Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Úszó világ kupa - Magyar éremmel
  2019-08-08 22:47:36, csütörtök
 
  Képen: Hosszú Katinka
...... ......


ARANYÉREM:
- Hosszú Katinka 200 m pillangó úszás 2:07.26 idővel
- Hosszú Katinka 200 m pillangó úszás 2:07.10 idővel
- Hosszú Katinka 200 m vegyes úszás 2:08.63 idővel
- Hosszú Katinka 200 m vegyes úszás 2:09.41 idővel
- Hosszú Katinka 400 m vegyes úszás 4:36.99 idővel
- Hosszú Katinka 100 m hát úszás 59.65 idővel
- Szabó Szebasztián 100 m pillangó úszás 51.45 idővel
- Szabó Szebasztián 50 m pillangó úszás 22.93 idővel


EZÜST ÉRMES:
- Jakabos Zsuzsa 200 m pillangó úszás 2:07.75 idővel
- Jakabos Zsuzsa 200 m vegyes úszás 2:13.32 idővel
- Jakabos Zsuzsa 400 m pillangó úszás 4:45.28 idővel
- Szabó Szebasztián 50 méter pillangón 23.11 idővel
- Kozma Dominik 00 méter gyorsúszás 1:45.77 idővel

BRONZÉREM
- Jakabos Zsuzsa 200 m pillangó úszás 2:08.86 idővel
- Jakabos Zsuzsa 200 m gyors úszás 1:59.28 idővel
- Szabó Szebasztián 100 m gyorson 48.63 mp idővel

4. hely:
- Szabó Szebasztián 50 m gyorson 22.37 mp idővel
*
Kínában folytatódik a Fina Úszó Világkupa, ahol úszóink közül Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is vízbe ugrott a három napos megmérettetés nyitónapján.Első nap. Három érem. Remek kezdés. Várjuk a folytatást.
*
- A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vesznek részt: Tokióban vasárnap fejeződött be a viadal, míg a kínait követően Szingapúrba utaznak a versenyzők, ahol jövő csütörtöktől szombatig vetélkednek.
A vk második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A második szakasz október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik.
A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.


/Sajnos a TV csatornák NEM közvetítik/
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Szent Terézia Benedikta szűz és vértanú
  2019-08-08 22:20:00, csütörtök
 
  Augusztus 9-én emlékezünk Európa társ védőszentjére, Keresztről nevezett Szent Terézia Benediktára, Edith Steinre. A zsidó származású filozófusnő, később kármelita szerzetesnő hitéért halt vértanúhalált az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.
A Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta (Edith Stein) szűz és vértanú, Európa társ védőszentje
...... ........... ......



...... ........


