Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Néhány gondolat Isten igéjének vasárnapjáról
  2020-01-25 21:03:12, szombat
 
  Isten Igéjének vasárnapja arra hív, hogy újrakezdjük az Írás olvasásának és értelmezésének kalandját. Tanuljunk felette és vele csendben lenni, és újra tanuljuk hitünk legfontosabb szavainak igazi mélységét és jelentését..
...... ........


Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja gondolatait adjuk közre Isten igéjének vasárnapjáról.
Ferenc pápa új ünnepet rendelt el az egész Katolikus Egyházban. 2019. szeptember 30-án kelt Aperuit illis - Megnyitotta nekik az Írásokat kezdetű apostoli levelével létrehozta Isten igéjének vasárnapját, amelyet mostantól fogva az évközi 3. vasárnap kell ünnepelni.
Levelében kifejti, mennyire fontos, hogy az Ó- és Újszövetség kettős egységében értelmezett Írást az Egyház életének alapjává tegye a liturgiában, a hívek közösségi és személyes reflexiójában, és mennyire alkalmas lesz az is, hogy erre az ünneplésre a keresztény egységért végzett imádság hetéhez közel kerül sor, sőt akkor, amikor az előbbi imahéthez kapcsolódva a zsidó vallással való különleges kapcsolatunkat is rendszeresen felelevenítjük - e tényeknek és imádságos alkalmaknak ugyanis része és alapja az Írás iránti közös tisztelet.
A rendelkezés célja világos, nyomában helyenként mégis némi bizonytalanság támadt. Magyarországon hosszabb ideje kedvelt gyakorlat volt a Szentírás vasárnapjának megtartása esetleg körmenettel, a Szentírás egy kötetének ünnepélyes tiszteletével, a gyermekeknek vagy katekumeneknek való kiosztásával. Mostantól hogyan alakítsuk ezt a gyakorlatot? Egyes teológusok is óvatos kérdéseket fogalmaztak meg. Ha Isten Igéje, ahogy azt a II. vatikáni zsinat többször hangsúlyozza, mindig megszólal a liturgiában - sőt ott szólal meg igazán, olyannyira, hogy teológiai értelemben az egyéni bibliaolvasás bátorítandó gyakorlatát folytató hívő is az egész egyházzal egységben van, amikor elmélyül üzenetében -, vajon nem a feledékenység és hanyagság jele-e, ha külön vasárnapot szentelünk neki?
A változások és újdonságok, kivált, ha nem saját kezdeményezésünkről van szó, kihívás elé állítanak, elgondolkoztatnak - és ez jól van így. A Szentírás vasárnapját eddig Szent Jeromos ünnepéhez kapcsoltuk, aki a Vulgata latin fordításának készítője, a bibliatudósok védőszentje. Ahogy azt az ő változatos életútja is igazolja, a fordítás és értelmezés igényes munka, a megértés és közvetítés nem természetes. Ha az írott üzenetet bátrabban helyezzük mai összefüggésekbe, ha felismerjük, hogyan alapozza meg és vezeti a többi kereszténnyel és mellettük a zsidósággal való párbeszédünket, sőt hogyan kapcsol össze mindazokkal a vallásokkal, amelyek valamilyen szent könyvre hivatkoznak, az Írás könnyebben lesz eleven szó és tápláló ige nekünk magunknak is. Másrészt: a jelek szerint mégsem haszontalan, hogy emlékezzünk az Ige elsőbbségére, illetve arra, hogy mindig Jézus Krisztus, Isten egyszülött Fia és Igéje az, aki ünneplésünk középpontjában van, akinek egész titkába vezet be minden liturgikus ünneplés. A kérdés legfeljebb az, honnan közelítünk egyazon titokhoz, hogyan szólít meg minket, hogyan értelmezi a mi életünk eseményeit és távlatait is.
Gyakran halljuk és talán meg is tapasztaljuk, hogy a számtalan nyilatkozat, a szünet nélkül másolt digitális téveszmék és a tonnaszám piacra, majd meg szemétbe dobott könyvek korában leértékelődött maga a szó, s mintha keresztényként is többet kellene csendben lennünk, várnunk, figyelnünk. Az a csend, amelyre valóban szükségünk van, az Isten jelenlétének tejessége, a kimondhatatlan tapasztalata, a csodálkozás és ámulat csendje, amelyben Isten ajándéka, hogy magunkhoz térünk - miközben őt magát találjuk meg. Ezekben a pillanatokban a szavainknak ereje lesz, a csend is jelentést és értelmet kap. Azok a pillanatok, amelyekben már kaptunk egy-egy vigasztaló szót, amikor valaki fellelkesített, erőt adott, feloldozott láncainktól, azok a helyzetek, amelyekben újra kiszakadt belőlünk egy-egy megdöbbent kiáltás, vagy amikor mindeddig hallgatag áldozatok nyithatták meg sebesült szívüket, megtanítanak a szó értékére. Az Írás pedig éppen ezeknek a pillanatoknak, a döbbenetnek, a felismert igazságnak, az újra megtalált azonosságnak kincsestára.
Isten igéjének vasárnapja arra hív, hogy újrakezdjük az Írás olvasásának és értelmezésének kalandját. Tanuljunk felette és vele csendben lenni, és újra tanuljuk hitünk legfontosabb szavainak igazi mélységét és jelentését. Hogy a teológiában és az igehirdetésben ne legyünk felületesek, hiszen csak újat, frisset érintve lesz ízes a szavunk is, az életünk is. Hogy adjuk hozzá a világhoz, a mai tapasztalat sokféleségéhez és szépségéhez ezt a valaha leírt tanúságtételt Isten teremtő Igéjéről.



Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
II. János Pál pápa: Mosolyod
  2020-01-25 20:59:55, szombat
 
  ...... ........... .........


Mosolyod, mely szívből fakad,
Aranyozza be arcodat!
Mosolyod nem kerül pénzbe,
Mégis sokat ér testvéred szemében.

Gazdagítja azt, aki kapja,
S nem lesz szegényebb az sem, aki adja.
Pillanatig tart csupán,
De örök nyomot hagy maga után.

Senki sem oly gazdag,
Hogy nélkülözni tudná,
És senki sem oly szegény,
Hogy meg nem érdemelné.

Az igaz barátság látható jele,
Hintsd be a világot egészen vele.
Mosolyod: nyugalom a megfáradottnak,
Bátorság a csüggedőnek,

Vigasztalás a szomorkodónak.
Mosolyod értékes, nagyon nagy jó,
De semmiért meg nem vásárolható.
Kölcsönözni nem lehet, ellopni sem,

Mert csak abban a percben van értéke,
Amelyben arcodon megjelen'.
És, ha ezután olyannal találkozol,
Aki nem sugározza a várt mosolyt,

Légy nagylelkű, s a magadét add,
Mert senkinek sincs nagyobb szüksége mosolyra,
Mint annak, aki azt másnak adni nem tudja.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Hosszú Katinka érem gyűjtése az Európa kupában
  2020-01-25 20:55:47, szombat
 
  Hosszú Katinka szombaton sem maradt érem nélkül az Európa Kupában.
Hosszú Katinka egy bronzérmet szerzett szombaton az európai szövetség (LEN) által életre hívott úszó Európa Kupa-sorozat nyitóállomásának második napján, Luxembourgban.
A nagy medencés viadal hivatalos honlapjának beszámolója szerint a háromszoros olimpiai bajnok - aki pénteken 400 méter vegyesen győzött
- 100 méter pillangón 58.76 másodperces idővel lett harmadik, míg ugyanebben a számban Szilágyi Liliána - aki a nyitónapon 200-on nem talált legyőzőre - 59.61-gyel ötödikként zárt.

A 100 ezer euró összdíjazású viadal első állomásának ezen a hétvégén a miniállam ad otthont, áprilisban Eindhovenben, később pedig Párizsban, majd Rómában versenyeznek az olimpiára készülő úszók.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Női vízilabda E.B. végeredmény
  2020-01-25 20:13:33, szombat
 
  ...... ........



...... ........... ........


Magyar női válogatott csapat
...... ........... ..........



...... ........... ........



...... .............


ARANYÉRMES a Spanyol női csapat, s Európa bajnokok.
...... ..............


Torna gól királynője:
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Bronz érmes a Magyar női vízilabda csapat
  2020-01-25 19:51:57, szombat
 
  A címvédőt legyőzve Európa-bajnoki bronzérmes a női póló válogatott.
A magyar női vízilabda-válogatott bronzérmes lett a budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda-Európa-bajnokságon, miután a szombati bronzmérkőzésen 10-8-ra legyőzte a címvédő Hollandiát.
...... ........... .......


