Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Csontkovácsolás margójára
  2019-10-04 12:33:20, péntek
 
  Jellemzőek sérülések,rándulások,húzódások.

A TÉRD BETEGSÉGEI

Élete során minden ember találkozik térd problémákkal. Az viszont, hogy az első térdpanasz megjelenésétől kezdve milyen gyakran és mennyi ideig ismétlődnek tünetei, az főleg azon múlik, hogy mennyire gyakorlott ortopéd orvos kezeli térde sérüléseit és betegségeit.


EGYKARÚ EMELŐ
A térdízület az emberi test legnagyobb, legbonyolultabb ízülete. Biomechanikai sajátossága, hogy az ízületben hosszú ,,erőkarokként" dolgozik a combcsont és a sípcsont, valamint viszonylag gyenge a szalagrendszere, így mintegy egykarú emelőként működve - erőteljes terhelésnek kitéve - a leginkább kopó ízületnek számít.

Járáskor hat ízületi felszín mozdul el egymáshoz képest, amelyet nagy erejű, valamint apró izmok hoznak mozgásba és a bonyolult szalagrendszer harmonizál. Ennek az összetett rendszernek a legkisebb eltérése is fájdalmas panaszokhoz vezet.

MINDEN KORBAN TÉRD KÓR?
Gyermekkorban, serdülőkorban a porclágyulás, vagy átmenteti térdcsontosodási problémák okozhatnak panaszokat.

Fiatal felnőttkorban jellemzően a túlterheléses vagy sport közben szerzett térdsérülésekből erednek a bajok - a porcleválás és a szalagsérülések.

Idősebb korban a porc kopásából származnak a tünetek. Ilyenkor a porc elhasználódása miatt a legkisebb erőbehatásra is történhet porcleválás. Az elvékonyodó porc pedig jelentős fájdalmakat okoz.

Életkorhoz nem kötődnek a térd gyulladásával járó folyamatok okozta panaszok. A térdtáji nyáktömlők gyulladása, az ízületi belhártya gyulladás, az ízületi porcot, csontokat érintő daganatok.

Ráadásul térdpanaszokat nem kizárólag a térdízület eltérései okozhatnak. Alsó végtagjaink és azok ízületei egy komplikált, egységes rendszerként működnek. A csípőízület, a boka eltérései, a láb statikai zavarai is mind-mind a térd eltéréseit okozhatják.

Mi több, autoimmun betegségek, anyagcserezavarok szintén a térdízületek károsodását vonhatják maguk után.

MELYEK A TÉRD PROBLÉMÁK KIALAKULÁSÁNAK OKAI?
Nagyobb teher
Járásnál a testsúly fele, lépcsőzéskor a testsúly két- háromszorosa nehezedik a térd ízületre. A testtömeg növekedésével egyenes arányban fokozódik terhelése, ám teherbíró képessége nem követi a növekedés mértékét. A térd degeneratív (elhasználódásos) problémáinak nagy része a testsúly növekedéséből fakad.

Sérülés
A térdpanaszok másik oka a térd ízület sajátos struktúrája. A két kemény ízületi felszín közötti rostos porcgyűrűre (meniscus) erős nyíróerők hatnak, amelyek gyakran károsítják azt.

A leggyakoribb sérülések a térd csavarodásából származnak sportsérülések révén. Síelés, labdajátékok, küzdősportok közben, de egy-egy banális mozdulat- járműről leszállás, hirtelen fordulás - esetén is tekeredhet úgy a térd, hogy a gyűrűporc elszakad.

Alkati
Bizonyos alkati jellemzők - térdízületi tengelydeformitás (x láb, o láb), valamint általános ízületi lazaság - szintén okozhatnak térd problémákat.

Panasz esetén az orvos alapos fizikai vizsgálatot végez.

A fizikális vizsgálat a térdet alkotó porcos elemek és szalagok állapotára és a térdízületet befolyásoló mozgásszervek státuszára irányul. A tünetek kezdetének az időpontja és körülményei szintén felderítésre kerülnek. Leggyakrabban a fizikális vizsgálat szükséges és elégséges információt biztosít a hatékony terápiához.

LEGGYAKORIBB TÜNETEK
Figyelem! Ha a térde fáj, szúr, nem hajlik, duzzad, vagy bizonyos mozdulatokra - lépcsőzés, guggolás - nem képes, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Tudni kell, hogy az időben diagnosztizált betegség kevesebb fájdalommal, kevesebb munkából való kieséssel gyógyítható és rövidebb idő alatt visszaadja az eredeti mozgásképességet.

