Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Évközi 2. vasárnap 01.19
  2020-01-18 22:25:16, szombat
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
A nemzetek világosságává teszlek, hogy üdvösségem légy.
Az Úr így szólt hozzám: ,,A szolgám vagy, Izrael, benned fogok megdicsőülni!"
Az Úr mondja ezt, aki már anyám méhétől fogva szolgájává lett, hogy visszavezessem hozzá Jákobot, és Izraelt köréje gyűjtsem. Így lettem becses az Úr szemében, és Istenem lett az erőm.
És mondotta: ,,Kevés az, hogy a szolgám légy, s fölemeld Jákob törzseit, és visszatérítsd Izrael maradékát. A nemzetek világosságává teszlek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig."
Ez az Isten igéje. Iz 49,3.5-6

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől, és az Úr Jézus Krisztustól!
Pál, Jézus Krisztusnak Isten akaratából meghívott apostola és Szosztenész testvér köszönti Isten korintusi egyházát, a Krisztus Jézusban megszentelteket, a meghívott szenteket és mindazokat, akik náluk vagy nálunk segítségül hívják, Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak nevét.
Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől, és az Úr Jézus Krisztustól!
Ez az Isten igéje. 1Kor 1,1-3

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit!
Abban az időben:
Amikor János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: ,,Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről én azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben."
János azután így folytatta tanúságtételét: ,,Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 1,29-34
...... ...........



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te az Atyától jöttél a világba, őt dicsőítetted meg életeddel. Mindenkor az ő akaratát teljesítetted, neki engedelmeskedtél. Vállaltad, hogy emberré legyél, emberként élj és vállaltad a halált is. Segíts minket, hogy észrevegyük közelségedet, jelenlétedet, szeretetedet! Segíts minket, hogy megtaláljunk téged, s vezess minket az Atyához! Maradj örökké köztünk, hogy szereteted állandóan bennünk legyen! Add meg nekünk az újjászületést, hogy egészen Istennek élhessünk! Segíts minket, hogy tanúságot tegyünk rólad az igazságot kereső embereknek!

