Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Názáreti Mária élete film
  2019-11-07 15:43:39, csütörtök
 
  II. rész Link
Lejátszási idő 1 óra 42 perc

I. rész Link Lejátszási idő 1 óra 43 perc

Názáreti Mária teljes film Link Lejátszási idő 3 óra 22 perc
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Jöjj Szentlélek, jöjj
  2019-11-07 15:36:20, csütörtök
 
  Videó Link

Rfr: Jöjj Szentlélek, jöjj közénk,
jöjj el fényességünk!
Jöjj tüzes lélek,
lobbantsd lángra szívünk!

Jöjj Atyánk Lelke, hozz fényt nekünk!
Küldd el a mennyből Lelked nagy erejét!
Jöjj életünkbe, hozz gyógyulást,
szívünk és a testünk égi kenetre vár!
Rfr

Örömteli Lélek, Egyház öröme,
fakaszd fel szívünkből
a Bárány üzenetét!
Rfr

Ismertesd meg vélünk Atyánk szeretetét!
Tárd fel előttünk Krisztus tekintetét!
Rfr

Mindent betöltő Fény, életvíz Forrás,
általad kiáltson a néped alleluját!
Rfr

Igaz tanú, Lélek magaddal ragadsz,
hirdessük a földön, hogy Jézus
velünk maradt!
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Halottak napja: Elhunyt sztárjainkra emlékeztünk
  2019-11-07 14:42:44, csütörtök
 
  Básti Lajos, Sztankay István, Páger Antal, Gobbi Hilda, Szécsi Pál, Gyarmati Dezső, Kolonics György, Antal Imre, Hofi Géza, Márkus László, Karády Katalin, Bubik István és Honthy Hanna. Van, akinek sok mécses és virág, van, akinek csak egy elszáradt koszorú jut. Hogy emlékezünk elhunyt sztárjainkra? L. Dézsi Zoltán riportja.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Szent Márton vesperás Szombathelyi Székesegyház 11.08
  2019-11-07 14:37:21, csütörtök
 
  Szent Márton vesperás Szombathelyi Székesegyház
2019. nov. 8. 17 órától
Videó Link

- Szent Márton Élete Link

- Szent Márton ünnepe Szombathelyen
November 8-án Szent Mártonra, az ókori Savaria, a mai Szombathely szülöttére, a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjére emlékeztek Szombathelyen.
Az ünnepség az esti zsolozsma elimádkozásával vette kezdetét a Székesegyházban. Márton egy ragyogó ablak volt, akin keresztül Isten fénye beragyogott az emberek életébe, mondta rövid beszédében Székely János, aki hangsúlyozta: Mártont megérintette Isten szeretetének titka és az Ő követe lett. Amikor Szent Mártont ünnepeljük, akkor nem őt ünnepeljük, hanem az Istent.
A vesperást követően lampionokkal, égő mécsesekkel vonultak a megjelentek a Szent Márton-templom előtti téren álló, a savariai szentet ábrázoló szoborhoz. Szent Márton egész élete együttérzés és odaajándékozás volt, mondta rövid beszédében Székely János, felidézve pl. a köpenymegosztás jelenetét, vagy amikor zsoldját adta másnak. De miért volt ennyire bőkezű Márton, honnan fakadt ez belőle?, tette fel a kérdést a megyéspüspök. Márton átélte, hogy az egész világ és az életünk is ajándék. Először Isten volt az, aki megosztotta köpenyét: megteremtette a világot és minket. Márton befogadta ezt a kincset, megtelt a szíve, sőt túlcsordult. Rájött, hogy Isten megosztotta vele köpenyét amikor megszületett Betlehemben, amikor meghalt a kereszten. Ezt Márton megértette és ezért lehetett az élete önátadás. Európának és magunknak is arra lenne szükségünk, hogy felismerjük: életünk ajándék, arra születtünk, hogy szeressünk. Életünk célja nem a gyűjtögetés, nem az önző élveztek, az önmegvalósítás, hanem az önátadás: pl. házasságban, gyermekvállalásban. Hogyan lehetnénk mi is Márton követői? - tette fel az újabb kérdést Székely János. Legyünk mi is köpenymegosztók! - hangzott a felelet. Osszuk meg időnket másokkal, osszuk meg az érzéseinket!
Szent Márton folyamatosan úton volt. Hirdette hitét, gyógyított, példát mutatott. És bejárt egy belső utat, amit nem zavart a világ, amit nem zavartak a földi dolgok, amihez igazi csend kellett. Ezt az utat mindannyian bejárhatjuk, mondta Nemény András, polgármester. Kiemelte: nem csak az egyes embernek, hanem a város közösségének is maga előtt kell látnia a célokat, és pl. segíteni a lemaradókat. A fény amit ma gyújtottunk a jó cselekedetek fénye. Ez mutatja szándékunkat, hogy jót tegyünk másokkal. Sok lehetőségünk van erre, vegyük észre a mindennapokban, tette hozzá a polgármester. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

