Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Csíksomlyói legenda - Fülöp Magdolna 2018.05.15
  2020-02-05 15:01:07, szerda
 
  A Jóisten Csíksomlyón osztotta szét világunkat a nemzetek között.
Azért, hogy a nemzetek ne civakodjanak a kék bolygó területei fölött.
Összehívta őket a csíksomlyói dombtetőre.
Ott, ahol a kápolna most áll, az Úr megáldotta a földet.
Ezért ott a föld mélyéből áradni fog örök időkig jóság energiája.
Tódultak a nemzetek minden felülről.
Jöttek északról és délről, keletről és nyugatról.
Lóháton, elefántháton és teveháton, ökrök vontatta szekereken.
Megteltek a közeli dombok népek sokaságával.
Bármennyien is voltak, egyre csak jöttek és úgy látszott, nem fogynak el soha.
A megérkezettek felsorakoztak egymás mellé.
Mindenki beszélte mindenki nyelvét. Fegyver nem volt senkinél, mert maga
az Úr hívta őket és az egész környéken jóság és békesség uralkodott.
A Sátán nem lépte át a Kárpátok gerincét, mert megtiltatott neki.
Amikor mindenki egybegyűlt az Úristen felújította az emberekkel kötött szerződést.
Ennek jeléül gyönyörű szivárvány jelent meg hegyek fölött.
Emlékeztette a világ nemzeteit a tízparancsolatra.
Majd igazságosan szétosztotta a földet népcsoportok között.
A következő intelemmel engedte útjukra:
"Szaporodjatok és sokasodjatok. Népesítsétek be a földet mely néktek adatott.
Uralkodjatok a föld állatai és növényei fölött. Uralkodjatok igazságosan és céltudatosan jó gazda módjára!"
Aztán megáldotta az emberek sokaságát, és útjukra bocsátotta őket!
Figyelte, ahogy elvonulnak az égtájak irányába, mint a vándorhangyák.
Amikor az utolsó népcsoportot is elnyelte a messzeség, az Úrra rászakadt a sűrű csend és a néma magány. Akkor abban a pillanatban másvalaki azt hitte volna, hogy azt a helyet, a megáldott szent helyet nem adta még oda senkinek.Mivel az Úr cselekedetei nem véletlenszerűek és céltalanok.
Ezért az Úr kiült a csíksomlyói dombra és várt. Várt türelmesen, tudta, kikre kell várnia.
Íme, egy elkésett furcsa népcsoport közeledett a domb felé.
Mezítlábas kisfiú tarka tehenet vezetett kötélen. A tehén hátán egy kislány ült feje körül sokszínű virágkoszorú és ismeretlen nyelven dalolt.
A dal beleolvadt a tájba és feloldotta a magányt. Mint az arany, ahogy felnemesíti az ötvözetet.
Az Úrnak felvidult a lelke, mert bebizonyosodott, hogy minden a terv szerint megy és már tudta kié
lesz a megáldott föld!
- Kik vagytok ti? - kérdezte a gyerekeket.
