Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Bámulom a hósipkás hegyeket - Kilencvenkilencedik nap
  2019-03-30 08:53:52, szombat
 
  Éjfél volt, mie a szállóba értünk a találkozóról. Jó este volt, barátságos emberekkel. Tegnap korán megérkeztünk, s nyakunkba a várost. Már amit sánikálva meg lehet belőle nézni. De az Inn partján leltünk egy kis éttermet, s bevackoltuk magunkat.
Aztán reggeli után a belvárosig gyalogoltunk, itt bámészkodtunk néhány órát, egy sör is belefért.
Isteni volt sütkérezni a napon, a gyönyörű palotákban gyönyörködni.
Találtunk egy újabb éttermet. Most irány ebédelni.

Jó kis hely volt az oroszlán étterem, igazi osztrák sültet ettem gőzgombóccal és barnamártással. No meg a párolt savanyúkáposzta sem maradt el. Zsóka persze schnitzelt. Aztán egy kis pihi a szállóban, s ismét séta.
Most már hűvösödik. Reggeli után irány haza. Hétfőn kert, kedden Pest.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sántikálva - Kilencvennyolcadik nap
  2019-03-29 06:16:31, péntek
 
  Tegnap végigsántikáltam a napot. Gyógyítottam magamat. Amúgy szépen a lelkem is rendbe jött, egyre kevésbé izgatnak föl napi semmirevalóságok, hírecskét, tökmagjankók.
Ehhez persze hozzásegít az igazi barátság is.
Délután bevásároltunk, telefon Innsbruckba a szállodába, minden rendben van.
Most készülődünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élvezés - Kilencvenhetedik nap
  2019-03-27 06:33:27, szerda
 
  Tegnap végigmorogtam a napot. Először azért, mert órákat vártam, hogy megkapjam az isbn számot a hétfőn W. Erzsikével összerakott Mátyás emlékév kiadványra. (Kértem volna előbb!) A hiba bennem van, az OSZK nagyon gyors, most is az volt.
Aztán a szél miatt, kedvem sem volt nagyon kimenni a kertbe, pedig van munka bőven.
Délután ideszaladtak Tamásék, s összeraktak egy mini üvegházat, amiben lehet palántákat nevelni. Ez nagyon jó ötlet.
Aztán toltam néhány métert a talicskát, s sikerült úgy belebotlanom, hogy azóta is fáj a bal lábam feje. Reggel alig tudtam ráállni.
Nagy élvezet, az a jó, ha meg sem mozdítom. Különb örömöket is el tudnék képzelni.
Pedig ma akkor is a kert, ha hason kell mászni. Jönnek Marciék, segíteni.
(Tegnap még késztettem egy kis csülkös babot mára, csak csipetkét kell bele tennem. Ha rágondolok, már nem is fájok annyira,)
Az azért nem rossz, ha már tudok magamon nevetni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy este Gyuri képei között - Kilencvenhatodik nap
  2019-03-25 19:59:11, hétfő
 
  Az emigráns reményhez előkerestem a napló első füzetét.1990. május 16-án írtam le az első sorokat. Innét folytatom majd az interjút.
Pénteken Varga Gyuri barátom tárlatát nyitottuk meg a múzeumban. Nagy Pista köszöntötte, majd felolvastam Szakolczay megnyitó beszédét - ő megbetegedett, s engem kért meg rá, S egy saját verssel is köszöntöttem Gyurit. A tárlat erős , a közönség hálás volt.
Már régen vállaltam ilyesmit Óváron, ezt is Gyuri kedvéért tettem.
Jó volt együtt lenni régi ismerősökkel.
Ilyesféle dolog - találkozó - vár péntek este Innsbruckban is, ahol a kiadott antológiát mutatjuk be a Magyarok házában, s a kiadó tevékenységéről is beszélnem kell, s néhány saját verset is olvasok fel.
Örültem a meghívásnak. Két éjszakát foglaltak le egy szállodában meghívóink, így Zsókával szombaton még kirándulunk a városban. S vasárnap jövünk haza.
Péntek este én ott Magyarországot képviselem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emigráns remény - Kilencvenötödik nap
  2019-03-24 19:50:33, vasárnap
 
  AZ Időkapszula cím vallomást átkereszteltem Emigráns reménynek. Belülre emigrál a remény. Ma is.

Térjünk vissza 1989-hez.

