Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Fényben
  2020-01-30 23:13:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Jézus
  2020-01-30 23:11:52, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Zeolit hatásairól
  2020-01-30 22:30:16, csütörtök
 
  Zeolit

A zeolit egy természetes vulkanikus ásványi anyag. Szerkezetét és funkcióját tekintve egyedülálló. Rácsszerkezethez hasonló üregekből és csatornákból álló hatszög mintázatú vázzal rendelkezik, amely úgy működik a sejtszinteken, hogy a nehézfémek és egyéb mérgek felszívódását meggátolva az üregekben, eltávolítja azokat a szervezetből úgy, hogy a pórusokon lévő atomok helyet cserélnek az oldat anyagaival és a negatív elektromos töltésű felület magához vonzza a pozitív töltésű szabad gyököket és képes megkötni. Ezekben a csatornákban negatív töltésű kalcium-, magnézium-, nátrium-, és káliumionok találhatók, amelyek stabilizálják a szervezet elektrolitháztartását.
A zeolit legtisztább formában, Horvátországban, Szlovákiában és Kubában található.

Az ókorban a zeolitport sebgyógyításra használták vérzéscsillapító és sebtisztító hatása miatt.

A zeolit antioxidánsként működik, támogatja az immunrendszert, segít eltávolítani a nehézfémeket és mérgeket a testből és segít megőrizni a pH egyensúlyt a szervezetben és beindítani az öngyógyító mechanizmust.

Kiváló hatóanyag-hordozó.

Teljesítményfokozó: megtisztítja a testszöveteket, és ezáltal jelentős mennyiségű energia szabadul fel a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vas egészségre gyakorolt hatásai
  2020-01-30 22:28:27, csütörtök
 
  Általánosan ajánlott: vashiányos vérszegénység kezelésére, terhesség idején, erős havi vérzéskor
Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtjeink festékanyagának, a hemoglobinnak a felépítéséhez elengedhetetlenül fontos a vas. Vas nélkül nem keletkezhetnek új vérsejtek, és az oxigénre kiéhezett szervek nem működnek megfelelően. Vasra van szükség egy másik oxigénszállító fehérje, az izmokban található mioglobin előállításához is.

Kevesen tudják, hogy a vas hiánya fáradékonyságot okoz, gyengíti a koncentrálóképességet, fokozza a fertőzések iránti hajlamot.

Megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához, az immunrendszert a legjobb hatásfokon működteti, és frissen tartja az elmét.

A férfiak és nők vas-szükséglete eltérő. A női szervezetnek a serdülés korától csaknem kétszeresére nő a vas-szükséglete

A vas hiánya vashiányos vérszegénységhez vezet, aminek tünete a szaporább légzés mellett a fertőzésekre való fokozott hajlam, fáradékonyság, illetve gyengeség, de árulkodó jel a sápadt bőr is.
Eddig úgy tudtuk, hogy az emberi szervezet vasfelvétele korlátozott, nem veszi fel a szükségtelen, fölösleges vasat. A legújabb vizsgálati eredmények azonban arra utalnak, hogy a vas jóval veszedelmesebb, mint hinnénk.

Amennyire alapvetően szükséges, olyannyira veszélyes is, ha túl sok vas van a szervezetben.

Ugyanis mihelyt a vas felszívódik, leszámítva a vérveszteségeket - menstruáció, szülés, véradás, balesetek - szinte soha nem ürül ki. Az új vérsejtek képződéséhez aktuálisan nem szükséges vasat egy ferritin nevű fehérje tárolja, raktározza. Az életkor előrehaladtával tehát fokozatosan növekszik vaskészletünk, ami megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A szervezet a húsban lévő vasnak ("hem-vas") kb. a negyedét képes felvenni, míg a növényi eredetű forrásokból származó vasnak csupán 10%-át. Vasszükségletünk fedezésére kitűnő növényi szerves vasforrások: a bab, lencse, teljeskiőrlésű búzaliszt, zabliszt, kemény héjú gyümölcsök, petrezselyem, gabonapelyhek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szőlőmag gyógyhatásairól
  2020-01-30 22:24:57, csütörtök
 
  Általánosan ajánlott: érrendszeri megbetegedések kezelésére, látászavarok ellen, a szívbetegség és a rák veszélyének csökkentésére
A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmagkivonat áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben. Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától.

