Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Fiatalító táplálékok
  2019-12-04 23:19:08, szerda
 
  Léteznek olyan táplálékok, amelyek fiatalon tartják a bőrünket, növelik a csontsűrűséget, jót tesznek a szív- és érrendszer egészségével és még az agy működésére is pozitívan hatnak.

A sárgarépa gazdag forrása a béta-karotinnak, amely az egyik legfontosabb antioxidáns a bőr számára. Ez az antioxidáns lassítja a bőr öregedési folyamatait, de más szervek és szövetek egészségére is pozitív hatást gyakorol. A béta-karotin megtalálható még a sütőtökben és a tojás is tartalmazza.

Teák közül talán a zöld tea a legegészségesebb. A zöld tea gazdag tárháza az antioxidánsoknak, a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A benne lévő ásványi anyagok és vitaminok növelik a csontsűrűséget, így csökkenthető a csontritkulás kialakulásának a kockázata.

A szőlő sok antioxidáns polifenolt tartalmaz, amelyek szintén lassítani tudják az öregedési folyamatokat. A polifenolok az agy egészségét is biztosítani tudják, de a szem és az emésztőrendszer egészségére is kedvező hatást gyakorolnak. Polifenolokat a szőlő minden része, azaz a magja, a bőre és húsa is tartalmazza, az pedig mindegy, hogy milyen a színe, hiszen mindegyik bővelkedik antioxidánsokban, habár legtöbbet a kék szőlő tartalmazza.

Az avokádó telítetlen zsírokkal van tele. Ezek a zsírok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így részt vesznek a bőr hidratálásában, késleltetik a ráncok megjelenését és még a káros méreganyagoktól is megszabadítanak bennünket.

A dió is sok öregedésgátló tápanyagot tartalmaz. Ezek közé tartoznak az egészséges telítetlen zsírok, mint például az alfa-linolénsav, ami az agy, a szív és a bőr egészségét is védi. A dió biotinban is gazdag, amely vitaminra szüksége van a hajunknak, a körmünknek és a bőrünknek is.

A chiamag omega3-zsírsavban gazdag, de olyan antioxidánsok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne, amelyek jó hatással vannak a memóriára, a bőr textúrájára és a hangulatra is. A chiamag oldható rostokat is tartalmaz, amelyek az emésztőrendszer egészségét védik, de még a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszanak.

A bogyós gyümölcsök, vagyis az eper, az áfonya és a málna nagyon jó öregedésgátló táplálékok, hiszen tele vannak antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel. A bogyós gyümölcsök C-vitaminban is gazdagok, amely vitamin fenntartja a vérerek egészségét, de a bőr védelmét is biztosítani tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vállfájdalom okai
  2019-12-04 23:14:30, szerda
 
  A vállfájdalom több ok miatt is kialakulhat. Egyszerű, banális oka is lehet, ha a váll izmai megfájdulnak, de akár szívbetegséget is jelezhet, illetve a tüdőráknak is lehet vezető tünete.

A vállfájdalom egyik oka az osteoarthritis lehet, ez egy degeneratív ízületi betegség, amely kopást okoz a vállban. Ez főleg megerőltető fizikai munka vagy valamilyen keményebb sport hatására szokott jelentkezni. Egy idő után nemcsak a porc, hanem az ízület szövete is romlik, és a súrlódás következtében egyre csak fokozódik a fájdalom, de kialakulhat duzzanat is, illetve csökkent munkaképesség is bekövetkezhet. A betegségre nincs ugyan gyógymód, de a tünetek csökkenthetők, sőt akár meg is szüntethetők. Vannak olyan kezelések, amelyek segítenek megnövelni a mozgástartományt, illetve a fájdalom csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszanak.

Különös, de az epehólyag problémái is okozhatják a váll fájdalmát. A fájdalom jelentkezhet a hasban, a szegycsont alatt, de még a lapockák között is. Epehólyaggondokat okozhat, ha valaki magas zsírtartalmú étrenden él, csak kevés rostot fogyaszt, illetve a magas koleszterinszint is oka lehet a betegség kialakulásának.

Az idegbecsípődés is okozhat vállfájdalmat. Ilyenkor zsibbadás is kialakulhat a vállban, a kézben és karban is. A kezelés könnyen és egyszerűen megszüntetheti a problémát. Sok esetben elegendő jegelni az adott fájdalmas területet, de a kiropraktika és a fizikoterápia is sokat segíthet.

