Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Erdő Péter Nagyboldogasszony ünnepén:
  2019-08-16 20:23:24, péntek
 
  Erdő Péter Nagyboldogasszony ünnepén: Nem íróasztalnál született elmélet, nem ideológia a hitünk
Erdő Péter bíboros Esztergomban: Mária mennybevételének ünnepe gyönyörűen példázza katolikus hitünk jellegét.
...... ......


Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-fő székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét. Ezt követően megáldotta a Debrencenbe induló Szent koronát és Szent László lovagkirályt megjelenítő virágkocsikat.
A bíboros homíliáját teljes terjedelmében közöljük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
A bóbitás levegőakrobata
  2019-08-16 20:17:25, péntek
 
  Ugyan a legtöbben közülük az őszi hónapok beköszöntével délnek veszik az irányt, enyhe teleken mégis találkozhatunk a hosszú útra nem kelő, hideget is tűrő madarakkal. A bíbic Európa nagy részén a legismertebb gázlómadarak közé tartozik, de Ázsiában is megtalálható, egészen a Japán-tengerig. Telelni Észak-Afrikában, illetve Indiától Kína délkeleti részéig szokott. Gyakori lakója nedves rétek, szikes területek, árasztások, vizes környezetben lévő szántóknak. Hazánkban a seregéllyel együtt, februártól köszönthetjük. Körülbelül 30 centi átlagos testhossza, míg szárny fesztávolsága 67−87 centiméter között van. Tollazata harsány fekete-fehér mintázatú, feje búbján felkunkorodó, ívelt bóbitája ébenfekete. Feje változó mértékben elöl, valamint a szeme alatti csíkban fekete, hátrább fehéres. Csőre rövid. Hasa fehér. Hátán és széles szárnyán lévő fekete tollak zöldesen, kékesen, olykor bordó színben csillognak. Ezek a színezetek különösen a tavaszi párzási időszakban válnak feltűnővé, amikor a hím akrobatikus násztáncával hívja fel magára a figyelmet. Ilyenkor torokszíne fehérből feketére vált. A puha, süppedős talajon rendkívül ügyesen tud szaladni, ebben három hosszú, előre jól szétterpeszthető ujja segíti. A negyedik ujj hátrafelé néz, s csupán egy rövid csökevényként funkcionál. Hangja ,,pivit-pivit" trillákból áll. Neve is ebből ered, hangutánzó szó, az éles, vijjogó madárhangot érzékelteti. Persze más, népi nevei is ismertek. A bíbic hangját úgy is értelmezhetjük, mintha azt rikkantgatná, hogy: búvik, búvik, búvik! A népi legenda szerint, amikor Krisztust mindenfelé keresték, egy földhalom mögé bújt, így meg sem találták volna, ha a bíbic föl nem röpül, s nem kiált: búvik! Ezért kapta a bíbic a júdásmadár nevet. Sok száz évvel ezelőtt nevezték horgas nyakú madárnak is, mert a bíbic behúzott nyakkal pihen.
...... ......


Táplálékát túlnyomó részét közvetlenül a föld alatt és a talaj felszínén találja meg. Étrendje főként rovarokból, gilisztákból, pókokból, csigákból és kis puhatestűekből áll, de magvakat és növényrészeket is szívesen csipeget. Szívesen látott vendég a mezőkön, szántókon, ahol felszedegeti a terményt károsító lárvákat, hernyókat. Táplálékkeresés közben szétoszlanak a bíbic-csapatok és módszeresen átfésülik az adott terepet. Néha keresés közben toppantanak egyet a lábukkal. Ezzel valószínűleg az esőcseppek neszét akarják utánozni, hogy kicsalják a gilisztákat a föld felszínére. Sikeres táplálékkeresők, ezért csapataikat gyakran kísérik a sirályok, akik elorozzák előlük a talált finomságokat.

