Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Mókus
  2020-02-27 22:20:29, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Természetes vérnyomáscsökkentők
  2020-02-27 22:16:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Luteinnel a szélütés, a szívroham és a metabolikus szindróma
  2020-02-27 20:25:42, csütörtök
 
  A luteinről már mindenki tudja, hogy erősíti a látást és védi a szem egészségét. Ez a karotinoid segít megvédeni a szemet, és csökkenti a szürkehályog és a makula degeneráció kialakulásának a kockázatát, amely a két fő oka az időskori vakság kialakulásának.

Azok, akik sokat dolgoznak számítógép előtt, mindenképpen növeljék a luteinbevitelt, hiszen ez élesebb látást és jobb színlátást eredményez. Ha valakinek van a családjában olyan személy, aki idősebb korában valamilyen szembetegséggel küzdött, jól teszi, ha még fokozottabban ügyel szeme egészségére és már idejében megkezdi az úgynevezett luteindiétát. Egy kutatás során beigazolódott, hogy a luteinben gazdag étrend nőknél 22, míg férfiaknál 19 százalékkal csökkentette a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

A lutein segít megvédeni a szem szöveteit a gyulladástól és az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a luteinnek sokkal több előnye van, mint ahogyan azt korábban feltételezték. A lutein ígéretesnek bizonyult a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a metabolikus szindróma kockázatának csökkentésében.

A lutein antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Kezdetben csak a lutein szemre gyakorolt hatásait vizsgálták, de a fentebb említett két pozitív tulajdonsága miatt kezdték el azt is kutatni, hogy összefüggés van a lutein hiánya, a stressz és a címben szereplő betegségek között. A kutatás során szignifikáns kapcsolatot találtak a luteinhiány és a kardiometabolikus betegségek kialakulása között. Azoknál a személyeknél, akiknél magasabb volt a luteinszint, csökkent a stroke, a metabolikus szindróma, illetve a szívkoszorúér-betegség kockázata. A vizsgálatban résztvevők esetében a véráramban lévő lutein 12 százalékkal csökkentette a koszorúér-betegség kockázatát. Ez az arány a stroke-nál 18, míg a metabolikus szindróma esetében 25 százalékos volt.

Egészségügyi szakemberek egybehangzó véleménye alapján a lutein képes megvédeni a sejteket és a szöveteket az oxidatív stressztől és a gyulladástól. Márpedig e kettő miatt alakulnak ki elsősorban a szív- érrendszeri és a metabolikus betegségek.

A rendszeres luteinbevitel lehet a kulcsa a szervek és szövetek egészségmegőrzésének és a hosszabb élettartamnak. Ha valaki szeretne minél több luteinben gazdag táplálékot fogyasztani, ezt megteheti a zöld leveles zöldségekkel, vagyis spenóttal, kelkáposztával, petrezselyemmel, fehérrépával, brokkolival, cukkinivel, de a kukorica és a zöldborsó is tartalmazza ezt a karotinoidot. Jó tudni, hogy szinte minden zöldség tartalmaz valamennyi luteint. Így megtalálható még a spenótban, a sárgarépában, a mángoldban, a mustár zöldjében, a római salátában, illetve a kék, a piros és a lila gyümölcsök tartalmaznak még sokat ebből a karotinoidból.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Látásjavító gyümölcsök
  2020-02-27 20:20:45, csütörtök
 
 



Sokan gondolják úgy, hogy az öregedés természetes velejárója, hogy csökken a látásunk, a hallásunk és egy sor egészségügyi problémával kell megküzdenünk, pedig ez egyáltalán nincs így. Nem szabad beletörődni, hogy napról napra egyre több problémával kell megküzdenünk, mert ezek nagy része ki sem alakulna, ha a megelőzésre is fordítanánk hangsúlyt.

Az egészséges életmód és ezen belül a szupertáplálékok fogyasztása jelentősen javíthatja a látás minőségét - állítják ezt a hozzáértő szakemberek. Az egyik legfontosabb tápanyag a szem egészségére nézve a lutein, amely szupertápláléknak számít.

A látás megőrzéséhez nagyon nagy szükség van az antociánokra. Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek, különös tekintettel a szem egészségére. Antociánok legfőképpen a vörös, kék és lila növényekben - zöldségekben és gyümölcsökben - találhatók, mivel az antociánok adják ezeknek a táplálékoknak a színét. Az antociánok segítenek semlegesíteni azokat az enzimeket, amelyek szerepet játszanak a kötőszövet elpusztításában, illetve az érfalak megerősítésében is szerepet játszanak. Gyakran valamilyen érfalbetegség vagy sérülés okozza a látásromlást.

