Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Káosz - Száznyolcvanegyedik nap
  2019-08-30 04:56:36, péntek
 
  Ma péntek hajnal van. Néhány nap itthonlét következik. Az elmúlt hónap az unokámé volt, bejártuk fél világot, sokat beszélgettünk.Okos, művelt kislány, s nagyon szeretjük. S ő is minket. Élvezem, ahogyan kérdez a családról, a régi dolgokról, mindent akar tudni. A kétnyelvűség is nagyszerű nála,úgy jön megy a magyar és német között, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna.
Most nagyon hiányzik.
Mielőtt elutaztunk, jártam a Hunyadi iskolában is, szellemi klarbantartásom érdekében vállaltam egy kis tanítást. Erről később.
Tergnap Pesten jártam, előtte minden határidős dolgot teljesítettem, most csak személyesen is szerettem volna találkozni kollégáimmal. Végül a kitüntetési referenssel sikerült egyetértésre jutni néhány dologban, bizottsági ülés 10-én lesz, természetesen Miniszter úr akarata szerint ezen jelen leszek. A nagy ház után elmentem az Iskola utcai épületbe, Nagyon kedvesek voltak kollégáim (Szakképzési helyettes államtitikárság), sikerült szinkonizálni a számítógépemet, telefonos távvezérléssel megoldottuk azt, ami már fél éve húzódott.
Aztán haza. A vonaton új verseskönyvem anyagát rendeztem, azt gondolom, 10-én be tudom vinni Jánosiékhoz a Magyar Naplóba.
Idehaza festés, szét van bombázva a lakás. Ma, holnap készen lesz.
Aztán este hétkor volt egy telefonos rádióinterjú, a Radio Burgenland hívott, az innsbrucki antológiáról beszélgettünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Drezda - Száznyolcvanadik nap
  2019-08-27 19:24:20, kedd
 
  Hazaértünk Drezdából. Arany unokámat vittük a német nagyihoz. Csak egy megjegyzése tegnap este: bebújok a csomagtartóba, hogy visszavigyetek. Okos kislány. Elvitte Orbán soproni beszédét németül, hogy megmutassa a történelemtanárnőnek. Sokat tanult a magyar történelemből élete legszebb augusztusában. Ahogyan mondta. S intézi a magyar papírokat. Ő is szeretne magyar állampolgár is lenni.
Most szomőrú vagyok. Hiányzik.
Rengeteg munka zúdilt rám. De holnap. Most jövök megyek, egész nap vezettem. Csehországot akkor lássam, amikor a hátam közepét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meleg péntek - Százhetvenkilencedik nap
  2019-08-24 05:18:51, szombat
 
  Reggel gép elé ültem, s egy kitüntetési javaslatot elkészítettem. S az újságkészítés is szívta az erőmet. Meg az a sok elrendezni való. Hirtelen megint meleg lett,s az a rossz meleg, Nem segített kedélyemen.
Aztán délelőtt a Hunyadiban jártam, majd egy fél órát Tamásal beszélgettem.
Halat rántottunk. S kis pihenés után bevásárlás, s a festővel beszéltük meg a a nappali és az előszoba kifestését.
Majd Uzsiék látogattak meg, Zoli, segített eligazodni az InD programban.
Készülünk visszavinni unokámat, nem csoda, ha kicsit szomorú vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csöpörészget - Százhetvennyolcadik nap
  2019-08-22 09:12:42, csütörtök
 
  A bádogeresz már. Pokoli régen volt kiadós eső, minden száraz. tegnap tele volt az ég felhővel, s húsz fok lett. De egy csepp sem esett. Ma reggel eleredt, s most csöpörészget. Kellene egy nagyobb eső.
Ma orvoshoz megyek receptet feliratni, s aztán Győrbe a bécsi meghívókért. Tegnap Markóné Zsuzsa nénivel Püskin raktuk össze a lengyel emléknapot. Délután halért mentem Lipótra, volt tanítványom kedveskedett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor beszéde Sopronban - SZázhetvenhetedik nap
  2019-08-21 12:23:12, szerda
 
  Egy méltóságteljes, igazi politikusi beszéd. Finom hangsúlyokkal. Én kapom Miniszterelnök Úr beszédeit.

Orbán Viktor beszéde a Páneurópai piknik harmincadik évfordulója alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten
2019. augusztus 19. Sopron

Tisztelt Kancellár Asszony, Bíboros Úr, Főtiszteletű és Nagytiszteletű Urak, Polgármester Úr, Ünneplő és Emlékező Közösség!

