Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Szent Maximilian Kolbe áldozópap és vértanú
  2019-08-13 22:45:41, kedd
 
  ,,Senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért." Kolbe atya is ezt tette: az egész életét átható Isten iránti szeretetből adta életét társa helyett. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 14-én.
Kolbe atya 1894. január 8-án született a lengyelországi Zduńska Wolában szegény vallásos szülők gyermekeként. A keresztségben a Rajmund nevet kapta.
A család szűkös anyagi helyzete miatt csak a legidősebb fiú járhatott iskolába, ezért Rajmund megkísérelte, hogy otthon mindent megtanuljon, amit testvére, Ferenc hazahozott az iskolából. Egyszer édesanyja gyógyszerért küldte, s a patikus ámulva tapasztalta, milyen biztonsággal igazodik el a latin szavak között. Hosszasan elbeszélgetett vele, és fölismerte tehetségét. Felajánlotta, hogy latinórákat ad neki hetente. A fiú majd kiugrott a bőréből örömében. Csakhamar túlszárnyalta testvérét a tudásban.
1940-ben a németek kiürítették Niepokalanówot (a ,,Szeplőtelen" városát), ahol elöljáróként szolgált, Kolbe atyát az auschwitzi haláltáborba vitték. Itt önként jelentkezett egy halálra ítélt családapa helyett az éhségbunkerbe. Imáival és áldásával kísérte társait, akik közül ő maradt életben legtovább. 1941. augusztus 14-én, Nagyboldogasszony vigíliáján injekcióval megölték.

Istenünk, te Szent Maximilian Kolbe áldozópapot és vértanút betöltötted a Szeplőtelen Szűz iránti odaadással, a lelkekért való buzgósággal és az emberek iránti szeretettel. Közbenjárására add, hogy a te dicsőségedre embertársainkat buzgó lélekkel szolgáljuk, és így életünkben, halálunkban szent Fiadhoz hasonlítsunk. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Bővebben Link

*
- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
Az igazak halálát Isten úgy fogadja, mint egészen elégő áldozatot.
Így szól az örök Bölcsesség:
Az igazak lelke Isten kezében van, és a halál kínja nem érheti őket. Az esztelenek szemében úgy látszott, hogy meghaltak; a világból való távozásukat balsorsnak vélték, elmenetelüket megsemmisülésnek. Ők azonban békességben vannak.
Mert ha az emberek szemében szenvedtek is, a reményük telve volt halhatatlansággal.
Kevés fenyítés után nagy jótéteményekben részesülnek, mert Isten próbára tette és magához méltónak találta őket.
Mint aranyat a kohóban, megvizsgálta és elfogadta őket egészen elégő áldozatul. Az (utolsó) ítélet idején majd felragyognak az igazak, és olyanok lesznek, mint a szikra, amely a tarlón tovaharapódzik.
Nemzetek fölött ítélkeznek majd, és népeken uralkodnak: és az Úr lesz a királyuk mindörökre.
Akik benne bíztak, akkor majd megismerik az igazságot, és akik hűségesek voltak, szeretetben nála maradnak, mert kegyelem és irgalom lesz választottainak osztályrésze.
Ez az Isten igéje.

SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Nekünk is életünket kell adni testvéreinkért.
Szeretteim!
Ne csodálkozzatok azon, hogy a világ gyűlöl titeket. Mi tudjuk, hogy a (lelki) halálból új életre keltünk, mert szeretjük testvéreinket. Akiben nincs szeretet, az a (lelki) halálban marad. Aki pedig gyűlöli testvérét, az gyilkos. Viszont tudjátok, hogy egyetlen gyilkosnak sem lehet része az örök boldogságban.
Abból ismerjük meg (Isten) szeretetét, hogy életét adta érettünk. Nekünk is életünket kell adnunk testvéreinkért. De megvan-e bennünk az Isten szeretete, ha azt látjuk, hogy valamelyik testvérünk szükséget szenved, és elzárjuk előle szívünket, pedig módunkban állna, hogy segítsünk rajta?
Szeretteim, ne csak szóval és beszéddel szeressünk, hanem tettel és igazsággal!
Ez az Isten igéje. Bölcs 3,1-9 vagy 1Jn 3,13-18

