíti az ízületi gyulladást. Fertőző hasmenés ellen is alkalmas. Kisebb sebek kezelésére a seb kimosása után is használható.

Kurkuma ellenjavallat: Szokatlanul nagy mennyiségben hasmenést okoz! Vérrögképződést gátló hatása miatt véralvadásgátló gyógyszer mellett nem szabad használni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Almaecet hatása és készítése
  2019-07-20 23:05:22, szombat
 
  Mindannyian szeretnénk megvédeni magunkat a légzőszervi megbetegedésektől. A megszokott kezelések mellett próbáljuk ki az almaecet fogyasztását, amely sokkal megbízhatóbb hatást fejt ki akkor, ha mi készítjük el.

Mi mindenre jó az almaecet?

Erősíti az immunrendszert

Csökkenti a testsúlyt

Fokozza az anyagcserét

Serkenti az emésztést

Csökkenti a koleszterin szintet

Aktiválja a szív és veseműködést

Feszessé, üdévé varázsolja a bőrt

Segíti a vas beépülését a szervezetbe

Felélénkíti a sejtlégzést

Fokozza a sejtek energiatermelését, teljesítőképességét

Eredményesen méregteleníti a szervezetet

Hogyan készítsük el?

Szükségünk lesz egy nagyobb befőttes üvegre, almára, cukorra és kevés kenyérre. A hozzáadott víz, tiszta forrásvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz legyen.

Hozzávalók:

2 kg. alma, 2 liter tiszta víz, 40 dkg. cukor, 1 szelet kenyér.

Elkészítése

Az almát szeletekre vágjuk és beletesszük egy 5 literes befőttesüvegbe. A vizet felforraljuk, feloldunk benne 20dkg cukrot. Hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük az almára. A tetejére tesszük a kenyeret, vászonruhával lekötjük, meleg helyre állítjuk és 10 napig többször megkeverve érleljük. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a megmaradt cukrot. Néhány nap múlva forrni kezd, és ezt követően még négy hétig tovább erjesztjük. A tetején előbb vékony, majd egyre vastagodó hártya képződik. Ha letisztult, lefejtjük és üvegekbe töltjük.

Hogyan fogyasszuk?

Étkezés előtt egy nagy pohár vízbe tegyünk 3 teáskanál almaecetet, és igyuk meg. Ezt lehet alkalmazni 3x is egy nap, főétkezések előtt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mogyoró előnyös hatásairól
  2019-07-20 22:57:35, szombat
 
 



Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megőrzését és a szívbetegségek megelőzését, sőt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.

Mit tartalmaz a mogyoró és mire jó?

A mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz

A mogyoróban számos fontos vitamin található. Gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig sok rezet, káliumot, mangánt, cinket, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró, és a kakaó.

Bátran fogyaszthatják a cukorbetegek, ásvány-és kálium tartalma miatt, hiszen remek vértisztító! Főként emiatt ajánlott a diabéteszeseknek

Ezek mellett olajsavat tartalmaznak, ami igencsak jó hatással van a szervezetre, és amelyet a mogyoró mellett csak az olívabogyó tartalmaz. A telítetlen zsírsavak nem emelik a koleszterin szintet, ráadásul a hormontermelődést is segítik. Nem utolsósorban pedig a rákos megbetegedések elleni küzdelemben is nagyon hatékonyak.

Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A mogyoróban található ásványi anyagok kiválóan hatnak az agyműködésére, segítik a koncentrációt amikor nagyobb koncentrációt igénylő feladatot végzünk.

Székrekedéssel küzdők is nyugodtan éljenek vele, rost- és olajtartalma ugyanis biztosítja a megfelelő napi bélmozgást.

Gyógynövényként elsősorban a mogyoró leveleit és vesszőinek kérgét használják. Teája kiváló izzasztó, vizelethajtó, összehúzó hatása miatt alkalmas a bélhurut kezelésére.

Enyhíti a bőrkiütéseket, aranyér ellen is hasznos, ülőfürdő formájában.

Mogyoró tej készítése
10dkg mogyoró
6dl víz
1ek. méz vagy 5 dkg áztatott mazsola

A mogyorót jó alaposan megmossuk és beleöntjük a turmixgépbe. Ráöntjük a vizet és beletesszük a mézet vagy a mazsolát. 1 percig turmixoljuk. Minél magasabb fokozaton tesszük, annál jobban eloszlanak a diórészecskék, annál krémesebb lesz. A turmixolás után egy szűrőn, vagy tűll anyagon, esetleg gézen átszűrjük. Kb. 1 liter diótejet kapunk. Megbolondíthatjuk egy kis vaníliával is. Így, szobahőmérsékleten is finom, de lehűtve szerintem még jobb.

A szűrésre használt anyagon fennmaradó darált mogyorót felhasználhatjuk salátákhoz, különösen finomra reszelt répával összekeverve és némi citromlével nagyon finom.
Forrás :

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2352
  • e Hét: 8708
  • e Hónap: 22457
  • e Év: 227158
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.