A szőlőmagkivonat erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyökök kellemetlen hatásait, és javítja az immunrendszer működését.
a vörös szőlő apró magjáből készült flavonoidtartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonságokkal bíró növényi vegyületek, amelyek a szabad gyökök roncsoló hatásától védik meg a sejteket.

A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.
A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.
A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét - nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják. Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísértekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.

Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust - köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is - igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.

A szőlőmagkivonat szembetegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Az időskori vakság két leggyakoribb oka, a sárgafoltsorvadás és a szürkehályog ellen igen gyakran ajánlják. Állítólag még azok számára is hasznos, akik rendszresen és sokat ülnek a számítógép előtt.
A szőlőmagkivonat fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz. Túladagolásakor sem lép fel mérgezési tünet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szegfűszeg olaj gyógyhatásairól
  2020-01-30 22:20:45, csütörtök
 
  Szegfűszegolaj

A trópusi Afrika 15 - 20 méter magas, meleg és vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a szegfűszeg. Apró, nyílásokkal teli egyszerű átellenes levelei vannak. A szegfűszeg fáját magról szaporítják. Miután a magoncot kiültették a termőhelyére, az első szegfűszeg szüret a fa 6 - 8 éves korában várható. A virágok képződése kb. az 5. évtől várható, és a fáról évente kb. 75 fontnyi (34 kg) szárított virágrügyet, szegfűszeget lehet leszedni. A rügyeket kézzel szedik a nyár végén, majd télen ismételten, utána napon szárítják. A tanzániai Zanzibar szigeten termelik a világon a legtöbb szegfűszeget. Madagaszkár és Indonézia ennél kisebb előállítók. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, s így kapják meg ismert barna színűket.

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj tartalma adja. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.
Hatóanyaga, az eugenol, mely elpusztítja a parazitákat, mikrobákat és a gombákat. Immunrendszer erősítő és vitalizáló hatású.

A szegfűszegolaj fertőtlenítő hatását már a középkorban is alkalmazták a járványok idején. Az orvosok szegfűszeget rágcsáltak, valamint szegfűszegből készült láncot viseltek nyakukban, amikor felkeresték betegeiket. Nem csak antiszeptikus hatással bír, hanem nyugtatóan hat az emésztőrendszer simaizmaira.
Tartalmaz étvágygerjesztő anyagokat, fogfájás csillapító.
Érdekesség, hogy Indonéziában cigarettát is töltenek szegfűszeggel, ezt hívják kreteknek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A réz egészségre gyakorolt hatásai
  2020-01-30 22:16:06, csütörtök
 
  Általánosan ajánlott: erek, csontok, inak és idegek erősítésére, termékenység fokozására, egészséges haj és börpigmentáció biztosítására, véralvadás fokozására
Az ember több ezer éve használja a rezet a gyógyításban. A római katonák a fáradtság legyőzésére és a fertőzött sebek kezelésére használták. őseink megfigyelése szerint a testfelületen hordott réztárgy (pl. karkötő) normalizálta a vérnyomást, erősítette a kapilláris-falakat, megakadályozta a sólerakódást. Csodálatos hatását csak az utóbbi 30 évben kezdjük érteni.

A réz nélkülözhetetlen ásványi anyag a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szép bőr és hajszín ápolásában, és a termékenység fokozásában.
Egy felnőtt ember szervezetében körülbelül 80 mg-ot találunk belőle, főleg az agyban, a szemben, a májban, a szívben, a szemben, a vesékben, a szemben és az izmokban találjuk. A cinkhez hasonlóan sok enzim alkotórésze.

A réz lényeges a kollagén, vagyis a csontokban, bőrben és kötőszövetekben található alapvető fontosságú fehérje termelésében. Fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében, segít a szervezetnek felhasználni az elraktározott vasat, fokozza az ellenálló képességet és a termékenységet.

A réz szerepet játszik a magas vérnyomás és a szívritmuszavar megelőzésében. Réztartalmú enzimek és vegyületek védik a szöveteket a szabad gyökökkel szemben, így a rák az érelmeszesedés és más betegségek ellen is védelmet nyújthat. A vér koleszterinszintjét is csökkenti. Elegendő rézzel a csontritkulás is lassítható.

Komoly rézhiány ritkán fordul elő, tünetei a fáradékonyság, a szívritmuszavar, a törékeny, fénytelen haj, a magas vérnyomás, vérszegénység, csontrendszeri rendellenesség és a meddőség.
Réz túladagolásánál hányinger, izomfájdalom, gyomorbántalmak léphetnek fel.