A fibromyalgia is okozhat fájdalmat a vállban. Ez a betegség azért nagyon különös, mivel a test szinte minden részén kialakulhat fájdalom, amelyek akár egyszerre is megjelenhetnek, de egy időben csak egy-egy testrész is fájhat. Ez a betegség olyan tünetekkel járhat együtt, mint fáradtság, alvászavar, depresszió, fejfájás és szorongás. A diéta és az akupunktúra nagyon jól képes enyhíteni a tüneteket.

Vállfájdalmat az is okozhat, ha vérrög alakul ki a tüdőben. Ezt nevezik tüdőembóliának. Tüdőembólia esetén azonnali kezelésre van szükség, mivel a vérrög kárt okozhat a tüdő szövetében és más szervekben, és akár végzetes is lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A gluténérzékenység jelei
  2019-12-04 23:12:14, szerda
 
  A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, a glutén akár véglegesen is károsíthatja a vékonybelet. Azok, akik gluténérzékenységben szenvednek, komoly panaszokkal küzdenek míg az étrendjükben szerepel a glutén, aztán annak kiiktatásával az egészségügyi problémájuk is megszűnik.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek nem tudják megemészteni a glutént, amely a gabonamagvakban található. A vizsgálat során fény derülhet a vékonybél gyulladására. Nemcsak emiatt, hanem számos tünet miatt is érdemes áttérni a gluténmentes étrendre, hiszen ez a betegség számos tünettel jár együtt.

Az egyik vezető tünet a puffadás. Természetesen egy másik krónikus bélbetegség, az IBS is okozhat puffadást. Viszont ha rendszerint akkor jelentkezik a puffadás, amikor gluténtartalmú ételt evett, akkor biztos, hogy ebben a betegségben szenved.

A gluténérzékenység másik tünete a hasi fájdalom, ami szintén a glutént tartalmazó táplálékok evése után jelentkezik. A has ilyenkor felpuffad és görcsös fájdalom jelentkezik.

A gluténérzékenység sok tünete nem csak a hasra terjed ki. Ez a betegség úgynevezett agyi ködöt is okozhat. Gond lehet a memóriával is, jelentkezhet feledékenység és koncentrációzavar is.

A kimerültség, fáradtság is a tünetek skáláját színesíti. A gluténérzékeny betegek gyakran már nem mernek enni, ezért alultápláltak lesznek, nem beszélve a tápanyag-hiányosságokról. Ezek mind-mind okozhatnak vérszegénységet.

A betegségben szenvedőknél gyakran váltakozik a hasmenés és a székrekedés, de más bélrendellenességek is kialakulhatnak.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek hajlamosabbak a migrén kialakulására. A migrén során a fejnek csak az egyik oldala fáj. A migrén kísérő tünete lehet még a hányás, a hányinger, a fény- és a hangérzékenység.

A gluténérzékenyek általában sok súlyt veszítenek, mert a vékonybél annyira megsérül, hogy képtelen a tápanyagokat felszívni, így azok hasznosulni sem tudnak.

A gluténérzékeny személyek gyakran zuhannak depresszióba, de más oka is lehet a levertségnek. A bél és az agy között szoros kapcsolat van. Ha nem jó a bélműködés, akkor az lehangoltságot okoz, a szorongás pedig megzavarhatja a bél működését.

A gluténérzékenység a kezek és lábak bizsergését és zsibbadását is okozhatja. Perifériás neuropátia, azaz idegkárosodás is kialakulhat ezeken a területeken. Ízületi fájdalom is megjelenhet, hiszen a glutén testszerte gyulladást okozhat.

A gluténérzékenység tehető felelőssé az ekcéma, a pattanások, a kiütések és a száraz bőr megjelenéséért is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A koffeinelvonás lehetséges tünetei
  2019-12-04 23:08:53, szerda
 
  A koffeint egy stimulánsként tartják számon, amely elősegíti az éberség fenntartását, segít ébren maradni és még hangulatfokozó hatása is van. Azok a személyek, akik hosszú ideig fogyasztottak koffeines kávét és hirtelen abbahagyják, számtalan elvonási tünetet tapasztalhatnak meg.

Miben található koffein? A kakaóban, a teában és a kávéban. De manapság már sokféle termékbe csempésznek koffeint a gyártók, például energiaitalokba, élelmiszerekbe vagy fogyasztószerekbe.

