Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szilágyi Áron aranyérmes a varsói világkupán
  2020-02-22 21:35:14, szombat
 
  Szilágyi Áron nyerte meg szombaton a férfi kardozók varsói világkupa-versenyét.
...... ..........


A kétszeres olimpiai bajnok a főtáblán 15-8-ra verte a kanadai Shaul Gordont, 15-10-re a japán Tokunan Kentát, majd egy jóval erősebb ellenfélen, a csapatban olimpiai, illetve az elmúlt három évben sorozatban világbajnok dél-koreai Gu Bon Gilen is túljutott 15-13-mal.
A negyeddöntőben a kétszeres egyéni Európa-bajnok, csapatban vb-aranyéremmel is rendelkező német Max Hartunggal csapott össze, akit 15-11-re győzött le. A fináléért Luca Curatolival találkozott, de ellenfele sérülés miatt visszalépett, az aranyérmet pedig a világranglistán negyedik amerikai Eli Dershwitz 15-9-es legyőzésével harcolta ki - a viadal honlapja szerint.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Elhelyezték Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét
  2020-02-22 21:30:07, szombat
 
  A II. János Pál-kápolna immár Boldog Jerzy Popiełuszko csontereklyéjét őrzi. A lengyel vértanú pap egyik népszerű mondatát Bognár Szilvia alpolgármester idézte az ünnepségen: ,,Csak az képes legyőzni a rosszat, akiben magában is túlárad a jó."

Elhelyezték Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét a Pécs-kertvárosi II. János Pál-kápolnában
A pécs-kertvárosi II. János Pál-kápolnában február 20-án adták át ünnepélyes keretek között Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét, melyet a pécsi plébánia varsói testvérplébániája adományozott. Az átadásra kétnyelvű szentmise keretében került sor, melynek főcelebránsa Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök volt.
A szentmisén koncelebrált Kövesi Ferenc pécs-kertvárosi plébános, valamint Paweł Sobstyl lengyel plébános, aki magyar nyelven is szólt a közösséghez. Az ünnepségen jelen volt a lengyel testvérplébánia delegációja.
Paweł Sobstyl homíliájában megemlékezett a két plébánia közötti szoros együttműködésről, és rámutatott, az ereklye átadása mindkét közösség számára nagy jelentőséggel bír. Idézte II. János Pál pápa szavait: ,,Ne féljetek!".

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Vállalta Krisztusért a keresztet
  2020-02-22 21:15:13, szombat
 
  Imre Margit Ágota Bazilita nővér kapta idén a Hit pajzsa díjat
Idén tizenkilencedik alkalommal adták át a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei - Hit pajzsa díjat február 22-én, Budapesten a Párbeszéd Háza dísztermében. Az idei kitüntetett Imre Margit Ágota OSBM görög katolikus szerzetesnővér.
...... ........



...... .......


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Idézetek Pio Atya emlék oldalról folytatása
  2020-02-22 17:43:29, szombat
 
  - Pio atya szentül hitte, hogy az ember elküldheti őrangyalát másokhoz, s az segíthet rajtuk,vagy közbeléphet érdekükben. Biztatta is nagyszámú barátját, hogy küldjék el hozzá az őrangyalukat,ha ők maguk nem tudnak eljönni.
- Az angyal üzenetet hozhat nekem- mondogatta- és én mindent megteszek ami telik tőlem.
- Egyszer Cecil,Pio atya egyik angol barátja autókaramból folytán megsérült.
Egy barátja rögtön a postára ment,hogy táviratban kérje az atyát,hogy imádkozzon a balesetet szenvedettért. És lám,mikor a távirat szövegét odaadta a tisztviselőnek,az átnyújtott neki egy táviratot,amelyben Pio atya közölte,hogy már imádkozott Cecilért.
Később miután Cecil felépült,mindketten elmentek Pio atyához.
- Dehát honnan tudott a balesetről?- kérdezték.
- Az ön távirata előbb jött meg,mint ahogy a miénk elment.
-Gondolják, hogy az angyalok olyan lassúak,mint a repülőgépek?- felelte az atya mosolyogva.
......



