Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ha csak egy jógapózt tanul meg, ez legyen az
  2019-07-06 14:36:00, szombat
 
 
A Napüdvözlet otthon is megtanulható

Az egyik leghatásosabbnak tartott gyakorlatsort, a Napüdvözletet, az is elvégezheti, aki korábban még soha nem jógázott.
Egyre többen jógáznak, otthon vagy stúdiókban, mert felismerték ennek az ősi mozgásformának a testre, szellemre, lélekre gyakorolt jótékony hatásait. Ha nincs sok időnk, vagy nem tudunk rendszeresen jógaórán részt venni, sajátítsuk el a Napüdvözlet jógát.
A Napüdvözlet (Surya Namaskar) tulajdonképpen egy 12 pozícióból álló gyakorlatsor, melyben 8 különböző ászana, vagyis jógahelyzet követi egymást (bizonyos helyzeteket megismételnek).



A Napüdvözletet (mint bármely jógagyakorlatot) üres hassal érdemes elvégezni, ezért nagyszerű indítása lehet a napnak, ha reggel, ébredés után gyakoroljuk. A kezdőknek 2-4 kör javasolt a 12 ászanából, ezt folyamatosan emelhetjük, egészen 10-12-ig. Mivel a jógánál rendkívül fontos a megfelelő tartás, és a megfelelő légzés, ezért érdemes szakember segítségét kérni a gyakorlatsor elsajátításához, utána ezt otthon egyedül is gyakorolhatjuk.


Milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek a Napüdvözletnek?
Javítja az izmok vérellátását, az ízületek mozgékonyságát. Különösen jó hatással van a nyak, a vállak és a lábak izmaira és ízületeire. Emellett ruganyosabbá, hajlékonyabbá teszi a gerincet is, szebb lesz a tartásunk és jobb az egyensúlyérzékünk.



A gyakorlatsornak nagyon jó hatása van az emésztésre is, mert a belső szervek vérellátását is javíthatja. Rendszeres gyakorlásával megelőzhető a székrekedés, a gyomorégés és a diszpepszia.

A Napüdvözletet végezhetjük reggel, ébredés után, de lefekvés előtt is (várjunk legalább 2-3 órát az utolsó étkezés után, mielőtt jógázni kezdünk), mert segíthet az alvászavarok kíméletes kezelésében is. Az, hogy a légzésünkre figyelünk, segít ellazulni, csökkenti a stresszt, így könnyebben el tudunk aludni, és az éjszakánk is pihentetőbb lesz.

A Napüdvözlet rendszeres végrehajtásával a szorongással, sőt az enyhe mértékű depresszióval is könnyebben megküzdhetünk. Az ászanáknak a hormonrendszert kiegyensúlyozó hatásai is vannak, ezért különösen ajánlott azoknak a hölgyeknek, akiknek rendszertelen vagy fájdalmas a menstruációja, esetleg súlyos premenstruációs szindrómával küzdenek.
Menstruáció alatt azonban nem szabad végezni!

A jógát hosszú ideje gyakorlók szerint a Napüdvözletnek a szépségre is nagyon jó hatásai vannak:serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait, fokozza a vérkeringést a bőrben - így a fejbőrben is -, csökkenti a ráncok és a pattanások kialakulásának esélyét, megelőzi a hajhullást és a korpásodást is.

Mindenképpen érdemes a kezelőorvossal konzultálni a jógázás megkezdése előtt azoknak, akiknek súlyos gerincbántalmai vannak, aki ízületi gyulladásban, szívbetegségeben, gerincsérvben szenved.

Biobady.hu
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 350 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 1668
  • e Hónap: 8040
  • e Év: 58831
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.