Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Február vége
  2020-02-26 17:43:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés ellen
  2020-02-26 17:42:06, szerda
 
  Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs, amelynek munkájában több minisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt.

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalak a nap 24 órájában működnek.




 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csak egyszer élsz
  2020-02-26 16:39:21, szerda
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Mai cuki állatkák
  2020-02-26 16:34:02, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Ady Endre Hamvazószerdán
  2020-02-26 16:32:07, szerda
 
 



Hamvazószerdával megkezdődik a húsvéti előkészületi idő, a nagyböjt.

A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február 26-ára esik. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadása, a húsvét megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.
.
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Gyárfás Endre: Ébresztő Ébresztőt fújnak fürge rigók;
  2020-02-26 14:09:15, szerda
 
 

Gyárfás Endre: Ébresztő

Ébresztőt fújnak
fürge rigók;
ledobja kertem a
hótakarót.
Ébred a hóvirág,
körültekint,
meglesi alvó
testvéreit.
Parányi harangja
messzire cseng:
- Tőzike, ibolya,
ne szenderegj!
Salamon pecsétje,
téltemető,
sáfrány és kankalin,
bújj csak elő!
Bőrlevél, jácint,
ébredjetek!
Itt az ÉV reggele:
a kikelet.



 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Már régen nem úgy élek
  2020-02-26 13:43:36, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Február vége felé
  2020-02-26 13:41:51, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Február 26 Hamvazó szerda
  2020-02-26 11:49:42, szerda
 
  "Hamvazószerda jele, szürke hamuja arra figyelmeztet, ami sorsunkban törékeny, emberségünkben esendő. Arra, hogy halandók vagyunk. Mivel csak így, ennek teljes tudomásulvételével érthetjük meg azt a másik "gyengeséget" "isteni gyengeséget", amire hamvazószerdán fölkészülünk: Krisztus halálát." - írta Pilinszky János.

A néphit szerint aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. A hamvazószerda, a húsvét előtti hathetes időszak, a nagyböjt kezdete idén a mai napra, február 26-ra esik.

A hamvazószerda a farsang és a húsvét közötti választónap: az előtte lévő farsangvasárnapot farsanghétfő, majd húshagyókedd követi. Ez a nagyböjt, a negyvennapos vezeklő és böjti időszak első napja, megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. Az ünnep latin neve quadragesima (negyvenedik), utalásul arra, hogy a nagyböjt negyven hétköznapjának kell megelőznie húsvétot, Jézus feltámadásának ünnepét.

Hamvazószerda: Dologtiltó nap.
Ezen a napon elsikálták a zsíros edényeket, mert zsírt a következő 40 napban nem ettek.
Hamvazószerdát másként böjtfogószerdának, böjtfogadónak, szárazszerdának vagy aszalószerdának is nevezik.

Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de a lakodalom is. Általános volt az a szokás is, hogy a lányok ilyentájt fekete vagy sötétebb, dísztelenebb, egyszerűbb ruhákat hordtak. A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos. Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek. A paraszti étkezésben az év egyéb szakában szokatlan módon most vajjal vagy növényi olajjal főztek. Volt, ahol napjában csak egyszer ettek, máshol a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották. A szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a XX. századra az vált általánossá a keresztények körében, hogy a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják, ilyenkor növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Régen gyakran került az asztalra cibereleves. Igen kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek: a borsó, a bab és a lencse.

Ez a nap tehát a nagyböjt, a negyvennapos vezeklő és böjti időszak első napja, megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. A VII. századtól vált szokássá a bűnbánati felkészülés.
II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára a következő szavak kíséretében: ,,Ne feledd, ember, hogy porból vagy és porrá leszel" vagy: ,,Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!" A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, emberi végességünkre emlékeztet. A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje, illetve egészségmegőrző szerepet tulajdonítottak neki.
A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. Profánnak tűnik talán felemlegetni, hogy dédanyáink hamuval tisztították az edényeket, ez volt a legjobb súrolószer. A földbe trágyaként keverték a hamut, meséinkben pedig a szegénylegény el sem indult szerencsét próbálni hamuban sült pogácsa nélkül.

Ma, hamvazószerdán tehát elkezdődik a 40 napig tartó húsvéti előkészület, a nagyböjt. Ez az időszak a bűnbánatra és a megtérésre ad lehetőséget, illetve elindulunk az Istennel való kiengesztelődés útján. Az Egyház három dolgot ajánl a nagyböjtre, amelyek minden esztendőben a vallási életben való megújulást szolgálják: az imádságot, a böjtölést és az adakozást, amit régies magyar szóhasználattal alamizsnálkodásnak nevezünk.

Forrás: netfolk.blog, wikipédia, jeles napok
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
A sebészi maszk: -nem szűr teljesen, az apró cseppeket ...
  2020-02-26 09:33:22, szerda
 
 

A sebészi maszk:
-nem szűr teljesen, az apró cseppeket nem szűri meg,
-nem teljesen zárt, nem simul az arcra, így ezeken a helyeken be tudjuk szívni, lélegezni a vírus tartalmú cseppeket,
-ennek megfelelően nem véd a vírus ellen,
-azok használják, akik betegek, hogy a hirtelen jött köhögési rohamokkal vagy tüsszentéssel ne terjesszék a vírust,
-ha minden egészséges ember sebészi maszkban jár az utcán, az hatalmas pánikot is kelthet,
-nagyon fontos: ha kifogynak a készletek, mert egészséges emberek hordják (feleslegesen), nem marad annak, aki tényleg beteg,
-és ami legfontosabb: kicsit vonatkoztassunk el a járványtól, ilyen maszkokat használnak a műtőkben, fogászati kezeléseken, stb....... ezeknek az orvosoknak is szükségük van a maszkokra, a mindennap munkájukhoz (függetlenül a vírustól)!



FFP maszk (félálarc):

-ez 22000ft.

-kilégzőszelepes, tehát a kilélegzett levegőt engedi ki a szelepen keresztül,
-teljesen zárt, rásimul az arcra, a réseken nem tud szűrés nélküli levegő beáramolni,
-így belégzéskor szűr, a teljes felületén keresztül,
-az apró cseppeket is képes megszűrni, így véd az esetleges fertőződés ellen,
-ilyen maszkokat használnak az egészségügyi dolgozók, mentősök, stb., akik ténylegesen betegeket ápolnak,
-a készletek ebből is fogyóban vannak!

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 311 db bejegyzés
e év: 4200 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 742
  • e Hét: 6399
  • e Hónap: 46011
  • e Év: 274948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.