Térdfájdalom és sport
A térd betegségeinek bizonyos mértékben kiváltó okai lehetnek alkati adottságok, ám többnyire valamilyen trauma, vagy fokozott igénybevétel okozza a problémát. A térd fájdalom tipikusan a sportolók kínja. Akár porcleválás, porckopás, térdszalag-sérülés, porclágyulás az ok, akinek volt már térddel kapcsolatos ortopédiai beavatkozása, az százszor meggondolja, kockáztat-e újra. A jó hír, hogy térdműtét után sem kell abbahagyni a sportot, csak éppen biztonságosabban kell űzni, vagy bizonyos esetben sportágat váltani. Térd fájdalom esetén nagyon jó minőségű sportcipőre, és térdvédőre van szükség. A tapasztalatok szerint jó, ha kerüljük a műfüves pályákat, ott nagyobb a csúszás-veszély. Fájós térdűeknek ajánlott sport az úszás, lehetőleg hát és gyors. A mellúszás megterhelheti térdünket. Jó választás a kerékpározás, és a szobakerékpározás. Térdfájdalom esetén persze sík vidéken bringázzunk. A szobakerékpáron ne állítsunk be nagy ellenállást. A küzdősportok igazi térdgyilkos hírében állnak, ám a tai-csi, a jóga, a pilates csodákat tehet. A láb kicsavarodásához elég lehet, hogy rosszul lépünk le a buszról. Ezután elképzelhető, milyen esélye van rá mondjuk a síelőknek, snowboardozóknak, wakeboardozóknak.

A rendszeres futás, gyaloglás nem tesz jót a térdeknek. Az ugrálással járó sportágakat, mint az aerobik, a kézilabda, kosárlabda, jobb kerülni.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jobb láb - Bal láb
  2019-10-04 12:30:57, péntek
 
  Lábunk minden ujja más-más emócióhoz kötődik, és mindegyikhez egy-egy elem rendelhető.

Jobb láb
Nagylábujjad az öröm megtestesítője, hozzárendelt eleme az éter. A következő ujj a kívánságokra, vágyakra utal, eleme a levegő. Középső ujjad az agressziót, a döntéseket és az aktivitást fejezi ki, eleme a tűz. Az ezt követő ujj a gyengédség és ragaszkodás kifejezője, eleme a víz. Kisujjad a félelmet, a bizonytalanságot jelenti, eleme pedig a föld.
Bal láb
Kisujjad az optimizmust, a bizalmat és a szexet testesíti meg, a hozzárendelt elem pedig a föld. A következő ujj a szeretetet szimbolizálja, eleme a víz. Középső ujjad a kreativitás jelképe, eleme a tűz. Az ezt követő ujj az érzelmekről ad információt, eleme a levegő. Nagylábujjad a bánat kifejezője, eleme pedig az éter.
Lábujjak és jellem
A lábujjanalízist mindig a jobb láb nagyujjával kezdd, haladj a kisujj felé, majd térj át bal lábadra, ahol a kiindulópont ismét a nagylábujj. Igaz, hogy az elemzés szempontjából minden lábujj nagyon fontos, a nagylábujjra azonban érdemes fokozottabb figyelmet fordítani: formája, elhelyezkedése és a többi ujjhoz való viszonya sok mindent elárul tulajdonosáról.

A nagylábujj
Ha nagylábujjad és a többi lábujj orgonasípszerűen helyezkednek el, akkor az éter és a többi elem tökéletes harmóniában van, az energiaáramlás kiegyensúlyozott.
Ha nagylábujjad és az utána következő ujjad között csekély a különbség, netán egyforma méretűek, hajlamos lehetsz arra, hogy zűrzavaros helyzetet teremts, olykor egyik témáról a másikra ugrálj, és jellemződ az is, hogy egyszerre több nagyszerű ötlet pattan ki a fejedből, ezeknek azonban felét sem valósítod meg.
A hosszúra nyúlt nagylábujj azt mutatja, hogy hajlamos lehetsz a fecsegésre, számodra rendkívül fontos, hogy beszélhess.
Ha szögletes formájú nagylábujjal rendelkezel, elmondható rólad, hogy ,,ami a szíveden, az a szádon", tehát mindent kimondasz, amit gondolsz.
Ha lábujjaid közvetlenül érintkeznek egymással - ez a leggyakoribb elrendeződés -, a testedben áramló energiák akadályok nélkül áradhatnak csakráról csakrára.
Ha nagylábujjad elkülönül a többitől, akkor kissé több időre van szükséged ahhoz, hogy kifejezd önmagad - minél nagyobb a különbség, annál nehezebb szavakba öntened érzéseid, gondolataid.