A karotinoidok - zeaxantin és lutein - is nagyon fontosak a szem egészségének megőrzésében. Többek között a makuladegeneráció nevű betegséget kerülhetjük el karotionoidokban gazdag táplálékok fogyasztásával. Milyen táplálékokban találhatók meg a karotinoidok? A tojássárgájában, a sárgarépában, a kelkáposztában és az édesburgonyában. A kelkáposzta és a tojássárgája luteinben gazdag, a sárgarépa és az édesburgonya pedig legfőképpen zeaxantinban bővelkedik

Az antioxidánsok is nagymértékben hozzájárulnak a látás megőrzéséhez, de ezen kívül támogatják még az agy, a szív és a bőrsejtek egészségét is.

A fekete áfonya olyan betegség megelőzésében segíthet, mint a szürkehályog és a makuladegeneráció. Mindkét gyümölcs fokozza a kapillárisok erejét és elősegítik az éjszakai látás fokozását.

A dohányzás elhagyása is nagyon fontos, mivel ez gyulladást generál a szemben, amelyben nyomás alakul ki, ami veszélyezteti a látást. A látás csökkenhet a túlzásba vitt alkoholfogyasztástól is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A telefonok tárolásáról
  2020-02-27 20:13:21, csütörtök
 
  Hol és hogyan ne tároljuk a telefont?

Manapság már mindenkinek van mobiltelefonja. Tisztában vagyok vele, hogy haladni kell a korral és hogy sok esetben életmentő lehet, néha azonban nagyon bosszant, amikor csak lehajtott fejű embereket látok mindenütt, mert a telefon fontosabb, mint az emberi kapcsolatok. Amikor nosztalgiázok, örömmel a szívemben gondolok vissza a gyermekkoromra, amikor még nem volt senkinek semmilyen kütyü a kezében. Fantasztikus, hogy mennyit beszélgettünk, nevetgéltünk és nem szakítottuk meg a beszélgetés fonalát, mert pittyegett a telefon.

Nem tudunk mit tenni ellene, mai modern világunkban jelen van ez az eszköz, de nagyon nem mindegy, hogy hol és hogyan tároljuk a mobiltelefont. Kutatások igazolják, hogy a zsebben tartott mobiltelefon akár hétszer nagyobb sugárzást is képes kibocsátani, mintha telefontokban és a táskában tartanánk azt. Tanulmányok szerint van összefüggés a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás és a daganatos betegségek között. Ez a sugárzás módosítja a DNS szerkezetét és nagyban befolyásolhatja a termékenységet is.

Nyakban sem jó tartani a mobiltelefont, hiszen így is nagy a sugárzás mértéke. Összefüggést mutattak ki az itt tárolt mobiltelefon által kibocsátott sugárzás és a mellrák kialakulása között.

Nagyon rossz ötlet, ha valaki még az ágyba is magával viszi a telefont. Legfőképpen a párna alá nem ajánlatos tenni. Ha valaki töltőre teszi a telefont, aztán becsúsztatja azt a párnája alá, potenciális tűzveszélyes helyzetet teremthet. Továbbá nem ajánlatos este, lefekvés előtt használni a telefont, mert az általa kibocsátott LED-fény csökkenti a szervezetben a melatonin hormon termelését, ami a nyugodt alvásért felelős. Nem szabadna állandóan telefonálni sem, vagy a fej közelében tartani a telefont, mivel ez fokozza az agyat érintő daganatok kialakulásának kockázatait.

A telefon az egyik legkoszosabb tárgy az életünkben. Tele lehet olyan baktériumokkal, amelyek az arcra kerülve bőrfertőzéseket okozhatnak.

A fürdőszobába se vigyük magunkkal, hiszen ha lehúzzuk a WC-t és nem hajtjuk le a tetejét, a baktériumok többméteres sugárban is támadhatnak. Akár a telefonra is kerülhet ezekből a baktériumokból, amelyet aztán a fülünkhöz és az arcunkhoz szorítunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Repedezett sarok ellen
  2020-02-27 20:08:22, csütörtök
 
  Nyáron az emberek többsége sok gondot fordít arra, hogy a lába, a lábfeje jól nézzen ki, hisz a nyári hónapokban mintegy közszemlére tesszük ezt a testrészünket. Azonban télen is ápolni szükséges a lábunkat, különös figyelmet fordítva a sarkunkra, amely könnyen kiszáradhat és ki is repedezhet.