A koffeinelvonás egyik alapvető tünete a fejfájás. A migrénes fejfájás kialakulásának az az oka, hogy csökken a vér áramlása, különösen az agyban. Ugyanakkor a túl sok kávé fogyasztása sem jó, mivel függőséget okozhat.

Reggelente sokan fogyasztanak koffeint, hogy növeljék az éberséget. A koffein ugyan nagyon hatásos a fáradtság ellen és valóban növelni tudja az éberséget azáltal, hogy blokkolja az adenozin receptorokat az agyban. Amikor azonban valaki hirtelen hagyja abba a kávéfogyasztást, éppen ellentétes hatást érhet el, azaz a fáradtság fokozódik, hiszen a koffein a központi idegrendszerre kifejtett hatása megszűnik.

koffein kisebb adagban történő fogyasztása javítja a hangulatot és csökkenti a szorongás érzetét. Azonban ha valaki mértéktelenül fogyasztja a kávét, akkor nemcsak fokozódik a szorongása és az idegessége, de még rossz hangulatba is kerülhet. A kávé aktiválja az örömközpontot az agyban, ami szerepet játszik az érzelmek és a viselkedés szabályozásában. Ha valaki hirtelen megvonja szervezetétől a koffeint, akkor szorongással, depresszióval és ingerlékenységgel kell számolnia.

A koffein a munkamemóriát is javítani tudja. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a kávé - mértékkel fogyasztva - csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát és a kognitív funkciók javulását is elérhetjük általa. Azonban a hirtelen koffeinmegvonás koncentrálási nehézséget hozhat maga után, illetve fáradtságot is okozhat, ami ugyancsak hatással van a koncentráló képességre.

A koffein stimulálja a vastagbél működését és jó hatással van az emésztésre. Azok az emberek, akik csökkentik a koffeinbevitelt vagy teljesen felhagynak a kávéivással, gyakran tapasztalnak meg székrekedést. A székrekedés elkerülése érdekében fontos a megfelelő rostbevitel és a hidratációról sem szabad elfeledkezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Tévhitek és a valóság
  2019-12-04 23:05:30, szerda
 
  Az elmúlt évtizedekben mást sem hallunk, csak azt, hogy valami nem egészséges, majd a szakértők pár évvel később megcáfolják korábbi állításukat. Most néhány olyan táplálékról lesz szó, amely az elmúlt években terítékre került.

A kávéval kapcsolatban napvilágra kerültek olyan állítások, hogy a kávé magas vérnyomást és szívrohamot okozhat. Az ezt cáfolók szerint ez nincs így, ugyanis azt mondják, hogy napi 3 csésze kávé még csökkenti is a halálozási kockázatokat, azokkal szemben, akik egyáltalán nem fogyasztják ezt a fekete italt. Sőt, azt is állítják ezek a szakértők, hogy a kávéfogyasztás csökkenti egyes rákfajták, a máj- és szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

A '70-es években a sóval kapcsolatban alakult ki vita, amikor is az a hír járta, hogy a só felelőssé tehető a magas vérnyomás kialakulásáért. Napjainkban pedig az a hír kelt szárnyra, hogy csak a magas vérnyomásban szenvedők körében okoz a sófogyasztás szív- és érrendszeri problémákat.

A margarinban lévő transzízsírokat is halálosnak kiáltották ki. Aztán az emberek már azt sem tudták, hogy milyen zsírt fogyasszanak, tartattok a kókusz- és a sertészsírtól is. Igaz, hogy a telített zsír nagy mennyiségben történő fogyasztása szívroham kialakulásához vezethet, de kis mennyiségben és mértékkel fogyasztva nem jelent veszélyt az egészségre. Az is igaz, hogy a telítetlen zsírok egészségesek, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de a telített zsírokat sem kell teljesen kiiktatni az étrendből.

A húst, pontosabban a szalonnát is bűnösnek nyilvánították, és a vastagbélrák kialakulásáért okolták, de ez sem jelent veszélyt az egészségre, ha nem rendszeresen és csak kis mennyiségben fogyasztjuk. A vörös húsról azonban bebizonyosodott, hogy nem egészséges, főként rendszeresen, nap mint nap fogyasztva. Nyilván ha hébe-hóba az asztalra kerül, az nem jelent veszélyt az egészségre, de nagy mennyiségben már oka lehet a rákos megbetegedések, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának.

