Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Azonosságok
  2019-10-05 19:39:57, szombat
 
  Lukács evangéliumának ezekben a hetekben felolvasott szakaszaiban furcsán viselkedő rabszolgákról, illetve tisztségviselőkről hallunk. Az első ilyen evangéliumi alak a hűtlen gazdasági vezető, akiről az évközi 25. vasárnap olvasmánya szól. Azután az apostolok következnek, majd pedig az évközi 29. vasárnapon az igazságtalan bíró.
A hűtlen gazdasági vezető olyan rabszolga, aki még elcsapása után is óriási összeget sikkaszt (Lk 16,1-8a). Az igazságtalan bíró olyan tisztviselő, aki nem az igazságot szolgálja, hanem a saját hasznát (Lk 18,1-8). A Jézust kérdező apostolok pedig olyan szolgáknak tűnnek, akik valami jutalmat várnak a szolgálatukért, ha mást nem, hát azt, hogy az Úr növelje a hitüket (Lk 17,5-10). A hűtlen gazdasági vezető mégis példa lehet számunkra, mert szorult helyzetében mindenre képes a túléléséért. Nekünk is így kellene lennünk a megtéréssel. Az igazságtalan bíró története is példa: amikor a saját haszna egybeesik az igazság érvényre juttatásával, akkor teszi azt, amit kellene, s füle megnyílik az özvegy panaszára. Isten, aki igazságos, még sokkal inkább így tesz. De mire példa az a szolgakép, amely Jézus kérdésében megjelenik? Mire példák az apostolok, akiknek Jézus válasza szól?
Jézus a hitük növelését kérő apostoloknak nem akármilyen szolgákról beszél válaszában. Ezeknek a szolgáknak három feladatuk van: kapálnak, legeltetnek és felszolgálnak az asztalnál: ,,Ki az közületek, aki ezt mondja szolgájának, amikor az szántás vagy legeltetés után megjön a mezőről: Jöjj ide hamar, és ülj az asztalhoz? Nem azt mondja-e inkább neki: Készíts nekem valami ennivalót, övezd fel magad, és szolgálj fel nekem!" (Lk 17,7-8) E szolgák munkaterülete a termőföld, a dús rét és az asztal. Kapálják a jó földet, amelyen már sarjad a vetés. Gondját viselik a nyájnak, legelőre terelik, és ha egy állat elbolyong, éjjel-nappal utána járnak. Hazatérve urukhoz, asztalt terítenek. Mintha ez a szolgakép egybefoglalná az evangélium hirdetőinek feladatait is: segíteni Isten Országát a növekedésben, gondozni Isten népét, és végül ellátni az asztal szolgálatát. Ez a fajta kép nem a szolgalét függelmi vonatkozásait emeli ki a parancs-engedelmesség koordinátarendszerében, hanem az egzisztenciális oldalát. A szántóföldön, a legelőn és az asztalnál dolgozó szolgák szüntelenül uruk ügyében járnak, saját ügyük és uruk ügye azonos. Létük a vele való egység.
Mit tanulhattak meg az apostolok abból a válaszból, amit Jézus adott nekik? Leginkább azt, hogy amíg a hit csak mennyiségi tényező, addig nem írja le jól az Isten és az ember közötti kapcsolatot. A hit sem mustármag méretűvé, sem hegy nagyságúvá nem alakítható. A hit egzisztenciális viszony: azonosság, egység a gazdával. De ebben az azonosulásban nem vagyunk magunkra hagyva. A Lukács-evangéliumban korábban megjelent már az úr válasza erre a rabszolgaattitűdre: ,,Boldogok azok a szolgák, akiket az úr, amikor megérkezik, virrasztva talál! Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, odamegy, és felszolgál nekik" (Lk 12,37). Azt pedig, hogy mennyire válik életre ez a mondat, az Úr azon a titkos vacsorán mutatta meg, amelyet tanítványaival költött el. Annál az asztalnál megmutatta, mennyire azonos lett az úr a rabszolgával: ,,felkelt az asztaltól, letette felsőruháját, és egy kendőt véve, körülkötötte magát, aztán vizet öntött egy mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni és megtörölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve" (Jn 13,4-5). Hogy ezután még halálunkban is azonosuljon velünk. Az apostolok mint rabszolgák arra példák, hogy a ,,követel-tartozik", ,,jár-nem jár" viszonyrendszeréből kiléphetünk a közös vacsora viszonyrendszerébe, ahol végül mindannyian az ünnepi asztal részesei leszünk.