A Keresztről nevezett Szent Terézia Benediktára, Edith Steinre, Európa társvédőszentjére emlékezünk ünnepén, augusztus 9-én. A zsidó származású filozófusnő, később kármelita szerzetesnő hitéért halt vértanúhalált az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1942-ben ezen a napon.
Edith Stein 1891. október 12-én született Breslauban (Wrocław) zsidó származású porosz állampolgárként. Tanulmányait szülővárosában, majd Göttingenben végezte, ahol Husserl tanítványa, később Freiburgban tanársegédje volt.
Egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot, míg végre Avilai Szent Teréz önéletrajzát olvasva megtalálta. Ennek hatására 1922. január 1-jén megkeresztelkedett, és akkori gyóntatója, Schwindt prelátus közreműködésével a speyeri dominikánus leányiskolában lett nevelő és tanár. Amíg itt tanított (1922-1932), Erich Przywara jezsuita megbízásából németre fordította Henry Newman bíboros leveleinek és naplójának egy kötetét, Aquinói Szent Tamás De veritate (Az igazságról) című művét, és a katolikus filozófiát tanulmányozta. 1932-ben a Münsteri Pedagógiai Intézetben docensi állást kapott, de a náci kormányzat által hozott antiszemita törvények arra kényszerítették, hogy 1933-ban lemondjon állásáról. Ugyanez év október 14-én belépett a kölni kármelbe, ahol a Keresztről nevezett Terézia Benedikta nevet kapta.
Kármelita szerzetesként is folytathatta tudományos munkáját: itt írta meg Endliches und ewiges Sein (Véges és örök lét) című könyvét, amelyben próbálja összeegyeztetni Aquinói Szent Tamás és Husserl filozófiáját. 1938-ban a nácik elől a hollandiai Echt kármelita kolostorába mentették át elöljárói. Itt írta Studie über Joannes a Cruce: Kreuzeswissenschaft (Tanulmányok Keresztes Szent Jánosról - A kereszt tudománya) című könyvét.
,,Ebben az írásban Keresztes Szent János életútját elemezve saját - a kereszt és a szeretet kapcsolatáról vallott - felfogását ismerhetjük meg. Jézus Krisztus kereszthalála Isten szeretetének a megnyilvánulása, így a kereszt és a szeretet összekapcsolódik, eggyé válik, egyet jelent. Isten a keresztben mutatta meg a szeretetét. A szeretet kölcsönösségéből következően az ember Isten iránti szeretetének is a keresztben kell megmutatkoznia. »Krisztussal meg kell halni a kereszten, hogy Vele együtt feltámadjunk! Minden hívő és minden pap számára valósággá lesz ez a vágy a szentmiseáldozatban. A hit tanítása szerint a szentmise a kereszt áldozatának megújítása. Aki élő hittel mutatja be vagy vesz részt a szentmisén, annak lelkében megismétlődik a Golgota eseménye.« A kereszt tudományában Edith Steinnek a korai korszakában meglévő pszichológiai érdeklődése, irányultsága bontakozik, illetve teljesedik ki, gazdagodva a filozófiában és a vallási életben szerzett tapasztalatokkal. A léleknek azt a belső útját írja le, amelynek során egyesül Istennel, ehhez felhasználja a misztikus szerzőknél - főként Keresztes Szent Jánosnál és Avilai Szent Teréznél - megtalálható fogalmakat, szimbólumokat (sötét éjszaka, titkos létra, lelki eljegyzés).
A három fő részből álló mű (A kereszt üzenete; A kereszt tanítása; A kereszt követése) utolsó része nincs befejezve, a kereszt követése Edith Stein életútjában valósult meg. Örök fogadalmi szentképére felírt, Keresztes Szent Jánostól vett mondatát - Ezentúl az lesz a feladatom, hogy jobban szeressek!« - bibliai értelemben valósította meg, mivel János evangéliuma szerint Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. (Jn 15,13)."
Edith Stein Hollandiában sem volt biztonságban: a holland püspöki konferencia 1942. július 20-án nyilvánosan elítélte a náci fajelméletet; az állásfoglalást az ország összes templomában felolvasták. Válaszként július 26-án Hitler elrendelte Hollandiában is az áttért zsidók letartóztatását, akiket addig megkíméltek.
Augusztus 2-án Rosa nővérével Auschwitzba hurcolták, ahol augusztus 9-én megölték. Vértanúként halt meg népéért és hitéért, egészen elégő áldozatként.
Maria Amata Neyer nővér, a kölni Edith Stein Archívum vezetője így írt az elhurcolásról: ,,Miközben Edith elbúcsúzott a kármeltől, odaszólt Rosának: »Gyere, hiszen mi a népünkért megyünk!« Korabeli megcáfolhatatlan tanúságtétel igazolja, hogy ezek a szavak így hangzottak el. Jelentésüket azonban nem tudjuk egészen pontosan értelmezni. Edithnek e szavait többnyire a zsidó népre vonatkoztatják, hiszen a zsidó néppel való sorsközösséget ő soha nem adta föl. Már a zsidóüldözés elején kinyilvánította, »ennek a népnek a sorsa az én sorsom is.« Edith azonban más kérdéseket is feltett, és erről is cáfolhatatlan tanúságtételünk van. Élete vége felé többször is megkérdezte: »Ki fog majd engesztelni mindazért, amit a német nép nevében a zsidó nép ellen elkövetnek? - Ki fogja a bűnnek ezt az iszonyú áradatát mindkét nép számára áldássá változtatni?"« - Azt hiszem, szabad azt remélnünk, hogy Edith életének utolsó útján a német népért is engesztelt."
Edith Stein egész életére jellemző igazságkeresés a szeretet megtalálását jelentette. Szerinte a lényeg, az igazság és a szeretet összefügg egymással. II. János Pál pápa 1987. május 1-jén avatta boldoggá. 1998. október 11-én, szentté avatásakor pedig így fogalmazott: ,,Keresztről nevezett Teréz Benedikta nővér mindnyájunknak mondja: Ne fogadj el semmit igazságnak, ami a szeretet nélkül van. És ne fogadj el semmit szeretetnek, ami az igazság nélkül van!"
Edith Stein a 20. század egyik legjelentősebb filozófusnője. Alakja mégsem tudományos vagy tanári munkája miatt vált századunk egyik jelképévé, hanem sorsa miatt.