A költési időszak kivételével a társaságot kedvelő bíbic nyílt terepen, laza csapatokban él. A tavasz kezdetén a téli csapatokból nászpárok válnak ki. Többnyire március-áprilisban költ. A madarak már röviddel a megérkezésük után nekilátnak a fészekkészítésnek. Ezt megelőzően láthatók a levegőben az akrobatikus násztánc-mutatványok. A hím lassan emelkedik felfelé, majd leszorított szárnnyal, nagy sebességgel lefelé bukik. Szabályosan hasítja a levegőt: zuhanás közben íveket húz, megperdül, bukfencet vet. Ehhez járul hangos ,,ku-vi-ip" vijjogás és a szárnyak suhogtatása. Hogy a tojót magához csalogassa, farka gesztenyeszínű alsó tollaival páváskodik, a talajon ide-oda tipeg, bóbitáját kimerevítve igyekszik kiszemelt párjához. Emellett a földön kaparászik, és mélyedéseket váj ki, lehetséges fészekhely után kutatva. A nőstény kiválaszt egyet, majd kibéleli száraz fűvel és levelekkel. Ide kerülnek aztán olajbarna, fekete pettyezésű tojásai, általában négy darab. A szülők felváltva költenek, bár többnyire a tojó ül a tojásokon és a hím indul eleség után. A fiókák négy hét után kelnek ki. A pár hősiesen megvédi a kicsiket a betolakodóktól, még a ragadozó madaraktól is. Ha kell, zuhanórepüléssel bukkannak a támadóra, hangos pivit-kiáltások közepette. Még arra is képesek, hogy megkísérlik elcsalni a rablót a fészektől úgy, hogy sebesültnek tettetik magukat. A fiókák öt hét után repülnek ki.
A bíbic hazánkban védett, eszmei értéke ötvenezer forint. A 20. század elején divat volt a bíbictojás fogyasztása: Hollandiában például volt olyan év, hogy 800 000 tojás került a piacra kedvelt csemegeként. Ma már tilos fogyasztani. Ugyancsak Hollandiában hagyomány megkeresni az év első bíbictojását. A madár igen hosszú életű, akár 25 évig is szárnyalhat.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél 2001-ben az év madara volt.

Forrás: Vörös és Zöld oldal
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A halál megtapasztalása gazdagította Szűz Mária személyét
  2019-08-16 20:10:17, péntek
 
  Lehetséges-e, hogy a Názáreti Mária megtapasztalta testében a halál drámáját? - erre a kérdésre keresi katekézisében a választ Szent II. János Pál.
Szent II. János Pál: A halál megtapasztalása gazdagította Szűz Mária személyét
...... ......


Szent II. János Pál pápa 1997. június 25-én, Szűz Mária földi életének végéről mondott katekézisét adjuk közre, teljes terjedelmében, magyar nyelven.
- 1. Mária földi életének befejezésével kapcsolatban a II. vatikáni zsinat a mennybevétel dogmáját meghatározó bulla szavait veszi át: ,,A szeplőtelen Szűz, aki megőriztetett az eredendő bűn minden szeplőjétől, földi életének végeztével testben és lélekben felvétetett a mennyei dicsőségbe" (Lumen gentium 59.). Ezzel a megfogalmazással a Lumen gentium dogmatikai konstitúció - követve tisztelt elődömet, XII. Piust - nem nyilatkozik Mária halálának kérdéséről. XII. Pius ugyanakkor nem kívánta tagadni a halál tényét, hanem csak nem tartotta időszerűnek ünnepélyesen kijelenteni Isten anyjának halálát minden hívő által elfogadandó igazságként. Bár néhány teológus úgy tartotta, hogy a Szűz mentesült a haláltól és a földi életből közvetlenül a mennyei dicsőségbe ment át, mindazonáltal ez a vélemény a 17. századig ismeretlen volt. Ténylegesen létezik viszont egy közös hagyomány, amely Mária halálában az ő mennyei dicsőségbe való bevezetését látja.