Dejcsics Konrád OSB - Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Úszó világ kupa Budapest . szombat
  2019-10-05 18:24:48, szombat
 
  ARANYÉREM
- Hosszú Katinka 400 m vegyes 4:34.37 idővel. Korábban 4:26.36 időt úszott.
- Biczo Bence 200 m pillangó 1:58.67 idővel
- 4x100 m mixed váltó Magyar csapat 3:29.888 idővel
Németh Nándi; Szabó Szebasztian; Jakabos Zsuzsa; Hosszú Katinka
Táblázat
...... .........



...... .......


...... ......



Mixed Magyar csapat tagjai
...... ......



EZÜSTÉREM
- Jakabos Zsuzsa 400 m vegyes 4:41.73 idővel
- Szentes Bence 50 m hát 25.09 idővel
- Jakabos Zsuzsa 200 m gyors 1:89.
- Szilágyi Csaba 50 m hát 27.41 idővel


BRONZÉREM
- Gyurta Gergely 1500 m gyors 15:11.04 idővel.
- Hosszú Katinka 100 m hát 1:00.69 idővel

4. hely
- Kapás Bogi 400 m vegyes 4:45.85
- Burján Kata 100 m hát 1:01.03
- Szabó Szebasztian 100 m gyors
- Verrasztó Dávid 200 m pillangó 1:58.67

5. hely
- Balogh Gábor 50 m hát 25.33 idővel
- Német Nándi 100 m gyors
- Máton Richárd 200 m pillangó 1:59.88

6. hely
- Kalmár Ákos 1500 m gyors 15:24.18 idővel

7. hely
- Bohus Richárd 50 m hát 25.43
- Tegledy Ádám 200 m gyors 2:02.33 idővel
- Milák Kristóf 100 m gyors
- Békési Eszter 100 m mell 1:09.91 idővel


8. hely
- Gyuricsivits Fanni 200 m gyors 2:03.60

További helyezések táblázata
...... ..............



...... ............



...... ...........



...... ............



...... ..........



Női úszás krémjei
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Varga Zoltán plébános köszöntője 10.05
  2019-10-05 18:06:35, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Szent Mónika közösség  
Felháboritó esemény az úszás közben
  2019-10-05 17:46:40, szombat
 
  Mai napon az 1500 m férfi gyors úszás közben a M4 sport tv reklámot adott jó pár percben.
Még szerencse, hogy a verseny végét láthattam. Magyar bronzérem is lett.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Ferenc pápa fát ültetett Assisi Szent Ferenc emléknapján
  2019-10-05 13:35:56, szombat
 
  A Szentatya faültetéssel emlékezett a teremtés dicséretének nagy szentjére, Assisi Szent Ferencre. Liturgikus emléknapján, október 4-én délben egy magyaltölgy csemetét ültetett el a vatikáni kertekben
...... .............


A faültetésen jelen voltak Amazónia térségének egyházi vezetői és őslakosainak küldöttsége, a püspöki szinódus és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma tagjai, a ferences rend elöljárói, a Pánamazóniai imahálózat képviselői és a katolikus globális környezetvédő mozgalom vezetői.
A pápa rövid szertartás keretében imádságot mondott a jelenlévőkkel együtt.
A kis magyaltölgy Assisi környékéről származik. A Szentatya gesztusával Szent Ferenc lelkiségéhez csatlakozik, mely immár nyolcszáz éve ideológia nélkül hirdeti, hogy Isten nemcsak nagy ,,kertész", aki fákat ültet, hanem a kereszt fájára szegezett Megváltó is. Gesztusával a pápa a teremtett világ szépségére való rácsodálkozásra hív.
Örülök, hogy itt lehetek veletek Szent Ferenc emléknapján - kezdte beszédét a pápa. - A Laudato si', mi' Signore! (Áldott légy, Uram! - magyarul Naphimnuszként ismert a költemény - a szerk.) egy szívből fakadó ének, Isten dicséretének dala a csodálatos teremtésért. Ez Szent Ferenc válasza a Szél testvér, a Víz húgocska, a Tűz testvér és a Földanya nővér szépségére. Assisi ,,Poverellójának" éneke inspirálta a közös ház gondozásáról szóló enciklikámat. Szent Ferenc az átfogó ökológia példája.
Ma egy lezárást és egy kezdetet ünnepelünk - emlékeztetett a Szentatya. - Egyfelől lezárul a teremtésvédelemért való imaidőszak, az imádság és elkötelezettebb cselekvés időszaka a közös ház javára, mely szeptember 1-jén kezdődött és október 4-én fejeződik be. Másfelől ma kezdjük meg jelképesen az amazóniai térségről szóló püspöki szinódust. Ez a folyamat Puerto Maldonadóban kezdődött a múlt év elején, ahol kifejezésre jutattam őslakos testvéreimnek, hogy velük vagyok és meghallgatom őket. Most pedig így köszöntöm őket: Isten hozott Benneteket!
Ajánljuk a szinódust Szent Ferenc oltalmába! Élete és műve lényeges irányvonalakat ad nekünk új utak megkülönböztetéséhez, mind az Egyház, mind az átfogó ökológia számára. Kérjük Assisi ,,Poverellójától", járjon közbe a szinódusért, hogy azt ökológiai és pasztorális megtérésként éljük meg, továbbá hagyjuk magunkat komolyan kérdőre vonni Amazónia földrajzi és egzisztenciális perifériái vonatkozásában. Az Úr áldjon meg benneteket és kérem, ne feledkezzetek meg imádkozni értem - kérte Ferenc pápa a vatikáni kertekben mondott beszéde végén, miután fát ültetett Assisi Szent Ferenc emléknapján.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szent Fausztina szűz 10.05
  2019-10-05 13:26:44, szombat
 