- Edith Stein kereste az igazságot, és megtalálta Istent. Műveiből idézünk:
,,Létezik egy olyan hívás, amely arra ösztönöz, hogy Krisztussal szenvedjünk, és ezért együttműködjünk vele a megváltás művében. Ha az Úrral egyesülten élünk, tagjai vagyunk Krisztus titokzatos Testének: Krisztus tagjaiban tovább folytatja életét s szenved bennük: az Úrral egyesülten viselt szenvedés az Ő szenvedése, bekapcsolódik a megváltás nagy művébe, és ezért termékeny. Ez az az alapelv, amelyre valamennyi szerzetesrend, különösképpen pedig a Kármel élete épül: a szabadon vállalt és örvendező szenvedés által közbenjárni a bűnösökért, és együttműködni az emberiség megváltásában" - írta egyik levelében a szíve mélyén fölismert, majd életre váltott hivatásról. ,,Mosolyognom kell azon a kérdésen, hogy mennyire szoktam már meg a magányt. Életem során többnyire sokkal magányosabb voltam, mint itt (a Kármelben). Nem hiányzik semmi abból, ami odakint van, s megvan mindenem, ami odakint hiányzott, úgyhogy már csak hálát kell adnom a hivatás mindent meghaladó kegyelméért, amelyet egyáltalán nem érdemeltem meg."
,,A Szent Éjszaka: egy nemzet üdvössége, az ember üdvössége, a te üdvösséged!
Uram, mi Istenünk, kijelöltél számunkra egy hosszú és sötét, köves és kemény utat.
Miért a szenvedés, mely rázúdul a világra?
Miért tűnik úgy, hogy csökken a reménység, amikor a fény kialvóban van?
Gyakran kevesek erőim, és szinte nem remélem, hogy a fény még felragyoghat. Azonban, amikor a szívem megkövesedett egy mély fájdalomban, íme, segítséget nyújtott számomra egy világosság, egy édes csillag. Hűségesen kísért engem - és én követtem őt, eleinte tétován, aztán mindig biztosabban. Így újra megtaláltam egy kunyhó ajtaját és megláttalak Téged: Szeretet Misztériuma!
Isten nagysága egy szűk istállóban!
Az én szívem most jászollá változott, mely Téged vár.
Tudom, hogy nem kell sokáig várnom. Mert ahol látod a szegénységet, Te ott vagy. Ahol könny van, Te hozod a vigasztalást, ahol reménytelenség és félelem van, ott Te simogatsz szereteteddel, mely enyhülést ad."

Végrendeletéből:
,,Köszönetet mondok teljes szívemből elöljáróimnak és minden kedves nővértársamnak azért a szeretetért, amellyel befogadtak, és minden jóért, amiben ebben a házban részesültem.
Azt a halált, amelyet Isten nekem szánt, örömmel fogadom el már most tökéletes megadással Isten szent akaratában. Kérem az Urat, hogy fogadja el életemet és halálomat az ő dicsőségére és magasztalására, Jézus és Mária Szent Szíve és az Anyaszentegyház minden ügyéért, különösen szent rendünk, nevezetesen a kölni és echti Kármel fennmaradásáért, megszenteléséért és tökéletesedéséért, engesztelésül a zsidó nép hitetlenségéért, hogy az Urat az övéi fogadják be és eljöjjön az Ő dicsőséges országa, Németország megmentéséért és a világ békéjéért, végül élő és elhunyt hozzám tartozóimért, és mindenkiért, akit Isten nekem adott: hogy közülük egy sem menjen veszendőbe.
1939. június 9-én, úrnapja nyolcadának péntekén, lelkigyakorlatom 7. napján.
Az Atya, Fiú és Szentlélek nevében."
A Keresztről nevezett Teréz Benedikta nővér O.C.D.

* * *
Atyáink Istene, te Szent Teréz Benedikta vértanúdnak megadtad, hogy keresztre feszített Fiadat megismerje és egészen a halálig kövesse. Közbenjárásodra add, hogy Krisztust minden ember elismerje Üdvözítőjének, és általa eljusson örök színelátásodra. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Amen.