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus új parancsolata: szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket!
Jézus így tanított az utolsó vacsorán:
,,Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.
Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek.
Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,12-16
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
legfontosabb feladata apostollá válni
  2019-08-13 22:40:44, kedd
 
  Székely János: A cigány pasztorációban dolgozók legfontosabb feladata apostollá válni

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Egy iraki domonkos nővér megrendítő tanúságtétele:
  2019-08-13 22:38:37, kedd
 
  Egy iraki domonkos nővér megrendítő tanúságtétele: Számos keresztény úgy érzi, Isten elhagyta őket
,,Hogy mit ismétlek az eltévedt keresztényeknek? Az Úristen nem hagyott el minket. Hinnünk kell őbenne. De azt hiszem, nem kimondani kell, hogy hiszek: ennek a hitnek jelen kell lennie a kezekben, a szívekben, az értelmünkben, hogy dolgozzunk. Isten kezeket, szívet és értelmet adott - hogy vele együtt egy jobb világot építsünk.
A Ninivei-fennsíkon található Karakos városában él Silvia Batras domonkos nővér. Az iraki keresztények helyzetéről: menekülésről, visszatérésről, eltévelyedésről, az újjáépítés reményéről nyilatkozott a Vatican Insider vatikáni hírportál munkatársának
...... ........


Amikor a Ninivei-fennsíkon elterjedt a hír, hogy jövőre Ferenc pápa Irakba látogathat, kitörő öröm töltötte el az embereket. Meghatott a Szentatya szándéka, hogy közénk jön, hogy kinyilvánítsa közelségét és együttérzését: szükségünk is van rá. A háború - ebben a formájában véget ért, de az emberek nehezen lelnek békére" - mondja az al-Kusból (Alqosh) származó 38 éves iraki domonkos szerzetesnővér, Silvia Batras. 2014. augusztus 1-jén, az Iszlám Állam frontvonalának közeledtével elhagyták a telszkufi rendházat, és az al-kusi domonkos intézményben találtak menedéket. Öt nap múlva elterjedt a hír, hogy az Iszlám Állam katonái ide is benyomulnak, éjnek éjjelén sikerült a helyiek többségével együtt Kurdisztánba menekülnie. Erbílben élt, ahol a helyi domonkos közösséget vezette, hittant tanított, és a keresztény menekültek számára létrehozott iskola igazgatóhelyettese volt. Tavaly júliusban visszatért a Ninivei-fennsíkra, ahol Karakosban telepedett le nővértársaival együtt.
Milyen állapotok fogadták önöket Karakosban a felszabadítást követően, amikor a nővérekkel visszatértek a városba?
Mindenhol romokat találtunk. A házak többségét kifosztották, kiégtek, vagy bombatalálat pusztította el őket, a templomokat lerombolták, a rendházak is a lángok martalékává váltak. A nővérek teljesen használhatatlan állapotban találták a konventünket: az Iszlám Állam katonáinak pusztítása mindenre kiterjedt, még a könyvtár köteteit is elégették.
Egy héttel később, amikor a nővérek visszatértek a településre, az épületet még rosszabb állapotban találták: valaki pár nappal korábban egy robbanó szerrel megrakott járművel felrobbantotta. Az idő múlásával, sok áldozattal a rendház és az iskola újjáépült. Sikerült az óvodát, az általános iskolát és a felső tagozatot is beindítanunk, ahol igazgatóhelyettes lettem. Szeretném őszinte hálámat kifejezni az olasz egyháznak és a Kirche in Not (Szükséget Szenvedő Egyház) pápai jogú segélyszervezetnek, hogy támogatták az újjáépítést.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
70 éves Farkas István SP - köszöntése
  2019-08-13 22:31:53, kedd
 
  Szilvásy László tartományfőnök személyes élményeken alapuló beszédében kiemelte az ünnepeltnek azt a nyitottságát, párbeszédkészségét, közvetlenségét és mindent átható lendületét, amellyel a fiatalok isten- és egyházképét formálta.
Hitből táplálkozó töretlen lendület - 70 éves Farkas István SP
...... .....


