Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Assisi Szent Klára szűz
  2019-08-11 22:17:21, vasárnap
 
  Assisi Szent Klára szűz
...... ........... .........


...... ........... ........... .............


1210-ben Klára meghallotta Ferencet, amint a dóm mellett prédikált. Szavai, melyekkel a megfeszített Krisztus radikális követéséről beszélt, megindították Klárát.
,,Szent Ferenc kicsiny palántája" a klarisszák rendjének alapítója volt. Regulája mellett végrendelete, valamint négy Prágai Szent Ágneshez írt és egy Ermentridus nővérhez írott levele maradt fenn.
Klára Assisiben született a 12. század végén. Családja az ősi és gazdag Offreducci-Favarone nemzetséghez tartozott, palotájuk Assisi központjában, a San Rufinóról elnevezett székesegyház terének egyik oldalán állt.
Klára két unokaöccse, Silvestro és Rufino Ferenc követői lettek a szegénység útján. 1210-ben Klára meghallotta Ferencet, amint a dóm mellett prédikált. Szavai, melyekkel a megfeszített Krisztus radikális követéséről beszélt, megindították Klárát. Ferenchez fordult tanácsért, mit tegyen. A régebbi legenda elmondja: ,,Szent Ferenc atyánk a világ elhagyására buzdította. Élénk érveléssel mutatta meg neki, hogy milyen ostoba a világ reménysége, milyen álnok a világi dicsőség, és arra tanította, hogy a szüzesség drágagyöngyét őrizze meg annak a csodálatos Vőlegénynek, aki az emberek iránti szeretetéből lett emberré."
Ferenc azt tanácsolta Klárának, hogy virágvasárnap (1211. március 18-án) ünnepi öltözékben menjen a székesegyházba misére. A püspököt értesítették Klára tervéről, ezért miután megszentelte a pálmaágakat a körmenet előtt, lejött a szentély lépcsőjén, és egy ágat a lépcső aljában álló Klára kezébe adott, jelezvén ezzel, hogy a maga részéről hozzájárul kolostorba vonulásához.
Klára tudta, hogy a családja minden erejével ellenezni fogja kolostorba lépését, ezért egy barátnője kíséretében megszökött szülei házából. Maguk mögött hagyták a várost, és lefelé ereszkedtek a Porciunkula-kápolna felé. E kápolnában Klára letette minden ékességét, és Szent Ferenc kezéből magára öltötte a bűnbánók szürke ruháját, fátylát, és derekára kötötte a bűnbánat kötelét.
A rokonok teljesen elképedtek, amikor másnap kiderült, hogy mit tett Klára, aki akkor már a Bastia melletti Szent Pál bencés apácakolostorban volt, ahova az éjszaka folyamán Ferenc elvitte. Családja minden módon vissza akarta vinni Klárát a városba, de nem tudta eltántorítani szándékától. Mikor már sokáig húzódott a meddő vita, Klára az egyik kezével megragadta az oltárterítőt - ezzel a régi szokás szerint menedékjogot kért a templomtól -, másik kezével pedig lekapta fejéről a kendőt, s a rokonok meglátták lenyírt fejét. Ebből megtudhatták, hogy Klára visszavonhatatlanul Istennek szentelte magát.
Ezt követően az apácák úgy határoztak, hogy a várható zaklatások miatt jobb lesz, ha Klára és barátnője elhagyják a zárdát. A Panso melletti San Angelo-kolostorba mentek, ahol Klára húga, Ágnes is csatlakozott hozzájuk. Az apácák itt is féltek, ezért április végén útjukra bocsátották a ,,szökevényeket". Ferenc ekkor úgy határozott, hogy véglegesen az Assisi melletti San Damiano-kápolna mellett telepíti le őket. Itt alakult meg a ferences apácák első kolostora.
Klára haláláig a kolostor lelkianyja volt. Sokan határozták el, hogy csatlakoznak hozzá. Nemcsak a legkisebb húga, Beatrice, hanem édesanyja, Hortulana asszony is felvételét kérte a kolostorba, amikor megözvegyült.
