Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Karácsony 2. vasárnapja 01.05
  2020-01-04 21:40:37, szombat
 
  OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Isten bölcsessége a választott nép között lakott.
A bölcsesség a maga dicséretét zengi, tiszteletben áll Istennél, népe közepette dicséri önmagát. Megszólal a Magasságbeli gyülekezetében, és Isten népének serege előtt eldicsekszik. Így beszél hozzájuk: ,,A mindenség Teremtője parancsot adott nekem, s aki teremtett, kijelölte sátramnak helyét. Így szólt: »A sátradat Jákobban üsd fel, örökrészed Izraelben legyen, és választottaim között verj gyökeret.« Ősidőktől fogva, a kezdet kezdetén teremtett, és nem pusztulok el soha, mindörökre. Szolgáltam előtte szent sátrában, majd pedig Sionban kaptam lakóhelyet. Letelepedtem a szeretett városban, s Jeruzsálemben van uralmam székhelye. Dicsőséges nép közt vertem így gyökeret, az Úrnak részében, az ő örökrészén, s a szentek gyülekezetében megtelepedtem."
Ez az Isten igéje.Sir 24,1-4.12-16

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Isten arra rendelt minket, hogy fogadott fiakká legyünk.
Testvéreim!
Áldott legyen az Isten, Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki Lelkének minden áldásával megáldott minket a mennyekben lévő Krisztus által. Őbenne választott ki a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk színe előtt. Szeretetből eleve arra rendelt minket, hogy akaratának tetszése szerint, Jézus Krisztus által fogadott fiakká legyünk, és magasztaljuk fölséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket.
Amióta értesültem az Úr Jézusba vetett hitetekről, és az összes szent iránt tanúsított szeretetetekről, szüntelenül hálát adok értetek, és imádságomban újra meg újra megemlékezem rólatok. Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőséges Atya adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt. Gyújtson lelketekben világosságot, hogy megértsétek, milyen reménységre hívott meg titeket, és milyen gazdag az a fölséges örökség, amelyet ő a szenteknek készített.
Ez az Isten igéje.Ef 1,3-6.15-18

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Az Ige testté lett, és közöttünk lakott.
Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be.
*(Föllépett egy ember, akit Isten küldött: János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, ő csak azért jött, hogy tanúságot tegyen a világosságról.)*
Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.
És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal.
*(János tanúságot tett róla, amikor ezt hirdette: ,,Ő az, akiről mondtam, hogy utánam jön, de megelőz engem, mert előbb volt, mint én." Hiszen mi mindannyian az ő teljességéből nyertünk kegyelemből kegyelmet. A törvényt ugyanis Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által valósult meg.
Istent soha senki nem látta, Isten Egyszülöttje, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki.)*
Ezek az evangélium igéi. Vagy rövidebb forma a *-ok közötti rész kihagyásával Jn 1,1-5.9-14Jn 1,1-18
.........



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te Istennél voltál, majd közöttünk éltél. Te az Atyától jöttél a világba, őt dicsőítetted meg életeddel és mindenkor az ő akaratát teljesítetted. Vállaltad, hogy emberré legyél, emberként élj és vállaltad az emberi halált is. Segíts minket, hogy észrevegyük közelségedet, jelenlétedet, szeretetedet! Segíts minket, hogy megtaláljunk téged, s vezess minket az Atyához! Maradj örökké köztünk, hogy szereteted állandóan bennünk legyen