Nem gondolom ezt a dátumot határkőnek. Ennél puhább, képlékenyebb volt a magyar világ, hogy azt mondhassuk, hogy ez a dátum volt a vízválasztó. '88 ősze már egyértelműen jelezte, változások érnek. 1985-ben, a monori találkozó egyértelművé tette: Magyarország élete megváltozik. Az még nem volt tudható. hogy milyen eszközökkel és módon. Ez a találkozó úgy volt megtűrt, hogy mint a csernobili reaktor köré is szarkofágot emelt a hatalom.
Én megkaptam a találkozó anyagát, ezt a könyvtár másológépén lemásoltam. Csurka volt a legjobb, szellemes, kemény. A résztvevők a később az SZDSZ politikusai lettek. Akkor nem éreztem, de most úgy gondolom, a párt eltűrte ezt a találkozót, s szépen kezdett beépülni az ellenzékbe, jól látva, ez esély átmenteni hatalmat, befolyást.
Aztán '89-ben valóban látványos dolgok történtek, de az előző néhány év eredményei ezek. Megalakult az Ellenzéki Kerekasztal, Nagy Imrét újratemették, ledőlt a berlini fal.
S ettől az évtől kezdve naplót írtam. Csak bele kell lapozni, hogy hogyan gondolkodtam akkor.

Tegyük meg!

Amíg nem késő, tehetném hozzá, hisz az eredeti naplót megsemmisítem, az 1985-ös Összegyűrt idő című kötetemben megjelent belőle néhány év jegyzete.
De előtte még egy lábjegyzet: ebben az évben ajánlotta föl a Kisalföld, hogy legyek állandó munkatársa. Bementem Győrbe beszélgetni a főszerkesztővel (aki rövid idő múlva már nem volt főszerkesztő.) Nem igazán tetszett az ajánlat, én azt találtam ki, hogy esetleg külsőzhetnék. A beszélgetésen jelen volt Kloss Andor és Varga Lajos is. Nekik tetszett az ötlet, így 1994-ig kedvem szerint írtam a lapba.
Kloss Andor a Műhely főszerkesztője is volt Gecsényi Lajos után, s néhány éve szerepeltette a nevemet a szerkesztőség tagjai között. De ez egy másik történet.

Varrjuk el ezt is.

A nyolcvanas években irodalmi folyóirat indult Győrben. Gecsényi Lajos lett a főszerkesztője. Azt gondoltuk akkor, hogy a lap elsősorban a megyében élő alkotók fóruma lesz. Rosszul gondoltuk. Elsősorba pesti irodalmárok hulladékkosara lett, s ami erénye volt, hogy az emigrációban élő írók, főként megyei kötődésűek fóruma lett. Gecsényit végül ez utóbbi miatt váltották le.
Engemet közölt néhányszor, s íratott könyvekről ismertetést. Konfliktusunk egy ilyen okán támadt, amikor egy valóban szörnyen rossz regényről kellett volna írnom. S megírtam, hogy az nem hitelesíti a regényt, hogy a dicső szovjet hadsereget népszerűsíti, nem túl hihető helyzetekben. A recenzió nem jelent meg.
Aztán amikor a betiltott Tiszatáj nyomán átszervezett Tiszatájba szerveztek kéziratokat, levélben megkérdezte, hogy a náluk lévő anyagaimat elküldhetik-e?
Nemet mondtam, s azt írtam, hogy ha én jelentkezni akarok Szegeden, akkor azt megteszem közvetítők nélkül.
Aztán az átszervezett Műhely szerkesztőségi tagjául kért Kloss Andor, és jó volt az együttműködésünk.
Gecsényi Lajossal a Kufstein konferencia második évadán egy szobában aludtunk Innsbruckban, de ezekről a dolgokról nem beszéltünk. Később pályájának furcsa epizódjáról aztán Deák Ernő önéletrajzi könyvéből értesültem, amit volt szerencsém a Magyar Napló kiadónál szerkeszteni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aranyló nyár- Kilencvennegyedik nap
  2019-03-22 15:59:55, péntek
 
  Ezzel a verssel köszöntöm Gyurit a kiállításmegnyitón. Sajnos Szakolczay megbetegedett, így engem kért fel megnyitó szövegének felolvasására.


aranyló nyár

aztán kékek meg nagyon vörösek
és sárgák erről szól a nyár
színek és fények a megkopott világban
s a fekete is lassan megtalál

és zöldek mint a nyersselyem
amelyen elcsúszik a fény
és barnák az októberi csöndben
s pirosak a kicsorduló vér

ilyen piros mint a rózsák rőt színe
s ezüst ahogyan lebukik a Nap
a tengerbe és sárga hirtelen
mint a mézé mely velünk marad

és mélykék mint a víz színe
az öblökben amelyek fölött
köröz egy hatalmas madár
az aranyló nyár sugarai között

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idókapszula XI. - Kilencvenharmadik nap
  2019-03-19 18:52:35, kedd
 
  De nem csak a gimnáziumban oktattál.