Klára nagy elszántsággal kezdte kolostori életét, és nagyon sokat követelt önmagától, annyira, hogy Szent Ferencnek kellett közbelépnie, és a vezeklésnek korlátot szabnia. Nővéreitől azonban nem kívánta meg ezt a szigort, sőt, állandóan mérsékletre és józanságra intette őket.
A kolostor csendjében, kiszakítva a világ forgatagából, abból a felismerésből formálta meg az életet, hogy a szerzetesek az egész titokzatos test minden tagjáért felelősek, életük összefügg az összes keresztény életével, és sokaknak segítségére vannak. Ezzel elzárt szegénységük apostoli távlatokat nyert.
A kolostorban igazi szegénység uralkodott. Így írt Klára Prágai Szent Ágnesnek: ,,Ó, boldog Szegénység! Örök gazdagságot rejt magában azok számára, akik szeretettel ölelik magukhoz! Ó, szent Szegénység! Isten a mennyek országát ígéri és a boldog élet hervadhatatlan koszorúját adja annak, aki birtokolja a szegénységet, és törekszik utána. Ó, Szegénység, mennyire tetszel Istennek! Az Úr Jézus Krisztus, ki a mennyet és a földet kormányozza és vezérli, aki szólt, és mindenek lettek, páratlanul magához ölelt!" Klárának hosszasan meg kellett küzdenie ezért a szegénységért. A IV. lateráni zsinat ugyanis 1215-ben úgy rendelkezett, hogy az új szerzetesi közösségnek a már meglevő regulák közül kell kiválasztaniuk életszabályukat. Kláráék számára legkézenfekvőbb a bencés apácák regulája lett volna, de ez a regula azt a szegénységet, amelyet Klára Ferenctől megismert, nem biztosította. Ferenc olyan regulát adott testvéreinek és nővéreinek is, amely szerint nemcsak egyenként, hanem közösségben sem birtokolhatnak semmit, és megélhetésükért koldulniuk kell. Ahhoz, hogy törvényesen élhessenek ebben a formában, Klárának meg kellett szereznie a pápai jóváhagyást. Ezért harcolt a szó szoros értelmében mindhalálig. Nem türelmetlenkedett, nem lázadozott, de harcolt, nagyon következetesen.
III. Ince pápa végül megadta a klarissza apácáknak a szegénység privilégiumát, ami annyit jelentett, hogy a ferences nővéreket senki nem kényszeríthette arra, hogy vagyonuk legyen. A regula jóváhagyását pedig IV. Incétől kapták meg, aki maga vitte el azt Klára halálos ágyához 1253. augusztus 9-én. Klára életének legnagyobb öröme volt ez.
IV. Ince pápa két alkalommal is felkereste Klárát. Megrendítő találkozások voltak ezek a pápa és a szegény, ágyban fekvő apáca között. (Klára 1244-től kezdve szinte folyamatosan ágyban fekvő beteg volt.) A pápai udvarból leginkább Hugolino bíboros ismerte fel a szent jelentőségét, az a Hugolino, aki később IX. Gergely pápa lett. Így írt Klárának: ,,Rád bízom a lelkemet, és úgy ajánlom a gondjaidba, ahogyan Krisztus a kereszten Atyjának ajánlotta a lelkét. Az ítélet napján majd számot adsz róla, ha nem fogsz gondoskodón törődni a lelkemmel. Én ugyanis bizonyos vagyok abban, hogy eléred a legfőbb Bírónál azt, amit állhatatos önátadásoddal és számtalan könnyeddel kérsz."
Miután Klára 1253. augusztus 11-én meghalt, a pápa Perugiából bíborosaival együtt eljött a temetésére. 1255. augusztus 15-én avatták szentté. Ünnepét azonnal felvették a római naptárba, augusztus 12-ére. 1969 óta augusztus 11-én ünnepeljük
Jóságos Istenünk, te az evangéliumi szegénység szeretetét oltottad Szent Klára szívébe. Közbenjárására add, hogy mi is kövessük a szegény és alázatos Krisztust, és így eljussunk színed látására a mennybe. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Források
Diós István: A szentek élete
Puskely Mária: A keresztény Európa szellemi gyökerei. Az öreg földrész hagiográfiája
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Jeruzsálemben a keresztények a Szűzanya sírjához vonulhatnak
  2019-08-11 22:05:26, vasárnap
 