- 2. Lehetséges-e, hogy a Názáreti Mária megtapasztalta testében a halál drámáját? Végiggondolva Mária rendeltetését és az ő isteni Fiával való kapcsolatát, jogosnak tűnik igennel válaszolni: minthogy Krisztus meghalt, nehéz lenne ennek ellenkezőjét állítani Máriáról.
Emellett érveltek az egyházatyák, akiknek nem volt kétsége efelől. Elég megemlíteni Sarugi Szent Jakabot (†521), aki szerint, amikor elérkezett Mária számára ,,az idő, hogy az összes nemzedékek útján járjon", vagyis a halál útján, ,,a tizenkét apostol kara" egybegyűlt, hogy eltemesse ,,az Áldott szűz testét" (Beszéd Isten szent anyjának eltemetéséről, 87-99, in C. Vona, Lateranum 19 [1953] 188). Jeruzsálemi Szent Modestus (634), miután hosszasan beszélt a ,,legdicsőségesebb Istenszülő boldogságos elalvásáról", dicsőítő beszédét azzal fejezi be, hogy magasztalja Krisztus csodás közbelépését, aki ,,feltámasztotta a sírból", hogy magához vegye a dicsőségben (Jeruzsálemi Szent Modestus: Enc. in dormitionem Deiparae semperque Virginis Mariae, 7. és 14. pont: PG 86 bis, 3293; 3311). Damaszkuszi Szent János (†704) pedig felteszi a kérdést: ,,Miként lehetséges, hogy az, aki a szülésben felülemelkedett a természet minden korlátján, most megadja magát a természet törvényeinek, és szeplőtelen teste alávettetik a halálnak?" Így válaszol: ,,Nyilvánvalóan szükséges volt, hogy a halandó rész letétessék, hogy halhatatlanságba öltözzék újjá, minthogy a természet ura sem utasította vissza a halál megtapasztalását. Ő ugyanis meghal a test szerint, a halállal lerombolja a halált, a romlásnak megadja a romolhatatlanságot, és a meghalást a feltámadás forrásává teszi" (Damaszkuszi Szent János: Dicsőítő beszéd Isten anyjának elalvásáról, 10: SC 80,107).

- 3. Igaz, hogy a kinyilatkoztatásban a halál a bűn büntetéseként jelenik meg. Ugyanakkor az a tény, hogy az Egyház mentesnek hirdeti Máriát az eredendő bűntől egyedülálló isteni kiváltság folytán, nem vezet ahhoz a következtetéshez, hogy ő megkapta volna a testi halhatatlanságot is. Az anya nem nagyobb a Fiúnál, aki magára vette a halált, és ezáltal új jelentést adott neki, és átalakította azt az üdvösség eszközévé. Mivel be volt vonva a megváltás művébe és be volt kapcsolva Krisztus üdvözítő áldozatába, Mária osztozhatott a szenvedésben és a halálban az emberiség megváltásának érdekében. Rá is érvényes az, amit Antiochiai Szevérosz Krisztussal kapcsolatban mond: ,,Ha előbb nincs halál, miként lenne lehetséges a feltámadás?" (Antiochiai Szevérosz, Antijulianistica, Beyruth, 1931, 194s). Hogy részesüljön Krisztus feltámadásában, Máriának előbb osztoznia kellett a halálban.
...... .....


- 4. Az Újszövetség semmilyen tájékoztatást nem ad Mária halálának körülményeiről. Ebből a hallgatásból arra következtetünk, hogy halála a megszokott módon történt, minden említésre méltó részlet nélkül. Ha nem így lett volna, akkor hogyan maradhatott volna a hír rejtve az akkor élő emberek számára, és hogyan lett volna lehetséges, hogy az valamiképpen nem ér el hozzánk?
Ami Mária halálának okait illeti, nem tűnnek megalapozottnak azok a vélemények, amelyek az ő esetében ki akarnák zárni a természetes okokat. Fontosabb annak kutatása, hogy milyen volt a Szűz lelki magatartása akkor, amikor eltávozott ebből a világból. Ezzel kapcsolatban Szalézi Szent Ferenc úgy tartja, hogy Mária halála a szeretet hevének hatásaként ment végbe. ,,Szeretetben, szeretet miatt és szeretetből" végbemenő meghalásról beszél, és ezért azt állítja, hogy Isten anyja az ő fia, Jézus iránti szeretetből halt meg (Szalézi Szent Ferenc: Traité de l'Amour de Dieu, Lib. 7, c. XIII-XIV).
Bármilyen szervezetbeli vagy biológiai dolog okozta is - testi szempontból - az élet megszűnését a testben, mondhatjuk, hogy az ebből az életből való átmenet a másik életbe Mária számára a kegyelem egyfajta megérlelődése volt a dicsőségben, oly módon, hogy soha máskor nem lehetett a halált annyira ,,elalvásként" felfogni, mint ebben az esetben.