- "Jézus Szíve nem engedi, hogy imádkozásod az ürességbe essen, ha tele van hittel és bizalommal." Pio atya

- A párizsi kabaré-zenésztől az iraki misszionárius papig...köszönet Pio atyának.
Bővebben Link

- Pio atya breviáriuma
Elmélkedéstől lesznek a cselekedetek értékesekké
Krisztus követéséhez szükség van a mindennapi elmélkedésre, arra, hogy újra meg újra végiggondoljuk Krisztus életét. Az elmélkedéstől lesznek a cselekedetek értékesekké, és ebből születik meg Krisztus követésének vágya és a bátorítás arra, hogy kövessük Őt.
(..)
Nem mindig sikerül jól végezned az elmélkedést; ez azért van, mert nagy szorongás él benned, aggodalom, hogy meg tudsz-e változni az elmélkedés során, hogy találj valamit, ami majd kielégíti és megvigasztalja lelkedet. Ennyi épp elég ahhoz, hogy sohase találd meg azt, amit keresel. Gondolatodat nem helyezed az igazságba, amelyről elmélkedsz. Gyermekem, tudd meg, hogy amikor valaki nagy sietve és mohón kutat egy elveszett dolog után, kezével érintheti, szemével százszor is láthatja, mégsem veszi észre soha. Ebből a hasztalan és hiábavaló aggodalomból nem származhat más, mint hatalmas lelki fáradság és szellemi tehetetlenség, amely nem képes megnyugodni az előtte levőben: a lélek hideggé válik, eltompul, fogyni kezd belőle a szeretet. Más gyógyírt nem ismerek erre, mint hogy abba kell hagyni az aggodalmaskodást, mert ez az egyik legnagyobb akadály, amely az igazi erény és a hűséges odaadás útjában áll: úgy tesz, mintha jó munkára serkentene, de ehelyett megkeményít, sietségbe ránt, hogy haladatunkban elgáncsoljon.

- " Az emberi természet is akarja a részét. Még Mária, Jézus anyja, aki tudta, hogy a halála során az emberiség megváltott, sírt és szenvedett - és hogyan szenvedett!"
Az Isteni Vér, amely ellenállhatatlanul Jézus Szívéből szivárog , minden pórusán átfolyik, hogy megmossa a szegény, hálátlan földet. Enged meg, hogy összegyűjtsem, olyan drága vért, főleg ezek az első cseppek. A szívem csészéjében akarok tartani. Meg akarom tisztítani magam, drága vér! Vele akarom megtisztítani az összes lelket, a bűn által szennyezetteket. Pio atya
...... ........... ..........



- Sajnos az ellenség mindig velünk lesz, de ne felejtsük el, hogy a Szűz vigyáz ránk.
Tehát ajánljuk magát neki, gondolkozzunk rá és biztosak vagyunk abban, hogy a győzelem azoknak tartozik, akik bíznak ebben a nagy Anyában. Pio atya

- " Ne hagyd abba a jó dolgot, hiába és ostoba aggodalmak ellenére.
Mint az ostobák, akik gúnyolják Isten gyermekeinek munkáját, neves és folytasd a helyes utat. "
Pio atya

- Pio atya legcsekélyebb hanyagságot sem tűri el az Eucharisztiát megillető tiszteletben. Az "éppen csak" módon végzett térdhajlítások, az olyanféle gyors "látogatások, melyek tisztelik a szenteket és megfeledkeznek a Királyról", a tabernákulum előtti kevésbé korrekt magatartás: mindez az ő szemében súlyos sérelmet jelent a valláserkölcsre, de az "isteni foglyot" megillető szeretetre nézve is.

- "Ne feled, hogy egy anya megtanítja gyermekét járásra, támogatva őt, de később saját magának kell járnia, tehát a saját fejével kell gondolkodnia." Padre Pio

- "Szenvedek, de biztos vagyok benne, hogy a szenvedés és az áthatolhatatlan sötétség közepette, amelybe folyamatosan belemerül a lelkem, a remény nem gyengül." Pio atya

- "Ha a szegény világ látná a bűntelen lélek szépségét, akkor minden bűnös, minden hitetlen
abban a pillanatban megtérne. " Pio atya

- " Ó, Jézus, áldozatul ajánlom magamat, és arra kérlek, hogy ments meg mindenkit." Pio atya