A harminc éve újra szabad Magyarország polgárai számára megtiszteltetés, hogy ezen a napon meglátogat bennünket Németország kancellárja. Nekem jutott az a kitüntetés, hogy a magyar emberek, a magyar nép, sőt az egész magyar nemzet nagyrabecsülését kifejezésre juttathatom. Nagyrabecsülésünket fejezem ki Ön iránt, aki Európa legnépesebb és legerősebb államának immár tizennégy éve, négy egymást követő választáson megválasztott vezetője. Nagyrabecsülésünket fejezem ki Ön iránt, aki saját hazáján, Németországon túl hosszú évek óta dolgozik Európáért, az európai nemzetek közötti együttműködésért és egész Európa újraegyesítéséért. Nagyrabecsülésünk mértékét növeli, hogy tudjuk, Európát újra és újra, vitáról vitára, konfliktusról konfliktusra, napról napra újra kell egyesíteni. Európa alapját a független és szabad nemzetek adják, ezért az európai egység sosincs kész, azt mindig, újra és újra meg kell alkotni. Nálunk, Magyarországon a hölgyeket a lovagiasság szabályai szerint eleve különös figyelem és elismerés övezi, a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt pedig már messziről megemeljük a kalapunkat. Gratulálok Önnek! Munkáját kísérjék további zajos sikerek, a német nép tisztelete és egész Európa elismerése, családjára és személyes életére pedig Isten áldását kívánjuk.

Tisztelettel köszöntöm Sopron város polgárait. Önök különös helyet foglalnak el a magyarok szívében. Nekünk, magyaroknak Sopron mindig is a hűség városa volt és az is maradt. Sohasem fogjuk elfelejteni, és az iskolában minden magyar gyermeknek tanítjuk, hogy Sopron volt az a város, és a soproniak voltak azok a magyarok, németek és horvátok, akik Magyarország feldarabolásakor a népszavazás erejével Magyarországhoz kötötték magukat. Dicsőség Sopron városának! És azt sem fogjuk elfelejteni, hogy harminc évvel ezelőtt ezen a napon keletnémet sorstársaikkal összekapaszkodva Önök áttörték a szabad világ és Magyarország közötti börtönkerítést. Az áttöréssel leomlott a fal, amely hazánkat leválasztotta Európáról, és a szovjet világ részévé tette. Harminc évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni európai rend. A leereszkedő vasfüggönyt Churchill már 1946-ban előre látta, és 1961-ben a berlini fal felhúzásával a szabad világra nyíló utolsó átjárót is eltorlaszolták. Mi itt, Sopronban keletről bontottuk meg a keletről felhúzott falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat. Mi, magyarok mindig is hívei voltunk Németország újraegyesítésének. Jól emlékszem, Magyarországon akkortájt nagyobb arányban támogattuk az újraegyesítést, mint az akkori németek. Európáról nem is beszélve. Mi, magyarok mindig tudtuk, hogy a szovjet világból való kiszabadulásunkat csak az teszi véglegessé, ha a két Németország egyesül, és mi azzal a lendülettel és az egységes Németország által támogatva bemasírozhatunk a NATO-ba és az Európai Unióba. Így lett Helmut Kohl a magyarok hősévé, és ezért övezi személyét kultusz itt mind a mai napig.

Tisztelt Kancellár Asszony! Tisztelt Ünneplők!

Mi, magyarok a németekhez fűződő kapcsolatunkat mindig különleges viszonynak láttuk. Régi dolog ez. Régebbi, mint a soproni piknik, és régebbi, mint a XX. századi közös vereségeink. Holnap emlékezünk meg Szent István királyunkról és a keresztény magyar állam megalapításáról. Első királyunk a magyarok életét máig meghatározó, súlyos döntéseket hozott. Beágyazta nemzetünket a keresztény európai népek közösségébe. A koronát Rómából, de a feleségét Bajorországból hozta. Mindannyian tudjuk, milyen fontos döntés az ilyen. És, tisztelt Ünneplők, itt áll a német-magyar kapcsolatok mellbevágóan fájdalmas fejezetének emlékműve is a templom mellett. A soproni németség, javarészt evangélikus közösség kétharmadát 1946-ban elűzték és kitelepítették. ,,Alámerül, de el nem süllyed" - hirdeti az emlékmű. Ez a fájdalomnak az a fajtája, amely sohasem múlik el. Legfeljebb enyhíti az öröm, hogy a magyarországi, így a soproni németség ismét belegyökerezett közössége a magyar nemzetnek, számában és önbecsülésében erősödik, új nemzedékei pedig az óvodától az egyetemig német anyanyelvükön tanulhatnak, képviselőjét pedig maga választja a magyar országgyűlésbe. Keresztény államalapítás, határáttörés, életerőre kapó németség, különleges német-magyar kapcsolatok, ez mind egy irányba, az erős Európa irányába mutat. A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudtuk, hogy Európa csak egy van. Hittünk benne, és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne. Ma is ezen múlik minden. Ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, Európa pedig újra gazdag és erős otthonává válik az európai népeknek.