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
Az isteni titkok világa
Az evangéliumokat rendszeresen olvasó ember megszokhatta már János evangélista sajátos észjárását. Látásmódja, ahogyan a Jézus-eseményre emlékezik, azt vizsgálja és leírja, eltér a másik három evangélista, Máté, Márk és Lukács módszerétől. János megpróbál mindig az események mögé tekinteni, a titkok mögé pillantani. És itt a próbálkozás a lényeges. Nem fedi fel teljesen a titkokat, hiszen Isten titkairól van itt szó, amelyeket ember csak annyira érthet meg, amennyire azt az isteni kinyilatkoztatás engedi számára. János evangélista tiszteletben tartja az isteni titkok világát, de nem adja fel a kutatást és művének olvasóit is a szüntelen keresésre ösztönzi.
Jól érződik ez a látásmód evangéliumának elején, az Ige-himnuszban, amely Jézus születéséről szól. Igaz, nála szó sincs Betlehemről, istállóról, jászolról és angyalokról, sem a pásztorokat, sem a napkeleti bölcseket nem említi írásában, de mindennek ellenére ez a rész Jézus Krisztus születéséről szól. Annak a személynek időbeli születéséről, aki öröktől fogva létezik. ,,Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Minden őáltala lett." - olvassuk az első sorokat. Rögtön eszünkbe jutnak a Biblia első könyvének, a Teremtés könyvének első szavai: ,,Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten Lelke lebegett a vizek fölött" (Ter 1,1-2). János aztán a világosság és a sötétség titkát próbálja megfejteni: ,,Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert." A Teremtés könyve is hasonló gondolatokkal folytatódik: ,,Isten szólt: Legyen világosság!, és világosság lett. Isten látta, hogy a világosság jó. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől" (Ter 1,3-4).
Bizonyossággal állíthatjuk, hogy az a Jézus, aki a történelmi idő egy bizonyos pontján megszületett, belépett az emberek számára élettérként szolgáló teremtett világba, jelen volt a világ kezdetekor, a teremtéskor is. Az ég és a föld, Isten teremtetlen és teremtett világa, láthatatlan és látható világa az idő egy pontján összeér. Isten végtelen hatalma egy gyermek gyengeségében láthatóvá válik. Isten végtelen szeretete emberközelségbe kerül. Az ember csodálata immár nem csak a teremtett világnak és a Teremtőnek szól, hanem az Isten Fiának is, aki emberré lett, s aki születésével újjáteremti a világot és elhozza minden ember számára az újjászületés lehetőségét.
Mindaz, amit Istenről, az ő személyéről, tulajdonságairól és cselekedeteiről hiszünk, az Jézusban vált láthatóvá, megtapasztalhatóvá számunkra. Kortársai, egykori tanítványai és apostolai a szemébe nézhettek, hallhatták szavát és akár megfoghatták a kezét. És mindez a másik oldalról is igaz. Az evangéliumi beszámolókból ismert számunkra, hogy mennyire megragadó volt, amikor Jézus valakinek a szemébe nézett, megszólított és meghívott valakit vagy kezével megérintett valakit, például egy-egy beteget. Az isteni és az emberi világ találkozásai ezek a pillanatok. Aki a világmindenség Urát keresi, annak Jézust kell keresnie! Aki Isten szeretetére vágyakozik, annak Jézust kell megtalálnia! Aki meg akar szabadulni bűneitől, annak Jézushoz, a Megváltóhoz kell járulnia! Aki az örök életre akar jutni, annak Jézusra kell bíznia életét!.
Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Esti ima 01.04
  2020-01-04 21:22:05, szombat
 
  Köszönöm Istenem a mai estén Neked
Hogy átölelt áldásod, fényed és kegyelmed
Ma is megmutattad segítő kezedet
Meghajtom előtted őszintén fejemet

Oltalmazó karod útmutatást adott
Szerető szívemben hallom igaz hangod
Hálatelt szívemmel kérlek Jézus Uram
Szűzanya, Tanítók, Mennybéli Atya

Segíts emlékeznem szent igaz valómra
Hogy tisztán ráláthassak mai dolgaimra
Számadást vethessek a szeretet fényében
És megbocsátást tegyek lelkem erejében

Ha hibáztam Uram, segíts, hogy meglássam
Szívbéli jósággal mindazt kijavítsam
Adj erőt mindehhez az álom mezejében
Mikor fent járok Nálad csillagfénnyel

Angyalaid kik álmomban kísérnek és óvnak
Küld el hozzám őket, míg eljön a holnap
S ha szemem becsukódik megnyugodva Benned
Éjjel míg pihenek Te ringatsz el engem

ÁMEN
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Ave Maria Instrumental
  2020-01-04 21:15:26, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Verdi - Nabucco - Rabszolgák kórusa - Magyarul
  2020-01-04 21:12:11, szombat
 
  Videó Link

Mint a fecske, repülj messze földre,
Színarany szárnyú gondolat repülj el!
Rég nem látott hazámba kerülj el,
Vár a hőn szeretett szép otthoni táj.

Üdvözöld várunk száz ősi tornyát,
Nézz az áldott, az egykor oly virágzó völgybe...
Tudd meg bús földünk szánalmas sorsát,
Ó az emlék, hogy kínoz, hogy fáj!