A fiúcska lehajtotta fejét és hallgatott. Nem bírt szóhoz jutni a megilletődéstől.
A kislány egy csokor virágot nyújtott az Úrnak.
- Üdvözölve légy mi Urunk Istenünk! Én Magyar vagyok a testvérem Székely.
Messzi földről jövünk és eltévedtünk az úton.
Az Úr elfogadta a virágot és újra örült az ő lelkében, mert soha nem kapott ajándékot embertől.
- Hol vannak szüleitek? Túl gyöngék vagytok még ahhoz, hogy egy nemzet sorsát cipeljétek!
- Nincsenek szüleink, nem is voltak! - Csilingelte a kislány.
- Honnan jöttetek? - faggatta tovább az Úr.
- Csillagösvényről. - szólalt meg a fiúcska is félénken.
- Országot akartok magatoknak?
- Azt akarunk Uram. De mivel mi még gyerekek vagyunk, adjál nekünk apát és
anyát is, aki védelmezzen bennünket!
- Apát adjak, meg anyát is? - kérdezte az Úr meglepetten.
- Igen, mert csak Te tudsz adni! Te vagy a mindenható, a jó és a könyörületes!
- Várjatok egy keveset, hadd gondolkodjak - mondta az Úr, és két tenyerébe hajtotta fejét.
Hosszasan gondolkodott. A két gyermek közben önfeledt játékba kezdett.
Nevetgélésük úgy hatott a dombon, mint ezernyi ezüst csengettyű.
- Mivel védtelenek vagytok, ártatlanok, és kedvemet lelem bennetek, ezért meghallgattam és teljesítem kéréseteket! Íme, itt van ez a föld, amit nemrég megáldottam. Ezt az áldott földet, Erdélyt és Pannóniát nektek adom örök időkre!
De mivel ellenségeitek megszaporodnak majd és sanyargatni fognak benneteket, tisztaságotok és jóságotok miatt, ezért erős hitet és reményt adok nektek, amit itt, ezen a szent helyen, Csíksomlyón minden évben megerősítetek.
Apát is adok nektek, én leszek az Atyátok, mert én vagyok mindenek Atyja, a világ teremtője! Anyát is adok, a Szűzanyát, Máriát, Jézus Krisztusnak, a világ Megváltójának és szeretett fiamnak anyját!
Ő legyen a ti anyátok és bajaitokban mindig őhozzá, kiáltsatok!
Csodálatos szépségű asszony jelent meg, fehér ruhában, ragyogó fényben.
Lehajolt megsimogatta a két árvát, majd felemelte és keblére ölelte őket!
Azóta hosszú idő eltelt sok minden megváltozott, de egy dolog változatlan:
Minden pünkösdkor százezrek vonulnak ki a búcsú hegyére megerősödni hitben, és reményben közöttünk van valóban nemzetünk anyja, érezzük kezének simogatását és azt a földöntúli boldogságot, ahogy szerető anyaként keblére ölel bennünket.
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Hit, hagyomány, hangulat
  2020-02-05 14:54:17, szerda
 
