Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Esernyős
  2020-02-10 15:50:30, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 1.  
Mindig szebb
  2020-02-10 14:58:19, hétfő
 
  Ma már tudom, az álom mindig szebb,
mint a valóság és az elképzelt boldogság
mindig teljesebb, mint a keserves
nyikorgással létrehozott "realitás", mert
abba mindig belejön valami zavaró.

(Müller Péter)





 
 
0 komment , kategória:  Álmok  
Körömpörkölt
  2020-02-10 10:10:18, hétfő
 
 



Ez egy hatalmas kedvenc, bár az is igaz, hogy igazándiból csak télen
rajongunk érte.
A körömpörkölt is azon fogások közé tartozik, amit sokan akár naponta
megennének, de vannak bőven olyanok is, akik még hallani sem
szeretnek róla.
Így a hideg beálltával azért jó néha előkapni...

Hozzávalók:

2 kg köröm
1 hátsó sertés csülök
3 evőkanál zsír
30-40 dkg vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
2 db zöldpaprika - ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
3-4 evőkanál édes nemes paprika
só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)

A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le
tudjuk perzselni.
Feldaraboljuk őket.
A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen
csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz
csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél is a későbbi ízletes
tunkolás végett.
Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.
Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát.
Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök - csülökcsonttal
egyetemben.
Tovább pirítjuk.
Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával,
ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a
paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk.
Megkavarjuk velük ismét.
Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük,
szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük
főzni.
Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig
mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s
összerottyantjuk.
Van, aki belefőzi a köretnek szánt - hasábra vágott krumplit - mi külön
főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.
De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a pörkölt levében fő - utolsó fél óra
és hasábozva - akkor a burgonya íze mennyei lesz.




 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 369 db bejegyzés
e év: 3092 db bejegyzés
Összes: 34469 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 379
  • e Hét: 1178
  • e Hónap: 12118
  • e Év: 120762
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.