Augusztus 10-én ünnepi szentmise keretében köszöntötték Dunaszigeten Farkas István piarista szerzetest, korábbi igazgatót, házfőnököt, oktatáspolitikust rendtársai, családtagjai, barátai, volt tanítványai és hívei 70. születésnapja alkalmából. A szentmise főcelebránsa Szilvásy László piarista tartományfőnök volt. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott többek közt Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök, Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere, Hoffmann Rózsa oktatáspolitikus, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős korábbi államtitkára és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, akik az ünnepelthez fűződő személyes történeteik megosztása mellett elismerően beszéltek ,,Lupus atya" szakmai életútjáról.
...... .......



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Több mint 26 ezer látványeffekt lesz az augusztus 20-i .....
  2019-08-13 21:47:18, kedd
 
  Több mint 26 ezer látványeffekt lesz az augusztus 20-i tűzijátékban. Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, amelyet a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével terveztek - mondta el Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az ünnepi rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. A nemzeti ünnep szlogenje az ,,Isten éltessen, Magyarország!" lesz. A nemzeti ünnep központi rendezvényei az elmúlt évekhez hasonlóan három napon keresztül tartanak. A Mestersége ünnepe már augusztus 17-én elkezdődik a budai Várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és a három napon át várja a látogatókat a Kárpát-medence népi gasztro kultúrájának bemutatásával. Lesznek gyerekprogramok és koncertek, fellép mások mellett a Hooligans, Deák Bill Gyula, a Beatrice és a Csík Zenekar.
- Az augusztus 20-i programok a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvéd tisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Benkő Tibor honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet tart Áder János köztársasági elnök. Légi parádét tart a Magyar Honvédség a Lánchíd és a Parlament közötti Duna szakasz felett; az 50 percesre tervezett programon tizennégy repülőgépet (köztük Gripeneket), helikoptereket és motorcsónakokat láthatnak a nézők.
dén is lesz ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István-bazilikában, a Szent Koronát pedig egész nap meg lehet nézni az Országházban.
- ,,Az augusztus 20-i fővárosi esti tűzijátékot a tavalyinál kevesebb, mintegy 222 millió forintból valósítja meg a kivitelező. A piro technikusok több mint 26 ezer látványeffektet terveztek, ehhez mintegy 6500 pirotechnikai elemet kell bekötni. A legmagasabb látványt jelentő tűzijátékbombákból legalább 3600 darab lesz, a tervezés a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével történt, a zenei aláfestés üteméhez hangoltan" - hangsúlyozta Kovács Zoltán.
Hozzátette: a rendezvénysorozat középpontjában idén is a biztonság áll, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már megkezdte munkáját. A tűzijátékot egy ideiglenes vezetési pontról fogják felügyelni és irányítani, ,,ha kell, a műsor bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomással leállítható". A tűzijátékot kilenc helyszínről (a Duna két szakaszán összesen hét uszályról és pontonról, a Lánchídról, valamint az Erzsébet hídról) lövik fel és idén is lesz meglepetés
Ünnepi tűzijáték 2019 - bemutató videó Link.

- Magyarország tortája idén a Boldogasszony csipkéje elnevezésű mű lett, Magyarország cukormentes tortája a szegedi A Cappella Cukrászda alkotása, a Kicsi gesztenye - itt mutatjuk be a győztes finomságokat! .Link

- Az ünnepi programsorozat honlapja Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Arató koszorú
  2019-08-13 21:36:45, kedd
 
  Népköltészet:
"Gazduramnak tisztelettel
jelentjük,
Az aratást ma délben
befejeztük,
Adja Isten, kövér legyen
minden búzaszem,
Fehér lisztből omlós kalács,
puha kenyér szülessen."

Már látható az aratókoszorú a Szent István-bazilikában.
......


Már látható a budapesti Szent István-bazilikában a Kárpát-medence aratókoszorúja, amelyet augusztus 20-án a Szent Jobb körmeneten is megtekinthetnek az érdeklődők.
A MAGOSZ és a NAK által szervezett Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében elkészült aratókoszorú. A míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú a magyar gazdatársadalom összefogását jelképezi, ezért is élesztette újra a hagyományt a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A MAGOSZ közleménye szerint az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át kedden ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének.
A közlemény idézi Jakab Istvánt, aki elmondta, hogy véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítik az aratókoszorút. Hozzátette, hogy ez jelképezi valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását. Szólláth Tibor kiemelte, hogy a Kárpát-medence aratókoszorúját hat hajdúnánási asszony napi nyolc órában, két hétig készítette.
Az átadást követően Snell György megáldotta az aratókoszorút, amelyet a néphagyomány esőcsigának is nevez a bő csapadék jelképeként és reményeként.
Képen: Jakab István, a MAGOSZ elnöke bal oldalt;, Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa középen; és Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, Hajdúnánás polgármestere jobb oldalon
...... .......



