Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Edith Stein példa a fiatalok előtt .....
  2019-08-12 20:32:43, hétfő
 
  Edith Stein példa a fiatalok előtt - Ma is nehéz idők járnak, konstruktív ellenállásra van szükség.
Edith Stein alakja, műve és legfőképpen élete, amelyet az emberi jogok védelméért ajánlott fel, egészen addig, hogy meghalt a koncentrációs táborban, fáklya lehet a fiatalok és mindenki előtt. Angela Ales Bello filozófussal, a Pápai Lateráni Egyetem filozófia karának korábbi dékánjával beszélgetett az Agensir olasz katolikus hírügynökség munkatársa Edith Stein üzenetéről halála évfordulóján.
...... ......



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Mária csodálkozni és imádkozni tanít
  2019-08-12 20:28:27, hétfő
 
  Esterházy Pál egy titokzatos mosolyú Mária-szobrot vitt a Hanság mocsarai közt rejtőző Osliba. A szobor a falu éke, kincse, sok csoda forrása, sok zarándok menedéke lett.
Barsi Balázs Osliban: Mária csodálkozni és imádkozni tanít.
...... .......


Helyi és zarándok hívek százai gyűltek össze Osliban és ünnepelték együtt a Nagyboldogasszony-búcsút Mária mosolygó szobra körül augusztus 11-én. Az osli kegyhely főbúcsújának szónoka idén Barsi Balázs sümegi ferences szerzetes volt, aki a Magnificatról tanított, mely, mint fogalmazott, isteni anyanyelv. Élt évszázadokkal ezelőtt egy nagyúr, egy nádor. A Szent Szűz ,,ditsőséges lábainak legkissebbik Sámollya", ahogy magát nevezte. A tizenhetedik század végén egy titokzatos mosolyú Mária-szobrot vitt csónakon, vigaszul egy török pusztította, a Hanság mocsarai közt rejtőző kis faluba. A szobor a falucska éke, kincse és sok csoda forrása, számos zarándoklat célja lett.
Mi is elindulunk, ahogy évek óta mindig e szobor felé, idén is gyalogszerrel, áldással. Szent Annától megyünk lányához, mindannyiunk Édesanyjához. Nem hosszú az út, könnyű kisalföldi terepen vezet, végeláthatatlan erdők-mezők között. Reggeltől fogva érezzük, az anyai palást ránk boríttatott: felhők óvnak a nap forró sugaraitól. A Tölösnek nevezett erdő alján vendégünk érkezik, Barsi Balázs atya. Öröm önti el arcát, mikor megtudja, gyalogos zarándokok tartanak ugyanafelé a szentély felé, ahova ő is igyekszik.
...... .......


A Szűzanya idén ,,arannyal átszőtt ruhában" vár és fogad minket kis hajlékában, arcán az az ismerős és olyannyira vágyott kedvesség. Milyen szép ez az arc! Derűje magához vonz, mind közelebb, szemlélni, fürkészni ezt az örömet és elmerülni benne. Köszöntőt énekelve sorakozunk fel az oltár előtt, ahova idén is megérkeztünk Szent Anna kapuvári oltárától.
Aztán egy rövid énekpróba a szkólával a plébánián. Itt újra találkozunk Balázs atyával. Ő maga jön, az ének hangjaira, most is ott az öröm az arcán, milyen csodálatos ez, mondja, a magyarul énekelt gregorián.
Aztán megszólalnak a harangok, és felcsendülnek a Máriát köszöntő népénekek. Sokan vagyunk idén is, tele a templom, tele mögötte a szentmisének helyet adó kálvária, körös-körül is sokan állnak mindenfelé az utcákon.
Az olvasmány, mint mindig, most is a napba öltözött asszonyról és a sárkányról szól, a Jelenések könyvéből. Nem lehet ezt borzongás nélkül hallgatni, ha minden szavát szinte kívülről tudjuk is, annyiszor hallottuk már. Aztán az olvasmányközi ének zsoltárverse, ez is annyira ,,oslibúcsús": ,,Megdobban a szívem ünnepi örömtől, énekemet a királynak zengem." És a következő vers is, ami itt, ezen a helyen különös jelentőséget nyer: ,,kedvesség ömlik el ajkadon". Az evangéliumban, mint mindig, most is felhangzik a Magnificat.
A sümegi ferences szónok erről az imáról tanít. Azt mondja, a Szűzanya belső világából mély titkot tár föl, és általa Édesanyánktól tanulhatunk imádkozni. Belehallgatva a Szűzanya énekébe az ő Istennel való kapcsolata tárul föl előttünk. Elhangzik ez az egyszerű, de mélységekig ható mondat is:
"Az imádság a lét gyökere."
Igen, az imádság az Istennel való személyes kapcsolat. Nem teljesítendő feladat, elmondandó szövegek jegyzéke.
Én nem szerettem aludni, gyerekkoromban sem. Úgy éreztem, az alvás elveszi az életemből az időt. Csak a nagymamának sikerült úgy-ahogy megnyugtatnia. Mindig így kezdte a történeteit: ,,Kisfiam, mikor az Úr Jézus a földön járt..." - régi emléket idéz, Barsi Balázs az Istennel való beszéd mellett arról is szól, hogy Istenről csak lényünk mélységéből szabad beszélni. - Lehet, hogy ezért lettem pap. Mert hallottam egy keresztényt valóban Istenről beszélni - teszi hozzá.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Keresztút Wikipedia
  2019-08-12 17:21:26, hétfő
 
