Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Veszprémbe kirándult munkatársaival Erdő Péter
  2019-10-11 21:33:29, péntek
 
  Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek munkatársaival Veszprémbe látogatott október 10-én. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatalának munkatársai minden évben felkeresnek egy egyházmegyei központot vagy egy kegyhelyet, ahol kötetlenül tudnak együtt időt tölteni.
A budavári érseki hivatal, valamint az esztergomi prímási palota munkatársait Takáts István veszprémi érseki irodaigazgató fogadta a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban. Pálfalviné Ősze Judit, az intézmény vezetője bemutatta a 2011-ben európai uniós támogatásból felújított épületet, a különleges barokk termeket, a Padányi Biró Mártonhoz kapcsolódó liturgikus kiállítást; emellett a gyógynövényes üvegpadlós terembe és a hegedűkészítő mester műhelyébe is betekintettek a vendégek. A házban épp egy Gyergyószentmiklósról érkezett gyerekcsoport tett látogatást, a bíboros köszöntötte és megáldotta őket. A kiállítások megtekintése után Erdő Péter szentmisét mutatott be a Szent Mihály-bazilikában a vele érkezett papokkal, Urbán Gábor kanonokkal, a főegyházmegye vagyonkezelőjével, Kelemen Imre irodaigazgatóval, Varga Norbert titkárral és Depaula Flavio szalézi szerzetessel. Koncelebrált Nagy Károly apát, kanonok, a veszprémi bazilika plébánosa és Felker Zsolt káplán is.
Szentbeszédében a bíboros az egyházi civil munkatársak feladatának fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy az egyes kis csoportokból, sejtekből épül fel az Anyaszentegyház egésze, és mennyire fontos, hogy ezt mindannyian felismerjük. A szentmisén Erdő Péter első alkalommal viselte a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült miseruha ,,prototípusát"; ilyenek készülnek majd a kongresszuson koncelebráló atyáknak a közeljövőben.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Csángó Himnusz
  2019-10-11 21:27:33, péntek
 
  1. Csángó magyar, csángó magyar
Mikor lettél csángó magyar
Ágról szakadt madár vagy te,
Elfelejtve, eltemetve

2. Egy pusztába telepedtél,
Melyet országnak neveztél
Most sem országod, sem hazád.
Csak az Úristen gondol rád

3. Én istenem hová leszünk
Gyermekeink s mi elveszünk
Melyet apáink őriztek
Elpusztítják szép nyelvünket

4. Halljuk áll még Magyarország
Ó istenünk te is meg áldd.
Hogy rajtunk könyörüljenek,
S elveszni ne engedjenek.

5. Mert mi is magyarok vagyunk,
Még Ázsiából szakadtunk,
Úristen sorsunkon segíts,
Szegény csángót el ne veszítsd

Pendely együttes videó Link

László Andrea ének Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Mindszenty Ifjúsági Ház Zalaegerszegen
  2019-10-11 17:36:31, péntek
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Új művészeti alkotásokkal gazdagodott a jeruzsálemi Via dolo
  2019-10-11 17:24:30, péntek
 
  Új művészeti alkotásokkal gazdagodott a jeruzsálemi Via dolorosa.
Október 6-án, a jeruzsálemi Szent Üdvözítő ferences templomban bemutatott szentmise után leplezték le azt a 14 bronz domborművet, amelyek Jézus kínszenvedését ábrázolják. Alessandro Mutto olasz szobrászművész alkotásait a szertartást követően az óváros központjától induló, szűk utcák között kanyargó Fájdalmak útja, a Via dolorosa stációinál helyezték el.
A Jézus kínszenvedését ábrázoló bronzalkotások ötlete 2003-ban született, amikor a veronai BMN Arte művészeti öntöde egy bronzkaput készített a Szentföldi Ferences Kusztódia részére. A kapu Jézus születésének bibliai jeleneteit ábrázolja, és azt a bejáratot díszíti, amely a Szent Katalin-bazilikából a Születés-bazilikába vezet. A veronai öntöde által idén kivitelezett domborműveket Ferenc pápa szeptember 21-én áldotta meg a Vatikánban.
...... ........... .....


Roberto Brizzi vállalkozó, a BMN Arte tulajdonosa elmondta: ,,Minden évben zarándokok milliói haladnak végig Jeruzsálemben a Via dolorosán. Az állomások egyetlen jelképe egy korong, amelyen római számok jelölik az egyes stációkat. Amikor a betlehemi Szent Katalin-templom számára elkészítettük a Krisztus genealógiáját (nemzetségtábláját) szuggesztív jelképekkel ábrázoló bronzkaput, akkor felötlött bennem, hogy a világ minden részéről érkező zarándokoknak hiányzik egy megfelelő kép ahhoz, hogy elmélkedhessenek Krisztus kínszenvedésének eseményeiről. Arra törekedtünk, hogy a domborművekkel felidézzük a keresztút történéseit. A viaszöntés módszerének köszönhetően - amely lehetővé teszi a hűséges reprodukciót a legkisebb részletekig -, majd a végső, aprólékos kézzel történő kidolgozás révén sikerült elkészíteni a képeket, amelyek most már elkísérhetik a Jeruzsálembe érkező zarándokokat."
Az 50 × 60 centiméter nagyságú 14 bronz öntvény közül az első kilencet a Via dolorosán, a stációkat jelző korongok mellé, a többi öt alkotást a Szent Sírhoz közel, a Szentföldi Ferences Kusztódia kápolnájában helyezték el.
Alessandro Mutto szobrász, aki a domborművek megalkotása előtt mélyreható történelmi kutatásokat végzett, a következőket nyilatkozta: ,,Úgy éreztem, hogy egy virtuális utazás része vagyok, amely elvezetett engem Krisztus korába. Szenvedélyesen törekedtem arra, hogy a lehető leghűbben ábrázoljam a keresztút állomásait."