- A természetfeletti világgal fennálló kiváltságos kapcsolatának felfedő tulajdonsága az a szoros kapcsolat, amelyet Pio atya egész életében fenntartott őrangyalával, akit "gyermekkori barátomnak" nevezet. Ő volt a legjobb bizalmasa és tanácsadója. Még akkor is, amikor még fiú volt, az egyik tanára úgy döntött, hogy kipróbálja ennek a csodálatos intimitásnak a valódiságát. E célból több levelet írt franciául és görögül, olyan nyelveken, amelyeket Pio Fr. akkoriban nem tudott. Miután megkapta a válaszokat, meglepetten felkiáltott: Honnan tudja a tartalmat, mivel nem is ismeri a görög ábécét? Az Őrangyalom mindent elmagyaráz nekem.
Egy ilyen barátnak köszönhetően, Jézus és Mária természetfeletti segítségével együtt a Szent képes volt megőrizni lelkét a számos fizikai és erkölcsi szenvedésben, amely soha nem hiányzott.

- Sokan, akik gyóntak Pio atyánál, úgy érezték, hogy látta, lelküket . Minden bűnbánót különleges módon kezelt. Néhányan, még ha nagy bűnük is volt, , de a lelkünkben radikális változást keresve, nyitott karokkal fogadtam őket, és szeretettel bánt velük. Másoknak, amikor kíváncsiságból léptek be a vallásos vonalba, vagy nem akartak megváltoztatni az életüket, Pio atya súlyos bánásmódban részesítette őket, és gyakran kérte , hogy térjenek vissza másnap. Az eseményt követő pap megkérdezte: "Nem félsz, hogy nem tér vissza?" - Nem - felelte Ő, mert tudta, hogy visszatér, és azért is, mert közbenjár érte.


Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Megtörni az erőszak logikáját
  2020-02-22 17:38:48, szombat
 
  Konkrét és bátor szeretetünk által hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a másik ember kizökkenjen az erőszak és a bűn logikájából, és megtérjen (vö. Mt 5,39-42). Ahogy Pál apostol is buzdít: ,,Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval." (Róm 12,21)
- Évközi 7. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 5,38-48)
Pannonhalmi bencés gimnáziumi éveim során nagy hatást tett rám a találkozás egy idős atyával, aki elmesélte, hogy egy magyar fogolytáborban egy alkalommal seprűnyéllel ütötte őt egy őr, azt kiáltva neki: ,,Szeretsz-e engem?". A pap így válaszolt: ,,Igen, szeretlek." Még kétszer megismétlődött ez, de azután már nem tudott lesújtani rá a katona, mert megdöbbentette őt a fogvatartott nem várt viselkedése. Kihullott a kezéből a seprűnyél, s attól a pillanattól kezdve kedvesebb lett hozzá, sőt, még vajas kenyeret is hozott neki. Vajon honnan merítette mindehhez az erőt ez az atya? Minden fájdalom ellenére hogyan tudta kimondani a gyűlöletre a szeretet válaszát?
Valószínűleg eszébe juthattak Jézus szavai: ,,Szeressétek ellenségeiteket!" (Mt 5,44) Az Úr ezzel nem azt kéri, hogy tagadjuk meg az érzéseinket, vagy hogy sorsunkba beletörődve engedjünk a gonoszságnak. Bíró László püspök megfogalmazásával élve: ,,Jézus nem természetelleneset, hanem természetfelettit kér tőlünk." Éppen ezért az Atyára irányítja a figyelmet, aki maga a Szeretet, illetve minden szeretet forrása (vö. Mt 5,45.48; 1Jn 4,16). Ő irgalmas, aki mindig kész arra, hogy megbocsásson (vö. Mt 18,23-35). Nem akarja, hogy akár egyetlen ember is elvesszen (vö. Mt 18,14). Ezért küldte el Fiát, Jézus Krisztust, hogy kereszthalála által minden embert felszabadítson a bűn hatalma alól (vö. Mt 20,28; Mt 21,33-44). Az Atya mindenkihez jó, mindenkiről gondoskodik, mert minden embert szeret, kivétel nélkül (vö. Mt 5,45; Mt 6,25-34). Tehát, ha a szeretet parancsát éljük, akkor elsősorban nem a saját erőnkre és érzéseinkre kell támaszkodnunk, hanem Istenre. A szeretet gesztusait gyakorolva egyre inkább hasonlóvá válunk az Atyához, és a cselekedeteinkben is Isten gyermekei leszünk. Jézus tehát arra hív bennünket, hogy függetlenül attól, mit tesz és mond nekünk az embertársunk, mi mindig döntsünk a szeretet válasza mellett, ami abban nyilvánulhat meg, hogy jót akarunk, jót kívánunk neki, illetve imádkozunk érte és jót teszünk vele (vö. Mt 5,44).
Ezáltal mélyül a kapcsolatunk Jézus Krisztussal, aki szintén eszerint cselekedett, mindenkinek megbocsátott, és imádkozott az őt keresztre feszítőkért is (vö. Lk 23,34). Hitelesebbé válik így az életünk, és tanúságtételünk által másokban is felébredhet a vágy, hogy ők is közelebb kerüljenek az irgalmas Istenhez. Végül pedig, ahogy az említett fogolytáborbeli epizód is mutatja, megtapasztalhatjuk, hogy az erőszakot nem lehet erőszakkal legyőzni, hanem csak a megbocsátás és a béke gesztusaival. Hiszen, aki rosszat cselekszik, az elfelejti az örömhírt, hogy Isten irgalmas Atya, ahogyan Ferenc pápa is gyakran hangsúlyozza. Vagyis konkrét és bátor szeretetünk által hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a másik ember kizökkenjen az erőszak és a bűn logikájából, és megtérjen (vö. Mt 5,39-42). Ahogy Pál apostol is buzdít: ,,Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval." (Róm 12,21)
Alázatos bizalommal kérjük tehát Jézus nevében az Atyát, hogy Szentlelkének segítségével eszerint tudjunk élni és cselekedni, s így eljussunk, és másoknak is segítsünk eljutni a seprűnyéltől a vajas kenyérig, vagyis annak felismeréséig, hogy az erőszakot csak békével tudjuk legyőzni.