  Újraéledt a cigány mise hagyománya Székely János szombathelyi megyés püspök kezdeményezésére, aki legutóbb a soltvadkertiek előtt celebrálta lovári nyelven a szertartást. A különleges eseményre lapunkat is meghívták.
...... .......


gy régi legenda szerint az öreg király nem tudta eldönteni, hogy a három fia közül melyiküknek adja át az uralkodást, ezért próbára tette őket. Mindannyian kaptak egy-egy aranypénzt, abból kellett olyasvalamit venniük, amivel estére teljesen meg tudják tölteni a tróntermet.
A rangidős fiú beszerzett húsz szekérnyi szénát, de kevésnek bizonyult. A középső testvér tetemes mennyiségű libatollal próbálkozott, ám az sem lett elegendő. A legkisebb fiú egy szál gyertyával tért vissza, s ahogy meggyújtotta, szelíd fényessége azonnal betöltötte az egész termet.
A király tudta, ő lesz az utóda - ezzel a történettel kezdte példabeszédeinek sorát Székely János szombathelyi megyés püspök a soltvadkerti cigány misén, majd ta­­nulságként hozzátette: az emberi szívet pénzzel, csillogással, hatalommal nem lehet megtölteni, csakis jósággal, hittel és nagylelkűséggel.
Mindez magyarul hangzott el, a szentmise liturgikus része pedig lovári nyelven. Ez a ,,kettősség" tükröződött a hívőket illetően is, hiszen a vadkerti katolikus templom padsoraiban magyarok és cigányok egyaránt ültek. A különleges összejövetelre a környező megyékből is szép számmal érkeztek, több mint kétszázan vettek részt a nem mindennapi eseményen.
- Néhány éve volt már itt hasonló szentmise - említi meg Kolompár Gábor, a Soltvadkerti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, akit tavaly októberben harmadszorra választottak meg erre a posztra. - Alapítványunk, a Lendületben az Európai Fiatalokért hagyományőrzésre és érdekvédelemre összpontosít.
Szerettük volna Istennek tetsző módon kezdeni az évet, ezért gondoltunk arra, hogy templomba hívjuk a testvéreinket. Számunkra valódi ünnep, hogy a saját nyelvünkön is követhetjük a misét. Egy ilyen alkalom segítheti önazonosságunk, nyelvünk, hagyományaink megerősítését, sok évszázados örökségünk továbbvitelét.
Magyarországon először 1941-től 1981-ig Sója Miklós gö­rög­ katolikus pap tartott cigány miséket Hodászon - ez Európában is egyedülálló volt. A régi szokás felelevenítése viszont Székely János nevéhez fűződik, akinek pár évvel ezelőtti kezdeményezésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az öreg kontinensen először nálunk vezette be a rendszeres lovári nyelvű misét.
- Sokat jelent a cigányoknak, hogy anyanyelvükkel, kultúrájukkal, hagyományaikkal együtt befogadta őket az egyház, nem kell a sarokba húzódniuk - magyarázza a püspök atya a vadkerti misét követő vacsorán. - Ez messze túlmutat a vallási kérdésen. A magyarországi cigányok nem ateisták, többségük otthonában szentképek vannak, gyerekeiket megkeresztelik, a temetést is pappal végeztetik.
Ha eljárnak a templomba, ha tovább erősítik a hitüket, ha felismerik a gyökereik fontosságát, az élet más területein is biztosabb lábakon állhatnak, s egyfajta páncél mögé bújva védettebbek lehetnek az őket körülvevő nehézségek ellen. Örülök annak, hogy egyre többen találnak ránk, és igénylik a misézést az anyanyelvükön, aminek a felzárkóztatásban is fontos szerepe van.
Számomra nagy élmény a nyitott szívű, érzéseiket őszintén kimutató, ünnepelni tudó romák között lenni, sokat tanulok tőlük. Jó lenne, ha a társadalom is képes lenne ezt meglátni, és nem csak az életminőségüket befolyásoló negatív sorskérdések felől közelítene hozzájuk.
Sztojka Zoltán, alias Kalapos Zoli soltvadkerti kártyavető lapunk régi ismerőse, családjával és barátaival együtt vett részt a misén. Rendszeresen felkeresi kedvenc zarándokhelyeit is, a csatkai búcsút sem hagyja ki évtizedek óta. Azt mondja, a hívő cigányok két dimenzióban léteznek és nagyon közel állnak Krisztushoz: miközben élik e világi életüket, képesek mély hittel megélni a túlvilági életüket is.
Ezt hallva nagyokat bólogat Kolompár Sándorné, aki két napig készült a nagy napra, sütött-főzött a családnak és a közösségnek. Igencsak elfáradt. Amikor azonban a püspök atyától áldást kapott, új erőre kapott.
Reméli, hogy ez a fiára is érvényes lesz, aki nemrég komoly szívműtéten esett át, a beavatkozás során háromszor kellett újraéleszteni. Azóta talpra állt. Nem kételkednek benne, hogy imájuk meghallgattatott.
Ezzel a törekvéssel egyetért Horváth Szilveszter, a Bács-Kiskun Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. Soltvadkerten kívül a régióban korábban nem tartottak cigány miséket, de a múlt szombati alkalom egyértelművé tette, hogy érdeklődőből nincs hiány, és a jövőben rendszeresen szeretnének kínálni ilyen lehetőségeket. Annál is inkább, mert a megyében, Kecskeméttől Bajáig jelentős számú a cigányság, és többségük istenfélő-istentisztelő ember.

Forrás: Szabad föld 2020. 02. 05
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
II. János Pál pápa látogatása Jimmy Carter
  2020-02-05 14:49:09, szerda
 
  II. János Pál pápa látogatása Jimmy Carter amerikai elnöknél a Fehér Házban 1979. október 6-án.

...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Gyónáskor nem a ruhatisztítóba, hanem az Atyához megyünk
  2020-02-05 14:43:41, szerda
 
