2019-09-09 15:46:11, hétfő
|
|
|
A csokoládé évezredek óta létezik. Már a középkorban is kedvelték, igaz
úgy vélték, hogy a boszorkányság egyik tápláléka, de bebizonyosodott, bátran
fogyaszthatjuk, mert az étcsokoládé nagyon is hasznos az egészségre nézve.
Ezt a hatását a kakaótartalmának, pontosabban a kakaó antioxidáns hatásának
köszönheti.
Az az étcsokoládé, amely magas kakaótartalommal rendelkezik, legalább 50-70
százalékban tartalmaz kakaót. Így segíthet ugyanis a magas vérnyomás
csökkentésében, általában véve a vérnyomás szabályozásában.
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek szigorúan tartaniuk kell az előírt
diétát. Régebben úgy vélték, hogy még egy-egy kisebb szelet étcsokoládét sem
szabad elfogyasztaniuk, mára ez a teória megdőlt, ugyanis az étcsokoládéval
kapcsolatban bebizonyosodott, hogy számukra is hasznos lehet. Ennek nem
más az oka, mint az, hogy tele van értékes flavonoidokkal, amelyek csökkentik
az inzulinrezisztenciát, enyhítik az erekben kialakuló feszültséget, így javítják a
vér áramlását, a fehérjék felszívódását és megakadályozzák a gyulladás
kialakulását.
Az étcsokoládé flavonoidjai a vérnyomás csökkentésében is segítségünkre
lehetnek, és így hozzájárulhatnak a szív egészségének fenntartásához. Egy
tanulmány arról számolt be, hogy az étcsokoládé mérsékli a szívelégtelenség
és a szívbetegségek kockázatát.
Ebben a finomságban nagyon sok antioxidáns vegyület is megtalálható,
amelyek képesek felvenni a harcot a bőrt károsító szabad gyökökkel
szemben és így a bőr egészségesebb és fiatalosabb megjelenésű lesz.
Sokan úgy vélik, hogy a csokoládé súlygyarapodást okozhat, azonban nem
az étcsokoládé. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy azok az emberek,
akik rendszeresen, kis mennyiségben étcsokoládét fogyasztottak, kisebb BMI
index-szel rendelkeztek, mint akik nem fogyasztották gyakran ezt a táplálékot.
Az étcsokoládé magas kakaótartalma járul hozzá a BMI csökkenéséhez és a
fogyáshoz is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy az étcsokoládé növeli a szerotoninszintet.
Minél magasabb az étcsokoládé kakaótartalma, annál több szerotonin termelődik
a szervezetben, és ennek hatására aktívabban fejti ki a pozitív hatásait, azaz
csökkenti a stressz és a szorongás szintjét.
Ha kis mennyiségben és rendszeresen fogyasztunk étcsokoládét, még a rossz
koleszterinszint is csökkenhet, illetve megnőhet a jó, azaz a HDL-koleszterin
szintje. Mivel a kakaó gazdag flavonoidokban, ezek a vegyületek gátolják az
LDL-koleszterin-szint növekedését.
Az étcsokoládéban található flavonoidok az agy egészségére is pozitívan
hatnak, hiszen javítják a memóriát, csökkentik a gyulladást és támogatják
az agy gyors felépülését az olyan sérülések után, mint például a stroke.
|
|
|
0 komment
, kategória: Finomságok 1. |
|
|
|