A réz forrásai a kagyló, és rákfélék, a baromfiaprólék, az olajos magvak, hüvelyesek, borsó, articsóka, avokádó, retek, fokhagyma, gomba, burgonya, paradicsom, banán, szilva.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Q 10
  2020-01-30 22:13:29, csütörtök
 
  Általánosan ajánlott: szívelégtelenség, szívizomgyengeség, magas vérnyomás, szívritmuszavar esetén, a fogíny és a fogak egészséges karbantartására, idegek védelmére, rák és szívbetegségek megelőzésére
A csodaszerként is kikiáltott Q-10 koenzimről azt állítják, hogy növeli az ellenálló képességet, segít a fogyásban, küzd a rák ellen, lassítja az öregedést.

A Q-10 koenzim kinonvegyület, amelyet a szervezet állít elő. Amikor 1957-ben a tudósoknak először sikerült izolálniuk ezt az anyagot, ubikinonnak nevezték el, mert a természetben szinte mindenütt előfordul. Minden élőlényben, és sokféle táplálékban előfordul, még az olajos magvakban is.
Sejtjeink - így az egész szervezet - energiával való ellátását a Q10 koenzim szabályozza. A Q10 egy katalizátor, mely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat. Ez a koenzim szabályozza az energia (ATP) termelést a mitokondriumokban. A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd és kívülről kell bevinni. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet.

Legnagyobb hatását klinikai tesztek alapján a szabadgyökök lekötésében fejti ki, ezáltal megakadályozza a rákot okozó sejtek elszaporodását. Fontos szerepet tölt be oxigén-szállítóként a légzési láncban is. Kutatások és klinikai megfigyelések során megállapították, hogy betegség esetén a Coenzyme szintje csökken a szervezetben, ebből következően a szükséges szint fenntartása esetén betegség megelőző szerepe lehet. Legnagyobb hiányát szívbetegség esetén mutatták ki. A hiány megszüntetése után a betegségből történő felépülési folyamat jelentősen lerövidíthető. Kedvező hatását mutatták ki a szívritmus-zavarok kezelésében, a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésében.

Japánban elsősorban szívbetegségek és magas vérnyomás betegség kezelésében folyamodnak a Q10 koenzimhez, de felhasználják az immunrendszer erősítésére is. Kutatások feltárták, hogy a Q10 koenzinmek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is. Ugyancsak alkalmazzák az agyműködés rendellenességeinek kezelésében, ha ezek az anomáliák skizofréniával és Alzheimer-kórral függnek össze. Jó eredményeket értek el az öregedés folyamatának lassításában is, továbbá elhízás, candídiasis, sclerosis multiplex, foggyökérbetegségek, fogínysorvadás és cukorbetegség kezelésében. Döntő szerepet játszik a Q10 az immunrendszer hatékony működésében és az öregedési folyamatok gátlásában. Mellékhatása nem ismert.
Mivel a Q-10 koenzimet nem régóta tanulmányozzák, használata előtt tanácsos az orvos véleményét kérni, különösen a terhes, vagy szoptató nők esetében.
Forrás : Link
Táplálék formájában legnagyobb mennyiségben az állati belsőségekben (szív, máj), a vörös húsú halakban, valamint növényi olajokban (szója, olíva) fordul elő.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Propolisz
  2020-01-30 22:00:40, csütörtök
 
 
Görög eredetű szó, azt jelenti, város előtt. Ez arra utal, hogy a méhek, hogy megóvják ,,városukat", azaz a méhkast, ezzel a speciális anyaggal vonják be a kaptárak falát, a lépeket és bélelik ki a méhsejteket. Ezzel az egyik legtisztább, legsterilebb környezetet hozzák létre a természetben.

Az ókorban a római katonák sebgyógyításra és fertőtlenítésére használták, a középkorban a csecsemők köldökét kenték vele és a játékok fertőtlenítésére használták, a XX. században a gyógyszeripar és a gyógyszertudomány fellendülésének következtében a propolisz elfelejtődött, de az utóbbi években ismét az érdeklődés középpontjába került.

A propoliszt magyarul méhszuroknak is hívjuk. Színe sárgás, vörösesbarna. Ezt a gyantás anyagot a méhek a növényeken lévő mézgából, a fák rügyeinek váladékából, a fiatal ágakról és levélnyeleiből gyűjtik és ezt átalakítván használják a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére.

