Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ferenc pápa: Bűn visszautasítani az Isten ingyenes .....
  2019-11-06 10:40:30, szerda
 
  Ferenc pápa: Bűn visszautasítani az Isten ingyenes meghívását
Mindenki hivatalos, senki nem mondhatja, hogy én rossz vagyok, én nem mehetek. ,,Ez nem így van! - hangsúlyozta a pápa. - Azért, mert te rossz vagy, az Úr egészen különleges módon vár".
Az Úr meghív bennünket ünnepi lakomájára, hogy találkozzunk vele, de ha elutasítjuk, akkor a szegényeket és a betegeket hívja be a terekről, akik élnek is a vacsora lehetőségével - mondta Ferenc pápa november 5-én a Szent Márta-ház kápolnájában.
November 5-én Magyarországon Szent Imre ünnepének saját evangéliumát olvassuk, azonban a világegyház ma a visszautasított meghívás történetét (Lk 14,15-24) olvasta. Az evangéliumi történetben Jézus egy példabeszéd keretében mutatja be az üdvösség történetét. A példabeszéd főszereplője nagy vendégséget rendezett: sokakat meghívott, de azok különféle okokkal kimentették magukat. Ekkor a házigazda behívatja a város tereiről és utcáiról a szegényeket, bénákat, vakokat és sántákat.
...... .......


A vacsora, az ünnep a mennynek, az Úrral való örökkévalóságnak a jelképe, ám egy ünnepen nem tudjuk sohasem, hogy kivel is találkozunk - kezdte homíliáját Ferenc pápa. - Az ünnepen új személyekkel találkozunk, de vannak olyanok is, akikkel nem szeretnénk találkozni, ennek ellenére az ünnep légköre öröm és ingyenesség. Egy igazi ünnepnek ingyenesnek kell lennie, mert a mi Istenünk mindig így hív bennünket, nem is kell fizetni belépődíjat. Maga a házigazda fizeti meg azt, aki meghív minket. Ám mégis vannak, akik az ingyenesség elé helyezik a saját érdekeiket. Az ingyenesség, az ünnep egyetemessége előtt mégis bezárják szívüket, mondván: Én nem megyek. Inkább szeretnék egyedül maradni, azokkal az emberekkel együtt, akik tetszenek nekem. Ez bűn! - állapította meg a pápa. ,,De nem, nekem ez és ez fontosabb. Nem, ez az enyém! Mindig az enyém!" - jön az ellenvetés az ilyenek részéről.
- Ez az elutasítás egyúttal annak a megvetése is, aki meghív az ünnepre. Ezt mondjuk az Úrnak: ,,Ne zavarj engem a te ünnepeddel!" Bezárkózunk az előtt, amit az Úr nekünk kínál, mint a vele való találkozás öröme. Az élet útján oly sokszor állunk ilyen döntés előtt: vagy az Úr ingyenességét választom, elmegyek és megtalálom az Urat, akivel találkozom, vagy bezárkózom az én dolgaimba, az én érdekembe. Ezért mondja az Úr a bezárkózás kapcsán, hogy nagyon nehéz a gazdagnak belépni a mennyek országába. De vannak nagyon derék gazdagok, szentek, akik nem tapadnak a gazdagsághoz. Ám a többség ragaszkodik a gazdagsághoz, ők zártak. Éppen ezért nem tudják megérteni, hogy mi is egy ünnep. De ott van nekik a dolgok biztonsága, amit meg tudnak érinteni - mondta a Szentatya.
Az Úr válasza a mi elutasításunkra határozott: azt akarja, hogy az ünnepre hívjanak mindenféle embert, vezessék, sőt egyenesen kényszerítsék őket, jókat és rosszakat egyaránt. Mindenki hivatalos, senki nem mondhatja, hogy én rossz vagyok, én nem mehetek. ,,Ez nem így van! - hangsúlyozta a pápa. - Azért, mert te rossz vagy, az Úr egészen különleges módon vár". Ennek kapcsán említette meg a tékozló fiú példáját: a hazatért fiú nagy beszédbe fog, de ő nem hagyja beszélni és átöleli őt. Az Úr ilyen. Ez az ingyenesség.
Az első olvasmányra hivatkozva, melyben Pál apostol a képmutatástól óv, Ferenc pápa megállapította, hogy a Jézust elutasító zsidóknak azt mondta egyszer az Úr: ,,Bizony mondom nektek, az utcalányok és vámosok megelőznek benneteket a mennyek országában." Az Úr a legmegvetetebbeket szereti, azonban bennünket hív. Bezárkózásunkkal szemben eltávolodik és haragra lobban, amint az evangéliumban hallottuk. Végül a pápa a következő kérdéseket tette fel, mintegy lelkiismeret-vizsgálat gyanánt: ,,Hogyan megy az életem? Mit szeretek inkább? Elfogadni az Úr meghívását vagy bezárkózni apró dolgaimba? Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy mindig menjünk el az ünnepére, mely ingyenes!" - zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.
A Szent Márta-ház kápolnájában koncelebráló papok között jelen volt a 96 éves Filippo Grillo vincés szerzetes, akit Ferenc pápa öleléssel köszöntött. Az idős lelkipásztor a Vatican Newsnak nyilatkozva így vallott önmagáról: ,,96 évesen továbbra is örömmel vagyok pap teljes egészében, misézem minden nap, gyóntatok, hittant oktatok. Nincs ennél nagyobb ajándék! Immár hetven éve pap vagyok, de mintha az első nap lenne". Filippo Grillo fontos feladatokat látott el rendjében, s még ma is szolgál alkalmanként egy egyházmegyei bíróságon. Az idős atyát Vincenzo Lazzarini misszionárius lelkipásztor kísérte el Ferenc pápához, aki papságának hatvan éve alatt többek között Eritreában folytatott missziós szolgálatot.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2019. november 5., kedd
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szép verses kép ...
  2019-11-06 10:32:30, szerda
 