Elmélkedés C. Horváth István Sándor atya
Lelkiismeretes ember
Számos élethelyzetben mérlegelnünk kell, hogy megtegyünk-e valamit. Belső késztetést érzünk, Isten hívását érezzük egy feladatra, de mégis mérlegelünk, töprengünk. Megtegyük vagy ne tegyük meg? Ekkor megszólal valahonnan a háttérből a gyávaság: Biztonságos ez számunkra? Utána rögtön halljuk egy másik irányból a célszerűséget: Hasznunkra lesz ez a dolog? Megéri megtenni? Rögtön ezután elénk áll a hiúság: Népszerű lesz ez a dolog? Hogy fogják megítélni az emberek? Végül a bensőnk mélyéről a lelkiismeret hangját is halljuk: Helyes ez? Látnunk kell, hogy egy-egy döntés előtt ezek a dolgok befolyásolnak minket. Aztán eljön az idő, amikor azt látjuk, hogy egyáltalán nem biztonságos, nem is éri meg, de még csak népszerűek sem leszünk miatta, de mégis meg kell tennünk valamit, mert a lelkiismeretünk azt súgja, hogy ez a helyes.
Keresztelő Szent János, akiről a mai evangéliumban olvasunk lelkiismeretes ember volt. Mindig a szíve mélyén megszólaló hangot követte, mert meg volt győződve róla, hogy az az Isten hangja. Amikor figyelmeztette Heródes fejedelmet, hogy nem szabad feleségül vennie és együtt élni testvére feleségével, akkor előtte ő is hallhatta a gyávaságtól, hogy egyáltalán nem biztonságos, amit tenni akar. Nem biztonságos, hanem veszélyes, sőt, életveszélyes, ha bírálni merészeli a fejedelmet. De nem hallgatott, hanem megszólalt, mert a lelkiismerete azt mondta, hogy helyes, amit tesz. Az életével fizetett érte.
Életének egy korábbi eseménye, amikor tanúságot tesz Jézusról. Ezt olvassuk a mai evangéliumban. Keresztelő Jánosnak voltak tanítványai, akik közül ketten, András és János, rögtön követni kezdték Jézust és az ő tanítványai lettek ettől kezdve. Keresztelő János egészen biztosan tisztában volt azzal, hogy tanúságtételének ez lesz a következménye. Lehet, hogy a célszerűség azt súgta neki, hogy ez nem éri meg, mert elmennek a tanítványaid és szépen lassan mind elfogynak mellőled, de ő inkább a lelkiismeretére hallgatott, amely szerint helyes, amit tesz. Egyáltalán nem sajnálja, hogy tanítványai Jézus nyomába szegődnek, hanem ezt mondja: ,,Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem" (Jn 3,30).
Még korábban János ezt mondta azoknak a farizeusoknak, akik a néppel együtt keresztelkedni mentek hozzá: ,,Viperák fajzata! Ki tanított titeket menekülni a jövendő haragtól? Teremjétek hát a megtérés méltó gyümölcsét" (Mt 3,7-8). Bár a meglehetősen kemény szóhasználat miatt azt is gondolhatnánk, hogy haragból vagy hirtelen indulatból mondta ezt, de nem így van. János tudatosan mondta ezt, megfontoltan szólt így a vallási vezetőkhöz. Talán egy pillanatra megkísértette őt a hiúság, hogy ezzel nem lesz népszerű, ez nem fog tetszeni a farizeusoknak, ettől nem biztos, hogy megtérnek, de ő inkább a lelkiismeretére hallgatott, amely azt mondta, hogy ez a helyes. Isten arra kéri őt, hogy ne hallgasson, hanem figyelmeztessen mindenkit, hirdesse mindenkinek, hogy Isten nem alakoskodást, nem színlelést, hanem őszinte bűnbánatot vár.
Keresztelő János életpéldája arra ösztönöz minket, hogy minden élethelyzetben és minden döntési helyzetben hallgassunk lelkiismeretünk szavára és bátran tegyük meg azt, amit Isten ilyen módon kér tőlünk. Tegyük meg, mert ez a helyes!
Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Készüljünk együtt testben és lélekben ....
  2020-01-18 18:06:09, szombat
 
  Készüljünk együtt testben és lélekben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra! Zarándokoljunk a nyitórendezvényre!
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Dr. Székely János megyéspüspök körlevelét közöljük
  2020-01-18 18:03:50, szombat
 
  Dr. Székely János megyéspüspök körlevelét közöljük, amelyben a budapesti Eucharisztikus Kongresszuson való részvételre buzdítja a híveket. A körlevelet évközi 2. vasárnapon olvassák fel a templomokban.