Nyúl Viktor
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Papszentelés Esztergomban
  2020-02-22 16:27:43, szombat
 
  Videó Link Lejátszási idő 2 és fél óra  
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Bibliai jövendölések az iszlámról
  2020-02-22 16:23:09, szombat
 
  2020. febr. 21. Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Ünnepi ebéd az Eleven Gusto étteremben
  2020-02-22 16:18:30, szombat
 
  ...... ..........



...... ........... .....



...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Kovács Gergely érsek Gyulafehérvár
  2020-02-22 16:06:53, szombat
 
  Cikk és videó a katolikus ma oldalon Link
Videó lejátszási idő 3 óra

*
- Erdő Péter bíboros megindító köszöntő szavai Kovács Gergely gyulafehérvári érseknek
,,Nagy elődök nyomába lépsz, amikor az erdélyi főpásztori széket elfoglalod. A huszadik században Márton Áron püspök hősies helytállásának és nagylelkű szeretetének példája bevilágította nem csak egyházmegyéje, hanem egész katolikus közösségünk életét is. Szívből kívánom, hogy érseki szolgálatodat vezesse Márton Áron püspök példája."
...... .........


Kovács Gergelyt február 22-én püspökké szentelték és beiktatták gyulafehérvári érseki székébe. Az új főpásztort többek között Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is köszöntötte a gyulafehérvári székesegyházban tartott szentelési és beiktatási szertartás végén.
Erdő Péter bíboros beszédét teljes terjedelmében közöljük.
Excellenciás és Főtisztelendő Érsek Úr!
Kedves Püspöktestvérek!
Kedves Gergely!