  Szent Fausztina nővérre, az Isteni Irgalmasság apostolára, a misztikusra emlékezünk halálának évfordulóján, emléknapján, október 5-én.
...... ........... ......


Fausztina nővér Elena Kowalska néven született a lengyelországi Glogowiecben 1905. augusztus 25-én, tízgyermekes parasztcsalád harmadik gyermekeként. Gyerekkorától feltűnt engedelmessége, segítőkészsége, imádságszeretete és a szegények iránti érzékenysége. Első szentáldozása után, kilencéves korában tudatára ébredt Isten jelenlétének lelkében. Három évig járt iskolába, majd szolgáló lett módos családoknál, hogy segítse szüleit és testvéreit.
Szülei nem járultak hozzá, hogy kolostorba lépjen, azonban egy látomás után elhatározta, hogy követi Jézus hívását. Varsóba ment, és 1925. augusztus 1-jén fölvételét kérte az Irgalmas Szűz Nővéreinek zárdájába, ahol a Fausztina nevet kapta.
A varsói, vilnai és plocki zárdákban volt szakács, kertész, kapus nővér. Szerzetesi éveit kifelé a mindenki iránt megmutatkozó felebaráti szeretet és szolgálat határozta meg, belső világát pedig rendkívüli kegyelmekkel halmozta el Isten. Kinyilatkoztatásokat, látomásokat, láthatatlan stigmákat kapott, belelátott a szívekbe, része volt a misztikus eljegyzésben. A természetfölöttivel való egységét valóságosabbnak mondta, mint a látható világgal való kapcsolatát.
Fausztina nővér betegségét és szenvedéseit a bűnösök megtéréséért ajánlotta föl. Harminchárom évesen halt meg 1938. október 5-én.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Elmélkedjük át... - Böjte Csaba atyával
  2019-10-05 12:38:00, szombat
 
  Csaba testvér a ferences nővéreinkkel együtt megemlékeztek drága Szent Ferenc atyánk boldog haláláról.
Sepsiszentgyörgy 2019.10.03
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Útravaló – 2019. október 5.
  2019-10-05 12:31:30, szombat
 
  Mindnyájan gondoljuk át, mit jelentenek Jézus e szavai az evangéliumban: ,,Senki sem ismeri az Atyát, csak a Fiú és akinek a Fiú kinyilatkoztatja." Ha valaki másoknál tanultabb, bölcsebb hívőnek tartja magát, soha ne felejtse el, hogy az életnek helyes irányt csak egyvalami adhat: Isten akaratának elfogadása, amiről Jézus adott példát e világnak. Szerencsések, sőt boldogok, akik ismerve saját magukat és véges szellemi képességeiket, rá merik bízni magukat és életük irányítását Isten szavára. E világ létének forrása ugyanis a Teremtő mindenki javát szolgáló akarata, amit az emberségünket vállaló Jézus Krisztus és az általa alapított Egyház tanításában találunk meg. Istent nem ismerhetjük Jézus Krisztus nélkül, és Krisztust nem követhetjük az Egyház nélkül.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
26. évközi hét szombat 10.05
  2019-10-05 12:30:17, szombat
 