Ez a probléma azoknál az embereknél gyakoribb, akik sokat járkálnak, vagy a munkájuk miatt kénytelenek zárt, alig szellőző lábbelit viselni. A repedezett sarok problémája a múlté lehet, ha megfelelően ápolja, vagyis radírozza és hidratálja azt.

A repedezett sarkot minden esti zuhanyozást követően hidratálni kell. Lehet használni speciális, sarokra kifejlesztett krémeket, de akár még a növényi olajok is segíthetnek a probléma megszüntetésében. Én a kókuszolajat javaslom, mivel nagyon jól hidratálja még a megkeményedett bőrt is.

Amikor a repedezett sarkára keres terméket, mindig alaposan figyelje meg az összetevőket. Csak olyat válasszon, amelyben van karbamid, tejsav és szalicilsav, mert ez a hármas nagyon hatékonyan képes hidratálni a kiszáradt bőrt.

Készíthet saját kezűleg is egy bőrradírt, amellyel alaposan átmasszírozhatja a sarkát. Ehhez keverjen össze egy kis tálkában 1-1 evőkanál sót és cukrot. Majd adjon hozzá ugyanennyi mézet, fél evőkanál kókuszolajat és néhány csepp illóolajat. Ez lehet levendula- vagy citromfűolaj. Keverje el alaposan az összetevőket, majd tegyen egy keveset a kényes bőrfelületre. Masszírozza ezzel a bőrradírral a sarkát lassan, körkörös mozdulatokkal. Hagyja a lábán hatni a bőrradírt legalább tíz percig, ezután langyos vízzel mossa le azt. A kezelést követően kenje be kókuszolajjal a lábát, húzzon rá pamutzoknit és aludjon így. Reggelre szép puhák lesznek a sarkai.

Saját készítésű krémet is készíthet, ha repedezett a sarka, és ekkor is érdemes éjszakára zoknit viselni, hogy bőr alaposan beszívja a krémet, sőt ezzel a módszerrel az ágyneműt is védhetjük. Tartson a kezelés addig, amíg el nem múlik a problémája, aztán megelőzésképpen hetente egy alkalommal is elegendő elvégezni a bőrradírozást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Zellerkrém
  2020-02-27 20:05:15, csütörtök
 
 



A zeller az egyik olyan zöldség, amely rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaz. Gazdag forrása a C-vitaminnak, a béta-karotinnak és a flavonoidoknak is. A benne lévő fitonutrienseknek a gyulladáscsökkentésben van kiemelkedő szerepük.

A krónikus gyulladást már számtalan betegséggel hozták összefüggésbe, többek között az ízületi gyulladással és a csontritkulással. A zeller több mint 25 gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, így mindenképpen érdemes fogyasztani, ha szeretnénk, hogy a gyulladás csökkenjen vagy eltűnjön a szervezetünkből.

Mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így az egész emésztőrendszerre pozitív hatást gyakorol. A zellerben található poliszacharidok csökkentik a gyomorfekély kialakulásának a kockázatát. Az emésztőrendszer számára az is kedvező, hogy a zellernek magas a víztartalma, illetve sok oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz.

A zeller gazdag A-, K- és C-vitaminban, illetve káliumban és folsavban. Alacsony a glikémiás indexe, vagyis nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.

A zeller lúgosító hatással rendelkezik, és olyan ásványi anyagok vannak benne - magnézium, vas, nátrium -, amelyek sok alapvető testi funkcióhoz nélkülözhetetlenek.

Zellerkrém hozzávalói:

2 nagyobb fej zeller
hagyma ízlés szerint (én a snidlinget javaslom)
fokhagyma
paradicsom
olívaolaj
zsírszegény tejföl
1 lime reszelt héja és kifacsart leve
1 kisebb csokor petrezselyem
1 nagyobb csokor zeller

Elkészítése:
Dinsztelje meg a hagymát egy kevés olajon, majd adja hozzá a meghámozott, megmosott és lereszelt zellert. Dinsztelje az egészet körülbelül 10 percig. Ha elkészült, várja meg, míg kihűl.