Nagy szeretettel és örömmel köszöntelek új szolgálatod kezdetén. Az egyházi és a világi közösség örömmel és érdeklődéssel fogadja ilyenkor az új vezetőt. Azonban a hit szemével tekintve erre a küldetésre meglátjuk mögötte magát Krisztust, aki már életében elküldte tanítványait azokba a városokba és falvakba, ahova menni szándékozott, nagy missziós parancsában pedig felszólította az apostolokat, hogy vigyék el az örömhírt az egész világra, tanítsák meg parancsait és kereszteljék meg azokat, akik befogadják az evangéliumot. Több olyan újonnan szentelt püspökkel találkoztam, aki beszámolt arról az élményéről, hogy fizikailag is megérezte a Szentlélek hatását, amikor püspökké szentelték. Giuseppe Pittau jezsuita atya, aki a Pápai Gergely Egyetem rektora volt, majd püspökké szentelése után a Nevelési Kongregáció titkáraként működött, különösen megrendítő levélben számolt be erről az élményéről. Ha jómagam ilyen fizikai hatást talán nem is éltem át, de húsz évvel ezelőtt, amikor Rómából a szentelés után hazatértem, a Pázmány Egyetemen olyan emberi problémákkal fordultak hozzám, amelyekről az jutott eszembe: ,,igen, a küldetésünk arra szól, hogy emberhalászok legyünk". Ez a tapasztalat pedig kizökkentett az adminisztratív és a tudományos munka egyébként fontos és szép rutinjából, mert úgy éreztem, hogy hitem és papságom lényege van megszólítva, és hogy valamiképpen eszköztelenül, nem úgy, mint a mindenre felkészült jó diák, hanem pusztán Krisztus és a Szentlélek segítségével kell megoldanom nagyon fontos helyzeteket.
Kedves Gergely Testvérem! A Gondviselés úgy hozta, hogy püspökként hazajöttél Erdélybe a saját néped, a mi népünk körébe. Ennek a közösségnek pedig szomjazik a lelke arra, hogy Krisztus olyan módon, olyan nyelven, olyan emberi stílusban szóljon hozzá, ami a szívéhez a legközelebb áll. Maga Jézus is ennyire közel akart állni az emberekhez. Néhányan meg is botránkoztak rajta. Tudták, hogy ácsként dolgozott, ismerték a rokonait, alig akarták elhinni, hogy valaki a szomszéd községből vagy városkából Isten különleges küldöttje, prófétája legyen, és valami olyat képviseljen, ami végtelen távlatokat nyit előttük. Pedig a papnak, főként pedig a püspöknek éppen ez a feladata. Egyszerre képviselni a közelséget és a végtelen távlatot, átérezni a ránk bízott nép örömeit, gondjait, helyzetének nehézségeit és szépségeit, és ugyanakkor képviselni Jézus Krisztust. Mert ő a mi Urunk és Mesterünk, ő a kereszténység igazodási pontja. Jézus Krisztus valóságos történelmi személy, akinek volt hazája, népe, anyanyelve, kultúrája és vallási környezete, akinek a tanítását az Újszövetségből és az Egyház hagyományából híven megismerhetjük ma is. Nem kell tehát sem kiigazítanunk, sem megváltoztatnunk, amit tőle kaptunk. De Krisztus a történelem Ura is, aki minden kor minden emberéhez szól, aki üzenetét ma is át akarja adni a teremtett környezet pusztulása miatt szorongó világnak. Ő az, aki nem csak arra bátorít, hogy bizalommal tekintsünk a magunk és a saját közösségünk, sőt az egész emberiség életére, hanem azt is megmondja, hogy ennek a bizalomnak alapja van. Isten az, aki mindenható és irgalmas, ő az, aki szereti az emberiséget, és ő az, aki nem engedi el a kezünket, akkor sem, amikor a földi életünk véget ér.
Küldetésed olyan egyházmegyébe szólít, amelyre különösen is érvényes, amit Ferenc pápa Amazóniáról szólva tanít. ,,Meg kell védeni a térség kulturális gazdagságát." (Querida Amazonia 7.) És az Egyház képviselőjeként vállalkozni kell az őszinte társadalmi párbeszédre. (Uo. 27.)
Kedves Gergely Testvérem! Nagy elődök nyomába lépsz, amikor az erdélyi főpásztori széket elfoglalod. A huszadik században Márton Áron püspök hősies helytállásának és nagylelkű szeretetének példája bevilágította nem csak egyházmegyéje, hanem egész katolikus közösségünk életét is. Szívből kívánom, hogy érseki szolgálatodat vezesse Márton Áron püspök példája, és segítse a Boldogságos Szűz Máriának, Magyarok Nagyasszonyának, Szent Mihály főangyalnak és egész Közép-Kelet Európa minden szentjének közbenjáró támogatása. Ad multos annos!


