Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A "H" vitaminról - más néven biotinról
  2019-10-18 21:47:36, péntek
 
  A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.

Mihez szükséges?
Fehérje-anyagcsere
Szénhidrát-anyagcsere
Aminosav-anyagcsere
Koleszterin-anyagcsere

Mennyi szükséges belőle?
A biotin szintén rosszul szívódik fel az emberi szervezetben: mintegy fele hasznosul csak annak a mennyiségnek, amit a táplálkozásunkkal veszünk fel. Érdekes és fontos dolog, hogy a tojásfehérjében olyan anyagok találhatóak, melyek a biotin felszívódását rontják. A hiányállapothoz vezető jelenség már akkor is fellép, ha a napi fehérjebevitel megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik.

Miben található meg?
Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.

Hiányállapotok
Biotin hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinsznt-emelkedés.

Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "B6" vitaminról
  2019-10-18 21:43:37, péntek
 
  A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. Három fomában létezik, a piridoxin aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van.

Mihez szükséges?
Aminosavak és fehérjék anyagcseréje
Aminosavak átalakulásai
Esszenciális zsírsavak anyagcseréje
Az idegrendszer működése
Bőrfelület épsége

Mennyi szükséges belőle?
A B6 vitamin szükséglete elsősorban a fehérjebeviteltől függ. 100 gramm fehérje mellé 1,5-1,7 mg B6 vitamint javasolnak. Érdekessége, hogy szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből.

Miben található meg?
Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék.

Hiányállapotok
B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.

Túladagolás
Bár vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "B2" vitaminról
  2019-10-18 21:32:53, péntek
 
  A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapotai is ritka. Szintén előfordulhat, hogy egy hosszantartó úgynevezett szélesspektrumú antibiotikumokkal végzett kezelés miatt hiány lép fel belőle. Bizonyos mértékig a B2-vitamin bevitele is arányos az energiafelvétellel, bár nem annyira kifejezetten, mint a B1-vitaminnál.

Mihez szükséges?
A zsírsavak lebontása
A szénhidrátok anyagcseréje
Szöveti légzés
Méregtelenítés
Nyálkahártyák épsége

Mennyi szükséges belőle?
Életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJoule bevitelt javasolnak, de időskorban sajnos a B2-vitamin hasznosulása is romlik, ezért itt a megkötés az, hogy nem lehet kevesebb a napi bevitel 1,2 mg-nál.

Miben található meg?
Legjobb B2-vitamin forrásaink a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "B1" vitaminról
  2019-10-18 21:30:40, péntek
 
  A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól oldódik. Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, sokszor éppen ezért a szénhidrátbevitel függvényében adják meg a szükségletét .

Mihez szükséges?
Szénhidrát anyagcsere
Főbb energiaszolgáltató folyamatok
Idegek működése
Az idegrendszer energiaellátása
Szívműködés

Mennyi szükséges belőle?
Mint azt már előbb említettük, főleg a szénhidrátbevitel mennyisége szabja meg a B1-vitamin szükségletét, nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kellene társulnia. Időskorban rosszabb a B1-vitamin kihasználása. A rendszeres alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a szükségletét. Néhány élelmiszerben olyan anyagokat találunk, amely a tiaminszükségletet növelik, ilyenek a gombák, kelbimbó, feketeribizli.

Miben található meg?
Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.

Hiányállapotok
B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség).

Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "B12" vitaminról
  2019-10-18 21:14:14, péntek
 
  A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Szintén többféle létezik belőle, ezeket összefoglaló néven kobalaminoknak nevezzük.

Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg, és hogy a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Így akár megfelelő B12-vitamin felvétele mellett is lehetünk vitaminhiányos állapotban - a belső faktor hiánya miatt.

Különösen érdekes az is, hogy a szervezetünkben, egészen pontosan a vastagbélben élő baktériumok ezt a vitamint is képesek előállítani, de mivel a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk hasznosítani.

Mihez szükséges?
Fehérje-anyagcsere
Szénhidrát-anyagcsere
Nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje
Vörösvértestek képzése, hemoglobin-szintézis

Mennyi szükséges belőle?
A B12-vitamin felszívódási vesztesége sajnos elég nagy, hiszen ehhez szükség van a már említett intrinzik faktorra is. Emiatt a szervezetbe bevitt vitaminmennyiségnek rosszabb esetben csak a 25%-a hasznosul. Különösen lényeges szempont a B12-vitamin pótlása vegetáriánusoknál, hiszen növényi tápanyagainkban nem található meg, a nagyobb mennyiségű folsav bevitele azonban képes elkendőzni a vészes vérszegénység tüneteit.
Miben található meg?
Legjobb B12-vitamin forrásaink a máj és a hús. Kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben.