Közben mossa meg alaposan a zeller- és a petrezselyemleveleket, majd vágja fel azokat kisebb darabokra. Mossa meg a paradicsomot is és kockázza azt fel. Reszelje le a lime-ot és facsarja ki a levét.

Tegye turmixgépbe a megdinsztelt zellert és adjon hozzá minden más hozzávalót. A felkockázott paradicsomot, a tejfölt, a lime lereszelt héját és a kifacsart levét, a felaprított zellert és petrezselyemleveleket. Turmixolja krémesre az összetevőket.

Fogyassza pirítóssal, hiszen nagyon egészséges. Ezt eheti reggelire, de ha megéhezett, még vacsorára is. Sőt, napközben desszert helyett is ehet zellert, hiszen könnyen eltelít, és kevésbé fog megéhezni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Influenza esetére javasolt ételek
  2020-02-27 19:11:31, csütörtök
 
  Nem mindegy, milyen táplálékokat fogyasztunk, ha minket is utolér az influenza. Megfelelő táplálkozással, jól tervezett étrenddel biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, ezzel erősíthetjük immunrendszerünket és hamarabb megbirkózhatunk a betegségekkel.
Influenza esetén rendkívül fontos a folyamatos hidratáltság, valamint a megfelelő mennyiségű kalória-bevitel, amit megnehezít a betegség során gyakran jelentkező hányinger. Először kis kortyokban fogyasszunk folyadékot, ha pedig már a gyomrunk meg tud birkózni a szilárd táplálékokkal, akkor ezeket fogyasszuk.

Reggeli
Zabpehely és banán.
A zabpehely béta-glükánokban gazdag, s ezek a természetes vegyületek erősítik immunrendszerét. A banánban lévő kálium fontos ásványi anyag testünk számára, láz és hányás alkalmával azonban egy része kiürülhet szervezetünkből.

Tízórai: frissen facsart gyümölcslé vagy zöldséglé.
A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok segítik az immunrendszer működését és fontos szerepük van az influenza szövődményeinek megelőzésében (pl. tüdőgyulladás), emellett megfelelően hidratálják testünket.

Milyen folyadékot fogyasszon? Kókuszvizet.
A kókuszvíz kiváló hidratáló ital, mely segít pótolni az izzadás során elvesztett elektrolitokat. Facsarja bele egy citrom levét, így egy még egészségesebb, C-vitaminban is gazdag folyadékot kap.

Ebéd
Párolt karfiol vagy karfiolleves
Ne tévessze meg a karfiol halvány színe, a karfiol egy glutathione nevű vegyületben gazdag, ami erőteljes immunrendszer erősítő antioxidáns.

Uzsonna
Kefir. A joghurthoz hasonlóan ez a fermentált tejtermék is gazdag probiotikumokban, gyomrunk pedig könnyedén meg tudja emészteni, jótékony baktériumai segítik a bélrendszer megfelelő működését.

Vacsora
Mandulatejes eper turmix (1 csésze cukrozatlan mandulatej + 1 csésze fagyasztott eper + jég)
A C-vitamin, cink és E-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, ez a finom smoothie pedig mind három összetevőből nagy mennyiségben tartalmaz. Az eper C-vitaminban, míg a mandula cinkben és E-vitaminban gazdag.

Folyadék: kamilla vagy gyömbértea.
Mindkét tea segít enyhíteni az influenza kellemetlen tüneteit.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A 10 legjobb vírusölő étel
  2020-02-27 18:57:49, csütörtök
 
  1) Citrom már réges régóta ismert megfázás és influenza gyógyír és bizonyított, hogy ez a citrusféle 15 különböző típusú vírusülő anyagot tartalmaz. Ajánlott a friss citromlé fogyasztása az influenza szezon kezdetén, mivel ez a legjobb forrása az vírusölő anyagoknak és persze a C-vitaminnak.

További ételek, amik ismertek arról, hogy vírusölő anyagokat tartalmaznak:

A vírusölő aktivitás koncentrációja milliós nagyságrendben mérve
2) Dió 1,375,300 ( 4 féle anyag )
3) Gránátalma 752,000 ( 2 féle vírusölő anyag)
4) Kókuszdió 739,884 ( 4 féle anyag)
5) Tealevelek 714,946 ( 18 féle anyag)

További remek ételek, amik erős vírusölő tulajdonsággal rendelkeznek :

6) Shiitake gomba
Ez az egyik legjobb forrás, mivel tele van minőségi tápanyagokkal és magas a vírusölő tulajdonsága is, kutatások bizonyítják, hogy a shiitake gombában legalább 11 beazonosított anyag található, ami megakadályozza a vírus továbbterjedését az egészséges sejtekben.

