Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Zakopane - Százhatvannegyedik nap
  2019-07-31 19:32:25, szerda
 
  Szép lassan elcsorogtunk Zakopanéba. Nagyon szeretem ezt a vidéket, s a Zsolna fölötti utat is. Szép Árva. Egy jó étteremben szlovák kaját ettünk (sztrapacska, haluski, pirog). Aztán kettőre ideértünk, abba a szállóba, ahol két éve is voltunk. Majd hatalmas séta, vacsora.
21 fokban értünk ide, majd nagy zápor. Odahaza, mint látom a neten, hőség. Jó volt elmenekülni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sűrű hónap - Százhatvanharmadik nap
  2019-07-30 06:38:28, kedd
 
  Tegnap a várost róttam. Váltottam néhány száz zlotyit, leknyírtam a füvet. (Majdnem azt írtam, lekaszáltam. Gyerekkoromban csalamádét - sűrűn vetett kukoricát kaszáltam eleget, de füvet nem), beadtam a gépet a szervízbe. Most laptopon gépelek, ezen W7 fut.
Sandrával és a mamával holnap néhány napra Zakopánéba megyünk, Kiszsóka marad pihenni.
Aztán jövő héten vele is egy nap Pesten. És jön Szlovákia, Jászapáti, Drezda, Berlin, Cottbus. Hogy szeptember elsejére letudjuk a jövést menést. Közben festetünk is: a nappalit és az előszobát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabi - Százhatvankettedik nap
  2019-07-29 05:13:14, hétfő
 
  No nem nekem van szabi. Megjött Sandra és Kiszsóka, s tervezzük a hónapot.
Én első javításokkal készen vagyok Ernő 912 oldalas könyvével. Most a gépet kell takarítani. Mivel a W10 önálló életet él, el kell vinnem javíttatni is. Most mentem le a dokumantumokat.
Ma olyan takarítós napom lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Főzés - Százhetvenegyedik nap
  2019-07-28 05:54:36, vasárnap
 
  Tegnap déleután feltettem a húslevest, marha velőscsont, egy darab marhaoldalas, karajcsont és pulykazúza. Meg répák és fűszerek. Még egy kicsit főzöm ma is. Hat órára 150 fokon bedugok egy kis bepácolt disznóoldalast, s opekánét készítetl hozzá. Van kovászos uborka, s lesz kapros tejfölös uborkasaláta is, Sandra szereti. Korán indulnak, a lányom és az unokám  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehetséges - Százhetvenedik nap
  2019-07-27 05:36:36, szombat
 
  A héten több levelet váltottunk Jánosi Zolival. Elolvasta egyhuzamba a verseket, s javasolta a ciklusokba rendezést. Így gondoltam én is. S szerinte lehetséges, hogy ők adják ki a kötetet. Nagyon jól esett a gondoskodás. Azt hallottam Bécsből, írt is rólam a Bécsi Naplóba egy cikkecskét. Persze ez meglepetés. Augusztus végi, szeptember eleji találkozót beszéltünk meg, addigra végzek a munkával, s gyakrabban megyek Pestre. Most legközelebb a kitüntetési ünnepségre a Vajdahunyadba.
Azért is vagyok kicsit óvatos, mert mert elszoktam attól, hogy önzetlenül jók az emberek.
Én is olvasom Oláh Jancsiról írt könyvét, az idén írok róla a Bécsi Naplóba. Ez Ernő megbizatása. Számomra érdekes rész a pályakezdés, az Elérhetetlen föld keletkezésének taglalása.
Deák Ernő tanulmánykötetének szerkesztésére is is pontot kell tenni ebben a hónapban. Nagyon vaskosra sikeredett. Én sokallom, hogy négy recenzió is van benne a verseimről. De ez az ő könyve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várakozás - Százhatvankilencedik nap
  2019-07-25 09:40:34, csütörtök
 
  Ma reggel indultak vissza Sandráék Strassburgból. Iskolai kirándulás volt. Remélem szerencsésen hazaérkeznek. Holnap lesz az utolsó tanítási napjuk, s bizonyítványosztás. S aztán egy nap pihenő, és jönnek hozzánk. Már nagyon várom. Egy havi nyelvi kurzus velem. Hogy kicsit háttérbe szoruljon neki a német.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megégett idő - Százhatvannyolcadik nap
  2019-07-24 08:12:26, szerda
 