Kedves Testvérek!
Idén nagy ünnepre készül egyházunk: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Ahhoz hasonló ünnep ez, mint amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe. Az emberek ujjongva köszöntötték, a gyerekek pálmaágakat lengettek, sokan a ruhájukat terítették eléje. Tudták, megsejtették, hogy a megígért Messiás érkezik, és szívük egész szeretetével, lelkesedésével fogadták Őt. Mi is hasonló örömmel szeretnénk ünnepelni Krisztust, aki ma is jelen van közöttünk az Eucharisztiában. Szeretnénk köszönteni Őt Budapest utcáin, templomainkban és városaink terein. Szeretnénk, ha néhány napra a Krisztusba vetett hit elfoglalhatná fővárosunk utcáit, ha a Föld újra hódolna Teremtője előtt.
Az Eucharisztikus Kongresszus jelmondata: ,,Minden forrásom belőled fakad." (Zsolt 87,7) Krisztus Szent Teste és Vére, az Eucharisztia mindennapjaink éltető forrása. Ám az Eucharisztia forrása egész nyugati kultúránknak is. A kereszténység, a krisztusi élet és gondolkodásmód termékenyítette meg valaha a nyugati kultúrát. Ebből született meg a személy méltóságának felismerése, ami az egész nyugati gondolkodás, a jog rendszerünk, a társadalmi berendezkedésünk alapköve. A személy méltóságának végső alapja az, hogy az ember nemcsak egy rendkívül sikeres élőlény a sok élőlény között, hanem minden egyes ember a Teremtő Isten képmása, végtelenül fontos az Ő számára, végtelenül értékes a szemében. A keresztények hozták létre a világ első ingyenes, mindenki számára nyitott kórházait, és az első ingyenes iskolákat is. A keresztény gondolkodásmód indította el azt a hatalmas tudományos és technikai fejlődést, amelynek haszonélvezői vagyunk. A kereszténység termékenyítette meg Európa művészetét, kultúráját, társadalmait.
A Kultúránk addig él, amíg kapcsolatban marad azzal a Forrással, amely létrehozta, amely táplálta. Ha elhagyjuk ezt az éltető Forrást, akkor az európai kultúra igen hamar össze fog omlani. Az Eucharisztikus Kongresszus ezt üzeni a világnak, és üzeni magyar népünknek is: ,,Meríts újra az éltető Forrásból! Találj vissza a Teremtődhöz! Találj vissza ahhoz a gyönyörű rendhez és harmóniához, amelyet Ő a világba beleültetett!" Ahogyan Izajás próféta írta: ,,Ha nem hisztek, nem maradhattok meg!" (Iz 7,9)
Kedves Testvérek! Krisztus benneteket is vár erre az ünnepre! Várja családjaitokat, gyermekeiteket! Talán soha többé nem adatik meg nekik, hogy százezer emberrel együtt énekeljenek, imádkozzanak, ünnepelhessék a köztünk jelenlévő Krisztust. Talán pontosan ez az élmény fogja megerősíteni a hitüket, átsegíteni őket az életük egy-egy nehezebb szakaszán! Azt szeretném, ha az egyházmegyénkben élő minden hívő katolikus ember a Kongresszus hetében (szept. 13-tól 20-ig) legalább egy napon részt venne az ünnepi eseményeken. A Kongresszus nagyon alaposan meg van szervezve. Aki jelentkezik a Kongresszusra (azaz: regisztrál), annak az ingyenes utazását a Kongresszus szervezői megoldják.
A vidékről Budapestre érkező vonatok a helyszínekhez közeli pályaudvarokon teszik le a zarándokokat, így kb. fél óra sétával odaérünk majd a különböző helyszínekre. Az autóbuszok szintén ingyenesen viszik fel majd nap-mint nap a zarándokokat. A napi regisztrációs díj[1] fejében mindenki zarándokcsomagot, ebédet, és közlekedési jegyet is kap majd. A regisztrációt a plébániákon, vagy a Kongresszus Vas- ill. Zala megyei főszervezői segítségével lehet megtenni.[2]
,,Gyáva népnek nincs hazája!" - írta Sajó Sándor. Ha nem tudjuk legalább néha megmutatni, ünnepelni a hitünket, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy nemzetünk életének tereit mások és mással fogják betölteni, nem a kereszténységgel, nem hiteles értékekkel. Krisztus vár benneteket erre a találkozásra, és erre kötelez a nagyobb közösség, a hazánk és még tágabban az egész emberi család iránt érzett felelősségünk is.
Mindszenty bíboros egyik legmeghatározóbb gyermekkori élménye egy vasvári búcsú volt. A közel százezres tömegben ő az Édesanyja mellet állt, az Édesanya keze a vállán nyugodott. Az akkor 10 éves Pehm József ámulattal nézte az éneklő, imádkozó sokaságot, és azután megrendülten látta, hogy Édesanyja arcán folynak a könnyek. Ezeket a könnyeket nem csak az élet terhei, szenvedései csalták elő, hanem a megrendültség és öröm könnyei is voltak. Mindszenty bíboros életének kitörölhetetlen élménye volt ez a búcsú, az édesanyja megrendültségének átélése, az imádkozó és éneklő sokaság hitének megtapasztalása. Induljunk mi is hasonló lelkesedéssel, nyitott szívvel a hitünk nagy ünnepére! Ahogyan 1938-ban hívő emberek százezrei töltötték meg a főváros utcáit és tereit, legyen ez ugyanígy 2020-ban is!
Egy afrikai keresztény a vasárnapi Szentmise után mindig hosszasan ott maradt a templomban térdelve a tabernákulum előtt. Egyszer az atya megkérdezte tőle: ,,Mit csinálsz itt ilyen sokáig?" Az ember kicsit gondolkodott, azután csak ennyit mondott: ,,Odatartom a lelkemet a Napba!" Ezért megyünk fel a Kongresszus napjaiban, hogy odatartsuk lelkünket a Napba, hogy beengedjük az életünkbe, családjainkba, nemzetünk életébe Krisztus fényét.
Kedves Testvérek!
Addig van jövőnk, amíg meríteni tudunk az Éltető Forrásból. Minden forrásunk Őbelőle fakad!
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Férfi vízilabda E.B. mérkőzések eredményei 3. forduló
  2020-01-18 17:12:39, szombat
 