- Katolikus lexikon oldalon:
Aratókoszorú: búzakalászokból kötött →koszorú, amit az aratás befejezésekor az aratók vagy a marokszedők készítenek. Helyi elnevezései Hasznoson áldozókoszorú, Szemerén búzakoszorú, Szentesen esőzsák, Homok terenyén kalászkoszorú Zentán szakramentom. - Az aratók az ~t ünnepélyes fölvonulással vitték el a gazdához, jelezve ezzel is az aratás befejezését. Az aratóktól átvett ~t nagy becsben tartották. A tiszta szobában a mestergerendára akasztották, s ott függött egészen a vetésig, amikor is a belőle kimorzsolt magot a vetőmag közé keverték. Az ~ rituális meglocsolásának közvetlenül esővarázslás, közvetve bőség- és termékenységvarázslás jelentősége volt. - Az ~ kultikus eredetű, jelképes tárgy. A kk-ban, egészen a trienti zsin-ig tp-i sztelmény is volt. Mint jelkép szoros kapcsolatban áll a kereszttel, a búzakereszttel, amelyet sok helyütt külön e célra válogattak össze. A kereszt itt közvetlenül Jézusra, közvetve a halálon diadalmaskodó életre utal. Az ~ korona formában maradt fönn Erdélyben, főként ref. környezetben. Az erdélyi, partiumi ref. tp-ok némelyikében az →úrasztala fölött függő lámpát v. lámpatartót díszítették, koronázták meg vele. D.I.-U.Z.
Ethnogr. 1931. (Madarassy László: Az ~) - Bálint II:26. - MNL I:133.
...... ........... ........... ........... .....



...... ........... ........... ..............



- Néprajz kutatás oldalon:
Rendszerint az aratás utolsó vagy utolsó előtti napján fonják az aratók búzakalászból. Formája különböző: csigaszerű, korona vagy koszorú alakú. A nagyobb koszorút általában vesszővázra fonják. Virágokkal, különböző színű szalagokkal díszítik. Elnevezése is változó: esőzsák (Szentes), szakramentom (Zenta), áldozókoszorú (Hasznos), kalászkoszorú (Homok terenye), búzakoszorú (Szemere) stb. Legáltalánosabb az aratókoszorú név. Az aratókoszorú elkészítése rendszerint a marokszedő feladata, a kaszás csak a kalászok válogatásában és a vagdalásban segít. Aratás után a kész aratókoszorúval az aratók ünneplő ruhában vonultak be a gazda vagy a földesúr portájára (→ aratóünnep). Az aratókoszorút kézben, rúdon vagy fejre helyezve vitték; a koszorút vagy vivőjét a gazda, gazdasszony, a földesúr, az ispán vagy a bandagazda vízzel öntözte meg. Erdélyben, ha az aratómenet a falun haladt át, a lakosok a koszorút és vivőjét csuromvizessé öntözték. A vízzel való leöntésnek bőségvarázsló, esővarázsló (→ esővarázslás) célja is van. A gazda megköszöni az aratókoszorút és áldomást isznak. Gyakran étellel is megvendégelik az aratókat. Az aratókoszorút általában az első házban (a tisztaszobában) a mestergerendára akasztják, az asztal fölé. Vetéskor a szemeket kimorzsolják belőle és összekeverik a vetőmaggal, hogy biztosítsák a jövő évi termést. Az aratókoszorú elkészítésének szokását újabban sok termelőszövetkezetben felelevenítették, s az aratókoszorút az elnöknek adják át, aki megvendégeli az aratókat. - Irod. Madarassy László: Magyar aratószokások (Ethn., 1928); Madarassy László: Az aratókoszorú (Ethn., 1931).

- Szalma porta oldalon Link

- Felvidéki oldalon Link

- Gazda felköszöntő verse:
"E felderült napot örömmel hirdetem,
Nagyságos Urunkat szívemből tisztelem.
Kormányozza Isten élete hajóját,
A mennyei öröm tartsa vitorláját

Im, az összes nehéz munkát elvégeztük,
Nagyságos urunkat szívből megtiszteltük.
Megtiszteltük ezzel a szép koszorúval,
Az Úristen adta sok szép virágokkal.