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Nadim Asfour/Custodia Terrae Sanctae
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Öt új szenttel gazdagodik az Egyház
  2019-10-11 17:09:34, péntek
 
  ...... ..............


Október 13-án, vasárnap az Amazóniával foglalkozó őszi szinódus idején Ferenc pápa szentté avatja John Henry Newman angol bíborost, az olasz Giuseppina Vannini nővért, az indiai Mariam Thresia Chiramel Mankidiyan nővért, a brazil Dulce Lopes Pontes nővért és a svájci harmadrendi ferencest, Marguerite Bays-t.

1) John Henry Newman bíboros 1801-ben született Londonban. Fiatalon diakónussá szentelték az anglikán egyházban. Egy intenzív, elmélkedéssel és imával töltött időszak után megértette, hogy a római egyház Jézus Krisztus tanításainak igazi őrzője, és katolikus hitre tért. Élete zarándokút volt az igazság felé. Írásaiban saját megtérésének útját a dühödt vihar utáni kikötéshez hasonlítja: ,,Megtérésem pillanatában magam sem voltam tudatában annak az intellektuális és morális változásnak, ami elmémben lejátszódott. Nem tűnt úgy, hogy a kinyilatkoztatás alapvető igazságaiban szilárdabb hittel rendelkezem, vagy jobban ura lennék magamnak; buzgóságom nem növekedett; de az volt a benyomásom, hogy egy viharos átkelés után révbe értem; ezért a boldogságom attól kezdve egészen mostanáig változatlan maradt." 1847-ben szentelték pappá, majd létrehozta a Néri Szent Fülöp Oratóriumot Angliában. XIII. Leó pápa bíborossá kreálta. 1890-ben hunyt el Birminghamben, XVI. Benedek pápa is ott avatta boldoggá 2010. szeptember 19-én. A boldoggá avatást megelőző este Londonban tartott imavirrasztáson XVI. Benedek pápa felidézte az angol teológus tanításait: ,,Newman élete arra tanít minket, hogy az igazság, az intellektuális tisztesség és a hiteles megtérés iránti szenvedélynek nagy ára van. Az igazságot, amely szabaddá tesz bennünket, nem tarthatjuk meg magunknak; tanúságtételt igényel, és arra van szükség, hogy mások is meghallják. Végső soron meggyőző ereje önmagából fakad, nem pedig az emberi ékesszólásból vagy az érvelésekből, amelyekben felhasználják."
A boldoggá avatási szentmisén XVI. Benedek pápa kiemelte: Newman bíboros ,,megélte a papi szolgálat mélyen emberi oldalát a birminghamiek áldozatos szolgálatában azokban az években, amelyeket az általa alapított oratóriumban töltött. Látogatta a betegeket és a szegényeket, vigasztalta az elhagyatottakat, gondját viselte a börtönben levőknek. (...) Nem meglepő, hogy halála után ezrek álltak az utcák mentén, amikor földi maradványait temetkezési helyére szállították." Newman bíboros mottójára utalva - Cor ad cor loquitur (A szív a szívhez szól) - XVI. Benedek kifejtette: ez a mottó ,,lehetővé teszi, hogy behatoljunk a keresztény élet megértésébe, ami hivatás az életszentségre, és amit úgy tapasztalunk meg, mint a szív intenzív vágyát arra, hogy bensőséges szeretetközösségre lépjünk Isten Szívével".