  - Törökország - Spanyolország 7:24

- Románia - Oroszország 11:10

- Francia ország- Görögország 10:12

- Olaszország - Grúzia 18:6

- Szlovákia - Horvátország 4:16

- Németország - Montenegró 3:10

- Szerbia - Hollandia 11:4

- Málta - Magyarország 0 - 26

Csoportok állása
1.MAGYARORSZÁG 3/ 7 pont Gól különbség 56 -16
2. Spanyolország 3/7 pont Gól különbség 58-25.
3. Törökország 3/3 pont
4. Málta 3/ 0 pont

1. Horvátország 3/9 pont
2. Montenegró 3/ 6 pont
3. Németország 3/ 3 pont
4. Szlovákia 3/0 pont

1. Szerbia 3/6 pont
2. Oroszország 3/3 pont
3. Románia 3/3 pont
4. Hollandia 3/ 3 pont

1. Olaszország 3/9 pont
2. Görögország 3/6 pont
3. Grúzia 3 / 3 pont
4. Franciaország 3/ 0 pont

*
- Csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jutott a budapesti olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely szombaton gólt sem kapva, 26-0-ra győzte le Máltát a csoportkör utolsó, harmadik fordulójában.
Annak fényében, hogy a ,,közte húsz" volt a cél, jól kezdett a magyar válogatott, hiszen nyolc perc alatt fél tucat gólt szerzett, és egyet sem kapott.
Málta-Magyarország 0-26 (0-6, 0-7, 0-8, 0-5)
Duna Aréna, v.: Rakovic (szerb), Dutilh-Dumas (holland)
gólszerzők: Zalánki 7, Varga Dé. 6, Pohl 3, Vámos, Erdélyi, Manhercz 2-2, Hosnyánszy, Jansik Sz., Mezei, Angyal 1-1
Magyarország: Nagy V. - Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai
cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz.
Sötét sapkában a Magyar Zalánki Gergő, aki éppen gót dob
...... ......


- Märcz Tamás együttesének így lesz egy extra pihenőnapja, majd szerdán (01.22.-én) az Oroszország-Georgia párharc továbbjutójával találkozik a nyolc között.
További képek itt nézhetők meg Link

- Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói szereplése már biztos.