A propolisz felét a gyanta szolgáltatja, 30%-ban viaszból, 10%-ból illóolajokból, 5%-ban virágpjorból áll. A maradék 5% aminósavakat, B1, B2, C, és E vitaminokat, ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Va, Co, S, Zn, Al, P, Si, N), kalkonokat, terpéneket, enzimeket tartalmaznak.
Legfontosabb összetevői a flavonoidok, melyek 41 féle gyógyhatással bírnak.

Főleg a flavonoidoknak köszönhető kedvező hatása.

A propolisz vírus-, baktérium-, és gombaölő. Görcsoldó és fájdalomcsillapító. Gyulladásgátló, vizelethajtó, immunrendszert erősítő, antioxidáns hatású. Regeneráló és tisztító hatással is bír.
Aki allergiás a propoliszra, annak használata nem javasolt!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A lecitin gyógyhatásai
  2020-01-30 21:30:07, csütörtök
 
  A lecitin jelentőségét kutató amerikai tudósok fedezték fel, hogy a lecitin csökkenti az ereket megbetegítő homocisztein mennyiségét. Ezen túlmenően vizsgálataikban addig jutottak, hogy a lecitin lejjebb viszi a magas vérnyomást, gátolja az epekő kifejlődését. Szerintük jó okkal feltételezhető, hogy a lecitin erősíti az idegrendszert, javítja a koncentráló képességet, azaz mintegy meghosszabbítja a test és a szellem fiatalságát.

- Segíti a sejthártya felépülését, a zsírnak és a zsíroldékony anyagoknak a sejtfalon keresztül történő vándorlását
- Szerepe van a szaporodásban, a magzati, valamint az újszülöttkori fejlődés elősegítésében.
- Nőkre gyakorolt jótékony hatása: sok tanulmányt végeztek annak bizonyítására, hogy a lecitin fontos szerepet tölt be a nők reproduktív egészségében. Egyes kutatások arra jutottak, hogy a terhesség alatt szedett lecitin támogatja a magzat egészséges fejlődését, ugyanis a szervezet kolinná bontja le azt. Fontos tudni továbbá, hogy a lecitin segít megőrizni a mellek egészségét, különösen a mellben található mirigyek és sejtek állagát.
- Férfiakra gyakorolt jótékony hatása: a férfiak ondója eleve rengeteg lecitint tartalmaz. Ha diétánkat szója-lecitinnel egészítjük ki, azzal serkenthetjük a prosztata váladéktermelését, ami pedig az ondó mennyiségi növekedéséhez vezet.
- Elengedhetetlenül fontos a máj, az epehólyag és a szív egészséges működésének fenntartásában.
- A lecitin a májra is jótékony hatást gyakorol. Kísérletek bizonyítják, hogy alkalmas a májgyulladás okozta májkárosodás gyógyítására is.
- Ez az idegrendszer felépítésében résztvevő anyag az Alzheimer-kórban szenvedők emlékezőképességének fejlesztésében, a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, a kitartást igénylő sportokat űzők teherbíró képességének növelésében, valamint bizonyos pszichiátriai gyógyszerek szedésével együtt járó arcizomrángás kezelésében is szerepet játszhat.

Az ételek elkészítésénél is gyakran használják, főként pékáruknál, csokoládéknál, a margarinnál, és a majonéznél is. Ennek oka, hogy kiváló nedvesítő, tartósító, és emulgeáló.
A lecitint használják az orvostudományban is, továbbá műanyagok, gyógyszerek, növényvédőszerek, kozmetikai termékek, szappanok, és festékek előállításánál is.

Miben található?
A táplálékaink közül természetes lecitinforrások a növényi olajok (például a szója, repce, len és napraforgó), a hüvelyesek (lencse és borsó), a kukorica és búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az állati eredetűek közül pedig például a máj, a tojássárgája, a tej. A szója különösen gazdag lecitinben, nem véletlen, hogy az étrend-kiegészítőként kapható lecitinkészítmények legfontosabb alapanyaga a szója. A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélye sem áll fenn. A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható lecitin (foszfatidilkolin) javasolt adagja 3-7 gramm naponta.

Egyes felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal adható, mivel a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenés, zsírszéklet jelentkezhet.
A lecitin túladagolása izzadást, rosszullétet, hányást, haspuffadást és hasmenést okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 205 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1223
  • e Hét: 6464
  • e Hónap: 26326
  • e Év: 202201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.