7) Fokhagyma
A fokhagyma mindenki számára melegen ajánlott, aki meg akarja védeni magát a megfázás és az influenza vírusaival szemben. A fokhagyma rendszeres fogyasztása akár 64%-al is csökkentheti a vírusok megjelenését a szervezetben, emellett pedig akár 70%-al csökkentheti a tüneteket, ha ön már megfertőződött a betegséggel.

8) Bókafű
Ez a gyógynövény amit népszerű kínai csirke leves alapanyag remek vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. A házikészítésű húsleves, ez a tradicionális otthoni gyógyír a megfázás ellen tényleg hatásos!

9) Almabor ecet
Az almabor ecet remek vírusölő,gombaölő, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és bizonyítottan megöli a bacilusok 98%-át és még a rákos sejtek megölésére is alkalmas lehet. Adjon 2 evőkanál almabor ecetet és 1 evőkanál mézet egy pohár vízhez és fogyassza a keveréket naponta kétszer a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítése érdekében.

10) Tengeri moszat
Mindegy, hogy nyersen vagy szárítva, a tengeri moszat remek vírusölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett az egyik legjobb növényi forrása a kálciumnak és még számos más elengedhetetlen ásványi anyagnak, mint például a jódnak, a vasnak és a magnéziumnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ölelésterápia
  2020-02-27 18:22:13, csütörtök
 
  Az ,,ölelésterápia" kimutatta, hogy naponta legalább nyolc ölelésre van szükségünk!

Az ölelésterápia minden bizonnyal erős, pozitív hatásokkal rendelkezik.

A kutatások kimutatták, hogy az ölelés és a nevetés rendkívül jó hatással van a betegségek leküzdésére, a magány, a stressz és a fáradság elfeledésére. Ezen kívül, az ölelés köztudottan a szívműködésre is pozitív hatást gyakorol.

De melyek is azok az érvek, melyek a napi nyolc ölelés mellett szólnak?

1. Az ölelés során bizalom alakul ki, és a biztonság érzése tölt el bennünket. Ez hozzájárul egy őszinte és nyílt kommunikáció kialakulásához.

2. Az ölelés bizonyítottan növeli az szervezet oxitocin szintjét, így csökkentve az elszigeteltség, az egyedüllét és a harag érzését.

3. Egy hosszas ölelés eredményeként, növekszik a szerotonin szint, ami hozzájárul ahhoz, hogy boldogság érzetünk növekedjen, és általános közérzetünk javuljon.

4. Az ölelés erősíti az immunrendszert, aktiválja a napfonat csakrát, mely ezáltal hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

5. Bármilyen furcsa is, de az ölelés által növekszik önbecsülésünk is. A születés pillanatát követően, minden szülői ölelés azt erősíti bennünk, hogy különlegesek és szerethetőek vagyunk. Ezek a gyerekkori ölelések beleégnek a sejtjeinkbe, és egész életünkön elkísérnek. Az ölelés ugyanakkor összeköthető azzal a képességünkkel, hogy mennyire tudunk mi magunk szeretni valakit.

6. Az ölelés során izmaink képesek ellazulni, elűzve a szervezetből a feszültséget, és csökkentve a fájdalomérzetet.

7. Ez a ,,csodaszer" képes előidézni az idegrendszer kiegyensúlyozott működését is, mely hosszú távon pozitív hatást gyakorol úgy a szervezetre, mint az egész személyiségünkre.

8. Egy ölelés felér egy meditációval, vagy adott esetben egy kiadós nevetéssel. Megtanít bennünket, hogyan kell megélni az adott pillanatot, és életenergiával lát el bennünket.

9. Ölelés során két ember energia minősége találkozik és kölcsönösen hat egymásra.

10. Megtanít bennünket kapni és ugyanakkor adni is.

11. Kölcsönös bizalmat épít, elülteti bennünk az őszinteség magjait, növeli biztonságérzetünket, nyitottá és becsületessé téve bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 10512
  • e Hónap: 24261
  • e Év: 228962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.