Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Hogyan lehet az idős-kort a panelban elviselni 2. rész
  2020-01-27 13:50:37, hétfő
 
  LAKÓHELYI- KÖZÖSSÉGI HELYEKET KELLENE LÉTREHOZNI (2. rész)
"...HOGYAN LEHET PANELBAN AZ ÖREGKORT ELVISELNI?"
Itt ahol én lakom, Bp. XX. kerületében, Pesterzsébeten - még 1945 ELŐTT - VIRÁGZÓ EGYLETI ÉLET volt! Többféle egyletben találhatták meg az itt élő emberek a közösségi segítséget és a barátságos együttélés formáit! Voltak:
1. jótékonysági egyletek.
2. szakegyeletek,
3. egyházi egyletek,
4. dalkörök,
5. színjátszók - vigalmi és műkedvelő gárdák,
6. kultúrtársaságok- irodalmi- művészeti társaságok
7. sportklubok és egyesületek,
8. Természet- és gyermekbarát egyesületek - eszperantisták,
9. cserkészet,
10. leventék - félkatonai szervezetek,
11. irodalom...
Még felsorolni is sok.

És???? Mi van most???

Van a Csili Művelődési Központ, az 1916-ban, a Vasas Szakszervezet munkásai által épített kultúrház, amit csak a mindenkori hatalmon lévők használhatnak INGYEN összejövetelek céljára.
30 éve olyan a CSILI kulturális programfüzete,.mint egy vendéglátó egységben az ÁRLAP!!!!
Amikor 1998-ban, 52 évesen ebben a témában írtam a diplomamunkámat, http://furaila.xfree.hu/248314 bizony, nem találtam semmilyen szervezetet, ami az un. egyszerű átlagpolgárok, a "vesztesek" számára jelentett volna valamilyen kapaszkodót!

KEDVES "IDŐS- BETEG" BARÁTOM!
Találtam egy kérdést és egy mondatot a SZAKDOLGOZATOM 21.oldalán:
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=248314&kid=367848&sort=
""Melyik lesz az a hivatás, amely iránt a leggyorsabban nőnek az igények, s melynek gyakorlói ebből következően legegyszerűbben jutnak majd álláshoz 2000 táján? A válasz: - "az előrejelzések szerint az otthoni betegápoló" lesz""

Ennek már 22 éve! Az azóta eltelt 22 évben sem tudtam kiszabadítani magamat ez alól a rettenetes negatív megkülönböztetés alól! Éppen ezért még ma sem tehetek - sem magamért sem másokért - semmit, mert nincs meg hozzá a képesítésem! Nincsenek összeköttetéseim, sem anyagi tőkém, amivel egyesületet alapíthatnék. Pedig, van benne tapasztalatom, mert már ez lenne a sokadik, amit szeretnék létrehozni, de olyan ellenőrzöttségben élek, hogy blokkolják titkos szolgálati módszerekkel minden kezdeményezésemet. (Még a hajléktalanok számára történő ételkészítésben és ételosztásban is kizárólag titokban tudtam segíteni, nehogy kiderüljön és megszüntessék a jótékonysági szervezetet!)

Hogy még véletlenül se tudjam megszerezni a JOGOSÍTVÁNY-ÉRTÉKŰ DIPLOMÁT, nem kaptam meg az abszolutóriumot az államvizsgához! Kifogás: nem sikerült az angol nyelvvizsgám, mert sem időm, sem pénzem nem volt egy jó-nevű vizsgaközpontba eljárni és legalább 11 szemesztert elvégezni!
Ez volt ugyanis az egyetemi követelmény....

Sajnálom, de előbb magamon kellene segítenem, hogy tudjak másoknak is segíteni!!!! A HATALMI MEGBÍZOTTAL szemben tehetetlen vagyok!
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan lehet az idős-kort a panelban elviselni 1. rész
  2020-01-27 13:49:22, hétfő
 
  LAKÓHELYI- KÖZÖSSÉGI HELYEKET KELLENE LÉTREHOZNI (1. rész)
"...HOGYAN LEHET PANELBAN AZ ÖREGKORT ELVISELNI?" Tette föl nekem ezt a kérdést az EGYETLEN MŰVEM VOLT... c. írásomra egyik ismerősöm. Pontosabban, írásban fogalmazott meg egy fontos kérdést:
- "Leírnád a számomra, a ..... E címemre azt, hogy hogyan lehet panelban, az öregkort elviselni? Úgy ahogy szerettél volna a rádiónak nyilatkozni!" .

Kedves régi ismerősömnek azonnal küldtem a megadott címre egy próbaüzenetet a saját E-címemről. Amiért nem jött válasz rákérdeztem ma itt a fészen. Sajnos, arra sem jött válasz. Benéztem az idővonalára és ott sincs 3 napja feltöltve semmi. Ezért, most megosztom MINDENKIVEL, amit oly sok-sok évvel ezelőtt, ELSŐ GENERÁCIÓS PANELLAKÓKÉNT, 1976-ban (már több, mint 40 évvel ezelőtt) írtam Juhász Judit vezette LÁNYOK, ASSZONYOK c. rádió-műsor címére.
JAVASLATAIM:
""KÖZÖSSÉGI HELYEKET kellene létrehozni,a még kiadatlan garázshelyiségekben! Legalább minden lakótömbben 1-et. Ezekben a KLUBHELYISÉGEKBEN lehetne megszervezni a létfontosságú GYERMEKMEGŐRZÉST és mindenféle ismeret-terjesztő foglalkozást a gyermekneveléssel, csecsemőgondozással kapcsolatban."

,,Mi voltunk az első nemzedék, amelyik már közösségben élt kicsi korától kezdve. Úgy nőttünk fel, hogy még kisbabát sem láttunk addig közelről! Anyáinknak dolgozniuk kellett menni már a szülést követő 20. hét után és amiért a nagymamák is dolgoztak, vagy nagyon távol éltek, nem tudtak a gyermekfelügyeletben sem a gondozásban FELADATOT vállalni."

,,Akkoriban az üzletek már este 8-kor bezártak és aki mondjuk gyermekágyas volt a 3. babával, az apuka meg fusizott este 10-ig, akkor bizony ha elfogyott a kenyér, nem volt kitől kérni!!!!"

,,.Ha orvoshoz kellett menni, akkor nem volt kire hagyni a kicsi gyerekeket.
Nehezítette a helyzetünket, hogy valami miatt meglehetősen ellenségesen viszonyultak egymáshoz az új lakótelepek új lakói."

"AZ IDŐS- BETEG EMBEREKNEK mai napság elkelne 1-1 ilyen klubhelyiség a lakótelepeken.
JÓ-SZOMSZÉDSÁGI KÖRÖKET kellene létrehozni, ahol megszervezhetnék az idős emberek számára mondjuk a társalgást, felolvasást..., stb...""

Ismét és ismét tettem erre is javaslatot különböző szervezetekben még 22 évvel ezelőtt. Sajnos, nagy tiltakozást váltottam ki, mondván, hogy:

- "ezt, a mindenkori hatalmon lévő egészségügyi tárca dolga megszervezni..."

Ezzel a hozzáállással túlságosan LESZOKTATTAK MINKET ARRÓL, hogy ÖNZETLENÜL törődjünk egymással!

Ezzel folytatom a témát a következő részben...
*
(Folytatása következik.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 89 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3413
  • e Hét: 4793
  • e Hónap: 5740
  • e Év: 41681
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.