Az emberek jelentős hányada tért árt a gluténmentes táplálkozásra, pedig csak azoknak kell a gluténtól tartania, akiknél gyulladásos reakciót vált ki a bélben, mivel a folyamatos gyulladás károsíthatja az emésztőrendszert. Aki nem érzékeny a gluténre, egyáltalán nem kell kiiktatnia azt az étrendjéből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Ekcémára - természetes gyógyír
  2019-12-04 23:02:04, szerda
 
  Az ekcéma egy komoly bőrbetegség, amely az egyes hónapokban jobban fellángolhat. Az, hogy kinek melyik hónapban erősödnek a tünetei, attól is függ, hogy mi okozza az ekcémát. Az orvos által felírt szteroidos kenőcsök és krémek lehet,, hogy rövid időn belül használnak, de nem túl biztatók az egészségre nézve, nem beszélve arról, hogy ezek a kenceficék a bőrt is elvékonyítják.

Léteznek olyan természeti kincsek, amelyek tudnak ugyanannyit segíteni, mint a gyógyszertári krémek, vagy legalábbis jelentősen lecsökkentik a tüneteket, és még káros hatással sem rendelkeznek.

Az egyik ilyen természet adta gyógyír az Aloe vera. A gyógynövény leveléből származó zselés anyag nagyon jó szolgálatot tehet, ha ekcémánk van. Az Aloe vera ugyanis antibakteriális, antimikrobiális és sebgyógyító tulajdonsággal rendelkezik. Emellett az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz.

Az almaecet is remekül gyógyítja a bőrrendellenességeket. Nemcsak az ekcéma tüneteit csökkenti, hanem más pozitív tulajdonsággal is rendelkezik. A vízzel hígított almaecet segít egyensúlyban tartani a bőr pH-szintjét. Az almaecet ezen kívül eredményesen harcol a baktériumokkal szemben. Hogyan használhatja az almaecetet? Keverjen össze egy csésze meleg vizet egy evőkanál almaecettel. Majd mártogasson meg az ecetes vízben egy gézlapot és fedje be vele a beteg testfelületet. Ez a borogatás legalább 3 órán át az ekcémás testfelületen maradhat.

A zabpelyhet vagy a zabot tartalmazó krémek is nagyon hasznosak lehetnek, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A zab megakadályozza a bőr kiszáradását és csökkenti a viszketést is.

A kókuszolaj egészséges zsírsavakat tartalmaz, amely szintén védelmet nyújthat a bőrnek az által, hogy eredményesen küzd a gyulladás ellen, illetve javítja a bőr egészségét. Hogyan használja? Tisztálkodás után egyszerűen csak kenje be kókuszolajjal a kezelendő felületet.

A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő. Mivel a méz erősíti az immunrendszert, az hatékonyabban tud megküzdeni a fertőzésekkel szemben.

A teafaolaj is gyulladáscsökkentő, de emellett antibakteriális és sebgyógyító hatással is rendelkezik. A teafaolajat valamilyen hordozóolajjal összekeverve szabad csak az ekcémás bőrfelületen használni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ételekkel kapcsolatos tények és tévhitek
  2019-12-04 22:57:29, szerda
 
  Az egészséges táplálkozást megvalósítani manapság nem is olyan egyszerű dolog, hiszen az egyik évben egészségesnek nyilvánítanak egy táplálékot, míg a másik évben megcáfolják az állításaikat a hozzáértők. Sok esetben csak kapkodjuk a fejünket és azt sem tudjuk, hogy mitévők legyünk, annyi információ kering körülöttünk. Most néhány olyan tény és tévhit következik, ami talán még jobban összezavarhat bennünket.

A friss gyümölcsök nagyon egészségesek, azonban vannak olyan esetek, amikor a fagyasztott társaikat kell előnyben részesíteni. Egyes hozzáértők szerint a fagyasztott gyümölcsökben bizonyos tápanyagok nagyobb koncentrációban megtalálhatók, mint a friss gyümölcsökben. Ilyen tápanyag az E-vitamin, a kalcium és a vas.

A pizzát egészségesen is el lehet készíteni, és jobban is járunk, ha mi magunk sütjük meg, mivel a boltban kapható fagyasztott pizza igencsak sok sót tartalmaz. A túlzott sóbevitel pedig egyáltalán nem egészséges.

Manapság már a gyorséttermekben is válogathatunk az egészségesnek kikiáltott vegán ételek között. Attól azonban, hogy ezek az ételek nem tartalmaznak húst, még lehet bennük olyan összetevő, amelyek negatívan hatnak az agy működésére, többek között a tanulási képességeket és a memóriát is rontják. Ebben az esetben is jobban járunk, ha mi magunk készítjük el az egészséges táplálékainkat friss, adalékanyagmentes alapanyagokból.