Eredmény,
női vízilabda-Eb,
bronzmérkőzés:
Magyarország-Hollandia 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0)
Duna Aréna, v.: Nicolosi (olasz), Koryzna (lengyel)
gólszerzők: Keszthelyi, Szilágyi, Parkes, Leimeter 2-2, Rybanska, Illés 1-1, illetve Megens 2, Van der Sloot, Van de Kraats, Sleeking, Stomphorst, Genee, Wolves 1-1

Magyarország: Gangl - Vályi, Garda, Szilágyi, Parkes, Keszthelyi, Máté
cserék: Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska
...... ..............


A két csapat számos mérkőzést játszott ugyan egymással az Európa-bajnokságok történetében, de most először csapott össze a bronzéremért.
Ott volt a csapattal, de a vízbe már nem ugrott be Gurisatti Gréta, akinek csütörtökön a spanyolok elleni elődöntőben elszakadt egy ín az ujjában a lövő kezén. Azóta már túlvan az operáción, de várhatóan két hónapos kihagyás vár rá - vagyis az olimpiai selejtezőben is kérdéses a szereplése.
Keszthelyi Rita ötméteresből szerezte a találkozó első gólját - Parkes Rebecca harcolta ki a büntetőt megúszásból -, majd a korábban Magyarországon is légióskodó Catharina van der Sloot egyenlített. Szilágyi Dorottya szép lövéssel értékesítette az első hazai fórt, Keszthelyi pedig egy hajszálpontos lövéssel növelte az előnyt. A rivális ezt követően sorozatban négy gólt szerezve fordított, Maud Megens kétszer talált be.
A második negyedből több mint két perc telt el, amikor Szilágyi ötméteresből törte meg a hollandok szériáját, miközben a kapuban Gangl Edina mutatott be több fontos védést. A rivális hatodik találatánál már ő is tehetetlennek bizonyult, a hetediknél pedig rendkívül peches volt, hiszen a kapufáról kipattanó labda a hátáról pottyant vissza a képzeletbeli gólvonal mögé. Kevesebb, mint húsz másodperccel a nagyszünet előtt Parkes szemfülességének köszönhetően csökkentette kétgólosra hátrányát a házigazda.
Holland centergóllal kezdődött a harmadik felvonás, a túloldalon ugyanebben a műfajban Parkes is betalált, majd Rybanska Natasa minimalizálta a különbséget egy megúszás végén. Kevesebb, mint három perccel a negyed vége előtt hosszú idő után újra egyenlő volt az állás (8-8), Leimeter Dóra lapos lövéssel talált be. Ezekben a percekben szinte extázisban játszottak a magyarok, miközben a hollandok közvetlen közelről sem találtak be emberelőnyben. Alig hat másodperc volt hátra a szünetig, amikor Leimeter elemi erővel értékesített egy fórt, így újra a magyaroknál volt az előny.
A magyar válogatott számára jól kezdődött az Eb utolsó nyolc perce, mert bár kétszer is emberhátrányban játszott, a rivális csupán egyszer juttatta el a labdát a kapuig. Elöl ugyanakkor már nem volt ilyen hatékony a gárda, ám még mindig vezetett. Két perccel a vége előtt fórt kapott a magyar csapat, Bíró Attila időt kért, a megbeszélt figurát pedig Illés Anna vágta a hálóba, gyakorlatilag eldöntve ezzel a találkozót.
Az olimpiai kvalifikációs viadal egyetlen kvótáját az oroszok szerezték, akik a tokiói indulásukat már korábban bebiztosító spanyolokkal játszanak a 19 órakor kezdődő fináléban.
A magyar csapat március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással. Amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.
*

Gratulálok a szép eredményetekhez


Egész mérkőzés idejét végig imádkoztam. A jó Isten meghallgatta imámat és a magyar női csapatnak lelki és fizikai erőt adott, hogy megnyerjék a mérkőzést, ami BRONZ ÉRMET ér.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Gyors korcsolya 01.25
  2020-01-25 19:47:05, szombat
 
  Kettős magyar győzelem 500 méteren - Liu Shaolin arany-, Shaoang ezüstérmes.
Liu Shaolin Sándor arany-, öccse, Liu Shaoang pedig ezüstérmet nyert 500 méteren a rövid pályás gyors korcsolya Európa-bajnokság szombati versenynapján, a debreceni Főnix Csarnokban.
...... ........... .....