  Hetvennél is több verset fűztem össze, s küldtem el Jánosi Zoliéknak a Magyar Naplóhoz. Jó lenne, ha ők adnák ki. Jó könyveket gondoznak, szellemiségben közel állnak hozzám. A fenti cím a munkacím.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sopron - Százhatvanhetedik nap
  2019-07-23 05:13:22, kedd
 
  A múlt hét végén kirándultunk. Gondoltuk, elmegyünk Zircre, én még nem láttam az arborétumot. S hogy egy kicsit a Bakonyba is belekóstolunk. Aztán a pályán jöttem rá, hogy hosszú lesz az út, Győrig dugó. Győrnél inkább Sopron felé kanyarodtunk, és nem bántuk. A temetőbe mentünk elsőként, szüleim sírjához, s ha már nálunk voltak a járóbotok, a Lövérek alján letettem a kocsit, s felgyalogoltunk a Károly kilátóhoz. Jó hosszú út volt, de megérte. Amúgy is meleg volt, az erdőben nem éreztük annyira.
A Puskás étteremben megebédeltünk, s Ausztrián keresztül csorogtunk haza.
Andau le volt zárva, ezért Halbturn (Féltorony)-Albertkámér határátkelőn jöttünk..
Nekem Schneeberg után ez nem volt megeröltető, de Zsóka már régen ment ennyit. Főként hegynek föl.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fogyás - Százhatvanhatodik nap
  2019-07-20 05:50:39, szombat
 
  Miután két hete ráálltam arra a bizonyos digitális mérlegre, fogyókúrára fogtam magamat. Reggel csak egy szelet kenyér, sok paradicsom, uborka, paprika. Délben jó kis ebéd. Aztán késő délután egy tál ribizli. Nagyjából ez volt a hét. Persze a két hét alatt így adtam le egy keveset.
Egyébként a mozgás lenne a megoldás ezzel a diétával.
55 kiló voltam, amikor bevonultam katonának, 63-mal szereltem le. Aztán a házasság (41 év) megtette a magáét.Meg a sok jó kaja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Folytatás - Százhatvanötödik nap
  2019-07-18 19:00:24, csütörtök
 
  Az első időszak különösen. Közel ötven fő dolgozott a házban. A szervezetet át kellett szabni. Három együttműködő csoportban gondolkodtam. Rendezvényszervezó, rendezvényellátó és gazdasági csoportban.
Néhányan fölmondtak, néhány embernek én mondtam föl, s próbáltam minél kisebb sérüléseket okozni. Ez bizonyára nem ment. S új embereket fölvenni, mindenképpen frissíteni szerettem volna. Ez volt a nehezebb, mert nem volt honnét. A könyvtárban Gombosi Lilla kérte, hogy vegyem át, s Rajkáról hoztam egy népművelő végzettségű fiatalembert, Kalmár Imrét a szakmai csoport élére.
Lilla nem érezte magát jól a könyvtárban, s nálam bálokat szervezhetett, irodalmi kávéházat. Persze rövid időn belül összekülönbözött kollégáival. Először a csoportvezetőjével, majd lassan mindenkivel. Végül Pannonhalmára ment az apátságba dolgozni.
Tehetséges, jó képességű lánykának ismertem, de izzott körülötte a levegő, s folyamatos konfliktusokba keveredett. Nem csapatmunkára volt való.
Imre is kikerült a házból, Lillával való konfliktusa robbantotta ki a vele való ellentétemet, s végül elbocsátottam. Hosszú idő után közös megegyezéssel váltunk el egymástól.
Nem bántam meg, s azt sem, hogy ő kettőjük felkavarta az állóvizet.
A gazdasági vezető elbocsátást végül hibának tartom utólag, de akkor az járt a fejemben, hogy elődöm bizalmi embereivel ne dolgozzak együtt. Pedig Zsuzsa jó gazdaságis volt, s nehéz volt pótolni. Végül Novitz Márti lett egy kis kitérővel a gazdasági vezetőm, akivel szintén dolgoztam együtt már korábban.
Zsuzsával volt az első munkaügyi perem, ami végül közös megegyezéssel zárult.

A biztosság átmeneti volt, végül ősztől neveztek ki öt évre.

