Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Zalaegerszeg - Mária Magdolna templom
  2019-11-10 23:16:40, vasárnap
 
  Története
A templom helyén már a középkorban is állt kápolna. A mai templom alapkövét 1747-ben (más forrás szerint 1748-ban) rakták le. Az építkezést a város földesura, Padányi Biró Márton veszprémi püspök rendelte el. Az építkezés igen lassan haladt: 1757-ben még csak a szentélyt fedték le. 1769-ben az új püspök, Koller Ignác megrendelte a belső freskódekoráció elkészítését Johann Ignaz Cimbal bécsi festőtől.
1803. július 9-én került sor a templom felszentelésére Harrasi Herzan Ferenc bíboros, szombathelyi püspök által, mert 1777-ben Mária Terézia királynő Zalaegerszeg városát is az újonnan alapított Szombathelyi Egyházmegyéhez csatolta. Az 1826-os nagy zalaegerszegi tűzvész a templom tetőszerkezetét és a toronysisakokat is megrongálta.
1973-74-ben, majd 1998-2012 között Stróber László apátplébános szolgálata alatt az egykori Állami Műemlék helyreállítási és Restaurálási Központ tervei alapján felújították. A külső felújítás tervezője Wittinger Zoltán építész és dr, Vándor András statikus, a környező park tájépítész tervezője Szabadics Anita volt. A kivitelezési munkákat Ekler Károly végezte. A templom műemléki védelem alatt áll.
A templom szabadon álló, keletelt, egyhajós épület.
Homlokzatát szoborfülkékben álló Szent Mihály, Szent Mária Magdolna, illetve feltámadt Krisztus-szobor, valamint három kőfaragvány: középen Isten szeme, kétoldalt Padányi és Koller püspökök címere ékesítik. A két 44 méter magas torony között nyugszik az orgonakarzat.
A templom hajója kétoldalt három-három oldalkápolnával egészül ki, melyek oltárképei Loyolai Szent Ignácot, Szent István királyt, Krisztus keresztre feszítését, Szűz Máriát, Nepomuki Szent Jánost és Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázolják. A Szent István oltárnál áll Zalaegerszeg legrégibb műemléke, a 17. században készített Pieta-szobor. A szentély északi oldalát keresztelőkápolnával, a délit sekrestyével bővítették. Felettük imaterem (oratórium) található, a templomba nyíló ablakokkal.
A templom belső terét keresztény szimbólumokat és Mária Magdolna életének jeleneteit ábrázoló freskók díszítik. A templom XVIII. századi berendezései közül kiemelkedik a szószék melletti, csavart oszlopokkal díszített stallum, melynek hátsó falán a feltámadt Üdvözítő szobra áll egy szoborfülkében.
A templom mellett északon egy 18. századi barokk Szent Flórián szobor, délen egy copf stílusú Szentháromság szobor látható. Itt állították fel 1998-ban Mindszenty József hercegprímásnak a bronzszobrát is, aki 1919 és 1944 között volt a templom plébánosa.
Püspök Székely János Szombathelyi megyés püspök
...... .......


Papok: Stróber László apát, esperes-plébános
Bokor Zoltán káplán

Saját fotózás 2019.11.10
...... .......



...... .......



...... .......



...... .......



...... .......



...... .......



...... .......



...... .......



...... .......



 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szentmise 2019.11.10
  2019-11-10 22:09:36, vasárnap
 
  Videó Link
Mottó:
Feltámadás örök hite.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Útravaló – 2019. november 10
  2019-11-10 22:03:55, vasárnap
 