  Jeruzsálemben a Getszemáni ferences közösség testvérisége a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünneplésére készül. Ez az egyetlen nap az évben, amikor a latin rítusú keresztények a Szűzanya sírjához vonulhatnak körmenetben.
Nagyobb kép Link
...... .......


Augusztus 14-én virrasztást és fáklyás körmenetet tartanak. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén először arab nyelvű szentmisét mutatnak be, majd a szentföldi kusztos tartja az úgynevezett ,,pápai szentmisét". Az ünnepségsorozatot a Mária sírjához vezető zarándoklat zárja le az esti imádság után.
,,Egy nagyon erősen üldözött földön, mely sokat szenved, mi az Úrtól és Szűz Máriától békét kérünk a Szentföldnek, főként az itt élő keresztények számára" - ezzel az imaszándékkal fordulnak a Szentföldön élő ferencesek és az ide érkező zarándokok Jeruzsálemben az isteni Gondviselés felé. A szentföldi ferences kusztódia ugyanis minden évben augusztus 14-15-én ünnepségsorozatot tart, ,,melyben Krisztus húsvétjának gyümölcseire, a feltámadásra és szent anyjának a mennybevételére emlékeznek" - nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Benito José Choque testvér, a jeruzsálemi Getszemáni konvent ferences guardiánja.
,,Mária a Fia mellett áll. A jeruzsálemi egyház ránk hagyományozta Mária eltemetésének a helyét, mely Jeruzsálem temetői negyedében található. Hivatásunk arra szólít, hogy újra felfedezzük azt a kapcsolatot, mely Szűz Máriát szenvedő Fiához kapcsolja" - magyarázza az argentin ferences atya, aki harminc éve él a Szentföldön, és kilenc éve áll a getszemáni közösség élén. Összesen 12 ferences testvér alkotja azt a közösséget, mely az olajfák kertjének anyaházában, továbbá Betfagéban, Betániában és a Dominus Flevit-házban működik.
Az ünnepségsorozat programja augusztus 14-én máriás fáklyás menettel kezdődik, melyre az összes zarándokot várják. Ők pedig napról napra mind többen érkeznek a szentföldi ünnepekre. Az apostolok grottája fölött egy kert található, mely a legközelebb van Mária sírjához. Este fél kilenckor az összes ferences és minden zarándok részt vesz a máriás körmeneten. Ezt követően a Szenvedés bazilikájához vonulnak, és beviszik a körmenetben hozott Mária-szobrot, majd felolvassák a Mária tranzitusáról, halálba szenderedéséről szóló szöveget, melyet korai apokrif iratok őriztek meg.
1950. november elsején XII. Piusz pápa a Munificentissimus Deus kezdetű apostoli konstitúcióval ünnepélyesen kihirdette a mennybevétel dogmáját, mely pontosítja, hogy a fönséges Istenanya ,,földi életének befejezése után testével-lelkével együtt fölvételt nyert a mennybe, föltámadt Fia dicsőségébe", és így oltalmat nyert a sírban való megromlástól. Ez a hittétel dogmatikai formába önti a keresztény nép ősi hagyományát, melyről már az ötödik századtól iratok tanúskodnak Jeruzsálemben. A Szűz Mária megdicsőülésével foglalkozó legrégibb irat a Transitus Mariae a 4. sz. végéről, amely sok legendás részlete mellett a hagyományra is utal. A jeruzsálemi kalendárium az ünnep napját is rögzíti augusztus 15-ére, így Isten anyjának általános emlékezetét a mennybevétel konkrét ünnepére változtatja.
A mennybevétel ünnepnapján reggel fél nyolckor arab nyelvű szentmisét tartanak az Árulás barlangjánál, mely egészen közel van Mária sírjához. Tíz órakor kezdődik a Szenvedés bazilikájában az úgynevezett pápai szentmise, melyet Francesco Patton szentföldi kusztos mutat be. Ez nagyon fontos mozzanat a helyi egyház, a jeruzsálemi anyaközösség életében. Az ünnep egyetlen dicséret Szűz Mária tiszteletére, ahogy a Bibliában olvassuk a szent városról: ,,Te, Jeruzsálem dicsősége, Te Izrael öröme, Te népednek tisztessége vagy!"
Augusztus 15-én az esti ima, a vesperás után a ferences közösség zarándoklatot vezet Mária sírjához. Ez az egyetlen alkalom, amikor a latin rítusú keresztények a Szűzanya sírjához vonulhatnak processzióban, és ott a sírt tisztelhetik. Ilyenkor jelen van a görög és az örmény patriarkátus képviselete is. A Mária sírját őrző, kereszt formájú bazilika gondját az ortodox keresztények, görögök és örmények viselik. Az egész év során ez az egyetlen alkalom, amikor latin rítusú szertartást végezhetnek a római katolikusok, éppen Nagyboldogasszony napján. Először a ferences kusztos lép a sírba, majd egymást követően az összes zarándok, és tisztelettel megcsókolják a Szűzanya sírját.
A jeruzsálemi Getszemáni konvent ferences guardiánja elmagyarázza: ,,Éppen a zarándoklatok tanúsítják, hogy az Úr él, jelen van, és együtt halad az emberiséggel a történelem során, akik a béke adományát kérik tőle. Az Isten Anyja iránti tisztelet egyképpen kedves minden kereszténynek, a latinoknak és a különféle ortodox egyházaknak. Mintegy két héttel a latinok augusztus 15-i ünnepe után, augusztus 29-én tartják a nagy ortodox ünnepet, ekkor az összes szentföldi ortodox keresztény megünnepli Mária mennybevételét. Megható látvány, ahogy a mintegy száz széles lépcsőfokon, kezükben égő gyertyát tartva a zarándokok leereszkednek az elszenderedés sírjához. Hiszem, hogy minden egyes gyertyaszál egy-egy fohász, könyörgés Isten Anyja szeretetéhez" - zárja a Vatikáni Rádiónak adott riportját Benito José Choque testvér, a jeruzsálemi Getszemáni konvent ferences guardiánja.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A jövő bajnoka - kézis kislány
  2019-08-11 21:28:20, vasárnap
 