Forrás: Gyulafehérvári Főegyházmegye
Fotó: Merényi Zita
Magyar Kurír 2020. február 22.

*
- A ti szeretetekre bízom őt - Püspökké szentelték és beiktatták Erdély új érsekét, Kovács Gergelyt
Imádkozzunk együtt Gyulafehérvár új érsekért!
Kovács Gergelyt, aki csaknem harminc évig élt a világegyház szívében, Rómában, február 22-én püspökké szentelték és beiktatták gyulafehérvári érseki székébe. Főszentelője korábbi elöljárója, Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke volt; a társszentelők Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius és Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek voltak.
Kovács Gergelyt Ferenc pápa 2019. december 24-én - Márton Áron püspöki kinevezése után napra pontosan 81 évvel - nevezte ki a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye 83. főpásztorává, miután elődje, Jakubinyi György - a hagyományoknak megfelelően - 75. életévének betöltésekor benyújtotta lemondását. (Vele együtt nyugalomba vonult segédpüspöke, Tamás József is.)
A gyulafehérvári főszékesegyházben bemutatott ünnepi szentmisén koncelebrált több mint negyven főpásztor, köztük Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke; Ternyák Csaba egri érsek, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és az MKPK számos tagja; valamint közel négyszáz pap. A protestáns és ortodox testvéregyházakat is magas szinten képviselték. Jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.
Sok ezer ember követte a gyulafehérvári székesegyház előtti téren a szentelési és beiktatási szertartást a téli hideg ellenére, a Duna Televízió és az Erdélyi Mária Rádió közvetítésének köszönhetően pedig még többen követték a távolból a kiemelkedő eseményt.
A szentmise elején Jakubinyi György nyugalmazott érsek köszöntötte az egybegyűlteket olasz és magyar nyelven.
...... ...........


Az evangélium meghallgatása után került sor a szentelési szertartásra, amelynek kezdetén, a püspökjelölt bemutatásának részeként Miguel Maury Buendía nuncius latinul, Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök magyarul ismertette Ferenc pápa 2019. december 24-én kelt bulláját.
- Ferenc püspök, Isten Szolgáinak Szolgája kedves fiának, Kovács Gergelynek, a Gyulafehérvári főegyházmegye áldozópapjának, aki eddig a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője volt, a fentnevezett Főegyházmegye kinevezett Érsekének üdvözletét és apostoli áldását küldi.
Midőn eljött üdvösségünk hajnala és meglátogatott minket Fölkelő Napunk a magasságból, csodálattal elmélkedünk azon misztérium fölött, amelyről Szent Ágoston így vall: ,,Örvendezve ünnepeljük üdvösségünk és megváltásunk eljövetelét. Azt a napot ünnepeljük, amelyen a nagy és örök napból nagy és örök nap jött el erre a mi, gyorsan tovatűnő napunkra" (Sermo 185, 2). Az Úr Születésének ebben az időszakában, amikor az élő Isten Fiát imádjuk, minden hívő lelki szükségleteire gondolunk és számukra derék Pásztorokat akarunk adni. Ilyen Pásztorra akarjuk a Gyulafehérvári Egyház nyáját is bízni, amely tiszteletreméltó testvérem, Jakubinyi György Miklós lemondásával elveszítette Főpásztorát. Ezért, szeretett Fiam, Tekintetünket reád emeltük, és mivel türelmesen, okosan és bátran tettél tanúságot Krisztus mellett, úgy tűnt Számunkra, hogy rendelkezel azokkal a szükséges erényekkel, amelyekkel a szent dolgok főpásztori hivatalát el tudod látni.
Miután tehát meghallgattuk a Püspöki Kongregáció véleményét, apostoli tekintélyünknél fogva, kinevezünk és megteszünk téged a Gyulafehérvári Egyház érsekének, megadva neked minden jogot és hivatalt, amelyek a szent kánonok alapján ezzel a püspöki méltósággal járnak. A püspökszentelést pedig Róma falain kívül bármely katolikus Püspöktől elnyerheted. Ám ezt megelőzően hitvallást és hűségesküt kell tenned Nekünk és Utódainknak az Egyház törvényei és szabályai szerint. Ezenfelül a te feladatod lesz, hogy erről a döntésünkről mind a klérust, mind pedig híveket kellőképpen értesítsd, akiket arra buzdítunk, hogy veled egységben maradjanak. Közben arra biztatunk téged, kedves Fiam, hogy egész püspöki életedet ajánld Krisztusnak. Őáltala, Ővele és Őbenne az üdvösség igéit és műveit pedig helyesen add át a Gyulafehérvári Egyház híveinek, Szent Mihály Főangyal, Szent Pál Apostol és Loyolai Szent Ignác hathatós közbenjárásának a segítségével.
Kelt Rómában, Szent Péternél, az Úr kétezer-tizenkilencedik, pápaságunk hetedik esztendejében, december hónap huszonnegyedik napján. Franciscus
- Ezt követte Gianfranco Ravasi szentbeszéde, amelyben a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke három szimbolikus jelentéssel bíró helyszínt idézett fel. Az egyik Galilea vidékének eldugott falucskájának, Názáret szerény zsinagógája. A felolvasásra jelentkező Jézus a zsidó szertartás keretén belül azt az Izajás prófétától vett szakaszt olvasta fel, amely a szentelési szentmisén is felhangzott. Jézus ezt a szentírási részt igehirdetésének programbeszédévé tette. ,,Úgy érzi, hogy ő az a Fölkent, aki megvalósítja Isten leghőbb vágyát: a szegényeknek reményt hoz a világba, letörli a szenvedők könnyeit, felszabadítja az elnyomottakat és megalázottakat, határozottan fellép az igazságosság érdekében, megtöri az egyedüllétet, és mosolyt csal a szomorkodók arcára."
Érseki gyűrű
...... ........... .......