2) Dulce Lopes Pontes a brazíliai Bahia állambeli Salvador városban született 1914-ben, Maria Rita néven. Hatévesen elvesztette édesanyját, nevelését nagynénjei vették át. 13 éves korában az egyikük magával vitte, hogy megmutassa neki a város legszegényebb részeit, és ez a látogatás felébresztette érzékenységét. 18 éves korában belépett az Isten Anyja Szeplőtelen Fogantatása Misszionáriusai (SMIC) kongregációba, ahol a Dulce nevet kapta. Hivatásának egyik forrása a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz élete volt. ,,Kis Szent Teréz példája nyomán hiszem, a Gyermek Jézus előtt kedvesek a szeretet kis cselekedetei, akármilyen kicsinyek is."
Szeretetének kis tettei nagyon hamar nagy szociális kezdeményezésekké váltak, és Dulce nővér megalapította a bahiai keresztény munkásemberek mozgalmát, a Szent Ferenc munkásainak unióját is. Később betegeket kezdett befogadni a bahiai Salvador egy szigetén elhagyott házakba. Miután kilakoltatták, egy volt halpiac területén található épületbe költöztette őket, de az önkormányzat ezt sem engedélyezte. Nem maradt más hely a hetven, orvosi kezelésre szoruló ember számára, mint a rendház tyúkólja, amelyet Dulce nővér rövid idő alatt átmeneti kórházzá alakított. Így indult az egyik alapítása, a Szent Antal kórház, amelyet végül hivatalosan 1959-ben nyitottak meg 150 férőhellyel. Ma már 3 ezer embert látnak el naponta a kórházban.
Dulce nővér alapításait ma Obras Sociais Irmã Dulce, azaz Irmã Dulce Szociális Művek néven ismerik, mely a brazil törvények szerint magán-szeretetszolgálatként működik. Oktatási központot is működtetnek Szent Antal néven a Simőes Filho régióban, Bahia államban. Dulce Lopes Pontest 1988-ban José Sarney brazil elnök és Szilvia svéd királyné támogatásával Nobel-békedíjra jelölték.
Élete utolsó harminc évében egészsége megromlott, légzésfunkciója harminc százalékra csökkent. 1990-ben kezdett gyorsan rosszabbodni az állapota, tizenhat hónapon át kórházban volt, ahol II. János Pál pápa is meglátogatta. A nővér és a pápa már tíz évvel korábban is találkoztak Brazíliában egy magánkihallgatáson. Később átvitték Dulce nővért a Szent Antal kórházba, ahol 1992. március 12-én meghalt. Mély szegénységben élő emberek ezrei kísérték utolsó útjára. Testét átvitték az Isten Anyja Szeplőtelen Fogantatása-templomba, ahol észrevették, hogy nem indult oszlásnak.
A boldoggá avatásához szükséges csoda 2001-ben történt, amikor a ma 42 éves Cláudia Cristiane Santos túlélt egy szülés utáni, csillapíthatatlan vérzést. Az orvosok már feladták a reményt, de a vérzés hirtelen elállt, amikor családtagjai Dulce nővér közbenjárását kérték, és imaláncba kezdtek José Almí de Menezes atya vezetésével. A nővér erényes, a legkisebb dolgokból kiinduló, az imádságot és az irgalmas szeretetet a központba helyező életét igazolta a csodás gyógyulás. ,,A szeretet minden akadályt legyőz" - szokta mondani Dulce nővér.

3) Giuseppina Vannini Rómában született 1859. július 7-én Angelo és Annunziata Papi gyermekeként, Judit névre keresztelték. Négyéves korában elveszítette édesapját, három évvel később édesanyját is. A három testvért szétválasztották: Augustót egy anyai nagynéni fogadta be, Júliát Szent József nővéreire bízták, a hétéves Juditot pedig a Conservatorio Torlonia nevű árvaházban a Szeretet Nővérei nevelték hitre, készítették fel az életre. Óvónői képesítést szerzett, és 21 évesen belépett a Szeretet Nővérei sienai noviciátusába. Egészségügyi okokból nem sokkal később visszatért Rómába, ahol a probáció idejét is töltötte. Végül a rend elutasította, alkalmatlanság miatt. Lelke mélyén érezte a hívást a szerzetesi életre, ezért nagyon szenvedett és kereste útját a hivatása felé.
32 éves volt, amikor elment Luigi Tezza kamilliánus atyához, hogy tanácsot kérjen tőle. Tezza, aki nem sokkal korábban azt a feladatot kapta, hogy állítsa vissza a Szent Kamill Leányai rendet, Juditra bízta ezt a küldetést. Észrevette, milyen magabiztos, imádságos és önfeláldozó lelkületű, és két másik lánnyal együtt felkészítette őket a szerzetesi életre, így alakult meg az első közösség. 1892. február 2-án, Szent Kamill megtérésének évfordulóján - abban a szentéllyé alakított szobában, ahol a szent meghalt - a vörös posztóból készült keresztet felvéve megalakult az új kamilliánus család. Judit a Giuseppina nővér nevet vette fel és kinevezték elöljárónak. Az új rend küldetése a betegápolás volt, beleértve a házi betegápolást is.
Szent Kamill leányai növekedtek számban, de még várniuk kellett az egyházi hatóságok végleges megerősítésére. XIII. Leó pápa azonban úgy döntött, nem engedi új közösségek alapítását Rómában, ezért a nővéreknek el kellett menniük a városból. A sajtó azonban csodálta a tevékenységüket, és a vikárius bíboros is támogatta őket, elérte, hogy ,,kegyességi társaságként" közösségek alakulhassanak az irányítása alatt. Giuseppina anyának sikerült elterjeszteni a társaságot Olaszország más részeiben és Argentínában is. Bár egészsége ingatag volt, nem kímélte magát, sorra látogatta minden évben a házakat. Sikerült elérnie, hogy 1909. június 21-én megalakult a Szent Kamill Leányai Kongregáció. Miután 1910-ben végiglátogatta az olasz és a francia házakat, 1911. február 23-án súlyos szívelégtelenségben meghalt. Tizenhat házat hagyott hátra Európában és Amerikában, 156 fogadalmas nővérrel.
1994. október 16-án II. János Pál avatta boldoggá.