  ...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
U 17-es női kézilabda csapat E. bajnok lett
  2019-08-11 21:12:42, vasárnap
 
  A magyar U17-es leány kézilabda-válogatott 28-24-re legyőzte Svédországot a celjei Európa-bajnokság döntőjében, így hibátlan teljesítménnyel lett aranyérmes.
...... .........


Az aranyérmes magyar válogatott kerete:
Bánhidi Barbara (NEKA), Bukovszky Anna (Vác), Juhász Gréta (NEKA), Faragó Luca (NEKA), Farkas Johanna (Győr), Horváth Nikolett (NEKA), Kajdon Blanka (NEKA), Koronczai Petra (Dunaújváros), Kubina Molli (NEKA), Kürthi Laura (Győr), Mérai Maja (NEKA), Nagy Laura (NEKA), Németh Kata (Dunaújváros), Rittlinger Lotti (Mohács), Vámos Mira (NEKA), Woth Viktória (NEKA), Zsigmond Panna (Ferencváros), edző: Ifj. Kiss Szilárd, Papp György
...... ........... ........


Döntő: Magyarország-Svédország 28-24 (13-9)
A 3. helyért: Dánia-Franciaország 21-28

1) Magyarország Európa Bajnok
2) Svédország
3) Francia ország

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Csak az úton járó, fejlődő hit tudja.....
  2019-08-11 20:38:12, vasárnap
 
  Ferenc pápa: Csak az úton járó, fejlődő hit tudja megvilágítani az élt éjszakáját.

- Magyar kurír oldalon
A Szentatya augusztus 11-én a déli Angelus elimádkozásakor először a virrasztásról szóló jézusi tanításról elmélkedett, utána pedig a genfi egyezmények hetvenedik évfordulójáról emlékezett meg.
...... ......