- 5. Néhány egyházatya leírása szerint maga Jézus jön el, hogy elvigye anyját a halál pillanatában, hogy bevezesse a mennyei dicsőségbe. Ezáltal Mária halálát úgy mutatják be, mint egy szeretetből fakadó eseményt, amely elvezette arra, hogy utolérje az ő isteni Fiát, s így osztozzon az ő halhatatlan életében. Földi létének végén - Pálhoz hasonlóan és nála erősebben - az a vágy tölthette el Máriát, hogy a testtől megváljon, s így örökre Krisztussal lehessen (vö. Fil 1,23).
A halál megtapasztalása gazdagította a Szűz személyét: az emberek közös sorsán osztozva hatékonyabban tudja gyakorolni lelki anyaságát azok iránt, akik életük utolsó órájához érkeznek.

Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Felújították a Szent Lőrinc vértanúnak ajánlott templomot...
  2019-08-16 20:02:15, péntek
 
  Felújították a Szent Lőrinc vértanúnak ajánlott templomot Zalaszentlőrincen
Püspökségi anyagi támogatással és a helybéliek munkájával két év alatt újult meg a település római katolikus temploma. A felújítás utáni újraszentelés vasárnap ünnepi szentmise kíséretében történt.
Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és zalaszentlőrinci hívek plébánosa Kiss L. Gábor celebrálta az újraszentelési ceremóniát, előtte pedig Csiszár László, a Zalaegerszeg közeli település polgármestere számolt be a templom történetéről és a felújítási munkálatokról.
...... ........


Ilyen kis községben, mint Zalaszentlőrinc, nagy jelentősége van minden mozzanatnak, amely a település arculatát szebbé, rendezettebbé teszi, hogy lakóink komfortos környezetben élhessenek - mondta a 250 lakosú község első embere.
A 15 évvel ezelőtti beavatkozás során a tetőszerkezetet tették rendbe, de az épület vizesedett, így muszáj volt nagyobb felújításba kezdeni, szerencsére a püspökségünktől kaptunk pályázati támogatást - tette hozzá a beruházást szervező egyházközség vezetőjeként Mikla Lászlóné.
Az összköltség a támogatással, adományokkal együtt 10 millió forintot tesz ki.
A polgármesteri beszámoló kitért a kezdetekre is: a Szent Lőrinc vértanú tiszteletére szentelt templomot már 1382-ben említik az oklevelek, s azt az akkori Fancsika területéhez kötve. A településnek 1436-ban már volt parókiája, de a középkori plébániák történetéről írásos dokumentumok nem maradtak fenn. A török hódoltság alatt elpusztult a falu, a templomról csak 1698-ból szól adat egy püspöki vizitáció alapján. Ekkor csak a torony és a falak állnak, s plébánia sincs. Nyolcvan évvel később már harangról és 300 fő befogadására képes épületről szólnak a feljegyzések. A jelenleg látható, hatvan ülőhelyes épületet 1904-ben építették.
Az elmúlt évtizedek beruházása három lépcsőben valósult meg, idézte a polgármester. A 90-es években a külső festésen kívül a toronykupola kapott vörösréz borítást, 2002-ben tetőzetet és héjazatot cseréltek, mindkettő önkormányzati finanszírozással. A szóban forgó teljes körű munkálatok 2017-ben kezdődtek, miután a püspökség ötmillió forintot juttatott Zalaszentlőrincnek. Ezzel az összeggel és az adományok révén mód nyílt a szigetelésre, külső-belső vakolásra, burkolásra, festésre, csapadékelvezetésre térkő burkolat elhelyezésére. Az asztalos munkák során belső lépcső, padok, nyílászárók, egyéb bútorzat készült, ami lámparendszerrel és harang automatika beszerelésével egészült ki. Restaurálták a védőszentet ábrázoló festményt is. A munkálatok idején a népház adott otthont az istentiszteleteknek. Az ünnepi átadáson kiemelték az itt élők önzetlenségét.
...... ........



Forrás: Zala megyei hírportál
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Erdő Péter: Paskai László élete utolsó napjaiban is teljesít
  2019-08-16 19:43:24, péntek
 
  ...... ........... ........



.........