  Itt olvasható Link
Stáció képeket gyönyörű szobrok ábrázolják
*
- Rózsafüzér királynője keresztút Link
Több névhez kötött keresztúti stációk vannak leírva
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Chantal Szent Johanna Franciska szerzetesnő
  2019-08-12 13:29:41, hétfő
 
  ...... ........... ........... ..........


...... ........... .............


- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
Az asszony igazi ékessége az, hogy istenfélő.
Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja. Férje egész szívével ráhagyatkozik, és nem jár rosszul vele. Mindig javára van, sohasem kárára, életének minden napján. Előteremti a gyapjút és a kendert, és mindent beszerez ügyes kézzel Kinyújtja karját a guzsaly után, és kezével megfogja az orsót. Kiterjeszti kezét az elnyomott fölé, a szűkölködőnek meg karját nyújtja. Csalfa dolog a báj, a szépség mulandó, de az istenfélő asszony dicséretet érdemel. Magasztaljátok keze munkájáért, és a városkapuknál dicsérjétek tetteit.
Ez az Isten igéje. Péld 31,10-13.19-20.30-31

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám.
Egy alkalommal Jézust fölkeresték anyja és rokonai. De nem mentek be a házba, ahol Jézus tanított, hanem hívatták őt. Akik körülötte ültek, odaszóltak Jézusnak: ,,Anyád és rokonaid kint vannak, és keresnek téged."
Jézus azonban így válaszolt: ,,Ki az én anyám? Kik az én rokonaim?" Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, és csak ennyit mondott: ,,Ezek az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám!"
Ezek az evangélium igéi. Mk 3,31-35

*
- CHANTAL SZENT JOHANNA FRANCISKA
Franciaországban született. Bérmáláskor vette fel a Franciska nevet. De Chantal báróhoz ment férjhez, és hat gyermekük született. Két gyermekét és férjét korán elvesztette. Egy lelkigyakorlaton megismerkedett Szalézi Szent Ferenccel, akit felkért, hogy legyen a lelki vezetője. Az ő irányítása alatt
Franciska szépen haladt a tökéletesség útján: ápolta a betegeket, haldoklókat, gondozta a szegényeket. Kastélyának falán még egy ajtót is vágatott, hogy gyorsabban tudja ott kiadni az ételt. Isten csodával jelezte, hogy kedves előtte
Franciska adakozása, mert az éléstárból sosem fogyott ki az osztandó liszt. Szalézi Szent Ferenc munkatársaként segített megalapítani a vizitációs (Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatásáról nevezett) nővérek szerzetesrendjét. Ennek tagjai fiatal lányok, vagy özvegyek lettek, akik elmélkedéssel és imádsággal igyekeztek Istennek tetsző életet élni. Franciska sokat utazott, és fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy újabb és újabb rendházakat hozzon létre. Egy pestisjárvány
alkalmával a városban maradt, hogy gyámolítsa a lakosságot és összefogásra buzdítson, az ínséget szenvedőkön pedig élelemmel segítsen.
Tüdőgyulladásban hunyt el. Szalézi Szent Ferenc közelében nyugszik, koporsóikat az oltár köti
össze. Szent Franciska minden élethelyzetében megtalálta a módját annak, hogy munkájával hogyan építheti Isten országát. A héten te is ott segíts, ahol csak tudsz!