...... ..............



.........



...... ..............



*
- Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde a Szent Márton vesperáson
Itt hallható Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Emlékkoncert a nemzeti gyásznapon
  2019-11-07 14:30:46, csütörtök
 
  November 4-én, az emlékkoncert ideje alatt megtelt a Szent István-bazilika érdeklődő, emlékező résztvevőkkel. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros is.
A nagyszabású koncerten közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara és énekkara. A műsorban elhangzott Beethoven Egmont-nyitánya, Liszt Ferenctől a Két legenda, az Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak című darab és a Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár. A koncertet José Cura vezényelte.A koncertet követően a jelenlévőket mécsesekből alkotott 1956-os kompozíció fogadta, melyet kiegészítve előbb a közjogi és egyházi méltóságok gyújtották meg és helyezték az emlékezés mécseseit, majd minden jelenlévő csatlakozhatott ezzel a gesztussal a hősi halottak előtti tiszteletadáshoz.
...... ......



Magyar kurír 2019. november 5
 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
28, különböző vallásokhoz kötődő épületet .....
  2019-11-07 14:27:59, csütörtök
 
  Moszulban legalább 28, különböző vallásokhoz kötődő épületet (templomokat, kolostorokat, mecseteket) rombolt le az Iszlám Állam.
Az Egyesült Arab Emírségek segít újjáépíteni a lerombolt katolikus templomokat Moszulban
Az Egyesült Arab Emírségek az UNESCO partnereként vesz részt két moszuli katolikus templom újjáépítésében, melyeket 2014-ben az Iszlám Állam terrorszervezet rombolt le. Az együttműködés révén az Al-Tahera és az Al-Saa'a templomok újulhatnak meg

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Jézus téged is a neveden szólít!
  2019-11-07 13:59:40, csütörtök
 
  Mindenszentek ünnepe után láthatjuk ma Zakeust, aki szokatlan módon keresi Jézus közelségét. Bár a maga módján akarja az Urat látni, de a találkozás mégis beemeli őt a közösségbe.
Hol a helyem ebben a történetben? Legtöbben ott vagyunk Jézus közelében, a körülötte lévő tömegben. Ennek ujjongása viszont könnyen elnyomhatja Jézus hangját. Már nem őt követem, csupán sodródom a tömeggel.
Jézus nevén szólítja Zakeust. De nemcsak őt, hanem minket is. Személyesen ismer, látja képességeimet és gyengeségeimet. Azért jött, hogy életem legyen és bőségben legyen. Hogy meghalljam szólítását, ki kell lépnem, a tömegből, fel kell fedeznem a csendet.
Hogyan válaszolok Jézus szólítására? Befogadom Őt házamba? Készen vagyok tenni valamit, odafordulni másokhoz, megosztani azt, amim van?
Jézussal haladunk az üdvösség útján. Az ünnepek alkalmat adnak a megállásra, a hallgatózásra. Szentjeink, előttünk járt családtagjaink segítenek minket példájukkal. Mutatják az utat, jelzik, hogy Isten kegyelmével elérhető az Ő Országa.
Ezekben a napokban, amikor emlékezünk szeretteinkre, idézzük fel, hogy mit köszönünk meg nekik! Felfedezhetjük azt is, hogy az előttünk jártak értékeiben végső soron Isten kegyelmére találunk. Tulajdonképpen tehát Istennek köszönjük meg mindazt, amit azoktól kaptunk, akikre emlékezünk.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Boronkai Zsuzsanna írása - Nagytétény
  2019-11-07 13:58:15, csütörtök
 