  Ferenc pápa: Gyónáskor nem a ruhatisztítóba, hanem az Atyához megyünk
Jézus sírt, mert mi nem engedjük, hogy ő szeressen minket. A kísértés idején, a bűn idején, amikor eltávolodunk az Istentől, iparkodjunk meghallani ezt a hangot: ,,Fiam, fiam, miért?"
Dávid király sírása az életére törő fia erőszakos halála miatt, túl azon, hogy történelmi tény, egyúttal prófétai jövendölés is az Atyaisten irántunk való szeretetéről, mely Jézus kereszthalálig menő szeretetében nyilvánult meg. Az Úr egy atya, aki soha nem tagadja meg atyaságát - tanította Ferenc pápa homíliájában a Szent Márta-házban február 4-én reggel bemutatott szentmisén.
,,Fiam, Absalom! Bárcsak én haltam volna meg helyetted!" - hangzik Dávid király gyötrődő kiáltása, könnyek között, amikor fia halálhírét fogadja. A Sámuel második könyvéből vett olvasmány (2Sám 18,9-10.14b.24-25a.30-19,3) részletesen leírja a hosszú csatát, amit Absalom vívott saját apja ellen, hogy megkaparintsa a trónját. Ferenc pápa homíliájában összefoglalta a bibliai történetet, megállapítva, Dávid mennyire szenvedett fia ellene indított csatája miatt. Absalom ugyanis maga mellé állította a népet, olyannyira, hogy a királynak el kellett menekülnie Jeruzsálemből, hogy megmentse saját életét. Sarutlanul jár, fejét befedi, némelyek kigúnyolják, mások kővel megdobálják, mert a nép a fiával tartott, aki becsapta őket, és elszédítette a szívüket ígéretekkel - emelte ki a pápa.
Az olvasmány bemutatja a harc híreire várakozó Dávidot, míg végül egy hírnök értesíti, hogy Absalom meghalt a csata során. Dávid a hírre megrendü,l és sírásban tör ki: ,,Fiam, Absalom! Fiam, Absalom fiam! Bárcsak én haltam volna meg helyetted!" A vele levők csodálkoznak a király viselkedésén: ,,De miért sírsz? Ő ellened volt, megtagadott téged, megtagadta az atyaságodat, megsértett, üldözött! Inkább rendezz ünnepet, ünnepelj, mert győztél!" De Dávid egyre csak hajtogatja: ,,Fiam, fiam, fiam!" - és sír. Dávid sírása történelmi tény, de egyúttal prófétai jövendölés is - hangsúlyozta Ferenc pápa. - Megmutatja az Isten szívét, mit is csinál az Isten, amikor eltávolodunk tőle, amikor tönkretesszük magunkat a bűnnel, amikor irányt tévesztünk és eltévelyedünk.
Az Úr egy atya, aki soha nem tagadja meg atyaságát: ,,Fiam, fiam!"
Ferenc pápa szerint mi Isten sírásával találkozunk, mindahányszor meggyónjuk bűneinket, ám ez nem azt jelenti, hogy ruhatisztítóba visszük a szennyest, hanem az Atyához megyünk, aki sír értünk, mert atya. Dávid szava - ,,Bárcsak én haltam volna meg helyetted, Absalom fiam!" - prófétai jellegű, és Istenben valósággá válik. Az atya szeretete olyan nagy, hogy az Isten irántunk való szeretetében meghalt a mi helyünkön. Emberré lett, és meghalt értünk. Amikor a feszületre nézünk, gondoljunk erre: ,,Bárcsak én haltam volna meg helyetted! Fiam, fiam!" Isten nem tagadja meg a fiait. Isten nem alkudozik az atyaságáról.
Isten szeretete egészen a végső határig elmegy. Aki a kereszten van, az Isten, az Atya Fia, akit azért küldtek, hogy életét adja értünk. Életünk nehéz időszakában - és ilyen időszaka mindenkinek van a bűn, az Istentől eltávolodás során - jót tesz nekünk, ha meghalljuk ezt a hangot a szívünkben: ,,Gyermekem, mit tettél? Ne öld meg magad, kérlek szépen! Én meghaltam érted!" Jézus sírt, amikor Jeruzsálemet szemlélte. Jézus sírt, mert mi nem engedjük, hogy ő szeressen minket. A kísértés idején, a bűn idején, amikor eltávolodunk az Istentől, iparkodjunk meghallani ezt a hangot: ,,Fiam, fiam, miért?" - zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Forrás: Vatikáni Rádió Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Keresztes Imahadjárat 87. imája
  2020-02-05 14:32:04, szerda
 