  OLVASMÁNY Báruk próféta könyvéből
Az Úr, aki hitetlenségünk miatt sebeket osztott nekünk, be is kötözi, csak térjünk vissza hozzá.
Száműzetésben élő népének így üzen prófétája által az Úr: Bízzál, népem!
Választott nemzetem, emlékezzél rám! Nem azért lettetek pogány népek prédája, hogy végleg elvesszetek! De mert haragra ingereltétek Istent, ellenségeitek kezére adott titeket.
Felingereltétek Alkotótokat, az örök Istent azzal, hogy gonosz szellemeknek áldoztatok, és nem neki.
Elfelejtettétek Istent, aki táplált titeket, és megszomorítottátok dajkátokat, Jeruzsálemet.
Ő látta Istennek rátok törő haragját, és kiáltott:
,,Halljátok ti, Sion szomszédai! Isten nagy szomorúságot küldött rám: láttam népem számkivetését, fiaim és leányaim fogságát, amelyet rájuk hozott az Örökkévaló. Boldogan fölneveltem őket, de sírva és gyászba öltözötten néztem, amint messzire távoztak. Ne gúnyoljon engem senki, hogy özvegy lettem és egyedül hagytak; gyermekeim bűnei miatt lettem ugyanis elhagyatott, mert ők hagyták el az Úr parancsait!
De bízzatok, fiaim, és kiáltsatok Istenhez!
Aki elvitt, az vissza is hoz, mert megemlékezik rólatok. Amint egykor elmétek távol járt az Úrtól, most térjetek hozzá, és tízszer jobban keressétek őt újra! Mert, aki rátok hozta a csapásokat, megszabadulástokkal örökre megörvendeztet majd titeket."
Ez az Isten igéje. Bár 4,5-12.27-29

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Az apostoli munkajutalma: öröm a Szentlélekben.
A hetvenkét tanítvány, akiket Jézus az evangélium hirdetésére küldött, nagy örömmel tért vissza. ,,Uram - mondták Jézusnak -, a te nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk." Ő így válaszolt: ,,Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek: Semmi sem fog ártani nektek.
Mindazonáltal ne annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskedtek nektek. Inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben."
Abban az órában Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így imádkozott: ,,Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mivel elrejtetted ezeket a bölcsek és az okosak elől, és feltártad az egyszerűeknek, így van ez, Atyám, mert így tetszett neked.
Az Atya mindent átadott nekem. Senki más nem ismeri a Fiút, csak az Atya, és az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni."
Jézus azután tanítványaihoz fordult, és így szólt: ,,Boldog az a szem, amely látja, amit ti láttok. Mondom nektek: Sok próféta és király szerette volna látni, amit ti láttok, de nem látta; szerette volna hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta."
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,17-24
...... ..........



Imádság
Urunk, te megadod nekünk, hogy mindig újra kezdhetünk! Te ajándékozod nekünk a jövőt. Minden nap érezzük, hogy múlik az idő, éveink száma véges. Urunk, mindannyian szeretnénk végtelen távlatokban élni. Szeretnénk megtapasztalni a soha el nem múló fényt, szeretnénk, ha mienk lehetne az élet teljessége. Kérünk, add, hogy az előttünk álló időt igazi gazdagodásra használhassuk! Add, hogy azt keressük mindig, ami soha véget nem ér! Add, hogy mindennapjainkban megtapasztalhassuk: a szeretet soha el nem múlik!

Elmélkedés
A missziós útról Jézushoz visszatérő tanítványokról olvasunk az evangéliumban, akik nagy lelkesedéssel mondják el tapasztalataikat: ,,Uram, a te nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk." Igen, az Úr szavának ilyen ereje van, ha a küldött nem tér el attól, hanem hűségesen hirdeti!
Jézus megváltó küldetésének éppen az a lényege, hogy megtörje a gonosz hatalmát, befolyásoló erejét az ember felett. Isten azt akarja, hogy egyedül neki engedelmeskedjünk és őt szolgáljuk. Azt szeretné, ha ettől nem térítene el minket a gonosz. Az ember azonban sokszor gyengének bizonyul és elbukik ebben a küzdelemben. Jóra való törekvésünkhöz új erőt ad annak tudata, hogy Jézus megváltott minket, megtörte a gonosz hatalmát. Ezt tapasztalták meg egykor azok a megszállottak, akikből kiűzte az ördögöt, illetve akikből a tanítványok űzték ki a gonoszt Jézus nevében.
A szolgálatukat hűséggel teljesítők jutalomra számíthatnak, de itt ne evilági kincsekre gondoljunk. A jutalmat Istentől kapják: ,,Annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben." Jézus ígérete alapján tehát a mennyországba jutnak, akik életüket az Úr szolgálatában töltik. Segíthetünk tehát másokat abban, hogy rátaláljanak az üdvösség útjára, de még a mi odaadó szolgálatunknál is nagyobb tett az, hogy Isten üdvözíteni fog minket.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.