Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Márfi Gyula nyugalmazott érsek hálaadó szentmiséje .....
  2019-08-26 19:40:45, hétfő
 
  Márfi Gyula nyugalmazott érsek hálaadó szentmiséje a Szent Mihály Fő székesegyházból

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Böjte atya előadása Sárváron
  2019-08-26 18:33:04, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Csaba testvér elmélkedése Vajdaság_Adán
  2019-08-26 17:52:46, hétfő
 
  Vajdaság Ada 2019. augusztus 19.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Gyönyörű szentkép Ada templomban
  2019-08-26 17:50:57, hétfő
 
  ...... ..........


Ada neve - a török ada (sziget) főnévből származik.
A régészeti kutatások tanúsága szerint, ez a vidék már a csiszoltkő-korszak idején lakott volt. Itt fellelhetők a rómaiak, a hunok és az avarok nyomai is, akik szláv törzseket is hoztak magukkal. A 9. század végén a Pannon-síkságon megjelentek a magyarok és itt, a 12-14. század folyamán egész sor magyarlakta település jött létre, így Asszonyfalva, Bánfalva, Pezer és mások. Az egykori Petrina nevű település tekinthető Ada elődjének, amelynek megalakítása 1694-re tehető, és túlnyomórészt, a Csernojevics Arzén mellett ideköltözött szerbek népesítették be. A későbbiek során a helység neve Ostrova lett (1702), majd 1723-ban, Temes vármegye térképén már Ada-Hatta alakban jelentkezett. A falvak korabeli felsorolásából arra következtethetünk, hogy Asszonyfalva a jelenlegi Ada körül fekhetett, egy 1878-ból származó feljegyzés szerint pedig a Zenta-Ada közötti országút mellett, a Tisza felé eső részen feküdt. Az adaiak ezt a részt Pusztatemplomnak vagy Cseh-templomnak nevezték. Még 1897-ben is volt itt egy templomrom.
- A 19. században bekövetkezett nagyfokú gazdasági és társadalmi fellendülés során Ada 1836-ban szabad kereskedelmi központ lett és városi címet kapott. Az első iskolát 1703-ban alapította a szerb ortodox egyház, 1760-ban a római katolikus egyház hozott létre iskolát, majd 1885-ben megalakult a mai Szerbia területén az egyik legrégibb mezőgazdasági iskola. A 19. század második felében Adán gyógyszertár és egy kis kórház is volt. Ebben az időben indult be a posta- és a távíró-szolgáltatás, 1889-ben megnyílt a vasút, 1908-ban pedig Ada villanytelepet kapott. Manapság a fejlett mezőgazdaság mellett - amely az ország legnagyobb öntözőrendszerével büszkélkedhet - a fémipar, elsősorban Ada gépipari termékei, korszerű technológiája, a nagy és korszerű termelési rendszerekkel kialakított társas termelési kapcsolatai és a magas minőségi követelményeket kielégítő munkája révén világszerte ismertté vált.
- A trianoni békeszerződés a Délvidékkel a Szerb-Horvát-Szlovéni Királyság hoz csatolta. Magyarország 1941-1944 között visszaszerezte, majd 1945-ben a párizsi békeszerződések során Jugoszláviához csatolták. 1993 óta Szerbia része, lakosságának háromnegyed része azóta is magyar nemzetiségű.
- Ada történelmének részét képezi az úgynevezett Nagyfa, mely Ada rétjében állt egészen 1972. július 17-ig amikor is feltehetően 780 éves korában kidőlt. Részben emberi hanyagság, részben pedig a viharok, a villámcsapások által okozott kártételek miatt pusztult el. A legenda azt tartja, hogy 1456 nyarán, a Szegedről Nándorfehérvár védelmére induló hadak élén, Kapisztrán János tábori lelkész, a törökverő Hunyadi János jobbkeze, ez alatt a fa alatt tartott tábori misét a vitézeknek. A Fekete nyár 31 m magas volt átmérője pedig 3,96 m volt.
- 2011-ben Budakalász testvértelepülés Damjanich János aradi vértanú szobrát adományozta Adának. A szobor leleplezését halasztani kellett, mivel a terv a szerbek erős ellenállásába ütközött. A rendőrség folyamatosan őrizte a Damjanich-emlékművet, nehogy megrongálják. Az 1848-as szabadságharc tábornoka, szerb származása ellenére a magyar oldalon harcolt, így hazájában nemzetárulóként tekintenek rá. A dombormű felavatását ezért az adai városvezetés súlyos hibájának minősítették. A párt ezért azt kérte, hogy mellszobrát cseréljék más magyar történelmi személy arcképére. Végül kompromisszumra jutottak a helyi szerb közösséggel és a szobor fennmaradhatott.
- 1898-ban leplezték le az adai piactéren a város híres szülöttjének Szarvas Gábornak első mellszobrát. Nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtője volt. A műalkotást Jankovits Gyula szobrász készítette, de sajnos 1918 őszén eltűnt a szobor. A mai Szarvas Gábor szobrot Ada központjában találjuk, Almási Gábor szobrászművész munkája, 1972-es leleplezése óta emlékeztet Ada híres nyelvművelőjére. Minden évben október elején Adán rendezik meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat, melynek keretében nyelvművelő előadások hangzanak el, illetve a diákok számára nyelvi vetélkedőt szerveznek. Szarvas Gábor az adai könyvtár névadója is egyben.
- A római katolikus közösség a legnépesebb adai felekezet. 1760-ban építették Adán az első - akkor még vert falú és nádfedeles, torony nélküli - római-katolikus templomot, amelynek volt egy kb. 40 librás harangja (1 libra=460gramm). A mai autóbusz-állomás helyén állhatott (a mai Ivo Lola Ribara utcában). A ma látható templom építése 1795-ben fejeződött be. A templom tornya 1958-ban egy nagy István-napi vihar következtében ledőlt. Az új torony építését 1969-ben kezdték el, a munkát viszont teljes egészében csak 1972-ben tudták befejezni. Ez az új ,,csipkés" torony vasidomokból készült, hogy a szél átfújjon rajta. Az új torony magassága 50 méter a kereszt alatti labdaközépig, a keresztcsúcs pedig 53 méter magas. A templomtoronyban négy harang van, a nagyharang 1750 kilós, a középharang 620, a kis harang 355 és a lélekharang 91 kilós. A nagyharang meg van repedve. Freskóit 1908-ban festették
Képen: Katolikus és Ortodox templom
...... ......