A mandulatej sem mindig egészséges. Gyakran adalékanyagokat adnak hozzá a növényi tejhez, hogy teljesen olyan íze és állaga legyen, mint az ,,igazi" tejnek, azonban így már nem is olyan biztos, hogy az a növényi tej csak egészséges alapanyagokat tartalmaz, és jó hatással van az egészségre.

A paradicsom egy nagyon egészséges zöldség, amely likopinban bővelkedik. Nos, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomszószban nagyobb koncentrációban megtalálható a likopin, amely eredményesen harcol a rákos sejtekkel szemben. A brokkoli sem jó nyersen, hiszen ebben is csak akkor érvényesülnek az antioxidáns vegyületek, ha párolva fogyasztjuk ezt a zöldséget.

A kávé antioxidánsokat tartalmaz ugyan, azonban ez nem jelenti azt, hogy akár több csészével is megihatunk belőle. Hiszen a kávé koffeint tartalmaz, ami negatív irányba befolyásolhatja a szív egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Érelmeszesedés ellen
  2019-12-04 22:55:17, szerda
 
  Az érelmeszesedés ellen nagyon sok mindent tehetünk, de a legfontosabb az, hogy a viselkedésünkön változtassunk. Vagyis részesítsük előnyben az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgás, csak mértékkel fogyasszunk alkoholt és ne dohányozzunk.

Egyes táplálékok kiemelten fontos szerepet játszanak az érelmeszesedés megelőzésében. Ilyen például a halolaj, amely omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Az omega-3 zsírsavnak központi szerepe van az LDL- és HDL-koleszterinszint egyensúlyának fenntartásában és a vérrögök kialakulásának megelőzésében. Ez utóbbi nagyon veszélyes, ugyanis ez lehet az oka a stroke és a szívinfarktus kialakulásának.

A lazac szintén sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely nemcsak a megfelelő koleszterinegyensúlyt képes biztosítani, hanem értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, hiszen van benne szelén, foszfor, kálium, fehérje, kolin és pantoténsav. A kálium például egy remek értágító, amely pihentető hatással van az erek számára, mindemellett hatékonyan csökkenti a vérnyomást és megakadályozza a szívkoszorúér-betegség kialakulását.

A sok húsfogyasztás nem egészséges. Valamennyi fehérjére ugyan szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy ezt mivel visszük be a szervezetünkbe. Részesítse előnyben a halakat és a sovány húsokat, illetve táplálkozzon egészségesen. Az egészséges táplálkozás részét képezik a gyümölcsök és a zöldségek, amelyek tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, ráadásul védelmet jelenthetnek az érelmeszedéssel szemben.

A koleszterinszint - amely első számú kockázati tényező az érelmeszedés létrejöttében - csökkentésében nagyon hatékony az allicintartalmú fokhagyma és vöröshagyma. Az allicin hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, így segítségünkre lehet nemcsak az érelmeszesedés, de a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében is.

A spenót egy nagyon egészséges zöldség, hiszen segítségével csökkenhet a vérnyomás azzal, hogy csökkenti annak az enzimnek a termelődését, amely felelőssé tehető a magas vérnyomás kialakulását. Mivel a spenót szelént, mangánt és béta-karotint is tartalmaz, így jelentősen csökkentheti az érelmeszedés kialakulásának kockázatát. A spenót gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ami csökkenti az erekben kialakuló gyulladás mértékét, így nyújtva védelmet az érbetegségekkel szemben.

A bab és a hüvelyesek gazdag forrásai a káliumnak, ami nemcsak a vérnyomást csökkenti le eredményesen, de értágító hatással is rendelkezik, ami pihenteti az ereket, és mivel kevés nyomás nehezedik azokra, így sokáig egészségesek maradhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kollagénerősítő táplálékok
  2019-12-04 22:52:42, szerda
 
 
A kollagén nem más, mint egy fehérje a szervezetben. A kollagén a felelős a bőr, a haj és a körmök egészségéért. A fehérjéből aminosavak keletkeznek az emésztés során, amelyek ismét kollagénné alakulnak át. Léteznek olyan táplálékok, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a kollagénépítésében.

Az egyik ilyen táplálék a zöldborsó. A zöldborsóból készíthetünk levest, főzeléket, de salátába is tehetünk belőle, a salátát pedig fűszernövényekkel tehetjük ízletesebbé.