  ...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Szűzmária aranyozott nyaklánc
  2019-11-06 10:30:55, szerda
 
  A kegyelem és a szeretet szimbóluma. Töltse be a szívedet a hit és a szeretet életed minden pillanatában.
Elegáns kialakítás
Szűz Mária igényesen megalkotott képe
Mély spirituális üzenet
Viseld bárhol, bármikor
...... .......



Megrendelhető itt Link

...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Barsi Balázs: A csönd szemináriuma 5. videó
  2019-11-06 10:11:12, szerda
 
  8. rész Videó Link

Barsi Balázs: A csönd szemináriuma 6. rész Videó Link

Barsi Balázs: A csönd szemináriuma - bevezetés Videó Link - többi videó is itt található
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Ájtatosság SZENT ANTAL tiszteletére
  2019-11-06 10:08:11, szerda
 
  "Amikor az Isten műveit alkotta - olvassuk Sirák Fia könyvében -, feladatát mindnek kezdettől fogva kitűzte." (Sir 16). Az ember feladatát meghatározta Isten Ezt a feladatot felismerni és teljesíteni - ez az ember számára az igazi bölcsesség és istenszolgálat.
"A bölcsesség szeretete: Isten törvényeinek megtartása; a törvények megtartása. a halhatatlanság biztosítása; a halhatatlanság pedig eljuttat Isten közelébe" - tanítja a bölcsesség könyve. (6. f.)
Kötelességeink teljesítéséért bőséges lesz a jutalom, amint az Úr mondja a példabeszédben:
"Jól van te hűséges és derék szolga! Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be Urad örömébe!" (Mt. 25.)
Szent Antal ragyogó példával jár elöl a kötelesség teljesítésében. Jóllehet fáradhatatlanul prédikál, rendtársait a hittudományokra tanítja, mégsem hanyagolja el a szerzetesi hivatással járó egyéb kötelességeit. Ezért történt néhány esetben, hogy, amikor egy időben két feladatot is kellett ellátnia, Isten csodálatosan megsegítette: egyszerre két helyen is jelen tudott lenni, s így megfelelhetett párhuzamos kötelességeinek.
Isten bennünket nem ruház föl ezzel a kiváltsággal. De annál inkább serénykedjünk mindennapi kötelességeink teljesítésében. Ezeket mindig helyezzük előbbre még ájtatossági cselekedeteinknél is: rövidlátó túlbuzgóság lenne ezeket előtérbe helyezni - kötelességeink rovására.

SZENTÜNK TANÍTÁSA:
A tökéletesség egyenes arányban áll a becsületességgel és a felelősségérzettel.

IMÁDSÁG:
Istenem, felajánlom Neked összes cselekedeteimet, melyeket a mai napon végezni fogok a te dicsőségedre és Jézus Szent Szívének szándékára. Meg akarom szentelni szívem dobbanásait, gondolataimat, a legegyszerűbb cselekedeteimet - egyesítve azokat Jézus végtelen érdemeivel.
Isten, arra kérlek, add meg nekem és mindazoknak, akiket szeretek, kegyelmedet, hogy szent akaratodat tökéletesen teljesítsük, és irántad való szeretetből megadással fogadjuk nemcsak az élet örömeit, hanem keresztjeit is.
Segíts bennünket, hogy Szent Antalhoz hasonlóan mi is elsajátítsuk azokat az erényeket, melyek a kötelességteljesítéshez szükségesek: a lelkiismeretességet, a pontosságot, a kitartást, a türelmet, a fáradtságnak és fásultságnak a legyőzését.
Add meg nekünk a jóban való állhatatosság kegyelmét és fáradozásunk jutalmául az örök életet! Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Autumn Poem (Orchestra & Harp) Gerald Wilhelm Braden
  2019-11-06 10:05:56, szerda
 