- Magyar kurír oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
19. évközi hét hétfő 08.12
  2019-08-12 13:25:25, hétfő
 
  Péter a halász
...... .......



OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
Mózes az Úr törvényének megtartására buzdítja népét.
Moáb síkságán Mózes ezt a beszédet intézte a néphez: ,,És most halld, Izrael! Mi mást kíván tőled az Úr, a te Istened, mint azt, hogy féld az Urat, a te Istenedet? Járj az Úr útjain, szeresd őt, és szolgálj a te Uradnak, Istenednek teljes szívedből és teljes lelkedből! Tartsd meg az Úr parancsait és rendeléseit, amelyeket ma adok neked, hogy jó dolgod legyen!
Nézd, az Úré az ég, a magasságos ég, a föld és minden, ami rajta van! Mégis a ti atyáitokat kedvelte és szerette az Úr. Az ő utódaikat, vagyis titeket választott ki minden nép közül, miként ez ma nyilvánvaló előttetek.
Metéljétek tehát körül szíveteket, és ne keményítsétek meg nyakatokat, mert az Úr, a ti Istenetek a legfelségesebb Isten, a legnagyobb Úr, nagy, hatalmas és félelmetes Isten, aki nem néz sem személyre, sem ajándékra. Igazságot szolgáltat árvának és özvegynek, szereti a jövevényt, élelmet és ruházatot ad nekik. Szeressétek ti is a jövevényeket, mert egykor ti is azok voltatok Egyiptom földjén!
Féld a te Uradat, Istenedet, csak őneki szolgálj, őhozzá ragaszkodjál, és az ő nevére esküdj! Ő a te dicsőséged és a te Istened! Ő művelte azokat a nagy és félelmetes dolgokat, amelyeket tulajdon szemed látott. Hetvenen voltak atyáitok, amikor leköltöztek Egyiptomba, és íme, úgy megsokasított téged az Úr, a te Istened, mint az ég csillagait!"
Ez az Isten igéje. MTörv 10,12-22

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus az ő szenvedéséről és haláláról beszél, és megfizeti a templomadót.
Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak:
,,Az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad." Erre a tanítványok igen elszomorodtak.
Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: ,,A ti Mesteretek nem fizet templomadót?" - ,,De igen" - felelte. Amikor belépett a házba, Jézus megelőzte őt kérdésével: ,,Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?" ,,Az idegenektől" - felelte Péter. Erre Jézus így szólt: ,,A fiak tehát mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és érted!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 17,22-27

Imádság
Üdvözítő Istenünk! El kell fogadnunk azt a tényt, hogy a te akaratod az volt, hogy szenvedésével és halálával váltson meg bennünket Jézus. Be kell látnunk: félre kell tennünk emberi gondolatainkat, hogy megérthessük a te szándékaidat! Azt az isteni szándékot, amely megengedte az emberi gyűlölet tombolását, megengedte a keresztre feszítést azért, hogy a szeretet legnagyobb jelét adja. A te irántunk való szereteted legnagyobb tanújelét láthatjuk abban, hogy Fiad, Jézus értünk szenvedett és értünk halt meg a keresztfán. Segíts felismerni Jézusban Megváltónkat!

Elmélkedés
A mai evangéliumi részlet helyszíne Kafarnaum városa, ahol Jézus többször is tartózkodott, hiszen itt lakott Péter apostol, s bizonyára az ő házában szokott megszállni. A téma a templomadó megfizetése, amit a kafarnaumi adószedők vetnek fel. Nem azokról az adószedőkről, vámosokról van itt szó, akik a rómaiak számára szedték be az adókat, s akiket e tevékenységük miatt a nép megvetett, hanem olyan személyekről, akik a jeruzsálemi templom fenntartására gyűjtötték az adót. Jézus nem akarja kivonni magát e kötelezettség alól, nem akar botrányt okozni az adó meg nem fizetésével, azért a maga módján gondoskodik arról, hogy a templomadó megfizetésre kerüljön. Mestere utasítását követve Péter kifog egy halat, aminek a szájában talál egy pénzdarabot. A pénz két személy templomadójának megfelelő összeg, ebből megfizeti Jézus és maga után a templomadót.
Máté evangélista leírása alapján azonban világossá válik számunkra, hogy nem is az adófizetés miatt érdekes az eset, hanem Jézus ehhez kapcsolódó kijelentése miatt. Az Úr azt állítja, hogy a fiak mentesek az adófizetés alól. A jeruzsálemi templom az Isten háza. Jézus az Isten Fia, tehát őt, a Fiút nem terhelné az adófizetés kötelezettsége, mégis megteszi ezt. Jézus tehát itt tanítást ad arról, hogy ő a mennyei Atya Fia és az istenfiúság határozza meg egész földi életét.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2019. augusztus 12.
  2019-08-12 13:21:13, hétfő
 