Forrás
Kármelitakolostor.hu
Kormos József: Edith Stein a filozófiáról és a vallásról
Képek: Kármelitakolostor.hu; Philomelablogja.blogspot.com; Common Wikipédia
Magyar Kurír

*
- Igenaptár oldalon
A keresztről nevezett Szent Teréz Benedikta (Edith Stein) szűz és vértanú, Európa társvédőszentje
SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Oly sok szenvedésben és küzdelemben is helytállt.
Testvéreim!
Emlékezzetek vissza az elmúlt időkre, amikor megvilágosodástok után annyi küzdelemben és szenvedésben helytálltatok! Egyrészt a gyalázatnak és zaklatásnak kitéve, nevetség tárgyává lettetek; másrészt részvéttel kísértétek azokat, akikkel így bántak. Együtt szenvedtetek a foglyokkal, és vagyonotok elrablását is örömmel viseltétek el abban a tudatban, hogy értékesebb és maradandóbb javakkal rendelkeztek.
Ezért ne veszítsétek el bizalmatokat, hiszen nagy jutalom jár érte! Állhatatosaknak kell lennetek, hogy Isten akaratát teljesítve elnyerjétek az ígéretet.
Ez az Isten igéje. Zsid 10,32-36

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.
Jézus így tanított az utolsó vacsorán:
,,Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében.
Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.
Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek.
Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.
Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,9-17
...... .........



Imádság
Urunk, Jézus! A mindennapi kenyér a te ajándékod, hogy testünket tápláljuk. Az élő kenyér, az Oltáriszentség szintén a te ajándékod lelkünk táplálására. Saját testedet, önmagadat adod nekünk, hogy bennünk élj. Ajándékod vételére minden embert meghívsz. Segíts, hogy soha ne utasítsuk el meghívásodat, ne utasítsunk el téged! Tégy bennünket élő közösséggé a szentáldozás, az egy kenyérből való részesedés által! Tégy minket hozzád hasonlóvá a szentáldozás által!

Talán az önzetlenség és a személyes érdekek háttérbe szorítása miatt értékes számunkra az igazi barát. A barátságban megmutatkozik továbbá a bizalom és a hűség, amelyek hosszú távra megalapozzák két személy ilyen kapcsolatát. Mindezek olyan pozitív tulajdonságok, amelyek nem csupán két ember, két barát kapcsolatára jellemzőek, hanem Isten és az ember kapcsolatára is. Jézus ezért nevezi barátainak a tanítványait, s mindazokat, akik a szeretet parancsa szerint élnek. Szavai nekünk is szólnak: ,,Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek." E kijelentést valójában felszólításként is értelmezhetjük: Legyünk Jézus barátai! Tegyük meg, amit kér tőlünk! Éljünk parancsa, a szeretet törvénye szerint!
Nagyon figyelemreméltó, hogy az Úr nem csak apostolaira, tanítványaira és követőire tekint barátként, hanem a bűnösökre is. Többször hangsúlyozta, hogy küldetése hozzájuk is szól, nekik is hirdeti az örömhírt, a bűnök bocsánatát. Tehát minden embert barátjának tekint, jókat és rosszakat egyaránt. Saját küldetéséről ezt mondja: ,,Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért." Ő mindenkinek a Megváltója, mindenkiért meghalt a kereszten, halálakor igazolódott be szavainak igazsága és jelentősége.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szűrkehályog fájdalom mentes műtétje
  2019-08-08 22:08:02, csütörtök
 
  Miért nem lát tisztán? Ezt kell tudni a szürkehályog kialakulásáról
Mi is a szürkehályog? A szemünkben található szemlencse külső tokja teljesen átlátszó, belsejét tiszta, gélszerű anyag tölti ki. Amikor ez a gél homályossá válik, akkor a bejövő fénysugarak megtörnek, idővel pedig egyáltalán nem jutnak át a szemlencsén, így nem érik el a szem hátsó felszínén elhelyezkedő ideghártyát. Ez a jelenség a szürkehályog.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Ferenc pápa kedves mosolya
  2019-08-08 16:36:40, csütörtök
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Jubileumi kerékpáros zarándoklatot
  2019-08-08 16:28:14, csütörtök
 