  Boldog ősz! Ez az én őszi versem, a zenekari Négy Seasons. A nyár hátralévő melegség kezdődik, majd az ősz változó színek és hangulatok. Ez egy egyszerű midi - mix, amit az írott pontszám a mintába felvett eszközök felhasználásával játszottak. .. Köszönöm, hogy meghallgattál!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
31. évközi hét szerda 11.06
  2019-11-06 09:48:32, szerda
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A törvény tökéletes teljesítése a szeretet.
Testvéreim!
Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel! Mert aki a másikat szereti, teljesíti a többi parancsot is. Hiszen a parancsok: ,,Ne ölj, ne törj házasságot, ne lopj, a másét ne kívánd", és ami egyéb parancs még van, ebben az egyben foglalhatók össze: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!"
A szeretet nem tesz rosszat felebarátjának. A törvény teljessége tehát a szeretet.
Ez az Isten igéje. Róm 13,8-10

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Csak az lehet Jézus tanítványa, aki vele együtt vállalja a keresztet is.
...... ......


Abban az időben amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: ,,Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.
Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ engem, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.«
Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá, amikor még messze van, és békét kér tőle.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
Ezek az evangélium igéi. Lk 14,25-33

Imádság
Urunk, Jézus! A világmindenség királyaként és életünk királyaként tisztelünk téged. Te arra hívsz minket, hogy Isten országa megvalósuljon bennünk. Felszólítasz bennünket a megtérésre és arra, hogy elfogadjuk Isten uralmát, akaratát személyes életünkben. Te nem szabadságunkat akarod csorbítani, hanem azt szeretnéd, hogy felismerjük a mennyei Atya üdvözítő szándékát és elinduljunk felé. Vezess minket igazságod által az örök életre!

Elmélkedés
Lukács evangélista nem azt írja, hogy a tanítványok nagyobb csoportja vándorol Jézussal útja során, hanem azt, hogy ,,nagy népsokaság követte őt." Akihez tehát Jézus beszélni kezd, azok nem a tanítványai, hanem csak hozzá csatlakoztak hosszabb, rövidebb időre. Talán éppen az Jézus szándéka, hogy felhívja ezeknek az embereknek a figyelmét arra, hogy mi a tanítványi élet lényege. Az válhat tanítványává, aki nem csupán útitársat lát benne, hanem Mesterének tekinti őt. Az válhat tanítványává, aki kész a lemondásokra és életét neki ajánlja.
A tanítványság lényeges eleme a kereszthordozás. Erről így beszél Jézus: ,,Aki nem hordozza keresztjét, és nem így követ engem, nem lehet az én tanítványom." A kijelentés hátterében az húzódik meg, hogy Lukács már évtizedekkel az Úr kereszthalála után írja meg evangéliumát. A mondás már tükrözi az első keresztény közösség tapasztalatát: A tanítvány teljes sorsközösséget vállal Mesterével, Jézussal, és ez a szenvedések és akár a vértanúhalál vállalását is jelenti. Az egyház közössége már megtapasztalta a gyűlölködést és az ellenségeskedést, ezért fontos a buzdítás és a megerősítés. A toronyépítésről és a hadba vonulásról szóló két példa azt a tanulságot hordozza, hogy döntése előtt mindenki komolyan mérlegelje saját képességeit, tudja-e életét egészen odaadni az Úrnak.
C. Horváth István Sándor

*
- Útravaló - 2019. november 6.
Jézus magában hordozza az Isten teljességét. Ezt a valóságot bizonyítja szavaival és tetteivel. Ebbe akarja meghívni mindazokat, akik hisznek benne. Példabeszédei is ezt tükrözik számunkra. Jézus követése radikális döntést kíván. Erre utal, amikor az emberi szeretetkapcsolatok fölé helyezi az Istennel való élő kapcsolatot. A tanítványnak is ugyanaz az élete, mint Mesterének. Tele van a szeretet próbatételeivel, keresztjeivel, lemondásaival, de nem szabad megretteni ezektől, mert a szeretet mindig lemondás, kiüresedés, áldozat. Testvérem, ha birtokolni akarod a teljességet, akkor mondj le mindarról, amid van, és csodát látsz, mert a Mindent kapod. Akarsz a tanítványa lenni?

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 246 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 309
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 24582
  • e Év: 227495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.