Így igaz. S miután azt is láttam, hogy egyedül vagyok, s hosszú az út, arra gondoltam, hogy meghirdetem az igazgatói állást, én pedig lelépek. Vagy vissza a könyvtárba - amiről tudtam, hogy nem lehetséges - vagy el innét.
Szentkuti Károllyal is ekkor hozott össze a balszerencse, aki a megyei közgyűlés alelnöke volt, s a megyei könyvtár élére kerestek igazgatót. S 1992 nyarán kis rábeszélésre megpályáztam az állást. Azt hiszem, előtte volt már egy forduló, ott nem sikerült igazgatót választani.
Elérkezett augusztus, jöttek a meghallgatások. Minden ment simán. A dolgozókkal is találkoztam, ők is megszavaztak, már csak a közgyűlés volt hátra.
Közben az óvári pályázati felhívás is megjelent. Beszéltem a polgármesterrel, mondtam a győri dolgot is. Mondta, hogy pályázzam meg a művelődési központot, ha már elkezdtem a munkát. S igazság szerint nem akartam Győrbe menni, de nem igazán éreztem Óváron támogatást. Inkább úgy tűnt, hogy mivel ebben a pillanatban nincsen konfliktus a házban, maradjon így a dolog.
Visszavontam a győri pályázatomat, s megpályáztam az óvárit, s október 1-től kineveztek igazgatónak.

Akkor elindulhatott az igazi munka.

Igen. Pénz nélkül, új dolgokat kitalálni. Színház, mozi, komoly-és könnyűzene, s a nyár. Gyakorlatilag május végétől szeptember közepéig üres volt a város. Csönd volt. S miután kollégáimmal együtt kitaláltuk a Nyári fesztivál ötletét, 1994-tőkl valóban megtörtük csendet. Az első fesztivál nagyágyúja Szász Endre festőművész volt, s a parkolóban megrendezett sörfesztivál. A nyitó napon nem fértünk el a sátorban, akkora volt az érdeklődés. Közben a város templomaiban hangversenyek voltak, az utcán fúvószene.
A második fesztivál már képzőművészeti performansszal kezdődött, Dolán György felvidéki festő homokdombjaival az aulában. Az egész városban koncertek. Azt hiszem, nagyon jó ötlet volt a szórakozást és az igazi kultúrát így összekapcsolni. A templomok nagyszerű színhelynek bizonyultak koncertek szervezésére. S szinte mindenki partner volt a dologban.
A legnagyobb munka a finanszírozás átalakítása volt. Sehogyan sem fért bele az önkormányzati szféra gondolkodásába egy ilyen intézmény működése. A havi finanszírozás nem volt jó. Nyáron kisebb a fűtésszámla, kevesebb villany fogy. Télen jóval magasabb a rezsiköltség. Távfűtés volt a házban, elszabadultak az árak. Emlékszem, az első év végén egyszerűen nem fizettük ki a decemberi rezsiköltséget, csak a következő év januárjában.
Az én fejemben az volt, hogy első a bér, minden ezután jöhet csak. Voltak terveim a finanszírozás átalakítására, s ezek hosszú évek után lassan meg is valósultak. Kértem támogatásként a bért, s a működési költségek előteremtését vállaltam. Ennek fejében irodákat adtunk bérbe, vásárokat tartottunk. Persze jött a kritika, hogy nem erre való a kultúrház.
Ekkor jöttek létre a városban az első egyesületek, alapítványok.
Legelőször a városvédők költöztek be a házba, csekély működési költségért. Ennek örültem. Magam is szorgalmaztam, hogy a korábban fenntartásunkban működő öntevékeny csoportok váljanak egyesületté. Ha fenntartani nem is tudjuk őket, támogatni igen. Ha mással nem, infrastruktúrával. Így jött létre a Lajta Néptáncegyesület és a Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület.
S nevet kerestünk a háznak, a Városi Művelődési Központ nem tűnt izgalmas névnek. Flesch Károly zeneszerző neve kínálkozott rögtön, s úgy véltem a művelődési szót is le kell cserélni, így jött létre a Flesch Károly Kulturális Központ.
A névadás alkalom volt Flesch hamvainak hazaszállítására Svájcból, s eltemetése a zsidó temetőben. Fia is részt vett az eseményen, s Ida Haendel hegedűművész adott este koncertet. Valamikor később Pesten is koncertezett, s a magyar sajtó persze azt írta, hogy először Magyarországon. Megtette persze Montanaro esetében is később, őt nagyszerű barátunknak tudhattam, amikor a világhírű oxitán zenész a Művészetek völgyében lépett fel. S olvashattam a tények iránti elkötelezettség jegyében, hogy először Magyarországon.

1994-ben aztán egy újabb rendszerváltás, győztek a szocialisták, karöltve a szabaddemokratákkal.

















 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 241
  • e Hónap: 1984
  • e Év: 33649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.