A többi lábujj
Az étert megtestesítő nagylábujj megfigyelése után vedd szemügyre a többi lábujj alakját, pozícióját, nagyságát is.

Ha a lábujjak vége ellaposodik, az érzelmek és az egyéniség egyszerű, mégis határozott megnyilvánulása figyelhető meg.
A szögletes, kocka formájú ujjak nyersen előtörő energiákra utalnak, tulajdonosuk egyáltalán nem nevezhető engedékenynek, gyakran a sarkára áll, és hajlamos az uralkodásra.
Az ék alakúan hegyes ujj az adott lábujjhoz tartozó érzelem azonnali megnyilvánulására utal, váratlan, villámszerű kifejeződést tükröz.
A kiszélesedő lábujj a dolgokhoz való hozzáállás során az egyre növekvő magabiztosságot, lelkesedést fejezi ki.
Az a lábujj, mely középen olyan, mintha összenyomták volna, így alakja egy palack nyakára emlékeztet, olyan tulajdonosra utal, aki valami miatt gátolva van abban, hogy utat engedjen a benne rejlő energiáknak, és abban is, hogy cselekedjen.
Ha a lábujj nem érintkezik a talajjal, álmodozó természetű, színes fantáziával megáldott emberről beszélhetünk, aki hajlamos lehet elszakadni a realitásoktól.
A rézsútosan elforduló lábujj olyan megnyilvánulásokat feltételez, melyek a tulajdonos saját érzelmeitől és gondolataitól is eltérnek, felemás viselkedés, az energiák eredetitől eltérő szándékú felhasználása állhat a háttérben.

Az a lábujj, amely a többitől eltérő vonalú, és a kisujj felé mutat, olyan tulajdonosra utal, akinek a jövő az elsődleges, és mindent megtesz, hogy céljait mielőbb elérje.
Előfordulhat, hogy a lábujjon kisebb-nagyobb bütykök alakulnak ki. Ezek elfojtott, a környezetünk előtt takargatott érzelmekről árulkodnak.
A láb oldalán, a nagylábujj tövében megjelenő dudor szerénységre, segítőkészségre enged következtetni, ha azonban ennek mérete szembetűnően nagy, elmondhatjuk, hogy az egyén saját vágyait háttérbe szorítva tesz meg mindent másokért, túlzottan önfeláldozó.
A többi ujjtól eltérően nagy lábujj energiával teli, aktív egyéniségre utal. A pozitív gondolkodásúak ennek köszönhetően mozgósíthatják többi energiájukat is, a negatív beállítottságúak azonban elnyomják e többletenergiát, nem bíznak magukban.

Azért ez nem szentírás, de érdekes

Forrás:internet


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Szent Ferenc életének főbb eseményei
  2019-10-04 11:43:19, péntek
 
 