Bölcsek lantja a fűzfának ágán
Ó miért lett oly néma a húrja?
Zengjen áradjon dallama újra
Mondja el, hogy mily szép volt a múlt.

Keljen életre mindenki száján,
Szálljon bátran a feltámadt ének.
Adjon hangot e sors űzött népnek,
Mely a bús szívbe új lángot gyújt.*
Fényes új lángot gyújt! "
 
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Szűz Mária, Isten Anyja - Kaposvár 2020.01.01
  2020-01-04 21:10:23, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Hálaadó szentmise.Tihanyi Bencés Apátság.
  2020-01-04 21:06:52, szombat
 
  Plébánosi tájékoztató: Barkó Ágoston OSB. tihanyi plébánia vezetője.
Prédikál: Mihályi Jeromos OSB. perjel
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Elhunyt Gesztesi Károly 56 éves korában
  2020-01-04 21:03:51, szombat
 
  Meghalt Gesztesi Károly szombaton. A halálának oka a Blikk szerint infarktus, amely autóvezetés közben érte.
........


56 éves korában január 4-én meghalt Gesztesi Károly. A színész a budapesti Ferdinánd hídnál vezette autóját, amikor vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott. A színész félreállt a kocsijával, de hiába érkezett gyorsan az orvosi segítség és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, már nem tudták megmenteni az életét.
Gesztesi Károly, az egyik legismertebb magyar szinkronszínész, Tóth Károly néven 1963-ban született Budapesten. Szülei válása után édesanyja férjhez ment Gesztesi Jánoshoz, akinek a nevét később hivatalosan is felvette.
A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1988-tól 1990-ig a Thália Színház társulatának tagja volt, ezt követően szerepelt a Miskolci Nemzeti Színházban, a József Attila Színházban, majd a Vígszínház társulatának tagja lett. 1998 óta szabadfoglalkozásúként dolgozott. Színházi szerepei mellett olyan filmekben játszott, mint például a Magyar vándor, a Szabadság, szerelem, a Kútfejek, a Valami Amerika 1. és 2. vagy a Csak szex és más semmi.
(Via MTI)
- A budapesti Ferdinánd hídnál vezette autóját, amikor vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség, és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel.
"Amit kellett, elengedtem, elfelejtettem, és nem nézek vissza, de mindenre emlékszem. Tudom, hogy nem véletlenül és nem hiába voltam olyan mélyen. De most jó minden, ez köszönhető az istenhitemnek."
A színésszel a napokban készített interjút a Bors, ez a baleset napján jelent meg. Gesztesi a beszélgetés során hosszan mesélt arról, milyen mozgalmasan telt a tavalyi éve, és hogy még rengeteg terve van: új erőre kapott, több mint 200 előadásban szerepelt, a Páratlan Páros és A Miniszter félrelép is nagy sikerrel futott. "Számomra a színészet olyan, mint egy jó edzőtábor. Kifulladásig kell csinálni, bennem pedig még jó pár maraton van" - mondta.
szinkronizálta többek között Sylvester Stallonét, Vin Dieselt, és a Shrek-filmekben Mike Myers magyar hangja volt.
Forrás Index_kultúra

- Így búcsúznak Gesztesi Károlytól a kollégái Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Manci néni! prédikál
  2020-01-04 17:46:37, szombat
 
  Forrás Facebook Római katolikus csoport
2016. aug. 31.videó Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Újévi köszöntő Kulka Jánostól
  2020-01-04 17:38:47, szombat
 
  RTL TV videó Link

...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Elhunyt Seregély István érsekre emlékezés - Eger
  2020-01-04 16:30:35, szombat
 
  Videó Link

Magyar kurír oldalon:
Szentmisében emlékeztek meg az egy éve elhunyt Seregély István érsekről Egerben
...... ........