Kedves testvéreim, jó napot kívánok!
A mai evangéliumi szakaszban (vö. Lk 12,32-48) Jézus állandó virrasztásra szólítja fel tanítványait. Miért? Hogy észrevegyék Isten átvonulását életükön, Isten ugyanis állandóan átvonul az életen. Jézus azt is megmondja, miképpen virrasszunk: ,,Legyetek készen, felövezett derékkal és meggyújtott lámpással" (Lk 12,35). Így kell tehát várakozni. Mindenekelőtt ,,felövezett derékkal": ez a kép az útra kész zarándok magatartására utal. Nem szabad megtelepedni kényelmes és biztonságos helyeken, hanem késznek kell lennünk a ráhagyatkozásra, az egyszerű nyitottságra, rábízva magunkat Isten átvonulására életünkön, Isten akaratára, aki vezet bennünket a következő cél felé. Az Úr mindig velünk jár, és sokszor kézen fogva kísér, vezet bennünket, hogy ne hibázzunk ezen az oly nehéz úton.
Az Istenben bízók tudják ugyanis, hogy a hívő élet nem statikus, hanem dinamikus! A hívő élet folyamatos úton lét, mindig új szakaszok felé indulás, melyeket maga az Úr mutat meg nap nap után. Mert ő a meglepetések Ura, az újdonságok Ura, de az igazi újdonságoké!
Az első teendő - ,,a derék felövezése" - után az is feladatunk, hogy a ,,lámpást meggyújtva" tartsuk, hogy be tudjuk világítani az éjszaka sötétjét. Vagyis hiteles és érett hittel kell élnünk, mely képes megvilágítani az élet sok ,,éjszakáját". Ismerjük, mit jelent ez, mindnyájan átmentünk lelki éjszakákon. A hit lámpása megkívánja, hogy állandóan tápláljuk a Jézussal való találkozással, amikor szív a szívvel találkozik az imában és Jézus szavának hallgatásában.
Megismétlem, amit sokszor mondtam már nektek: mindig vigyetek magatokkal - a zsebetekben, a táskátokban - egy kis evangéliumot, hogy olvasgassátok. Ez találkozás Jézussal, Jézus szavával!
A Jézussal - az imában és az ő szavában - való találkozásnak ez a lámpása azért bízatott ránk, hogy mindenki javára szolgáljon: vagyis senki sem zárkózhat magába saját üdvösségének bizonyosságában, másokkal nem törődve. Képzelgés azt hinni, hogy valaki képes önmagától megvilágosodni.
Nem lehetséges! Képzelgés! Az igazi hit megnyitja a szívet a felebarát előtt, és a testvérekkel, főleg a szükséget szenvedőkkel való közösségvállalásra indít.
És Jézus, hogy megértesse velünk ezt a magatartást, elmondja a szolgákról szóló példázatot, akik a menyegzőről hazafelé tartó uruk érkezésére várnak (Lk 12,36-40). Jézus ezáltal a virrasztás egyik további szempontjára világít rá: késznek kell lennünk az Úrral való végső és végérvényes találkozásra. Valamennyien találkozni fogunk vele! Valamennyiünk számára elérkezik a találkozás napja! Mindenkinek megvan a saját dátuma a végérvényes találkozásra! Azt mondja az Úr: ,,Boldogok azok a szolgák, akiket az úr, amikor megérkezik, virrasztva talál! [...] És ha az éjszaka közepén vagy napkelte előtt érkezik is, és virrasztva találja őket: boldogok azok a szolgák!" (Lk 12,37-38).
E szavakkal az Úr emlékeztet bennünket arra, hogy az élet út az örökkévalóság felé; ezért feladatunk, hogy kamatoztassuk összes tehetségünket, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ,,nincs itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük" (Zsid 13,14).
Ebből a szempontból minden pillanat értékessé válik, s ezért a menny után vágyakozva kell ezen a földön élnünk és cselekednünk: két lábbal állva a földön, járva a földön, dolgozva a földön, jót cselekedve a földön, de szívünkkel a mennyre vágyakozva.
Mi nem tudjuk igazán felfogni, miben is áll ez a rendkívüli öröm, Jézus azonban megsejteti velünk a szolgáit hazaérkezésekor még ébren találó úr hasonlatával: ,,felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, odamegy, és felszolgál nekik" (Lk 12,37). A mennyország örök öröme így mutatkozik meg: a helyzet megfordul, és már nem a szolgák fogják - vagyis nem mi fogjuk - szolgálni Istent, hanem maga Isten áll majd szolgálatunkba. És Jézus már mostantól ezt teszi: Jézus imádkozik értünk, Jézus néz minket és kéri az Atyát értünk, Jézus már most szolgál bennünket, ő a mi szolgánk. Ez lesz majd a végérvényes öröm! Amikor az irgalomban gazdag Atyával való végső találkozásra gondolunk, ez reménnyel tölt el bennünket, és arra ösztönöz, hogy állandóan törekedjünk megszentelődni, s egy igazságosabb és testvériesebb világot építeni.
Szűz Mária az ő anyai közbenjárásával támogassa eme törekvésünket!
*
...... ........... ...........