A Bolyai-iskolán kívül minden középiskolában. A Hunyadi szakmunkásképző volt, aztán indított ruhaipari szakközépiskolai osztályt, s vendéglátóiparit. Valamikor az ezredforduló körül derült ki, hogy törvény szerint csak egyetemi végzettséggel lehet érettségiztetni. Így a ruhaiparisokat kaptam meg harmadikosokként, majd vendéglátós osztályt is tanítottam.
Ez más volt, mint a Kossuth. Nem rosszabb, nem jobb, más. A gyerekek is. Más volt a céljuk, náluk sokszor ez az érettségi volt egy szakmával. Magamat láttam bennük 1968-ból.
Szerettem őket is, igazából soha nem tudtam csak tanítani, mindig izgatott, hogy hogyan gondolkodnak a tanítványok. S aztán sikerült sokukkal megérteni, hogy ugyanígy kell gondolni a költőkre, a nagyokra. Mint emberekre. Sikerült.
Ez a tantestület már vegyes volt, sok szaktanárral. S túl nagy. Persze itt is megtaláltuk egymást azokkal, akikkel lehetett a babfőzeléken kívül másról is beszélgetni. Sok kollégával volt jó kapcsolatom, de volt olyan is, akivel csak köszöntünk egymásnak.
A Haller-iskola külön világ volt. Itt elindítottak egy szakközépiskolai osztályt úgy, hogy nem volt egyetemi végzettségű magyartanárjuk. Futóné Zsókát akkor iskolázták be Pestre, sokszor kért segítséget. Őt nagyon szerettem, mert sok közös volt bennünk, s a gyerekeket is szerette.
Négy évet töltöttem itt, aztán már nem kellettem, hiszen Zsóka elvégezte az egyetemet. Egy kis tüske maradt bennem, mert a gyerekeken kívül senki nem köszönte meg a segítséget. Ezek a tanítások mind a főálláson kívül voltak, s akkor már a művelődési központ igazgatója voltam.
S aztán Farkas Pista (Lupus) kért meg egy osztály tanítására a Piarista Gimnáziumban 2006-ban.
Nagyon jó volt. Remek közösség, sok feladat, értékek mentén lehetett tanítani.
S itt félállásban végül ki is neveztek, Lupus szerint ez kötelező volt. S ez az iskola nyújtott védelmet, amikor a kulturális központból kirúgtak. De ez másik történet, s nem tartozik a tanításhoz. Nyolc évet töltöttem itt, s nekem kellett felmondanom, amikor Pestre ,,mentem" világot látni Nagypistával.
Nehéz szívvel váltam meg tőlük.
Általános iskolában még a négyesben egy évet óraadóként töltöttem el, amikor Virág Marika beteg volt, s helyettesítettem. Nehéz volt. Huszönöt éves voltam, s pályakezdő. Nem bántam, hogy vége lett.
S aztán 2016 szeptemberében Darnózselin, immár főállású tanárként húztam le két évet a nyugdíjazásomig. Én szerettem volna Pest után még tanítani, bár anyagilag nem volt rá szükségem. Egészen más világ volt. Kollégáimat szerettem, szerintem ők is engemet, a gyerekek saját gyermekkoromra emlékeztettek, ahol a tanár szava számított.
Háromszor-négyszer benéztem nyugdíj után is, megható volt, ahogyan szaladtak ölelni a gyerekek.
Tanárnak lenni nagyszerű dolog, még tudásellenes, tanárellenes korban is. Még akkor is, ha nagyon felhígult ez a ,,szakma".






 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hitel - Kilencvenkettedik nap
  2019-03-19 07:53:37, kedd
 
  A hétvégén kaptam korrektúrát, két versem lesz a Hitel áprilisi számában. Csoóri indította ezt a lapot, a kilencvenes években Nagy Gazsi közölt tőlem verseket, aztán később Döbrentei Kornél. Úgy jó két éve ismét felvettem a kapcsolatot a lappal, most másodízben közölnek. Jól esik.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szarvasok - Kilencvenegyedik nap
  2019-03-17 06:24:07, vasárnap
 
  Darnózselire menet ünnepelni én vezettem. Még világos volt, ezért jól lehetett látni, hogy pillanatokon belül átvágtat az úton egy szarvascsorda. Megálltunk Pompás állatok voltak. Ahogyan vágtattak. Voltak vagy tízen. Jó, hogy így találkoztunk velük.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Március idusa - kilencvenedik nap
  2019-03-16 15:59:06, szombat
 
  A labancoknál vett csülköt ettük tegnap ebédre. Reggel korán kimentünk Nezsiderbe, bevásároltunk. Már hónapok óta terveztük. Aztán idehaza az ott vett csülköt ettük meg ebédre. Igaz, Nezsider nem labanc vidék, Moson megye egyik járási székhelye volt.
Aztán pihenés, olvasás, s az ünnepségekbe való belenézés. A városira nem mentem el, unalmas, fáradt volt már az elmúlt néhány évben. Én mindenképpen újítanék rajta. A Kormorán sem jön már évek óta, majd egy évtizede minden 15-én itt koncertezett hajdanán.
Aztán este megjött a várva várt eső. Igazi tavasz lett.
Azért jó március 15-ke, mert mindenki viszonyulhat valamiképpen hozzá, s mégis az enyém közben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 241
  • e Hónap: 1984
  • e Év: 33649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.