A 2018. december 31-én elhunyt korábbi egri főpásztorra, Seregély István érsekre emlékeztek az egri bazilikában bemutatott év végi hálaadó szentmisében szilveszter napján.
Az év utolsó napján Ternyák Csaba érsek szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten az, aki az embert az időbe helyezte. Isten feltárja magát az időben, lehetőséget adva az ember számára, hogy minél mélyebben megismerhesse Őt.
A főpásztor hangsúlyozta, az Egyház a mai napon lelkiismeret-vizsgálatra hív. Hálát adunk minden jóért, amit kaptunk, és visszagondolunk hiányosságainkra, bűneinkre. A köszönet alázatra tanít, a bocsánatkérés pedig megtisztít, és erőt ad az újrakezdésre.
Ternyák Csaba beszéde végén megemlékezett a 2018. december 31-én elhunyt korábbi egri főpásztorról, Seregély Istvánról is. Méltatta elődje kötelességtudatát, szolgálatát; mint mondta: cselekedetei felejthetetlenné teszik őt.
A szentmise végén a feltámadás dicsőségét hirdető húsvéti gyertya fényénél imádkoztak a hívek Seregély István lelki üdvösségéért.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye
Magyar Kurír
*
- Elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsek.
Az Egri Főegyházmegye a papság és a rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek életének 88., papságának 64. évében, december 31-én a nyíregyházi Főegyház megyei Papi Szociális Otthonban szentségekkel megerősítve elhunyt.
...... .....


Seregély István 1931. március 13-án, Szombathelyen született. A középiskolát a miskolci Fráter György Gimnáziumban végezte. Teológiai tanulmányait Szombathelyen kezdte, majd Budapesten fejezte be.
1955. június 19-én Szombathelyen szentelték pappá. 1974-ig káplánként szolgált Gyöngyösfalun, majd Nyőgéren, Bagodvitenyéden, Zalaegerszegen, Szombathelyen. 1987-ig plébános volt Kőszegszerdahelyen és Kőszegen. II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki egri érsekké, július 25-én szentelték püspökké az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékes egyházban. 1990-től 2005-ig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, 1993-tól 2001-ig az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) alelnöke volt. 2007. június 9-től nyugalmazott érsek.
Jelmondata: ,,Christus est via veritas et vita"; ,,Krisztus az út, az igazság és az élet".
Temetése 2019. január 8-án, kedden volt az egri főszékes egyházban. Lelki üdvéért koporsója előtt 10 órakor elimádkozták a dicsőséges rózsafüzért, majd 10.30-kor szentmisét mutattaak be. Ezt követően helyezték el földi maradványait a főpásztorok temetkezési helyén, a bazilika altemplomában.
A főegyházmegye kéri a gyászolókat, hogy imádsággal emlékezzenek meg az elhunytról, koszorúk és virágok helyett pedig adományaikkal támogassák a számára is oly fontos papnevelés ügyét.
Seregély István nyugalmazott egri érsekkel pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján készítettünk interjút, amit ITT olvashatnak. Link
Szent II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki egri érsekké, július 25-én szentelték püspökké az egri bazilikában. 1990-től 2005-ig a Magyar Katolikus Püspöki Kar (Konferencia) elnöke, ezzel együtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja, 1993-tól 2001-ig pedig a CCEE alelnöki tisztét is betöltötte. 2007. június 9-től nyugállományba vonult, de továbbra is aktívan tevékenykedik, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében és az Egri Főegyház megyében is teljesít szolgálatot.

*
- Seregély István: Csak egész életet lehet papságra szánni GYÉMÁNT miséjén Link

*
- Utolsó útjára kísérték Seregély István érseket Egerben. 2019. január 8.
...... ............


Erdő Péter bíboros, prímás, érsek beszédét teljes terjedelmében közöljük.
Link
...... ...........



...... ..........


*
- Ferenc pápa üzenetét Michael August Blume apostoli nuncius tolmácsolta angol nyelven, majd magyar nyelven Depaula Flavio, az Apostoli Nunciatúra titkára olvasta fel. A Szentatya levelét Pietro Parolin bíboros államtitkár írta alá.
Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Ternyák Csaba Egri érsek részére
A Szentatyát szomorúsággal töltötte el Dr. Seregély István nyugalmazott érsek halálhíre, és szívbéli együttérzését fejezi ki Neked és a Főegyházmegye egész papságának, a szerzeteseknek és a híveknek. Amikor az elhunyt érseket Krisztus, a Jó Pásztor szeretetébe és irgalmába ajánlja, csatlakozik hálaadó imáidhoz a sok kegyelemért, amelyek az Egri Főegyházmegye szolgálatában eltöltött éveit kísérték. Mindazok számára, akik a Feltámadás biztos reménységében gyászolják Seregély érseket, Őszentsége az Úrban való vigasztalás és béke zálogaként szívből adja apostoli áldását!
Vatikán, 2019. január 4. Pietro Parolin bíboros államtitkár
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 4617
  • e Hónap: 25300
  • e Év: 228213
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.