Az Isten éltesse drága családjával,
Ezt kívánjuk tiszta szívből mindnyájan.
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Jó napot kívánunk"
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Nagyboldogasszony Napi Szentmise az esztergomi Bazilikában
  2019-08-13 12:03:34, kedd
 
  2018 évben Videó Link


Körzeti Televízió KTV
Közzététel: 2018. szept. 9.
Körzeti Televízió, Esztergom
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
399 nap legyőzhetetlenség.
  2019-08-13 11:50:10, kedd
 
  Bearanyozták az évet a kézis lányok.
Az elmúlt egy évben elkényeztették a magyar szurkolókat fiatal női kézilabdázók: világbajnoki cím, három Eb-győzelem, világbajnoki ezüstérem is bekerült a gyűjteménybe. Tekintse át az M4 Sporttal az elmúlt 400 nap legfontosabb történéseit, mely alatt világversenyen mindössze egyszer kaptak ki a magyar korosztályos csapatok.
Veretlenül világbajnok..., hibátlan mérleggel Európa-bajnok..., minden meccsét megnyerte a korosztályos Eb-n..." - kezdődtek a hírek a magyar kézilabda utánpótlás csapatairól, egészen pontosan a női szakágról az elmúlt kicsivel több mint egy évben, megunni azonban aligha lehet őket. Röpke egy év alatt szinte minden korosztályos világversenyen a magyar válogatottak állhattak a dobogó legfelső fokára, a jót megszokni pedig nagyon könnyű.
A legnagyobb eredményt 2018-ban a junior válogatott érte el, megnyerte a júliusi, debreceni világbajnokságot. A vb-cím az elmúlt évek egyik legemlékezetesebb sportpillanata volt. A telt házas, Norvégia elleni döntőt 28-22-re nyerte Golovin Vlagyimir együttese úgy, hogy a félidőben még az északi csapat vezetett a Főnix csarnokban.
Az együttes remeklésének köszönhetően 2018 júliusában a magyar női kézilabdázás negyedik világbajnoki címét ünnepelhette (az 1949-es nagy pályás és az 1965-ös, teremben szerzett felnőtt női elsőség, valamint a 2017-es ifjúsági strandkézilabda arany után). A csapat mindegyik mérkőzését megnyerte, a torna All Star-csapatába három magyar játékos is bekerült, Háfra Noémi, Pásztor Noémi és Faluvégi Dorottya személyében.
- A világbajnok magyar válogatott névsora (zárójelben az akkor aktuális csapataik):
Binó Boglárka (Győri Audi ETO), Hlogyik Petra (MTK Budapest), Suba Sára (GVM Europe-Vác), Faluvégi Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kuti Bettina (MTK Budapest), Klujber Katrin (Dunaújvárosi KKA), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Szabó Kitti (NEKA), Giricz Laura (EUbility Group Békéscsaba), Pásztor Noémi (Budaörs), Tóvizi Petra (DVSC-TVP), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Hornyák Bernadett (GVM Europe-Vác), Kácsor Gréta (GVM Europe-Vác), Fodor Csenge (Győri Audi ETO), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
.........


Egy évvel és 7 nappal később (vagyis 2019 júliusában) ugyanez a korosztály - a csapatösszetétel ugyan megváltozott, egyedül Kácsor Gréta nem öregedett még ki a világbajnok együttesből -, ezúttal is Golovin Vlagyimir irányításával, az Európa-bajnokságon is diadalmaskodott, mondanunk sem kell, a kontinensviadalon sem találtak legyőzőre a magyar lányok. A győri Audi Arénában rendezett tornán telt ház és fantasztikus hangulat fogadta a döntőre érkező magyar és holland csapatot. Kácsorék nem bíztak semmit a véletlenre, a félidőben már hét góllal vezettek, végül 27-20-ra nyerték a finálét és így az Eb-t is.
Ezúttal sem maradt magyar játékos nélkül az All Star-csapat, Kácsor Gréta került be a legjobbak közé, Kuczora Csengét pedig a legjobb védőjátékosnak választották. Kisebb szívfájdalom lehet a magyar szurkolóknak, hogy az egész tornán remekül teljesítő, négy mérkőzésen - köztük a döntőn is - a meccs legjobbjának választott kapus, Herczeg Lili nem kapta meg a legjobb kapusnak járó elismerést.
- Az aranyérmes magyar válogatott névsora:
Albek Anna (HIB Graz), Arany Rebeka (Debrecen), Bánfai Kíra (MTK Budapest), Herczeg Lili (NEKA), Kácsor Gréta (Vác), Kellermann Dóra (Győr), Kuczora Csenge (Vác), Pál Tamara (Győr), Schatzl Natalie (Érd), Simon Armilla (Érd), Stranigg Zsófia (MTK Budapest), Szabó Dóra (Debrecen), Szilovics Fanni (Győr), Tóth Nikolett (Ferencváros), Vámos Petra (NEKA), Zsiborás Luca (Ferencváros)
...... .......