Hiányállapotok
B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek.

Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "K" vitaminról
  2019-10-18 21:11:04, péntek
 
  A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek.

Mihez szükséges?
A véralvadáshoz (II, VII, IX és X. faktor)
Alvadási faktorok képzése

Mennyi szükséges belőle?
Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység.

Miben található meg?
Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.

Hiányállapotok
K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

Túladagolás
Túladagolása jelenleg nem ismert.
Forrás : Link
A napi adagolás a linkre klikkelve olvasható.
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az "E" vitaminról
  2019-10-18 21:08:39, péntek
 
  Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.

Mihez szükséges?
Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
Öregedési folyamatok gátlásához
Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez.

Mennyi szükséges belőle?
Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal.
A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet.

Miben található meg?
Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Hiányállapotok
Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.

Túladagolás
Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus.
Forrás : Link
A napi adagolás a linkre klikkelve olvasható.
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Természetes fájdalomcsillapítók
  2019-10-18 21:03:35, péntek
 
 



Fájdalomcsillapítót mindig használunk valamire. Fájhat a fejünk, gyötörhet bennünket ízületi gyulladás, fogfájás, illetve egy hirtelen, nem várt kisebb baleset miatt is kényszerülhetünk arra, hogy fájdalomcsillapítót vegyünk be. Azonban a patikában kapható gyógyszerek tele vannak mindenféle károsa anyaggal és még komoly mellékhatásaik is lehetnek, így mindenképpen a természetes fájdalomcsillapítókat kell előnyben részesíteni. Ezek a természet adta ,,gyógyszerek" nemcsak egészségesek, de még a szervezetet sem mérgezik, hiszen semmiféle mellékhatással nem kell számolnunk.

Az Epsom-só vízben feloldva csökkentheti a csont- és az ízületi fájdalmat, de izomláz esetén is bátran lehet hozzá fordulni. Az Epsom-só fibromyalgia esetén is hatásos lehet.

Régebben gyakrabban fogyasztottak az emberek csontlevest, húslevest. Ma már kezd kimenni a divatból, pedig sokan nem is hinnék, mennyire egészséges. A csontleves sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek csökkentik a fájdalmat, ezért is került a természetes fájdalomcsillapítók listájának élére. A csontokban lévő zselatinos velő nagyon hasznos, hiszen csökkenti az ízületi súrlódást. Két aminosavat is tartalmaz, prolint és glicint, amelyek csökkenthetik a gyulladást, illetve kiemelkedő szerepük van az izomépítésben és -javításban.

A fűzfa kérge is egy remek fájdalomcsillapító, mert acetilsavat, szalicint tartalmaz, amely az aszpirinben is megtalálható. A fűzfa kérge csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és enyhíti a lázat. Azonban hosszabb ideig tartó szedése, fogyasztása mellékhatásokat okozhat, hasonlóan az aszpirinhez.

A fekete nadálytő is egy csodálatos gyógynövény, hiszen csökkenti az ízületi gyulladást, illetve nagyon hatékony izomfájdalom és rándulás esetén. A benne lévő rozmaringsav enyhíti a gyulladást és a fájdalmat, a gyógynövényben lévő allantoin pedig elősegíti a sejtek gyorsabb regenerálódását.

A kurkuma jellegzetes arany színnel rendelkezik. Indiában már az ősidők óta használják ételek fűszerezésére, de az ájurvédikus gyógyászat is gyakran fordul ehhez a gyógynövényhez. A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely antioxidáns hatással rendelkezik, de emellett a gyulladáscsökkentő hatásáról is híres. A kurkuma megakadályozza a szabad gyökök elszaporodását a sejtekben, csökkenti a duzzanatot, ami leginkább a sérült szövetekben fordul elő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mangólevél cukorbetegség ellen
  2019-10-18 20:58:57, péntek
 
 



A cukorbetegség számtalan embert érint nemcsak szerte a világon, de hazánkban is. Az inzulinhiány miatt megemelkedik a vércukorszint és olyan tüneteket okozhat, mint fokozott vizelési inger, megmagyarázhatatlan fogyás, illetve állandó szomjúságérzés.

A cukorbetegség egy nagyon komoly egészségügyi probléma, hiszen sok betegség előidézője lehet. Ilyen például a látásromlás, az általános gyengeség, a veseproblémák, a szívbetegség, az idegek sérülése, a magas vérnyomás és férfiaknál a merevedési problémák.