Képen: Kovács Gergely érsek
...... ..............


Érseki címer
...... ........... ...........


Kovács Gergely érsek címerének magyarázata
A húsz zöld bojt és a dupla kereszt az érseki címerek jellemzői. Az aranyszínű kereszt öt piros drágaköve az Úr Jézus sebhelyeinek jelképe.
A fenyőfa emlékeztet egyrészt az érsek szülőföldjére, másrészt Isten szolgája, Márton Áron püspök címerére. A Nap és a növekvő félhold szintén kettős jelentést hordoz: Erdély címerében a Nap és a Hold a székely népet, keresztény szimbólumként a felkelő Nap Krisztust, a Hold pedig a Napba öltözött asszonyt (Jel 12,1) vagyis égi Édesanyánkat, Máriát szimbolizálja. Ahogyan Hold a Naptól, úgy Mária is Fiától kapja fényét. A fenyő közepén látható krisztogram Krisztust jelenti, akit a többségében katolikus székelyek szívükben hordanak, és akire teljesen ráhagyatkoznak.
A címerpajzs kékje a földi értékektől való elszakadást szimbolizálja és a lélek Istenhez való felemelkedését. Az ezüst jelentése az átláthatóság (ez nyitottságot, kommunikációt és felelősségvállalást jelent), az igazság és az igazságosság, amelyen a főpásztor mindennapi buzgó szolgálata áll.


Fotó: Merényi Zita
Agonás Szonja/Magyar Kurír 2020.02.22 Link

*
- “A ti szeretetetekre bízom őt, abban a bizonyosságban, hogy elfogadjátok őt és együtt haladtok “a legfőbb Pásztort" követve." Gianfranco Ravasi bíboros úr szavai hozzánk!
Ima Msgr. Dr. Kovács Gergely érsek atyánkért
Istenünk, minden hívők pásztora és kormányzója, tekints kegyesen szolgádra, Gergely püspökre, akit Főegyházmegyénk főpásztorává rendeltél és add, kérünk, hogy mindazoknak, akiknek elöljárója, szavával és példájával javukra legyen, hogy így a rábízott nyájjal együtt az örök életre jusson. Krisztus a mi Urunk által. Ámen. - Böjte Csaba testvér

*
- Kovács Gergely érsek köszönő szavai a püspökszentelésen Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Ezredik felnőtt meccse jön Cristiano Ronaldónak
  2020-02-22 10:08:06, szombat
 
  Felnőtt pályafutása ezredik tétmérkőzésén léphet pályára Cristiano Ronaldo a Juventus szombati, SPAL elleni bajnokiján.
...... ........... .........