  A szertartás végén Márfi Gyula érsek emléklapot adott át az előző nap tartott ,,Születéstől a vértanúságig" - Bódi Magdi nyomában elnevezésű kerékpáros zarándoklat résztvevőinek.
Jubileumi kerékpáros zarándoklatot tartottak Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért.
Tizedik alkalommal szerveztek kerékpáros zarándoklatot augusztus 3-án Bódi Mária Magdolna, a Veszprémi Főegyházmegye fiatal vértanúja boldoggá avatásáért.
Szigligeten Juhász Gábor budapest-vizafogói plébános - aki a kezdetektől fogva a zarándoklat lelkivezetője - köszöntötte az összegyűlt kerékpáros zarándokokat.
A közös imádság után Bódi Mária Magdolna születési helyéről indult a csapat, hogy biciklivel megtegye azt a több mint 70 kilométeres utat, ami érintette a tisztaságát és a társait védő munkáslány életének főbb színhelyeit.
Szécsi Ferenc zalabéri plébános, a zarándoklat ötletgazdája is elkísérte a kerékpárosokat, ahogy a korábbi években is tette.
Az első állomás Badacsonytördemic volt, ahol Magdit megkeresztelték. A Szent Mihály főangyal-templomban Cséry Gergő nemesgulácsi plébános köszöntötte a zarándokokat, majd a jelen lévő atyák szentmisét mutattak be Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért.
Innen indultak tovább a biciklisek Köveskálra, ahol Magdi iskolába járt. Ezt követően Balatonfüred érintésével érkeztek Balatonfűzfőre, ahol megkoszorúzták az egykori gyárkapu falán elhelyezett emléktáblát, majd tovább indultak Litérre. Bódi Magdi sírjánál a zarándokok imában adtak hálát a nap folyamán kapott kegyelmekért.

- Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért imádkoztak szombaton Litéren.
A megemlékezés a temetőben, a sírnál kezdődött, ahol Márfi Gyula veszprémi érsekkel, Laposa Norbert plébániai kormányzóval együtt imádkozott az idei ünnepség szónoka, Udvardy György pécsi megyés püspök. A család nevében Bódi Mária Magdolna unokahúga, Kovács Elemérné is megemlékezett nagynénjéről. A résztvevők a temetőből az általános iskola udvarára zarándokoltak, a vértanúság helyszínére, ahol a vértanú munkáslány 2005-ben állított szobrának megkoszorúzásával folytatódott az ünnepség.
...... ........... ............


Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula érsek mutatta be a pécsi megyés püspökkel és az összegyűlt paptestvérekkel együtt. Udvardy György azt mondta: külön ajándék, hogy az ünnep a húsvéti időbe esik, hiszen az egyház ilyenkor elemi módon emlékezik Jézus Krisztusra, aki értünk meghalt és feltámadt. A főpásztor rámutatott: a vértanúság krisztusi erényként jelenik meg az életünkben, a hitből fakadó döntéseink, a döntések mellett való állhatatos kitartás következménye. ,,Ha megnézzük Magdi életének alakulását, azt gondolhatnánk, ez a háttér nem sok mindenre ad lehetőséget. Ő mégsem fogadja el, hogy pusztán a korlátai, a körülmények határozzák meg, hogy ki ő valójában", fogalmazott a pécsi püspök. Kiemelte, Magdi tanulékony, tanítványi lélekkel fordult Krisztus felé. Alakító erővel hatott rá az egyház szentségeinek vétele és ezért kész volt áldozatot hozni, kész volt arra, hogy mindent megtegyen, hogy Krisztusával találkozni tudjon.
Udvardy György Magdi bátorságáról beszélt. Bátran cselekedett, amikor nem hezitált azon, hogy kell segíteni a szegényeken. ,,Krisztus az, aki kitágítja előttünk a bátor élet lehetőségét. Mindannyiunknak szüksége van erre a bátorságra, életünk mindennapi cselekvéseiben", fogalmazott a püspök.

*

- Bódi Mária Magdolna,vértanú /orosz katona lőtte le.
...... ........... ........... ......



...... ............


Nagyobb kép Link
...... ........... ......