A legújabb kutatások azt támasztották alá, hogy a mangólevél segít csökkenteni a vércukorszintet cukorbeteg személyeknél. Ezt a hatást a mangólevélben megtalálható tanninok segítik elő. Ez a vegyületet jelentősen megnöveli a glükózszintézist és stimulálni képes az inzulin felszabadulását, illetve növelni tudja a glükóz hasznosulását is. Természetesen a mangólevél sem csodaszer, de nagyon hasznos kiegészítője lehet a gyógyszeres terápiának. Mielőtt azonban bármilyen kiegészítőt is elkezd használni, legyen szó bármilyen betegségről, minden esetben egyeztessen a kezelőorvosával, mert lehet, hogy ő nem javasol semmilyen alternatív terápiát. Márpedig a cukorbetegség nem játék, nagyon komolyan kell venni az orvosi utasításokat.

A mangólevél olyan értékes vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a cukorbetegség kellemetlen tüneteit. Melyek ezek az anyagok? A kávésav, a mangiferin, a galluszsav és a flavonoidok.

Ezek az anyagok több szempontból is hasznosak lehetnek a cukorbetegségben szenvedő személyek számára. A mangó levelének kivonata fokozhatja az inzulintermelést és segítséget nyújthat a glükóz elosztásában is, ami csökkentheti a vércukorszintet.

A cukorbetegségben szenvedőkre leselkedő veszély még a szívbetegség, amelyet gyakran a magas koleszterinszint okoz. A mangólevél-kivonatban található pektinek, a C-vitamin és rostok viszont eredményesen képesek lecsökkenteni a koleszterinszintet, így csökkentve a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Mivel a cukorbetegségben szenvedő betegeket gyakran sújtja a látásromlás, illetve a látásvesztés veszélye, így ezért is megéri mangókivonatot fogyasztani, hiszen tele van A-vitaminnal, amely egy antioxidáns vitamin, ami elősegíti a szem egészségének megőrzését.

A mangólevél csökkenteni tudja emellett az éjszakai vizelés gyakoriságát, sőt még a homályos látás kialakulását és a hirtelen fogyást is meg tudja akadályozni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A hajnövekedés feltételei
  2019-10-18 20:54:28, péntek
 
  A haj növekedése nem csak tőlünk függ. Nem csak azon múlik, hogy mennyit teszünk azért, hogy a hajunk sokáig egészséges maradjon. A haj növekedéséhez ugyanis nem mindig elégséges egészségesen táplálkozni és a hajat kellőképpen ápolni, kényeztetni, mert magát a folyamatot nagyban meghatározzák a genetikai tényezők is.

A hajhullás egy kóros állapot. Általában valamilyen gyulladásos góc van ilyenkor a szervezetben. A probléma orvoslásával azonban a hajhullás is megszűnhet. Ha valakinek nem az öröklött tényezők miatt nem nő gyorsan a haja, akkor táplálkozással sokat tehet az ügy érdekében.

A haj gyorsabb növekedését nagyban elősegítik a fehérjék. Az új hajszálak növekedéséhez fehérjére van szükség, de a fehérjehiány okozhat hajhullást is. Az egészséges fehérjeforrások csoportjába tartozik a bab, a tojás, a hal, a dió, a magvak és a sovány húsok.

Az egészséges haj növekedéséhez vasra - mint ásványi anyagra - is szükség van. Vasban gazdag táplálékok: kagyló, lencse, osztriga, tökmag, spenót, sovány marhahús.

Egyes illóolajok is serkentik a haj növekedését. Ilyenek például a cédrus, a rozmaring vagy a kakukkfű. Az illóolajokat sohasem önmagukban, hanem valamilyen hordozóolajjal érdemes a fejbőrbe masszírozni. Amikor elvégezte a masszírozást, hagyja az illóolajos keveréket legalább fél órán keresztül a haján. Ilyenkor tekerje be a fejét egy vastag törülközővel. A hatóidő leteltét követően alaposan és a szokásos módon mosson hajat.

A rendszeres fejmasszás is elősegíti a haj növekedését, hiszen serkenti a fejbőr vérellátását, ez pedig ösztönözni képes az új hajszálak növekedését.

A tökmagolaj rendszeres fogyasztása is elősegíti a haj növekedését. Ehhez azonban legalább hat hónapon keresztül és rendszeresen kell naponta legalább 400 milligramm tökmagolajat fogyasztani.

A hajhullásnak többféle oka is lehet. Ez lehet szülés utáni sokk, láz, nem megfelelő fehérjebevitel, de nagyobb műtét, illetve krónikus betegség is okozhat hajhullást. Egyes gyógyszerek is okai lehetnek a túlzott hajvesztésnek. Ilyen gyógyszerek lehetnek az antidepresszánsok vagy a béta-blokkolók.

A tápláló, egészséges étrend és a stressz visszaszorítása megakadályozza a hajhullást és elősegíti az új hajszálak növekedését.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7507
  • e Hét: 16289
  • e Hónap: 47775
  • e Év: 252476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.