- Märcz Tamás szövetségi kapitány a 26 lőtt gól ellenére a remek védekezést emelte ki a magyar férfi vízilabda-válogatott Málta felett aratott kiütéses, csoportgyőzelmet és közvetlen negyeddöntőbe jutást eredményező győzelme után.
A tréner a 26-0-ra megnyert mérkőzés után az M4 Sportnak elmondta, várakozáson felüli teljesítményt nyújtott a csapat, amely elsősorban védekezésben koncentrált jól. ,,Van a máltaiaknál három-négy nem rossz játékos, rájuk külön odafigyeltünk, Viktor nagyon jól védett, nagyon kevés helyet hagytunk. Ez nagyon fontos volt, mert öt-hat kapott góllal a nyakunkon lihegtek volna. A végén talán tudtunk volna még többet is lőni, de én elégedett vagyok a mai játékkal, nagyon nehéz ugyanis egy ilyet megcsinálni." A kapitány szerint sokat ér a csoportgyőzelem, egyrészt a plusz pihenőnap miatt, másrészt azért is, mert így egy kicsivel könnyebb ágra kerül a magyar válogatott. ,,A spanyolok elleni meccs sok erőt kivett a fiúkból, de senki nem akart kijönni a vízből, mindenki ott akart maradni, hogy segítse a csapatot abban, hogy meglegyen a csoport elsőség." ,,Egyszerű dolgokat beszéltünk meg, persze a megvalósítás nem olyan egyszerű" - értékelt az MTI-nek Märcz Tamás. ,,Nem nagyon emlékszem olyanra, hogy valakit nullán lehet tartani, ami most nagyon fontos volt, hiszen Máltának sem lenne könnyű huszonhat gólnál többet lőni. Csapatként funkcionáltak a játékosok, nehéz helyzetbe kényszerítették a máltaiak lövőit, ami pedig kapura ment, azokat Nagy Viktor védte" - mondta a kapitány, aki megjegyezte, most elsősorban a negyeddöntőre készülnek majd.

- A hét góljával a mezőny legeredményesebb játékosa, Zalánki Gergő elárulta, a húszgólos különbség kényszere rótt némi terhet a csapatra, de a hatékony védekezés meghozta az eredményét. ,,Meccs előtt kicsit mindenki feszült volt, de ez kell is, hiszen ez egy Európa-bajnokság, itt muszáj százszázalékosan fókuszálni. Ma a csapat majdnem százszázalékos volt, tökéletes csapatmunka volt. Ugyanezt kellene továbbvinni egy erősebb csapat ellen is, erről szól a vízilabda. Nagyon kevés kapura tartó lövés volt, ami pedig kapura ment, azt Viktor védte, úgyhogy hátul nyertük meg ezt a mérkőzést."

- ,,Ahogy terveztük, az elején sikerült ellépnünk, a védekezés összeállt, Viktornak ma nem lehetett gólt lőni. Az elején elvettük a kedvüket és végigdaráltuk a meccset" - fogalmazott Pohl Zoltán. ,,Jól leszek a következő meccsre" - utalt a Ferencváros játékosa arra, hogy a mérkőzés közben jegelni kellett a bal karját.
Válogatott férfi vízilabda csapat
...... .......


A történelmet érő/író mérkőzés m4 sport videója Link
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Béke fejedelme - vallásos - Krisztussal a keresztet
  2020-01-18 14:23:09, szombat
 
  Kotta és dal szövege Link

Videó Link
Béke fejedelme, szentséges Istenünk,
Úr Jézus szent Szíve, békéért esdeklünk.
Rfr://Békét adj szívünknek, békét családunknak,
Békét nemzetünknek, békét a világnak!//

2)
Szűz Mária Szíve, béke példaképe,
Fiad szent Szívénél közbenjárónk légy Te!
Rfr://
3)
Liliom virágszál, Te vagy óh Mária.
Eszközölj Fiadnál békét a számunkra!
Refr.//

4)
Árvák és özvegyek sírását hallgasd meg,
Könyörgésünket oh Mária, ne vesd meg!
Rfr//

5)
Derítsd fel hazánkra a békesség napját,
Adjál világ-békét, Mária, Szűzanyánk!
Rfr//

6)
Szüntesd meg a világ Háborgó tengerét,
Enyhítsd vérző szívünk Fajdalmát, keservét
Fefr//


A francia Alpokban, Olaszország és Svájc határához közél, a Mont Blanc közelében van a Les Houches (lé uss) városka, melynek egyik sziklaormán az első világháború utáni években óriás arányú kőszobrot szenteltek Krisztus királynak. Súlya 500 tonna.
A szobor talapzatában kápolna van berendezve, ahol
minden hónapban szentmisét mondanak előtte a világ békéjéért. Hatalmas betűk hirdetik: PAX. (BÉKE) Minden este villanyfénnyel is kivilágítják.
Székelyföldön, Farkaslaka községhez tartozó Bogárfalvi (Székelyszentlélek) Gordon-tetőn (953 m) felállított Jézus Szíve-szobor 22 méteres magasságával Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít.
2011 decemberében állították fel és 2013. augusztus 17.-én áldotta meg Msgr. Tamás József segédpüspök. Keresztutat és kápolnát is építenek, hogy az odalátogatók tudjanak elcsendesedni és meghallhassák Krisztus Urunk üzenetét: Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek.
...... .......