A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után:
Kedves testvéreim!
Holnapra esik a genfi egyezmények hetvenedik évfordulója, melyek fontos nemzetközi jogi eszközök: határt szabnak az erőszak alkalmazásának, háborús időszakban a civilek és a foglyok védelmét szolgálják. Ez az évforduló ébressze rá mind jobban az államokat annak nélkülözhetetlen szükségességére, hogy védeni kell a fegyveres konfliktusoktól szenvedő emberek életét és méltóságát. Mindenkinek be kell tartania a nemzetközi humanitárius jog által emelt korlátokat, védeni kell a fegyvertelen lakosságot és a polgári élet struktúráit, különösen a kórházakat, az iskolákat, az istentiszteleti helyeket, a menekülttáborokat. És ne felejtsük el, hogy a háború és a terrorizmus mindig súlyos veszteséget jelent az egész emberiség számára. Az emberiség nagy vereségét jelentik!
Köszöntelek mindnyájatokat, rómaiak és más országokból jött zarándokok: köszöntöm a családokat, az egyházközségi csoportokat, a társulatokat!
Ma is sok fiatal van itt. Szeretettel köszöntelek benneteket! Külön is köszöntöm a saccolongói és a creolai tinédzsereket, a veronai ifjúságpasztorációs csoportot, valamint a cittadellai fiatalokat.
Szép vasárnapot kívánok mindenkinek! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! A viszontlátására!

Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

*
- Ferenc pápa: A hit éjszakájából virrad fel a feltámadás hajnala.
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
2019.08.11.Szentmise
  2019-08-11 20:34:19, vasárnap
 
  Mottója:
"Boldogok azok a szolgák, akiket Uruk megérkezésekor ébren talál"
" Lelki kincseket gyűjtsünk, mellyel az Istenhez közeledünk, és a mennybe is eltudjuk vinni. "
"Ahol a kincsed, ott van a szíved.

Videó Link

........



...... ........


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
1948-ban, a Bartók verseny gála koncertjén
  2019-08-11 14:02:02, vasárnap
 
  A videón Beethoven Esz-dúr zongoraversenye Link
*
A 91 évesen is aktív Paul Badura-Skoda ausztriai zongoraművész 21 éves volt 1948-ban, amikor második lett a nemzetközi Bartók-verseny zongora szekciójában, a budapesti Zeneakadémián.
,,Egy 21 éves ifjútól nem lehet várni, hogy Beethoven csupa erő Esz-dúr- koncertjénél kellemesen hangzó muzikalitásnál többet produkáljon. Ebben a talentumban azonban megcsillan a majdan gyújtó és lelkesítő szikra.“ - méltatta a produkciót a korabeli Magyar Nemzet.
A művész honlapján egyébként Bartók Szvit-je is meghallgatható. A Szvit az 1948-as versenyen a versenyzők egyik kedvence volt az elődöntőkben. Link

És hogy milyen volt az 1948-as Bartók-verseny?
Kodály Zoltán volt a nemzetközi zsűri elnöke, és volt zongora, hegedű, kamarazene és zeneszerzés szekció is. A zsűrit függöny választotta el a versenyzőktől a színpadon, így csak azt tudták, hogy hányas számú versenyzőt juttatják tovább. A zongora verseny győztese a közönség kedvence, az akkor 23 éves Peter Wallfisch lett, aki a döntőben is Bartók Szvit-jét játszotta, a korabeli lapok szerint “megragadóan". A harmadik díjat az akkor 22 éves Bánhalmi György (George Banhalmi) kapta, aki néhány évvel később döntős lett az 1956-os brüsszeli Erzsébet királyné versenyen Link
Két másik magyar zongoraművész is a döntőbe jutott ugyanazon az Erzsébet királyné versenyen: egyikük, a világhírű zongoraművész és karmester Vásáry Tamás, ebben az évben a Bartók Világverseny zongora fordulójának zsűritagja
Vásáry Tamás az alábbi felvételen Liszt Ferenc: A-dúr zongoraversenyét játssza az 1956-os Erzsébet Királyné verseny döntőjében. A zongoraverseny a Bartók Világverseny idei zongora fordulójában, a zenekari döntő repertoárjában is szerepel.
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Csiszér László: Uram, Neked adom szívem
  2019-08-11 13:51:56, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Böjte Csaba: A szerelem tanösvény
  2019-08-11 13:46:26, vasárnap
 
  társas kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes hétfő este tartott előadásában a Korona Szálló dísztermében, amelyre rengetegen voltak kíváncsiak. A rendezvény a Házasság Hete elnevezésű programsorozat keretein belül valósulhatott meg.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Böjte Csaba testvér Utak egymáshoz
  2019-08-11 13:44:05, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 4056
  • e Hónap: 16732
  • e Év: 250479
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.