A quinoa nemcsak kollagént, hanem cinket is tartalmaz. A cink egy nagyon fontos ásványi anyag, amely szintén segíti az aminosav kollagénné történő átalakítását.

A paprika gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak, amelynek lényeges szerepe van a kollagén termelődésében. A kollagénnek nagyon sok szerepe van. Egyrészt elősegíti a bőr hidratációját, biztosítja annak rugalmasságát, ami azért lényeges, mert kollagén hiányában a bőr sokkal gyorsabban öregszik, és hamarabb jelennek meg rajta a ráncok és a finom vonalak.

A kollagéntermelésben az antioxidáns A-vitamin is kiemelkedő szerepet játszik. A sárgarépa jó forrása ennek a vitaminnak. Ez a zöldség sok saláta részét képezheti, és csak úgy önmagában, nyersen is bátran fogyaszthatjuk.

Az osztriga gazdag forrása a réznek, ez az ásványi anyag szintén fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben.

A sötét leveles zöldségek amellett, hogy nagyon egészségesek és nagyon sok betegségtől óvhatnak meg bennünket, kollagéntermelődést elősegítő C-vitaminban és cinkben is gazdagok. A sötétzöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával csak jót teszünk az egészségünkkel és a bőr egészségével is, így akár még a daganatos betegségek is elkerülhetnek bennünket.

A sárgabarack is gazdag A-vitaminban, amely a kollagén egyik építőeleme. Ezt a gyümölcsöt nyersen és aszalt formában is fogyaszthatjuk.

A csicseriborsó egy hüvelyes növény, amely több olyan anyagot is tartalmaz, amely megtámogatja a kollagéntermelést, hiszen van benne A-vitamin, tiamin és C-vitamin is. A tiaminnak bőrrevitalizáló szerepe van, de a sebgyógyulást is elősegíti. Más hüvelyes is elősegíti a kollagénépítést, például a bab, a lencse és a borsó is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az avokádómag és a gyulladás
  2019-12-04 22:49:57, szerda
 
 



Az avokádó egy nagyon egészséges gyümölcs, hiszen egészséges, telítetlen zsírokban gazdag, és kitűnő forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak is.

Az avokádó magjából kivonatot is készítenek, hiszen a mag tele van gyulladásgátló anyagokkal. Márpedig ez nagyon fontos tulajdonság, hiszen a legtöbb krónikus betegség valamilyen gyulladásból alakul ki. Ilyen krónikus betegség lehet a szív- és érrendszeri betegség, a cukorbetegség, illetve a rákos megbetegedések.

Az avokádómag-kivonattal kapcsolatban azt nyilatkozták a vizsgálatot végzők, hogy számos betegség és egészségügyi probléma kezelésében a segítségünkre lehet - ilyen lehet például a gomba és parazita okozta fertőzések, cukorbetegség, gyomor- és bélrendszeri betegségek.

Az avokádómag polifenolokban gazdag és számos típusú kemikáliát tartalmaz. Az avokádómag-kivonattal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy antioxidáns hatással rendelkezik, így megakadályozza azoknak a fehérjéknek a termelődését, amelyek felelőssé tehetők a gyulladás kialakulásáért.

Az avokádó magja a következőket tartalmazza: alkaloidok, flavonoidok, tanninok, szaponinok, fehérje, szénhidrát, rost, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és cink.

Az avokádó mint gyümölcs rendkívül hasznos az egészségre nézve, hiszen szintén nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványi anyagokok kívül megtalálható benne az A-, B6-, C-, K- és E-vitamin, illetve tartalmaz még folsavat és niacint is.

Az avokádónak nagyon sok áldásos hatása ismeretes. Többek között segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet és a vérnyomást, mivel jó forrása a káliumnak A káliumban gazdag ételek - mint a banán vagy az avokádó - ráadásul segítenek csökkenteni a feszültséget, jó hatással vannak az artériák és az erek állapotára, így a vérnyomás szabályozásban is kitüntetett szerepet játszanak.

Mivel az avokádó sok rostot tartalmaz, így segíthet az emésztési problémák megoldásában. Nagyon hatásos lehet mind a hasmenés, mind a székrekedés kezelésében.

Az avokádó karotinoidokat tartalmaz, így a látás javításában és a szem egészségek fenntartásában is szerepe lehet. A karotinoidok antioxidánsok, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, így védelmet jelenthetnek az időskori makuladegenerációval szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.