  Védd meg nemzetünket a gonosztól
Ó, Atyám, Fiad Nevében, ments meg minket a kommunizmustól. Ments meg minket a diktatúrától.
Védd meg nemzetünket a pogánysággal szemben.
Mentsd meg gyermekeinket a bajtól.
Segíts nekünk, hogy meglássuk Isten Világosságát.
Nyisd meg szívünket Fiad Tanításaira. Segíts meg minden egyházat, hogy hűségesek maradjanak Isten Igéjéhez.
Kérünk Téged, tartsd biztonságban nemzetünket az üldöztetéstől.
Drága Atyánk, irgalommal tekints le ránk, függetlenül attól, hogy mennyire bántottunk meg Téged.
Jézus, Emberfia, boríts be minket Drága Véreddel.
Ments meg minket a gonosz csapdáitól.
Könyörgünk Hozzád, drága Istenünk, lépj közbe és állítsd meg a gonoszt abban, hogy elnyelje a világot ebben az időben.
Ámen.
Rózsafüzér imádság a Föld minden lakójáért
...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Jézus Szent szívének tiszteletére - nagy kilinced
  2020-02-05 14:26:28, szerda
 
  Tarts velünk! Most pénteken, február 7-én a kihívás második alkalmára kerül sor! 2020 januárjától 9 elsőpéntek van a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig. Arra hívjuk minden katolikus testvérünket, hogy végezzük el együtt a nagy kilencedet, ezzel is felemelve szívünket és nemzetünket az Úrhoz. Aki lemaradt a januári kezdésről, az most is bekapcsolódhat! Ebben az esetben októberig fog tartani a nagy kilenced!
De mi is a nagy kilenced?
Jézus a XVII. században 12 ígéretet tett Alacoque Szent Margitnak. Az egyik ezek közül a nagy kilenceddel kapcsolatos: ,,Szívem határtalan irgalmasságában megígérem neked, hogy Szívem mindenható szeretete megadja a végső bűnbánat kegyelmét mindazoknak, akik kilenc egymás utáni hónap első péntekén megáldoznak. Nem halnak meg kegyelem nélkül, se a nekik szükséges szentségek vétele nélkül. Isteni Szívem biztos menedékük lesz az utolsó pillanatban."
Ez Jézus legnagyobb biztatása, hiszen az üdvösségünknél nincs fontosabb.
Mit tegyünk hát? Járuljunk szentáldozáshoz szeptember 4-ig minden hónap első péntekén, és ha szükséges, előtte végezzünk szentgyónást!

Én már ez év január hónapba elkezdtem "a Jézus Szent szívének tiszteletére" a Nagy kilenced ima sorozatot.- Szentgyónás és szentáldozás elvégzésével

Jézus Szent szíve


 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Hidegen légiósok lepték el a jeges Balatont
  2020-02-05 14:08:58, szerda
 
  2019 évi videó Link  
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
109 km/órás szél tombolt Balatonőszödnél 02.04-én
  2020-02-05 14:06:38, szerda
 
  ...... .........


Komoly károkat okozott kedden a vihar a Balaton régiójában is. A déli parton egy méter magas hullámok keletkeztek, sok helyen fák dőltek ki, vagy tetőket bontott meg a szél. A Hidegen Légió elnevezésű tókerülő vitorlástúrára résztvevői az utolsó pillanatban tudtak kikötni. Véget ért a téli vitorlás túra. - Villámlással, dörgéssel érkezett meg február 4-én a délelőtti órákban egy markáns hidegfront, aminek az erősségét mutatja, hogy egy-egy zivatar is ki tudott alakulni a Balaton térségében - mondta a like Balatonnak Dr. Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője.
- A zivatarok mögött betörő hidegfront legerősebb széllökései mag haladták a 100 km/órát. Balatonmáriafürdőn 107 km/óra, Balatonőszödön 109 km/óra, a Kab-hegyen pedig 120 km/óra szélerősséget mértek a műszerek. A Balaton déli partjánál rendkívül nagy hullámzás alakult ki, magasságuk megközelítette az egy métert - tájékoztatott a meteorológus.
Videó Link