A 35 éves portugál sztár karrierje során eddig 835 meccset játszott aktuális klubja színeiben, 164-et pedig hazája válogatottjában, ezeken összesen 724 gólt szerzett.
Az ötszörös aranylabdás támadó a Sportingban kezdte karrierjét, a lisszaboni klubban 2002 és 2003 között 31 mérkőzésen szerepelt, mielőtt 18 évesen a Manchester Unitedhez igazolt. A Vörös Ördögök színeiben hat év alatt 292 meccsen jutott szóhoz, 2009-ben a Real Madridhoz távozott, ahonnan 2018-ban érkezett meg jelenlegi csapatához.
Ronaldo első igazán ,,gólgyártós" szezonja a 2006/2007-es volt, ebben szerzett először húsznál több találatot klubjában, ettől kezdve nem volt megállás, a csúcs pedig a 2014/2015-ös 61 gól a Real Madridnál. A válogatottban először a 2013/2014-es idényben zárt tíz gól felett, nemzeti színekben a 2016/2017-es szezon jelentette eddig a rekordot 14-gyel, a most futó évadban már 11-nél tart.
CR7 klubszinten a Real Madrid színeiben szerezte a legtöbb gólt, 438 meccsen 450-szer volt eredményes. A Manchester United játékosaként 292 mérkőzésen 118-szor, a Juventusban eddig 72 találkozón 52-szer, a Sportingban 31 összecsapáson ötször talált be, míg a válogatottban 164 meccsre volt szüksége a 99 gólhoz.
Az ellenfelek közül Ronaldo ,,kedvencének" a Sevilla nevezhető, amelynek hálóját 27-szer zörgette meg. Az Atlético-szurkolók 25-ször, a Getafe szimpatizánsai 23-szor szomorkodhattak CR7-gól miatt. Az angol csapatokat tekintve a Tottenhamnek okozta a legtöbb fájdalmat a portugál 10 góllal.
Cristiano Ronaldo eddigi karrierje során 56-szor szerzett (legalább) mesterhármast, az elsőt 2008. január 12-én az MU színeiben a Newcastle ellen, a legutóbbit pedig idén január 6-án a Cagliari ellen.

A statisztikai adatokat összegyűjtő BBC kiemelt néhány mérföldkövet is Cristiano Ronaldo páratlan pályafutásából.
2002. augusztus 14.:
Debütálás a Sportingban az Inter ellen (0-0)

2003. augusztus 16. (34. meccs):
Debütálás a Manchester Unitedben a Bolton ellen (4-0)

2004. május 22. (80. meccs):
Az első trófea: a Millwall elleni FA Kupa-döntőben ő szerezte az MU első gólját.

2004. június 12. (83. meccs):
Az első gól a válogatottban: a görögök ellen 2-1-re elvesztett Eb-csoportmeccsen

2008. január 12. (303. meccs):
Az első mesterhármas: a Newcastle ellen 6-0-ra megnyert mérkőzésen az MU színeiben

2009. augusztus 29. (393. meccs):
Bajnoki debütálás góllal a Real Madridban a Deportivo La Coruna ellen

2011 november 2. (518. meccs):
A 100. gól a Real Madrid színeiben a Lyon ellen

2012. október 3. (577. meccs):
Az első mesterhármas a Bajnokok Ligájában az Ajax ellen

2013. szeptember 6. (633. meccs):
Az első mesterhármas a válogatottban Észak-Írország ellen

2015. április 5. (731. meccs):
,,Mesterötös" a Granada ellen

2015. október 17. (758. meccs):
A 324. Real-gól, amellyel megdönti Raúl klubrekordját

2017. április 18. (849. meccs):
Első futballistaként megszerzi 100. BL-gólját (330 nappal Messi előtt)

2018. március 18. (901. meccs):
Pályafutása ötvenedik mesterhármasa (ami igazából mesternégyes volt a Girona ellen)

2018. szeptember 16. (921. meccs):
Az első (két) gól a Juventus színeiben a Sassuolo ellen

2019 és 2020 évről nem volt leírás
 
 
0 komment , kategória:  Real Madrid - Cr. Ronaldo  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.