4) A svájci Margarita Bays 1815. szeptember 8-án született La Pierraz-ban, Fribourg közelében. Az életét Istennek szentelte, úgy döntött, hajadon marad. Varrónőként tevékenykedett, miközben sokat imádkozott, mindennap járt misére. Szabadidejében hitoktatást is vállalt, segítette a szegényeket, a betegeket, a haldoklókat. 1854. december 8-án csodálatos módon meggyógyult vastagbélrákból, éppen akkor, amikor IX. Piusz kihirdette a Szeplőtelen Fogantatás dogmáját. Ezzel egy időben megkapta a stigmákat, amelyeknek misztikus eredetét számos orvosi vizsgálat után püspöke elismerte. Belépett a ferences világi rendbe. 1889. június 27-én Siviriez-ben halt meg.
1995. október 25-én II. János Pál avatta boldoggá, miután elismert egy csodát: Marcel Ménétrey tizenkilenc éves diák 1940-ben túlélt egy hegymászóbalesetet, és ennek következtében pap lett.

5) Mariam Thresia Mankidijan nővér 1876. április 25-én született az indiai Kerala államban, Putenchirában, elszegényedett nemesi családban. Édesanyja, aki keresztény szellemben nevelte, 12 éves korában meghalt. Mariam már nagyon fiatalon a betegek és haldoklók gondozásának szentelte az Úrnak felajánlott életét. Mivel nem sikerült szerzetesnek vagy remetének állnia, három barátnőjével a plébánián szolgálatot teljesítve látogatták a rászorulókat, az árvákat, a súlyos betegeket, a feketehimlőben és leprában szenvedőket is. Kezdetben az egyházi hatóságoknak és a városlakóknak sem tetszett, hogy a helyi szokással ellentétben egyedül járják az utcákat. Mariamnak misztikus tapasztalatai voltak, megtapasztalta a keresztre feszítés és a stigmák fájdalmát. Ez azonban akkoriban félreértésekre adott okot, gyanakvást ébresztett.
Miután rövid időt töltött a sarutlan kármeliták közösségében, Mariam Thresia Mankidijan felhatalmazást kapott a püspöktől, hogy megalapítsa a Szent Család Nővérei kongregációt, amelynek fő célja az imádságon és elmélkedésen kívül a lányok keresztény nevelése, a súlyos betegek, haldoklók ápolása, a leginkább rászorulók megsegítése volt. Mariam tizenkét éven át vezette az új alapítást, novíciákat nevelt, három új konventet, két iskolát, két kollégiumot, egy tanulmányi házat és egy árvaházat alapított, miközben a világban dúlt az első világháború. Egy elüszkösödött seb miatt halt meg 50 éves korában, 1926. június 8-án Kuzhikkattusseny-ben.
A kongregáció az egész világban elterjedt, 2000-ben 1592 szerzetesnővérük és 119 novíciájuk volt.
Mariam Thresia Mankidijant II. János Pál avatta boldoggá 2000. április 9-én.


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás és fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Newman bíboros életszentségének aktualitása
  2019-10-11 17:04:11, péntek
 
  Newman bíboros életszentségének aktualitása - a budapesti Newman Központ vezetője szemével.
Kevéssé ismert, de a világ négy Newman Központjának egyike Magyarországon van. A budapesti központ vezetője, Beatrix Van den Borre FSO nővér írását adjuk közre az anglikánból katolikus hitre tért gondolkodóról. A cikk a Vértanúink-Hitvallóink kiadványban jelent meg nemrég.
...... ........