Erdő Péter: Paskai László élete utolsó napjaiban is teljesítette a misszió művét.
Elődje, Paskai László bíboros halálának negyedik évfordulója alkalmából mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek augusztus 16-án, pénteken délelőtt az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház altemplomában. Paskai László bíboros, Esztergom-budapesti érsek 2015. augusztus 17-én hunyt el, 88 éves korában
...... ........


Homíliájában Erdő Péter Lázár Jézus általi feltámasztásának evangéliumi szakaszához (Jn 11,1-44) kapcsolódóan beszélt. Kifejtette: egyértelmű, hogy nemcsak Máriát és Mártát fűzte nagy szeretet Lázárhoz, hanem magát Jézust is.
Emberi, mély barátság kötötte hozzá. Különleges esztendő az idei - mondta a főpásztor. - Októberre a Katolikus Egyház imahónapot rendelt a missziókért. Imát mindazokért, akik missziós tevékenységet végeznek; hogy ébredjünk tudatára annak, hogy a misszió mindannyiunk küldetése. A misszió küldetés arra, hogy Krisztus örömhírét elvigyük minden emberhez, azokhoz is, akik még nem hallottak róla, vagy nem olyan formában, hogy az elfogadható, szavahihető, igaz legyen. Fontos, hogy ezt a küldetést Európában, de szerte a világban komolyan vegyük.
...... ..........


A bíboros emlékeztetett rá: Assisi Szent Ferenc hivatásának kezdetén is jelen volt a misszió gondolata, a pogányokhoz akart menni, hirdetni Krisztust, és meg is valósult ez egy pillanatra, amikor elment Egyiptomba, és a szultánnak tartott beszédet. Ugyanakkor azonban hivatása szólította, rendalapító lett, hirdette és élte az örömhírt. Paskai bíboros atya életében is jelen volt a ferences lelkiség e missziós vonulata, méghozzá egészen különleges formában, papi, tanári, majd később püspöki, prímási, bíborosi tevékenységében is. Mégis a legfeltűnőbben és legmeghatóbban haláltusája és halála során vált misszionáriussá.
Erdő Péter felidézte, hogy főpapi elődje utolsó hónapjait kórházban töltötte, nagy szenvedések közepette. Többen látogatták őt, főleg a ferencesek, nagy szeretettel vették körül, ő pedig soha nem panaszkodott, nem volt dühös. Ez a magatartás egyáltalán nem jellemző a betegek döntő többségére. Ezért történhetett az, hogy
Paskai bíboros atya halálát követően az egyik egészségügyi dolgozó odalépett az utolsó heteiben végig mellette lévő diakónushoz, és azt mondta, meg szeretne keresztelkedni, mert ő még ilyet nem látott, hogy valaki ennyi szenvedést ilyen derűs lélekkel tűrjön, és hogy ekkora szeretettel vegyék őt körül. Ehhez a hithez, ehhez a közösséghez akarok én is tartozni - mondta az említett egészségügyi dolgozó, és megkeresztelkedett.
A misszió művét tehát Paskai bíboros még életének utolsó napjaiban is Isten áldásával teljesítette - mondta Erdő Péter, Isten kegyelmét kérve ahhoz, hogy mi is ráérezzünk a valódi küldetésünkre, hogy tanúságot tegyünk a hitünkről és továbbadjuk annak derűjét és hűségét.
...... .........



Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Tóth János Csaba
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Ferenc pápa: Ujjongjunk a nagy dolgokért, melyeket az Úr ...
  2019-08-16 19:37:44, péntek
 
  Ferenc pápa: Ujjongjunk a nagy dolgokért, melyeket az Úr végbevitt életünkben!
...... ........