Tiszteletre méltó Bódi Mária Magdolna (Szigliget, 1921. augusztus 8. — Litér, 1945. március 23.) magyar munkásnő, keresztény vértanú, szűz. Szentté avatását Mindszenty József, akkori veszprémi püspök, kezdte el 1945-ben,, majd 1990-ben Szendi József püspök által indított perújrafelvétellel vette ismét kezdeté.
Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Ferenc pápa: Jézus a mi kezünk által segít másoknak talpra .
  2019-08-08 15:59:16, csütörtök
 
  Ferenc pápa: Jézus a mi kezünk által segít másoknak talpra állni!
"A nyomorék rájuk néz, Péter pedig azt mondja neki: ,,Ezüstöm és aranyam nincs, de amim van, azt neked adom: a Názáreti Jézus Krisztus nevében kelj föl, és járj!" (ApCsel 3,6).
Az apostolok kapcsolatot létesítettek, mert Isten így, a kapcsolatban szereti kinyilvánítani magát, mindig a párbeszédben, mindig a jelenésekben, mindig a szív ihletésével.
Pápává választása óta a Szentatya immár a 280. általános kihallgatását tartotta meg augusztus 7-én a VI. Pál teremben. Az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát folytatva Jézus nevének segítségül hívásáról elmélkedett.
...... .....


Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk. Link

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Cseh Tamásra emlékezünk
  2019-08-08 15:54:34, csütörtök
 
  Cseh Tamás, a dalnok, a festő, az álmodozó, a bakonyi indián született Magyarországon, 1943. január 22-én, és meghalt Magyarországon, 2009. augusztus 7-én
,,Születtem Magyarországon..." Emlékezés Cseh Tamásra
.........