Soli Deo gloria!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassan véget ér - Százhetvenhatodik nap
  2019-08-21 06:29:10, szerda
 
  Kellemes kirándulás volt. Még Ernőéknél értük Zakar Péteréket, akik Szegedről ruccantak át néhány napra. Rövid beszélgetés után ők hazaindultak. Ernővel megbeszéltük a kéziratot, s pihentünk. Én egy kicsit barangoltam az erdőben: rettentő nagy a szárazság. Fiatal akácfák száradtak ki a csapadékhiánytól.
Igaz, nálunk is alig esett a nyáron.
Este fél nyolcra értünk haza.
Sandikámnak lassan véget ér a nyaralás. Olyan jó, hogy itt van! De vasárnap észak felé kormányozom az autót.
Addig még Győrbe megyek a nyomdába, Lipótra halért. Megirok egy beszédet, s készülődök szeptemberre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Burgenland - Százhetvenötödik nap
  2019-08-20 06:41:50, kedd
 
  Végül ma megyünk Sopronszentmártonba. Magyarul ez a neve a településnek. Ernő erősködött, hogy amíg itt van Sandra, menjünk, s nézzük át a kéziratát is. Aztán már majdnem elindultunk, amikor telefonált, hogy elmegy barátaival kirándulni, este érjünk oda. Nemet mondtam, nem nekem fontos a könyve. Egyként sem lehet vele dolgoztni, állandóan beletold, átír a megszerkesztett anyagba,
Most 910 oldalas a könyv. Gyilkolni lehet vele.
Este hazajövünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Születésnap -Százehetvennegyedik nap
  2019-08-19 19:20:45, hétfő
 
  Augusztus 20-ka nem születésnapja Magyarországnak. Persze oldalas reklámok futnak így a baráti médiában, hogy pénzt lehessen oda tolni. Ennek ellenélre szép, hogy végül ez az ünnep az összetartoztást erősíti. Jó magyarnak lenni. Csak ez a sok lotyadék zavaros program körülötte.
A soproni viszont szívet melengető.
Végül holnap megyünk Deák Ernőhöz. Nem nekem volt fontos, de úgy tűnik teljes a zavar körülötte. Holnap letolom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És itthon - Százhetvenharmadik nap
  2019-08-18 05:16:52, vasárnap
 
  Pénteken emlékkonferencia. Kötő József közel öt éve halt meg. Ismertem személyesen is. Kultúrszervező, színházigazgató, Kolozsvár nagy magyarja volt. Egy szűk huszas körben emlékeztünk. Negyed század után ismét találkoztam Egyed Emesével, aki a Házsongárdi temetőről adott elő. Jó költőnek tartom, s jó egyetemi tanárnak.
Jutott idő egy kis városnézésre is. Kolozsvár is szebb lett. Mátyás király szobrának tövében színpadot ácsoltak (jobb mintha bitót), s eljövetelünk után kezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok. Többségében magyarországi fellépőkkel. Ugyanaz a híg könnyűzene. Javarészben.
Aztán szombaton hajnalban hazaindultunk. Debrecenben ebéd nővéremnél, majd Miskolc mellett a kassai csemadokosok átvettek néhány megutaztatott csomagot, s este fél hétre értünk haza.
Ma újsággyártás, pihenés, főzés. S holnap megyünk Burgenladba, Deák Ernőhöz. Ott is alszunk, átnézzük könyvének szerkesztett anyagát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kolozsvár - Százhetvennegyedik nap
  2019-08-16 06:14:47, péntek
 
  Ha Magyarországon lennének utak, s nem vertek volna szét minden pályát, nem este kilencre értünk volna Kolozsvárra. De megérkeztünk, s hamarosan indulunk a Házsongárdi temetőbe Kötő József sírjához emlékezni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 241
  • e Hónap: 1984
  • e Év: 33649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.