A vasárnap Balatonlelléről útnak indult Hidegen Légió vitorlástúra résztvevői is az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetőjétől értesültek arról, hogy kedden viharos szél vethet véget a téli Balaton-kerülésnek. Az előrejelzés pontos volt, az eredetileg négy naposra tervezett túra résztvevői úgy döntöttek, hogy befejezik a hajózást és visszatérnek Balatonlellére.
- A keddi szél megakasztotta a túrát. Reggel időben elindultunk a badacsonyi kikötőből, nehogy baj legyen, de az utolsó hajó mégis nagy ijedtség közepette, a viharban kötött ki - mondta a like Balatonnak Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője, a téli túra főszervezője, egyben a Balatont egész éves desztinációként hirdető Balatoni Kör alelnöke.
- Vasárnap és hétfőn gyönyörű időben telt a téli túra, a csapat ellátogatott Balatonfenyvesre, majd Badacsonyba - folytatta Tóth Balázs. - Az idei év újdonsága az a két piknik volt, melyeket a Balaton vízén ringatózva rendeztünk. Vasárnap én főztem a csapatra, hétfőn pedig a Hotel Aura és a Tölgyes Kúria csapata közösen prezentált egy három fogásos ebédet a Luszi hajó fedélzetén.
övőre is megrendezzük a téli túrát, és a gasztronómiai vonalra fogunk ráerősíteni. Olyan gyönyörű fotók készültek, hogy a Tavaszi Regatta idején egy kiállítást rendezünk a BL YachtClubban, ahol bemutatjuk ezeket a képeket - emelte ki Tóth Balázs.
Képen: A Balaton közepén piknikeznek februárban a HidegenLégió túrázói (Fotó: Böröczky Bulcsú)
...... ..........


- Kedden közel 30 esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk viharkároknál - mondta Török Sándor, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője. - Balatonlellére a balatonboglári tűzoltókat riasztották, mivel az erős szél megbontotta egy családi ház tetejét, de rengeteg helyen faágak leszakadása, fakidőlések miatt kellett folyamatosan dolgozniuk a szakembereknek. Tabon az uszoda tetejét, Karádon az iskola tetejét rongálta meg a szél - tájékoztatott Török Sándor.
Balatonrendesen egy fa dőlt a 71-es útra és teljesen elzárta az úttestet, itt a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Veszprémben a viharos szél megrongálta a Bagolyvári utca és a Jutasi út kereszteződésében lévő épületre szerelt óriáskivetítőt, valamit faágak zuhantak a parkoló autókra - írja a Veol.hu.
Szerdán a déli órákban ismét erős szél várható a Balaton térségben, melyek erőssége meghaladja 90 km/órát. A szélvihar az esti órákra mérséklődik.

- Hidegen Légió 2020.02.02 videó Link


Forrás: LikeBalaton
Összeállította: Krausz Andrea
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Zala megye - Bttfa_kastély felújítása
  2020-02-05 13:54:57, szerda
 
  Dr. Udvardy György veszprémi érsek kért áldást a felújított botfai kastélyépületre.
Az idei különleges év a botfaiak számára: Udvardy György, a Veszprémi főegyházmegye érseke szentelte meg a gyertyájukat, és kért áldást a Mindszenty Ifjúsági Ház felújított épületére.
Bizonyára sokáig emlékezetes ünnep marad Botfán február első vasárnapja: a kedves, kicsi Szűz Mária szent neve templomban a nyár végén kinevezett érsekük celebrálta a gyertyaszentelő Boldog­asszony ünnepe alkalmából tartott szentmisét, majd a hívekkel együtt átvonulva megszentelte az Erdődy-Hüvös-kastély újjászületett épületét.
- Az épületben 12 éve működő ifjúsági ház mottója és célja: Isten és a természet harmóniájának ápolása, szolgálata és bemutatása, melynek érdekében a lelkigyakorlatok, hittan táborok, egyházközségi rendezvények, cserkésztalálkozók, zarándoklatok szervezése mellett a környezetvédelem, az erdei iskola, a természetjáró túra is rendszeres része a programjainknak, s e sokrétű feladatokat a felújított és bővített épületben nagyobb eredményességgel tudjuk ellátni - mutatta be röviden a külsőleg is megszépült intézményben folyó munkát az érsek és a környező templomok, intézmények lelkipásztoraiból álló kísérete, valamint a zarándokokból, hívekből verbuválódott szép számú ünneplők előtt dr. Illyés Zoltán, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője.
Udvardy György örömét fejezte ki, hogy egy újabb, Isten szolgálatában álló épületre kérhet áldást, mert azok mindig a reménykedő, a jövőben bizakodó embereket jelképezik. Az intézmény mottója különösen kedves számára - hangsúlyozta az érsek -, mert az együtt képviseli a természetet, amelyet Isten adott az embereknek és az otthont, amelyet viszonzásként az emberek teremtenek Isten és a vallás számára. Jól példázza a felelősséget is, amelyet felvállaltak a kapott ajándék megbecsülésében, megőrzésében a jövő generációja számára.
- Legyen a ház a szeretet otthona! - fogalmazott az érsek, s először a dolgozókra kért áldást, akik a kastélyt felújították, s azokra, akik szívükön viselik a sorsát, majd megszentelte az épületet is.
...... .........