Legutóbb, augusztus 11-én, az U17-es válogatott is felülhetett Európa trónjára. Ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző lányai a kezdettől fogva kézben tartották a svédek elleni finálét, a skandinávok egyszer sem vezettek a találkozón. A magyar csapat végül 28-24-re győzött Celjében, és akárcsak az U19-es korosztály, százszázalékos teljesítménnyel lett Európa-bajnok. A torna legjobb játékosának Kajdon Blankát, a NEKA irányítóját választották, az Európa-bajnokság álomcsapatának jobbszélsője pedig a Győri Audi ETO KC játékosa, Kürthi Laura lett.
- Az aranyérmes magyar válogatott kerete:
Bánhidi Barbara (NEKA), Bukovszky Anna (Vác), Juhász Gréta (NEKA), Faragó Luca (NEKA), Farkas Johanna (Győr), Horváth Nikolett (NEKA), Kajdon Blanka (NEKA), Koronczai Petra (Dunaújváros), Kubina Molli (NEKA), Kürthi Laura (Győr), Mérai Maja (NEKA), Nagy Laura (NEKA), Németh Kata (Dunaújváros), Rittlinger Lotti (Mohács), Vámos Mira (NEKA), Woth Viktória (NEKA), Zsigmond Panna (Ferencváros)
Emellett még említést sem tettünk arról, hogy az U16-os serdülő válogatott 2018. július 7-én Európa-bajnok lett a svédországi nyílt Eb-n - nem meglepő módon veretlenül, az U18-as válogatott pedig a 2018-as lengyelországi világbajnokság döntőjében mindössze két góllal kapott ki a nagy rivális oroszoktól, így végül egy vereséggel és vb-ezüsttel utazhatott haza Bohus Bea együttese.
Egy szó, mint száz, dübörög a magyar női kézis utánpótlás. A remek eredmények azt mutatják, fényes jövő vár a női szakágra, ehhez azonban meg kell találni a megfelelő munkakörnyezetet a biztos fejlődéshez, szerencsére sokan már a legjobb helyen vannak. A vb-győztes magyar lányok kivétel nélkül az NB I-es csapatokat erősítik, jó részük alapember a klubjában, ráadásul öten a Bajnokok Ligájában is szereplő topcsapatainkban, a Győrben (Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge) és a Fradiban (Háfra Noémi, Klujber Katrin és Márton Gréta) pallérozódnak, tehát a játéklehetőség, ami a fejlődés egyik legfontosabb tényezője az esetek zömében adott.
Szintén az ígéretes jövőt prognosztizálja, hogy az U18-as, U17-es korosztályok csapatainak gerincét a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) adja, ami azt jelenti, hogy működik, ráadásul jól működik - kizárólag a női szakágra vetítve - a 2013-ban felmenő rendszerben elinduló utánpótlásképzés Balatonbogláron.
Az alapok megvannak, szakértelemben nincs hiány, a játékosállomány adott, a tehetségek már a felnőtt válogatott ajtaján kopogtatnak...
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Dr. Székely János, Szent Anna búcsú - ünnepi szentmise
  2019-08-13 11:28:57, kedd
 
  Dr. Székely János, Szent Anna búcsú - ünnepi szentmise

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Böjte Csaba előadása Győrben
  2019-08-13 11:02:53, kedd
 
  Krisztus arcú egyház
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2274
  • e Hét: 13336
  • e Hónap: 26012
  • e Év: 259759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.