Született Magyarországon, a magyar Himnusz születése napján, január 22-én. 75 évvel ezelőtt, 1943-ban, a második világháború ötödik évében. A hírmondó, a dalnok: Cseh Tamás.
A hetvenes évek legelején ,,véletlenül" találkozott egy fiatal rajztanár és egy fiatal író a pesti éjszakában. Így kezdődött.
,,Üres edény volt a dal, amibe bármikor bármit bele lehetett önteni." (Bereményi Géza)
A következő évtizedekben sok száz üres edényt töltögettek ketten: a rajztanár dallamaihoz az író szövegeket írt. Sok száz tudósítás született így a hetvenes-nyolcvanas évek magyar valóságáról. Alulnézetből persze. A lelkek és szívek felől. És a rajztanár (aki nyaranta a Bakony erdeinek mélyén indiánként élt) egyre többször, egyre több helyen énekelte ezeket a tudósításokat. Így vált hírmondóvá, krónikássá.
,,... valaki most itt áll előtted, és énekel az életünkről. Élő közlés a mostról. Az életünkről énekeltünk mindig, mégpedig köznyelven a hétköznapokról." (Cseh Tamás)
Minden dal egy gondolat. És ,,a gondolathoz nem kell se díszes ruha, se ördöngös hangszer". Így mondta az énekes. És végig hűséges maradt. ,,Állok és árulom magam." ,,Az ember mintegy átadja, kiszolgáltatja önmagát, vegyétek, itt van." ,,Én nem magamat akarom mutogatni a színpadon. De a jelenlét lényeges: egy ember áll ott, jelen van, rajtakapható. [...] Egy magatartásról beszélek... a létem hozzátartozik a dalokhoz." Énekelt, csak énekelt, szemben a csenddel. Védtelenül. A fényes pillanatokat kereste, az ünnepet, amikor az ember érzi, hogy része valami tökéletes egésznek.
A modern színház nagy dilemmája, a jelenidejűség és a jelenlét kérdése, melyről sokak mellett költőnk, Pilinszky János is oly sokat gondolkodott (írásai tanúsítják), itt nem volt kérdés: Cseh Tamás jelen volt. Talán ez volt az ő legnagyobb titka, az a nagyon intenzív jelenlét a színpadon, a gitárral, az a mód, ahogyan a dalokat énekelte. Olykor félig lehunyt szemmel, félmosollyal, egész személyiségével, összpontosítással, átéléssel, mintha minden azon múlna, ahogy ott, akkor átadja a dalt. Felvételek őrzik.
A dalokban - melyeket hallgatva nevetünk, sírunk, és örülünk, máskor bánkódunk, bánjuk is, aztán meg csodálkozunk, és rácsodálkozunk - ott villan történelmünk és a mindennapjaink számos pillanata. Az ócska cipőt az első dal óta vastagon lepi a sár, lábunk alatt ropog a kavics. Hullámzik a szép Balaton. Fjodor Mihajlovics, vagyis Dosztojevszkij, ugye, az ördöggel társalog, gróf Széchenyi István pisztolyát porozza, József Attila pedig a vonat ablakában áll - minden vonatnak, minden ablakában, ő, a mindenhol tanítható. És tükrünk szétszórt szilánkjait Shakespeare úr ragasztja, foltozza. Antoine és Désiré mindkettő énekel, és kabátjuk lobog. Nagyapánkat a Don-kanyarról faggatjuk, öcsénk hajóra száll, és robog a krakkói vonat. Rejtőzködő gyerekkorunk előjön a résből, és újra játszhatunk majd, kerek kék sapkánkat, azt az égboltsapkát hordjuk holtunkig... Itt megállok, ez végtelen élményjegyzék lehetne. Folytassa, írja újra mindenki a maga szíve szerint.
Cseh Tamás készített Ady-lemezt is (Novák Jánossal), énekelt kuruc énekeket (Cserhalmi Györggyel), katonadalokat (sokakkal). És az utolsó, a gyönyörűszép karácsonyi lemez: a Fel nagy örömre! - ezt az utolsó karácsonyról, 2008-ból hagyta ajándékba.
Egy film (emlékműsor vagy emlékkoncert?) végén, nem sokkal a halála után lehetett, a tévében, arról beszélt, hogy az élet csoda. A gondolatot, a szavakat hordoztam magamban. Ha madárkoncertet hallok, mindig eszembe jut, ahogy mondta: lám, ez a ,,madárpresszó" itt a fejünk fölött... bárcsak mindenki hallhatná! Igen, így mondta: madárpresszó. A filmet nem, de az ,,Élet csoda..." gondolatot aztán évekkel később megtaláltam a Beszélgetőkönyv végén.
,,Csoda. Azt hiszem, minden távozó idős ember tudja ezt. Akármilyen nehéz élete volt is valakinek, ha belül nem csordul túl a méreg és a gonoszság, akkor tudnia kell, az élet maga a csoda. [...] Káprázat. Igen, káprázat. Nem tudhatom persze, hogy akit a balsors egész életében üldöz, az így köszön-e el, de én kalapot emelek az élet előtt. [...] Káprázat az élet, öregem. Sok rossz történik, de a világnak mindig lesz egy-két olyan szeglete, ahová el lehet menekülni, látod, mi is itt vagyunk a patak partján a rengetegben [...]. Az az igazi titok, hogy mi lesz mindezzel? Mi lesz ezzel a bolond bolygóval, rajta ezekkel a fákkal, állatokkal, emberekkel, mi lesz a természettel, amit mindig is annyira szerettem..."
Zárásként álljon itt a folytatás is: ,,Érdemes közel lenni a földhöz, nem elfelejteni, hogy te is része vagy annak. Ha lehajolsz, esetleg megszúr egy tövis, ha átmégy a patakon, vizes, iszapos leszel. Nem baj, élsz. [...] Szeretek benne élni. Része lenni. Nem az Indián a lényeg. Nem a gyöngyös ruha és a mokaszin a cél. Az csak az ösvény, amin idetaláltunk, ide, földközelbe. Hanyatt fekszünk a fűben, szemünket reménykedve az égre emeljük, és úgy maradunk."
Befejezem. Mindez és minden más ott van a dalokban, a lemezeken, a Beszélgetőkönyvben, az indiánregényben, a mesékben.
- Cseh Tamás, a dalnok, a festő, az álmodozó, a bakonyi indián született Magyarországon, 1943. január 22-én, és meghalt Magyarországon, 2009. augusztus 7-én.

- Cseh Tamás - csönded vagyok videó Link

Fotó: Jegy.hu
Borsodi Henrietta/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Böjte Csabával a természet védelméért
  2019-08-08 15:48:36, csütörtök
 
  Bűnbánati zarándoklatot hirdet a Mária Út Egyesület.
Böjte Csaba testvér zarándoklatot hirdet augusztus 17-ére a Mária Út Egyesület segítségével. A zarándoklat fő témája a bűnbánat lesz, ezen belül is a természettel szemben elkövetett bűnöket helyezik az engesztelés középpontjába a résztvevők.
Csaba testvér nyílt levelében buzdít mindenkit, hogy csatlakozzon a zarándoklathoz, ha teheti, méghozzá valamilyen zöld ruhadarabot viselve.
...... ......