  Falu végén templom, bemenjek-e nem tom. A tréfás rigmus a lényegre világít rá. Tulajdonképpen mi, keresztények se tudjuk, mit kezdjünk egy templommal.
Azt megszoktuk, később megtanultunk, hogy vasárnap misére kell menni, így egy héten egyszer biztos koptatjuk küszöbét az általunk választott templomnak. De mi a helyzet a hétköznapokkal?
Már kívülről fújjuk az első kifogást. Hogyan menjek be egy templomba, ha nincsen nyitva? Belepillantottam már őszintén magamba: leszállnék-e a buszról, villamosról, ha megpillantok egy templomot? Elindulnék-e hamarabb a munkahelyemre, hogy útközben benézhessek Jézushoz? Ég-e bennem a vágy, hogy megcsodáljak belülről is egy kívülről ócska templomablakot?
Mi, fiatalok már keresztet se vetünk, ha elhaladunk egy templom előtt, ahogy ezt szüleinktől, nagyszüleinktől láthattuk.
Dsida Jenő verse kicsit kizökkent minket megszokásainkból, ha hagyjuk. Rávilágít arra, mennyi szépséget, csodát rejt a kívülről már unottá is vált málló vakolat, hiányzó díszítés, ócska templomablak.
Sok templomunk Szűz Mária tiszteletére lett felszentelve. Amelyik nem, abban is van szobor vagy festmény a Szűzanyáról. Ő az, akinek elsőként kellett belülről látóvá válnia, felismernie az újszülöttben az ég urát, meglátnia a keresztre feszítettben a világ üdvözítőjét. Kérjük segítségét, hogy át tudjunk alakulni! Akkor talán így is mondhatjuk a már nem is annyira tréfás rigmust: Falu végén templom, még ma bemegyek, azt tom. (Boronkai Zsuzsanna - Nagytétény)
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Dsida Jenő: Templomablak
  2019-11-07 13:51:20, csütörtök
 
  ...... .............


* Szent-Iványi Sándornak
...... ........


Kik csak az uccán
járnak-kelnek
szépséget rajta
nem igen lelnek,
kíváncsi szemmel
rá nem tapadnak:
csak egy karika,
szürke karika,
ólomkarika,
vén templomablak.

Rácsa rozsdás,
kerete málló,
emitt moh lepi,
amott pókháló, -
sütheti napfény,
sötét örökre,
mint világtalan,
bús világtalan,
agg világtalan
hunyt szeme-gödre.

De ki belép
a tág, iromba,
boltozatos,
hűvös templomba
s belülről pillant
ablakára,
megdöbbenten áll,
megkövülten áll,
elbűvölten áll: -
Nézz a csodára! -

Színek zengése!
Fények zúgása!
Mártír mosolya!
Szűz vallomása!
Kék, ami békül,
piros, mi lázad!
Magasba ragad,
a mennybe ragad
lángtünemény
és tűzkáprázat!

Ó, titkok titka:
a földön itt lent
belülről nézzen
mindenki mindent,
szemet és szívet
és harcot és békét! -
Áldja meg az Úr,
áldja meg az Úr
a belülről látók
fényességét!
.......