Mennyire rászorulunk Krisztus békéjére.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Árpád-házi Szent Margit szűz
  2020-01-18 06:57:59, szombat
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link
...... ........... .........


*
2020. január 18. - Szombat, Árpád-házi Szent Margit
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: ,,Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!" Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: ,,Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: ,,Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!" Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: ,,Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!" Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát! Mt 25,1-13

Elmélkedés:C Horváth István Sándor
A tíz szűzről szóló példabeszédet figyelmesen olvasva találunk néhány furcsaságot a történetben. Hol van például a menyasszony? Egy vőlegény mellé mindenképpen járna egy menyasszony is, de ő nem szerepel a történetben. Továbbá: Miért késik a vőlegény? A saját lakodalmi ünnepségéről nem illik elkésnie egy vőlegénynek. Furcsa, hogy az üzletek éjszaka is nyitva vannak, a balgák el tudnak menni olajat vásárolni. Szokatlan, hogy mind a tízen elalszanak. Ésszerűbb volna, hogy legalább egy valaki maradjon ébren, s ha itt az idő, ő majd felébreszti a többieket. Ezek a furcsaságok abba az irányba terelik gondolatainkat, hogy inkább egy jelképes példázatról van szó, mintsem egy lakodalmi ünnepség leírásáról.
Jézus példázata az ő visszatéréséről az idők végén, a vele való találkozásról szól. Ő maga a vőlegény. Mivel jövetelének pontos idejét senki nem tudhatja előre, ezért szüntelenül várni kell őt, illetve felkészültnek kell lenni. A szüzek az embereket jelképezik. Egy részük bölcs, előrelátó, gyakorlatias, másik részük viszont kissé hanyag, könnyelmű és felelőtlen.
A balgák jól tudták, hogy lámpást kell magukkal vinni, de úgy gondolták, hogy az abban lévő olaj elegendő lesz. Elég is lett volna bizonyára, ha időben érkezik a vőlegény. A váratlan helyzetben pótolni akarják mulasztásukat. Balszerencséjükre éppen akkor érkezik meg a vőlegény, s csak azok jutnak be az ünnepség helyszínére, akik készen állnak.
Ha nem akarunk a balgák sorsára jutni, akkor legyünk mindenkor felkészültek az Úrral való találkozásra!
Hanganyag Link

Imádság:
Istenünk, te jól ismersz bennünket és bűneink ellenére is meglátod belső szépségünket. Segíts minket, hogy olyanná váljunk, amilyennek te látsz minket! Legyen mindig közel hozzád a szívünk! A szabadság sosem jelentheti a tőled való elszakadást vagy függetlenséget, hiszen éppen a te törvényeid biztosítják számunkra az igazi lelki szabadságot. Ha engedelmeskedünk a te törvényeidnek és nem tekintjük azokat oktalan módon szabadságunk korlátainak, akkor valóban jobbakká válhatunk. Segíts minket, hogy bűneink megvallása után a jó útra térjünk és azon megmaradjunk!
*
- Útravaló Link

- Magyar kurír oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
...... ............



- Jeles napok oldalon Link

- Mindszenty alapítvány Link
Istenünk, szüzesség kedvelője és őre, kinek jóvoltából szolgálód, a mi Margitunk a szűzi tisztaság ékességét a jó cselekedetek érdemével egyesítette, kérünk, segíts, hogy lelkünk épségét az üdvös bűnbánattal visszanyerhessük!
Krisztus, a mi Urunk által. Ámen


- Domonkos rend Link

- Katolikus oldal Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 885
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 27259
  • e Év: 230172
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.