Vallás: Zsinagóga és zsidó közösség; Ortodox egyházközség; Római katolikus közösség.

- Adán kora tavaszra befejeződik a temetői kápolna fölújítása - Az adai Szentháromság Római Katolikus Plébánia
2018. január 17., 10:49 Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent Mónika közösség budapesti találkozója
  2019-08-26 10:53:24, hétfő
 
  Volt olyan asszony, aki sokáig egyedül imádkozta a közösség napi imáját a településén, de aztán két év múlva már náluk tartották a találkozót. Mindenkit lelkesítsen ez a példa.
,,Anyám, mondj el értem egy imát" - A Szent Mónika közösség budapesti találkozója.
Anyukák és nagymamák óriási tömege gyűlt össze augusztus 24-én a budapesti Rózsák terén, a neogótikus Szent Erzsébet-templomban, és noha ez egy óriási épület, piciny templomocskák, kápolnák családias hangulatát varázsolták a falak közé. Az ünnepi szentmisét Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mondta.
A templomkert padjain itt-ott asszonyok üldögélnek; a kaputól balra, egy kisasztalnál glédában állnak az ásványvizes palackok. Noha kora délelőtt van, máris erősödőben a meleg, és nagy meglepetésemre éppen bent csap meg igazán, hiába a vastag falak. Mindenki törölgeti, legyezgeti magát. Sokan, nagyon sokan vagyunk.
A hangulat valamiért zarándoklatra emlékeztet, és nem véletlenül. Sokan keltek nagyon korán, hogy a kilences kezdésre ideérjenek. Az ország számos települése ma anyukák és a nagymamák nélkül maradt, mert idebuszoztak-vonatoztak, hogy megérezhessék az erejüket. Az együttlét és a hivatás erejét, a közös sorsét.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
21. évközi hét hétfő 08.26.
  2019-08-26 10:45:21, hétfő
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből
A tesszaloniki egyházközség példakép számunkra az igaz hit és szeretet gyakorlásában.
Testvéreim!
Imádságainkban megemlékezünk rólatok, és szüntelenül gondolunk Istenünk és Atyánk előtt tevékeny hitetekre, áldozatos szeretetetekre és Urunkba, Jézus Krisztusba vetett szilárd reményetekre.
Testvéreim, kiket az Úr szeret! Jól tudjátok, hogy választottak vagytok! Hiszen az evangéliumot nemcsak szóval hirdettük köztetek, hanem erővel, Szentlélekkel és mélységes meggyőződéssel!
Mindnyájan tudjátok, hogy hogyan viselkedtünk körötökben a ti szolgálatotokra.
Istenbe vetett hitetek mindenütt ismertté vált, ezért nem is kell róla beszélnünk. Az emberek maguktól mondják el, hogyan fogadtatok minket, hogyan fordultatok a bálványoktól az Istenhez, hogy az élő és igaz Istennek szolgáljatok és várjátok a mennyből Fiát, Jézust, akit a halálból feltámasztott, s aki megment minket az eljövendő haragtól.
Ez az Isten igéje. 1Tessz 1,2b-5.8b-10