John Henry Newman bíborost - négy további boldoggal együtt - október 13-án szentté avatja Ferenc pápa. Kevéssé ismert, de a világ négy Newman Központjának egyike Magyarországon van. A budapesti központ vezetője, Beatrix Van den Borre FSO nővér írását adjuk közre az anglikánból katolikus hitre tért gondolkodóról. A cikk a Vértanúink-Hitvallóink kiadványban jelent meg nemrég.
,,Lelkem testvérre talált." Így mondta Júlia Verhaeghe Anya (1910-1997), a Krisztus Ügye Lelki Családunk alapítója, miután az 1960-as években elolvasott egy Newman-antológiát, és John Henry Newman (1801-1890) alakja megérintette szívét. E lelki rokonság alapján szervezte közösségünk 1975-ben az első Newman-szimpóziumot Rómában. Ezután jöttek létre Newman-központjaink Rómában, Oxford/Littlemore-ban, Bregenzben és Budapesten. Ezekben a központokban azon fáradozunk, hogy megismertessük Newman bíborost, támogassuk írásainak tanulmányozását és terjesszük tiszteletét a hívők között.
A nemzetközi Newman-központok számára különösen is nagy örömhír, hogy Boldog John Henry Newman bíborost 2019. október 13-án Rómában, a Szent Péter téren szentté avatják.
Feljegyezték Newmanről, hogy amikor a fülébe jutott, hogy néhányan szentnek nevezték őt, akkor száraz humorral a következőt mondta:
,,Nem vagyok alkalmas szentnek - nagy baj ilyet mondani. A szentek nem tollnokok, ők nem szeretik a klasszikusokat, nem írnak történeteket. Megelégszem azzal, hogy a szentek cipőjét suvikszoljam, amennyiben Néri Szent Fülöp használ cipőpasztát a mennyországban."
Az 1950-es években, XII. Piusz pápaságának végén nyitották meg a szenttéavatási eljárását. Meglepő, hogy az újkor pápái mennyire világosan kifejezték az angol bíboros iránti nagyrabecsülésüket és mennyire kihangsúlyozták prófétai jelentőségét. Amikor Dominic Barberi passzionista atyát - aki 1845-ben felvette az anglikán Newmant a Katolikus Egyházba - boldoggá avatták 1963. október 27-én, VI. Pál pápa ezt mondta vele kapcsolatban: ,,az igazság szeretetétől és a Krisztus iránti hűségtől vezetve olyan vándorutat járt végig, amely... végül eljutott a bölcsesség és béke teljességéhez".
Az 1979. április 7-ére, Newman bíborossá kreálásának 100. évfordulójára fogalmazott írásában II. János Pál pápa megállapítja: ,,Newman majdnem prófétai látással volt meggyőződve arról, hogy a vallás és az Egyház megvédéséért és megerősítéséért nemcsak a maga korában, hanem azok jövőjét tekintve is dolgozott és szenvedett. Ösztönző befolyása a hit tanítójaként és lelki vezetőként napjainkban egyre inkább felismerhető."
XVI. Benedek pápa, aki 2010. szeptember 19-én Birminghamben boldoggá avatta Newman bíborost, 2010. december 20-án a Római Kúriához intézett beszédében mondta a következőket: ,,Miért avattuk Newmant boldoggá? Mit akart ő nekünk mondani? ... Newman - korának embereihez és a mai emberekhez hasonlóan - úgy gondolta, hogy Isten létezése nem zárható ki, de az valami bizonytalannak tekinthető, ami a saját életünkben nem játszik jelentős szerepet. A tulajdonképpeni realitásnak maga a tapasztalat, az anyagilag megragadható tűnt számára. Ez az a »realitás«, amihez az ember igazodhat. A »reális« a megragadható, ezek a dolgok, amelyek kiszámíthatók és kézbe vehetők. Megtérése során Newman felismerte, hogy a valóságban ez pont fordítva van: Isten és a lélek, az ember lelki értelemben vett öntudata a tulajdonképpeni lényeges valóság. Hogy ezek sokkal valóságosabbak, mint a megfogható tárgyak. Ez az »első megtérés« (1816) egy kopernikuszi fordulatot jelent. Ami eddig nem létezőnek és lényegtelennek tűnt, az bizonyul most tulajdonképpen döntőnek. Ahol ilyen megtérés történik, ott nem egy elmélet változik meg, hanem az élet alapállása lesz más. Ilyen megtérésre van mindnyájunknak szüksége, ekkor haladunk a helyes úton."
Ferenc pápa is megfogalmazta Newman iránti rokonszenvét az Evangélium öröme kezdetű alapvető művében, ahol idéz Newman egyik leveléből: ,,Nyilvánvaló, hogy egyes helyeken spirituális »elsivatagosodás« játszódott le azoknak a társadalmi projekteknek az eredményeként, melyeket Isten nélkül akarnak felépíteni, vagy amelyek szétrombolják keresztény gyökereiket. Ott a »keresztény világ terméketlenné válik, kiürül, mint a kizsákmányolt föld, mely homokká válik«." Ezen a helyen Ferenc pápa Newman szavaival szól egy sajnos gyakran az Egyházon belül is megtalálható Isten nélküli élet és tevékenység sterilitásáról. Minél inkább kapcsolatban élünk az élő Istennel és szolgáljuk az ő terveit, annál termékenyebb lesz szolgálatunk.
A Newman-barátok körlevelének (Róma, 2019. július 1.) fenti rövid részleteiből is világosan kiderül számunkra, hogy Newman az újkor egyháztanítója, a lelkiismeret apostola, útkeresése sokak számára példaadó lehet. Művei szívhez szólóak, ez bíborosi mottójában is visszaköszön: Cor ad cor loquitur (Szív szól a szívhez). Érdemes nekünk is figyelni rá, hiszen életpéldája és tanítása a mai kor számára is aktuális marad.

Fotó: Birmingham Oratory/CNS
Magyar Kurír

- Boldog John Henry Newman és a fundamentális teológia (1. rész) Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
2019.10.08 Alapkőletétel Zalaegerszegen
  2019-10-11 16:35:15, péntek
 