Augusztus 15-én délben a Szentatya Szűz Mária hálaénekének két szaváról, az ujjongásról s a magasztalásról elmélkedett, utána pedig megáldotta azt a hatezer rózsafüzért, amelyet a Szíriában élő katolikus családoknak küldenek.
Ferenc pápa lefordított beszédét teljes egészében közreadjuk. Link

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2019. augusztus 16.
  2019-08-16 19:30:29, péntek
 
  Egyszer valaki úgy magyarázta el, hogy ők azért nem kötöttek egyházi házasságot, mert az szentség. És ha elválnak, szentségtörésben élnének (sic!). Akkor már inkább így élnek,
bár tudják, hogy ez is bűn - de mégse szentségtörés! Elképedtem ezen az okfejtésen. Azt hiszem, egyetlen olyan emberi tényező sincs, mint a férfi és a nő kapcsolata. Ha ebben az ember magára marad, akkor eltéved. Ezért is érdemes odafigyelni nekünk, keresztényeknek arra, hogy mit mond erről az elemi fontosságú kérdésről az Úr. Még az apostolok is lazábban gondolkoztak erről. Érdemes megfontolni Jézus szavait: ,,Kezdetben nem így volt" - és visszamenni a kezdethez, hiszen onnan egészen jól látszanak a dolgok.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
19. évközi hét péntek 08.16
  2019-08-16 19:29:00, péntek
 
  OLVASMÁNY Józsue könyvéből
Élete végén Józsue Isten jóságáról beszél a néphez.
Amikor Józsue megöregedett, egybegyűjtötte a választott nép valamennyi törzsét Szichembe. Magához hívta a nép vezetőit, a fejedelmeket, a bírákat és az elöljárókat. Amikor azok odaálltak az Úr színe elé, Józsue ezt a beszédet intézte az egész néphez:
,,Ezt üzeni az Úr, Izrael Istene: A Folyón túl laktak egykor őseitek, Táré, Ábrahámnak és Náhornak az atyja, és más isteneknek szolgáltak. Én azonban kihoztam atyátokat, Ábrahámot a Folyón túl fekvő vidékről, és bevittem Kánaán földjére, és megsokasítottam utódait. Én adtam neki Izsákot, ennek pedig Jákobot és Ézsaut. Kettőjük közül Ézsaunak adtam Szeir hegyét birtokul, Jákob pedig fiaival együtt lement Egyiptomba.
Majd elküldtem hozzájuk Mózest és Áront, és megvertem Egyiptomot mindazzal, amit köztük véghezvittem. Kihoztalak benneteket és atyáitokat Egyiptomból, és eljutottatok a tengerhez. Az egyiptomiak harci szekerekkel és a lovassággal egészen a Vörös-tengerig üldözték atyáitokat. Ekkor Izrael fiai az Úrhoz kiáltottak, és ő sötét felhőt bocsátott közétek és az egyiptomiak közé, majd rájuk zúdította a tengert, és az elborította őket. A ti szemetek látta mindazt, amit Egyiptomban cselekedtem. Azután hosszú ideig a pusztában laktatok.
Majd bevittelek benneteket az amorreusok földjére, akik a Jordánon túl laktak, és amikor azok hadba szálltak ellenetek, kezetekbe adtam őket. Ti elfoglaltátok földjüket, és megöltétek őket. Ezután meg Bálák, Szefor fia, Moáb királya kelt harcra veletek. Küldötteivel elhivatta Bálaámot, Beor fiát, hogy megátkozzon benneteket. Én azonban nem akartam meghallgatni őt, sőt ellenkezőleg, megáldattalak vele titeket, és megszabadítottalak az ellenség kezéből.
Majd átjöttetek a Jordánon, és eljutottatok Jerikóhoz. A város lakói, az amorreusok, a ferezeusok, a kananeusok, a heteusok, a gergezeusok, a heveusok meg a jebuzeusok harcba szálltak veletek, de én a kezetekbe adtam őket. Darazsakat bocsátottam rájuk, azok űzték el helyükről az amorreusok két királyát, nem pedig a ti kardotok és íjatok. Így adtam nektek földet, amelyért nem fáradtatok, lakóvárosokat, melyeket nem ti építettetek, szőlőket és olajfa ültetvényeket, amelyeket nem ti ültettetek."
Ez az Isten igéje. Józs 24,1-13

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
A házasság felbonthatatlan.
...... ........