  A mai igeliturgia témája a holtak feltámadása. A föltámadás kérdése és benne az örök élet egyik legnehezebb kérdése a kereszténységnek. Talán hallottatok már ti is ilyen megközelítést: onnan még nem jött vissza senki sem. De igen! A feltámadott Krisztus! De az is igaz, hogy még a saját tanítványaiban sem sikerült a feltámadásának tényét meggyőződéssé érlelni.
Először a késői judaizmusban jelenik meg a feltámadásra való utalás, Dániel prófétánál és a Makkabeusok könyvében. A Makkabeus testvérek nem engednek a pogány király rábeszélésének, hogy szegjék meg a mózesi törvényt. Testük kegyetlen megkínzása után pedig bátran kijelentik: biztosak benne, hogy egyszer, az örök életben visszakapják ezt a testüket. ,,Az ég adta, de törvényeiért kevésbe veszem. Remélem, újra visszakapom tőle." A másik kijelentésük pedig még határozottabb: ,,A Mindenség Királya föltámaszt minket az örök életre, mert az ő törvényeiért halunk meg." Megjelenik az egyetemes feltámadás gondolata is, ennek kell majd döntenie a jók és a gonoszok különböző sorsáról. Ezek a fiatal zsidók ennek a feltámadásnak hitével és reményével bátran vállalták a halált.
Jézus korában a halottak feltámadásának hitigazságát a szadduceusok kivételével már az egész zsidóság ismerte.
A mai evangéliumban a szadduceusok olyan provokatív kérdést tesznek föl Jézusnak, ami nevetségessé teszi a feltámadásba vetett hitet. Egy asszonyról beszélnek, aki egymás után hét testvér özvegye maradt. Ez irracionális, mondhatnánk, nem életszerű. A kérdés pedig provokatív: ,,A feltámadáskor vajon kié lesz az asszony?" Jézus pedig felhasználja kelepcének szánt kérdésüket arra, hogy tanítson a feltámadottak életéről, ami egészen más lesz, mint a földi élet.
A feltámadott test már megdicsőült test lesz, nincsen alávetve az ösztönöknek, a test törvényeinek. Mivel halhatatlan, nincs többé szükség a házasságra, hogy így tartsák fönn az emberi nemet. Az élet az angyalok életéhez lesz hasonló. Vagyis a keresztségben kapott gyermekké fogadás kiteljesedik bennünk, és így testünk is átalakul. ,,Ilyen a halottak feltámadása is. Romlásra vetik el - romlatlannak támad föl. Dicstelenül vetik el - dicsőségben támad föl. Erőtlenségben vetik el - erőben támad föl. Érzéki testet vetnek el - szellemi test támad föl."
Jézus arra emlékezteti őket, hogy Isten megjelent Mózesnek az égő csipkebokorban, és magát mint Jahvét ismertette meg, ő, ,,Aki van", az Élet Istene. Ezért mondja Jézus, hogy Isten nem a holtak, hanem az élők Istene, hogy mindenki neki éljen. Azok is, akik meghaltak, általa élnek, és egy napon föl fognak támadni. A Feltámadottban pedig az egész ember üdvözült, ezért őbenne már az anyag is megdicsőült, feltámadt. Minket is meghív, hogy szívünkben forduljunk a minket szerető Isten felé, hogy jótetteink által az utolsó napon ne ítéletre, hanem Életre támadjunk föl. Ahogy Szent Pál írja a filippieknek: ,,A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is, Urunkat, Jézus Krisztust. Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez."
Örök életed van, fel fogsz támadni. Most ne csak mondd, hanem hidd is, amit mondasz a Hiszekegyben.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 32. vasárnap 11.10 - Csíksomlyó
  2019-11-10 21:56:52, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Vasárnapi gondolatok a napi evangéliumról Kiss Ulrich .....
  2019-11-10 21:54:51, vasárnap
 
  Vasárnapi gondolatok a napi evangéliumról Kiss Ulrich atyával

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Eljött hozzám I Forráspont 2019 - vallásos videó
  2019-11-10 21:51:49, vasárnap
 
  Videó Link

Eljött hozzám, mikor még bűnben éltem,
felnyitotta a szemem.
Szolgává lett, magát megalázva
bűneimért szenvedett.

Eljöttem, hogy áldjam,
csodáljam, imádjam
Őt, ki értem adta önmagát.
Csodálatos Isten,
dicsőséges Bárány,
fogadd el szívem imádatát!

Eljött hozzám, mikor még bűnben éltem,
felnyitotta a szemem.
Szolgává lett, magát megalázva
bűneimért szenvedett.

Eljöttem, hogy áldjam,
csodáljam, imádjam
Őt, ki értem adta önmagát.
Csodálatos Isten,
dicsőséges Bárány,
fogadd el szívem imádatát!


Sosem fogom megtudni azt,
milyen nagy volt az áldozat.

Hívd segítségül nevét és megmenekülsz!
Hívd segítségül nevét és megmenekülsz!

Sosem fogom megtudni azt,
milyen nagy volt az áldozat.
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 246 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1776
  • e Hét: 8466
  • e Hónap: 21142
  • e Év: 254889
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.