  - 2019. október 8-án, lerakták Zalaegerszegen a Mindszenty-iskola új torna-és vívócsarnokának alapkövét. Az ünnepségen jelen volt Michael August Blume SVD, apostoli nuncius is, aki három napos látogatásra egyházmegyénkbe érkezett.
90 évvel ezelőtt alapították Zalaegerszegen Mindszenty József hercegprímás közbenjárására a Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend zárdáját és iskoláját. Az apátplébános 1928-ban hívta Zalaegerszegre az apácákat, s egy év múlva felszentelték az épületet. 70 nővér közel húsz éven át tanított itt az 1948-as államosításig. Az iskolát 1993-ban kapták vissza, amely ma Mindszenty nevét viseli - emlékezett beszédében Francois Depaupte rendfőnök, aki hozzátette: a 90 évvel ezelőtti letelepedésük után 1993 az újrakezdés éve volt Zalaegerszegen. A beruházást azért tartotta fontosnak, mert a sport nem más, mint ,,az élet iskolája, a fizikai erőfeszítés a szellemi teljesítményt is javítja". Kézilabdapálya méretű, lelátóval kiegészülő tornacsarnok és a 16 pástos vívóterem épül.
Balaicz Zoltán polgármester beszédében kiemelte: 3.3 milliárd forintból valósul meg a fejlesztés és várhatóan 2020 végén már használtba is vehetik a diákok és sportolók a létesítményt.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Mindszenty József életútját elevenítette fel a megjelenteknek, példaként állítva a hercegprímás kitartását, erkölcsi nagyságát. Kiemelte: Mindszenty Józsefet a magyar történelemnek meg kell őriznie emlékezetében és az utókort emlékeztetni kell arra az áldozat vállalásra ami Istenért, egyházért, hazáért tett.
Az ünnepség zárásaként Székely János szombathelyi megyéspüspök és Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek jelenlétében Michael August Blume, magyarországi apostoli nuncius áldotta meg az alapkövet, majd helyezte el az időkapszulát.
Az ünnepség az iskola jelenlegi tornacsarnokában szentmisével folytatódott. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek szentbeszédében a Notre Dame Rend alapítóiról szólva kiemelte szociális érzékenységüket, amivel támogatták a gyerekeket, hogy tanuljanak. A korabeli legjobb módszereket igyekeztek felhasználni a tanítás során. Mélypontról emelkedő kornak voltak szentjei. És milyen korban élünk most? - tette fel a kérdést. Európa hanyatló korban van, dekadens korban van. De hazánkban van néhány biztató jel. Ilyen biztató jel az iskola, vagy, hogy a veszprémi egyházmegyében duplájára emelkedett az elmúlt 5 év alatt az egyházi házasságkötések száma. A szent helyeket, útszéli kereszteket, keresztutakat újra felfedezik az emberek és elzarándokolnak oda. Nincs okunk, hogy elbizakodjunk, de megvan az okunk, hogy reménykedjünk, de nem magunkban, hanem Isten irgalmában.
...... .........



Videó Link

...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Beszélgetés Federico Lombardival
  2019-10-11 07:59:14, péntek
 
  Ez azonban nem kötözhet meg minket, hogy csak a múltra nézzünk, hanem arra kell vezetnie, hogy átérezzük teljes felelősségünket az iránt, ami ma történik és fel kell készülni a jövőre. Ha nem tesszük, még nagyobb rossz jön el, nemcsak az Egyházban, hanem általában a társadalomban."
Október 8-9-én Budapesten rendezett konferenciát a Joseph Ratzinger - XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara. Federico Lombardival, az alapítvány elnökével, korábbi vatikáni sajtó szóvivővel a konferencia kapcsán beszélgettünk az Egyház előtt álló kihívásokról.
- Milyen üzenettel érkezett az alapítvány Magyarországra, Európának ebbe a régiójába, amely a berlini fal leomlása után harminc évvel már elvesztette a rendszerváltozás utáni lelkesedést és morális válságot él meg?

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Veni SancteAz ünnepség
  2019-10-11 07:40:46, péntek
 
  2019. október 2-án került megrendezésre Veni Sancte ünnepségünk. Ez alkalomból meghívtuk oktatóinkat, munkatársainkat, barátainkat is, hogy velünk köszöntsék az új tanévet. A tanév elején Szombathely város valamennyi felsőoktatási intézményéből hívtunk és vártunk egyetemistákat és oktatókat egyaránt. Az eseményt a 18 órakor kezdődő szentmise nyitotta, amelyet dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke mutatott be a Zárdatemplomban.
Az ünnepségen jelen volt dr. Németh István az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, Lenkai Nóra, az ELTE BDPK hivatalvezetője is. Az eseményen velünk ünnepeltek még a Domonkos Rendi Nővérek a szakkollégiumért alapítvány kurátorai, a szakkollégium munkatársai és az ELTE HÖK Savaria képviselői. A zenei szolgálatot, ministrálást, felolvasást a szakkollégium lakói végezték.
Püspök atya a szentbeszédében több elgondolkodtató, fontos gondolatmenetet osztott meg velünk. Számomra két emlékezetes mondat volt, melytől magamba néztem, miszerint úgy éljek, hogy méltó legyek, megérdemeljem azt, hogy Isten egyszülött fiát adta értünk; valamint, ne gondoljuk azt, hogy mindent egyedül kell megoldanunk.
Veni SancteAz ünnepség remek alkalom volt arra is, hogy mi szakkollégisták -- szokás szerint -- egy kis időt együtt töltsünk, amikor nem a következő számonkérés anyagát tárgyaljuk ki, azt meghagytuk másnapra.
.........



...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Szent XXIII. János pápa 10.11
  2019-10-11 07:32:27, péntek
 
  ........


- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Amint a pásztor juhainak gondját viseli, magam gondoskodom nyájamról - mondja az Úr.
Ezt mondja az Úr, az Isten:
,,Íme, én magam keresem meg juhaimat, és magam gondoskodom róluk. Amint a pásztor számba veszi nyáját azon a napon, amikor megáll szétszéledt juhai között, íme, én is gondjaimba veszem juhaimat, amelyek szétszóródtak. Visszahozom őket mindenünnen, ahová a sötét fellegek napján szétszóródtak. Kivezetem őket a népek közül, összegyűjtöm őket az országokból, és visszaviszem őket saját hazájukba. Izrael hegyein legeltetem őket, a völgyekben és az ország lakott tájain. Jó legelőre terelem majd őket, és Izrael magaslatain lesz a legelőjük. Jó legelőn pihennek majd, kövér legelőn, Izrael hegyein.
Magam terelgetem majd juhaimat, és magam telepítem le pihenőre őket - mondja az Úr, az Isten. Megkeresem az elveszettet, visszaterelem az elszéledtet, bekötözöm a sérültet, ápolom a beteget, és gondozom a kövéret és az egészségeset. Az igazság szerint legeltetem őket."
Ez az Isten igéje

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Neveljék szolgálatuk betöltésére a szenteket, és építsék föl Krisztus testét!
Testvéreim!
Kérlek benneteket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, hogy éljetek méltón ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok: teljes alázatban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Törekedjetek arra, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a lelki egységet. Egy a Test és egy a Lélek, mint ahogy hivatástok is egy reményre szól.
Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki minden fölött áll, mindent áthat és mindenben benne van.
Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült a kegyelemben.
Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk a hitben és az Isten Fia megismerésében az egységre, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljes életkorának mértékére.
Ez az Isten igéje. Ez 34,11-16 vagy Ef 4,1-7.11-13

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Legeltesd bárányaimat! Legeltesd juhaimat!
Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: ,,Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Péter így szólt: ,,Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek!" Erre Jézus azt mondta neki: ,,Legeltesd bárányaimat!"
Aztán újra megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz te engem?" Ő azt felelte: ,,Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!" Erre azt mondta neki: ,,Legeltesd juhaimat!"
Majd harmadszor is megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: ,,Szeretsz engem?", és ezt válaszolta: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!" Jézus pedig ismét ezt mondta: ,,Legeltesd juhaimat!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 21,15-17
...... ..........



*
- Magyar kurír oldalon
Amikor hazatértek, otthon találjátok majd a gyermekeket. Simogassátok meg őket, s mondjátok nekik: Ez a pápa simogatása
...... ........... .....


Korunk szentjére, XXIII. János pápára emlékezünk október 11-én. Hosszú csendes, szolgáló évek után került Szent Péter székébe, és felismerve az idők jeleit elindította az Egyház megújulását.
XXIII. János pápa Angelo Giuseppe Roncalli néven született Olaszországban, a Bergamo melletti Sotto il Montéban 1881. november 25-én. Bergamóban és Rómában tanult. 1904-ben doktorált, és ugyanebben az évben augusztus 10-én szentelték pappá. Püspöki titkár volt, és tanított a bergamói szemináriumban, majd az I. világháborúban tábori lelkészként szolgált. Ezt követően különböző feladatokat látott el Rómában, leginkább a missziók területén.
1925-ben aeropoliszi címzetes érsekké nevezték ki és püspökké szentelték. Diplomáciai szolgálatát Bulgáriában kezdte, apostoli vizitátorként. Fáradozásai eredményeként 1926-ban létrehozták Szófiában az apostoli exarchátust. 1931-től Bulgária, 1934-től Törökország és Görögország apostoli delegátusa lett, székhelye először Isztambulban, majd 1937-től Athénban volt. 1944 decemberében Franciaország apostoli nunciusává nevezték ki. 1952-től a Szentszék állandó megfigyelője lett az UNESCO-nál.
1953-ban bíborossá kreálták, és velencei pátriárka lett. 1958. október 28-án pápává választották. 1959. január 25-én a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában kihirdette a II. vatikáni zsinat összehívását. A gyűlést 1962. október 11-én nyitotta meg a világ püspökeinek részvételével.
A zsinat megnyitásának estéjén dolgozószobája ablakából mondott, legendássá vált beszédében XXIII. János pápa így szólt a Szent Péter téren összegyűltekhez: ,,Azt mondhatjuk, hogy ma este még a hold is sietett... nézzétek csak, ott fent... hogy megnézze ezt a látványosságot. Amikor hazatértek, otthon találjátok majd a gyermekeket. Simogassátok meg őket, s mondjátok nekik: - Ez a pápa simogatása
...... .......


XXIII. János 1963. június 3-án halt meg. Utóda VI. Pál lett Szent Péter székében.
II. János Pál pápa 2000. szeptember 3-án avatta boldoggá. Emléknapját október 11-ére (a II. vatikáni zsinat megnyitásának évfordulójára) helyezték. Ferenc pápa 2014. április 27-én, az isteni irgalmasság vasárnapján avatta szentté XXIII. Jánost II. János Pál pápával együtt. XXIII. János pápa enciklikái: Ad Petri cathedram, Princeps pastorum, Mater et Magistra, Pacem in terris.
Mindenható, örök Isten, te Szent XXIII. János pápa életében az egész világ előtt felragyogtattad a jó pásztor példáját. Közbenjárására add, hogy az igaz keresztény szeretetet mi is örömmel sugározzuk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
- XXIII. János és II. János Pál szentté avatásához kapcsolódva a pápákról szóló rövid történetek, anekdoták, illetve a pápák mondásai közül szemezgettünk összeállításunkban,,
mely itt olvasható sok cikket tartalmaz az oldal Link
- Török Csaba teológus Szent XXIII. János pápáról szóló írását ITT olvashatják. "Egy ember, aki engedte, hogy az Úr vezesse" Link



- Lánchíd oldalon Link
...... ........