Egy éve a dordrechti kontinensviadalon a sprinttávon szintén kettős sikert arattak a Liu fivérek, de akkor fordított sorrendben. A 24 éves Liu Shaolin pályafutása ötödik Európa-bajnoki címét gyűjtötte be. A mögötte ezüstérmes öccse, aki 1500 méteren diadalmaskodott, második helyével megtartotta első helyét összetettben. A bronzérmet az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg, aki a nyári edzőtáborban a magyarokkal együtt készült.
A fináléban Itzhak de Laat indulhatott a legjobb, belső pályáról, közvetlenül mellette pedig Liu Shaolin és Liu Shaoang állt fel a starthoz. Az idősebbik Liu fivér kapta el legjobban a rajtot, így azonnal megelőzte holland riválisát. Innentől senki és semmi nem fenyegette a győzelmét, mert csak mögötte bontakozott ki komoly harc - az ezüstéremért. Ebből éppen 21 esztendős öccse jött ki a legjobban. Az FTC gyorskorcsolyázója már az első kör végén megelőzte egy pillanatra De Laatot, aki azonban ekkor még vissza tudta szerezni a második pozíciót. Liu Shaoang ezt követően türelmesen versenyzett, és csak az utolsó körben próbálkozott ismét manőverrel, akkor viszont nemcsak elment De Laat mellett, hanem a visszaelőzést is megakadályozta. De Laatot az utolsó kanyarban még Jelisztratov is maga mögé utasította, így az a ritkaság fordult elő, hogy a legjobb pályán rajtoló versenyző még csak dobogóra sem állt a legrövidebb számban.
A nők kisdöntőjében Lockett Deanna volt érdekelt. A legrosszabb, külső pályáról rajtolt, és nem is tudott a negyedik helyről előrelépni az ausztrál születésű versenyző, aki így összesítésben nyolcadikként zárt.
A fináléban Suzanne Schulting rajt-cél győzelmet aratott, 1500 után 500 méteren is diadalmaskodott. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok holland versenyző hatodszor állhatott a dobogó legmagasabb fokára kontinensviadalon, a sprinttávon viszont először nyert aranyérmet világversenyen. Mögötte az előző két Eb 500-as győztese, a 2018-ban aranyérmes olasz Martina Valcepina és a tavalyi első lengyel Natalia Maliszewska lett a második és a harmadik.
Szombaton még a váltók elődöntőit rendezik, vasárnap pedig az 1000 méter végcsatározásaira, a 3000 méteres szuper döntőre és a staféták fináléira kerül sor.

Eredmények:
férfi 500 m, Európa-bajnok:
1. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 41.244 mp
2. Liu Shaoang (Magyarország) 41.517

3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 41.686
...21. Krueger Cole (Magyarország)

női 500 m, Európa-bajnok:
1.Suzanne Schulting (Hollandia) 43.442 mp
2. Martina Valcepina (Olaszország) 43.568
3. Natalia Maliszewska (Lengyelország) 43.709
...8. Lockett Deanna (Magyarország)
...19. Jászapáti Petra (Magyarország)
...27. Bácskai Sára Luca (Magyarország)
 
 
0 komment , kategória:  Téli sportok  
Műkorcsolya E.B. Jégtánc szabad program 2020 Január 25.
  2020-01-25 16:23:55, szombat
 
  Műkorcsolya E.B. Jégtánc szabad program 2020 Január 25. képekben
...... .....







...... .....



...... .....



...



...... .....



.....



...... .............



...... ........



...... ............


Végeredmény
...... ......



Jégtánc, Európa-bajnok:
1.Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov (orosz) 220,42 pont
2. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (francia) 220,28
3. Alekszandra Sztyepanova, Ivan Bukin (orosz) 211,29
 
 
0 komment , kategória:  Téli sportok  
Rövid pályás gyors korcsolya E.B. képekben
  2020-01-25 15:31:27, szombat
 
  ...... .........


Rajt lista
...... ......


Győztes 1500 m-en
...... ......



...... ........


Pontok a helyezések alapján
...... ..........



...... ........



...... .......



...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Téli sportok  
A múlt angyala Magyarul beszélő film
  2020-01-25 13:39:25, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Botcsinálta angyal - Magyarul beszélő film
  2020-01-25 13:36:23, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Filmek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2694
  • e Hét: 13756
  • e Hónap: 26432
  • e Év: 260179
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.