Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
tanítások az életről
  2019-10-24 21:16:34, csütörtök
 
 
A buddhizmus tanításai az emberi kapcsolatokról

1. Ne érezd magad rosszul azért, mert vannak, akiknek csak akkor jutsz eszébe, mikor szükségük van rád. Érezd magad kiváltságosnak, hogy te vagy elméjükben a gyertya, amely akkor gyullad fel, mikor sötétben van elméjük.

2. Mindig lesz olyan ember az életedben, aki nem bánik veled jól. Köszönd meg neki, mert erősebbé tesz.

3. Ha valaki rosszul bánik veled, emlékezz:
Vele van valami baj, nem Veled. Egészséges emberek nem pusztítják el egymást.

4. Amikor fáj, figyelj. Az élet próbál neked valamit tanítani.

5. Három megoldás van minden problémára: elfogadni, változtatni, vagy elengedni. Ha nem tudod elfogadni, változtass. Ha nem tudsz rajta változtatni, akkor engedd el.

6. Engedd, hogy az emberek megítéljenek. Engedd, hogy félreértsenek. Engedd, hogy pletykáljanak rólad. Az, amit rólad gondolnak, nem a te problémád. Véleményük nem fogja a számláidat kifizetni. Tehát maradj kedves, szeress kitartóan és légy szabad egyéniség, bármit is mondanak vagy tesznek, soha ne kételkedj értékességedben és az igazság szépségében. Ragyogj tovább és hagyd a gyűlölködőket gyűlölködni.

7. Mindegy mennyire tanultnak, tehetségesnek, menőnek, vagy gazdagnak hiszed magad, az, ahogyan másokkal bánsz, végeredményben mindent elmond rólad. A becsületesség minden.

8. Minél kevésbé érdekel, hogy mit gondolnak rólad az emberek, annál boldogabb leszel.

9. A csend a legjobb válasz annak, aki nem értékeli a szavaidat.

10. Ha azt hiszed, minden valaki másnak a hibája, akkor sokat fogsz szenvedni. Majd amikor megérted, hogy minden belőled indul ki, akkor fogsz békére és örömre lelni.

11. Ahol nincs tisztelet, ott szeretet sincs.

12. A kapcsolatok sohasem halnak természetes halált. Megöli őket az ego, az elutasítás és a hozzáállás.
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
idézet
  2019-10-21 20:38:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
ősz
  2019-10-18 21:43:33, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
gyors öltözés
  2019-10-15 19:01:28, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  bohókás  
gyönyörű város Gmunden
  2019-10-15 08:19:14, kedd
 
  Felső-Ausztria egyik legszebb települése a Traunsee partján található kisváros, Gmunden. A városka, ami 425 méterrel a tenger szintje fölött fekszik, érdekes és mozgalmas évszázadokat élt meg: 1278-ban megkapta a városi rangot, gazdasági életét a sókereskedelemre alapozta, egykor hadihajókat építettek itt, Bécs ostroma idején és az osztrák örökösödési háború folyamán menekültek ezreit fogadta a település, ahol katonai csapatokat szállásoltak el és élelmeztek. A 19. század komoly fordulatot hozott a városka életében: a lehanyatló sókereskedelem miatt másik jövedelemforrásra kellett szert tenni - így megkezdődött a fürdőváros kiépítése (a rangot 1862-ben nyerte el). A festői település legszebb nevezetessége a két Ort-kastély: a tóba nyúló kis félszigeten található Landscloss Ort (itt erdészeti iskola üzemel jelenleg), és a 123 méter hosszú fahídon át megközelíthető, kis szigeten fekvő tavi kastély, a Seeschloss Ort (itt múzeumot és éttermet találunk). Utóbbit a német-osztrák filmsorozat kedvelői Kastélyszállóként ismerik (a hazánkban is nagy sikerrel vetített sorozatot 1996 és 2004 között forgatták, melynek helyszíne ez a gyönyörű épület volt). A legenda úgy tartja, hogy az erődöt, melyet egykor szigorú és kegyetlen börtönként ismertek, és csak 1628-ban nyerte el a gótikus kaputorony és a barokk hagymakupola építésével jelenlegi alakját, egy Erla nevű óriás ajándékozta a tó gyönyörű sellőjének. Ha végigsétálunk a fahídon, láthatjuk a szigetet körülvevő csodálatos panorámát (a víz mélysége helyenként 180 méteres mélységet is elér itt!), és vethetünk egy pillantást a kastélyban üzemelő étterem teraszára, ami a tó vize fölé nyúlik. Ha be szeretnénk lépni az épületbe, jegyet kell váltanunk, aminek az árát levonják az éttermi ebéd árából, ha úgy döntünk, itt étkezünk.
Ha belépünk a tavi kastély romantikus, árkádos udvarába, az egyik falon láthatjuk, hogy mikor milyen magasan öntötte el a víz a szigetet. Az ötemeletes, hagymakupolájú épület udvarán komolyzenei koncerteket tartanak, a kis kápolna pedig esküvők kedvelt színhelye. Az erődöt a 12.században az Orth-lovagok építették, és a 17. századtól került császári, majd főhercegi tulajdonba. Azé a János Szalvátor főhercegébe, aki együtt nőtt fel Rudolf trónörökössel, és a császári udvar számára megbotránkoztató nézeteket vallott, beleszeretett egy balerinába, és feleségül akarta venni, amit őfelsége természetesen nem engedélyezett. Azonban a főherceg elvégzi a tengerészeti akadémiát, hajóskapitány lesz, lemond rangjáról, felveszi a Johann Orth nevet, és a Santa Margherita nevű kereskedelmi hajón feleségével Dél-Amerikába megy, ahol a patagóniai partok közelében viharba kerülnek, és eltűnnek a világ szeme elől. Jókai Mór egyik utolsó regényének (Ahol a pénz nem isten) főszereplőjét állítólag a tragikus sorsú főhercegről mintázta.
Érdemes a tavi kastély megtekintése mellett végigsétálni a korzón, majd tenni egy kis körutat a belvárosi kanyargós, olykor kissé meredek utcácskákon.
Ebben a városkában született Szörényi Levente és Conchita Wurst, a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese.
A Traunsee-t, melynek partján a 15 ezres lélekszámú Gmunden található, a rómaiak “Lacus Felix"-nek, azaz boldog tónak nevezték. A nyugodt, békés település az egyik legkedveltebb üdülési célpont Ausztriában, s bár ahogy a helyiek tartják: nem éppen egy világváros, de nem is egy álmos hegyi falu. A városka varázsát a romantikus, hangulatos utcák, elegáns és szép épületek adják, valamint a kulturális-és turisztikai programok (évenként megrendezésre kerül a Virágkorzó, a mi debreceni Virágkarneválunk kistestvére). Egykor lovas vasút kötötte össze Gmundent České Budějovice-vel (1836-1856), ez volt az első vasút az európai kontinensen (ma végigsétálhatunk a lóvontatású vasút eredeti útvonalán). Körutazást tehetünk Ausztria legmélyebb taván az eredetileg 1871-ben elkészült, helyreállított Gizella nevű gőzhajóval, de utazhatunk a városi villamoson (1894 óta működik) vagy a Traunsee Vasúton - mindegyik igazán emlékezetes élmény.
A közvélekedés szerint a 17. század óta Gmunden az osztrák finom és dekoratív kerámia fellegvára. A természet szépsége a Traunsee-tó környékén különleges formákra és színekre inspirálta a keramikusokat. Minden egyes darabot kézzel készítenek, minden darab legalább 60 kézen megy keresztül. A gyártás folyamán egyaránt művészi munkával hoznak létre fajansz (átlátszatlan színű mázas) és zöld lángolt kerámiát, utóbbiról híres messze földön Gmunden.