- Kultúra oldalon Link
II. János Pál és XXIII. János szentté avatása.
...... ........



- Wikipedis oldalon Link
Szent XXIII. János 1881. november 25. - Róma, 1963. június 3.
Szegény részesbérlő családból származott, s ezt sohasem felejtette el: élete végén szellemi testamentumában is hálát adott, hogy szegényen halhat meg. Egyszerűségének, közvetlenségének és őszinte emberszeretetének köszönhetően minden idők egyik legnépszerűbb pápája volt. A hívő nép ajkán megbecsülést kifejező megszólításai születtek. Özönlöttek hozzá a zarándokok, az egyszerű emberek szentjeként vonul be a Panthéonba.
Bár pápasága csak viszonylag rövid ideig - kevesebb mint öt évig - tartott, mégis tudott ez alatt maradandót alkotni: teljesen váratlanul összehívta a II. vatikáni zsinatot, a katolikus egyház 21. egyetemes zsinatát, amelynek feladata az egyház reformja, valamint a többi keresztény felekezettel és a nem hívő világgal való viszonyának rendezése volt. Ezzel új korszakot nyitott a katolikus egyház történelmében.
II. János Pál pápa 2000. szeptember 3-án boldoggá avatta, emléknapját október 11-én (a II. vatikáni zsinat megnyitásának évfordulóján) tartja a katolikus egyház. Szentté avatása 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján, az őt korábban beatifikáló II. János Pál pápával együtt történt

- Hazalátogat" szülőföldjére Szent XXIII. János pápa ereklyéje Link

*
-Imádság a nap kezdetén - Szent XXIII. János pápa.
Egy gyönyörű, őszinte imádság Szent XXIII. János pápától, melynek útmutatását követve mindannyian jobb emberré válhatunk.
Mennyei Atyám!
Hálát adok neked az egészséges pihenésért, amellyel megajándékoztál. Újra ébredt lelkem legyen egészen a tiéd!
Ezen a napon úgy akarok járni-kelni, mint Te: mindenütt jót akarok cselekedni.
Minden embert, aki csak találkozik velem, úgy fogadok, mint akit Te küldtél hozzám. Ő a testvért lássa bennem, az én szavaimból és tetteimből pedig a krisztusi szeretet sugározzék reá.
Senki se távozzék tőlem anélkül, hogy legalább egy jó szót ne kapott volna.
Add, hogy magamat elfelejtsem, és bele tudjam élni magam mások helyzetébe.
Add, hogy sohase veszítsem el önuralmamat, és ne legyek barátságtalan vagy sértő.
Add meg, hogy mindig megnyerő modorú legyek, és éljen bennem szikrányi humor, hiszen erre olyan nagy szükség van a szomorú világban.
Végül add meg, hogy mindenkit legalább parányit vezessek közelebb Szent Fiadhoz a Szűzanya által.
Ámen.

*
- Tíz törvény a lelki nyugalom eléréséhez.
Számos dolog teszi folyamatosan próbára lelki békénket. Hogy ezekkel meg tudjunk birkózni, nem árt ismernünk néhány egyszerű, de fontos szabályt. Szent XXIII. János pápa listáját közöljük.
1. Ma megkísérlem úgy átélni a napot, hogy nem akarom egyszerre megoldani életem összes problémáját.
2. Ma igen nagy figyelmet fordítok a fellépésemre: senkit sem bírálok, sőt arra sem törekszem, hogy másokat helyreigazítsak vagy kijavítsak... csak magamat.
3. Ma boldog leszek abban a tudatban, hogy boldogságra születtem... nemcsak a másvilági, hanem az e világi boldogságra is.
4. Ma alkalmazkodom a körülményekhez anélkül, hogy megkívánnám: a körülmények alkalmazkodnak az én kívánságaimhoz.
5. Ma tíz percet szánok az időmből egy jó olvasmányra; amint a táplálék a testi élethez, a jó olvasmány a lelki élethez szükséges.
6. Ma elvégzem a napi jótettet, és senkinek sem dicsekszem vele.
7. Ma olyasmit teszek, amihez semmi kedvem sincsen; ha gondolataimban sértődöttnek érezném magam, gondoskodom róla, hogy senki se vegye észre.
8. Ma új, részletes programot állítok össze. Talán nem ragaszkodom hozzá pontosan, de megfogalmazom. És két rossztól tartózkodom: a hajszától és a határozatlanságtól.
9. Szilárdan hiszek - akkor is, ha a tények az ellenkezőjét mutatják - abban, hogy az isteni Gondviselés úgy törődik velem, mintha egyedül volnék a világon.
10. Ma nem félek, és különösen örülök mindennek, ami szép, és hiszek a jóságban. Nekem adatott meg, hogy tizenkét órán át jót tegyek.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.