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus elítéli a vak vezetőket.
Jézus egyszer így korholta a farizeusokat:
Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Elzárjátok a mennyek országába vezető utat az emberek elől. Ti magatok nem mentek be oda, és azokat sem engeditek odajutni, akik be szeretnének menni.
Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Tengert és szárazföldet bejártok, hogy egyetlen pogányt megtérítsetek, és ha megtért, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte inkább, mint magatokat.
Jaj, nektek, vak vezetők! Azt mondjátok: ,,Ha valaki a templomra esküszik, az semmi; ha azonban a templom aranyára esküszik, az kötelez." Ti, esztelenek és vakok! Hát mi nagyobb: az arany vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? - Továbbá azt mondjátok: ,,Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de ha a rajta lévő áldozati ajándékra esküszik, az kötelez." - Ti, vakok! Hát mi nagyobb: az áldozati ajándék vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Aki tehát az oltárra esküszik, az esküszik az oltárra és mindarra, ami rajta van. Aki a templomra esküszik, az esküszik a templomra és arra, aki ott lakik. Végül aki az égre esküszik, az az Isten trónjára esküszik és arra, aki a trónon ül.
Ezek az evangélium igéi. Mt 23, 13-22
...... .......



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Az első tanítványok benned találták meg és ismerték fel a Megváltót. Mi is kereső emberek vagyunk. Keressük az igazság tanítását. Keressük az örök élet felé utat mutató tanítást. Keressük azokat az embereket, akiknek tanúságtétele hiteles. Keressük azokat az embereket, akik elvezetnek minket hozzád. Mert minden keresésünk mögött az áll, hogy keressük a szívünk békéjét megadó Istent. Keressük az irgalmasan felénk forduló Istent. Boldogok vagyunk, ha benned megtaláljuk az emberszerető Istent és hozzád vezetjük embertársainkat!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Dr. Csókay András a sziámi ikrek szétválasztásáról
  2019-08-26 10:41:30, hétfő
 
  ,,Kilégzésre Jézus, belégzésre Krisztus"
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata - Csókay András, Pataki Gergely és Csapody Marcell vezetésével - nemzetközi figyelmet kiváltó beavatkozással augusztus 1-jén és 2-án Dakkában, 33 órás műtéttel szétválasztotta a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát. A műtét idegsebészeti részét Dr. Csókay András végezte, vele beszélgettünk.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Útravaló – 2019. augusztus 26
  2019-08-26 10:38:58, hétfő
 
  Jézus tapasztalatánál csak a bátorsága volt nagyobb. Azokhoz szólt és azoknak beszélt, akik olyan pozícióban voltak - hogy értsük -, mint mondjuk ma a papság. Azokkal az előjogokkal bírtak, amit ma a pápa a ,,klerikalizmus" jelzővel illet. Többen mondják az ő kijelentésére is, hogy enyhíthetne egy keveset. Nem kellene minden esetben a rosszat szóvá tenni. Lehetne egy-két dicsérő szava. Biztosan van, mégis azt érezzük, hogy minél kellemetlenebb hallani, amit mond, annál inkább igaza van. Nemcsak szűk, de zárt is a kör, amelyben ilyen ítéletek születnek, amit a mai evangéliumban olvasunk. Bezárni a mennyek országa ajtaját a legsúlyosabb vád, hiszen azért vagyunk, hogy kinyissuk.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 968
  • e Hét: 3149
  • e Hónap: 36303
  • e Év: 270050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.