* Penckófer János írása - Kárpátalja
Rendkívül fontos gondolatokat sikerült kimondania Dsida Jenőnek ebben a versben. A templomot és a világtalan ember belső látását állítja párhuzamba. Minden olvasóban fölmerül az a tudás is, amit a vak emberek látnoki képességeiről hallott. Az a tudása szintén előkerül, hogy a belső megvilágosodást áhítozók mindig is megtagadták maguktól a világ csábos élvezeteit. Ezáltal sikerül a szerzőnek az, amit hosszas magyarázatokkal és bizonyításokkal sem ért volna el: az olvasó egyszerre érzi és látja az igazságot.
Érdemes még egyszer kiemelni a titkok titkát, azt, hogy ,,a földön itt lent belülről nézzen mindenki mindent". Hogy csakis a lelkiismeretünkre, a belső hangra figyeljünk, a mindnyájunkban ott lakó jónak engedjünk utat, ha tisztán szeretnénk élni. És ez érvényes öregre, fiatalra, nőre és férfira, magyarra és nem magyarra egyaránt. Ez a gondolat és embereszmény még a kereszténységen is túlmutat, miközben megmutatja annak mibenlétét. Hallani véljük az ,,én vagyok az Út, az Igazság és az Élet" távoli üzenetét...

Nagyszeben templom a háttér Videó Link

szaval : Kasó László videó Link

- Magyar kurír 2019. október 12
Áldáskérő verset olvasunk ezen a szombat estén, melyben a költő szelíden a lényeges felé irányítja tekintetünket. Legyen hálaadás is ez a vers templomainkért, a helyekért, ahol újra és újra összegyűlhetünk az Eucharisztia ünneplésére.
...... .........



- Dsida Jenő: Istenes versei itt olvashatók Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Az eucharisztikus kongresszus monstranciája
  2019-11-07 07:44:32, csütörtök
 
  az alkotó szemével - Interjú Lenzsér-Mezei Katával.
A NEK Általános Titkársága pályázatot hirdetett az eucharisztikus kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és kivitelezésére. A pályázatot a zsűri egyhangú döntésével Lenzsér-Mezei Kata építész, ötvösművész koncepciója nyerte, melyet a 2019-es Forráspont ifjúsági napon mutattak be. Lenzsér-Mezei Katával Kaszab Luca Dorottya beszélgetett. Az interjút szerkesztve közöljük.
- Építésznek tanultál, és csak később, az építészeti tanulmányok után indultál az ötvösség felé. Régi álom volt, vagy egy hirtelen döntés, hogy ebben te is jó lennél?
- Nem pillanatnyi döntés volt. Az építészszakmára is úgy találtam rá, hogy sok minden érdekelt. Érettségizőként nem tudtam megfogalmazni, hogy pontosan mit is szeretnék, de ez elég nyitott pálya ahhoz, hogy sok minden beleférjen. Az egyetemi évek alatt ösztöndíjjal Firenzébe kerültem egy fél évre, és ott kezdett el megfogalmazódni, hogy az építészet mellé egy kétkezi szakmát is kellene keresni. Elvégeztem az egyetemet, elkezdtem dolgozni, közben jártam rajzolni, festeni, és kérdezgettem a mestereket, hogy merre keresgélhetek még. Így találtam rá az ötvösségre. Itthon kezdtem el tanulni a szakmát, itthon szereztem OKJ-s képesítést, de közben elvégeztem egy milánói divattervező iskolában egy ékszertervező-képzést is.
- Ez a szakma, külső szemlélőként, egyszerre tűnik művészetnek, matematikának és építészetnek.
- Ez jó meglátás.
...... ........... .........


2019. november 5 Magyar kurír Link

Teljes cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 246 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2529
  • e Hét: 18921
  • e Hónap: 31597
  • e Év: 265344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.