,,Szeretettel készülök egy bűnbánati zarándokútra augusztus 17-én, szombaton; 10 órakor indulnánk a szentendrei skanzen kápolnájától Visegrádra. E bűnbánati zarándokúton sok-sok mindenért kellene engesztelnünk, bocsánatot kérnünk, de én azt szeretném, hogy ez alkalommal a természettel szemben elkövetett bűneinkkel is szembenéznénk. Rá kellene döbbennünk, hogy a kapzsiságunkkal, pazarlásunkkal, meggondolatlan fogyasztásunkkal óriási terhet jelentünk a mindannyiunkat fenntartó bolygónkra tekintve!
A Vatikán 2020-tól műanyagmentessé válik! Ahogyan nem szabad kábítószert bevinni, birtokolni, ugyanúgy nem lesz szabad műanyag poharakat, palackokat és más hasonló környezetszennyező eszközöket sem használni. Az lenne jó, ha ez a kezdeményezés az egész Egyházban, világunkban elterjedne! Éppen ezért egy ajándékba kapott zöld habitusban szeretnék ezen a zarándokúton elindulni, és arra biztatlak titeket, hogy ti is gyertek valamilyen zöld színű ruhadarabot viselve, jelezvén ragaszkodásunkat, szeretetünket a mindannyiunkat befogadó és hordozó természet iránt!
Természetesen a rossz beidegződéseket felülvizsgáljuk, és mindazt, ami a természet iránti szeretetünkkel nem összeegyeztethető, azt leépítjük, magunkból könyörtelenül kidobjuk. Nagy szeretettel várunk, hívunk, tarts velünk!"
Csaba testvér bűnbánati zarándoklatához bárki csatlakozhat, aki a Mária Út vagy a Mária Rádió honlapján kitölti a regisztrációs űrlapot.

A zarándoklat augusztus 17-én, szombaton 10 órakor indul a szentendrei skanzen kápolnájától.



Forrás: Mária Út Egyesület
Fotó: Merényi Zita
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Sziget Symphony Orchestra
  2019-08-08 15:35:29, csütörtök
 
  Augusztus 7-én este Roby Lakatos és Lisztes Jenő lép színpadra a zenekarral, melyet egyébként mindhárom estén Dobszay Péter vezényel, aki a fiatal karmester generáció egyik legkiemelkedőbb tagja: mindössze 29 éves, de számos hazai és nemzetközi sikert könyvelhet el eddigi pályáján.
A programban elhangzik Monti Csárdása, A dongó, Roby Lakatos egy saját szerzeménye, a Fire dance, valamint Piazzola Oblivionja.

*
A méltán világhírű magyar zenei tehetség jegyében idén három estén lép a Sziget klasszikus zenei színpadára a kizárólag erre az alkalomra szervezett szimfonikus zenekar, a Sziget Symphony Orchestra, akikhez ma Roby Lakatos
- Roby Lakatos & Ensemble - Fire dance - Gypsy bolero - Cickom paraphrase
Videó Link

*
- Dobszay Péter: ,,A zenészek jogos igénye, hogy a karmester partnerként tekintsen rájuk"
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Ne félj, mert megváltottalak.... vallásos
  2019-08-08 15:24:24, csütörtök
 
  Videó Link

Ne félj, mert megváltottalak,
Neveden szólítottalak,
Karjaimba zártalak,
Örökre enyém vagy. :||

Viruló réteken át
Hűs forrás felé vezetlek,
Pásztorod vagyok,
Elveszni senkit sem hagyok
Karom feléd tárom, kiárad áldásom;
Nem rejtőzöm el,
Szívem a szívednek felel,
Amikor úgy érzed, nyomaszt az élet.
Ne félj...

Nem taszítalak el, amikor vétkezel,
Irgalmat lelsz a szívemben,
Örök feléd a hűségem,
Amerre jársz védlek, nyomodba lépek.
Nem rejtőzöm el, szeretetlángom átölel,
Ne félj, ha éjben jársz, hidd, hogy a fény vár rád!

- Signum - Ne félj, mert megváltottalak videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2435
  • e Hét: 9125
  • e Hónap: 21801
  • e Év: 255548
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.