1181 végén - Megszületik Assisiben. Anyja a keresztségben a János nevet adja neki, de apja, francia kereskedelmi útjainak egyikéről hazatérve, Francescóra változtatja azt.
1196 - Ferencet felveszik a kereskedőcéhbe, és leteszi a hűbéri esküt.
1198 tavaszán - Assisi lakói megostromolják és lerombolják a császári hatalmat jelképező Rocca várat. Ferenc valószínűleg ott szorgoskodik a falbontásban.
1199-1200 - Polgárháború Assisiben, majd a kommuna megalakítása a városban.
1202 novemberében - Háború Perugia és Assisi között. Ferenc fogságba esik.
1203 - Ferenc betegen szabadul a fogságból, és visszatér Assisibe.
1204 - Elhúzódó betegsége.
1205 tavaszán - Csatlakozni akar a keresztesekhez. Fölfegyverkezik, elindul, de Spoletóban egy látomás visszatéríti Assisibe. ,,Ferenc, ki a nagyobb: az úr vagy a szolga? Akkor miért nem az Úrnak akarsz szolgálni?" - Ferenc rendszeresen és hosszan imádkozni kezd.
1205 végén - San Damiano templomában a Megfeszített szól hozzá: ,,Menj és építsd fel egyházamat, mely, mint látod, romokban hever!"
1206 tavaszán - A püspök előtt Ferenc mindenét, még ruháit is visszaadja apjának.
1206 nyarától 1208 februárjáig - Assisi környékén felújít három romos templomot: San Damianót, a Szent Péter kápolnát és a Porciunkulát.
1208. február 24-én - Az evangélium hallgatásakor felfedezi hivatását az evangéliumi életre. Ruházatát habitusra és kordára cseréli. Elkezd prédikálni. Nyolc társa lesz.
1209 - Rövid életszabályt ír, amit III. Ince pápa jóváhagy számukra. Letelepednek a Porciunkulában. Ferenc kialakítja sajátos életformáját, amelyben a prédikációs utak a hosszú magány időszakaival váltakoznak, de mindkettő a testvéri közösség keretében.
1212 virágvasárnapján - Chiara di Offreduccio elhagyja szülői házát, és Ferenc ,,felfogadja őt az engedelmességre": Klára szerzetesi életet kezd egy kolostorban, Ferenc tanítása alapján imádkozik, nincstelenül él. Ő és követői lesznek az ún. ,,II. Rend", a ,,Szegény Úrnők", vagy klarisszák.
1215 novemberében - Ferenc részt vesz Rómában a IV. Lateráni Zsinaton.
1217 pünkösdjén - Ferenc útnak indítja az első testvéreket az Alpokon túli országokba.
1219 őszén - Ferenc elmegy a Szentföldre. Bejut Melek-el-Kamel szultánhoz, és párbeszédet folytat vele.
1220 nyarán - Visszatér Itáliába. Lemond a rend vezetéséről. Visszatérésében betegsége is szerepet játszik: gyomor- és májbetegségben szenved.
1221 pünkösdjén - A káptalan elfogadja az ,,Első Regulát".
1223 - Mielőtt a pápa még jóváhagyná ezt, Ferenc új regulát szerkeszt, amelyet a káptalan elfogad, III. Honoriusz pápa pedig november 29-én bullával jóváhagy. Karácsonykor Greccióban felidézi Jézus születését, megrendezve a betlehemi éjszakát. Innen ered az éjféli mise és a karácsonyi jászol-állítás szokása.
1224. szeptember 14-én - Ferenc La Verna hegyén hosszantartó imádság és böjt után a Krisztus kínszenvedésének jegyeiben, a stigmákban részesül.
1225 - Betegsége súlyosbodik, szembaja lesz. Szenvedése közepette az üdvösség bizonyosságát kapja. Ilyen állapotban írja a Naphimnuszt. Többször is próbálkoznak gyógyításával, kevés sikerrel.
1226 májusában - Megírja a Végrendeletet. Halála közeledtét érezve visszatér a Porciunkulába, ahol október 3-án meghal. Másnap, 4-én eltemetik a Szent György templomban, Assisi városában.
1228. július 16-án - IX. Gergely pápa szentté avatja Ferencet.
1230. május 25-én - Földi maradványait átviszik a tiszteletére épített bazilikába.




 
 
0 komment , kategória:  Szent Ferenc  
Szent Rita köszöntünk a napodon
  2019-10-04 11:39:39, péntek
 
 
Reménytelen helyzetemben,
a reményért térdre rogyva
drága szentem sírva kérlek,
járj közbe a Jóistennél.

Életedben sokszor estél,
mindig bátran újrakezdtél,
minden bajban, minden gyászban,
élő hittel tovább mentél.

Családodat bűn gyötörte,
darabokra összetörte,
szemed előtt omlott össze,
mindaz ami fénnyel tölt be.

Krisztusodba kapaszkodva,
újra kezdve, tovább menve,
jársz előttem vezess engem, szenté válni,
reménytelen helyzetemből alázattal kilábolni.

Gyengeségem tudatában,
benned bízok, s talpra állok,
szeretetet, a ,,Főparancsot",
Te utadat el nem hagyom.

Tovább megyek, meg nem állok,
minden bajban közbejáróm,
Szentháromság légy vezérem,
Szent Ritával célba érnem.



 
 
0 komment , kategória:  Szent Rita  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 350 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 505
  • e Hónap: 3254
  • e Év: 41002
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.