Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Hűség
  2020-01-25 21:07:18, szombat
 
  Hűség
,,Boldog az a szolga, akit ilyen a munkában talál ura, amikor megjön." (Mt 24,46)

A sáfárság gondolata nagyon jelentős a Biblia világában, de a modern élet nem sok segítséget nyújt nekünk abban, hogy megmagyarázzuk, ki is az a sáfár. A régieknek nem állt rendelkezésükre vonat vagy repülőgép. Az utazás hosszadalmas volt. Amikor valaki útra kelt, megesett, hogy több mint egy évig távol volt. Így a tulajdonát vagy üzletét egy sáfárra bízta távolléte idejére. Ez a valaki, a sáfár, teljes körű felhatalmazást kapott, hogy lebonyolítsa az üzleti ügyeket vagy vezesse a háztartást, amíg a gazda meg nem jön. A gazda visszatérte az elszámolás napja is volt. És mivel az uraság útját nem egy utazási iroda tervezte meg, a hazatérés időpontja bizonytalan volt.
Láthatjuk, hogy milyen kitűnő például szolgált a sáfárság intézménye Urunknak, amikor figyelmeztetni akarta követőit, hogy várakozzanak és dolgozzanak, miközben reménykednek visszajövetelében. Ezért számos példázat szól sáfárokról, akik uruk dolgát végzik, és akiknek állandóan szem előtt kell tartaniok, hogy gazdájuk váratlanul jön meg. A példázatok lényege nem az, hogy a gazda sokáig távol lesz, hanem, hogy váratlanul jön haza.
Nos, ha választanod kellene valakit, akire rábízd üzletedet vagy gazdaságodat, melyik lenne az a kívánatos jellemvonás, amelyet keresnél benne? A megbízhatóság, a hűség lenne az. A sáfárban nem az a legfontosabb, hogy briliáns elme legyen, hanem, hogy hűséges legyen. A hű sáfár minden döntésében gazdájára gondol először. És minden éjjel úgy tartja rendben könyveit, s vállalata annyira rendben van, hogy ha ura még az éjjel megjön, kész legyen számot adni.

Napi gondolat

Ha az Úr ma éjjel visszajönne, készen és hűségesnek találna téged?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Kelj föl
  2020-01-25 21:04:39, szombat
 
  Kelj föl
1Kir 19,1-8

Mindnyájan elfáradunk hétköznapi rohanásainkban, s van, mikor megfáradásról beszélünk. Ez tartósabb kifáradást jelent, mint csupán leülni egy dolgos nap után egy padra vagy a fotelunkba. Az ember lelkileg is elfárad, s éppen az nehéz benne, hogy lelki ereje sincs a felálláshoz, a továbblépéshez.
Illés is ilyen helyzetbe került. A Baál papok kiirtása után fellobban Áháb király feleségének, Jezábelnek a haragja, aki halálra keresi a prófétát. Ő egyedül menekül, neki a pusztának, hogy elcsigázva rogyjon egy rekettyebokor alá. Nincs ereje még imádkozni sem, csak sóhajt egyet: ,,Elég most már, Uram! Vedd el életemet..." Ekkor Isten egy angyal által táplálja, aki lángost és vizet ad neki, és megszólítja: ,,Kelj föl, egyél, mert erőd felett való út áll előtted!" És Illés annak az ételnek erejével megy negyven napon át, amíg a Hóreb hegyén újra meg nem hallja Isten üzenetét.
Sokszor vagyunk mi is hasonló helyzetben, csak időnként azt nem tudjuk, hogy az angyal először vagy másodszor kelt fel bennünket?! Az az eledel, melyet Isten ad, elég nekünk a következő célig!

Amikor katona voltam Lenti helyőrségben, mint előfelvételis teológus, gyakran kaptunk hétvégenként egy-egy csomagot különböző gyülekezetektől vagy a Teológiától. Szeretet-csomagoknak hívtuk őket. Ma is őrzök egy igés lapot, melyet a gyömrői gyülekezet tett bele az egyik csomagba. Ez áll rajta: ,,Elég. Egyél, mert erőd feletti út áll előtted!" Nekem akkor a gyömrői gyülekezet volt az angyalom.

Bölcsföldi András
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten vesszeje és botja
  2020-01-25 20:11:25, szombat
 
  ,,Vessződ és botod megvigasztal engem" (Zsolt 23,4).

Faluhelyen, apám házában van egy kis szekrény a kémény közelében, ahol a családunk a nádpálcákat meg a sétabotokat tartja már generációk óta. Az ősi házban történt látogatásaim alatt, amint apám és én sétára mentünk, gyakran odaléptünk a nádpálcás szekrényhez, és kivettük botjainkat, hogy az alkalomnak megfelelő legyen a felszerelésünk. Amint ezt tettük, gyakran emlékeztem arra, hogy Isten Igéje az én botom.
A háború alatt, amikor nehézségekben és közvetlen veszélyben voltunk, ez az igevers volt a botunk sok sötét napon: ,,Nem fél a rossz hírtől, szíve erős, az Úrban bizakodik" (Zsolt 112,7).
Amikor gyermekünk meghalt, és csaknem teljesen összetört a szívünk, rátaláltam egy másik botra ebben az ígéretben: ,,Este bánat tér be, reggelre itt a vidámság" (Zsolt 30,6).
Amikor arra kényszerültem, hogy meggyengült egészségem miatt egy egész esztendeig távol legyek az otthonomtól, nem tudva, hogy Isten megengedi-e még, hogy hazatérjek és dolgozzak ismét, ezt a botot választottam, ami soha nem hagyott cserben: ,,Mert én ismerem az én gondolataimat, amelyeket rólatok gondolok... békességre és nem háborúságra gondolok, hogy jövőt és reménységet adjak nektek" (Jer 29,11).
A fenyegető veszély vagy kétségeskedés idején, amikor az emberi megítélés nem tűnik egyáltalán elfogadhatónak, rájöttem, hogy könnyű továbbmenni ezzel a bottal: ,,A csöndesség és bizalom erősségetek lehetne" (Ézs 30,15). Sürgős esetekben pedig, amikor nincs idő a fontolgatásra vagy cselekvésre, ez a bot nem hagyott el soha engem: ,,Aki hisz, az nem fut el!" ( Ézs 28,16) (Abbott Benjamin Vaughan - The Outlook)
Luther Márton felesége mondta: ,,Soha nem ismertem volna meg számos zsoltár értelmét, nem értékeltem volna bizonyos nehézségeket vagy nem ismertem volna meg a lélek benső működéseit; soha nem értettem volna meg a keresztyén élet és munka gyakorlását, ha Isten soha nem hozott volna szenvedéseket az életembe." Nagyon is igaz, hogy Isten botja olyan, mint a tanító vesszeje egy gyermeknek, rámutatva egy betűre, hogy a gyermek felismerje azt. Isten rámutat sok értékes leckére nekünk, amit máskülönben sohasem tanultunk volna meg.

Isten a vesszővel együtt mindig elküldi botját is.

,,Vas- és rézzáraid legyenek [vas és bronz legyen a lábbelid - a King James Version alapján], és egész életedben tartson az erőd! (5 Móz 33,25)
Mindnyájan bizonyosak lehetünk abban, hogy ha Isten sziklás ösvényekre irányít minket, akkor megadja a vaskos lábbelit is. Sohasem küld semmilyen utazásra, amire jól föl ne készítene bennünket. (Alexander Maclaren)

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 384 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2732
  • e Hét: 11444
  • e Hónap: 23319
  • e Év: 211121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.