Egy alkalommal a farizeusok próbára akarták tenni Jézust. Megkérdezték tőle: ,,Szabad-e a férfinak bármilyen okból elbocsátania a feleségét?" Jézus ezt felelte: ,,Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette az embert, és azt mondta: »A férfi ezért elhagyja atyját és anyját, feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek? Így már nem ketten vannak, hanem csak egy test.« Amit tehát Isten egybekötött, ember szét ne válassza."
A farizeusok azonban erősködtek: ,,Miért írta hát elő Mózes, hogy válólevelet kell kiállítani, és úgy kell elbocsátani a feleséget?" Jézus kijelentette: ,,Mózes a keményszívűségetek miatt engedte meg, hogy elbocsássátok feleségeteket, de kezdetben nem így volt. Mondom nektek: aki elbocsátja feleségét - hacsak nem a paráznasága miatt - és mást vesz el, házasságtörést követ el."
Erre a tanítványok megjegyezték: ,,Ha így áll a dolog férj és feleség között, akkor nem érdemes megházasodni." Jézus így válaszolt: ,,Nem mindenki tudja ezt felfogni, hanem csak az, akinek Isten megadja. Mert van, aki úgy született, hogy alkalmatlan a házasságra, és van, akit az emberek tettek ilyenné, de van, aki a mennyek országáért önként lemond róla. Aki fel tudja fogni, fogja fel!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 19,3-12

Imádság
Mindenható Istenünk! Te mindenkit meghívsz a veled való közösségre és senkit sem zársz ki szeretetedből. Minden embernek felkínálod az üdvösséget és megmutatod, milyen úton érhetjük azt el. Egyedül mi, emberek zárhatjuk ki magunkat azzal, ha elutasítunk téged, megtagadjuk a neked való engedelmességet és semmibe vesszük törvényeidet. Hálásak vagyunk azért, hogy minden embernek, nekünk is és minden embertársunknak megadod a segítséget ahhoz, hogy üdvözüljünk
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Küszöbön az 52. Eucharisztikus kongresszus
  2019-08-16 19:16:18, péntek
 
  Küszöbön az 52. Eucharisztikus kongresszus és története.
Katolikus ma oldalon Link

...... ........... ........... ..............



...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
A nyugdíjasoknak 45 ezer forintot kapnak év végén
  2019-08-16 18:56:02, péntek
 
  NAGY bejelentés érkezett pár perce a nyugdíjasoknak : Csaknem 45 ezer forintot kapnak év végén AJÁNDÉKBA!!!
Csaknem 45 ezer forint érkezhet év végén a rendes nyugdíjon felül az átlagos járandóságban részesülők számlájára.-írja az mfor.hu
A havi 60 ezer forint nyugdíjban részesülők akár 18 ezer forint prémiumot is kaphatnak év végén a gazdasági növekedés idei alakulása alapján. A 80 ezer forintot meghaladó járandóságok esetében pedig 24 ezer forint érkezhet számításaink szerint.
Első félévben összességében 5,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság.Ez egyebek mellett azért fontos, mert a nyugdíjtörvény értelmében amennyiben a GDP nagyobb 3,5 százaléknál az adott évben, akkor prémiumot kell fizetni az időseknek.Ha abból indulunk ki, hogy ebben az évben 4,7 százalék lehet a GDP üteme, akkor azt kapjuk, hogy még egy kisebb, 60 ezer forint körüli havi nyugdíj esetén is szemmel látható, 18 ezer forint körüli összeg érkezhet prémiumként szokásos módon az év végén.A jelenlegi átlagnyugdíj, 135 ezer forint mellett pedig 24 ezer.-írja az mfor.hu
Ehhez jön még hozzá szintén év végén a nyugdíj kiegészítése, ami a tervezettnél magasabb infláció miatt jár a nyugdíjasoknak.
A 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetében tehát a prémiummal együtt már 34 800 forintnál járunk. És akkor még érkezhet egy újabb 10 ezer forintos “szeretetcsomag" is karácsony előtt, amit korábban Erzsébet-utalvány formájában fizetett ki az állam, de idéntől ez a juttatási forma nem él, így ha a gazdaság jó teljesítményére hivatkozva megint meg akarja jutalmazni az időseket az adófizetői forintokból a kormány, akkor más módját kell megtalálnia a kifizetésnek. Mindent összevetve akár csaknem 45 ezer forinttal bővülhet a rendes nyugdíjon felül az idősek pénzügyi kerete az ünnepek előtt.-írja az mfor.hu

Részletek Link

Forrás: Mai valóság oldal
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2274
  • e Hét: 13336
  • e Hónap: 26012
  • e Év: 259759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.