  Sok érv hangzik el az egyházi adó befizetésével, pontosabban a be nem fizetéssel kapcsolatban. A legközelebbi munkatársak között is vannak, akik nem fizetnek párbért. Izgalmas kérdés. Jézus kétszer nyilvánul meg az adópénzzel kapcsolatban: szabad-e adót fizetni a császárnak? - kérdezik tőle később, amikor már ellene fordítható minden válasz. Itt csak Pétert kérdezik Jézus adófizetési szokásáról. Nemcsak a gyors és szűkszavú válasz miatt sejthetjük, hogy Péter zavarba jön a kérdéstől, hanem abból is, hogy Jézus nem várja meg, amíg valahogyan kiforogja magát a dolog, hanem egyből rátér az esetre. Mesébe illő fordulata van a történetnek. Péter, a halászember sokat megértett belőle.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Zarándoklat fél lábon
  2019-08-12 13:13:55, hétfő
 
  Katolikus ma oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Közeleg Nagyboldogasszony ünnepe.
  2019-08-12 13:09:50, hétfő
 
  Ezen a szép napon gondoljunk arra, hogy Mária élete is tele volt küzdelmekkel, akadályokkal. Ilyenkor mindig az Istenre tekintett, az Ő hangját kereste, és amikor meghallotta, "igent" mondott. Megtanulhatjuk Máriától ezt a rendkívüli nyitottságot Isten ajándékaira, amelyekkel minket is elhalmoz nap mint nap.
Vereb István a Laudetur Kiadó vezetője
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Érdekes történetek
  2019-08-12 13:08:26, hétfő
 
  Hiszed -.e hogy az akadályok ellenére az életed célba érhet?-

- Egy 53 éves hölgyet 30 év házasság után elhagyta a férje. Gyermekei már kirepültek. Egyedül maradt depressziójával, egészségügyi gondjaival. Feltette magának a kérdést, mit szeretne. Az aktivitást választotta. Rákbeteg egyesületnél önkénteskedett, ápolói tanulmányait felelevenítette, tárlatvezetést vállalt, bridzs klubba járt, utazgatott, mindazért, hogy kitöltse az idejét. Egyszer két nő elhívta kerékpározni. Nem tudta, hogy egy 100 km-es túrára mondott igent. Kerékpározás közben megérezte a jó levegőt, csodálta az elsuhanó tájat és valami megérintette belülről.

- Eldöntötte túl a 60 éven, hogy rendszeresen kerékpározni fog. Fejébe vette, hogy átteker az országon, Kaliforniától Floridáig, 4500 km-t. Megcsinálta. Mit tett ez a hölgy? Nem adta fel. Újabb célokat, motivációkat keresett magának. Emberek közé ment, tapasztalatokat szerzett. Túlnyújtózkodott a kényelmi keretein. Nem azért tette, mert kényelmes, hanem mert hasznos. A hasznosság útja vezet tovább, ez hoz megoldásokat, válaszokat az életemben. Mindez független az életkortól.

- Egy másik hölgy, Hilda, 73 éves volt, mikor már ízületi problémái voltak. Fájdalmai ellenére elindult sétálni. Ahogy ment, szűnni kezdett fájdalma, jobban érezte magát, belejött a sétába, kisebb dombok megmászásába. Ő a legidősebb nő, aki megmászta a Fujit Japánban. Milyen sok hetvenéves gondolja azt, hogy nincs értelme az életének, leépül. Pedig sok értéket, lehetőséget rejt még magában, amit felszínre hozhatna.
(Dr. Magyar Lóránt)

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 7558
  • e Hónap: 40712
  • e Év: 274459
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.