A botfai egyházközség a szentelési ceremónia szép számú résztvevőit a kastély megszépült pinceklubjában hidegtálakkal, pogácsával, kávéval, itallal látta vendégül - közben a híveknek lehetőségük nyílt közvetlenül is szót váltani a főegyházmegye új vezetőjével.
- Az külön öröm, hogy megismerkedhettünk a közvetlenségéről ismert új érsekünkkel - jegyezte meg dr. Illyés Zoltán, aki a botfai egyházközségnek is vezetője. - Az ünnepség szervezésekor plébánosunkkal, Furján Gellért atyával mertünk nagyot álmodni, és a szentelésre megkértük a Veszprémi főegyházmegye - ahova plébániánk tartozik - új vezetőjét. Gellért atya elküldte a meghívót, s régiesen szólva ,,postafordultával" meg is érkezett a válasz, hogy érsek úr örömmel eleget tesz a felkérésnek, egyúttal időpontot is kaptunk, s a lehetőséget, hogy gyertyaszentelő szentmisét celebrál a templomunkban.
Képen: A szentmise után a veszprémi érsek kíséretével átvonult a felújított kastélyhoz
...... ........



Forrás: ZAOL 2020.02.04
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent Ágota szűz és vértanú 02.05
  2020-02-05 13:30:56, szerda
 
  ...... ........... ........... .......


Francisco de Zurbarán alkotása
...... ........... ......


- Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon
Decius császár az egyik hírhedt örömtanyára vitette. Ágotát bíróság elé állították, kihallgatták, megkínozták és börtönbe vetették.Amikor a földühödött bíró semmire sem ment, poroszlóival szinte halálra verette, majd levágatta a leány mellét, aki mindezek után a börtönben olyan megerősítésben részesült, amilyen még a legendákban is ritkán fordul elő: a gaztett utáni éjszakán megjelent előtte Szent Péter és meggyógyította.
Képen: Giovanni Lanfranco: Szent Péter meggyógyítja Szent Ágotát (1614 körül)
...... ..........


Végül is Ágota az újabb bántalmazások következtében meghalt a börtönben. Az ismételt kegyetlen kínzások után imádságos lélekkel halt meg 251-ben. Az Egyház kezdettől fogva tisztelte, és nevét a római misekánonba is felvette. Szicilia lakói az Etna kitörése ellen szokták pártfogását kérni.
A legenda szerint angyal véste Ágota sírjára e feliratot: MENTEM SANCTAM SPONTANEAM, HONOREM DEO, ET PATRIAE LIBERTATEM (szent, készséges lelkület, Istennek dicsőség, a hazának szabadság).A 6. századi Jeromos -f éle martirológium február 5-ére teszi Szent Ágota temetését. Ünnepét Rómában a 6. század óta ülik.
A legenda megőrizte Szent Ágotának azokat a szavait is amelyeket bírája szemébe vágott, miután az szörnyű indulatában megcsonkíttatta:
"Embertelen zsarnok! Nem szégyenled, hogy egy nő testéről azt vágatod le, amiből mint gyermeket anyád téged is táplált? Tudd meg, hogy lelkemben továbbra is épek melleim, melyeket Istennek szenteltem. Belőlük merítek erőt magamnak."
A vértanúk vére olyan tanúságtétel volt, amely sokakat vonzott Krisztus útjára.
Urunk, Istenünk, járjon közben nálad bűneink bocsánatáért Szent Ágota szűz és vértanú, aki mindig kedves volt előtted, mert tiszta életével és vértanúhalálával megmutatta kegyelmed erejét. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Saját blogom Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 247
  • e Hét: 1326
  • e Hónap: 14764
  • e Év: 217677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.