 
 
0 komment , kategória:  utazás  
idézet
  2019-10-15 08:11:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
halasi csipke
  2019-10-13 23:24:35, vasárnap
 
 











A HALASI CSIPKE RÖVID TÖRTÉNETE

A csipkevarrás már a XVII. századtól magas színvonalú volt Magyarországon.

Mégis a magyar varrott csipke új, semmihez sem hasonlítható fejezete a halasi csipke megalkotásával kezdődött, amely Dékáni Árpád rajztanár nevéhez fűződik, aki 1886-ban, főiskolai tanulmányai elvégzése után, a halasi gimnáziumban kezdte meg tanári és egyben művészi pályafutását.

Dékáni eredeti magyar mintákkal és új technikával akarta létrehozni az általa elképzelt új csipkét.
1902-ben bemutatta terveit az Iparművészeti Társulatnak, mely azokat érdekesnek találta.

Az 1903-ban megrendezett Iparművészeti Kiállításon aranyérmet szavaztak meg a halasi csipkének és az 1904-es Világkiállításon St. Louisban már elkápráztatta a nemzetközi közönséget is, megelőzve ezzel az akkor márt ismert brüsszeli csipkét.
Dékáni megálmodott csipketerveit a kiemelkedő tehetségű, helyi fehérneművarró, Markovics Mária valósította meg, aki hosszas próbálkozás után találta meg a más varrott csipkéhez nem hasonlítható megoldást.
Technikájának különlegessége abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal (kontúr) veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel (stoppolás) és a hurok öltés 60 féle változatával töltik ki.
Tehát az ,,anyagot", a csipkét tűvel és cérnával, teljes egészében kézimunkával hozták és hozzák létre, mind a mai napig.
Az idők során a kézzel varrt csipkére nem tudott hatni az elgépiesedett világ..., épp ez teszi a világon egyedülállóvá.
Ma a halasi csipkét tíz halasi csipkevarró - teljes művészi szabadsággal - az eredeti rajzok és motívumok felhasználásával, természetes alapanyagú, lehelet-finom cérnával, száz százalékos kézimunkával, és a tradicionális 60 féle öltésminta variációjával varrja.

Ezáltal lesz minden csipke egyedi darab, amelyen mindig csak ketten dolgoznak: a kontúrozó (ez külön szakma), és a csipkevarró.

A munka időigényességét mutatja, hogy van 4-5 munkaórával elkészült csipke (2,5 cm - 3 cm), viszont a nagy terítők megvarrásához (50 cm - 60 cm átmérővel) 4500-5000 munkaóra szükséges

A csipkevarrók a Halasi Csipke Közalapítvány dolgozójaként mindezt nem hobbiból, hanem megélhetésükért teszik.
Az alapítványt 1992-ben hozta létre a város önkormányzata, hogy intézményes keretek között, minden évben több milliós támogatással tegyen meg mindent a halasi csipke fennmaradásáért és népszerűsítéséért.
A halasi csipkét - egyediségét, utánozhatatlanságát elismerve - 1935-ben védjegyezték. Azóta még a legkisebb (2,5 cm) Halason készült csipkében is megtalálható a három egymáson keresztbe fektetett hal, amelyek elhelyezkedése is pontosan meghatározott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
virág
  2019-10-09 19:54:59, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  virág  
ősz
  2019-10-08 20:45:03, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 258
  • e Hét: 353
  • e Hónap: 1565
  • e Év: 29788
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.