Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Koronavírus - hasznos információk
  2020-02-15 00:03:06, szombat
 
  HASZNOS INFORMÁCIÓS LEVELET KAPTAM a Lavylites Team a feladója. Érdemes elolvasni :

Mi is ez az új koronavírus, és hogyan védekezhetünk a fertőzéstől?

A vírus neve COVID-19, amelyet súlyos felsőlégúti megbetegedések kiváltó okaként azonosítottak Kínában. A légúti betegségeket okozó vírusok olyan csoportjába tartozik, melynek ismert tagjai a hétköznapi influenza, Súlyos Akut Légzési Szindróma (SARS) és a Közel ? Keleti Légzési Szindróma (MERS).

A vírus annyira új, hogy nagyon kevés ismeret áll rendelkezésünkre. Több nemzetközi kutatócsoport is megkezdte a járványt okozó új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését, amely akár évekig is eltarthat.

A COVID-19 fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A mellkasról készült röntgenfelvételek szerint mindkét tüdő érintett lehet.

A koronavírus főképpen emberről emberre terjed, a fertőzés történhet köhögés ill. tüsszentésen keresztüli légcseppek közvetítésével ill. a vuhani egyetem kórháza és a vuhani virológiai intézet szakértői szerint a fertőzöttek széklete is fertőz. A legújabb ismeretek szerint az új koronavírus már azelőtt fertőző, még mielőtt a tünetek megmutatkoznának a betegen, a lappangási idő 10-14 nap között van, egyes esetekben még hosszabb. Ez azt jelenti, hogy a vártnál is könnyebben és gyorsabban terjedhet, hiszen a vírust hordozó ember nincs tudatában annak, hogy fertőz.

Emiatt a prevenciós lépések betartása rendkívül fontos. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2020. január 27-én kiadott közleményében jelezte, hogy a további globális terjedés valószínű. Ugyanakkor ha az Európai Unióban észlelt behozott esetekre időben és szigorúan alkalmazzák az IPC (infection prevention and control) intézkedéseket, alacsonynak tartják a közösségi környezetben történő tartós terjedés valószínűségét.

- Legyengült immunrendszerrel rendelkezők esetében (például újszülötteknél, más betegségekben szenvedőknél, időseknél) a vírus az átlagosnál súlyosabban megtámadhatja az alsó légutakat és a megbetegedés a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig terjedhet, amely a súlyos akut légzőszervi szindrómához hasonlóan halállal is végződhet a jelentések szerint.

Az általános szabályok szerint több figyelmet érdemes fordítani az alapvető személyi higiéniára, csökkenteni kell a fertőzés kockázatát, a súlyosabb járvány esetleges következményeire pedig készülni szükséges.

Mossunk gyakran és alaposan kezet! Figyeljünk arra, hogy ne csak a szokásos esetekben: hazaérkezés, étkezés előtt, wc használat stb. után tegyük! Jó megszokni a wc használat előtti, közösségi terek látogatása előtti/utáni és az időbeli rendszerességhez, nem pedig akcióhoz kötött kéztisztítást. Figyelem: nincs mindenhol vízcsap, a metrón, villamoson, de a megállókban sem jellemző. Jó, ha hordunk magunknál valamilyen permetezhető folyadékot: mi a Lavyl Auricumra szavaztunk. Rendszeresen szórjuk a folyadékot a kezünkre, dörzsöljük össze, papírzsepkendővel töröljük át, a zsebkendőt feltétlenül dobjuk ki! A sokszori kézmosás szárítja a bőrt, ne feledkezzünk meg a rendszeresen tisztított felület visszatáplálásos gondozásáról.
- Kerüljük a szemünk, orrunk és szánk érintését, ha a kezünk nem tiszta!
-Maradéktalanul be kell tartani a tüsszentés szokásos etikettjét ? eldobható zsebkendőbe tüsszentsünk vagy köhögjünk, használat után pedig zárt tárolóedénybe dobjuk el.
- Használjunk speciális, többrétegű légszűrős arcmaszkot! Ha nem férünk hozzá, sűrű szövésű kendő is megteszi, amit minden használat után ki kell mosni.
- Ne látogassuk közösségi helyeket, alkalmakat!
- Kerüljük beteg személyek közvetlen környezetét!
- Alaposan tisztítsuk a felületeket, ahol a mindennapi étkezések történnek!
- Maradjunk otthon, ha a betegségnek a legkisebb kockázata is megjelenik, gondoljunk felelősen embertársainkra!
- Ha láz, köhögés vagy nehéz légzés ütné fel a fejét, mindenképpen menjünk orvoshoz! Ha utaztunk a megbetegedés előtt, feltétlenül tudassuk az orvossal is!
- Kerüljük a nyers ételeket vagy az állati szervek fogyasztását!
- Kerüljük a piacokat, ahol élő állatok vannak! Kerüljük az állati ürüléket, ellenőrizzük a cipőink tisztaságát az otthonunkba belépés során!
- Kerüljük az olyan országokat, ahol a vírus terjedéséről számolnak be! Halasszuk el utazásainkat, használjuk az internet adta lehetőségeket!
- Legyünk figyelemmel a környezetünkre. Ha idősekről, magukat ellátni képtelenekről tudunk, gyakran ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e velük.
- Figyeljük a hiteles hírcsatornákat, rendszeresen konzultáljunk szakemberekkel.
- Célszerű otthon pár heti tartalékot felhalmozni ivóvízből, tartós élelmiszerből.


Baráti üdvözlettel -
Lavylites Team
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4031
  • e Hét: 12813
  • e Hónap: 44299
  • e Év: 249000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.